40 Punten Dieet: informatie + de voordelen & nadelen

Bij het 40 Punten Dieet gaat het om het tellen van de calorieën die je per dag eet en drinkt. 1 punt staat voor 25 kilocalorieën en volgens de regels van het dieet mag je maar 40 punten per dag nuttigen. 40 punten per dag is dus 1.000 kilocalorieën. De punten vormen dus een gemakkelijkere manier om te onthouden hoeveel calorieën in bepaalde producten zitten

Voordelen van 40 Punten Dieet

Het grootste voordeel van het 40 Punten Dieet is allereerst de simpliciteit. Daarnaast word je je bewuster van de dingen die je eet en hoeveel calorieën erin zitten. Je moet het immers eerst opzoeken voordat je weet aan hoeveel punten een bepaald product gelijk staatn. Een ander voordeel is dat je op korte termijn redelijk veel kunt afvallen, maar onthoud wel dat dit geen gezonde of blijvende methode is.

Nadelen van het 40 Punten Dieet

Het grootste nadeel van het 40 Punten Dieet is de schrale hoeveelheid calorieën die je per dag mag nuttigen. Veertig punten, wat gelijk staat aan 1.000 kilocalorieën, is veel te weinig om gezond te kunnen afvallen. Je mist dan belangrijke voedingsstoffen en je lichaam gaat in een overlevingsstand werken (waardoor je stofwisseling erg traag wordt). Als je 60 punten zou aanhouden, val je nog steeds af en loop je veel minder risico op het jojo-effect. Het afvallen gaat alleen een tikkeltje langzamer.

Als je het 40 Punten Dieet wilt volgen, zorg er dan voor dat je veel groenten, fruit en volkorenproducten eet. Je krijgt namelijk te weinig calorieën binnen, dus in dat geval is het extra belangrijk dat je de calorieën die je binnenkrijgt uit goede, voedzame en voedingsstofdichte producten haalt. Anders bouw je voordat je het weer een (gevaarlijk) gebrek op aan essentiële vitamines, mineralen, spoorelementen, vetzuren of aminozuren. Bovendien maakt dit de kans op terugval en het jojo-effect nóg aanzienlijker.

Basis dagmenu 40 Punten Dieet

Er is een soort basisdagmenu samengesteld van de producten die je elke dag mag eten tijdens het 40 Punten Dieet. (bron) Dit dieetschema ziet er als volgt uit:

 • 25 milliliter melk óf ander zuivel- c.q. melkproduct
 • 25 gram kaas óf 1 ei (eieren niet meer dan 3x per week)
 • Eén snee bruin brood
 • 100 gram mager vlees óf 150 gram magere vis
 • Eén portie tomaten (ongeveer 2 ons) óf een citrusvrucht
 • Eén portie groene groente óf sla (ongeveer 2 ons)
 • Onbeperkt thee en zwarte koffie zonder suiker (met melk of calorieloze zoetstof)

Tot slot

Inmiddels kun je uitgebreidere en recentere informatie over het 40 Punten Dieet vinden in dit artikel over het 40PD binnen de Gezondr Diëtenlijst. Daarnaast zijn deze aanverwante diëten toegevoegd die min of meer volgens het zelfde principe werken:

Gezondr is eigenlijk wel nieuwsgierig naar wat jullie van het 40 Punten Dieet vinden. Dus als je het geprobeerd hebt, wat zijn jouw ervaringen en bevindingen met het 40 Punten Dieet?

18 reacties op “40 Punten Dieet: informatie + de voordelen & nadelen

 1. dikkertje ·

  Hai,
  Volgende week ben ik klaar met een afslankcursusbij de sportschool, deze cursus heeft 11 weken geduurd en ben ik tot nu toe op week 10: 7,4 kilo mee afgevallen. Ik ben 1.68 en weeg nu 87 kilo en wil graag naar een normaal BMI…dit is dus 70 kilo. Nu lijkt het me wel wat om met het 40 punten dieet verder te gaan om dat te realiseren. Wel iets wat ik in m’n achterhoofd moet houden is dat ik nog borstvoeding geef…zou het dan ook mogen??

  Reageer
 2. Laura ·

  Ik ga morgen ook beginnen met het 40 punten dieet. Het is eigenlijk voor mij een beetje om op te letten wat ik allemaal eet. Als ik soms van school thuiskom heb ik een vreedbui. Dat is echt heel vervelend. Ik ben 1,75 met een gewicht van 64. Mijn bmi is 20.5 ofzo, maar toch zie ik er een beetje mollig uit. Ik hoop dat ik iets kan afvallen, zodat ik wat lekkerder in mijn vel zit !
  Groetjes,

  Reageer
 3. peter ·

  ik ben met het 40 punten dieet in 1 week 2 kilo afgevallen en loop ook 2 keer 1 uur per dag en voel me goed (1.81m 76 kilo)

  Reageer
 4. Robin ·

  Ik ben in de laatste weken 5 kilo aangekomen.
  Ik heb namelijk totaal geen controle over wat ik eet. Als ik één koekje wil eten, eet ik bijna onbewust de hele zak leeg. En zo gaat het me alles. Ik ben nu 15 jaar, 64 kilo. Toen bedacht ik me dat ik even wat meer op moest gaan letten op wat ik eet.
  Ik zocht naar een gezond dieet dat ook geschikt is voor jongeren, maar naar mijn mening zouden die diëten niet veel opleveren. En toen ik l;as over het 40 punten dieet dacht ik; dit is het! Ik zat net even in die producten lijst te kijken, en zag dat één stukje pizza al 40 punten is. Gisteravond heb ik 6 stukken als avondeten gehad. Met dat soort dingen moet ik nu dus heel voorzichtig gaan zijn! Verder ga ik niet over het avondeten. Dat doet mijn moeder, en wat zij kookt is vaak vrij vet. Zeker rond de 20/30 punten!

  Maar 1000 calorieën per dag? Dat is veel te weinig! Zeker voor iemand in de groei! Dus heb ik besloten om er 50/60 punten van te maken. En dan veel fruit en groenten eten. En vitaminepillen enzo. Dan krijg ik toch de juiste voedingsstoffen binnen, let ik goed op wat ik eet, en zie ik toch redelijk snel resultaat!

  Reageer
 5. Veronique ·

  Hallo

  Ik werk niet met punten maar wel met kcal
  ik krijg tussen de 1000 en de 1200 binnen per dag en sport ’s avonds een uur.
  Iedereen heeft het wel over een minimaal aantal kcal maar dat verschilt per pers.
  Ik zit de hele dag achter een pc op mijn werk dus ik heb ook veel minder nodig.
  Ben in 3 maanden 10 kilo afgevallen.
  Groetjes Veronique!

  Reageer
 6. kim ·

  hallo
  is er iemand die al veel is afgevallen met het 40 punten dieet
  ik zou graag met die mensen in contact komen
  zou dat kunnen
  via email of msn? gr kim

  Reageer
 7. kim ·

  hallo
  is er iemand die al veel is afgevallen met het 40 punten dieet
  ik zou graag met die mensen in contact komen
  zou dat kunnen
  via email of msn? gr kim

  Reageer
 8. Gerda ·

  Ik denk dat er 2 kanten zitten aan dit dieet: ten eerste moet je het niet zien als een dieet, maar juist als het bijhouden van wat je allemaal naar binnen werkt. Als je je bewust bent van het feit dat 5 chocolaatjes net zoveel zijn als een hele avondmaaltijd is dat al een hele stap voorwaarts. Ik ben nu een paar weken bezig en inmiddels een paar kilo kwijt. Ik neem af en toe echt wel een chocolaatje (mn grootste verslaving) of een rosé, maar met mate. Als ik maar rond de 50-60 punten zit ben ik allang blij en dan val je dus ook af!

  Dus zie het dieet eerder als een ruggesteuntje in het zien wat je allemaal eet dan iets waar je je echt aan moet houden. En idd 1000 kcal is te weinig; 1500 kcal per dag is ook meer dan voldoende om af te vallen!!

  Succes

  Reageer
 9. Pleun ·

  Hallo anorexia. Beter gezond dan dun!

  Reageer
 10. Priscilla ·

  Samantha ik ben het helemaal met je eens. Hoe dunner hoe beter zeg ik altijd maar. Honger is een fijn gevoel!

  Reageer
 11. samantha ·

  Nou, ik ben dus echt veel afgevallen met het 40 punten dieet… en dat het ongezond is vind ik niet erg als ik maar dun ben

  Reageer
 12. belinda ·

  yeet ik ben belinda ik denk dat je het beste afvalt als je onder controle staat van een diètiste want ik ben in een jaar 25 kg vermagerd en de kans is zeer klein dat ik ze er terug bij kom groetjes en luister naar mijn goede raad dan zal je het lukken om te vermagere ***

  Reageer
 13. huub ·

  allemaal die dieeten het is kolder je moet bewegen dan val je van zelf af er is een rekensommetje 2000 cal eten 2200 verbranden dan val je zelf af ik heb een fiets gekocht en ben gaan fietsen iedere dag wat meer ben nou 15 kg afgevallen ik doe nou fietsen en goed eten ik sta nou al 3 jaar op mijn gewicht.

  Reageer
 14. sarah ·

  Ik vind dit ook wel een goede methode. Ik ben op 2,5 maand tijd van 57 naar 50 kilo gegaan. (ben 1m65) Maar je kan niet verwachten dat je op de eerste dag van je dieet al meteen kunt overschakelen van 2000 naar 1000 kcal/dag. Die eerste weken moet je op je eigen tempo proberen iets minder te eten. Uiteindelijk past je lichaam zich aan aan die 1000 kcal/dag.

  Reageer
 15. Sandra ·

  Ik ben er een x 14 kilo mee afgevallen..dus voor mij was het prima..je weet snel hoeveel calorieen alles is…

  Reageer
 16. Linda ·

  1000 calorieën op een dag is echt te weinig.
  1200 is het minimum.

  Ikzelf heb soms moeite om 1200 cal te eten, als ik mijn lijstjes inplan, dan zit ik soms nog onder de 1000, maar moet me dan echt dwingen om tot 1200 te gaan, omdat mijn lichaam anders in slaapstand komt.

  Reageer
 17. Manon ·

  van melk word je dus niet dik wat beweert wordt!

  Reageer
 18. Natasha ·

  Ik heb een tijdje een 40 punten dieet gevolgd op internet toen je er nog niet voor hoefde te betalen..
  Ben er toen inderdaad 5 kilo vanaf gevallen, maar na de vakanties zat het er ook alweer aan!
  Wel ben ik heel bewust van geworden wat ik allemaal op een dag eet en hoeveel calorieen de meeste dingen bevatten.
  En ook dat ik in mijn oude eetpatroon gemakkelijk boven de 2000 kcal kwam…
  Wel leerzaam dus, maar zeker niet het beste dieet, aangezien het jojo-effect!

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.