Creatieve therapie – Creativiteit als behandelingsmethode

Mind · Door Ilse

Creatieve therapie is een specialistische vorm van hulpverlening die erop gericht is verandering, verrijking, verwerking, stabilisatie, inzicht en/of acceptatie te realiseren… Deze ontwikkelingen doen zich voor op emotioneel, gedragsmatig, cognitief, sociaal en/of lichamelijk niveau. Een creatief therapeut kan gebruikmaken van verschillende media, namelijk drama, beeld, muziek, dans & tuin. Men onderscheidt zodoende:

  • Dramatherapie – Fysieke expressie, poëzie, verhalen e.a.
  • Beeldende therapie – Tekenen, boetseren, schilderen e.a.
  • Muziektherapie – Luisteren, bespelen, zingen e.a.
  • Danstherapie – Dansen, dans aanschouwen e.a.
  • Tuintherapie – Tuinieren & omgang met levend materiaal

Een creatief therapeut is doorgaans gespecialiseerd in één van deze therapeutische media.

Hoe werkt creatieve therapie?

Creatieve therapie is een handelings- en ervaringsgerichte vorm van hulpverlening. De ervaring doe je op door actief met een bepaald medium om te gaan en/of door het medium waar te nemen. Daarnaast is het van belang om – waar mogelijk – te reflecteren op de opgedane ervaringen m.b.t. het desbetreffende medium.

Zo is creatieve dramatherapie een behandelingsvorm waarbij situaties worden geënsceneerd die psychische en/of psychosociale processen beïnvloeden. Zodoende worden ervaringen opgedaan die kunnen leiden tot inzicht in – en verbetering van – het cognitieve of lichamelijke functioneren. Iedere vorm van creatieve therapie heeft zo zijn eigen insteek. (bron)

Creatieve therapie versus klassieke therapieën

Klassieke vormen van psychotherapie bestaan grotendeels uit gesprekken op basis van ‘vraag en antwoord’. Deze abstracte vorm van therapie is niet voor iedereen even effectief of aantrekkelijk. Sommige mensen varen gewoonweg beter bij praktijkgerichtere, expressievere, fantasierijkere en creatievere vormen van geestelijke gezondheidszorg.

Creatieve therapie kan in principe uitkomst bieden voor iedereen. Toch wordt creatieve therapie opvallend veel ingezet bij kinderen en verstandelijk gehandicapten. Dat is voornamelijk vanwege het informele karakter van creatieve therapie en de aanzienlijke “amusementsfactor”. Zo maakt een klassieke kinderpsycholoog doorgaans ook gebruik van creatieve hulpmiddelen, onder meer om een ongedwongen sfeer in de hand te werken en kinderen op hun gemak te stellen.

Heb jijzelf ervaring met creatieve therapie? Of ken je iemand die creatieve therapie uitoefent of ondergaat? Laat hieronder je verhaal achter om anderen meer inzicht te bieden!