Friet behoort nog altijd tot de populairste snacks van Nederland en België. Omdat frietjes zo populair zijn, wordt er veel over geschreven. Helaas circuleren er ook veel fabels en onwaarheden omtrent frites. Daarom hierbij 3 tips om je frietjes écht gezonder te maken…
1. Voorgebakken friet is niet alleen maar aardappel
Op een populaire Nederlandse afslanksite is het volgende te lezen: ‘Diepvriesfriet is niets anders dan ingevroren aardappelreepjes.’ Dit is absoluut onjuist. Voorgebakken frieten zijn immers voorgebakken; ze worden op lage temperatuur (+/- 160 graden Celsius) voorgegaard in olie. Dat betekent dat een zak voorgebakken frietjes niet alleen aardappels, maar ook olie bevat.
Daarnaast worden er allerlei ingrediënten aan voorgebakken diepvriesfriet toegevoegd om de frites knapperiger en smaakvoller te maken. Hierbij valt te denken aan glucosestroop, gemodificeerd aardappelzetmeel, rijstebloem, dextrine, rijsmiddelen en verdikkingsmiddel. Voorgebakken frieten zijn zodoende lang niet zo gezond als “gewone” aardappels.
2. Ovenfriet!?
Er wordt nog altijd beweerd dat ovenfriet veel gezonder is dan “gewone” friet. Dat is onjuist; ze leveren alleen minder calorieën dan andere voorgebakken frieten. Verder geldt hetzelfde als voor alle diepgevroren frieten: er wordt van alles aan toegevoegd en ze zijn al een keer gefrituurd! Ovenfriet smaakt bovendien nooit hetzelfde als gefrituurde patat. Dat komt omdat het “afbakken” de smaak van de aardappel intens verandert.
Als je friet écht lekker vindt, neem dan af en toe een kleine portie verse, gefrituurde friet. Verse frieten zijn namelijk niet voorgebakken en worden dus net zo vaak gefrituurd als ovenfriet! Bovendien vervul je dan écht je verlangen naar een lekker frietje. Als je dan toch ongezond eet, kun je er maar beter écht van genieten. Dan kun je er tenminste weer een tijdje tegenaan.
3. Friet niet voorbakken
De gezondste manier van frituren is kleine porties rauwe aardappelpartjes in zonnebloemolie (of plantaardige frituurolie) op +/- 170 tot 180 graden Celsius in één keer gaar frituren. Het nadeel hiervan is dat er minder vocht uit de frieten verdwijnt, waardoor ze wat minder knapperig worden dan voorgebakken patat. Ze worden echter nog altijd véél knapperiger dan ovenfriet! Het voordeel is bovendien dat ze niet twéé keer olie opslurpen.
Deel hieronder jouw mening omtrent friet & afvallen…