De binnenkant van je baarmoeder is bekleed met een slijmvlies dat ook wel ‘endometrium’ wordt genoemd. Als dit baarmoederslijmvlies tot buiten de baarmoeder groeit, dan spreekt men ook wel van ‘endometriose’. In dit artikel bespreken we de symptomen en behandeling van endometriose en eventuele bijkomstige “chocolade-cysten”. Maar ook een andersoortige eierstokcyste, genaamd “dermoïd-cyste”…

Gevolgen van endometriose

Het dikker worden, bloeden en uitstoten van baarmoederslijmvlies binnen de baarmoeder en genitaliën is een natuurlijk aspect van de menstruatiecyclus en verloopt doorgaans zonder problemen of gevaren. Uitstoot van baarmoederslijmvlies en bloed buiten de baarmoeder, veroorzaakt echter verregaande complicaties…

Zo kan baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder vastzetten op de eierstokken of op organen binnen de buikholte. Deze verklevingen worden ook wel endometriose-haarden genoemd. Uiteindelijk kunnen op de locatie van de haarden, verklevingen en bloedophopingen ernstigere complicaties ontstaan, waaronder:

 • Vergroeiingen
 • Ontstekingen & bloedingen
 • Cysten

Een endometriose-haard zal tijdens de menstruatie opnieuw bloed verliezen, waardoor endometriose zich bovendien snel kan uitbreiden!

Klachten & symptomen

In de meeste gevallen verloopt endometriose langzaam en geleidelijk. Bij het ontstaan van deze aandoening ervaar je doorgaans niet of nauwelijks klachten. Pas in een vergevorderd stadium –als zich eenmaal ontstekingen voordoen– zal endometriose klachten veroorzaken. De bekendste en meest kenmerkende symptomen van endometriose zijn:

 • Abnormale pijn in onderbuik of onderrug
 • Pijn vanuit eierstokken of baarmoeder
 • Pijn in de kleine bekkenholte (blaas, endeldarm of vagina)
 • Abnormale pijn tijdens menstruatie & ovulatie
 • Blaas-gerelateerde problemen (blaasontstekingen e.a.)
 • Pijn of bloed bij het plassen of ontlasten
 • Vaginaal bloedverlies
 • Vruchtbaarheidsklachten of onvruchtbaarheid

Endometriose-onderzoek

Als je het vermoeden koestert dat je lijdt aan endometriose, dan kun je dit het beste kenbaar maken aan je huisarts. Je huisarts zal je zo nodig doorverwijzen naar een gynaecoloog voor lichamelijk onderzoek. Zodoende kan endometriose worden vastgesteld dan wel uitgesloten.

Een gynaecoloog zal o.a. voelen of de eierstokken gezwollen zijn als gevolg van een endometriose-cyste (‘endometrioom’). Indien nodig zal er tevens een echoscopisch onderzoek worden uitgevoerd om endometriomen of verklevingen te ontdekken dan wel uit te sluiten.

Bij verdenking van endometriose is nader onderzoek vereist. Om definitief de diagnose ‘endometriose’ te kunnen stellen, is zelfs een laparoscopische kijkoperatie (laparoscopie) vereist. In dat geval wordt er via een minuscule incisie (2 centimeter), direct onder de navel een cameraatje (laparoscoop) ingebracht om duidelijkheid te verschaffen.

Cyste in baarmoeder of eierstok

“Verdwaald” baarmoederslijmvlies kan verscheidene soorten gezwellen vormen in de buikholte. Dit soort gezwellen ontstaat meestal in de eierstokken of in het gladde spierweefsel van de baarmoeder. De cyste die kan ontstaan door endometriose wordt ‘endometriose-cyste’ ,’endometrioom’ of ‘chocoladecyste’ genoemd.

Daarnaast is er een variant van cystevorming in het ovarium die losstaat van endometriose, namelijk de dermoïd-cyste. Hierbij aanvullende informatie over beide eierstokcysten:

A. Chocolade-cyste

Gezwellen die door toedoen van endometriose ontstaan, worden endometriose-cysten of endometriomen genoemd. Een endometrioom is een cyste die in de meeste gevallen gevuld is met “oud bloed”. Vanwege de roestbruine kleur van gedroogd bloed, wordt een endometrioom ook wel “chocolade-cyste” genoemd.

B. Dermoïd-cyste

De meest ernstige en pijnlijke cyste die kan optreden in baarmoeder of eierstokken is de dermoïd-cyste. Een dermoïd-cyste wordt ook wel dermoïd-tumor of “teratoom” genoemd. Het betreft een “monsterlijk gezwel” dat extreem hevige pijnen kan veroorzaken.

Een dermoïd-cyste “voedt” zich en groeit zodoende en wordt om die reden ook wel een “ontwikkelingscyste” genoemd. Een dermoïd-cyste ofwel teratoom kan zodoende allerlei weefsels en orgaancomponenten bevatten. Een grote, langdurig ontwikkelde dermoïd-cyste bevat doorgaans huid, haren, tanden, spieren & zenuwen.

De meeste dermoïd-cysten zijn extreem pijnlijk, maar desalniettemin “goedaardig”. In zeldzame gevallen bevat een dermoïd cyste echter agressieve oftewel kwaadaardige cellen. In dat geval spreekt men ook wel van een maligne dermoïd-tumor. Een maligne dermoïd-tumor is potentieel levensbedreigend!

Dermoïd-cysten en endometriosecysten zijn dus beide cysten die in het ovarium aanwezig kunnen zijn, maar de ontstaanswijze is verschillend. Het één kan los van het ander optreden, maar beide kunnen ook gelijktijdig aanwezig zijn. Ze hebben echter niets met elkaar van doen.

Behandeling & operatie van eierstokcysten

Zolang cysten, verklevingen, bloedingen en vergroeiingen in baarmoeder en/of eierstokken geen ontstekingen of pijn veroorzaken, hoeft behandeling van per definitie noodzakelijk te zijn. Dit is afhankelijk van verscheidene factoren, waarvan pijnklachten en kinderwens de belangrijkste zijn.

Bloed kan echter niet altijd door het lichaam worden opgeruimd. Cysten kunnen bovendien openspringen. Dit kan erg gevaarlijk zijn omdat de inhoud ervan ontstekingsreacties kan veroorzaken rondom je vitale organen.

A. Behandeling endometriose

In sommige gevallen kan endometriose tijdelijk worden behandeld met behulp van medicijnen, waaronder hormoon-injecties. In bepaalde gevallen bestaat er een reden om endometriomen operatief te verwijderen.

Hoe dan ook is endometriose een chronische aandoening die terug zal blijven komen en zodoende moet worden blijven behandeld… Totdat je in de natuurlijke overgang komt. En zelfs dan moet je voldoende aandacht besteden aan de gevolgen die de aandoening tot dan toe veroorzaakt heeft.

B. Behandeling maligne dermoid-tumor

Indien er sprake is van een maligne dermoïd-tumor, (die dus niet gerelateerd is aan endometriose) is (naast een operatie) doorgaans radiotherapie en/of chemotherapie vereist om uitzaaiing te voorkomen.

Ben jij bekend met endometriose, endometriomen en/of dermoïd-cysten? Deel hieronder jouw ervaringen en bevindingen…

121 Reacties

 1. Nadat mijn baarmoeder net een jaar was verwijderd werd ik wakker met heftige pijn. Ik kon mij letterlijk niet bewegen. Alsof ik net geopereerd was. De pijn werd dragelijker maar houdt nu al 2 maanden aan. Vrij snel werd ik doorverwezen naar het ziekenhuis en na diverse echo’s door 4 gynaecologen kreeg ik te horen dat het om een dermoïdcyste gaat. Maar dat dit de pijnklachten niet kan veroorzaken omdat het relatief klein is (2,5cm) en geen opvolging nodig heeft. Op aandringen krijg ik over 3 maanden weer een echo. Maar ik zit nog met de pijnklachten!!! Dus weer een gesprek aangevraagd met de gynaecoloog die mij baarmoeder heeft verwijderd. Zegt hij dat het geen dermoïdcyste kan zijn omdat ik deze vorig jaar niet had en deze niet zo snel kunnen groeien. Omdat uit mijn bloed blijkt dat het goedaardig is zal het om een cyste gaan die waarschijnlijk vanzelf verdwijnt. De heftige pijn zou kunnen omdat die open was gesprongen en was gaan bloeden…mechter zou de pijnklachten meer moeten afnemen. Advies, doorverwezen naar een MDL arts en op controle blijven voor de cyste over 3 maanden. Hierboven lees ik dat de cyste wel de pijn kan veroorzaken en zelf denk ik ook dat het daarvan komt. Maar na 5 gynaecologen weet ik niet meer wat ik nu nog kan doen. Hoe denkt u hierover en wat zou u adviseren?

 2. Beste Paul, ik heb al een jaar een cyste op mijn linker eierstok met gewoon vocht erin. Nu ze is al van 6 cm naar 4 cm gegaan. Om de 3 maanden word ik gecontroleerd. Nu mijn vraag is of dit erg is dat de cyste er al zo lang zit? En kan dit effect hebben op mijn overgang of bijnieren? Bedoel te laag cortisol. Groetjes, Wendy

  • Beste Wendy, Daar is –althans door mij– helaas niets zinnigs over te zeggen… In theorie kunnen cysten op de eierstokken iemands cortisolproductie beïnvloeden… Maar andersom geldt eveneens dat een tekort of overschot aan cortisol de eierstokken kan beïnvloeden… (bron + bron + bron) En cysten op de eierstokken kunnen er in theorie voor zorgen dat de eierstokken niet meer goed werken, waardoor in theorie –al dan niet vervroegd– de overgang optreedt… Maar ook dit is een volkomen hypothetische situatie… Hetzelfde geldt voor de vraag of het erg is dat een cyste een jaar op een eierstok aanwezig is… Potentieel gezien wel, maar waarschijnlijk niet. Al deze vragen zijn afhankelijk van context; van een enorme verscheidenheid aan individuele randfactoren en randvoorwaarden die niet zomaar 1-2-3 in kaart kunnen worden gebracht, laat staan op afstand kunnen worden ingeschat… Het is aan je arts(en) om je zo goed mogelijk voor te lichten over (de potentiële nadelen en risico’s van) jouw unieke medische situatie. Vraag hem/haar/hen desnoods de oren van het hoofd! Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 3. goedemiddag, mijn naam is Kim en ik ben 24 jaar oud. Al sinds mijn 15e heb ik heel veel last van blaasontstekingen en nierbekkenontstekingen. Sinds een halfjaar heb ik last van mijn onderrug / zij aan de rechterkant. Zeker als ik een nierbekkenontsteking heb is de pijn niet te houden. Nu is er tijdens een echo per toeval een cyste van 4×4 cm ontdekt op mijn rechter eierstok. De huisarts zegt dat deze cyste vanzelf gekomen is dus ook weer vanzelf weggaat. Alleen vertrouw ik het niet echt. Helaas krijg ik geen doorverwijzing naar de gynaecoloog. Ik ben bang dat deze cyste de oorzaak van mijn problemen is: de blaasontstekingen, de vermoeidheid, et cetera. Alleen gelooft de huisarts mij niet!

  • goedemorgen Paul, ik heb zojuist weer gebeld met de huisartsen praktijk en aangegeven dat ik toch echt een doorverwijzing wil of een second opinion. nu moet ik morgen weer voor de 100.000ste keer komen…. heb er geen goed voor gevoel over. denk dat ik weer het bos in gestuurd gaat worden met “is van zelf gekomen gaat ook van zelf wel weer weg” alleen krijg ik het nu te horen van iemand anders…

  • Dat gevoel kan ik helaas niet wegnemen… :( Toch lijkt een second opinion van een andere arts mij de enige manier om meer duidelijkheid te krijgen over je situatie. Hopelijk word je serieus genomen en wordt er vervolgonderzoek ingesteld. Dring in ieder geval aan op een duidelijke diagnose en een duidelijk behandelplan! Laat je dus niet te gemakkelijk naar huis sturen met niks…

  • Hoi Kim, Ik zie je berichtje hier net staan, en ik hoop dat er al meer duidelijk is voor je. Ik heb helaas nog maar een eierstok omdat de artsen ook niet op tijd zijn geweest. Mijn cyste was ook “vanzelf” ontstaan en geloof mij die is niet weg gegaan. Inmiddels ben ik 5 operaties verder (sinds mijn 18e) en ik ben nu 25 jaar. Ik heb in deze tijd meerdere cystes gehad op beide eierstokken en ik ben dus al 1 eierstok kwijt omdat de artsen zelfs degene in het ziekenhuis niet op tijd hebben gehandeld. Inmiddels zit ik al 3 jaar bij een specialist in het VU en word ik elk jaar gecontroleerd, want ja de cystes ontstaan vanzelf maar gaan niet altijd vanzelf weer weg. Ik vind het absolute onzin dat deze huisarts zo met de patiënten omgaat. Maar helaas… Ik hoop dat je inmiddels goed hebt aangedrongen dat je een second opinion hebt gekregen en dat alles goed gaat!

  • Hallo Paul, ik ben 49 jaar heb geen baarmoeder meer en een cyste van ruim 6 cm doorsnee aan mijn linker eierstok. Nu ben ik in de overgang en vroeg me af of deze cyste ook invloed heeft op de overgang. Ik heb namelijk enorm veel last van opvliegers, soms wel 6 in een half uur. Mijn gynaecoloog vind het nog niet noodzakelijk om hem weg te halen pas als hij 7 cm is. Nu is het een vrouwelijke gynaecoloog en daar heb ik slechte ervaringen mee. Ook is mijn cyste niet helder, er zit troep in. Kan ik van haar vragen om hem alsnog te verwijderen? Ik moet namelijk volgende week weer op controle (op eigen verzoek, zij wilde pas na een jaar weer controle) en ik voel me er niet prettig bij.

  • Beste Gerda, Er zijn heel veel verschillende typen eierstokcysten c.q. ovariumcysten c.q. ovariële cysten: folliculaire cysten, luteale cysten, dermoidcysten, chocoladecysten, cyste-adenomen, et cetera. (bron) Weet je misschien van welk type cyste sprake is? Een enkeling kan in theorie ‘functionele’ hormoon-producerende cellen bevatten, zodoende de hormoonproductie beïnvloeden, en daarmee de overgang verergeren / compliceren. Maar of dat in jouw situatie het geval is, durf ik echt niet te zeggen. Opvliegers kunnen namelijk ook het geval zijn van andere –al dan niet hormonale– problemen.

 4. Sinds vorig jaar augustus ben ik gestopt met mijn pil omwille van kinderwens. Sindsdien heb ik bij het begin van mijn menstruatie enorme pijn bij het plassen. Gewoon niet te houden! Zo erg dat ik naar de huisarts moet hollen voor een dikke pijnspuit zodat het toch iets of wat dragelijk is. Ik heb dan ook enorme lage onderbuikpijn met krampen. We zijn nu een half jaar verder en nu gaat de plaspijn zelfs niet weg tussen mijn menstruatie. Deze is constant aanwezig, wel in mindere mate dan tijdens de menstruatie. Ik heb ook een constante ‘druk’/pijn aan het uitende van mijn plasbuis en vagina. Ik ben ook vaak misselijk ’s morgens en vaak erg moe. Ik zou elk moment kunnen slapen. Vorige week woensdag (18/01/2017) heb ik een laparoscopie ondergaan omdat mijn gynaecoloog vermoede dat ik endometriose had. Hier is een lichte endometriosehaard gevonden in de plooi van mijn baarmoeder. Maar nergens rond de blaas / urineleider. Na de operatie had ik totaal geen pijn meer bij het plassen (hoera!). Maar we zijn nu 6 dagen verder en de pijn is terug! Ik zit nu ook midden in mijn menstruatiecyclus dus waarschijnlijk heeft het daarmee te maken, maar evengoed… ik vraag me af of de endometriose hier wel mee te maken heeft? Of heb ik dezelfde symptomen nog omdat alles nog moet genezen van de operatie? Wordt dit beter bij een volgende menstruatie? Ik word er echt moedeloos van, ik weet niet wat ik er van moet denken!

  • Kissie girl

   Hallo Evelien, Ik ben zelf maandag naar de gynaecoloog geweest, naargelang aandringen bij de huisarts. Heb altijd dat ik heel vaak moet plassen, obstipatie en last van me buik en rug. En wat blijkt heb een chocoladecyste in me eierstok zitten en heb ook een kinderwens. Want mijn menstruatie duurt het laatste halfjaar elke keer maar 1 dag. En dan nu dit moet maandag weer heen om me aan te melden voor de operatie. Zou zeggen volg je gevoel want de huisartsen hebben het lang niet altijd bij het juiste eind.

 5. Wat mij stoort in het hele behandelingsproces van endometriose en cystes, is het onderscheid dat gemaakt wordt tussen het hebben van een kinderwens of niet. Geen kinderwens, laat dan alles maar weghalen, dan wordt de endometriose niet meer gevoed … Weg met de hormonen, lekker makkelijk, … Maar de gevolgen van het niet meer hebben van die hormonen, worden geminimaliseerd.

 6. Hallo, Ik ben 51 jaar en al ruim 2 jaar in de overgang. Omdat ik voorstadium baarmoederhalskanker heb gehad ben ik jaarlijks voor controle naar gynaecoloog gemoeten. Enkele jaren geleden is een cyste ontdekt op mijn eierstok 3,5 cm groot. Daarna moest ik dit elk half jaar laten controleren. Verwijderen was niet nodig. Sinds enkele dagen heb ik enorme pijn in mijn onderbuik, ook rechterkant rug, dit straalt door over mijn rechterheup. Ademhalen, de hik en hoesten verergerd kortdurend de pijn. Lopen gaat moeizaam. Omdat ik afgekeurd ben wegens een instabiele rug (op 3 plaatsen) zouden mijn klachten ook van mijn rug kunnen komen, maar zo erg heb ik nog nooit ervaren. Kan geen pijnvrije houding vinden. Nu woon ik sinds enkele maanden in Spanje, mijn zorgverzekering hier is nog niet rond, al hebben ze gezegd dat als er een spoed is ik gewoon geholpen wordt. Zou het kunnen dat de cyste na jarenlang stabiel te zijn, ineens is gegroeid en mij deze klachten geeft? Ook heb ik meer obstipatie maar moet niet meer plassen dan anders. Omdat de stap naar een dokter gaan in Spanje groot is en ik de taal nog niet zo machtig ben hoop ik hier spoedig een antwoord te krijgen.

 7. In 2002 ben ik geopereerd aan endometriose en cysten en vleesbomen. Ik was toen 24 jaar en ook kinderwens gehad… Helaas heb ik dit nooit mogen meemaken… maar na 3 de operatie is eindelijk gelukt. Maar mijn vraag is: zou endometriose terug kunnen komen want heb nog 1 eierstok over aan linkerkant en heb nu regelmatig liespijn en lage rugpijn… zonder pijnstiller doet pijn en met pijnstillers gaat erg goed… Zou dat kunnen???

  • Beste Elsien, Ja, helaas kan endometriose terugkeren of zich herhalen. Recidiverende / repetitieve / persisterende endometriose. Het UMCG stelt zelfs: “Endometriose is een chronisch-recidiverende aandoening. Zo zou scholing en bijscholing ten aanzien van endometriose ook chronisch-recidiverend moeten zijn.” (bron + bron) Ik beweer overigens geenszins dat er opnieuw sprake is van endometriose, enkel dat het zou kunnen. Gezien je klachten en voorgeschiedenis zou ik dan ook zeker even langs de huisarts gaan. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  • Ja helaas kan het. Ik ben 4 jaar terug geopereerd en linker eierstok verwijderd en dit jaar hebben ze weer een cyste in mijn andere eierstok geconstateerd. Helaas…

 8. Gisteren heb ik een kijkoperatie ondergaan om vast te stellen of ik aan endometriose lijd. Nou was dat eigenlijk gezien de klachten e/d eigenlijk al wel voor 90% zeker. Veel buikpijn, tijdens menstruatie niet in staat om te poepen of plassen. Viel dan flauw. En er zat een chocoladecyste op mijn linker eierstok. Tijdens de operatie heeft men gezien dat mijn linker eileider compleet verstopt zit. Deze heeft zijn functie dus verloren. Ze hebben hem wel laten zitten om de volgende reden. Om de eierstok zaten veel verklevingen. Deze hebben ze weg kunnen halen. Mijn baarmoeder is echter verkleefd aan mijn blaas, deze verkleving is erg stug en was niet los te maken zonder de baarmoeder te beschadigen. Dit veroorzaakt waarschijnlijk ook de pijn tijdens de menstruatie e.d. Nou viel ik over 1 uitspraak, namelijk dat er geen endometriose is aangetroffen. Al het bovenstaande is toch een gevolg van endometriose??? Of ben ik nou helemaal in de war? Ik twijfel er over om naar een endometriosecentrum te gaan. Ik heb nu het idee dat de kennis in het algemene ziekenhuis niet geheel toereikend is.

  • Men spreekt pas van endometriose als baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt. Adenomyose is min of meer een synoniem van endometriose, maar bij diffuse adenomyose verplaatst baarmoederslijmvlies zich specifiek naar glad spierweefsel van de baarmoederspier. En bij focale adenomyose treden adenomyomen op; een adenomyoom is een gezwel rondom de baarmoeder door toedoen van endometriose… Al met al denk ik dat men je heeft willen uitleggen dat er dus geen sprake was van de aanwezigheid van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte, maar dit is slechts mijn persoonlijke inschatting. Heel veel sterkte!

  • Na jaren van operaties pijn etc. hebben ze m’n baarmoeder verwijderd. En wat bleek, ik had geen endometriose aan de buitenkant, maar juist aan de binnenkant van mijn baarmoeder. De gynaecoloog zei zo wees blij dat die eruit is. Ik heb nog 1 heel klein stukje eierstok, maar die geeft nu buikpijn en lage rugpijnen.

  • Ehm er zat toch ook een chocoladecyste? En die gaat niet gepaard zonder verklevingen of spotting dus zou zeggen dat ze zeker endo heeft. Bij mij zelfde verhaal en absoluut zeker endo vastgesteld.

 9. Hoi Allemaal, Wat een verhalen allemaal. Bij mij is vorige week een cyste in 1 van de eierstokken gevonden. Ben daar best wel van geschrokken omdat het bij toeval is ontdekt. Nu heeft de gynaecoloog aanvullend laten doen en ik vroeg me af of dit gebruikelijk is bij een cyste. Ik zit enorm in de stress over hoe en wat omdat de gynaecoloog niet de tijd nam om alles uit te leggen. Het enige wat ze me vertelde is dat de cyste operatief verwijderd moet worden en dat waarschijnlijk heel de eierstok verwijderd moet worden. Ik zit midden in mij afstudeer traject en ik wil geen vertraging, kan iemand mij vertellen hoe snel je opknapt na zo’n laparoscopie?? Alvast bedankt allemaal en sterkte voor de gene die met pijn kampen I FEEL you!

  • Hallo, Ik ben al 3 keer aan endometriose geopereerd, de 1e keer was op me 13e en na twee weken was ik weer thuis de 2e keer was ik 22 en was ik binnen een week thuis. Vorig jaar december was het weer raak 23 jaar oud ondertussen en de volgende dag kon ik naar huis. Alle drie de keren heb ik minimaal 4 maanden rust moeten houden voor ik überhaupt weer wat huishoudelijke dingen kon doen. Het verschild van persoon tot persoon hoe lang het herstel na een endometriose-operatie duurt. Ik hoop dat het goed gaat heel veel succes! Groetjes, Manon

  • Dat heb ik zelf ook gehad, een laparoscopie voor een eierstokcyste. Je ligt 1 tot 2 dagen in het ziekenhuis. Daarna gewoon alles rustig aan doen. Je knapt er snel van op. M.v.g. Anita

 10. Hallo, ik heb 9 dagen geleden een kijkoperatie gehad en is er een chocolade cyste en nog wat endometriose plekken weggehaald. Ik heb nu best nog wel aardig wat last aan de kant waar de cyste zat. Klopt dit wel? Ik lees namelijk dat sommige na een paar dagen weer gingen werken nou dat lukt mij niet hoor. Ik word er onzeker en angstig door.

  • Hallo, Ik heb een vraagje. Ik ben 20 jaar en heb denk ik al 3 jaar (bijna) altijd pijn vaginaal. Tijdens het plassen, gewoon als ik niks doe maar ook tijdens het vrijen. Het voelt als een blaasontsteking alleen erger.. Doordat plassen altijd pijn doet drink ik minder, heb ik minder eetlust en word ik onzeker. Soms ben ik zelfs bang dat ik gek word, omdat mijn vorige huisarts zei dat het maar tussen mijn oren zat. Hierdoor durf ik dus niet meer naar de huisarts.. Nu werd ik in november 2015 zwanger en vanaf dat moment eigenlijk had ik geen pijn ! Ik was dan wel ziek in mijn zwangerschap maar even die pijn niet meer was heerlijk.. Inmiddels is mijn dochtertje een half jaar en heb ik weer dagelijks pijn.. Zou het dan met mijn baarmoeder te maken hebben? Ik hoop dat iemand me kan helpen, want dit hou ik zo niet vol..

 11. Hallo, ik ben een paar maanden geleden met spoed geopereerd toen een grote dermoid cyste ervoor had gezorgd dat mijn eierstok 2 keer is gedraaid. De eierstok en de eileider zijn weggehaald. De laatste tijd heb ik last van enorme stemmingswisselingen en ben behoorlijk depressief. Kan het zijn dat deze operatie er toch iets mee te maken heeft ondanks dat ik nog een goed werkende eierstok over heb? extra info: Ik heb een spiraaltje en word niet eer ongesteld.

  • In theorie behoort directe of indirecte beïnvloeding van je stemming door de verwijderde eierstok en eileider absoluut tot de mogelijkheden, maar niemand kan hier concrete uitspraken over doen zonder dat er concreet onderzoek is gedaan naar je hormoonhuishouding. Je zult dan ook je oestrogeen en progesteron moeten laten controleren om te zien of er sprake is van permanente veranderingen binnen je hormoonhuishouding door toedoen van de eierstok en eileider die zijn weggehaald. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst!

 12. Hoi, Mijn naam is Lies en was benieuwd of iemand ongeveer hetzelfde mee heeft gemaakt. Ik heb altijd al geweten dat ik endometriose heb zonder dat het officieel is vastgesteld. Ik ben nu 38 jaar oud en ongeveer 7 jaar geleden werden mijn menstruaties zo pijnlijk dat ik er letterlijk van flauw viel. Het begon met een sterke onderbuikpijn die nog met ibuprofen te behappen was op de eerste dag van mijn cyclus, en bij elk volgende menstruatie pijnlijker en langduriger aanhielden totdat je met jezelf geen raad meer wist en blij was dat je even knock-out ging om de pijn niet te hoeven voelen. Huisarts en gynaecoloog schuiven het af als “hoort bij vrouw zijn” maar wel de pil wezen slikken omdat ik mijn vriend leerde kennen. Klachten verdwenen. Tussentijd gestopt met de pil, klachten kwamen terug, weer aan de pil en klachten verdwenen. Dit was voor mijn huisarts toch een theoretische indicatie dat het hoogstwaarschijnlijk om endometriose ging. Vanwege de bijwerkingen van de pil hiermee gestopt en 11/2 jaar geen klachten gehad. Tot aan juni j.l : Uit het niets kreeg ik een steek in mijn onderbuik precies in het midden . Het voelde aan alsof iemand je met een mes stak. De steek bleef aanhouden en verergerde in ongeveer 2 minuten zo erg dat zowel lopen, zitten als staan ondraaglijk werd. Ik raakte in shock en viel flauw. Binnen drie kwartier nam de pijn enigszins af, maar heb tot heden er klachten aan overgehouden. Vlak na het voorval drie weken lang misselijk geweest en rommelende buik/darmen wetend dat ik niet iets verkeerds had gegeten. Kon niet op linker en rechterzij slapen omdat dat pijnlijk was en een brandend gevoel gaf. Werd 5 dagen later ongesteld en niet zo als het gebruikelijk was: heel veel bruine afscheiding, veel meer bloedverlies dan normaal, duizelig en erg vermoeid (denk dat het bloedarmoede was), zeer pijnlijke buik als ik deze aanraakte. Een week na het voorval op aandringen van mijn vriend naar de huisarts gegaan, deze kon mijn verhaal niet verklaren (?), doorverwezen naar gynaecoloog (duurde ruim 3 weken voordat ik er terecht kon). Deze vond het een “indrukwekkend verhaal”, maar kon op de inwendige echo niks vinden. Toch maar een progesteron pil voorgeschreven; deze niet gebruikt omdat de eventuele bijwerkingen mij niet aan staan en zolang men niet verder kijkt dan zijn neus lang is of andere oorzaken uit wilt sluiten, ga ik niet zomaar van alles slikken. Ikzelf denk dat ik een gescheurde chocolade cyste heb gehad (vanwege de grote hoeveelheid oud bloed als afscheiding). Maar mijn gynaecoloog wil dit niet bevestigen of als hoogstwaarschijnlijk aanmerken alleen omdat zij via de echo niks kon zien. tot op heden heb ik een doffe pijn gevoel ter hoogte van mijn linkerlies en lage rugpijn. Als ik voorover buk, mijn benen over elkaar kruis of op mijn linkerzij gaat liggen is de pijn voelbaarder. Het gekke is dat de pijn niet toeneemt naarmate mijn ongesteldheid nadert. Daarom denk ik dat het een overblijfsel is van de gescheurde cyste die (licht) ontstoken is of gewoonweg in de weg ligt. Voor mijn huisarts hoef ik met deze klacht niet meer terug te komen tenzij ik er koorts bij heb, en voor de gynaecoloog hoef ik alleen terug te komen als ik moeite krijg met plassen en poepen (?). Ik heb echt het gevoel hiermee niet serieus te worden genomen en het maar moet doen met een aanname van endometriose want een kijkoperatie werd alleen in uitzonderlijke gevallen gedaan. ALS het een chocolade cyste zou zijn geweest, hoeveel is de kans dat je er nog een kan krijgen? Wie heeft ervaring met zo’n gescheurde cyste? Gr. Lies

  • Het is geen cyste die is gescheurd lijkt mij want daardoor krijg je buikvliesontsteking en dat voel je wel hoor. Dat trekt niet zomaar weg. Ik herken de pijn die je beschrijft en het ‘knock-out gaan’ v/d pijn. Bij mij hielp ibuprofen echt niet. Ik kreeg 2x per dag diclofenac 75 gram en Orgametril (lynestrenol). Daar ben ik na 5 weken mee gestopt omdat ik door Orgametril zwaar depressief werd en ik zelfmoordneigingen kreeg. Die troep moet echt verboden worden. Ik ben doorverwezen naar endometriose-expertisecentrum VUMC. Daar kreeg ik de pil, Zoely (estradiol met nomegestrol). Dat gaat redelijk goed. Geen pijnaanvallen meer dat ik ‘out ga’. Er zijn in Nederland 2 expertisecentra voor endometriose, in Amsterdam en Maastricht. Op beiden stond ik op wachtlijst. Een MRI en twee echo’s wezen uit: chococyste in eierstok (6 cm), verkleefd aan baarmoeder en darmen + ontstoken darmwand en endometriose. 29 juni hoor ik wat ze kunnen gaan doen…

 13. Hoi, ik heb sinds drie maanden tijdens mijn menstruatie echt helse pijn aan wat ik denk mijn rechter eierstok. Het is een erge pijn dat aanhoudt en uitstraalt naar mijn rug en tot aan mijn rechter knie. Ik kan daardoor niet normaal functioneren, slaap niet etc. Paracetamol verlicht iets, maar voor even. Ik heb altijd wel last van veel stolsels gehad en dat is nu niet echt anders. Kan dit op endometriose duiden of heb je dan ook buiten de menstruatie erge pijnklachten?

 14. Hallo even een vraag er is gisteren een cyste ontdekt in mijn vagina vlakbij de slijmvliezen. Kunnen daar ook cysten zich ontwikkelen? Mvg, Diana

  • Ja, cysten zijn blaasgezwellen die zich in principe overal in het lichaam kunnen ontwikkelen. Een vulvaire of vaginale cyste betreft meestal een zogenaamde ‘Bartholin-cyste’. Een dergelijke cyste is gevuld met slijm/mucus en kan aan beide zijden van de vagina-opening voorkomen. In een Bartholin-cyste kunnen pijnlijke rode abcessen ontstaan, maar dat hoeft niet per se. Heeft je arts je niet verteld van welk soort cyste sprake is? Er zijn namelijk verschillende soorten vaginagezwellen/vaginacysten (inwendig) en vulvagezwellen/vulvacysten (uitwendig). Naast Bartholincysten heb je o.a. ook nog talgcysten, epidermale inclusiecysten, cysten van Nuck en cysten van Skene. Heb je last van het gezwel en dient het te worden verwijderd?

 15. Marianne Franssen Reageer

  Ik heb al 10 jaar endometriose en ik vind het verschrikkelijk! Ik ben er onvruchtbaar door en alsof dat nog niet genoeg is zit de pijn en de angst er goed in. Tien jaar geleden ben ik aan de endometriose geopereerd, en hebben ze voor zover ze konden zien alles verwijderd. Ik heb nu nog 1 eierstok die verdomd veel pijn doet. Mijn menstruatie duurt lang. Ik ben altijd een dikke 2 weken per maand ‘gene mens’. Verschrikkelijk moe en koud, verschrikkelijke pijn, van hoofdpijn tot buikpijn, rugpijn en een stekende eierstok. Een waar energielek dus! Dokters bieden geen enkele oplossing. Het is ofwel pijn lijden ofwel totale onderdrukking van je vrouwelijkheid door dat je je in een menopauze kunt laten zetten. Dit laatste zorgt dat je geen pijn hebt, maar je bent dan wel in 1 klap oud. Grijs haar, verouderde huid, geen zin meer om te vrijen, enz… En nee, er is geen tussenweg. Ik vind het een ronduit falen van de ‘medische wetenschap’ dat er nog steeds geen oplossing voor één van de oudste problemen ter wereld is. Momenteel zit ik niet meer in de menopauze, ik was het beu. Ik ben nu 38 jaar en zit meer aan de pijnstillers dan wat anders. Absoluut iets waar ik helemaal niet voor ben te vinden, maar ’t is dat of pijn lijden. Het moe zijn en koud hebben neem je er dan maar voor lief bij. Het is een leven, maar echt niet leuk.

  • Over onvruchtbaar gesproken. Heeft u dan geen kinderen? Ik ben pas 24 en bij mij ook endometriose ontdek. Kinderwens :(

  • Is heel naar, heb zelf andere, minder erge klachten. Wel denk ik dat aangepaste voeding belangrijk is. Er is ook een site Endometriosedieet.nl. Veel vrouwen hebben te maken met oestrogeendominantie, wat dit soort klachten kan bevorderen en dat kan je wel wat bijsturen.

 16. Ik ben nu 1,5 gestopt met de pil (nog geen kinderwens) en heb sinds 4 maanden nagenoeg geen bloedverlies meer tijdens mijn menstruatie maar wel extreme pijn in de onderrug. Dit duurt meestal 2 dagen, ik slik dan veel Aleve Feminax en dan is het ook weer opeens verdwenen maar zonder zou ik niet kunnen functioneren. Ook heb ik eens per maand steken bij mijn linker eierstok. De gynaecoloog heeft een inwendig onderzoek gedaan maar alles zag er prima uit. Geen cystes oid. Nu ben ik bij een osteopaat geweest en die gaf aan dat mijn linker eierstok extreem gevoelig is en die denkt wel aan verklevingen. Is die rugpijn (heb ik overigens alleen tijdens de menstruatie) kenmerkend voor endometriose? Moet ik eisen bij de huisarts nog eens een echo te laten maken?

  • Endometriose KAN (afhankelijk van de exacte locatie) buikpijn, rugpijn en/of flankpijn veroorzaken. Maar er zijn logischerwijs meer mogelijke aanstichters van dit soort pijnklachten. Wanneer rugpijn zich voornamelijk of zelfs uitsluitend rond de menstruatie voordoet, lijkt me de kans op endometriose absoluut aanwezig, zeker ook gezien de (over)gevoelige eierstok. Of je een echo moet eisen, is niet aan mij om te bepalen, maar een inwendige/vaginale echo lijkt me zeker geen overbodige luxe, al is het maar uit voorzorg.

  • Dank voor je reactie Paul. Een inwendige echo heb ik reeds gehad, hierop was niks te zien… Kan ik er dan van uitgaan dat het geen endometriose is of kunnen ze op een ‘uitwendige’ echo meer zien om dit uit te sluiten? Is het normaal dat een vrouw zo veel pijn heeft in de rug tijdens de menstruatie?

  • In principe kan men juist meer zien op een inwendige echo dan op een uitwendige echo, aangezien men bij een inwendige echoscopie/echografie dichter in de buurt van baarmoeder, eierstokken en eileiders kan komen. Sowieso KAN menstruatiepijn zich behalve in de onderbuik o.a. ook in de onderrug manifesteren, maar dit hoeft dan nog niet per definitie te duiden op ‘normale’ menstruatiepijn. Er zou nog altijd sprake kunnen zijn van een cyste, verkleving of ontsteking… Het is in elk geval wel zo dat rugpijn en aanverwante rugklachten veelvuldig voorkomen tijdens de menstruatie en onderdeel KUNNEN uitmaken van ‘normale’ menstruatieklachten. Dat komt doordat de banden die beide heupen op hun plaats houden tijdens de menstruatie verslappen, waardoor je rug ietwat ‘ineenzakt’. Dit komt weer door de schommelende niveaus van oestrogeen en progesteron vlak voor aanvang van de menstruatie. Naarmate deze hormonen aan het eind van de menstruatiecyclus uit de pezen/kapsels/banden van de rug wegtrekken, verdwijnt doorgaans ook de rugpijn. Overigens heeft rugpijn tijdens de menstruatie vaak ook nog met de exacte ligging van de baarmoeder te maken. Normaliter ligt de baarmoeder ietwat naar voren gekanteld, richting het schaambeen… Maar bij sommige vrouwen ligt de baarmoeder juist een tikkeltje naar achteren gekanteld, een fenomeen dat continue pijn in de onderrug kan veroorzaken… Deze rugpijn zal tijdens de menstruatie -ook weer door verslappende banden- verhevigen en doorgaans uitstralen richting de billen, doordat er gemakkelijker zenuwen in de verdrukking raken. Als de rugpijn sowieso aanvoelt als een uitstralende zenuwpijn, dan kan het zijn dat er zenuwbanen bekneld raken die via de rugstreek (meestal nabij heiligbeen) richting baarmoeder lopen. Irritatie of beknelling van deze zenuwen tijdens de menstruatie KUNNEN in theorie te maken hebben met endometriose, maar dat hoeft dus niet per se. Rugpijn tijdens ongesteldheid kan in bepaalde gevallen worden verlicht dankzij lage rugspieroefeningen: bijvoorbeeld op handen en knieën hurken en de rug achtereenvolgens langzaamaan hollen en bollen… Ook massage van de onderrug, een warme kruik of een warm bad kan in bepaalde gevallen soelaas bieden. Hetzelfde geldt voor paracetamol of NSAID’s zoals ibuprofen. Zelfs pilgebruik wordt door sommige artsen aangeraden om rugklachten tijdens de menstruatie in de kiem te smoren, maar ik betwijfel of dit middel het beoogde doel heiligt… :( Mocht je in onzekerheid blijven verkeren, vraag je huisarts dan of er misschien nog scans of foto’s expliciet van de rug kunnen worden gemaakt om te controleren of er aan de achterkant iets te zien is… Heel veel sterkte! Groeten, Paul

 17. Drie jaar geleden is er bij mij een dermoidcyste van 8 bij 4 centimeter verwijderd uit mijn rechter eierstok toen ik 16 weken zwanger was. Dit was een laparoscopische operatie onder een 2,5 uur durende algehele narcose. De cyste is verwijderd, omdat in een later stadium van de zwangerschap de cyste zou kunnen barsten, wat gevaarlijk zou kunnen zijn. De ontdekking van de cyste was toeval. Ik had totaal geen klachten en ben dus ook met 1 eierstok zwanger geworden, omdat in die andere de dermoidcyste waarschijnlijk al een tijdje heeft gezeten. Er zijn geen verdere complicaties geweest tijdens of na de operatie. De kleine was volop aanwezig toen er een echo gemaakt werd, nadat ik weer op de verpleegafdeling was, dus ze was er ook goed doorheen gekomen. Ik ben 1 nacht ter observatie gebleven, de volgende dag mocht ik naar huis. Ik heb slechts 3 zichtbare littekens op mijn buik, aan beide kanten net onder de ribbenboog en 1 linksonder op mijn buik. De 4e zit in mijn navel, maar is nagenoeg onzichtbaar. Waarom ik dit vertel? Ik vond dat er nagenoeg geen informatie te vinden was op internet over dermoidcysten en zwangerschap. Dit gaf nogal wat stress en onrust. Ik was erg bang dat ik de kleine zou verliezen, maar het is allemaal zonder problemen verlopen!

  • Bij mij is ook een cyste ontdekt toen ik zwanger was van mijn eerste kind. Deze leek toen op een normale ovarium cyste van ca 10cm doorsnee. Nooit last van gehad werd duidelijk bij de eerste echo. Idd schrikken dan. Na veel wikken en wegen vanaf ziekenhuis kant besloten om de cyste leeg te zuigen. (Cyste van buiten af goed voelbaar daardoor goed aan te prikken). Bij 20 weken echo niets bijzonders meer te zien. Dus dacht ik er niet meer aan. Ca 2 jaar later kreeg ik een miskraam waarbij opnieuw de cycte goed zichtbaar was. Toen besloten dat ik het operatief verwijderd wilde hebben. Bij verwijdering bleek het te gaan om een dermoidcyste. (Hierbij moest ook de eierstok worden verwijderd). Weer ca 2 jaar later (inmiddels nog een kindje gekregen en bij echo’s was toen niets te zien) gevraagd om controle van mijn enige eierstok. Bleek dat hier nu ook een dermoidcyste aanwezig is van ca 3 bij 4 cm. Ik heb hier geen last van en het groeit ook nauwelijks. Ik ga ca 1 keer per jaar voor controle. Groet R.

 18. Sinds 2011 is bij mij endometriose externa vastgesteld door middel van een kijkoperatie. Er zat een chocoladecyste in mijn linker eierstok en mijn linker eileider was verdikt. Er zit endometriose in de holte van Douglas en op het blaasperitoneum. Mijn linker eierstok zat met vliezige verklevingen vast in Douglas, mijn rechter eierstok zat met vliezige verklevingen vast op de bekkenwand rechts. De cyste is tijdens de operatie gebarsten en verwijderd. Tevens een brede verkleving bij mijn lever, waarschijnlijk het gevolg van galblaasverwijdering in 2008. De aanleiding voor de operatie was dat ik veel pijn had tijdens de 2 menstruaties voor de operatie, en dat ik een PID (pelvic inflammatory disease) had ontwikkeld (alle andere gynaecoloog onderzoeken negatief, wel cyste ontdekt op echo, en dat ik drager ben van streptokokken B). Na de operatie ben ik direct aan de pil gegaan, zonder stopweek. Hierna geen last meer gehad. Begin 2014 begon ik weer buikklachten te krijgen, ondanks dat ik sinds de operatie in 2011 niet meer menstrueer en geen tussentijdse bloedingen heb gehad. Ontstekingswaarden waren verhoogd, ik heb uiteindelijk 3 antibioticakuurtjes gehad. De pijn was niet te harden, ik kreeg van de huisarts Tramadol. Uiteindelijk was de verdenking PID, maar alle gynaecologen uitslagen weer negatief. Ik ben toen bij de endometriose specialist terecht gekomen in het VU, en na wat onderzoeken bleek dat alles er via echo normaal uitzag en dat het onwaarschijnlijk was dat dit door de endometriose kwam. Uiteindelijk ging het weer over, maar heb een maand of 3 hier toen mee gelopen. Nu heb ik sinds 6 weken weer last van mijn buik. Ontstekingswaarden iets verhoogd, bloed in urine en bij beweging/inspanning koorts. Zit nu weer aan mijn 3de antibioticakuur. Alle overige gynaecologen testen wederom negatief (geen bacterie, geen soa et cetera). Op echo ook niets te zien, mooi dun baarmoederslijmvlies et cetera. Eind deze maand kan ik bij de endometriose specialist terecht in het UMC (ik ben ondertussen verhuisd, dus vandaar niet naar het VU). Nu vroeg ik me af, herkent iemand zich in mijn verhaal? Het UMC gooit het nu toch op endometriose en een infectie in mijn kleine bekken, maar zowel de echo als bloed wijzen niks uit daarin (CA 125 is getest). Kan het zijn dat toch de endometriose en/of gevolgen van de operatie bij tijd en wijlen een infectie/ontsteking veroorzaken? Dit is de 3de keer dat er PID is vastgesteld. De gynaecoloog zegt dat met bijvoorbeeld een CT-scan er verder niks te zien zal zijn, en dat de specialist verder zal kijken wat er nodig is. Het woord kijkoperatie is al gevallen. Ook in verband met mijn kinderwens (vaste partner, wij zouden volgend jaar graag zwanger willen worden) maak ik me toch wel een beetje zorgen. Alvast bedankt! Groet, Kim

  • Laat je eens nakijken op de ziekte van acnes. Veel artsen weten nog weinig van deze ziekte.

 19. Moet m’n verhaal even kwijt… Januari 2015 kreeg ik plots ’s nachts bij het opstaan voor m’n nachtelijk plasje hevig opzettende buikpijn. Kreeg er braakneigingen van. Onderzoeken laten doen. Scans enz… Geen resultaat. Dokter besluit nierstenen of galstenen. Klachten blijven. Pijn in onderbuik blijft. Dokter besluit na weken omdat ik steeds terugging spastisch colon. Drie maanden na eerste pijnaanval een tweede aanval, leek alsof ik een baby ging baren, raakte niet van de wc en moest constant braken. Naar spoed… Bloedonderzoek goed. Witte bloedcellen iets verhoogd. Veranderd van dokter, nu vermoeden ze endometriose. Heeft me de pil voorgeschreven om eierstokken lam te leggen. Sindsdien geen aanval meer. Darmonderzoek alles oké. Zit wel met bobbel rechts. Alsof de darm niet werkt. Veranderd van gynaecoloog naar specialist in endometriose, maar wel zelfde ziekenhuis. Vraagt dossier op. Gaat voort op onderzoek vorige artsen. Klachten zullen voortkomen van PDS… Heeft m’n eierstokken bekeken en leken normaal qua grootte. Heb 2e week na eisprong steeds bruinverlies en tussentijdse bloeding, ondanks pil. En heb serieus buikpijn! Moet ik verdergaan op diagnose? Komt dit door PDS?

  • Beste An, Nee, dit klinkt niet als een spastische darm c.q. prikkelbare colon. Ik heb volgens de dokters ook PDS, maar aan zo’n diagnose heb je echt helemaal niks! Als je ook nog eens hele duidelijk symptomen ervaart die primair gezien niets met je darmen te maken hebben -koliekpijnen, braakneigingen, overgeven, bruinverlies, tussentijdse bloedingen, et cetera- dient er naar mijn mening echt verder te worden gekeken… De kans op endometriose lijkt me zeker aanwezig. In 65% van de gevallen krijgen endometriosepatiënten één of meerdere foute diagnoses, alvorens endometriose wordt bevestigd. Bovendien wordt beeldvormend onderzoek naar endometriose lang niet altijd goed uitgevoerd. Heb je reeds een interne/vaginale echoscopie ondergaan? Naast endometriose zou er inderdaad ook nog sprake kunnen zijn van vastzittende galstenen tussen de alvleesklier en de galblaas. Hoe zijn ze in eerste instantie bij de diagnose galstenen of nierstenen gekomen? Ik ben heel erg benieuwd… Hoe dan ook, heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Beste Paul, M’n vorige arts kwam tot de diagnose galstenen/nierstenen omdat dit op dat moment volgens haar de meest voor de hand liggende diagnose was, volgens mij omdat de pijn kwam opzetten vanuit mijn bovenbuik. Gans mijn buik verkrampte de eerste keer dat ik de aanval had, inclusief m’n maag + vaginale bloeding. De weken erna kreeg ik last van darmkolieken. Drie maanden later zwaardere aanval met opname in spoed + terug vaginaal bloedverlies, toen alleen pijn in onderbuik. Trilde over gans m’n lichaam bij die aanval. Vanaf dan zijn m’n tussentijdse bloedingen niet meer gestopt. Ben overal reeds geweest met m’n klachten en niemand lijkt me te geloven. Soms denk ik dat ik overdrijf en het toch misschien niks is, en dan denk ik terug dat die aanvallen niet normaal kunnen zijn en die tussentijdse bloedingen toch wel van ergens vandaan moeten komen. Ik heb pijn als ik wandel in m’n buik, bij lopen. Vroeger sportte ik soms intensief, ik kan dat niet meer, alles in m’n buik doet pijn. Ik heb enkel een echoscopie van de eierstokken gehad omdat ze er vanuit gaan dat ik echt geen endometriose heb.

  • Heel vreemd! Sowieso zitten galstenen en nierstenen doorgaans op totaal verschillende plaatsen, dus de diagnose “galstenen of nierstenen” vind ik al verrassend weinig concreet, maar als er niet eens onderzoek is gedaan naar je blaas, nieren, alvleesklier, galblaas en galwegen, vind ik deze diagnose al helemaal laks. Ik zie totaal niet hoe men deze diagnose kan hebben gesteld zonder daadwerkelijk stenen te hebben gezien op een foto of scan. En mocht je zulke hevige klachten ondervinden aan nierstenen of galstenen (wat overigens absoluut mogelijk is), dan snap ik niet waarom men je (afhankelijk van de exacte verdenking) niet heeft onderzocht op alvleesklierontsteking, galblaasontsteking, galweginfectie en/of nierbekkenontsteking. Bovendien snap ik niet hoe nierstenen of galstenen tot vaginaal bloedverlies zouden moeten leiden. Natuurlijk kan een niersteen die vastzit in de plasbuis voor bloed in de urine (hematurie) zorgen, maar in dat geval zou de pijn veeleer vanuit de liesstreek moeten komen en tot hevige plasklachten moeten leiden. Nogmaals, ik ben GEEN arts… Maar persoonlijk zou ik absoluut aandringen op diepgaander onderzoek van de onderbuik, en dan vooral ten aanzien van endometriose of andersoortige ontstekingen en/of verklevingen nabij baarmoeder en eierstokken. Vraag desnoods een second opinion aan bij een tweede huisarts of een tweede endometrioloog. Nogmaals sterkte! Groeten, Paul

  • Petronella

   Dit is ongelooflijk, het is net of ik mijn verhaal lees. Ik kamp al jaren met een spastische darm en omdat de aanvallen waarvan ik in de nacht wakker werd geen niersteen of galsteen bleken te zijn, krijg ik maandag een endoscopie om de darm te checken op poliepen. Wat gaan ze nu bij jou doen?

 20. Ik heb al 15 jaar een cyste of endometriose, en ook al jaren veel buikpijn. Vaak is mijn buik opgezet en hard. Ik lijk dan 5 tot 7 maanden zwanger. Afgelopen week had ik zwaar pijn in me buik en voelde en zag ik iets in me buik van de ene kant naar de andere kant bewegen. Dit ging gepaard met hevige steken. Wat kan dit betekenen?

 21. Hoi, Ik heb een vraagje, ik heb regelmatig pijn in mijn onderbuik. En verlies soms met plassen een beetje bruin bloed. Nu ben ik aan het menstrueren en doet het links in mijn onderbuik pijn, maar ook links in mijn rug is het geen prettig gevoel. Iemand een idee hierover?

  • Betse Lousie, Sowieso kunnen er tijdens de menstruatie bepaalde menstruatieklachten en menstruatiepijnen optreden. Bruin bloed duidt meestal op oud, opgedroogd bloed, gemiddeld tussen de 12 en 30 uur oud. Bruin bloedverlies komt veelvuldig voor vlak voor aanvang van de menstruatie, maar kan ook duiden op een intern bloedinkje door gescheurde adertjes, een innestelingsbloeding, een (blaas)ontsteking of een cyste, al dan niet gerelateerd aan endometriose. Hier valt op afstand niet zomaar uitsluitsel over te geven. Wellicht is het een idee om je huisarts te contacteren en eventueel om een doorverwijzing te vragen naar een gynaecoloog. Meer informatie omtrent deze problematiek vind je desgewenst in dit artikel over de kleur van urine en dit artikel over donkere menstruatie (en de reacties eronder). Sterkte! Groeten, Paul

 22. Geachte, Enkele jaren geleden had ik enorm veel pijn in de onderbuik; zowel tijdens gewone klusjes als bij gemeenschap. Ook had ik veel witverlies, ook regelmatig schimmelinfecties. Na onderzoek bij een specialist kwam men bij de conclusie dat ik een gezwel ter grote van een pingpongballetje had op mijn baarmoeder. Het moest niet direct geopereerd worden, maar moest wel om de 6 maanden een biopsie laten uitvoeren! Ik moet zeggen, ben maar 1 maal geweest voor die biopsie! Heb ondertussen 2 kinderen bijgekregen zonder problemen! Echter nu heb ik reeds 15 maanden mijn menstruatie niet gekregen en begin ik regelmatig pijn in de onderbuik te krijgen waar ook regelmatig bloederig slijm (soms bruin van kleur) te verliezen! Nu vraag ik mij af of dit met dat gezwel te maken heeft of niet… Wat zou er kunnen gebeuren als ik niet terug op controle ga? Kan ik niet beter dat gezwel laten wegnemen? M.v.g. Eefje

  • Zo’n periodieke biopsie doen ze meestal om te kijken of er sprake is van een ontwikkelingscyste. Cysten kunnen namelijk groeien, vergroeien, weefsels in zich opnemen en in bepaalde gevallen zelfs kwaadaardig worden. Persoonlijk zou ik dus absoluut teruggaan naar je huisarts of gynaecoloog. Of je huidige klachten zeker te maken hebben met het gezwel dat destijds werd ontdekt, kan niemand zomaar op afstand bevestigen of uitsluiten… daar dient echt onderzoek naar te worden gedaan. Heb je uiteindelijk wel de uitslag gekregen van die ene biopt?

 23. Ben vier jaar geleden met hevige buikkrampen en misselijkheid met braken naar huisartsenpost geweest. Uiteindelijk hebben ze een eierstok verwijderd waar een abces aan zat en een cyste aan de andere eierstok verwijderd. Bij controle blijkt nu dat ik een vleesboompje heb en in mijn andere eierstok twee vochtcystes en een endometriosecyste. Maar heb steeds hevige buikpijnen maar zo lang ik geen koorts of echt alleen pijn aan de linkerkant krijg gewoon afwachten. Nou ben ik me over een second opinion aan het bedenken.

  • Een second opinion lijkt me geen verkeerd idee, aangezien je al zo lang te kampen hebt met buikklachten. :(

 24. Hallo, Iemand ervaringen met goede endometriose specialisten? Ik heb een cyste van ruim 10 centimeter en veel verklevingen. Ik moet z.s.m. geopereerd worden maar de vraag is waar. Omdat er nog steeds een kinderwens is, is het een ingewikkelde operatie er mag niks beschadigd worden verder. Iemand goeie ervaringen met bepaalde artsen/ziekenhuizen voor een dergelijke operatie?

  • Hallo Andrea ik kan je Prof. Dr. Hompes aan bevelen. Hij heeft mij heel goed geholpen bij m’n endometriose. Eerder heftige operatie gehad. En van hem Provera. Ik kreeg m’n energie weer terug. Ben 100% genezen 3 jaar geleden. Nu weer rugpijn en h a heeft een cyste gesignaleerd. Beginnen we weer dacht er voorgoed vanaf te zijn.

  • Ik ben geopereerd aan endometriose en cysten en vleesbomen op mijn 24ste en nu ben ik 40 en die dokter in UMCG Groningen dhr Simons heeft me erg goed geholpen en nam me erg serieus… een fantastisch dokter…

 25. Er is vastgesteld dat er een cyste is op mijn rechter eierstok. Mijn BSE, CRP en Gamma GT zijn steeds verhoogd en schommelend. Ik heb daar nog geen duidelijk antwoord op gekregen. Iemand ervaring mee?

 26. Hoi, Ik ben 51 jaar en heb sinds vier jaar geen baarmoeder meer, deze moest verwijdert worden. Nu heb ik nog wel mijn eierstokken zitten. Nu heb ik sinds drie weken continu pijn rechtsonder in mijn buik, de pijn straalt ook erg uit naar mijn onderrug, zo erg zelfs dat ik nog maar nauwelijks kan lopen van de pijn. Zitten of staan hou ik nog geen halfuur vol. Het enige wat een beetje redelijk de pijn verzacht is onderuitgezakt op de bank liggen, maar zodra ik dan weer op wil staan, komt de erge pijn in de onderbuik weer terug en kan ik weer nauwelijks goed lopen. Ik ben hiermee ook naar de arts geweest en heb een dikkedarmonderzoek gehad, daar was gelukkig niets mis mee, dus dat was de oorzaak niet van de pijn (blindedarm heb ik al in geen jaren meer, dus dat kan het ook niet zijn). Nu werd ik doorverwezen naar een gynaecoloog omdat de pijn toch ergens vandaan moet komen… Een inwendig gynaecologisch onderzoek gehad, kon die gynaecoloog schijnbaar niet goed mijn eierstokken zien… Nou moest ik een bloedonderzoek laten doen om te kijken of ik geen eierstokkanker heb. Ik krijg nu aanstaande vrijdag daar de uitslag van. Ik weet niet wat ik hiermee aan moet, want ik moet nu ook vaker plassen als anders, geen pijnstiller die helpt… Heb m’n urine na laten kijken en ik heb geen blaasontsteking volgens de arts, maar de pijn blijft en ook onderin mijn rug. Nu wilde ik toch graag weten, is het dan toch mogelijk dat ik dan eierstokkanker heb?

  • Beste Jacqueline, Aangezien je hierop wordt getest, lijkt me de mogelijkheid op eierstokkanker (helaas) inderdaad aanwezig, maar volkomen hypothetisch/theoretisch. Hoe groot de kans op kanker is, durf ik niet te zeggen, maar er zijn natuurlijk veel en veel meer mogelijke oorzaken van pijn in de onderbuik… Vaak worden dit soort onderzoeken naar (eierstok)kanker preventief en routinematig uitgevoerd, dus puur uit voorzorg, voor de absolute zekerheid. In veruit de meeste gevallen is de uitslag negatief (dus gevoelsmatig positief). Aangezien je je reactie achterlaat onder een artikel over eierstokcysten en endometriose… Zijn eventuele verklevingen en ontstekingen door endometriose uitgesloten of is hier vooralsnog geen onderzoek naar gedaan? Hoe dan ook: ontzettend veel sterkte en beterschap toegewenst! En laat a.u.b. nog even weten als je de uitslag van het bloedonderzoek hebt ontvangen. Ik duim voor je dat het helemaal goed uitpakt en dat er snel een beduidend minder ingrijpende oorzaak van je lage buikpijn wordt gevonden, dus ik hoop op een geruststellend berichtje! Groeten, Paul

  • Endometriose is vaak beter te ontdekken tijdens of direct na een menstruatieperiode. Ik heb er zelf heel erg veel last van pijn in onderbuik en onderrug. Met uitstraling naar de liezen en moeilijke ontlasting tijdens de menstruele periode. Vraag eens naar NAPROXEN, die heb ik gekregen van de gynaecoloog en die pijnstillers helpen wel goed om de endometriosepijnen te onderdrukken.

 27. Hey, Ik heb ook al bijna 2 jaar last van verschrikkelijke pijnen in m’n onderbuik. Het is begonnen met een ontsteking die ook behandeld is. Omdat de pijn bleef aanhouden hebben ze een kijkoperatie gedaan en daar zagen ze dat ik wat verklevingen had, maar niet erg. Ook daarna bleef de pijn onderin de buik aanhouden. We hadden nog een kinderwens en na een half jaar proberen was ik zwanger, maar op 7 weken een miskraam. Wij zijn nu alweer een jaar verder en al 6 maanden met hormonen bezig, waarvan ook nog ’s 2 maanden inseminatie… en nog lukt het niet. Terwijl ik de 1ste keer zonder problemen zwanger was. Ik lig elke dag plat van de pijnen in m’n onderbuik, maar ze vinden het gewoon niet. Kent iemand dit?

  • Beste Jalissa, Wat voor ontsteking heb je precies gehad? Waar zaten de verklevingen precies? En in hoeverre waren deze verklevingen niet ernstig (dit is natuurlijk behoorlijk relatief)… Natuurlijk kan het best zijn dat de pijn in je onderbuik en de problemen met het zwanger worden niets te maken hebben met de verklevingen, maar het lijkt me geen overbodige luxe om hier nog eens inhoudelijk met een arts over te praten… al is het maar voor uitsluitsel. Ook kan de lage buikpijn volledig losstaan van het moeilijk zwanger worden, maar de combinatie van deze twee klachten, lijkt me reden genoeg om de eierstokken, eileiders en/of baarmoeder nog eens te laten onderzoeken. Natuurlijk kan het zijn dat er een totaal andere oorzaak aan je pijn in de onderbuik ten grondslag ligt (in dit artikel over lage buikpijn kun je hier desgewenst meer over lezen), maar aangezien de combinatie van A. niet zwanger worden; B. pijn in onderbuik; C. verklevingen (nabij de eileiders/eierstokken?); D. ontsteking (in de onderbuik?) op onderlinge correlatie/causaliteit zou KUNNEN wijzen, lijkt aanvullend medisch onderzoek me niet ongepast. Ik ben overigens GEEN arts en schrijf enkel hoe ik er persoonlijk over denk. Heel veel sterkte in ieder geval; hopelijk treedt er heel snel verbetering op in je situatie! Groeten, Paul

  • Ik loop al jaren met klachten die passen bij endometriose en eierstokcysten, maar nu -vanaf januari- zijn de pijnen zo hevig! Ik heb 2 keer Esmya (progesteronremmer c.q. delectieve progesteron-receptormodulator) voor de hormoonspiegel geslikt, maar vanwege alle bijwerkingen ben ik maar weer gestopt met het slikken van die pillen. Was woensdag bij de huisdokter en zij zegt dat de pijnen niet van de cyste kunnen komen. Vandaag vond ze mijn buik niet zo dik en adviseerde mij om minder pijnstillers te gaan slikken. Ik heb hevige pijnen in mijn onderbuik, onderweg en maag. Ook eet ik niet vanwege de misselijk en obstipatie. De dokter heeft makkelijk praten en wil mij donderdag terugzien, ondanks ze niks voor mij kan doen. Ik voel me zo machteloos… Die endometriose is echt geen pretje. Ik slaap ’s nachts niet, het moment dat ik iets zou eten krijg ik een opgeblazen gevoel en dan begint mijn maag op te spelen. Het lijkt precies alsof er in de cyste gestoken wordt met een mes. Ik zou nu op dit moment alles uit mijn buik willen wegtrekken.

  • Als blijkt dat je huisarts niks voor je kan betekenen en je op consult laat komen, zonder oplossingen te bieden, dring dan alsjeblieft aan op een doorverwijzing naar een specialist voor gedegen vervolgonderzoek. Vooral ook als je toch al een geschiedenis hebt met endometriose en eierstokcysten. Dit lijkt me in elk geval geen houdbare situatie. Mocht je huisarts niet meewerken, vraag dan een second opinion aan bij een andere arts.

 28. Hoi, ik ben Muna, ik heb sinds 5 jaar last aan de rechter kant onder in mijn buik. Het voelt alsof iemand met een mes prikt in mijn zij, dat heb ik heel vaak bij mijn ongesteldheid en er komt ook heel veel klonten uit. Ik ben naar ziekenhuis geweest, maar ze zeiden dat de cyste nog te klein is en dat ze niets kunnen doen voor me. Ik probeer ook zwanger te worden, maar het lukt ook niet. Ik wou dit met jullie delen…

 29. IK zal mijn verhaal ook doen. In 2007 blijf ik na mijn keizersnede van mijn 2e zoon last hebben van tussentijds bloedverlies, vage buikpijn en rugpijn. Verschillende malen bij de gynaecoloog geweest die zag wel wat cystes maar die konden ook weggaan bij de volgende cyclus. Uiteindelijk wilde ze toch een cyste-punctie doen, dus ze zijn leeggezogen door middel van een punctie. Ook vanwege mijn rugpijn kreeg ik een CT-scan en röntgenfoto. Daar was een tand te zien ter hoogte van mijn eierstok. Toen ik dat zei tegen de gynaecoloog viel voor hem alles op zijn plaats. Hij kreeg de CT-scan en de foto’s. Nogmaals, er was dus niks bijzonders te zien op een paar kleine cystes na. Maar wat bleek, er zat op mijn linker eierstok een dermoidcyste van 8 bij 10 centimeter wat ze dus NIET zagen bij de vaginale echo’s. Binnen 2 weken moest ik geopereerd worden, eerst geprobeerd via laparoscopie in mijn navel, maar omdat ik al 2 keizersnedes had gehad, en dus veel littekenweefsel heb, en de cyste erg groot was, lukte dat niet en hebben ze het via een grote buikoperatie moeten doen. Mijn linker eierstok is daarbij eruit gehaald. In de dermoidcyste zat weefsel, haren en een snijtand (het bizarre is dat ik een snijtand mis bij mijn gebit) Ik heb 6 weken moeten herstellen, wat ook echt nodig was. In 2 jaar tijd 2 keizersnedes en weer een buikoperatie, dat heeft wel een weerslag op je lijf. Gelukkig was de dermoidcyte goedaardig. Wel hadden we nog een kinderwens voor een 3e kindje, dat is niet meer gelukt op de natuurlijke manier. Via IVF hebben wij nog een 3e zoon gekregen. Dus tip: blijf je vage pijn en bloedverlies houden, blijf er achteraan gaan want, bij mij zag je het ook niet de dermoidcyste, terwijl er een gevaarlijk ding in mijn lijf zat! Wat als hij was gescheurd? Dan was het leed niet te overzien geweest…

 30. Hoi, Deze week ben ik samen met mijn vriend naar een vruchtbaarheidsclinic geweest, niet omdat we al zo lang aan het oefenen zijn, maar omdat ik 36 ben (bijna 37) en mijn cyclus ook niet helemaal lekker loopt. De laatste maanden om de twee weken ongesteld, wat niet heel handig is als je een kinderwens hebt. Na een onderzoek blijk ik twee cysten te hebben op mijn baarmoeder van 1,2 cm en een van 2,1 cm. De arts vond dit niet heel bijzonder en toen ik vroeg of dit niet behandeld moest worden aangezien me dat gezonder leek, was haar antwoord dat dat absoluut niet nodig was. Nu lees ik op internet vaak dat je onvruchtbaarheidsproblemen kan verwachten als je cysten hebt. Wat moet ik nu de arts zegt dat er niets aan de hand is en het internet weer wat anders zegt? Ik weet niet of ik toch nog een afspraak moet maken bij een gynaecoloog. Ik heb trouwens de laatste maand wel een cyclus van 28 dagen gehad en heb geen buikpijn of andere klachten. Wat moet ik doen?

  • Beste Femmie, Er zijn heel veel verschillende soorten goedaardige gezwellen die zich in of nabij baarmoeder, eierstokken en eileiders kunnen bevinden, waaronder endometriosehaarden, dermoidcysten, chocoladecysten en vleesbomen (fibroom c.q. myoom c.q. fibromyoom). De soort, hoeveelheid, aard, grootte en/of exacte locatie van de cysten bepaalt of er sprake is van gezondheidsrisico’s. Zolang de cysten goedaardig zijn en niet gepaard gaan met pijn, extreem bloedverlies, verhoogde ontstekingsparameters en hormonale disbalansen hoeft er doorgaans niet (operatief) te worden ingegrepen; indien men twijfelt over de soort cyste of een cyste groter is dan 7 centimeter in doorsnee wordt meestal operatieve verwijdering geadviseerd. Sommige soorten cysten verdwijnen vanzelf, andere niet. De meeste soorten gezwellen in of nabij de baarmoeder zijn overigens volkomen goedaardig en blijven meestal onopgemerkt. Zo komen vleesbomen naar schatting bij 20 tot 30 procent van de volwassen westerse vrouwen voor; onder menstruerende vrouwen beneden de 50 is dit zelfs 40 procent. Zolang je geen reden ziet tot bezorgdheid, zou ik me persoonlijk niet druk maken. Maar mocht je je zorgen maken, neem dan vooral contact op met je huisarts of gynaecoloog, al is het maar uit voorzorg en geruststelling. Ik ben overigens GEEN arts; dit is simpelweg wat ik erover heb gelezen. Sterkte & groeten, Paul

 31. Hoi, Ik ben deze week bij een vruchtbaarheidskliniek geweest om te laten onderzoeken of alles bij mij in orde is, aangezien mijn vriend en ik graag zwanger willen worden. Ik ben 36 (bijna 37) en mijn cyclus verliep de laatste maanden niet heel erg lekker. Ik werd om de 2 weken ongesteld, wat niet handig is als je een kinderwens hebt. Na een onderzoek van de arts werd er verteld dat ik twee cystes op mijn baarmoeder had; eentje met een doorsnede van 1,3 centimeter en een van 2,1 centimeter doorsnee. Dus ik meteen op internet gaan zoeken wat het allemaal inhoudt en nu wordt er heel vaak gezegd dat je door toedoen van baarmoedercysten te maken kan krijgen met onvruchtbaarheidsproblemen. Maar mijn arts deed er heel luchtig over en stond raar te kijken toen ik vroeg of het behandeld moest worden… Dt was niet nodig zei ze. Nu is mijn vraag of een cyste er in alle gevallen voor zorgt dat je onvruchtbaar bent of dat het zoals de arts het stelde allemaal wel mee zou vallen?

  • Beste Femmie, Ik zie dat je meermaals hebt gereageerd. Zoals ik aangaf in mijn andere antwoord hoeft het ZEKER niet zo te zijn dat je onvruchtbaar wordt door toedoen van een baarmoedercyste; in het overgrote merendeel van de gevallen beïnvloeden baarmoedercysten de vruchtbaarheid niet. Cysten komen juist relatief voor bij vrouwen die hormonale medicamenten (oestrogeen e.a.) gebruiken ter behandeling van onvruchtbaarheid. Er zijn cystesoorten (t.a.v. endometriose en Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)) die verminderde vruchtbaarheid in de hand kunnen werken en dat kan in ongunstige gevallen zelfs ook het geval zijn bij normale cysten, maar je arts kan aan de hand van aantal, grootte, locatie, soort en aard van de cysten eventuele risico’s inschatten, dus als hij/zij aangeeft dat er niets aan de hand is, dan is dat naar alle waarschijnlijkheid ook zo. Heel veel ‘sterkte’ met de kinderwens! Groeten, Paul

 32. Hoi hoi, Ik ben deze week samen met mijn vriend naar een vruchtbaarheidsclinic geweest omdat we wilden weten of alles oké was. Na inwendig onderzoek vertelde de arts dat ik twee kleine cysten had in mijn baarmoeder. Buiten dat mijn cyclus niet helemaal lekker liep (deze maand wel een cyclus van 28 dagen) heb ik helemaal nergens last van. Nu is mijn vraag: Wat moet ik doen? De arts wil nu eigenlijk nog niets doen, maar ik lees op internet dat je vaak met onvruchtbaarheidsproblemen te maken kan krijgen. Is dat ook zo als de cysten zo klein zijn?

 33. Hallo allemaal, Een vraagje(s) enige jaren loop ik al met klachten zoals opgezette buik, soms lijkt het wel een zwanger buikje. Misselijk halverwege cyclus of zoals deze maand eerste week cyclus, donkerbruine bloedverlies in de menstruatie van 3 a 4 dagen, prikkels in me heup/bekkenbot, zwaar gevoel onderbuik, ineens vet moe zijn, duizelig, prikkend stekend/gevoel op buik, onderrugpijn. Warm gevoel op buik op de plek van eierstok/baarmoeder. Dit is gelukkig niet heel de maand door, maar het komt steeds terug. Nou ben ik uiteindelijk op aanvraag doorgestuurd voor echo buik en daarna naar de gynaecoloog. Daar was een vochtcyste op eileider te zien van 3,5 cm. De gynaecoloog en huisarts deden hier heel luchtig over en de steekjes zouden komen doordat het tegen mijn dikke darm aan zat, althans dat werd verteld door de gynaecoloog. En deze verdwenen ook weer volgens beide, dat was normaal. Nu ben ik er vaker op teruggekomen bij de huisarts, maar er was niets aan de hand. Als ik last had, moest ik maar een ibuprofen nemen. Pfffff zei ik, maar het is niet zo dat de pijn niet te doen is. Hier komt mijn vraag: Kan deze cyste ook gegroeid zijn zonder dat hier een helse pijn bij komt kijken want dat lees ik eigenlijk alleen maar… En hadden jullie ook zo’n opgezette/harde buik die ook weer kan ontspannen. Afgelopen week ben ik nog bij de huisarts geweest en hij voelt dan aan mijn buik, maar zegt dan hij nu wel ontspannen aanvoelt en ik kan geen bijzonderheden zou moeten voelen, maar zodra ik sta is mijn buik weer bol/hard. Alvast bedankt voor jullie reactie! Groeten, Kee

 34. Hey iedereen, Op 16 juli 2013 had ik voor de 1ste keer verschrikkelijke pijnscheuten in m’n onderbuik en rug. Na heel veel onderzoeken scans en kijkoperatie hebben ze verklevingen van de eierstokken aan de buik vastgesteld en verwijderd, maar de pijn blijft ondraaglijk. Eke maand een week voor mijn maandstonden. Tot ze gedaan zijn, leef ik op pijnstillers. We zijn ook al een jaar aan ’t proberen voor een 2de kindje, maar ’t wil maar niet lukken. En ‘k heb zonder problemen een flinke dochter van 2,5 jaar. Ik ben radeloos ik weet niet meer wat te doen. Wie weet raad?

 35. Ik heb al een lange tijd last van mijn onderbuik. Als ik ren, spring opsta of over hobbels fiets, krijg ik pijn in mijn onderbuik, daarna heb ik geen last van. Wat kan het zijn? Het zijn af en toe wel hevige pijnen. Wie weet wat het is?

  • Beste Margueritte, Dit klinkt als een ontsteking; misschien een darmontsteking, blaasontsteking of endometriose-ontsteking? Als je er al geruime tijd last van hebt, zou ik met deze lage buikpijn zeker even langs de huisarts gaan. Beterschap! Groeten, Paul

 36. Ik heb sinds oktober 2012 erge last van m’n onderbuik en veel plassen. Na bloed- en urineonderzoek geen ontsteking. Bij uroloog in CT-scan, daar was een cyste te zien op de eierstok van 4,5 cm. Ik heb veel buikpijn en buikklachten maar ze weten niet of ’t van blaas of cyste afkomstig is. Heb ook veel migraine, daarom slik ik de pil door. De eierstokcyste moet eruit als hij gaat draaien. Maar ik heb momenteel nog steeds veel last. M’n vraag is of je ook vaginaal bloedverlies hebt bij laparoscopie? Heb ook slechte stoelgang, misschien door blaas of cyste. Niemand weet niks en ik heb ontzettend last. Ik merk ook op ’t moment dat ik ongesteld moet worden en bij spotting dat ik ook ergere last krijg van de cyste op de linker eierstok. Gynaecoloog vind dit onwaarschijnlijk. M’n buik ziet er ook zwanger uit. Opgezet. Zijn er meer die hier last van hebben?

  • Hallo Sima, Heb je alleen pijn tijdens cyclus of gewoon de weken door? Ik kan je niet echt verder helpen, ik ga nog maar een gynaecoloog om endometriose uit te sluiten. Maar ik ben benieuwd of je dat hebt want de huisarts zegt als je endometriose hebt zou je alleen tijdens cyclus last hebben. Maar hij laat het uitzoeken. Groetjes, Vrouw 22

  • Hoi, Ik heb constant steken aan de linkerkant onderin m’n buik waar toevallig de cyste zit. En bij en voor menstruatie meer steken en krampen daar. Waar heb jij last van Vrouw22 en wat laat jij doen?

 37. Hallo, Ik BEN 27 jaar en we hebben een kinderwens, daarom had ik een afspraak bij de gynaecoloog hier. Maandelijks heb ik wel gigantische pijnen tijdens mijn menstruatie, en ik voel ook zo wat menstruatie pijn bij de ovulatie maar ik dacht dat het erbij hoorde. Nu heeft ze me onderzocht na een resem vragen, en ze zei: dat mijn baarmoeder en rechter eierstok er goed uitzagen maar ik zag op het scherm een gigantische (in mijn ogen) bol. Bleek dat er in mijn linker eierstok een cyste zit van 6,5 op 7 cm. Nu moet ik een maand de pil slikken en wanneer het niet weg is of genoeg gekrompen zou het met een kijkoperatie moeten worden verwijdert. Nu hopelijk zal dit de enigste blijven en zal die uit zichzelf krimpen. Maar ik heb het idee dat ik hier nog wel een tijdje mee zal blijven rondlopen. Ik krijg er een heel onaangenaam gevoel bij, zeker nu onze kinderwens zo op de voorgrond staat.

 38. monique van der graaf Reageer

  Hallo, Ik loop al maanden met buikpijn. Ben naar de huisarts geweest en mijn rechter eierstok is vergroot, maar daar kan ik geen klachten van hebben. Nu 2 maanden verder heb ik last van mijn rug en rechter bil, kan niet lang lopen en fietsen. Ook last van de stoelgang. Wat zou dit kunnen zijn? Woensdag afspraak bij dokter.

  • Ik heb ook constant last van steken en slecht lang kunnen lopen en ook slechte stoelgang. Hoop dat als cyste eruit gaat dat dat weggaat. Heb nu ook behoorlijk acne, denk ook daarvan. Want voor menstruatie begint de acne. En wat heb jij eraan laten doen?

 39. Gulten, Mag ik a.u.b. wat meer uitleg over die uienthee? Wij zijn gestart met IVF. Na een aantal heel zware jaren zijn we dit stadium verplicht voor onze grote kinderwens. Ze hebben op de echo gezien dat ik een endometriosecyste heb zitten. Kan vanzelf weg trekken. Ben doodsbang!

 40. Beste, Ik heb een paar maanden geleden mijn baarmoeder moeten laten verwijderen. Nu begin ik regelmatig pijn te krijgen, zowel bij het plassen als … bloedverlies. Wat zou dit kunnen zijn? Graag antwoord, ik ben 35 jaar.

 41. Goedemorgen, Ik ben Liekje85 (nickname). Wij zijn nu al iets meer als 2 jaar bezig om zwanger te worden, en sinds mei 2013 met behulp van de gynaecoloog. In de 2e week van me cyclus ontstaan er steeds cystes 1 a 4 stuks. Die horen weg te gaan bij de menstruatie. Niet altijd gebeurt dit, maar dit belemmert mijn kinderwens en spanningen lopen soms erg hoog op. Ik heb een paar keer de pil moeten slikken om m’n lichaam te resetten; dit was maar voor korte duur… heb een paar keer Clomid gebruikt. Daarna nog een keer 2 maanden aan de pil voor te resetten en toen waren ze weer 1 maand weg, dus mocht eindelijk OI spuiten. Een maand later moest ik terug en ja hoor, er zat weer een cyste, dus moest ik het spuiten weer afbreken, en de eerstvolgende keer terugkomen op CD3… Maar hij zat er nog steeds, dus weer wachten op de volgende menstruatie en terug komen op CD3. Mijn cyclus was maar 9 dagen, dus innestelen heeft het eitje te weinig tijd voor. Endometriose is het niet en geen vervroegde overgang. Maar die cystes moeten toch ergens vandaan komen? En er moet toch een oplossing voor zijn zodat ze wegblijven, zodat ik gewoon zwanger kan raken? Ik ben de hoop echt kwijt aan het raken, maar geef het niet op. Heeft iemand tips of ervaringen?

  • Hi Liekje, Ikzelf begon last te krijgen van cysten en endometriose. In 2007 en in 2008 ben ik geopereerd omdat de cysten niet vanzelf weggingen. Twee jaar later raakte ik zwanger (in 2010) met hulp van hormonen. Sinds 2012 lukt het weer niet zwanger te raken. Ja hoor, ik heb weer cysten en endometriose. Een operatie wil ik niet omdat je hiermee weefselverkleving kan veroorzaken, oftewel meer risico op beschadiging van binnenuit. Ik heb vandaag (15-7-2014) een afspraak bij mijn gynaecoloog voor een echo. Wat ik pas geleden ontdekt heb is een homeopathische uienkuur. Klinkt heel stom en raar, maar deze biologische kuur beweert je cysten op natuurlijke wijze uit je lichaam op te lossen en je cyclus weer normaal te krijgen. Hij duurt 4 maanden. Ik ga hieraan beginnen. Heb je misschien interesse? Het is puur biologisch; je drinkt enkel 15 dagen 2x per dag uienthee en dit voor 4 maanden. Klinkt walgelijk, maar ervaringen van vrouwen zijn veelbelovend. Ik heb het hele recept en de precieze kuur. Ik ga dit ook voorleggen bij mijn gynaecoloog. Mijn intentie is in ieder geval goedbedoeld. Ik las je bericht en wilde dit met je delen. M.v.g. Gülten

 42. Afgelopen donderdag liep ik buiten op straat. Opeens voelde ik iets in mijn buik. Het deed zo veel pijn dat ik ineen dook v/d pijn. Vanaf donderdag heb ik een soort perswee gevoel. Pijn in m’n onderrug. Kramp als ik eet en drink. Steken die met zuchten iets minder worden. Ontlasten is moeilijk. Plas donker. Ik ben niet zwanger. Menstruatiebloed was de laatste x donkerrood; duidelijk anders voor mij. Steken bij m’n navel. En oprispingen. Wat zou dit kunnen zijn?

  • Beste Alexandra Misschien een galblaasontsteking en/of vastzittende galsteen in een van de galwegen? Of anders een probleem met urineblaas, baarmoeder of eierstok? Ik zou met dit verhaal absoluut even langs je huisarts gaan als het nog steeds niet vanzelf is overgegaan. Groeten & sterkte, Paul

 43. Zaterdagavond 19 uur; Ik krijg enorme buikkrampen en denk dat ik naar het toilet moet. Op het toilet verslecht het nog verder en ik kan met moeite naar de zetel stappen. Ik leg me in de zetel en kan het bijna niet houden van de pijn. Ik denk bij mezelf, ik laat een warm bad vollopen, misschien verzacht dat de pijn. Ik kruip bijna naar boven en wanneer ik het bad laat lopen val ik flauw door de pijn. Gelukkig is mijn man thuis en hij belt de dokter van wacht. Ik word onmiddellijk doorverwezen naar spoed. Eerste spoedarts vind de buikpijn om mee te spotten, maar de tweede spoedarts neemt me wel serieus en laat onmiddellijk een gynaecoloog komen. Om 22:30 uur lag ik op de operatietafel. Ik had een hele grote cyste op mijn linker eierstok die opengesprongen was en een bloedvat dat gesprongen was (bloed in mijn buik). Met als gevolg dat toen ik wakker werd de helft van mijn linker eierstok verwijderd was. Wel bangelijk dat je niet weet dat zoiets groots in je buik groeit zonder dat je het beseft. Ben zondagavond naar huis gegaan. Nu is het maandag, 36 uur na de operatie, maar ik heb nog steeds enorm veel pijn in mijn buik. Kan bijna niet slapen en als ik uit mijn bed wil kan ik niet alleen opstaan. Ik dacht dat ik direct opnieuw zou kunnen werken, niet dus. Ik kan zelfs niet voor mijn gezin zorgen. Gelukkig heb ik een lieve man die zijn werk wat kan regelen om de kindjes naar school te voeren en te halen. Ik hoop alvast dat ik snel weer de oude ben. Is er iemand die me kan vertellen hoe lang het ongeveer duurt voor je minder pijn hebt? Alvast bedankt voor de feedback. Daisy x

  • Hey Daisy D, Héél herkenbaar is jouw verhaal voor mij. Alleen vraag ik me af of jij niet onwel werd op het toilet? ik had persweeën waardoor ik precies m’n darmen ledigde en ik werd steeds héél erg misselijk van de pijn. Ik moest echt overgeven. M’n echtgenoot heeft me naar de Spoedeisende Hulp gevoerd en ze hebben enkel m’n bloed getest, maar alles bleek goed. Voorafgaande test zoals galblaas, nieren, darmen en maag bleken goed. Tot zelfs een routineonderzoek bij de gynaecologe bracht niks aan het licht. Ik voel me zo onverklaarbaar moe! Ben zo hopeloos…

 44. Na het lezen van deze verhalen is mijn al bestaande angst nog groter geworden. Vanaf mijn 13e heb ik vreselijke menstruatiepijnen, dus aan de pil gegaan waarna het minderde. Week voor ons trouwen opgenomen voor plots heftige pijn in de buik: ‘blindedarmontsteking misschien mevrouw?’. Bij onderzoek werd bloed gevonden achter de baarmoeder, vermoedelijk buitenbaarmoederlijke zwangerschap… dus niet. Me gewoon weer heen laten tobben, elke maand een hel, inclusief ontlasting bij de menstruatie. Uiteindelijk gelukkig 3 kinderen gekregen; tussentijds was het rustiger geworden. Vijf jaar later begon de ellende opnieuw; heftige pijn bij plassen, buikpijnen, bevallingspijnen bij ontlasten etc. Wederom kijkoperatie gehad, en wat bleek: ontzettend veel verklevingen! Baarmoeder verkleefd aan de blaas, linker eierstok verkleefd aan m’n darm enzovoort. En zij maar zeggen: ‘geen endometriose mevrouw.’. Ze lieten me verder creperen. Heb toen zelf besloten niet meer te willen menstrueren en slikte de pil zolang mogelijk door tot ’t spotten begon. En dit na jaren gestopt te zijn geweest met de pil…. Hierdoor bleef het een jaar rustig. Toen ik overgangsverschijnselen kreeg, kreeg ik het advies pil. Dat was echter niet meer voldoende, dus opnieuw naar de gynaecoloog. Advies: ‘spiraal’. Dit ging vier maanden goed, zonder pijn, maar er vloeide constant oud bloed. Inmiddels ruim anderhalve maand thuis en ik voel me moe. Regelmatig veel pijn, veel pijnstilling, algeheel niet fit, misselijk, lage rugpijn, misselijk enzovoort. Volgende week krijg ik eindelijk meer onderzoeken in een ander ziekenhuis dankzij mijn vijfde gynaecoloog. Daarnaast moet ik naar een uroloog i.v.m. blaasproblemen. Hij dacht wel aan endometriosecysten, misschien doorgroei in de blaas?! Het voelt in ieder geval helemaal niet goed en niemand in mijn omgeving heeft hiermee gekampt. Dat maakt je verdriet en schreeuw om begrip alleen maar groter… Hopen dat ze me kunnen helpen en dat het niet helemaal verkeerd is…

  • Het meest frustrerende van alles is: wachten tot je eindelijk aan de beurt bent voor een ingreep van de eierstokken en intussen staande moeten blijven, hoelang houd ik dit nog vol?!

 45. Hallo, Ik heb sinds enkele weken hevige steken in mijn rechter onderbuik en richting lies. Na ’t lezen van deze verhalen krijg ik ’t wel benauwd. Heb ook pijn aan mijn onderrug en bekken. Zou controle bij de gynaecoloog nodig zijn? Gr. Lieke

  • Zeker even een afspraak maken bij de huisarts en niet afwachten. Vooral omdat je het beschrijft als hevige steken.

 46. Hallo, Ik ben afgelopen zondag opgenomen in het ziekenhuis na een zeer onnatuurlijke buikpijn die bleef aanhouden. Continu misselijkheid en niet kunnen stilliggen. Toch maar naar de SEH gegaan en die heeft me doorverwezen naar de gynaecoloog. Allerlei onderzoeken gedaan en een echo. Achteraf, na bloedprikken, urine, en echo en allerlei andere onderzoeken, blijkt dat ik een cyste heb die is opengebarsten, waardoor ik een bloeding erbij kreeg. Dit maakt mij best wel benauwd. Aangezien ik toch ook nog graag kinderen wil. Na een nacht opgenomen te zijn geweest in het ziekenhuis, was een kijk operatie niet nodig. Ik sta nu onder controle en hoop ondertussen dat het over zal gaan.

 47. Jenet Nijland-Hartman Reageer

  Ben inmiddels geopereerd. Er is een cyste zo groot als een grote vuist tezamen met mijn linker eierstok en eileider verwijderd. Er waren nog wel wat onrustige endometriosehaarden aanwezig; deze zouden door de prikpil moeten verminderen. Mede hierdoor zou je niet meer mogen bloeden. Helaas, niets is minder waar. Ik bloed al 6 weken en de buikpijn wordt elke dag weer meer. Eerst geen pijnstiller, maar nu wel weer. Ik heb de hele dag menstruatiepijn, beetjes bloed, vreselijke eetbuien, geen zin in seks en stemmingswisselingen. Ik zou over 6 weken weer een injectie krijgen, maar dit doe ik niet. Of ik nu met deze prikpil bloed of zonder hormonen… Ik heb dan in ieder geval niet meer die vreselijke hormonen. Iemand hier ervaringen mee?

  • Jenet, ik weet niet in welk ziekenhuis jij bent behandeld, maar in Veldhoven Maxima Medisch Centrum zijn ze gespecialiseerd in dit soort klachten. De prikpil alleen zal inderdaad niet afdoende zijn, maar daar zullen ze je heel fijn helpen. Ze zijn eerlijk, direct, geduldig en kundig.

 48. Ik heb een vraag. Sinds 3 weken heb ik pijn links onderin mijn buik. Soms is de pijn behoorlijk (het voelt zoals messteken) en als ik mijn benen optrek doet het zeer. En dat trekt ook door in mijn benen, voornamelijk links en ook tijdens s#ks doet het heel veel pijn. Wie weet wat het zou kunnen zijn? Verder heb ik eigenlijk altijd problemen gehad met menstruatie.

 49. Geody-Ann Cristina Reageer

  ik ben 19 jaar oud en had voor de 2e keer een dermoïd-cyste van 8,5 cm groot. Ik werd destijds geopereerd en nu, na 4 jaar dus waarschijnlijk weer. De eerste keer heb ik m’n rechter eierstok verloren. Nu wil ik weten of er een geneesmiddel is voor dit soort dingen, want ik zie de operatie echt niet zitten!

 50. Ik ben er (nu al) 2 jaar geleden achter gekomen dat ik rondliep met een 14cm grote, 1,5kg zware dermoid cyste. Bij toeval achtergekomen: ik had namelijk geen klachten. Kwam bij de gynaecoloog terecht i.v.m. kinderwens. En daar kwam op de inwendige echo mijn “meloentje” tevoorschijn. Ben nu samen met de cyste ook m’n linker eierstok kwijt. Gelukkig was ’t allemaal goedaardig bleek achteraf. Maar raar is ’t wel. Operatie viel me heel erg mee. Had nauwelijks pijn. Herstel duurde in mijn geval een week of 5, met wat creativiteit op verbindingsvlak. Dus je hoeft niet altijd klachten te hebben om zo’n “apparaat” in je lijf te hebben.

 51. Beste auteur, Wij zijn blij met alle aandacht die er aan endometriose gegeven wordt. Echter op deze pagina staat bepaalde informatie over dermoid-cysten die niet per definitie te maken heeft met endometriose. Graag zou ik u de opmerkingen per mail doen toekomen! Met Vriendelijke groet, Bianca de Bie

  • Beste Bianca, Ik stuur je direct een e-mail waar je de rectificaties naartoe kunt sturen. Ik zal eventuele onjuistheden dan direct aanpassen. Alvast bedankt voor de moeite! Groeten, Paul P.S. Update: ik heb de wijzigingen inmiddels doorgevoerd.

 52. Bij mij ging het heel vreemd, van het ene op het andere moment hevige pijn in mijn buik, zo erg dat elke stap sneed als een mes. Ik besefte dat er iets niet klopte en ben naar het ziekenhuis gegaan. Na het eerste onderzoek werd er een andere arts bijgehaald. Die deed een test en ik gilde het uit… Hij noemde dat de “cry of blue”, je kunt dan niet anders dan gillen. Automatische reactie. Je staat er dus zelf ook versteld van. En voor hem een bewijs voor wat er aan de hand was. Het was dus ook een cyste aan of in m’n eierstok. Ik werd direct geopereerd en het was weekend. Het stond blijkbaar op barsten. Vreemde ervaring, Ik lees nu veel over allerlei soorten cysten, maar ik heb er niet naar gevraagd wat het precies was.

 53. Jenet Nijand-Hartman Reageer

  Al 2 maanden hevige buikpijn en heup- en rugpijn. Eerst ook griepverschijnselen en hoge CRP’s. Een eileider-ontsteking, dus een kuur. Deze hielp iets, maar niet voldoende. Ook bloed in de vorm en kleur van hagelslag. Toen naar de gynaecoloog: cyste aan de eierstok. Eerst spiraaltje er maar uit. Kuur tegen darmontsteking, chlamydia en nog een schimmelkuur tegelijkertijd. Heeft 1 week iets verlichting gegeven. Na een week weer begonnen en nu komt de hevige pijn terug en wordt zelfs erger. Geen bloed meer zoals de eerdere weken. Volgens de gynaecoloog een endometriose-cyste. In 1,5 week van ruim 3 cm naar 6 cm gegroeid, ook niet gek van die hevige pijn. Eigenlijk moest ik de dag erna geopereerd worden, maar we gingen toen op vakantie. Eerst prikpil gehad met Naproxen in de hoop dat alles beter werd. In september voor controle en hopen dat ik niet eerder met spoed geopereerd moet worden. Pijn is ondraaglijk en ik heb een spierziekte en ben totaal geen piepertje, aldus meerdere doktoren. Dus het doet echt zeer! Ik hoop dat over 2 dagen de pil aanslaat, want de pijn in mijn onderbuik, rug en linkerheup is niet goed meer te handelen. Ook pijnlijke en zwarte ontlasting. Iemand een idee? Anders dan een endomtriose-cyste? En wat is raadzaam? Groet, Jenet

  • Beste Jenet, Dit is opbouwend bedoeld: ik vind je verhaal erg ingrijpend, maar ook ietwat onsamenhangend. Ik begrijp namelijk niet helemaal wat zich in het verleden heeft afgespeeld en wat momenteel nog speelt. Alleen al vanwege de huidige pijn die je beschrijft, zou ik hoe dan ook contact opnemen met je huisarts of specialist. Met dit soort klachten kun je maar beter niet te lang blijven “kwakkelen”. Heel veel sterkte en beterschap! Groeten, Paul

 54. Endometriose is niet onschuldig, al doen ze het zo lijken. Hierbij mijn verhaal, en dit kan schokkend zijn! Ook ik had endometriose… Jaren van pijn en ellende. Tien jaar geleden een kijkoperatie gehad waarbij ze zoveel mogelijk hebben weggehaald. Twee jaar geleden wakker geworden met vreselijke buikpijn. Naar de SEH gegaan en wat bleek: er was een cyste gesprongen. Er werd toen een “afwachten beleid” gevoerd en uiteindelijk volgden controles bij de gynaecoloog. Ja, ik had cystes, duidelijk zichtbaar. Maar zolang deze niet groeiden, zou er niets worden gedaan. Ik moest de pil maar door gaan slikken. Toen -ondanks de pil- toch bloedingen, doorbraakbloedingen werd gezegd. Na ontzettend veel pijn en aandringen een hysteroscopie gehad en wat bleek: KANKER. Ze wisten niet wat voor soort, maar wel dat het kanker was. Een debulking-operatie gehad waarbij eierstokken, baarmoeder en vetschort volledig weggehaald werden. De kanker bleek in het endometriose-weefsel te zitten, en te naar allerlei plekken te zijn uitgezaaid. Helaas konden ze niet alles weghalen, want het zat ook heel diep in het bekken. Maar o.a. ook in de darmen en navel en tegen de blaas. Ik kreeg een darmstoma en plassen ging niet meer, dus ik moest ook een katheter. Na 6 zware chemokuren leek het erop dat de kanker goed reageerde. Er waren geen zichtbare uitzaaiingen meer te zien. Nu 4 maanden verder heb ik overal bulten en strengen in m’n lies en buik. Onlangs een punctie gehad, en ja, de kanker is weer terug en veel agressiever dan ooit. Ik ben 39 nu en weet dat ik de strijd heb verloren. Nu gaan ze toch weer chemo proberen, maar ik weet nog niet goed welke en of het nog zin heeft. Ook over de tijd die me nog rest durven ze niets te zeggen. Het kan dagen zijn, maar ook weken of misschien maanden. Laat je dus niet van het kastje naar de muur sturen en eis behandeling en gedegen onderzoek! En ja, endometriose-kanker is zeldzaam, maar het bestaat wel! Endometriose is niet zo onschuldig als men zegt. Groetjes, Manda

  • Beste, Ik loop al jaren met helse pijn, alsof ze met een mes in mijn onderbuik snijden. Twee weken voor mijn maandstonden begint dit en enorm heftig, puur om dat ik mijn maandstonden moet krijgen. Er zijn cysten vastgesteld op beide eierstokken en de tumormarkers zijn gestegen naar 35. En wat ik lees is dat een totale waarde boven de 35 eierstokkanker kan zijn. Als ik naar een dokter ga zeggen ze zware PMS. Een kijkoperatie gehad, maar al enkele jaren niks te zien. Ik heb 2 weken pijn en 1 dag een klein beetje bloedverlies. En de dagen erna is het gedaan en wordt het al bruinverlies. Geen ontsteking, geen schimmel en geen andere klachten zijn vastgesteld. Alleen de waarden van mijn tumormarkers zijn van 7.9 en c.a. 125 naar 35. Heeft iemand daar ervaring mee? Ikzelf ben nog maar 33.

  • Beste Roosje, Ik kon je verhaal niet precies volgen en heb het daarom geprobeerd te redigeren (laat a.u.b. even weten als er zodoende onjuistheden ingeslopen zijn). Voor zover ik begrijp zijn er in het verleden eierstokcysten vastgesteld, maar niet verwijderd. En nu zijn er bepaalde tumormarkers aangetroffen. Wat is er na de onderzoeken en kijkoperatie met je afgesproken? Dit is nogal een medisch vraagstuk en ik ben geen arts. Het lijkt me verstandig om je huisarts en/of specialist om de nodige opheldering te vragen. Er zijn overigens tal van verschillende tumormarkers en met de (interpretatie van de) waarden ben ik niet bekend. Op deze bronsite kun je er meer over lezen. In ieder geval heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Beste Paul ja vroeger had ik er reeds één maar deze is reeds zelf weg gegaan en later kijkoperatie ik heb geen endometriose maar ontaarde cysten nu en helse pijn als ik de meeste hun verhaal hoor komt het wel degelijk uit wat ze hebben maar de meest moet ik zelf dokter zijn voor aleer zei iets begrijpen zware PMS maar raar dat ik maar één dag mijn maandstonden heb en den tweede dag bruinverlies en helse pijn en last van oedeem twee weken voor mijn maandstonden

 55. Rond mijn 40e heb ik 3/4 jaar rondgelopen met periodieke helse buikpijnen. Het ging ook altijd weer over, al bleef ik na zo’n aanval een verdoofd en uitgeput gevoel houden, alsof ik een stomp in m’n buik had gehad. Op een gegeven moment was de pijn zo hevig dat ik in een shock terechtkwam. Ik werd met de ambulance naar ’t ziekenhuis gebracht alwaar ik de volgende dag een spoedoperatie onderging. Men opereerde eigenlijk zonder te weten wat er aan de hand was. Een appendicitis bleek het niet te zijn, al is de appendix wel gelijk verwijderd. Het bleek uiteindelijk te gaan om endometriose. Aan de linker eierstok bleek een vuistgrote chocolade-cyste te zitten die kapot was geknapt, waardoor het bloed wat daarin zat zich in de buikholte had verspreid. De eierstok was ook helemaal verkleefd en moest worden verwijderd. Aan de rechter eierstok zat ook een (kleinere) cyste die niet kwaadaardig bleek te zijn, maar wel in de gaten moest worden gehouden. Ik ben daarvoor nog lange tijd onder behandeling geweest bij een gynaecoloog. Ik ben eigenlijk niet te spreken over mijn huisarts. Ik ben bij hem geweest met duidelijke klachten die echter niet serieus genomen werden. Had hij mij doorgestuurd naar een gynaecoloog, dan had deze zeker endometriose bij mij vast kunnen stellen en had men een laparoscopie bij mij kunnen uitvoeren in plaats van een ingrijpende buikoperatie zoals nu moest plaatsvinden. Probeer je te laten doorverwijzen naar een specialist (gynaecoloog dus) als je hele hevige buikpijn hebt die verband lijkt te hebben met je menstruatie, maar wel anders voelt dan doorsnee menstruatiepijn. D.m.v. een (interne) echoscopie kan men endometriose evt. vaststellen.

 56. Op mijn 12e veel buikpijnen. Huisarts zei dat ik waarschijnlijk voor het eerst ongesteld moest worden. Na bijna een half jaar op paracetamol te hebben geleefd, toch een doorverwijzing voor een echo. Hieruit bleek dat er een gezwel in mijn rechter eierstok zat. Daarna snel opgenomen en het gezwel verwijderd (eierstok behouden). Na 3 maanden eerste controle met bloedtesten en een echo. Weer mis: een extreem grote cyste dit keer in mijn linker eierstok. Daaraan ook geopereerd; op je 13e twee keer in vijf maanden geopereerd worden, dat is niet niks. Daarna weer op controle en alles is stabiel. Totdat ik sinds 3 maanden langdurige diarree heb, en dus niets meer vasthoud en afval. Het is nu al 4 jaar na de operatie, maar buikpijn zorgt bij mij altijd voor twijfel of het niet weer mijn eierstokken zijn. Nu is er bij mij dus PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) vastgesteld, en hebben ze ook weer een vergrote eierstok ontdekt waar maandag een MRI van wordt gemaakt. Zou het dan toch iets met elkaar te maken hebben? Of is er bij mij een verkeerde diagnose gesteld zoals bij @Senna? Ik hoop voor het beste…

 57. Jarenlang liep ik met vage buikklachten en misselijkheid. Prikkelbare Darm Syndroom vertelde mijn arts mij keer op keer; er was niets aan te doen. Ik wisselde van arts, en deze nam mij gelukkig serieus. Ik kreeg een doorverwijzing naar een gynaecoloog en deze ontdekte een gezwel vlakbij mijn eierstok. Een cyste + een “chocolade-cyste” die vastzat aan mijn buikwand. Middels een buikoperatie zijn de cystes verwijderd. Misselijkheid verdwenen, buikklachten verdwenen, en dat na jarenlange pijnen en ziekenhuisopnames. Maart 2013 mijn controles… Duimen jullie met mij mee?

 58. Hoi, Wordt er iets met de reactie gedaan? Want alleen dan vind ik het zinvol om een reactie te plaatsen.

  • Paul (Redactie)

   Beste Mo’tje, Reacties die hier worden achtergelaten zijn voor iedereen leesbaar, dus wellicht krijg je verhelderende wederreacties van derden. Ook wij van de redactie van Gezondr zullen reageren indien wij inhoudelijk iets kunnen toevoegen. Hopelijk wil je je verhaal met ons delen. Groeten, Paul

 59. Toen ik 15 was, werd endometriose vastgesteld, maar omdat ik nog in de groei was, was verdere behandeling dan met ibuprofen of diclofenac niet nodig. Ook het gebruik van de pil zou de symptomen verminderen. Ik heb 15 jaar met vreselijke buikpijnklachten rondgelopen en er was geen enkele huisarts die op het idee kwam om me weer eens voor controle weg te sturen. Vorig jaar had ik ineens een ontsteking aan de endeldarm. Darmproblemen had ik al zes jaar, maar een echt diagnose kreeg ik niet. Totdat ik gisteren een echo kreeg om externe ontstekingshaarden op te sporen. Ik heb een spoedverwijzing gekregen naar de gynecoloog.. Ik weet al hoe dit gaat aflopen. De cyste in mijn baarmoeder duwd nl tegen de endeldarm aan en is zo groot dat ie ws verwijdert moet worden, want de pijn is nog steeds niet te harden.. Ik had de afgelopen 15 jaar achteraf gezien ook behandeld kunnen worden door me simpelweg een spiraaltje oid te geven.. Maar helaas artsen van nu denken niet meer mee en laten je liever 20 x terugkomen, dan een creatief verband te leggen met darmontstekingen en endometriose.. Ik ben blij dat ik nu weet waar die vermoeidheid vandaan komt, maar ook onwijs boos op artsen die maar blijven denken in hun eigen specialisaties en daar voor betaald worden, maar dat is een ander verhaal. Endometriose wordt nog steeds onderschat, zo ook de gevolgen.

  • Pfff, net mijn eigen verhaal! Jammer genoeg sta ik 8 maanden op een wachtlijst. Onmenselijk!

  • Ik voel helemaal met je mee, bij mij heeft het 24 jaar geduurd, belachelijk! Moe, pijn… Nu eindelijk doorgestuurd naar Veldhoven, waar ze actie ondernemen en weten waar ze over praten. 28 maart krijg ik een grote buikoperatie waarbij een stukje van de darm en een stukje uit de blaas en de baarmoeder met de linker eierstok moeten worden weggehaald. Hopen dat er geen stoma komt of complicaties optreden. En NEE, endometriose is zeker niet onschuldig!

  • Claudia, 8 maanden wachten is onmenselijk. Laat je doorsturen naar Maxima Medisch Centrum in Veldhoven, daar zitten artsen die in endometriose en eierstokcysten zijn gespecialiseerd.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.