Light frisdrank (en andere light producten) is een veelbesproken onderwerp. De een zweert erbij, de ander moet er niets van hebben. Ook onderzoekers zijn verdeeld over de voor- en nadelen van light. Over de opvatting dat light frisdrank beter is dan gewone frisdrank als je wilt afvallen, is het laatste woord dan ook nog niet gezegd. Reden temeer om een klein onderzoekje te doen onder afvallers. Denk jij dat light frisdrank helpt bij afvallen? Vul hieronder de poll in en laat een reactie achter!

Waarom light frisdrank zou kunnen helpen bij afvallen

De reden dat light frisdrank zou kunnen helpen bij afvallen is vrij eenvoudig. Light frisdrank bevat een stuk minder calorieën dan normale frisdrank. Door het drinken van light frisdrank in plaats van normale frisdrank, bespaar je dus een heleboel calorieën. Als je daarbij ook nog eens zorgt dat je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt, val je af.

Waarom light frisdrank niet zou kunnen helpen bij afvallen

Tegenstanders stellen dat light frisdrank je drang naar zoetigheid enorm versterkt. Hierdoor snoep je meer (en suikerrijker), en wordt je totale calorie-inname dus hoger in plaats van lager. Er zijn bovendien onderzoekers die concluderen dat de zoetstoffen die in light frisdrank worden verwerkt zeer schadelijk kunnen zijn voor verschillende lichamelijke processen, waaronder de spijsvertering en het maag-darmstelsel. Hierdoor zou afvallen worden belemmerd.

Succesvol afvallen: Schrap die frisdrank!

Er komen op Gezondr regelmatig dieetervaringen voorbij waarin welvarende afslankers hun succesverhaal delen. Afslanksucces wordt door veruit de meesten bereikt dankzij het opvoeren van de hoeveelheid lichaamsbeweging. Daarnaast worden bepaalde eetgewoonten aangepast. Opmerkelijk is dat het overgrote merendeel van de zegevierende kilokillers blijkt te zijn gestopt met het drinken van frisdrank. Cola, sinas, 7-up, ice-tea, cassis, tonic, bitter lemon en al dat soort drankjes…

Calorieën in frisdranken

Of er daadwerkelijk een oorzaak-gevolg-verband bestaat tussen afvallen enerzijds en het schrappen van frisdrank anderzijds is niet onomstotelijk vastgesteld met gedegen wetenschappelijk onderzoek. Er zijn desalniettemin talloze onderzoeksresultaten die suggereren dat overmatige consumptie van frisdranken overgewicht kan veroorzaken. Dat is op zich niet meer dan logisch, want veruit de meeste frisdranken leveren enorme hoeveelheden calorieën.

Normaal versus light

De belangrijkste twee factoren die ervoor zorgen dat frisdranken ongezond zijn en dik kunnen maken zijn als volgt:

 • Suiker (simpele koolhydraten)
 • Kunstmatige (synthetische) zoetstoffen

Light-frisdranken kunnen dus net zo lijnonvriendelijk zijn als “normale” drankjes. De clou van dit verhaal is dan ook dat je het beste helemaal kunt stoppen met het drinken van frisdrank. Drink liever water en thee, en dan bij voorkeur groene en witte thee. Of drink af en toe een kopje koffie.

Meer info over drankjes & afvallen

Wil je meer lezen over drinken en afvallen? In de volgende 10 artikelen kun je alles lezen over het juiste drinkgedrag m.b.t. afslanken…

 1. Drankjes & afvallen – Wat kun je drinken tijdens een dieet?
 2. Niet eten, maar drinken maakt dik
 3. Water drinken vóór elke maaltijd helpt bij afvallen
 4. Water drinken tijdens de maaltijd slecht voor afvallen?
 5. Afvallen: met kraanwater of met flessenwater?
 6. Groene thee en afvallen: Waarom werkt het zo goed?
 7. Witte thee nog gezonder dan groene thee
 8. Gewicht-gerelateerde nadelen van alcohol
 9. Groene koffie voor afvallen & afslanken ‒ Werkt het of niet?

(Light) frisdrank + afvallen: conclusie…

Naar mijn mening kun je zoete dranken (light of niet) maar beter helemaal laten staan als je op dieet bent. Drink bij voorkeur water en (groene & witte) thee. Ik denk dat het drinken van veel light frisdrank enorm ongezond is. Met betrekking tot andere light producten is het overigens belangrijk om je te realiseren dat minder suiker nog wel eens wordt gecompenseerd met meer vet en andersom. Kortom: houd jezelf niet voor de gek en kies voor gezonde opties. Ik ben benieuwd naar jouw mening!

Drink jij nog altijd frisdrank of ben je ermee gestopt om effectiever en efficiënter af te vallen? Laat hieronder je reactie achter!

33 Reacties

 1. Wat een gezeik hier zeg lol…van Light wordt je niet dikker maar ook niet mager… wat een zever is me dat zeg. Natuurlijk wordt je niet mager van Light te drinken, maar van water te drinken vermager je ook niet. Je gaat gewoon voor een verzadigd gevoel. Vermageren doe je door minder cal in te nemen en 12cal in een flesje Fanta Zero gaan me zeker niet doen verdikken. Ai ai ai…het internet zit vol met kenners blijkbaar

  • Kenners zoals jij bedoel je? Het is al jarenlang bekend dat aankomen en afvallen bij lange na niet uitsluitend te maken heeft met een hoge of lage calorie-intake. Alleen al een zoetsensatie (zoete smaak) kan bepaalde hormonen triggeren die voor aanvullende vetopslag zorgen. Dat geldt dus ook voor synthetische zoetstoffen.

 2. Als puntje bij paaltje komt, pakt light-frisdrank uitsluitend positief uit voor de producent. Het is ongezonde rommel, boordevol chemisch-synthetische troep die nergens goed voor is. Deze week een berichtje in de media waaruit blijkt dat onderzoek uitwijst dat light-frisdranken beter helpen bij afvallen dan water. Wat de onderzoekers er (in strijd met wet- en regelgeving) niet bij vermeldden is dat hun onderzoek gefinancierd werd door Coca Cola… “Voor het onderzoek werden 5.500 verschillende onderzoeken met elkaar vergeleken en daaruit de conclusies getrokken. Voor de conclusie dat light-producten kunnen helpen bij een dieet, werden echter slechts drie onderzoeken gebruikt. Twee daarvan vonden weinig verschil in het aantal afgevallen kilo’s, de ander noemde het verschil significant. Het laatste onderzoek was echter gefinancierd door de American Beverage Association, waar verschillende frisdrankmerken bij zijn aangesloten.” De 5.497 werden ‘voor het gemak’ achterwegen gelaten. :( (bron)

 3. ik ben van mening dat light frisdrank niet goed voor je is of je nu wilt afvallen of niet er zitten heel veel E nummer in net zo als winegums deze stoffen KUNNEN kanker verwekend zijn plus als er minder suiker in zit , zit er wel meer vet in , je kunt veel beter af en toe een echt glaasje cola drinken dan light , maar zulk drinken is zowiesow niet gezond of het nou light of geen light is .

 4. Sorry, maar onder alle meningen wil ik wel graag weten WIE hier echt verstand van heeft? Zijn al deze reacties gebaseerd op iets wat je hebt gelezen of op TV hebt gezien? Of zijn het meningen van voeding-specialisten en onderzoekers, die daadwerkelijk verstand hebben van light producten? Er zijn talloze onderzoeken over light producten of ze wel of juist niet slecht zijn. De mens houd van onderzoeken. Op een dag komt heeft een of andere professor op een of andere universiteit dat je van een appel dood gaat!

  • Als je gewoon gezond en met wat logica nadenkt snap je dat je beter überhaupt geen cola kunt drinken. Neem een glaasje water, gekoeld is dat zeker zo lekker en op den duur en dan verander je tenminste een ‘slechte’ gewoonte in een gezonde. En chemische toevoegingen kun je naar mijn idee zien als een vorm van gif. Als het geschikt zou zijn voor de mens dan zou je het wel direct in de natuur terug kunnen vinden.

 5. Ik weet dat er in Sisi ook minder suikers zitten, maar hoeveel precies weet ik niet.
  Ik zou zeggen, vergelijk in de supermarkt gewoon eens alle etiketten.

 6. Ik lust geen cola, dus da is handig. ben wel gek op Fanta en daar bestaat geen ligt drank van of vergis ik me? Maar water is natuurlijk altijd het beste ofwel thee.

  • Heb je echt nog nooit gehoord van Fanta Light? Dat bestaat namelijk echt al heel lang… Evenals Sprite Light, 7up Light, Lipton Ice Tea Light, Schweppes Light, Dr. Pepper Light, verschillende Light biersoorten en ga zo maar door…

 7. Ik zal kiezen voor de ‘normale’ frisdrank. Sowieso als je alles met mate doet dan is het niet zo erg. Ik merk wel, dat als ik dan bijvoorbeeld Pepsi heb gedronken, ik veel energie heb en vooral druk ben (qua babbelen). Als je aan het lijnen bent moet je gewoon maar heel af en toe eens frisdrank met suikers drinken. Water is altijd het beste, maar een glaasje appelsap gaat er bij ook wel in hoor, na een hele dag alleen maar water gedronken te hebben.

 8. Heb bij alle twee twijfels, gewone frisdrank is niet goed vanwege de suikers en calorieën en light frisdrank is niet goed vanwege de toegevoegde stoffen. Waar kies je dan voor voor de slechte toevoegingen of wat meer suiker? Ikzelf heb het niet zo op de toevoegingen,kies dan liever voor gewone frisdrank, maar halveer dit en leng het aan met mineraalwater. En het leg me geen windeieren om het zo te doen, ben al 11 kilo afgevallen.

 9. De light versies van frisdranken bevatten veel minder of geen calorieën. Om af te vallen dus prima. Door de zoetstoffen is het echter wel opletten met de hoeveelheid frisdrank en andere producten met zoetstoffen. Bij grotere hoeveelheden kunnen deze schadelijk zijn. Maar net als alle andere voedingsmiddelen geldt ook hier: varieer en gebruik alles met mate.

 10. Van light frisdrank kom je niet aan, maar je valt er ook niet van af. Het blijven suikers. Maar wat wel zeker is, het bevat veeeeel minder calorieën dan gewone cola, kijk maar op de flessen! Wat ook zeker is: het is slechter voor je qua troep wat erin zit. Maarja, aan jou de keus: wil je afvallen of niet? Haha…

 11. Ik vind dat light niet helpt bij afvallen, maar je verdikt er minder snel van. Maar… omdat het minder kilocalorieën bevat betekent het niet dat het gezond is! Suikers die er in gewone dranken zitten worden voor een deel vervangen door kunstmatige stoffen in light dranken. Zo kan je allerlei ziektes krijgen. Frisdrank in het algemeen is ongezond!

 12. Soms heb je gewoon de behoefte om iets anders te drinken dan thee of water en dan is een lightversie van frisdrank een goed alternatief. Tuurlijk moet je er geen liters van drinken maar af en toe een klein glaasje kan echt geen kwaad.

 13. Mijn resultaten spreken boekdelen. Ik ben inmiddels 24 kilo kwijt. Zonder maagbandje, operatie of wat ook. Maar puur door discipline en, ja wel hoor… cola light! Zonder dat, had ik het niet gered. Zeker weten! Daarom wilde ik ook geen Bypass operatie laten doen. Dan kun je namelijk geen koolzuur mee verdragen. En de cola light… laat ik echt voor niets en niemand staan. Ik ben echt van mening dat dat me juist zover heeft gebracht, als waar ik nu ben, met mijn lijn poging. En met de nodige cola light, ga ik er nog 26 kilo af halen. Wish me luck!!! Een echte cola light fan, Ik sta er als het ware mee op, en ga ermee naar bed. Lieve groetjes, en allemaal heel veel succes met afvallen. Anne.

 14. light helpt niet ja er zitten minder calorieen in maar dat betekent niet dat je er dunner van word want er zit ander ssoooort spul in zodat (suikervervangers enz) dus ik denk dat je van light frisdrank niet dunner word …

 15. Light frisdranken alsook andere lightproducten,hoe mooi het ook mag klinken,..je valt er niet vanaf!..eerder kom je ervan bij omdat onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer je teveel eet van dit soort producten,je gehele stofwisseling in de war raakt waardoor je net bijkomt.
  Neen hoor! ik eet goed en gezond en niet overmatig ,niks ligt ,..gewoon vanalles net genoeg.

 16. Naar mijn mening is teveel light frisdrank niet goed voor je, maar 1 glas per dag zou prima moeten kunnen. Zelf beperk ik de light frisdranken, drink overdag veel water en veel thee ( vooral groene nu pas gebleken is dat je daar van afvalt) en ’s avonds neem ik dan de spa fruit light (zonder prik) of 50/50 van Roosvicee. Ik doe dan een half glas van dit spul en de rest van het glas met water…beetje waterig, maar beter dan light frisdrank en smaakvoller dan alleen water. En ik val ook af, dus ik blijf hier lekker mee doorgaan.

 17. Gewoon helemaal geen frisdrank, dat is het beste. Kom je ook nog eens van je verlangen naar zoet af. Water (uit de kraan, prima kwaliteit, goedkoop en geen gesjouw), koffie (met cafeïne, want dat is een afvalmiddel), thee en wijn (evt met halfom water) zijn prima drankjes, die allemaal wat goeds voor je doen. Mag je wat koolhydraten, dan kun je ook nog kiezen voor sapjes (vers of kant en klaar evt aangelengd met water).

 18. Iris Dickhoff Gewichtsconsulent Vlaardingen Reageer

  In mijn praktijk zie ik dat light frisdrank wel werkt. Cliënten die willen afvallen moeten soms veel slechte gewoonten vervangen door goede. Als ze veel frisdrank met suiker drinken is het vervangen door een light variant een kleine moeite en dat scheelt heel veel suikers. Uiteindelijk kan je het drinken van frisdranken beter minderen, maar als je alles wat je lekker vindt niet meer “mag” wordt afvallen een straf en hou je het niet vol. De discussie over zoetstoffen is m.i. bijna niet te doen, er zijn net zoveel wetenschappelijke bewijzen dat zoetstoffen slecht zijn als dat het helemaal geen kwaad kan, daarin moet je vooral je gevoel volgen, heb je er geen prettig gevoel bij, dan vermijd je het. Overigens vindt ik wel dat het vervangen van volle producten voor light niet voor alles opgaat.

 19. Mijn vrouw is van gewone cola te drinken naar cola light gegaan en is hiermee wel 8 kg afgevallen. Ze was al niet te zwaar, paar kilo’s maar toch zijn deze kilo’s er wel af gegaan. Volgens onze huisarts moest ze als ze een paar kilootjes eraf wilde hebben dit toch maar eens proberen en ja, hoor, toch enkele kilo’s eraf. Helpen of niet, bij haar werkt het in ieder geval heel goed.

 20. Zoetstoffen schijnen kankerverwekkend te kunnen zijn, ja en dan val je inderdaad af, maar dat lijkt me niet echt de bedoeling!! Gewoon alles met mate en zo puur mogelijk, dat is heerlijk en geOnd en ook nog goed voor je gewicht!! oja en beweging hoeft niet te betekenen dat je gelijk helemaal in het zweet werd maar gewoon bewegen en lekker wandelen of iets waar je vrolijk van word, maar beweging is wel heel goed.

 21. Ik ben van mening dat natuurlijke producten altijd beter zijn. Ik kijk altijd zeer bewust op de verpakking van producten om te bekijken wat er zoal in zit. Producten met veel E-nummers laat ik staan. Zoetstof is volgens mij ook een E-product en ik weet dat het ongezond is als je er te veel van binnenkrijgt. Ik ga voor Puur Natuur en koop producten met het ‘ik kies bewust logo’.

 22. Mijn zoon is van cola overgestapt naar cola light resultaat min 23 kg dus het helpt wel degelijk want hij is er verslaafd aan maar nu wel een stuk lichter. Hij drink wel 2 liter per dag van dit spul.

 23. Of het gezond is ja of nee weet ik niet. Ik ben wel afgevallen door mijn cola door cola light te drinken. Ik probeer bijna alles light te drinken. Ik drink geen koffie en thee zelden. De 2 liter water die elke dag drink vind ik wel genoeg, op een gegeven moment heb ik zin in smaak. En dat word het Cola light. Al die onderzoeken of light producten wel of niet goed voor je zijn laat ik aan me voorbij gaan. Ik ben er mee afgevallen dus uit mijn onderzoek zeg is gebleken dat het werkt!

 24. Light frisdrank wekt de zin naar zoet op een onnatuurlijke manier op waardoor je nog meer trek krijgt. Bovendien is aspartaam ook niet goed voor je gezondheid en je kan er allemaal klachten van krijgen. Mensen denken al gauw bij light dat je er meer van mag en dat is bij frisdrank absoluut geen aanrader. Max 3 glazen per dag liefst minder en gewoon water drinken dat kan al opgefrist worden met citroen of beetje ranja.

 25. Ik ben van mening dat om af te vallen een gezond lichaam heel belangrijk is. En voor een gezond lichaam is gezond eten, gezonde beweging (niet te veel en niet te weinig) en gezond denken nodig (dus bijvoorbeeld niet alleen maar negatieve gedachten). O ja, en voldoende slaap uiteraard. Frisdrank is ongezond. Light of niet light. Maar een gezond lichaam kan heus wel af en toe iets ongezonds aan. Zo heb ik af en toe enorme trek in zoetigheid die ik stil met een klein glas cola light. Na een paar slokken merk ik dat die behoefte weer enorm afneemt en neem ik nog wat gezonds (een appel of zo). En voor zo’n geval bespaart de light versie wel alle calorieën van de niet light versie. Maar om nu van light frisdrank je lijfdrankje te maken en liters te drinken, nee!

  • margreet wind

   Van light producten krijg ik juist honger en ga ik weer eten. Dus voor mij helpt light niet!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.