Snel afvallen dieet: het gezondste crashdieet der ongezonde diëten!

Fitness · Door Ilse

crashdieet snel-afvallen-dieet

Hoewel wij op Gezond’r geen fan zijn van een zogenaamd ‘snel-afvallen-dieet’ oftewel crashdieet waarbij je véél te weinig calorieën binnenkrijgt op een dag, merken we dat de meeste van onze lezers tóch op zoek blijven naar die ENE manier om héél snel héél veel kilo’s kwijt te raken. Voor diegenen deze informatie over crashdiëten…

Nieuwsalarm: crashdieet werkt wel (volgens sommigen)?!

Op diverse websites in binnen- en buitenland prijken ineens berichten met als kop ‘Crashdieet werkt wél!’ (of iets in die richting)… Je zou daarom bijna denken dat er bewijs is gevonden voor de werkzaamheid van crashdiëten. (bron + bron) Hebben de verstandige mensen op deze aardbol dan tóch ongelijk voor wat betreft crashdiëten!? Is een crashdieet dan tóch gezond én effectief én geschikt om gewicht te verliezen op langere termijn? Nee, niet echt…

Gezonde crashdieet & ongezonde crashdiëten…

Zoals zo vaak met dit soort berichtgeving schuilt de waarheid in de details… In dit geval gaat het voornamelijk om de definitie ‘crashdieet’. De onderzoekster die verantwoordelijk is voor het artikel waar eerder genoemde berichten op werden gebaseerd –genaamd Dr. Susan Roberts– heeft namelijk een IETS ander idee over wat de term ‘crashdieet’ nu precies inhoudt dan wat het voor vele anderen betekent (en waarschijnlijk ook voor jou). Volgens Dr. Roberts zijn er gezonde en ongezonde crashdiëten…

Ze zegt dat elk dieet waarbij je minder dan 1.000 kilocalorieën per dag binnenkrijgt nog steeds verboden is. Ze geeft aan dat een dieet van 1.200 kilocalorieën voor vrouwen en 1.800 kilocalorieën voor mannen wél gezond kán zijn, terwijl ze volgens haar nog altijd in het ‘crashgebied’ vallen. De definitie van crashdieet volgens vele gezondheidsexperts ligt toch meer in de richting van:

  • Minder dan 1.000 calorieën per dag voor een vrouw
  • Minder dan 1.500 calorieën per dag voor een man
  • Vaak een eenzijdige voeding (denk aan sapvasten, koolsoepdieet, et cetera)

Dr. Roberts zegt hierover het volgende: “Ik probeer een nieuwe definitie te vinden voor het woord crashdieet, als in ‘vet verbranden en verliezen op de snelste, maar nog wel verantwoorde manier’. Dus 1200 calorieën is zeker niet verhongeren, maar uit mijn onderzoeken komt naar voren dat 1.200 calorieën wel het absolute minimum is.”

Gezond dieet gaat te langzaam

Volgens Dr. Roberts hebben de écht gezonde –maar ook langzame– diëten een erg negatieve invloed op de motivatie van mensen. Je moet ze vele maanden achtereen volhouden om een paar kilo af te vallen, en dat gaat gewoon niet snel genoeg. Zo geduldig zijn de meeste mensen niet.

Bovendien houden mensen die het mééste willen afvallen veelal van snacks. Als je deze groep slechts 100 tot 200 calorieën per dag minder laat eten –wat een écht gezond en verantwoord dieet vaak inhoudt– dan is één keer zondigen met een koekje gelijk een verloren dag.

Crashdieet gezond?! Conclusie…

Op zich heeft Dr. Roberts gelijk voor wat betreft de motivatie en de snacks. Maar misschien had ze toch beter een andere naam kunnen kiezen dan ‘crashdieet’. Want voor iedereen die niet heel goed leest hoe de vork nu precies in de steel zit, lijkt het alsof échte crashdiëten (zoals die door de meeste mensen worden gedefinieerd ) een slimme keuze zijn. Niet dus…

Bovendien lijkt het er sterk op dat de titels van de nieuwsberichten met opzet als zodanig misleidend c.q. vertekenend  zijn samengesteld. Wellicht om aandacht te trekken en tot lezen te manen… De oorspronkelijke titel van het artikel luidde namelijk ‘The Crash Dieting Secret’ (bron), hetgeen beduidend minder pretentieus en tendentieus overkomt dan ‘crashdiëten werken wel!’…

Heb jij weleens een écht crashdieet uitgeprobeerd? Zo ja, welk? En werkte het ook op de langere termijn? Dat wil zeggen: ben je de destijds verloren kilo’s nu nog steeds kwijt? Deel hieronder jouw ervaringen en bevindingen met crashdiëten!

Het gezondste crashdieet der ongezonde diëten!

Dus om toch een beetje tegemoet te komen aan de wensen van de lezers van Gezond’r, hierbij het (RELATIEF) gezondste snel-afvallen-dieet dat wij zo 1-2-3 konden vinden. Als je dan toch snel wilt afvallen, dan is dit in elk geval één van de minst ongezonde en schadelijke rigoureuze crashdiëten die bij ons bekend zijn.

Een waarschuwing vooraf: je verliest met dit snel-afvallen-dieet niet alleen vet, maar OOK spieren en vocht. Wat de weegschaal aangeeft, is dus niet wat je daadwerkelijk bent kwijtgeraakt aan lichaamsvet. Om het spierverlies een beetje in toom te houden, hebben we enkele producten toegevoegd waar veel eiwitten in zitten. Deze helpen je om niet te veel spieren te verliezen en het hongergevoel binnen de perken te houden…

Snel-afvallen-dieet dag 1

Eet zoveel fruit als je wilt, behalve banaan. Eet zoveel van de soep als je wilt (recept vind je onderaan dit artikel). Eet bij het avondeten 100 gram kipfilet, kalkoenfilet of vis (eventueel bakken in een kleine hoeveelheid olijfolie).

Crashdieet dag 2

Eet zoveel verse, rauwe of gekookte groenten als je wilt. Eet zoveel van de soep als je wilt. Eet bij het avondeten 100 gram kipfilet, kalkoenfilet of vis.

Snel afvallen: dieetdag # 3

Combineer dag 1 & 2 (zoveel groente, fruit en soep als je wilt). Bij het avondeten 100 gram kipfilet, kalkoenfilet of vis.

Crashdag numero 4

Eet op deze dag vooral bananen (maximaal 8 stuks) en drink zoveel glazen magere melk als je wilt. Eet ook zoveel van de soep als je wilt (minimaal 1 keer).

Dag 5

Eet zoveel soep als je wilt (minimaal 1 keer). Eet ’s ochtends een gekookt ei met eventueel een klein beetje zout. Eet bij het avondeten 200 gram kipfilet, kalkoenfilet of vis. Drink minimaal 4 glazen water.

Snel afvallen dieetdag 6

Eet vandaag zoveel groenten en soep als je wilt (minimaal 1 keer soep). Eet bij het avondeten 200 gram kipfilet, kalkoenfilet of vis.

Crashdieetdag 7

Eet zoveel groente en fruit als je wilt. Bij het avondeten mag je een kopje zilvervliesrijst, 200 gram groente en 100 gram kipfilet, kalkoenfilet of vis eten.

Algemene regels

Je mag éke dag ongezoete thee, zwarte koffie, cranberrysap (alleen puur!) en water drinken zoveel je wilt. Één zoetje per drankje mag. Alcohol is verboden. Als je écht bijna doodgaat van de honger, eet dan twee plakjes kipfilet of kalkoenfilet (broodbelegverpakking). Geen light frisdrank.

Recept voor de soep

  • 6 grote uien
  • 3 grote tomaten
  • 1 witte kool
  • 3 groene paprika’s
  • 1 bos selderij
  • 1 stronk broccoli
  • 1 potje / bakje / blikje champignons
  • 4 wortelen
  • 1 pakje soepmix (bijvoorbeeld Honig groentesoep)
  • 1 of 2 bouillonblokjes
  • naar eigen smaak peper, tabasco, peterselie, sojasaus, rozemarijn, oregano, tijm, knoflook en chilipepers toevoegen

Gebruik géén zout (daarvan zit al genoeg in de soepmix en de bouillonblokjes). Gebruik voor dit snel afvallen dieet recept ongeveer 2 liter water (meer of minder naar eigen smaak). Volgens het originele recept moet je het geheel anderhalf uur koken nadat alles klein gesneden in de pan zit, maar mijn ervaring leert dat alles dan uit elkaar valt en het niet meer te eten is. Dus proef zelf af en toe om de optimale ‘crunch’ te ontdekken die jij lekker vindt.

4 nare gevolgen van ongezond afvallen & lijnen

Natuurlijk willen we hier (wederom) óók de ANDERE kant van het verhaal der crashdiëten uitlichten. Een laagcalorisch crashdieet (dat onvoldoende essentiële voedingsstoffen levert) zal niet alleen je afslankproces belemmeren, maar op de lange termijn ook nog eens zorgen voor extra gewichtstoename en gezondheidsproblemen. Hierbij 4 mogelijke gevolgen van een ongezond afslankdieet…

1. BED (Binge Eating Disorder)

Als je je calorie-intake drastisch terugschroeft, nauwelijks nog iets eet wat je écht lekker vindt en bovendien veel te weinig voedingsmiddelen binnenkrijgt die essentiële micro- en macronutriënten leveren, zal je drang naar voedsel alsmaar sterker worden. Het resultaat is maar al te vaak dat je alles wat je de afgelopen tijd hebt moeten missen, onverhoeds inhaalt. Zodoende ontstaan hongerpieken, (vr)eetbuien, emotioneel eetgedrag en soms zelf de Binge Eating Disorder (BED).

2. Spierverlies

Een extreem streng, karig en eentonig dieet zorgt ervoor dat je onvoldoende macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) binnenkrijgt. Bij een langdurig tekort aan macronutriënten zal je lichaam alternatieve brandstofbronnen gaan aanspreken. In veel gevallen leidt dit ertoe dat je spieren worden afgebroken om aminozuren vrij te maken (gluconeogenese). Hoe meer spierweefsel er als “noodbrandstof” wordt gebruikt, des te trager je ruststofwisseling wordt. Des te minder calorieën je lichaam zal verbruiken en des te meer er zullen worden opgeslagen. Zie hier: “het jojo-effect”.

3. Oververmoeidheid & misselijkheid

Extreem calorie-beperkende diëten zoals sapvasten, soepdiëten, het ziekenhuisdieet en diëten waarbij je dagenlang geen vast voedsel mag nuttigen, resulteren negen van de tien keer in ongewenste, ongezonde of zelfs risicovolle bijverschijnselen. Denk maar eens aan misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en mentale en/of fysieke uitputting. Zulke diëten maken je ziek, zwak en misselijk. Je houdt ze dan ook nooit lang vol, en dat is eigenlijk maar goed ook. (bron)

4. Mentale dip

Een streng dieet kan enorm van invloed zijn op je hormonen, emotionele gesteldheid en dagelijkse humeur. Je kunt er enorm chagrijnig van worden en een spreekwoordelijk “kort lontje” krijgen. Je kan weinig verdragen en kunt je er amper toe zetten om te bewegen, laat staan te sporten. Je voelt je bedompt, geïrriteerd, lusteloos of zelfs ongelukkig. En in het ergste geval is depressiviteit of een burn-out het resultaat.

Volg jij weleens strenge (crash)diëten of hanteer je liever een algehele gematigde en gezonde leefstijl? Laat hieronder van je horen! Heb jij bovenstaand snel-afvallen-crashdieet inmiddels al geprobeerd? Zo ja, was het een beetje vol te houden en hoeveel kilo ben jij kwijtgeraakt?