Gebroken hart: waarom liefdesverdriet minstens zo pijnlijk is als fysiek leed…

Mind · Door Ilse

liefdesverdriet echtscheiding

Liefdesverdriet oftewel hartenzeer is de pijn die je voelt als degene van wie je houdt onbereikbaar blijkt. Als jij verliefd op iemand bent, maar diegene niets van je moet hebben… Als je geliefde het uitmaakt… Als jouw liefde nooit wordt beantwoord… Als je partner vreemdgaat… Of als achteraf blijkt dat je levensgezel nooit van je gehouden heeft… Liefdesverdriet brengt het definitieve gevoel teweeg dat je nooit meer over je huidige ellende heen zult komen.

Liefdesverdriet is (deels) een fysieke aandoening

Liefdesverdriet gaat gepaard met pijn. Niet alleen met psychische pijn (“tussen de oren”), maar ook met fysieke c.q. lichamelijke pijn. Je voelt je afgewezen, verlaten, bedrogen, misbruikt en/of aan de kant gezet, en dat gevoel doet je lichamelijk en geestelijk lijden.

Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs onomstotelijk aangetoond dat liefdesverdriet gepaard gaat met reële lichamelijke en geestelijke pijn. Sindsdien wordt een “gebroken hart” erkend als aandoening met symptomen als die van een heuse ziekte. Er zijn zelfs psychologen en psychotherapeuten die gespecialiseerd zijn in liefdesverdriet en een gebroken hart.

Amerikaans onderzoek naar een gebroken hart

Amerikaanse wetenschappers van de universiteiten van Colombia, Michigan en Colorado en het ‘New York State Psychiatric Institute’ stelden zichzelf de volgende vraag: Hoe vergelijkbaar is de ervaring van sociale afwijzing met die van fysieke pijn?

Hoewel beide ervaringen in beginsel niet overeenkomen, worden beide situaties wereldwijd beschreven met termen als ‘pijn’, ‘leed’ en ‘aangeslagen’. Eerdere studies toonden al aan dat bij sociale afwijzing, bepaalde gebieden in de hersenen aan het werk worden gezet om ‘pijn’ te verwerken. Destijds concludeerde men echter dat desbetreffende hersengebieden de pijn niet echt voelden.

Nieuwe onderzoeksresultaten m.b.t. hartenzeer

Het nieuwe onderzoek onderwierp 40 mensen met een gebroken hart aan een MRI-scan. De deelnemers werden gevraagd om foto’s van hun ex-geliefden te bekijken en daarbij het gevoel op te roepen afgewezen te worden. De MRI wees uit dat bij alle 40 personen de tweede somatosensibele schors en de insula werden opgelicht. Dit zijn de hersengebieden die worden gekoppeld aan fysieke pijn en liefdesverdriet.

Bij mensen met andere negatieve emoties en ervaringen (angst, boosheid, verdriet e.a.) was geen sprake van pijnverwerking in de hersenen. Psycholoog en hoofdwetenschapper Edward Smith stelt dat er altijd een mogelijkheid bestaat dat een onbekende factor over het hoofd is gezien. Toch staat vast dat liefdesverdriet een fysiek-pijnlijke en dus bijzondere emotie betreft, aldus Smith.

Symptomen van liefdesverdriet

Bij intens liefdesverdriet heb je het gevoel dat je wereld instort, dat alle houvast verdwijnt, dat niks meer zeker is en dat pijn het enige is dat je nog rest. De belangrijkste symptomen van de aandoening liefdesverdriet zijn dan ook:

  • Algehele malaise
  • Depressie & uitzichtloosheid
  • Lamlendigheid & lusteloosheid
  • Maagpijn & hoofdpijn
  • Moeheid & uitputting
  • Slapeloosheid & slaapstoornissen
  • Verminderde of afwezige eetlust
  • Nietigheid (gekrenkt zelfvertrouwen)

De duur van liefdesverdriet loopt sterk uiteen; van enkele dagen tot vele jaren. Afleiding kan je verdriet enigszins dempen, maar tijd is de enige factor die de wonden uiteindelijk (deels of volledig) heelt.

3 gezonde tips om liefdesverdriet te overwinnen

Liefdesverdriet, daar zat je net even niet op te wachten… Je toekomstbeeld ligt aan diggelen, je bent gekwetst, of je hebt misschien zelf ‘verstandig’ besloten dat het zo niet verder kan. Je voelt je machteloos en futloos, en het lijkt alsof je er niks aan kan veranderen. Dus hoe kun je op een gezonde manier omgaan met je liefdesverdriet? In dit artikel vind je drie praktische tips…

1. Blijf goed eten!

We gaan allemaal anders om met liefdesverdriet. De één heeft de neiging om zich vol te stoppen met (ongezond) eten, terwijl de ander juist geen hap meer door zijn of haar keel krijgt. Toch is het juist in dit soort periodes enorm belangrijk om gezond te blijven eten. Van ongezond of te weinig eten, kun je je namelijk uitgeput, somber, moe en energieloos gaan voelen, terwijl je lichaam juist een boost kan gebruiken.

Zo zorgen (complexe) koolhydraten ervoor dat je meer serotonine aanmaakt, een stofje dat je zelfvertrouwen en evenwicht stimuleert. Zorg er bovendien voor dat je bijvoorbeeld genoeg ijzer binnenkrijgt en je cholesterol op peil houdt. Heb je alsnog de neiging meer te eten dan goed voor je is? Bekijk dan eens de mogelijkheden voor gezond snoepen.

Overigens, over eten gesproken… Een klein stukje goede chocolade kan nooit kwaad. Integendeel, door de fenethylamine en theobromine in chocolade maakt je lichaam endorfine aan, en hier word je een beetje gelukkiger van.

2. Doe aan (kracht)training

Van sporten voel je je beter, dat is algemeen bekend. Lichaamsbeweging is dan ook dé manier om met je liefdesverdriet om te gaan. Het is daarom dé manier om met je liefdesverdriet om te gaan. Je hebt afleiding en kunt je agressie kwijt, en aan de andere kant put je je lichaam op zo’n manier uit dat je ’s nachts beter kunt slapen (in plaats van alle mooie momenten samen te blijven herhalen). Bovendien komen er tijdens het sporten stoffen vrij, waaronder endorfine. Dit stofje werkt pijnstillend, en zorgt ervoor dat je je automatisch beter voelt.

3. Ga eropuit (met je vrienden)

Hoe goed voel je je als je iets leuks gaat doen met je vrienden? Juist ja, dat zijn vaak de mooiste momenten van het leven! Probeer dus niet –thuis in bed– in het negatieve te blijven hangen, maar ga er samen op uit. Vrienden zijn ervoor om je op het ene moment een spiegel voor te houden (“Was de relatie echt zo goed als jij nu denkt?”), je het volgende moment te laten schateren om onzinnige dingen, en op een ander punt met je mee te huilen. Perfect voor jouw rouwproces. Je vrienden zullen bovendien blij zijn dat ze iets voor je kunnen betekenen.

Liefdesverdriet bij echtscheiding…

De tips hierboven gelden voor elke relatiebreuk waar je verdriet om hebt; of je nu twee maanden samen was of twintig jaar getrouwd bent geweest. Maar als er sprake is van een echtscheiding, moeten er nog een hoop extra zaken geregeld worden die je gemoedsrust aan het schommelen kunnen brengen. Zorg er daarom voor dat je je scheiding goed regelt zodat je de stress en emoties de baas kunt. Want hoe beter je scheiding wordt afgehandeld, hoe beter dit is voor je gezondheid.

Liefdesverdriet & een gebroken hart: tot slot…

In Frankrijk hebben ze een prachtig gezegde, namelijk: ‘Partir, c’est mourir un peu’. Het betekent zoiets als: ‘Verlaten worden is een beetje als sterven’ of ‘Verlaten worden is een beetje sterven’. Dit gezegde drukt perfect uit dat liefdesverdriet intenser en heviger is dan bijna iedere vorm van fysieke pijn. Niets is immers zo pijnlijk als te worden afgewezen door degene van wie je houdt. Eén piepklein lichtpuntje: als je dusdanig diep in de put zit, kun je uitsluitend nog opwaarts…

Een periode van liefdesverdriet is vervelend en pijnlijk, maar het is geen reden om jezelf en je waarden te verliezen. Dus zorg goed voor jezelf, en zorg ervoor dat je nóg sterker uit deze periode komt. Dan ben je binnen de kortste keren over je ex heen, en ga je –gelukkig met jezelf– een prachtige toekomst tegemoet.

Wil jij je ervaring m.b.t. jouw liefdesverdriet & je gebroken hart delen met lotgenoten? Laat hieronder je reactie achter!