Friet behoort nog altijd tot de populairste snacks van Nederland en België. Omdat frietjes zo populair zijn, wordt er veel over geschreven. Helaas circuleren er ook veel fabels en onwaarheden omtrent frites. Daarom hierbij 3 tips om je frietjes écht gezonder te maken…

1. Voorgebakken friet is niet alleen maar aardappel

Op een populaire Nederlandse afslanksite is het volgende te lezen: ‘Diepvriesfriet is niets anders dan ingevroren aardappelreepjes.’ Dit is absoluut onjuist. Voorgebakken frieten zijn immers voorgebakken; ze worden op lage temperatuur (+/- 160 graden Celsius) voorgegaard in olie. Dat betekent dat een zak voorgebakken frietjes niet alleen aardappels, maar ook olie bevat.

Daarnaast worden er allerlei ingrediënten aan voorgebakken diepvriesfriet toegevoegd om de frites knapperiger en smaakvoller te maken. Hierbij valt te denken aan glucosestroop, gemodificeerd aardappelzetmeel, rijstebloem, dextrine, rijsmiddelen en verdikkingsmiddel. Voorgebakken frieten zijn zodoende lang niet zo gezond als “gewone” aardappels.

2. Ovenfriet!?

Er wordt nog altijd beweerd dat ovenfriet veel gezonder is dan “gewone” friet. Dat is onjuist; ze leveren alleen minder calorieën dan andere voorgebakken frieten. Verder geldt hetzelfde als voor alle diepgevroren frieten: er wordt van alles aan toegevoegd en ze zijn al een keer gefrituurd! Ovenfriet smaakt bovendien nooit hetzelfde als gefrituurde patat. Dat komt omdat het “afbakken” de smaak van de aardappel intens verandert.

Als je friet écht lekker vindt, neem dan af en toe een kleine portie verse, gefrituurde friet. Verse frieten zijn namelijk niet voorgebakken en worden dus net zo vaak gefrituurd als ovenfriet! Bovendien vervul je dan écht je verlangen naar een lekker frietje. Als je dan toch ongezond eet, kun je er maar beter écht van genieten. Dan kun je er tenminste weer een tijdje tegenaan.

3. Friet niet voorbakken

De gezondste manier van frituren is kleine porties rauwe aardappelpartjes in zonnebloemolie (of plantaardige frituurolie) op +/- 170 tot 180 graden Celsius in één keer gaar frituren. Het nadeel hiervan is dat er minder vocht uit de frieten verdwijnt, waardoor ze wat minder knapperig worden dan voorgebakken patat. Ze worden echter nog altijd véél knapperiger dan ovenfriet! Het voordeel is bovendien dat ze niet twéé keer olie opslurpen.

Deel hieronder jouw mening omtrent friet & afvallen…

11 Reacties

  1. Verse friet is wel voorgebakken! Kijk maar bij ah verse frieten, of Celavita robuust gesneden. Gewoon eerst in de frituur geweest!

    • Bovenstaand artikel dateert alweer uit 2007. Destijds waren er nog relatief veel rauwe frieten op de markt, maar tegenwoordig is het overgrote merendeel van alle ‘verse friet’ inderdaad voorgebakken. Overigens bestaat rauwe patat nog wel hoor, ook bij de AH. Ik doe ze tegenwoordig met een scheutje olijfolie in de AirFryer, bakt hartstikke mooi goudbruin en krokant. Lukt ook met krieltjes, aardappelschijfjes en andere rauwe aardappelproducten. Wel heel goed voorverwarmen! :)

  2. Olie en vet zitten helaas onterecht in de verdomhoek. Fatburners en mager vetvrij eten is killing! Migraine en epileptische aanvallen kun je krijgen door geen olie meer te eten. Ook voor de galblaas moet je olie binnenkrijgen. Door de galuitstoot reinig je de lever en heb je minder kans op galstenen. Ik heb ’t wel over verantwoorde plantaardige olie. Daar kun je zelf ook heel goed mayonaise van maken. En i.d.d. wat hierboven staat; ovenfriet, daar is zo veel mee gebeurd en aan toegevoegd dat het eerder chemische friet mag heten.

  3. “Als je friet écht lekker vindt, neem dan af en toe een kleine portie verse, gefrituurde friet. Verse frieten zijn namelijk niet voorgebakken en worden dus net zo vaak gefrituurd als ovenfriet!” Wat is dit voor onzin? Ovenfriet wordt 1x gefrituurd. Verse friet wordt 2x gefrituurd, 1x om voor te bakken en 1x om af te bakken.

  4. Mijn tip is; vers gesneden frietjes voorgaren in de magnetron! Friet snijden, goed wassen om het zetmeel te verwijderen en vervolgens in de magnetron circa 10 minuten op de hoogste stand verwarmen. Op deze manier zijn de frieten vanbinnen al gaar waardoor ze maar weinig vet meer opzuigen in de fietpan. Verder hoef je ze maar kort af te bakken voor een knapperig korstje.

  5. Friet wel voorgebakken! Je kan friet op alle manieren klaarmaken en hij zal altijd eetbaar zijn, maar op grootmoederswijze is nog altijd het lekkerst! Dus 2 maal bakken. De eerste keer op 160°C om het grootste deel water en oxaalzuur te verwijderen. Tussen de eerste en de tweede keer laten afkoelen, heel belangrijk! De tweede keer op 180°c om zeer snel een knapperig korstje te krijgen zonder veel opslorping van olie en met behoud van vocht in de friet zodat hij toch niet keihard is. Anders klaargemaakte friet moet je mij niet aanprijzen. Bah! BBC

  6. Sorry hij zet het verkeerd neer. ActiFry Family pan van Tefal, kan je verse friet bakken, zelfs zonder olie.

  7. irene lelieveld Reageer

    Als je echt GEZONDERE friet wilt eten, met super weinig vet… Koop biologische aardappelen (elke grote supermarkt al verkrijgbaar) en daar snijd je frietjes van. Deze doe je in de Actifry met een beetje rijstolie (rijste-olie heeft een bakpunt van 245 graden dus perfect voor hoge verhitting, zonnebloemolie mag je niet verhitten deze wordt schadelijk). Meer gezonde tips boek: Een gezonde eter voelt zich beter.

  8. Wij bakken frietjes in de Tefal ActiFry, zelf aardappels schillen, in blokjes of partjes, 1 theelepel olijfolie en dat zijn heerlijke frietjes en… heel voordelig!

  9. Ik frituur mijn frietjes in kokosvet. Niet goedkoop, wel lekker en volgens de berichten veel gezonder. Ik koop dan ook geen diepvriesfrietjes (die al voorgebakken zijn), maar of de “verse” voorgesneden patatjes uit het koelvak, krieltjes, of we maken zelf patat van aardappelen. De aanschaf van kokosvet/-olie (afhankelijk van de temperatuur) is best fors, maar je kan er veel langer mee doen dan gewoon frituurvet, als je het maar regelmatig filtert.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.