Rijst is zeer geschikt om te eten tijdens het afvallen. Er bestaan echter wel ontzettend veel verschillende rijstsoorten, en deze zijn niet allemaal even gezond. Rijst is een belangrijke leverancier van complexe koolhydraten en voedingsvezels. Rijst wordt daarom van oudsher gegeten in o.a. Azië, Afrika en India. De rijst die we in Nederland eten, verschilt doorgaans echter sterk van inheemse rijstsoorten.
Dat komt omdat de rijst in de Nederlandse supermarkten in veel gevallen gepolijst en geslepen is. Geslepen en/of gepolijste rijst bevat beduidend minder voedingsvezels en complexe koolhydraten dan onbewerkte rijst, en is daardoor minder geschikt voor afvallen. Een veelgestelde vraag is daarom: ‘Wat is de aller gezondste rijstsoort (als ik op dieet ben)?’. Hieronder lees je alles over de verschillende rijstsoorten en hun geschiktheid voor afvallen en een goede gezondheid.
1. Witte rijst
De rijstsoort die in Nederland het meest wordt gegeten is witte rijst. Witte rijst wordt allereerst ontdaan van het niet-eetbare kaf. Daarna worden de rijstkorrels geslepen. Dit houdt in dat de harde rijstkorrels tegen elkaar botsen, waardoor de buitenste laag van de korrel (zemel, vlies ofwel zilvervlies) loslaat. Na het slijpen worden witte rijstkorrels gepolijst. Dit houdt in dat de achtergebleven losse zetmeelresten van het korreloppervlak worden verwijderd.
De zemel of vlies van een rijstkorrel is zeer rijk aan voedingsstoffen, waaronder voedingsvezels, vitamine B1, vitamine B3 en ijzer. Doordat witte rijstkorrels ontdaan zijn van hun zilvervliezen, zijn ze minder gezond dan “hele rijstkorrels”. Daarnaast wordt witte rijst sneller verteerd, waardoor de koolhydraten relatief snel worden opgenomen in de bloedbaan (bloedsuikerspiegel). Zodoende is witte rijst minder waardevol voor je gezondheid en voor als je wilt afvallen.
2. Zilvervliesrijst
Zilvervliesrijst staat ook wel bekend als bruine rijst; het is de populairste soort ‘hele rijst’ van Nederland. Alleen het niet-eetbare kaf wordt van de korrel gehaald; de rijst wordt niet geslepen of gepolijst. Doordat de zemel, vlies ofwel zilvervlies blijft zitten, bevat zilvervliesrijst maar liefst 3,5 gram voedingsvezels per kopje, t.o.v. 0,6 gram in witte rijst. Zilvervliesrijst is daarom veel gezonder en effectiever bij afvallen dan witte rijst.
3. Wilde rijst
Wilde rijst ofwel Zizania is eigenlijk geen rijst. Wilde rijst behoort tot een familie van graszaden die verwant zijn aan rijst. Desalniettemin behoren wilde rijstkorrels tot de “hele zaden”, en ze zijn dan ook erg gezond en voedzaam. In de meeste gevallen wordt wilde rijst wel vermengd met echte rijst. Een menging met zilvervliesrijst is logischerwijs gezonder dan een menging met witte rijst. De exacte ingrediënten en voedingswaarden van wilde rijst dien je af te lezen op de verpakking.In veruit de meeste gevallen is wilde rijst gezonder en beter voor afvallen dan witte rijst.
4. Basmatirijst
Basmatirijst is een zeer aromatische en smaakvolle rijstsoort, veelal van Indiase of Pakistaanse komaf. Basmati is relatief prijzig, en wordt daarom ook wel de Rolls-Royce onder de rijstsoorten genoemd. Let op: Basmati betreft een ras en de term zegt dan ook niks over de voedingswaarden. Basmati wordt verkocht als witte (geslepen & gepolijste) rijst en als hele (ongeslepen & ongepolijste) rijst. Basmati zilvervliesrijst verdient logischerwijs de voorkeur boven Basmati witte rijst voor afvallen.
5. Jasmijnrijst
Jasmijnrijst staat ook wel bekend als Thaise parfumrijst. Deze rijstsoort heeft een subtiel bloemenaroma en een zachte, volle smaak. Ook Jasmijnrijst is verkrijgbaar als Jasmijn witte rijst en Jasmijn zilvervliesrijst… En ook hierbij geldt: kies bij voorkeur voor zilvervlies als je wilt afvallen.
6. Gele rijst
Gele rijst is qua samenstelling hetzelfde als witte rijst. De rijst is echter gekleurd met geelwortel (kurkuma of koenjit). Duurdere gele rijst wordt gekleurd met saffraan. Gele rijst is dus niet beter dan witte rijst, maar wel slechter dan bruine rijst voor afvallen.
7. Pandanrijst
Pandanrijst is “gewone” witte rijst die een kleurtje krijgt dankzij groene pandan-bladeren (schroefpalm). Groene rijst is –net als gele rijst– dus niet beter dan witte rijst, maar wel slechter dan zilvervliesrijst.
8. Kleefrijst (Botan)
Kleefrijst of Botan rijst wordt vooral gebruikt voor Sushi en desserts vanwege diens plakkerige structuur. Kleefrijst of Botanrijst is witte rijst en bevat dus geen vlies of kiem. Botan is dus –net als gele en groene rijst– vergelijkbaar met “gewone” witte rijst en minder gezond en voedingsstofrijk dan zilvervliesrijst.
9. Meergranenrijst
Meergranenrijst is een mengsel van zilvervliesrijst, witte rijst, gerst, tarwe en/of wilde rijst. Het is dus een verzameling van verschillende rijstsoorten, granen en zaden. Omdat meergranenrijst doorgaans heel veel verschillende bestanddelen en voedingsstoffen bevat, is meergranenrijst net zo gezond of zelfs gezonder dan zilvervliesrijst. Dit is echter afhankelijk van de exacte samenstelling. Kijk dus goed naar de exacte samenstelling van de rijst als je aan het afvallen bent.
10. Instantrijst
Bepaalde rijstsoorten dienen meer dan een uur te koken en uit te wasemen voordat ze op tafel staan. ‘Instant’ rijst daarentegen is kant-en-klaar. Je hoeft de rijstkorrels enkel nog op te warmen voordat je ze kunt eten. Instantrijst is nagenoeg altijd wit en bevat doorgaans minder voedingsstoffen dan iedere andere rijstsoort. Een uiterst ongezonde rijstkeuze dus, en niet aan te raden als je op dieet bent.
11. Snelkookrijst
Snelkookrijst ofwel ‘parboiled’ (partially boiled) rijst is voorheen al gekookt (voorgekookt) en vervolgens weer gedroogd. Deze rijstsoort is niet kant-en-klaar, maar hoeft desalniettemin beduidend minder lang te koken dan ‘gewone’ rijst. Snelkookrijst bevat doorgaans slechts een klein beetje meer goede voedingsstoffen dan instantrijst en is dus geen eerste keus als je de verschillende rijstsoorten vergelijkt voor afvallen.
Rijst & Paleo
Volgens ‘Het Paleo Dieet’, ‘Het Paleo Principe’ oftewel ‘De Paleo Leefstijl’ is rijst alleen geschikt voor mensen die veelvuldig lichamelijk actief zijn. Paleo veronderstelt echter dat witte rijst beter voor je is dan zilvervliesrijst omdat de vezelrijke buitenkant van de rijstkorrels relatief rijk is aan fytinezuur. Fytinezuur zou volgens vele Paleo-websites álle goede voedingsstoffen in rijstkorrels tenietdoen, maar die veronderstelling is ronduit onzinnig en nergens op gebaseerd…
Fytinezuur & trypsineremmers
Ten eerste zit fytinezuur niet alleen in rijst, maar in álle granen. Bovendien zit er beduidend méér fytinezuur in bepaalde bonen, noten en zaden: voedingsmiddelen waarvan het Paleo Dieet groot fan is. Daarnaast wordt fytinezuur afgebroken tijdens het koken van rijst, terwijl noten veelal rauw worden genuttigd. Mocht er na het spijsverteringsproces van rijst toch nog fytinezuur in je darmen terechtkomen, dan kán dit zuur zich aldaar binden aan bepaalde vitamines, macromineralen en sporenelementen, waardoor deze niet langer door de darmwand kunnen worden opgenomen. Het gaat hierbij o.a. om ijzer, calcium, magnesium, zink en fosfor. Maar fytinezuur is hierin niet zeldzaam; er zijn wel meer zuren die de opname van voedingsstoffen kunnen belemmeren, daarom blijft Gezondr ook hameren op matiging en variatie qua dieet. Hoe dan ook: Als je met mate zilvervliesrijst eet hoef je absoluut NIET bang te zijn voor (de schadelijke gevolgen van) fytinezuur.
Matigen & variëren
Al met al ligt de sleutel om fytinezuur in rijst tot een minimum te beperken in de rijstbereiding. Want in vrijwel alle fytinezuurrijke voedingsmiddelen zit het verteringsenzym fytase. Dit enzym breekt fytinezuur af tot onschadelijke componenten. Maar daarvoor heeft het fytase-enzym wél wat tijd nodig. Breng zilvervliesrijst daarom in koud water langzaamaan aan de kook en eet de rijstkorrels niet te hard, maar lekker mals. Want het fytinezuur moet dus de kans krijgen om te worden afgebroken door het fytase-enzym. Dan rept Paleo ook nog over trypsineremmers in rijstzemelen (vliesjes & kiempjes) die de vertering van eiwitten/aminozuren zouden belemmeren, maar antinutriënten en antinutritionele factoren zoals fytaten en trypsineremmers komen voor in allerlei voedingsmiddelen, waaronder ook peulvruchten, knollen en bessen. Stop al met al NIET met rijst eten, maar blijf lekker veel vitamines en mineralen eten om de (veronderstelde) ‘schade’ van het fytinezuur en de trypsineremmers te compenseren!
In het kort…
Iedereen die bezig is met lichamelijke gezondheid en afvallen heeft weleens gehoord van koolhydraten. Een belangrijke leverancier van koolhydraten is rijst. Rijst wordt vooral veel gegeten in Azië en Afrika. De rijst die we in Nederland eten, verschilt behoorlijk van Aziatische en Afrikaanse rijst. De witte rijst die verkrijgbaar is in Nederlandse supermarkten is namelijk veelal bewerkt oftewel geraffineerd (geslepen en gepolijst). Maar welke rijst is nou eigenlijk het beste voor de gezondheid en voor afvallen?
Er zijn ontzettend veel verschillende rijstsoorten verkrijgbaar… Van Italiaanse Camolino tot Amerikaanse Wehani… En van Indonesische Longtong tot Thaise paarse rijst. In dit artikel bespreken we enkel de bekendste rijstsoorten die verkrijgbaar zijn in Nederlandse supermarkten…
A. Witte rijstsoorten
Witte (geraffineerde) rijstsoorten bevatten geen zemel (ook wel vlies of zilvervlies genoemd). Omdat de zemel erg veel voedingsstoffen bevat, waaronder voedingsvezels, vitamine B1, vitamine B3 en ijzer, is witte rijst minder gezond dan ‘hele rijstkorrels’. Bovendien worden de koolhydraten uit witte rijst sneller opgenomen als suiker in je bloedvaan, waardoor witte rijst zorgt voor bloedsuikerschommelingen, insulinepieken en vetopslag. Kortom: witte rijstsoorten zijn slechter als je wilt afvallen…
B. Zilvervliesrijst c.q. bruine rijst
Zilvervliesrijst ofwel bruine rijst is de populairste soort ‘hele rijst’ van Nederland. Alleen het niet-eetbare kaf is van de korrel gehaald. Zilvervliesrijst wordt verder niet geslepen of gepolijst. Zilvervliesrijst bevat zodoende maar liefst 3,5 gram vezels per kopje t.o.v. 0,6 gram bij witte rijst. Zilvervliesrijst is zodoende véél gezonder en beter voor afvallen.
C. Zilvervlies wilde rijst
Wilde rijst of Zizania is geen rijst, maar een familie van vier verschillende graszaden die verwant zijn aan rijst. Het zijn ‘hele’ zaden en wilde rijst is dan ook erg gezond en voedzaam. Wilde rijst wordt vaak vermengd met witte rijst of zilvervliesrijst. Neem dus altijd de ‘bruine’ of ‘zilvervlies’ variant van wilde rijst.
D. Basmati zilvervliesrijst
Basmati betreft een zeer aromatische en smaakvolle rijstsoort. Basmati wordt vooral veel gebruikt in de Indiase keuken. Basmati is verkrijgbaar als Basmati witte rijst en als Basmati zilvervliesrijst. Ook hier geldt weer: neem de ‘zilvervlies’ variant!
Conclusie rijst + afvallen & gezondheid
Conclusie: zilvervliesrijst is de gezondste rijstsoort voor afvallen & je algehele lichamelijke gezondheid. Welk soort zilvervliesrijst je eet (bruin, wild, Basmati, Jasmijn etc.) maakt in principe niet uit. Het gaat erom dat de kiem nog om de korrel zit. Eet overigens niet elke dag zilvervliesrijst, maar beperk het tot 1 of 2 keer per week.
Eet jij veel rijst tijdens het afvallen en aan welke rijstsoort geef jij de voorkeur? Laat het hieronder een berichtje achter!
51 Reacties
Waar halen jullie deze informatie vandaan ? het volgende klopt in iedergeval niet
Pandan rijst is niet groen maar heeft de smaak van pandan doordat er in de rijstvelden ook pandanplanten worden geland. Gele rijst ( nasi Kuning ) is niet een rijstsoort maar een gerecht dat behalve koenjit ook andere kruiden bevat en gekookt wordt in kokosmelk dus hoort het niet thuis in een rijtje met rijstsoorten.
Beste Paul, Ik mis in je verhaal over rijst het arsenicum gehalte. Rijst groeit in water en het (grond) water waarin dit groeit bevat van nature arsenicum. Deze hoeveelheden zijn niet gevaarlijk voor gezonde mensen maar kunnen voor kinderen of mensen die een wat fragiele gezondheid hebben wel degelijk effect hebben. In het westen eten we rijst op een totaal verkeerde aangeleerde manier en dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Ik kook mijn rijst volgens traditionele (Iraanse) methode. Zij eten voornamelijk Basmati Rijst die niet bewerkt of voor gestoomd is en wordt hier als een graan behandeld, wat het feitelijk ook is. Het wordt gewassen en daarna 8 uur op de week gezet met wat keltisch zout. Daarna was je de rijst nogmaals totdat je de “witte waas” weggespoeld hebt en helder water hebt en dan is het arsenicum gehalte met zeker 80% gedaald. De manier waarop wij “westerlingen” rijst koken is ronduit schadelijk. Ik kook het op deze manier omdat het me zo is geleerd door mijn schoonfamilie. Zij hebben een eetcultuur van al duizenden jaren en daar kun je hoop van leren kan ik je verklappen. Echter er zijn inmiddels ook wetenschappelijke studies die deze methode ondersteunen. Wetenschappers van de Queens University van Belfast hebben voor het BBC-programma ‘Trust me, I’m a Doctor’ verschillende bereidingswijzen voor rijst uitgetest. Ze stelden vast dat een vaak gebruikte bereidingswijze heel schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Veel rijst bevat namelijk arseen, en ook omdat industriële giftige stoffen en pesticiden achterblijven in de bodem van rijstplantages. Met een foute kookwijze, blijft er onrustwekkend veel arseen in de rijst achter. Professor Andy Meharg probeerde eerst de meest gangbare kookwijze uit en kwam tot de conclusie dat het arsenicum gehalte niet daalde tijdens het normaal koken. De enige manier waarop dit gehalte wel daalde met maar liefst 80% is door het 8 uur te weken, goed te spoelen en dan te bereiden zoals je gewend bent te doen, koken, stomen enz. Ik hoop dat dit een zinvolle bijdrage is op je verhaal over een gezonde manier van rijst eten met de juiste (voor) bereiding hiervan.
Beste Paul, Heel interessante lectuur waarvoor dank. Waarom heb je het hier niet over zwarte rijst?
Goede vraag! Zwarte rijst oftewel (bij velen bekend onder de noemer ‘verboden rijst’) is in feite de volkorenvariant van witte kleefrijst oftewel ‘ketan’. Kleefrijst is een rijstsoort die opvallend veel zetmeel bevat. Om die reden zullen de rijstkorrels aan elkaar plakken nadat je ze hebt gekookt. Er zijn verschillende zwarte rijstrassen; de bekendste zijn ‘Chakhao Amubi’ en ‘Chakhao Poireiton’. Thaise zwarte jasmijnrijst, Indonesische zwarte rijst, Chinese zwarte rijst en paarse rijst worden allemaal onder de zwarte rijstsoorten geschaard… Mijn punt is in elk geval dat het hier om zilvervlieskleefrijst gaat, dus om een type zilvervliesrijst. ‘Gewone’ witte kleefrijst dus, maar dan met het vliesje er nog omheen. Het vliesje is alleen opvallend zwartpaars tot paars van kleur vanwege fytonutriënten die ook wel bekendstaan als ‘anthocyanen’. In dat opzicht heeft iedere rijstsoort een volkorenvariant oftewel zilvervliesvariant. Als je de keus hebt, kun je altijd beter de rijstvariant met vlies eten, want dit vlies is relatief rijk aan voedingsvezels, vitamines (m.n. E) en soms ook mineralen (afhankelijk van teeltlocatie). Tot slot is het zo dat aan plantpigmenten van het type ‘anthocyaan’ door sommigen talloze gezondheidsvoordelen worden toegeschreven, waaronder risicoverlaging qua kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Om die reden wordt zwarte rijst door sommigen onder de superfoods geschaard. Ikzelf ben hier niet zo’n fan van omdat ALLE natuurvoedingsmiddelen heilzame fytonutriënten bevatten die talloze gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Variëren en matigen vind ik dan ook een veel beter uitgangspunt dan een specifiek voedingsmiddel bulken omdat het een superfood zou zijn. Zie eventueel ook de volgende artikels:
Niet alleen in Asia, India en Afrika eet men veel rijst. De Caribische gebied en veelal veel mensen uit derde wereld landen eten rijst dagelijks. Een paar reden: het is goedkoper dan aardappelen, vullend en makkelijk langdurig te bewaren. Overigens in sommige landen rijst planten vraag minder zorg dan aardappelen of andere vergelijkbare (ondergrondse) groenten.
Ik wil afvallen, maar ik ben een echte rijstliefhebber. Geen aardappelen voor mij, slechts af en toe wat zoete aardappelen. Ik ben nu aan de Thaise rode rijst bij de maaltijd. Die heeft een heerlijk smaak. Is dat een bezwaar bij het afvallen?
Hoi, Ik wil beginnen met het boek van Fajah Lourens: KillerBody Dieet. Ik heb alleen een vraag misschien een beetje dom. Maar hoe verwerk je 80 gram ongekookte rijst in je gerecht? Zo pats uit een zakje?! Of in koud water laten weken of zo. Hoop dat er iemand een antwoord heeft! :) Dank u wel alvast!
Beste Janine, Men bedoelt niet dat je ongekookte rijst moet eten, maar dat het aangegeven gewicht (80 gram) opgaat voor ongekookte rijst. :P Als rijst eenmaal gekookt is, hebben de rijstkorrels namelijk water in zich opgenomen, zijn de rijstkorrels uitgezet en zijn ze dus groter en zwaarder geworden. Als je 80 gram gekookte rijst zou afwegen en opteten, zou je dus beduidend minder rijst mogen eten… Kortom: je moet 80 gram ongekookte rijst afwegen en deze hoeveelheid bereiden… Groeten, Paul
beste paul, kan je me zeggen of bulgur beter is dan bruine rijst. hoeveel water op 1 kop bulgur. groetjes gina
Beste gina, Bulgur kan worden vervaardigd uit verschillende soorten tarwe, maar meestal betreft het durum oftewel harde tarwe. De volledige tarwekorrel wordt gestoomd, gedroogd en gebroken, dus bulgur is net als zilvervliesrijst een volkorenproduct. Zodoende heeft bulgur een opvallend hoge voedingswaarde: 12% eiwit, vitamine A, B1, B2, B6 en B11… calcium, magnesium, ijzer, kalium, koper, fosfor, zink… Of bulgur ‘beter’ is dan zilvervliesrijst is moeilijk te zeggen. Persoonlijk zou ik voor afwisseling en variatie gaan… Zilvervliesrijst is namelijk ook rijk aan essentiële macronutriënten en micronutriënten: 3% eiwit, calcium, magnesium, vitamine B1, B2, B6 en B11… calcium, magnesium, ijzer, kalium, koper, fosfor, zink, selenium, jodium… Vervang rijst dus niet door bulgur of vice versa, maar wissel rijst en bulgur af met andere (volkoren)graanproducten, zoete aardappels, quinoa, amarant, couscous, et cetera. Ik doe altijd 1 deel bulgur op 2 delen water. Hopelijk kun je hier iets mee. Groeten, Paul
Hoi Hoi… Goed verhaal. ikzelf ben inmiddels 34 kilo afgevallen in 7 maanden (3x per week sporten, niet meer snoepen en cola doordeweeks en 6x per dag porties eten niet groter dan je vuist, daarnaast was ik 40 kilo aangekomen in 4 jaar tijd door langdurige behandeling met prednison). En ik vervang mijn tussendoortjes voor 150 gram gekookte zilvervliesrijst (bruin) en gooi daar afwisselend wat kaneel, zwarte peper, rode peper of mosterd en gember (werkend beide ook als ontstekingsremmers) doorheen. Ik at altijd witte rijst maar i.v.m. mijn darmziekte (Crohn) was dit alles behalve goed voor me. En moet zeggen dat ik dus elke dag rijst eet, maar daarnaast veel groente eet (vooral groene groentes zijn erg goed voor je). En ik was dus opzoek naar welke rijst nou het slimst is om te eten wanneer je je voedingspatroon wilt aanpassen… Lijnen en diëten moet je niet aan beginnen. Betekend namelijk dat je tijdelijk je voedingspatroon aanpast en wanneer je doel bereikt heb vaak weer terugvalt in een oud patroon. Dus stop met diëten en lijnen en verander gewoon je levensstijl en voedingspatroon. WEET wat je eet! Als ik 34 kilo kan afvallen door gezonder te eten (en ik eet nog elke week op mijn “alles mag dag” een patatje of pizza), kunnen jullie het ook… FF terug on topic! ;) Ik blijf gewoon bij de donkere zilvervliesrijst die ik het liefst groot inkoop in de toko… 1.) Het is goedkoper dan in de supermarkt; 2.) Zijn vaak flinke zakken; 3.) Vaak komen de voedingsproducten die in speciaalzaken/toko’s verkocht worden ook echt uit land van origine. Gr. Misha
Hoi Misha! Ontzettend mooi verhaal! Ik vroeg mij alleen af of je mij kan vertellen wat je dan zoal at elke dag? Ik zou dat graag ook willen toepassen in mijn journey. Alvast bedankt voor de moeite!
Bedankt voor de nuttige informatie! U eindigt met “Eet overigens niet elke dag zilvervliesrijst, maar beperk het tot 1 of 2 keer per week.” Waarom zegt u dit?
Beste Chuy, Persoonlijk heb ik nutritionele variatie zeer hoog in het vaandel staan. Door veel te variëren profiteer je van de voordelen van de nuttige voedingsstoffen in voedingsmiddelen, terwijl je de kans op potentiële nadelen van eventuele nadelige voedingsstoffen tot een minimum beperkt. Hoewel zilvervliesrijst zeer gezond is, bevatten hele rijstkorrels veel vezels en fytinezuur (en soms arseen). Vezels zijn hartstikke gezond, maar je lichaam is gebaat bij veel verschillende soorten vezels en niet bij grote porties van één en dezelfde eenzijdige voedingsvezel… Met het oog op de diversiteit aan voedingsvezels (maar ook ter afwisseling van vitamines, macromineralen, sporenelementen en fytonutriënten) is het belangrijk om zilvervliesrijst af te wisselen met o.a. (volkoren)pasta, (zoete) aardappels, couscous, quinoa, bulgur, mais, spelt, boekweit, teff, kamut, amaranth, gerst/gierst, grutten, havermout, peulvruchten (kapucijners, linzen, bruine bonen, witte bonen, kikkererwten, sojabonen, kidneybonen, tuinbonen, pinda’s e.a.) et cetera… Bovendien voorkom je hiermee een overschot aan fytinezuur. Met fytinezuur, een aspect wat ik in eerdere reacties ook al eens heb besproken. Hopelijk verduidelijkt dit de boel een beetje. Groeten, Paul
Graag wil ik weten of zilvervliesrijst het meeste vezels bevat. Ik eet altijd witte rijst, maar daar van krijg ik constipatie, bevat zilvervliesrijst dan wel degelijk het meeste vezels?
Ja zilvervliesrijst bevat veruit de meeste vezels. Witte rijst is grotendeels ontdaan van vezels, aangezien de meeste vezels juist in het vlies van de rijstkorrel zitten.
Hallo en hoe zit het met de GL dit heeft ook een groot effect.
Beste Mike, Ik begrijp de strekking van je vraag niet helemaal, maar ik zal proberen naar wens te antwoorden… Met GL bedoel je neem ik aan de Glycemische Lading? Hoe ‘het daarmee zit’, is nogal een abstract gegeven. De GL geeft in ieder geval aan hoeveel koolhydraten er in een product zitten en hoe snel deze hoeveelheid koolhydraten wordt opgenomen in de bloedbaan (en zodoende de bloedsuikerspiegel verhoogt). Het tempo waarmee de koolhydraten uit een portie rijst worden gemetaboliseerd door het menselijk lichaam is niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten, maar vooral ook van de complexiteit van de koolhydraten. Naast de hoeveelheid koolhydraten, wordt er binnen de GL dus ook rekening gehouden met de ketenstructuur van koolhydraten en onderscheid gemaakt tussen complexe en simpele koolhydraatketens. Hoe complexer een koolhydraat, des te langer je lichaam nodig heeft om het af te breken tot enkelvoudige suikers en des te minder invloed er wordt uitgeoefend op bloedsuikerspiegel en insulineniveau. Over het algemeen kan dus worden gesteld: hoe complexer de koolhydraten, des te gezonder ze zijn. Witte rijst bestaat voornamelijk uit snelle/simpele koolhydraten; in zilvervliesrijst zitten veel meer complexe/langzame koolhydraten. In dat opzicht scoort zilvervliesrijst beter op de Glycemische Index dan witte/geraffineerde rijst. Witte rijst heeft immers een hogere glycemische waarde, glycemische lading en glycemische impact. Conclusie: witte rijst heeft een relatief hoge GI/GL; zilvervliesrijst een relatief lage. Sowieso kun je de GL van rijst beperken door een relatief kleine portie ervan op te scheppen. Hopelijk kun je hier iets mee. Groeten, Paul
Beste Paul, Een vriend van mij heeft me op een rijst met kip dieet gezet. Ik moet elke dag rijst met kip eten en evt. groenten dit in combinatie met lopen/hardlopen. Dit is de manier zegt hij. Is dit juist?
Beste Antonio, Ik weet niet wat je vriend bedoelt met ‘de manier’, maar een dieet van uitsluitend rijst en kipfilet is in ieder geval niet de manier om gezonder te worden. Een dieet bestaande uit rijst, kip en eventueel wat groenten levert bij lange na niet (voldoende van) alle essentiële macronutriënten en micronutriënten (aminozuren, vetzuren, vitamines, covitamines, macromineralen, spoorelementen, enzymen, co-enzymen, fytonutriënten etc.) waardoor je relatief snel (gevaarlijke) tekorten zult opbouwen, met alle mogelijke gezondheidsrisico’s van dien. Je lichaam heeft vitamine A, B, C, D, E, F en K nodig, evenals calcium, magnesium, kalium, fosfor, ijzer, zink, chroom, koper, jodium, mangaan, selenium en molybdeen. En daarnaast fenylalanine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, threonine, tryptofaan, valine, arginine en histidine. En tot slot alfa-linoleenzuur (Ω3) en linolzuur (Ω6). Een schamel dieet van rijst en kip levert bij lange na niet voldoende bouwstoffen, beschermingsstoffen, ballaststoffen en processtoffen voor een gezond lichaam. Ik weet niet welk doel je probeert te bereiken met dit dieet, maar ik zou het je ten zeerste afraden. Ga liever voor een gezond, gevarieerd, uitgebalanceerd en relatief eiwitrijk dieet. Logischerwijs maken kipfilet en zilvervliesrijst hier onderdeel van uit. Groeten, Paul
Hoi, Ik ben bezig me levensstijl aan het aanpassen en moet daardoor ook afvallen, ik wil de Paleo kant op gaan, maar zoals jij al zei, daar raden ze rijst af door de fytinezuur. Nnu zit het zo, ik heb Aziatisch bloed en ik ben met rijst opgegroeid, heb zelf jaren geleden de omschakeling gemaakt van wit naar bruin, maar ik eet dit vrijwel elke dag, 1 omdat rijst makkelijk te maken is, 2 goedkoop en 3 ik vind rijst met alles lekker. Maar nu weet ik dus niet wat ik er precies over moet denken, Paleo-aanhang zegt, het is niet gezond, fytinezuur etc. en hier lees is weer dat het eigenlijk onzin is. Maar ik zal wat vaker een zoete aardappel als hoofdingrediënt gebruiken, heb je nog andere ideeen voor hoofd ingrediënt dan rijst, aardappels of pasta?
Beste Kain, Het ligt eraan naar wat voor maaltijd je op zoek bent. Zoek je graanachtige koolhydraten, dan kun je als basis-ingrediënt (naast aardappels, rijst en pasta) couscous, quinoa, bulgur, mais, spelt, boekweit, teff, kamut, amaranth, gerst/gierst, grutten of peulvruchten nemen. Ben je op zoek naar een eiwitrijke maaltijd, dan kan vlees, vis, ei, kwark, yoghurt of zeewier als basis-ingrediënt dienen. Eventueel aangevuld met noten, pitten, zaden, bessen en paddenstoelen. Elk voedingsmiddel heeft z’n goede en slechte eigenschappen, daarom is afwisseling ook zo belangrijk, dan profiteer je van de voordelen, zonder te lijden onder de nadelen. Ik zou me al met al niet druk maken om fytinezuur in rijst, maar als je ELKE dag rijst eet, wordt het natuurlijk een ander verhaal. Een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet zou je uitgangspunt moeten zijn als je een gezonde leefstijl wilt hanteren. Succes ermee! Groeten, Paul
Hallo Paul. Zijn aardappelen beter dan rijst als ik afvallen wil? Bedankt!
Hallo Carmen, Hier heb ik ooit een artikeltje aan gewijd, namelijk ‘Aardappels, rijst of pasta? ‒ Wat is beter tijdens je dieet?‘. Hopelijk beantwoordt ’t je vraag. ;)
Paul, wat heb je een super interessant artikel geschreven. Ik eet graag rijst waarbij basmati, zilvervlies en pandan rijst mijn favorieten zijn. Je kunt met rijst eindeloos variëren en als je een tarwe/gluten allergie hebt is dit een uitkomst. Ik kwam je al vaker tegen via google en vind de site steeds leuker en interessanter worden. Top dat je er zoveel tijd aan besteed om dit met jouw bezoekers te delen. Hartelijk dank hiervoor. Groeten, Anthony.
Dankjewel voor je sympathieke en opbeurende reactie! :)
Hallo, Ik heb ook een vraag of mijn eetschema wel zo gezond is als ik denk… Het gaat om het volgende:
Is dit wel in orde of mis ik zo nog belangrijke voedingsstoffen die ik over het hoofd zie?
ik heb 1 week rijst met gekookte kip gegeten en ik ben van 88kg naar 107kg gegaan??? dus van rijst vermager je niet
Beste Kesteloot, Dat je als direct gevolg van het gedurende een week eten van rijst en gekookte kip bijna 20 kilo bent aangekomen, lijkt me op zijn zachtst gezegd zeer onwaarschijnlijk. Het lijkt me überhaupt onmogelijk om in een week 20 kilo aan te komen, ook al zou je je uiterste best doen. Een causaal verband ontbreekt volledig en dat jouw conclusie “dus van rijst vermager je niet” representatief is, betwijfel ik dan ook ten stelligste. Al met al een bedenkelijk verhaal… Wellicht is je weegschaal stuk? Groeten, Paul
@paul, ik heb een voedingsallergie waaronder junkfood verboden is te eten voor mijn gezondheid!!! vlees en vis ( alle soorten vis) heb ik een allergie ik sta strikt onder het moereman dieet?? ik mag enkel kip eten
Maar dat wil toch nog niet zeggen dat “je van rijst niet vermagert”? En dat verklaart toch ook niet hoe je in een week tijd maar liefst 20 kilo zou zijn aangekomen? Al met al snap ik de strekking en conclusie van je boodschap niet… Ik ken overigens volop mensen die rijst eten en wel degelijk vermageren; wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander en vice versa. Even uit interesse: waarom volg je eigenlijk de Moermanmethode? Dit plan behelst een behoorlijk omstreden dieet dat in de jaren 30 werd bedacht ter voorkoming / bestrijding van kanker en vervolgens door talloze mensen werd gevolgd om af te vallen. De werking van het “Moerman Dieet” is echter totaal ongegrond en de voedingswaarde ervan is totaal uit balans. Huisarts Moerman staat bovendien op nummer 1 in de “Kwakzalver Top 20 20e Eeuw” van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Wellicht volg je gewoon een dieet dat totaal niet bij je past? In geval van voedselallergieën is het vooral zaak om allergenen te mijden; het volgen van een omstreden crashdieet lijkt me daar niet bepaald aan bijdragen. Maar dit zijn slechts “my two cents”… Groeten, Paul
@paul ik heb op 7, 10, 13, 16, 19 en leeftijd en onlangs op 37 jarige leeftijd geopereerd aan een hersen tumor dat kort bij mijn hypofyse ligt). de professor die mij geopereerd had raadde mijn ouders mij dit dieet te laten volgen. ik ben er nu 38 jaar. mijn voedingsallergie is kort gekomen na mijn 2e hersen operatie. sindsdien heb ik geen voedingsallergie, want als ik buiten mijn dieet ga dan krijg een allergie (ademhaling- problemen en beland ik terug in het ziekenhuis). ik at witte rijst met mijn kip alles in 1 pot. of doe ik het verkeerd? drink per dag 3 liter water. mvg, bart
Mijns inziens pleeg je roofbouw op je lichaam door alleen maar rijst en kip te eten. Je loopt dan namelijk tal van vitamines, macromineralen, spoorelementen, aminozuren, essentiële vetzuren, co-vitamines, voedingsvezels, enzymen, co-enzymen, antioxidanten en fytonutriënten mis. Het kan toch niet zo zijn dat je allergisch bent voor alles behalve rijst en kip? Ik denk dat je er goed aan zou doen een vakkundig allergoloog te bezoeken en uit te laten zoeken op welke allergenen je immuunsysteem precies reageert. Het Moermandieet is namelijk enorm achterhaald. Ik denk dan ook dat het aankomen in gewicht veeleer te maken zal hebben met een gebrek aan voedingsstoffen, waardoor je lichaam spierweefsel afbreekt om aan bouwstoffen te komen… zodoende neemt je (rust)stofwisseling af en je vetopslag toe. Daarnaast lijkt het me met een dergelijk eenzijdig dieet niet onwaarschijnlijk dat je mineralenbalans, vochtbalans en hormoonhuishouding volledig ontregeld zijn. Misschien houd je wel enorm veel vocht vast?
@paul, ik mag alle groenten eten en dat eet ik ook. ik mag het product dat in vis en vlees zit niet binnen krijgen. ik eet: tofu, seitan, quorn en kip, linzen , witte rijst *, telkens ongeveer 250gr per dag , daarbij eet ik een kom gemixt salade met tomaat ( geen mayo , want ik lust dat niet). of lig het aan mijn maaltijden? s morgens eet ik 2 snee volkoren brood met kaas of choco met citroen thee. (geen melk) tussen in water of thee (z suiker – mag ik ook niet eten, want suiker is voedingspatroon voor groei en aanmaak van kanker en tumoren). 12h eet ik mijn dagelijkse dingen. * om 16u een banaan of appel 18u een halve pot yoghurt natuur met brood of kippen soep. ik mag eet geen chips of knabbel dingen, lust geen cola of pet dranken, mvg, bart
Goed om te lezen dat je ook bladgroenten, peulvruchten en eiwitrijke vleesvervangers eet. Maar dan nog zou het me niet verbazen als je tekorten opbouwt aan bepaalde essentiële voedingsstoffen zoals vitamine D, B-vitamines, ijzer, selenium, zink, fosfor etc. En zelfs al krijg je er voldoende van binnen, dan nog kan een onevenwichtig eetpatroon de opname en verwerking van bepaalde voedingsstoffen belemmeren, waardoor je lijf er niet uithaalt wat erin zit. Ik eet zelf amper suiker omdat het een leeg c.q. nutteloos product is: lege calorieën. Maar om suiker “het voedingspatroon voor kanker” te noemen?! Elke cel voedt zich met koolhydraten, zo ook kankercellen… maar dat wil nog niet zeggen dat de consumptie van suiker de aanmaak of groei van kanker bevordert. Dit soort uitlatingen (waarvoor geen enkel wetenschappelijke draagkracht is) is nou net waar Moerman bekend om stond. Overigens prima om suiker te laten staan, maar ik vraag me af in hoeverre je goed geïnformeerd bent. Zou je nog eens willen proberen uit te leggen hoe je erbij komt dat je in 1 week 20 kilo bent aangekomen? En wat bedoel je met “het product dat in vis en vlees zit”? Ik ken mensen die allergisch zijn voor bepaalde samengestelde eiwitten uit varkensvlees en schelp- of schaaldieren, maar voor zover mij bekend is, bestaat er geen algemene allergie voor “viseiwit” of “vleeseiwit”. Dus nogmaals: laat jezelf liever eens goed testen bij een erkend allergoloog. Ikzelf en (vooral ook) mijn vrouw hebben ook tal van voedselallergieën, maar je kunt je voedingspatroon hier niet op aanpassen zonder dat je precies weet waar je slecht op reageert. Zo bevat verse zalm totaal andere allergenen dan ingeblikte kweekvis. En een vers biefstukje levert ook weer totaal andere allergenen dan verwerkte vleeswaren zoals gebraden varkensgehakt. In dit artikel over essentiële voedingsstoffen vind je meer informatie over wat je lichaam aan micro- en macronutriënten nodig heeft; wellicht maakt dat het een en ander duidelijk. Groeten, Paul
@paul, ik ga es na vragen en het jou laten weten.
@paul, ik heb mijn behandelende neuroloog aangesproken en hij had mij te vertellen als ik viseiwit” of “vleeseiwit ga beginnen te eten ben ik komende week in het ziekenhuis of gestorven. wat deze producten zijn de groei elementen voor kankercellen en tumoren. dus blij ik daar liever vanaf. mijn voeding bestaat uit groenten en fruit, kip en kalkoen. naar mijn lengte 1.85m zit ik goed. heb suiker testen laten doen en ze staan goed. mvg bart
Ik snap echt steeds minder van je verhaal… Je neuroloog (een specialist op gebied van zenuwaandoeningen) noemt vleeseiwitten en viseiwitten groei-elementen van kankercellen en beweert dat je er om die specifieke reden binnen een week dood van zou gaan?! En eerst waren het nog suikers die kanker voeden?! Mijns inziens raakt dit kant noch wal… Kun je aangeven wat er precies mankeert aan je gezondheid, dus welke diagnoses er (naast de verwijderde tumoren) zijn gesteld? Dat zou wellicht het een en ander verklaren… Ik lees namelijk over tumoren, suikers, voedselallergieën etc., maar de onderlinge causale verbanden gaan aan mij voorbij. Het hele verband met rijst en afvallen (waar dit artikel over gaat) is overigens ook totaal verdwenen… :P
Zag laatste een documentaire op Netflix wat betreft proteïne. Proteïne zit in vooral in vlees, vis, peulvruchten, gevogelte, zuivel en eieren. Het schijnt dat proteïne kankerverwekkend zijn (ja, weer zo’n verhaal) maar het bleek dat ze in Vietnam weinig tot geen kanker gevallen hadden doordat deze personen (bijna alleen) rijst aten. Naarmate (na de oorlog met de VS) de families rijker werden gingen deze steeds meer vlees eten en zo kwamen er steeds meer kankergevallen. Vond het wel een interessant verhaal en geloof inderdaad dat veel vlees/vis eten en veel zuivel drinken niet gezond is. Mijn oma (was ik heel close mee) en mijn moeder (leeft gelukkig nog) hadden beiden een hersentumor (ook aan de hypofyse, deze tumor is niet erfelijk trouwens bij ons in familie, gewoon puur toeval). Raar dat deze neurologen dan niet zeggen dat ze het Moerman dieet moeten volgen. Overigens is 20kg aankomen in 1 week zo goed als onmogelijk, maar ik moet wel toegeven dat ik van aardappelen, rijst en pasta snel aankom en een vriend van mij (Indonesische roots) weer juist niet (met rijst). Forks over Knives heet de documentaire, volgens mij was dit een van de grootste voedingsonderzoeken ooit (kijktip voor Kesteloot vooral). Dacht misschien is het wel interessant. In ieder geval geef mij maar wat meer rijst, fruit en groentes.
Ik rijs(t).
Rijst is de bom!
Ik niet, bah vieze rijst.
Ik ook.
Beste Majød, Majid, Majod, Majad en Majed, Ehmmm… Goed om te weten, denk ik. :P En leuk/lekker voor jou/jullie. Gr. Paul
Ik ook.
Ik eet ook rijst.
Ik ook.
Ik eet rijst.
Beste Hester en R, Basmatirijst is alleen gezonder dan witte rijst als het om de zilvervliesvariant gaat. De exacte hoeveelheid vezels van AH Basmati Zilvervliesrijst is mij niet bekend, maar ik neem aan dat dit niet veel lager zal liggen dan de gemiddelde “doorsnee” witte rijstsoort. Groeten, Paul
Het wordt inderdaad niet duidelijk uit dit artikel waar Basmati rijst staat.
Wat ik mij afvraag: is de Basmati Zilvervliesrijst (AH) even gezond als de zilvervliesrijst? Het proeft namelijk meer als witte rijst dan als zilvervliesrijst.