Lijnzaad –en met name lijnzaadolie– is een efficiënt hulpmiddel bij afslanken en gewichtsverlies. Lijnzaadolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de zaden van olievlas. Lijnzaadolie bevat onder meer het meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuur alfa-linoleenzuur. Alfa-linoleenzuur is een essentiële vetzuurketen. Ons lichaam kan er namelijk niet zonder en kan het ook niet samenstellen uit andere vetzuren.
Eigenschappen van lijnzaad & lijnzaadolie
Lijnzaad (lijnzaadolie / alfa-linoleenzuur) heeft velerlei positieve eigenschappen voor het menselijk lichaam. De belangrijkste hiervan zijn:
- Reguleert de afbraak van vetten in het lichaam
- Vergemakkelijkt gewichtsverlies bij mensen met overgewicht
- Beschermt de celmembranen
- Is nodig voor groei en herstel van het centrale zenuwstelsel
- Speelt een belangrijke rol in de bloeddruk & bloedstolling
- Is belangrijk voor het immuunsysteem
- Versnelt het herstel van vermoeide en overbelaste spieren
- Verbetert de werking van de lever
- Verhelpt droge en schilferige huid
- Kan bepaalde allergieën verlichten
- Verlaagt het negatieve LDL-cholesterolniveau
- Heeft een positieve uitwerking op kinderen met ADHD
Lijnzaad & afvallen
Zoals je in bovenstaand rijtje met eigenschappen van lijnzaad kan lezen, is lijnzaadolie van invloed op de afbraak van vetten in het lichaam. Daarnaast zorgen de voedingsvezels in lijnzaad voor een langdurig voldaan gevoel, waardoor je minder eet en minder snel de neiging hebt om ongezond te snacken. Tot slot zorgt lijnzaadolie voor een gezonde spijsvertering. Lijnzaad(olie) kan dus op meerdere manieren helpen bij afslanken en gewichtsverlies.
Lijnzaad in de praktijk
De nootachtige smaak van lijnzaad kan even wennen zijn, maar is eigenlijk best lekker. Hierbij enkele manieren om lijnzaad toe te passen in je dieet:
- Bak muffins met lijnzaad
- Voeg een scheutje lijnzaadolie toe aan salades
- Voeg lijnzaad toe aan zelfgebakken brood
- Voeg lijnzaad toe aan ontbijtgranen
- Doe wat lijnzaad in een smoothie of schaaltje yoghurt
- Voeg wat lijnzaad of lijnzaadolie toe aan gekookte of gestoomde groenten
- Gebruik lijnzaad in soepen & sauzen
- Gebruik lijnzaadolie i.p.v. bloem als bindmiddel
Gebruik lijnzaadolie liever niet om in te bakken. Omdat lijnzaadolie een hoog gehalte heeft aan alfa-linoleenzuur en een laag gehalte aan linolzuur, kan het minder goed tegen verhitting dan bijvoorbeeld olijfolie of sesamolie.
5 comments
kimberley pex
27 januari 2019Yvonne ik lees dit nu pas vele jaren later. Ben weer begonnen met lijnzaadolie tegen m’n reactieve artritis/artrose bij de Crohn. ’s Morgens en ’s avonds een eetlepel lijnzaadolie. Innemen en een glas water drinken meteen erna.
Jeannet
29 december 2015Ik heb een te hoge cholesterol en ben daarvoor naar een diëtist gestuurd. Inderdaad wordt de slechte cholesterol de LDL verwijderd door de lijnzaadolie. Ikzelf moet van de diëtist per dag 1 eetlepel gebruiken. Succes!
Carin
22 januari 2015Hallo, Graag zou ik willen weten hoeveel lijnzaadolie ik per dag moet nemen? Ik ben van plan de lijnzaadolie nergens in te doen, maar er in de ochtend een thee of eetlepel van te nemen. Wat zijn de richtlijnen hiervoor? Ik ben wel aan de lijn, dus kom ik hier echt niet van aan?
kimberley pex
3 april 2014Dit is echt vreemd. Afvallen met lijnzaadolie. Ik gebruik ’t eigenlijk om te herstellen na vele zware operaties en om ‘mn cholesterol iets te verlagen (hoog-normaal waarde) maar ik val er nu ook iets mee af! Echt maf…
Yvonne
15 september 2014Hoi Kimberly, Klopt helemaal, hoeveel lijnzaad gebruik jij voor herstel? En waar doe je het in? In yoghurt of zo? Gr. Yvonne