Maaltijdvervangers zijn producten waarmee je in relatief korte tijd veel kunt afvallen. Doordat maaltijdvervangers erg weinig calorieën bevatten en ter vervanging dienen van complete maaltijden, wordt je dagelijkse calorie-intake namelijk flink bepekt.
Een goede maaltijdvervanger bevat dan wel niet veel calorieën (energie), maar wel alle essentiële voedingsstoffen (aminozuren, vetzuren, vitamines en mineralen). Hieronder vind je alle voordelen, nadelen & geheimen van de vele verschillende maaltijdvervangers die op de markt zijn…
Verschillende merken maaltijdvervangers
Omdat maaltijdvervangers binnen korte tijd voor aanzienlijke gewichtsafname kunnen zorgen, zijn ze enorm populair. Bijna wekelijks verschijnen en verdwijnen er dan ook maaltijdvervangers op en van de markt. Hierbij een greep uit de bekendste en populairste maaltijdvervangers van dit moment:
- Dokter Frank
- (New) Atkins
- (New) Cambridge
- Weight Watchers
- Herbalife
- Modifast
- SlimFast
- Weight Care
- Be In Shape
- Shape & Shake
- ProDiet
- BIAmed
- (Hollywood) Cookie Diet
- @Ease4Life
- Hippro
- Power Slim
- Prodimed
- ProtiSlank
- SanaSlank
- Slank Vitaal
- Streep Je Slank
- BCM
- VP3
Verschillende soorten maaltijdvervangers
Sommige maaltijdvervangers kun je kopen bij de drogisterij, apotheek of supermarkt (Kruidvat, Etos, AH e.a.). Andere kun je uitsluitend bestellen via internet. Sommige maaltijdvervangers werken met een soort abonnement waarbij je pakketten voor een hele week of maand dient af te nemen. Bij andere producenten kun je maaltijd vervangers per stuk of enkele porties kopen. Bovendien verschilt de vorm van iedere maaltijdvervanger enorm per merk/producent. Zo zijn er:
- Repen
- Shakes (kant-en-klaar of poeder)
- Soepen
- Bouillons
- Sappen
- Koekjes
De voordelen van maaltijdvervangers
Het belangrijkste voordeel van een maaltijdvervanger is dat je er weinig voor hoeft te doen of laten. Je vervangt simpelweg 1, 2 of 3 maaltijden (en 1, 2 of 3 tussendoortjes) per dag door een maaltijdvervanger; dat is alles. Het voordeel is niet alleen dat je niet aanvullend hoeft te sporten zoals bij veel andere diëten wel het geval is. Je hoeft zelfs minder actief te zijn doordat je minder vaak boodschappen hoeft te doen en nauwelijks nog hoeft te koken! Maaltijdvervangers zijn dus ideaal voor de “luie” diëters onder ons. Je hebt bovendien duidelijke richtlijnen en concrete handvaten, waardoor je minder gemakkelijk afdwaalt of smokkelt.
De nadelen van maaltijdvervangers
Het grootste nadeel van een dieet op basis van maaltijdvervangers is dat het na verloop van tijd eentonig wordt. Gedurende enkele weken één maaltijd per dag vervangen door een smaakvolle maaltijdvervanger gaat nog wel… Maar gedurende een half jaar drie maaltijden per dag vervangen door smaakloze maaltijdvervangers gaat je gegarandeerd de keel uithangen. Daarnaast gaan maaltijdvervangers vaak gepaard met het jojo-effect, omdat je lichaam na het dieet moeilijk weer kan wennen aan je “normale eetpatroon”. Zodoende komen veel mensen al snel weer aan nadat ze met de maaltijdvervangers zijn gestopt.
Het “grote geheim” van maaltijdvervangers
Veel maaltijdvervangers bevatten naar eigen zeggen een “unieke samenstelling”, “geheime super-ingrediënten” of zelfs de “ontdekking van de eeuw”. Dit zijn echter pure verkooppraatjes, want het “geheime ingrediënt” van nagenoeg elke maaltijdvervanger is proteïne. Proteïne ofwel eiwit zorgt ervoor dat een maaltijdvervanger weinig calorieën bevat, maar desalniettemin langdurig de honger kan stillen.
Zo’n beetje elke maaltijdvervanger bestaat voor het grootste deel uit (isolaten van) de voedingseiwitten ‘whey’ en ‘caseïne’. Daarnaast bevatten maaltijdvervangers relatief weinig koolhydraten en nagenoeg geen vetten. Welke maaltijdvervanger je kiest maakt dus in principe niet uit. Het belangrijkste is dat je stofwisseling de draad op de juiste manier oppikt wanneer je weer “normaal” gaat eten, en dat is niet of nauwelijks vooraf te voorspellen.
Heb jij vragen of opmerkingen m.b.t maaltijdvervangers? Of heb jij zelf geprobeerd om af te vallen m.b.v. maaltijdvervangers? Deel hieronder jouw reactie/ervaring!
Maaltijdvervangers: de maaltijdvervanger is verleden tijd!
De maaltijdvervanger was ooit extreem populair… Maar gelukkig richten steeds meer mensen die op dieet gaan zich op gezond voedsel & lichaamsbeweging. Speciale shakes, repen, koekjes, poedertjes en andersoortige maaltijdvervangers –zoals SlimFast, BCM, VP3, Atkins, Cambridge, Herbalife, Modifast, PowerSlim, Prodimed en SanaSlank– worden daarentegen door een groter wordende groep diëters genegeerd.
De verkopen van shakes en andere “voedselvervangers” waar weinig calorieën in zitten, dalen sterk. In sommige gevallen is deze daling meer dan 60% in het afgelopen jaar…
Leefstijlaanpassing versus maaltijdvervanger
Het lijkt erop dat veel mensen die willen afvallen zich realiseren dat een wondermiddel niet bestaat om in een korte termijn veel gewicht te verliezen en bovendien blijvend resultaat te boeken. In plaats daarvan worden steeds vaker volkorenproducten en (biologische) natuurproducten gekocht, gecombineerd met voldoende lichaamsbeweging. (bron)
Tijdelijke dieetregimes maken dus plaats voor een blijvend aangepaste (lees: verbeterde) leefstijl, en dat is een extreem positieve ontwikkeling!
Maaltijdvervangers foetsie
Een flink aantal maaltijd-vervangende producten die tot voor kort extreem populair waren, zijn nu al niet meer in de winkelschappen te vinden. Het gaat grotendeels om producten die speciaal voor het Atkins Dieet zijn gemaakt en weinig koolhydraten bevatten en juist veel eiwitten.
Eiwitten, essentiële vetten & vezels
Om blijvend gewicht te verliezen is het beter om volkorengraanproducten te eten zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta en “hele” ontbijtgranen (havermout e.a.). Dit soort natuurproducten is vezelrijk en bevordert het afslankproces aanzienlijk.
Daarnaast zijn bepaalde (essentiële) eiwitten en (essentiële) vetten erg heilzaam en bevorderend voor afslanksucces. Hierbij valt te denken aan (vette) vis, kipfilet, eieren, zeewier, paddenstoelen, olijven, noten, zaden, lijnzaadolie, hennepolie en olijfolie. Bij voorkeur aangevuld met vijf maal groente en/of fruit per dag.
En Als je daarnaast ook nog tenminste 3 keer per week sport, kan het afslanken bijna niet verkeerd gaan.
Tot slot
Wat verdient jouw voorkeur: zo nu en dan een tijdelijk, streng dieet op basis van een maaltijdvervanger of een permanente, gezonde leefstijl waarbij je voorgoed gematigd, gezond, gevarieerd, uitgebalanceerd en natuurlijk eet?
Wat is jouw (minst) favoriete maaltijdvervanger? Deel jouw voorkeuren & bevindingen wat betreft maaltijdvervangers of leefstijlverandering in een reactie hieronder!
2 Reacties
Mag je maaltijdshakes altijd blijven nemen als ontbijt? Of is dit schadelijk op langere termijn?
Dat is volledig afhankelijk van de nutritionele samenstelling (qua macronutriënten + micronutriënten: eiwitten, aminozuursamenstelling, vetten, vetzuursamenstelling, voedingsvezels, complexe koolhydraten, suikers, vitamines, covitamines, macromineralen, sporenelementen, enzymen, co-enzymen, fytochemicaliën, synthetische voedingsadditieven, et cetera) van de betreffende maaltijdshake en mogelijkerwijs zelfs van je individuele gezondheidstoestand. Elke dag dezelfde maaltijdshake gebruiken, lijkt me sowieso niet echt raadzaam ten aanzien van eenzijdigheid en gebrek aan variatie qua voedingsstoffen… Schadelijk zal het niet zo snel zijn, tenzij er heel veel ‘rotzooi’ in je maaltijdshake zit. Of als je bijvoorbeeld nierpatiënt bent en je dagelijks een geconcentreerde eiwitshake inneemt.