Pills and bottleAls we alle claims moeten geloven, dan zou co-enzym Q10 een heus wondermiddel zijn. Q10 zou namelijk onder meer zorgen voor:

  • Snellere vet-oxidatie
  • Betere bescherming van de spieren
  • Minder vermoeidheid
  • Meer uithoudingsvermogen
  • Verkleinde kans op een hartinfarct
  • Minder last van migraine

Als je bovenstaand lijstje op je in laat werken, zou je direct gaan geloven dat Q10 ideaal is als je wilt afvallen of vermageren. Maar is co-enzym Q10 echt zo effectief voor gewichtsverlies als men beweert? Hieronder lees je er alles over…

Algemene functies co-enzym Q10

Q10 is een co-enzym. Het is een vitamine-achtige stof die voorkomt in alle menselijke cellen. De stof fungeert als antioxidant en speelt een belangrijke rol bij de celstofwisseling, energieoverdracht en ademhaling. Dat Q10 belangrijk is voor het menselijk lichaam staat dan ook buiten kijf. Over de statement dat Q10 helpt bij afvallen, is overigens niet iedereen het eens…

Q10 & gewichtsverlies

Uit Belgisch onderzoek bleek jaren geleden al dat mensen met overgewicht gemiddeld genomen een groter tekort hebben aan Q10 dan mensen zonder overgewicht. De Vlaamse onderzoeksleider dokter Van Gaal beweerde zelfs dat men ervan uit kan gaan dat de helft van alle personen met overgewicht een tekort heeft aan Q10. Deze ontdekking was niet schokkend, maar deed wel vermoeden dat Q10 op de één of andere manier verband houdt met lichaamsgewicht en overgewicht.

Co-enzym Q10 tijdens je dieet

Vervolgonderzoek wees uit dat personen die Q10 innemen tijdens een caloriebeperkend dieet, meer gewicht verliezen dan mensen die dat niet doen. Sterker nog: de mensen die de grootste hoeveelheden Q10 kregen toegediend, verloren de meeste kilo’s. Mensen die willen afvallen, zouden volgens het onderzoek dus veel sneller en gemakkelijker gewicht verliezen als ze tijdens hun dieetprogramma Q10 innemen.

Q10 & lichte lichamelijke inspanning

Recenter Japans onderzoek van de Universiteit van Kyoto wijst uit dat je lichaam spontaan meer vet verbrandt tijdens lichte lichamelijke inspanning als je 30 milligram Q10 per dag inneemt. Dit onderzoek verscheen in 2008 in het wetenschappelijk vaktijdschrift ‘Journal of Nutritional Science and Vitaminology’. De wetenschap vermoedt dat Q10 via het zenuwstelsel de vetverbranding in de spieren verhoogt, maar dit is nog niet definitief vastgesteld.

Er zijn inmiddels meerdere verbanden geconstateerd tussen Q10 en afvallen. Men weet echter (nog) niet precies hoe – en bij wie – Q10 het meest effectief is. Desalniettemin zijn er talloze pilletjes, drankjes en crèmepjes met Q10 op de markt voor afvallen.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.