De gemiddelde pindakaas bevat tussen de 600 en 700 calorieën per 100 gram. Dat zegt je waarschijnlijk niet zoveel, tenzij je precies weet hoeveel gram pindakaas je op je boterham smeert. Er bestaan bovendien ontzettend veel verschillende soorten pindakaas, met ieder hun eigen calorieaantal en met ieder een andere voedingswaarde. In dit artikel lees je daarom meer over het aantal calorieën in de verschillende soorten pindakaas, over de voedingswaarde van pindakaas en over de hoeveelheid pindakaas die je gemiddeld op je boterham (hoort) te smeren. Je leest tevens wat de gezonde en ongezonde eigenschappen zijn van pindakaas, en of pindakaas geschikt is indien je wilt afvallen.

Tabel voedingswaarde & calorieën pindakaas

Onderstaand vind je een hoop gedetailleerde informatie over pindakaas en de voordelen & nadelen van een boterham met pindakaas voor je gezondheid en afvallen. Heb je echter geen zin om te lezen, maar ben je gewoon op zoek naar harde cijfers over pindakaas? Bekijk dan onderstaande tabel met beknopte informatie over de voedingswaarde van pindakaas en het aantal calorieën per boterham pindakaas.

Soort pindakaasCalorieën
EiwittenKoolhydratenVetVezels
Calvé Pindakaas67020g9g58g5g
Calvé Pindakaas Creamy67018g14g58g4,5g
Calvé Pindakaas met Stukjes Noot66019g13g55g5g
Calvé Pindakaas Light56020g30g41g5,5g

Hoeveelheid gram & calorieën pindakaas per boterham

Laten we allereerst stilstaan bij het aantal calorieën dat pindakaas bevat. Zoals je hierboven kunt lezen, zijn dat gemiddeld zo’n 650 calorieën per 100 gram pindakaas. Om het wat specifieker te maken; je gebruikt normaal gesproken zo’n 25 gram pindakaas per boterham wat resulteert in ongeveer 160 calorieën per boterham pindakaas. Maar eerlijk is eerlijk; de een smeert dik, de ander smeert heel dun. Staar je dus niet blind op de gemiddelde hoeveelheid pindakaas die je theoretisch op je boterham zou smeren, maar onderzoek liever eens hoeveel gram pindakaas je daadwerkelijk op je boterham smeert.

Weetje: volgens de productinformatie van Calvé pindakaas zou je zo’n 15 gram pindakaas per boterham gebruiken. Een kleinverpakking broodbeleg (die je vaak in hotels ziet) bevat echter al 25 gram.

Onderstaand een overzicht van de verschillende soorten pindakaas het het bijbehorende aantal calorieën per boterham pindakaas.

Soort pindakaasCalorieën per boterham (25 gram)
Calvé Pindakaas167,5
Calvé Pindakaas Creamy167,5
Calvé Pindakaas met Stukjes Noot165
Calvé Pindakaas Light140

Voedingswaarde pindakaas

Maar pindakaas bevat natuurlijk nog veel meer dan enkel en alleen calorieën. Wie kent tenslotte de slogan “boordevol bouwstoffen” van Calvé niet. En eerlijk is eerlijk, Calvé heeft zeker een punt. Hieronder een korte opsomming van de belangrijkste voedingsstoffen van pindakaas en waarom ze nuttig zijn voor je lichaam.

Onverzadigde vetzuren

Pindakaas bevat veel vet, en dat doet al snel alle alarmbellen rinkelen. Vet & afvallen klinkt immers niet als een logische combinatie. Houd er echter rekening mee dat pindakaas doorgaans voor het overgrote deel (ongeveer 80%) uit onverzadigde vetzuren bestaat. Onverzadigde vetzuren zijn evengoed vet, maar deze vetzuren zijn (in beperkte hoeveelheden) juist heel gezond. Door het eten van onverzadigde vetzuren stimuleer je je stofwisseling en stil je je honger voor lange tijd. Dagelijks een portie onverzadigde vetzuren past dus prima binnen een gezond en uitgebalanceerd dieet. Pindakaas is zelfs een aanrader als je wilt afvallen, omdat je veel minder honger zult hebben en dus minder snel gaat snacken.

Soort pindakaasVerzadigd vet
Onverzadigd vet
Calvé Pindakaas8g49g
Calvé Pindakaas Creamy8g49g
Calvé Pindakaas met Stukjes Noot8g49g
Calvé Pindakaas Light7,2g33g

(per 100 gram)

Zoals je in bovenstaande tabel ziet, krijg je via een boterham met pindakaas light vooral minder onverzadigde vetten binnen, terwijl je verzadigde vetten juist moet proberen te mijden.

Eiwitten

Pinda’s (en dus pindakaas) bevatten enorm veel eiwitten. Eiwitten zijn goed voor het ontwikkelen en onderhouden van je spieren, en zorgen tevens voor een langdurig verzadigd gevoel. Als je veel eiwitten eet, dan krijg je dus een stuk minder snel weer honger. Spieren verbranden calorieën (zelfs als je ze niet gebruikt!), dus iedereen die wil afvallen is gebaat bij een flinke spiermassa.

Vitamine E

Door het eten van een boterham met pindakaas krijg je ook een flinke dosis vitamine E binnen. Ook vitamine E is goed voor je spieren, evenals voor je stofwisseling en immuunsysteem.

Vitamine B3 & vitamine B11 (foliumzuur)

Daarnaast bevat pindakaas een behoorlijke hoeveelheid vitamine B3 (=nicotinezuur) en een beperkte hoeveelheid vitamine B11 (=foliumzuur). B3 is een bouwsteen die je lichaam nodig heeft voor co-enzymen. Vitamine B3 is bovendien noodzakelijk voor een goede stofwisseling. Vitamine B11 is belangrijk voor je rode bloedcellen en DNA. (bron)

Pindakaas, afvallen & je gezondheid

Dus: is een boterham met pindakaas gezond? Ja. Mag je pindakaas eten als je wilt afvallen? Ja. Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee dient te houden:

  1. Hoe je het ook wendt of keert, pindakaas bevat veel calorieën. Eet dus gerust eens een boterham met pindakaas, maar prop niet dagelijks 3 boterhammen met een dikke laag pindakaas naar binnen, want dan zul je waarschijnlijk niet afvallen.
  2. Wees kritisch als je pindakaas koopt. De ene pindakaas is de andere niet. Koop bij voorkeur een pindakaas die voor een zo groot mogelijk deel uit pinda’s bestaat en waar zo min mogelijk dingen aan zijn toegevoegd. Pindakaas met chocopasta/suiker/extra vet is vanzelfsprekend een stuk minder gezond dan pure pindakaas.

Eet jij pindakaas en heb jij het idee dat het te combineren is met afvallen? Laat het hieronder weten!

1 Comment

  1. Het is beter om voor 100% pindakaas te kiezen. Die is ook in huismerken te verkrijgen. Die bevat niet het ongezonde palmvet, wat wel in de gebruikte voorbeelden zit.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.