Endometriose is een chronische ziekte waarbij baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit en zich hecht aan andere organen. Endometriose gaat doorgaans gepaard met verklevingen, endometriosehaarden en cysten. En soms met extreem hevige pijn. Daarom hierbij uitleg over endometriose…

Groei van slijmvlies buiten de baarmoeder

Tijdens de menstruatiecyclus wordt het baarmoederslijmvlies dikker, gaat het bloeden en wordt het (bij uitblijven van bevruchting) uitgestoten. Het dikker worden, bloeden en uitstoten van baarmoederslijmvlies binnen de baarmoederwand is natuurlijk geen enkel probleem. Gebeurt dit echter buiten de baarmoeder, dan ontstaan doorgaans verregaande problemen…

Symptomen van endometriose

Endometriose is zelden levensbedreigend. Toch kan deze chronische aandoening (extreem) hevige complicaties met zich meebrengen. De belangrijkste symptomen van endometriose zijn:

 • Menstruatiepijn & ovulatiepijn
 • Hevige pijn in de buikholte (eierstokken & baarmoeder)
 • Cysten in de baarmoeder of eierstokken
 • Hevige pijn in de bekkenholte
 • Blaasproblemen

Tip: in dit artikel over chocoladecysten & dermoïdcysten kun je nog meer lezen over (de gevolgen van) verschillende soorten cysten in baarmoeder en/of eierstokken…

Eierstokcysten: vaak door endometriose

In de eierstokken en in het gladde spierweefsel van de baarmoeder kan het baarmoederslijmvlies verschillende soorten gezwellen vormen. Soms is een dergelijk gezwel of cyste gevuld met oud, bruin bloed. Een dergelijke cyste wordt ook wel een ‘endometrioom’, ‘endometriose-cyste’ of ‘chocolade-cyste’ genoemd. Op de website van de Endometriose Stichting vind je meer informatie over deze chronische, ongeneeslijke aandoening. (bron)

Dermoïdcysten

Een eierstokcyste die losstaat van endometriose is de zogenaamde dermoïdcyste. Dermoïdcysten c.q. dermoïdtumoren c.q. teratomen zijn “monsterlijke” gezwellen die zich voeden en zodoende groeien (= ontwikkelingscyste). Een dermoïdcyste ofwel teratoom kan zodoende weefsels en orgaancomponenten bevatten, waaronder huid, haren, tanden, spieren en zenuwen. Een dermoïdcyste is meestal goedaardig, maar kán ook kwaadaardig (maligne) zijn; een kwaadaardige dermoïd cyste duidt op kanker.

Let op: een monsterlijke dermoïd-cyste in de baarmoeder of eierstokken hoeft dus niet per definitie te betekenen dat je lijdt aan endometriose!

Eierstokcyste behandelen

Eierstokcysten, verklevingen en andersoortige endometriosehaarden kunnen helse pijn veroorzaken. Op een röntgenfoto is een dermoïdcyste ofwel teratoom gemakkelijk te herkennen, vooral als er tanden in zitten. Dit soort gevaarlijke cysten wordt dan ook niet vaak over het hoofd gezien.

Endometriose wordt daarentegen nog weleens over het hoofd gezien en de pijn wordt nog weleens onterecht verklaard c.q. verward met een blaasontsteking, menstruatiepijn, ovulatiepijn, een eileiderontsteking, een (bacteriële, virale of schimmel-) infectie van eierstok, baarmoeder, blaas of vulva of pijn in de liesstreek zonder evident toewijsbare oorzaak.

Een goedaardige eierstokcyste moet nog weleens operatief worden verwijderd i.v.m. pijn of kinderwens. Of omdat de kans bestaat dat de cyste open barst en de inhoud zodoende ontstekingsreacties uitlokt. Een kwaadaardige cyste moet sowieso worden behandeld om uitzaaiing te voorkomen, gewoonlijk met chemotherapie en/of bestraling.

Heb jij ervaring met eierstokcysten: endometriosecysten of dermoïdcysten? Deel hieronder jouw verhaal…

77 Reacties

 1. Hallo allemaal, Ben net terug van het tweede onderzoek bij gynaecoloog. Twee keer niks gevonden en blijf met de volgende klachten lopen: – buikpijn; – steken in onderbuik links; – drukkend gevoel op buik; – tijdens gemeenschap bloedverlies; – tussentijds bloedverlies; – 2x urenlang steken in buik gehad, dat ik niet wist of ik moest gaan zitten, liggen of staan; – echo baarmoeder en eierstokken gehad; – met eenden bek gekeken; – arts met handen gevoeld… Heb SOA test, urineonderzoek en uitstrijkje gehad. Niemand weet waar het vandaan komt! Jullie een idee?

 2. Hallo, Ik heb sinds zaterdag mijn menstruatie. Zondag kreeg ik plotseling hevige pijn links in mijn onderbuik. Dit liet me ook herinneren aan eenzelfde pijn die ik had maar na mijn menstruatie vorige keer. Het is zo een pijn dat ik moet stoppen met wat ik aan het doen ben, bukken of voor buigen om het een beetje te verlichten. Paracetamol genomen maar het helpt niet. Het bloeden is ook minder dan normaal. Nu ik het artikel lees zal ik maar langs mijn huisarts gaan.

 3. O.M.G wat klinkt dit bekend… Ik loop al zeker 2 jaar met helse pijnen in mijn onderbuik. Vaak zo erg dat ik niet kan lopen. Vorig jaar is er een verzakking geconstateerd en een ring geplaatst, dit haalde de pijn wat weg, tot een paar maanden geleden. Heb vanaf mei een Mirena spiraal laten plaatsen (wat ik al jaren heb overigens) en sinds de laatste plaatsing heb ik bloedverlies (niet helder maar bruinig). Van de huisarts een of andere hormonenpil gekregen, dat hielp tot ik daarmee stopte. Ik had en een hormonenspiraal en dan nog tabletten. Te veel hormonen in mijn lijf haha. Ik heb nu weer een verwijzing voor de gynaecoloog gekregen, daar kan ik pas 31 januari terecht. Pfff… Maar zal het zeker gaan hebben over eierstokcystes, dat ze daar niet eerder naar gekeken hebben. Ben benieuwd.

 4. Hallo, Ik vraag het me toch nu eens af wat ik zou kunnen hebben. Sinds vorig jaar (mogelijk november) heb ik nu vier keer helse pijnsteken gehad in mijn onderbuik. De eerste keer zocht ik er niet veel achter, het deed op die dag even pijn in de zoveel uur, maar de volgende dag was het over. Toen in het nieuwe jaar heb ik na de derde keer een echo laten maken, dit zonder enige uitkomsten. Vandaag heb ik weer hetzelfde gevoel. Pijn in mijn onderbuik en dan vooral links. Hopen dat het morgen weer beter gaat, maar toch wil ik wel weten wat er mogelijk aan de hand is. Iemand die iets weet?

 5. Dag iedereen, ik ben 30 jaar en werd in februari 2014 geopereerd aan hevige endometriose na zoveel jaren klachten en onderzoeken/ medicatie/ ziekenhuisbezoeken. Aangezien we geen kinderwens hebben heb ik een spiraal moeten laten plaatsen, deze heb ik van mei 2015 omdat menstruaties een boosdoener zijn voor endometriose is me verteld geweest? Na een dik jaar na het plaatsen van de spiraal kreeg ik meer en meer uitslag op mijn voorhoofd en veel talgpuistjes af en toe (voorheen had ik geen last, zelfs geen 1). :-) Al zoveel producten geprobeerd maar ik geraak er niet vanaf. Dermatologen beweren dat dit door het spiraal komt. Ik vraag me af of er nog een andere manier is om geen menstruaties meer te krijgen door een bepaald anticonceptiemiddel? Om alles eruit te laten halen voel ik me nog te jong. Alvast bedankt voor jullie reacties.

 6. Goedemorgen dames, Mijn naam Ricardo, ik wil jullie graag wat informatie geven over endometriose. Endometriose is een beschermingsmechanisme die eigenlijk veel ernstige problemen doet voorkomen. De lever is erg belangrijk voor ons, het heeft meer dan 500 verschillende functies in het eigen genezingsproces. De lever in relatie met endometriose is een sleutelrol in het verwijderen van gifstoffen, die in het lichaam zitten. Pijnstillers hebben een onderdrukkend effect op de lever en spijsvertering functies. De lever is het enige orgaan dat medicatie afbreekt, vervolgens zal deze afgevoerd worden in de galwegen. Wanneer dit gebeurt zullen er galstenen worden gevormd door dit proces, waardoor er verstoppingen in de lever zullen ontstaan. Dit zal lever functies doen minderen en de situatie erger maken. Dierlijke proteïne / eiwitten zorgen ervoor dat het bloed dik word. Dus om te voorkomen dat wanden van de bloedvaten aangewakkerd worden, probeert het reproductieve systeem van vrouwen deze schadelijke proteïne / eiwitten te verwijderen door middel van overmatige bloedingen. Er is een studie gedaan tussen een link van endometriose met dioxine. Dioxine is een verzamelnaam voor een groep organische verbindingen, waaronder enkele zeer giftige, die kunnen ontstaan bij verbranding van materialen die chloor bevatten. Het bevindt zich ook in voedsel en moedermelk, dit slaat zich op in het lichaamsvet. De lever is het enige orgaan die dioxine filtert. Oestrogenen hebben in verband met endometriose niet de rol die gebruikelijk is. Oestrogenen (vrouwelijke hormonen) spelen een belangrijke rol bij vrouwelijke geslachtskenmerken, het reguleert de menstruatiecyclus en bij zwangerschap. De lever elimineert de kwade oestrogenen maar bij een verstopte lever, her filteren de oestrogenen zich door het lichaam, wat endometriose voed. Dus een wat erg belangrijk is bij endometriose is een goed functionerende lever.

  • Beste Ricardo, bedankt voor je bericht. Zelf ben ik geopereerd aan een torsie van een eierstok als gevolg van een snel groeiende cyste waarbij enerzijds de eierstok etc volledig is verwijderd en anderzijds cystes zijn verwijderd. Nu werd mij geadviseerd microgynon 30 en later 50 te slikken om te voorkomen dat er nogmaals cystes zouden gaan groeien. Als ik jouw verhaal lees lijkt deze hormoomsuppletie geen enkel effect te hebben maar juist averechts te werken. Begrijp ik je verhaal goed?

 7. Liever anoniem Reageer

  Beste, ongeveer een 6 tal maanden geleden had ik al enige tijd last aan ik dacht mijn baarmoeder stekende pijn en het werd telkens erger en dan verdween het voor enkele dagen .. Op een avond gingen ik en mijn man naar bed en bij de eerste keer dat hij er in ging kwam er ineens een hevige helse pijn .. Ik kon niet meer opstaan en met moeite bewegen en het bleef uren duren .. Mijn man belde de ambulance, en moest naar spoed daar enkele controles later kwamen ze plots met een chirurg binnen en kwamen ze me vertellen dat er vocht in mijn baarmoeder zat en dringend onder het mes moest en mijn baarmoeder moest verwijdert worden .. Ik was helemaal in paniek en kon alleen maar denken ik kan geen kinderen krijgen .. ik huilde alleen en kon niets uit brengen nog geen 20 min later werd ik naar de operatie kamer gebracht ik werd verdoofd ..
  De paar uren daarna werd ik slap wakker en keek onder het laken en kon alleen maar denken nu kan ik geen kinderen meer krijgen men man zal me verlaten en ik wil ook dat hij me verlaat zo dat hij toch kinderen zou krijgen .. Ik weende me zelf weer in slaap .. Eenmaal op de kamer kon ik enkel wenen en slapen . Op een gegeven moment kwam men man me opgewekt wakker maken , ik durfde hem niet aankijken en voelde me heel schuldig en machteloos .. Maar hij zei dat hij de dokters had gesproken en dat het 3 cystes waren 2 in de baarmoederwand en 1 op de eierstok van ongeveer 6,6mm . En dat mijn baarmoeder hard beschadigt was maar dat ze er nog was .. Nou ik kan u vertellen ik was licht opgelucht en ik vroeg als eerste aan de dokter of ik nog kinderen zou kunnen krijgen .. Die vertelde me dat het kan maar na een jaar minstens herstel nodig .. Ik heb het gevoel nog steeds dat ik geen kinderen kan krijgen . Maar ik durf niet op controle te gaan .. Ben al 2x op de spoed intussen tijd terug gemoeten met de zelfde klachten en telkens sturen ze me dag later naar de gynaecoloog maar ben nog geen enkele keer durven opdagen bang voor het eindresultaat .. Laat je op tijd onderzoeken als je de eerste symptomen op vat dames .. bij mij was het misschien te laat , maar bij jullie kan het nog ..

  • Omdat bovenstaand artikel over endometriose gaat en niet over polycysteus ovariumsyndroom, hetgeen te maken heeft met een overschot aan mannelijk hormoon en niet met de aanwezigheid van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte.

 8. Ben nu inmiddels 30 jaar, en 2 ziekenhuizen verder. Sinds een aantal jaar is er speciaal een endometriose “kliniek” in den haag (Bronovo ziekenhuis). Begon bij mij een aantal jaren geleden, heftige pijn rechts vooral, huisartsenpost gegaan en werd weg gestuurd met de reden, menstruatie / eisprong klachten… Maar helaas gingen de klachten niet weg, niet kunnen lopen/liggen/staan… Uit eindelijk via de dokter met spoed naar gynaecoloog verwezen, echo gemaakt… En ja hoor een cyste van 8 bij 8 cm… Maar niet op mijn eierstok maar in mijn rechter eierstok… Operatie durfde ze nog niet aan… I.v.m. kinderwens. Ben toen 1 jaar in de overgang gezet… Elke 3 maand een spuit in me bil / bovenbeen. Een hel!!! Opvliegers, grijs worden, last van spieren, niet meer slapen, maar vooral emotieloos… Voelde me 55 jaar. Daarmee gestopt en toch geopereerd en overgestapt op de pil daarna spiraal, weer de pil… Niets hielp en de pijn kwam terug… Weer een echo en weer een cyste… Toen overgestapt naar Den Haag. Daar gespecialiseerd in dit soort dingen… Het bleek dat mijn linker eierstok (die 2 jaar oké was) toch een cyste bevatte, maar ook vast zat aan mijn baarmoeder, en rechter eierstok inderdaad een cyste. Operatief verwijderd en alles los gehaald, cystes tegen mijn buikwand idem ook aangestipt. Nu ben ik een jaar verder met andere hormoonmedicatie waarvan ik een dubbele dosis moet slikken is het tot nu toe goed gegaan. Ik mag GEEN eisprong hebben want anders ben ik de pineut. Maar met sommige regelmaat begin ik weer bloedverlies te krijgen en wat gevoeligheid… Dus een afspraak gemaakt in oktober… We wachten af… Maar dames het ziekenhuis in Den Haag kan je helpen, het is een aanrader!

 9. Hi, ik ben 17 jaar en ik ben 5 maanden geleden met spoed geopereerd aan mijn linker eierstok. Ik had een cyste zo groot als een tennisbal en deze groeide 3 centimeter per uur, operatie is goed verlopen en verder af en toe steken in mijn eierstok gehad, maar verder niks geks. Ik kreeg na een paar weken ontzettend veel pijn en na een paar onderzoeken kreeg ik de diagnose dat ik endometriose heb. Nu heb ik een week geleden daarvoor een mirena spiraal laten plaatsen. Tijdens de echo zag ik tot mijn schrik op mijn rechter eierstok weer een zwarte vlek, om het maar zo te noemen. Het gezwel was 26 mm bij 24 mm, mijn gynaecoloog zei dat je pas bij 30 mm kan uitgaan van een cyste, maar ik voel steeds dezelfde pijn rechts als die ik toen links voelde. Heeft iemand suggesties of tips wat ik kan doen? Ik moet morgen opnieuw naar het ziekenhuis voor een echo, maar maak me wel zorgen. Kan iemand mij helpen? X

 10. Ik ben Yana 13 jaar, ik heb al een geruime tijd buikpijn, de laatste tijd heb ik echte pijnscheuten aan mijn rechterkant van men buik. Ondertussen heb ik een echo laten maken en heb een eierstokcyste van 5 cm. Ik moet wachten voor mijn afspraak bij de dokter. Weet iemand wat ik aan de pijn kan doen? Altijd zeurende pijn afwisselend met hevige stekende pijnen.

 11. Ik zie eigenlijk maar weinig verhalen van jonge vrouwen met cystes, daarom deel ik graag het mijne. Ik heb op mijn 15e een vochtcyste gehad met een doorsnede van 10 cm. Mijn linker eierstok was 3x gedraaid en dit veroorzaakte vreselijke pijn. Artsen gooiden het eerst op een blaasontsteking en werd weer naar huis gestuurd. Na 2 dagen niet kunnen lopen/eten/überhaupt functioneren door de pijn ben ik met spoed geopereerd. De cyste is er toen met succes uit gehaald. Het enige wat ik eraan over heb gehouden zijn 3 littekens op mijn buik. Inmiddels zijn we 6 jaar verder (ben nu 21) en is er een halfjaar terug opnieuw een cyste ontdekt in mijn rechter eierstok, dit keer een dermoïdcyste van ongeveer 3,5 cm. Tijdens de laatste echo was de cyste niet gekrompen en was er ook vocht rondom de cyste te zien. Binnenkort moet ik onder de CT-scan voor verder onderzoek of het misschien een kwaadaardige cyste is. Het is een hele spannende tijd voor mij en ben eerlijk gezegd best bang voor het resultaat van de CT-scan.

  • Momenteel ben ik bijna drie weken bezig met pijn in mijn linker onderbuik wat blijkt dat ik een cyste op mijn linker en rechter eierstok heb van 3,5 bij 3 en van 2,5 bij 2, links doet ontzettend veel pijn, ik heb in 2010 ook een kijkoperatie gehad en hebben ze de cyste op de linker eierstok leeggemaakt, ik heb nu al kuur nummer 4 en pijnstillers. De gynaecoloog zegt dat de pijn in de onderbuik niet van de cyste kan zijn??? En heeft ze me doorgestuurd naar de uroloog maar die vind ook niets??? Maar wat nu nog steeds lage buikpijn. Vooral als ik veel loop en werk maar in rusttoestand vooral liggen gaat het goed, wat raden jullie aan???

 12. Hallo allemaal ik vanaf me 18e pijn in m’n onderbuik, toen werd er een cystes in de rechter eileider ontdekt. Die pijn is ondraaglijk. Ik kan nauwelijks meer lopen of staan en als ik zit en probeer op te staan lijkt ’t alsof die pijn vanuit mijn vagina en naar binnen steekt. Nu ben ik bijna 30 en k heb nog steeds last van die cystes. In de linker eileider heb ik nu ook cystes zitten, maar die zijn nog heel klein en die van de rechter eileider was bij ’t laatste onderzoek vorige jaar 3 bij 8 cm. Ik ben nog nooit zwanger geraakt. Nu de vraag aan Paul: zou ’t door de cystes komen dat een zwangerschap uitblijft? Want ik heb wel een kinderwens?

  • Beste Pauli, Ja, helaas kunnen cysten op de eileiders en/of eierstokken (afhankelijk van de aard, ernst, omvang, locatie, et cetera) in bepaalde gevallen tot verminderde vruchtbaarheid of zelfs onvruchtbaarheid leiden. Afgelopen week kwam ik per toeval een vriendin (die reeds 1 kindje heeft) van me tegen in het ziekenhuis die met hoge koorts in een rolstoel zat omdat ze acuut was opgenomen voor een geëscaleerde cyste op de eierstok. De gynaecoloog had haar na de opname direct medegedeeld dat deze betreffende eierstokcyste geen gevolgen zou hebben voor haar vruchtbaarheid en kinderwens. Dus volgens mij zou ook jouw behandelend arts je tot op zekere hoogte moeten kunnen vertellen in hoeverre jouw cysten van invloed kunnen zijn op je zwangerschapswens. Persoonlijk zou ik hieromtrent dan ook contact opnemen met je gynaecoloog. Sowieso vind ik het enigszins vreemd dat deze kwestie nog niet eerder met je is besproken in het ziekenhuis. Heel veel sterkte toegewenst; hopelijk krijg je op korte termijn een geruststellend antwoord! Groeten, Paul

  • Hallo Pauli, Eind 2015 hebben ze bij mij op mijn eileider een dermoidcyste van 12cm x 16 cm ontdekt. Ik ben gelijk binnen 10 dagen geopereerd en tijdens de operatie kwamen ze erachter dat ik maar 1 eierstok heb. Ik was dus erg bang dat een zwangerschap bij mij ook zou uitblijven. 6 weken na die operatie hebben ze een controle echo gedaan en toen zet er alweer een nieuwe cyste van 4 cm x 4 cm. Toen ruim een jaar met controle echo’s en een controle om te kijken wat mijn hoeveelheid eicellen was d.m.v. een bloedonderzoek bleek dat ik een vruchtbaarheid zou hebben van een vrouw van 63 jaar. ik was toen (vorig jaar) 27 jaar oud, en mijn wereld stortte in, toen hebben ze in januari 2017 mijn cyste alleen leeggehaald om zo min mogelijk eicellen te beschadigen, de cyste bleef 9 weken leeg waar ik heel blij mee was. inmiddels waren we begonnen met het proberen om zwanger te worden, in maart raakte ik zwanger en toen ik 4 weken zwanger was werd ik met spoed door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, het bleek dat de cyste weer gevuld was 10 cm x 10 cm en mijn eierstok 2 keer had rondgedraaid. ik was op dat moment zwanger. Gelukkig is de operatie goed gegaan en een week later hoorde we het hartje van mijn kindje kloppen. Inmiddels na een zware zwangerschap bevallen. Kortom wil ik je graag meegeven dat je kansen niet gelijk zijn verkeken maar het wel heel goed mogelijk is dat je AMH waarde laag is en dat je toch spontaan zwanger kan worden. Ik weet niet hoe het nu met je gaat maar ik wens je veel sterkte en ik hoop dat je de moed niet opgeeft.

 13. Goedemorgen, al sinds 2 weken erge buikpijn. rechts onderin en rond het middenrif. alle bloedonderzoeken zijn terug en waren goed (ook sikkelcel gezien mijn kleurtje). Tegen de pijn heb ik morfine maar nog voel ik de pijn er doorheen. Gynaecoloog zag geen bijzonderheden. het begon 2 weken terug acuut. met ambulance naar het ziekenhuis gebracht. door de morfine heen werd ik nog gek van de pijn. ik slik nu 4x kort werkende morfine en 2x per dag langwerkende anders houdt ik het niet vol. De huisarts zit met de handen in het haar. Nu wel een verwijzing voor de internist. Ook door het verkrampen nu ontzettende rugpijn. Waarschijnlijk spieren door de pijn? Ik heb zelf ook geen idee waar nu nog te zoeken. Eten komt eruit,. na het drinken voel ik mijn blaas vollopen en dat geeft meer pijn. zodra die geleegd is doet het minder zeer maar ik heb morfine nodig om de dag door te komen. Iemand een idee???

 14. Hoi, Sinds vorige week is bekend dat ik een cyste heb op de eierstok. Omdat ik buikpijn heb ben ik doorgestuurd naar de gynaecoloog. Zij heeft ook gezien dat ik vocht vasthoud in de baarmoeder en dit is meer geworden in een paar dagen tijd. Ze hebben bloed geprikt en wat monsters genomen zover dat haalbaar was want bij elke aanraking aan de baarmoeder vloog ik bijna van de stoel door de pijn. Omdat de gedachte bestond dat ik misschien een eierstokontsteking kon hebben heb ik antibiotica voorgeschreven gekregen. Ik heb koorts gehad van boven de 39 en voelde me doodziek maar met de antibiotica is dat nu weg maar de pijn in mijn buik niet. Het ergste komt opzetten als ik loop. Niet als ik rust. Alle uitslagen van het bloed zijn er nog niet maar ze kon al wel zien dat er weinig ontstekingswaarden inzaten. Eerlijk gezegd ben ik best bang want de pijn kan erg hevig zijn. Heb soms ook wat bloedverlies of bruine afscheiding.

  • Esther B en Esther, Wat vervelend om te horen. Het verhaal is bekend. Ik had ook pijn bij het lopen, en soms heftige aanvallen. Kwam zelfs door de diclofenac heen. Afgelopen week was de pijn zo heftig dat ik een echo heb gekregen. Er zat een dermoid cyste op de eierstok, het kan zijn dat deze om je eierstok gaat draaien en je eierstok afknelt. Dit gaf bij mij de pijnen, mijn eierstok was hierdoor al deels afgestorven. Direct na de echo geopereerd; de cyste en eierstok zijn verwijderd. Mijn advies: leg dit voor aan een gynaecoloog, vraag een second opinion aan of ga naar een privékliniek. Ik ben ook diverse keren naar huis gestuurd met de diagnose spastische darm. Ik dacht op een gegeven moment zelfs dat het iets psychisch was. Maar ik kan jullie vertellen: het leven is een stuk prettiger zonder deze pijn. Sterkte voor jullie beide!

 15. Ik ben 30 jaar en heb in de afgelopen 2 jaar 2x een miskraam gehad. Sindsdien heb ik rechtsonder pijn in mijn buik. Het begon als vage stralende pijn maar word steeds heftiger en frequenter. Voelde het ook eerst alleen bij ontspanning maar tegenwoordig de hele dag door. Het is dezelfde pijn op dezelfde plek gebleven alleen met scherpere pijnscheuten. Ik heb meerdere onderzoeken gehad zoals 2 echo’s , 3x bloedafname, een fecesonderzoek en nog een inwendig onderzoek bij de gynaecoloog, maar er kwam steeds niets geks uit. Mijn laatste bezoek was bij de internist en ook hier werd niks opgelost en ik stelde een MRI voor, maar die dacht misschien eerder een aanhechting, gescheurde peesjes of een beknelde zenuw, dus geen MRI. Nu las op deze site over endometriose en is dus deze vraag aan Paul in het bijzonder gericht” “Passen mijn klachten bij deze aandoening/ziekte?”.

  • Beste Sara, Ja, deze onderbuikklachten passen zeker binnen het totaalplaatje van endometriose (en eierstokcysten in z’n algemeenheid). Het lastige is echter dat ze niet exclusief/uitsluitend tot de endometriosesymptomen behoren, maar evengoed bij vele andere kwalen en aandoeningen passen. Zie bijvoorbeeld ook dit artikel over pijn in de onderbuik… Hopelijk wordt er heel snel een oorzaak en oplossing gevonden voor je lage buikklachten, want continue buikpijn lijkt me geen houdbare/aanvaardbare situatie. Onwijs veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  • Bedankt voor je reactie Paul! Kan hier weer wat mee en ben blij dat dit forum per ongeluk bij me voorbij kwam. Ga toch weer naar de gynaecoloog, maar in een ander ziekenhuis dit keer. Inderdaad vervelend en vooral langdradig. Ondertussen realiseer ik ook dat ik lang niet de enige ben en dan dit zoveel voor komt. Ik moet vaak relativeren en niet mijn leven laten lijden door de klachten maar ondertussen ook niet negeren en blijven zoeken naar een oplossing. Komt vast goed allemaal! Bedankt voor je visie en fijne reactie! Groetjes, Sara

  • Hoi Paul, Ben bij de gynaecoloog geweest, een wijze en fijne arts trouwens, en hij verzekerde me geen endometriose. Heb besloten dat ik een MRI ga laten maken bij Prescan. Berichten zijn heel goed, kan vrijwel direct terecht, en meteen een uitslag. Ondanks de sceptische uitspraken en de hoge kosten zie ik het als een oplossing. Groet Sara.

  • Jolanda franse

   Vraag aan Paul Als ik het goed heb bent u een arts. Ik heb al 6 maanden veel pijn in buik ,rug en er werd steeds niet serieus gereageerd nu hoor ik vanaf september dat ik vocht in buik vast houd, na rug operatie is de cysten van eierstok op eens verplaatst naar het midden van buik kan dat zomaar. Nu heb ik een algehele echo van buik laten maken daar waren verschillende donkere vlekken wat opgemeten werd. Ik vroeg of de zogeheten cysten gegroeid was en ze wilde het niet zeggen moest zelf kijken dus ze zocht het bij passend plaatje op en ja hij is iets vergroot.verder zag ik dat er veel donkere vlekken waren die opgemeten waren en ik hou nu sinds 2 dagen ook vocht vast in benen en armen wijst dit op slecht nieuws mijn gevoel geeft dit aan ook omdat ik gehele dag misselijk ben Enzo voort moet nog een paar dagen wachten voor ik alles hoor maar heb de zorg van mijn 3 kleinkinderen in leeftijd van 1,3 en 6 ben de wanhoop nabij omdat ze volgens mij niet eerlijk zijn en straks alles telaat is help aub een stukje van de sluier op te lichten. Al is het alleen maar over het vast houden van dat vocht of dat een cysten niet los kan schieten van eierstok hoop dat andanks wat de uitslag zal zijn toch iets kan uitleggen heb veel pijn. Alvast bedank Jolanda

  • Beste Jolanda, Zoals ik overal op Gezondr aangeef, ben ik GEEN arts. Ik kan echoscopieën (die ik niet eens zelf onder ogen heb gehad) dan ook totaal niet op waarde schatten. Persoonlijk zou ik dan ook echt het oordeel van je arts(en) afwachten. Als je twijfelt aan de oprechtheid of kundigheid van deze arts(en), zit er eigenlijk niet veel anders op dan een second opinion aanvragen bij een andere arts. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 16. ik heb sinds 3 weken veel pijn met zitten s morgens na uur is weg pijn in mijn buik onder de navel heel dag door lage rugpijn s morgens maar erg veel pijn met vrijen

 17. Hallo, Ik heb bijna elke nacht als ik op bed lig ondraaglijke pijn in mijn onderbuik in het midden (baarmoeder). Ik heb deze lage buikpijn sinds 4 maanden. Het is elke avond, dus niet alleen rond mijn ovulatie of menstruatie. Ik ben er nog niet mee naar de dokter geweest. Ik ben wel erg ongerust. Groetjes, Joukje

 18. Hey, Ik ben in november 2013 opgenomen wegens endometriose-verkleving bij de eierstokken. Ik was bijna 35 jaar. Neem al lang Heria oestrogeen, ik voel mij daar goed bij en als ik Heria vergeet te nemen voel ik mij slecht. Heb echt pech gehad met de operatie van de verkleving door eierstok-endometriose. Na de operatie kreeg ik een ontsteking en de hechtingen gingen daardoor open. Opnieuw een operatie 3 weken later, maar daardoor een ziekenhuisbacterie opgelopen en een verkleving van een spier. Ook de blaas geraakt, dus moest herstellen, dit heeft bijna 1 jaar geduurd… Drie operaties op nog geen 2 maanden tijd, om zot van te worden! Nu gaat het overigens prima met mij. Groetjes, Nata

 19. Hoi, Ik ben Nina en ik ben 14 jaar. Sinds een paar weken heb ik non-stop hele erge krampen/steken links onderin mijn buik. Bijna niets gaat meer. Vorige week naar het ziekenhuis geweest maar ze zeiden dat het gewoon menstruatie pijn was (ik moest die week ongesteld worden). Vervolgens toen mijn menstruatie klaar was ging het 2 dagen heel erg goed. Ik kon rennen en alles. Tot dat ik weer naar school fietste, de pijn keerde heel erg terug en gaat nu nog steeds niet weg. Ik weet zelf niet of ik opnieuw naar het ziekenhuis moet gaan want namelijk zelf, vertrouw ik het niet zo. De pijn begint echt ondragelijk te worden en ik wil dit niet meer. Nina

 20. Hoi, Ik ben Shania. Ik wil graag weten wat de pijn in mijn onderbuik kan zijn (eerder de buikholte). Het is een zeer hevige pijn links onderin de buikholte. Ik had het plotseling toen ik opstond. De buikpijn is ondraaglijk. Het vervelende is is dat ‘ie zomaar komt opzetten, maar ook weer even minder wordt op bepaalde momenten van de dag. Zou iemand mij hier antwoord op kunnen geven?

  • Shania, Pijnaanvallen in de onderbuik kunnen onder meer gerelateerd zijn aan endometriose (veelal gelieerd aan menstruatiecyclus – pijn neemt toe voorafgaand aan menstruatie), vastzittende galstenen (veelal gelieerd aan dieet en eetgewoonten – pijn neemt toe na het eten) of urinewegklachten zoals vastzittende nierstenen of blaasontsteking (veelal gelieerd aan urineren – pijn neemt toe bij plassen). In dit artikel over lage buikpijn vind je de mogelijke oorzaken van (plots opkomende) pijnvlagen c.q. pijnsteken in de onderbuik op een rijtje. Wellicht heb je er iets aan. Mocht je nog niet bij je huisarts zijn geweest, dan lijkt me dat overigens niet onverdienstelijk. Heel veel sterkte & beterschap! Groeten, Paul

 21. Hallo ik ben Annabel, 27 jaar. Ik loop al bijna 4 jaar met buikklachten, vooral rechts onder in de buik. Nu eindelijk na aandringen bij de gynaecoloog krijg ik een kijkoperatie. Ik ga hem binnen kort samen inplannen. Ze weten niet wat de pijn veroorzaakt en of ze een oorzaak vinden met een kijkoperatie. Wel heb ik de pil gehad in het verleden en pas een spiraal gehad wat de pijnklachten alleen maar erger maakten. De lage buikpijn komt in aanvallen. En heb het voor mijn idee niet constant meer wat voorheen wel was. Alleen kan het zo Zijn dat ik er aan gewend ben geraakt en het nu dus niet voel. Alleen mijn vraag is hoelang het herstel duurt en hoelang de opname zal duren… Groetjes, Annabel

  • Hey, Ik heb deze zomer een kijkoperatie ondergaan om vast te stellen of ik endometriose heb (ja dus…). De kijkoperatie is op zich niet zo zwaar, maar ik had vooral veel spierpijnen omdat ze je buik vol met lucht blazen. De lucht gaat er niet op de gewoonlijke manier uit, dat zorgt ervoor dat het lang duurt en best pijnlijk is. Vooral aan de schouders als je na de operatie veel rechtop zit. Reken toch maar op een week platte rust. Hou er wel rekening mee dat weten of je endometriose hebt niks verandert aan de pijn. Het verklaart de pijn en dat kan je een rustiger gevoel geven. Persoonlijk heb ik het er héél moeilijk mee dat er geen echt oplossing is en dat de kinderwens ook niet van een leien dakje gaat. Maar de operatie valt best mee. Veel succes!

 22. Hallo Eva, Ik lees over jouw operatie. Een week geleden heb ik precies dezelfde ingreep gehad. Hoelang bleef jij last hebben na de operatie van lichte buikpijn? Mijn cyste is overigens niet verwijderd, maar leeggemaakt en m’n lichaam moet die cyste vervolgens vanzelf afstoten. Bedankt voor een eventueel! Groetjes, Judith

 23. Ik heb sinds oktober erge last van m’n onderbuik en veel plassen. Na bloed- en urineonderzoek geen ontsteking. Bij uroloog een CT-scan gehad en daarop was een cyste te zien op de eierstok van 4,5 cm. Ik heb veel lage buikpijn en buikklachten, maar weet niet of ’t van de blaas of van de cyste afkomstig is. Heb ook veel migraine, daarom slik ik de pil door. Hij moet er pas uit als hij gaat draaien, maar heb er dus nog steeds veel last. M’n vraag is of je ook vaginaal bloedverlies hebt bij laparoscopie? Heb ook slechte stoelgang, misschien door blaas of cyste. Niemand v/d specialisten weet iets concreets en ondertussen blijf ik ontzettend last van mijn buik houden. Bij spotting en ongesteld ook meer last van de cyste. Zijn er meer die hier ook last van of ervaringen mee hebben?

  • Hoi, Ik las je berichtje en wou even mijn verhaal doen! Nu anderhalf jaar geleden werd er dus bij mij een cyste ontdekt op me eierstok met de grote van 4 bij 7 ongeveer geschat (na de operatie werd verteld dat die toch nog groter dan een tennisbal was!). Binnen anderhalf uur na ontdekking lag ik op de operatiekamer en werd er met spoed geopereerd omdat ze wouden voorkomen dat ze te laat zouden zijn als die zou gaan draaien. Nu lees ik dus dat ze hem bij jou pas weghalen als die gaat draaien… Mij werd dus verteld als die zou gaan draaien dat ik dan te laat was! Ik zou toch nog maar een keer teruggaan of naar een andere dokter…

  • zeer herkenbaar de pijn klachten van de eierstokcyste! Je hoort vaak dat het met de cyclus op en neer gaat, jouw verhaal lezend klopt dat ook. Migraine kan door de pil komen. Misschien dat een anderen vorm van anticonceptie (Nuvaring o.i.d…. dit heeft een lager hormoongehalte) minder klachten geeft. Stoelgang kun je verbeteren door voldoende te drinken en vezelrijke voeding fruit/groenten/granen te eten. Onze dochter is i.v.m. eierstokcysten naar het Elizabeth Ziekenhuis in Tilburg gegaan en is daar goed geholpen.

 24. Ik heb sinds okt. erg veel pijn in de onderbuik en moet daarnaast vaak plassen. Na onderzoek van bloed en urine blijkt er geen sprake van ontsteking. Bij uroloog ’n CT-scan en daar was ’n cyste te zien op eierstok van 4,5 centimeter. Ik heb veel buikpijn maar weten niet waar het precies vandaan komt. Heb ook veel last van migraine, waardoor ik de pil doorslik. De cyste hoeft pas te worden weggehaald als hij gaat draaien. M’n vraag is of je ook bloedverlies hebt (vaginaal) na een laparoscopie? Heb ook slechte stoelgang. Ik merk ook dat op ’t moment dat ik ongesteld moet worden (en bij spotting) dat ik ook ergere last krijg van de cyste op linker eierstok. Gynaecoloog vind dit onwaarschijnlijk… M’n buik ziet er ook zwanger uit, echt opgezet. Zijn er meer die hier last van hebben? Groetjes, Sima

  • Hoi Sima ik heb ook sinds februari dit jaar af en aan buikpijn en sinds een paar weken meer last van hevigere buikpijn. Voor 2 weken terug naar de huisarts geweest en morgenvroeg eindelijk naar de gynaecoloog in ’t ziekenhuis voor onderzoek. Ik heb ook ’n erg dikke buik, lijkt wel of ik zwanger ben… maar ben gesteriliseerd. Arts vermoedt vleesboom, ook omdat mijn moeder dat heeft gehad. Ik hoop morgen eindelijk te weten wat ik nu heb, want heb er echt veel last van en ook erg moe en duizelig en ook vaak plassen.

 25. Maanden had ik af en aan pijn. De artsen dachten eerst aan nierstenen of darmproblemen. De pijn kwam soms weken niet terug. Ik kreeg er diclofenac-natrium zetpillen voor. De pijn was er vaak 1-2 uur en daarna niet meer. Niemand dacht eraan om meer buikonderzoek te doen om er zeker van te zijn wat het dan is. Zelf had ik misschien ook wel meer moeten pushen. De pijn werd niet helemaal serieus genomen omdat er geen aanwijsbare oorzaak voor leek te zijn. Afgelopen donderdag echter was de pijn veel erger dan de keren daarvoor. Het was dezelfde soort pijn, maar dan echt heftiger. Deze keer hielpen die diclofenac zetpillen ook niet meer. De pijn bleef ook langer. En mijn handen voeten tintelden zo erg en zo pijnlijk. Gelukkig nam een andere huisarts van de huisartsenpost het serieuzer, hij kwam bij ons thuis, tegen die tijd was de pijn aan het wegzakken. Hij zei dat ik een buikonderzoek nodig had. Toen de pijn redelijk wegzakte, reisde ik met de tram naar de huisarts. Die gaf een verwijzing voor een buikecho e.d. Daarna thuis, begon de pijn weer terug te komen. Dat gebeurde de eerdere keren ook nooit, dat de pijn steeds maar weer terugkwam. Weer hielp die zetpil niet. Weer was het heftiger dan normaal.Weer die extreem pijnlijke tintelingen in handen en voeten die er eerder ook niet waren. Het was gewoon niet om uit te houden. Ik heb gegild en geschreeuwd. Gelukkig was mijn dochter thuis. Nadat ze steeds maar van de huisartsenpraktijk andere telefoonnummers moest bellen en die dan ook weer zeiden dat ze bij een ander moest zijn en iets warms op mijn buik moest leggen, belde ze ten einde raad maar 112. Die namen het gelukkig serieus, die kwamen gelukkig snel en namen me mee. In het ziekenhuis kreeg ik na een paar uur de buikecho, maar het was zo moeilijk te zien wat er dan was. Uit urinetesten en bloedonderzoek was namelijk duidelijk geworden dat het geen nierstenen waren. Ik kreeg meer pijnstillers in het ziekenhuis die beter hielpen, maar de pijn was er nog steeds, al was die gelukkig veel minder. Het werd af en toe toch weer heftiger. Op de afdeling gynaecologie werd er na de eerdere buikecho nog een echo gemaakt en nog was het niet duidelijk wat het was! En de pijn begon alleen maar weer toe te nemen. Er werd besloten om een kijkoperatie te doen. Tijdens de kijkoperatie zou alles worden hersteld wat nodig was. Dat duurde een paar uur, omdat het druk was en er waren meer spoedoperaties. De heftige pijn kwam terug en het duurde even voor ik pijnstillers kon krijgen wegens drukte en daarna voordat ze zouden werken. Maar weer, terwijl ze werkten en de heftigste pijn wegging, bleef de gewone zeurende pijn er nog steeds. Eindelijk de kijkoperatie. Ik moest platliggen wat steeds de pijn erger maakte en die was weer heftiger aan het worden. Gelukkig kwam daarna snel de narcose waardoor ik niets meer voelde. Na de operatie kreeg ik te horen dat ik dus een forse dermoïdcyste had gehad, een eierstok was verwijderd. Van de andere was een cyste verwijderd. De dermoïdcyste had de eierstok zelfs naar beneden geduwd wat de pijn dus verergerd had. Nu ben ik aan het herstellen en alleen maar blij dat die ellendige heftige pijn weg is. En ik wou maar dat bij de vorige keren dat ik die pijnen had gehad, meer onderzoek werd gedaan. Dat ze die cyste eerder hadden ontdekt. Dat ik die nare heftige onvergetelijke pijn van afgelopen donderdag nooit had moeten voelen. Ik raad nu iedereen aan om bij pijn in dat gebied zonder aanwijsbare reden zelf bij de huisarts erop aan te dringen om onderzoek naar cysten te laten doen. En mijn dochter is mijn heldin, als zij 112 niet had gebeld, had ik nog uren thuis gecrepeerd van de pijn. De huisartsenpraktijk en de huisartsenpost bleven zeggen wanneer ze belde dat de pijn terug was, dat ze iets warms op mijn buik moest leggen of dat ze die en die nummer moest bellen die haar daarna weer verder verwees naar een ander telefoonnummer! Ik wens iedereen hier een prima medische behandeling en gezondheid toe. Bedankt voor het delen van jullie ervaringen. Het helpt om te horen en te lezen hoe dit voor anderen is (geweest).

  • Hallo, Ik moet binnenkort ook geopereerd aan een dermoid cyste aan de linker eierstok. Ik heb je reactie gelezen en vraag me af hoelang je daarvan moet revalideren? Ik weet dat ik 3 dagen in het ziekenhuis moet blijven en 3 sneetjes ga krijgen, maar heb voor de rest nog niet veel info gekregen van de gynaecoloog. Moet je daar lang mee thuisblijven en heb je daar veel last van? Blijkbaar kan dit ook terug komen op de andere eierstok… Is dit altijd goedaardig? Alvast bedankt!

 26. Melanie Simons Reageer

  Hoi, Ik ben 23 jaar oud. Sinds ik een jaar of 12/13 was zag ik verschil bij mezelf. Al mijn klasgenootjes en nichtjes werden ongesteld en bij mij gebeurde dit niet. Op mijn 17 werd een cyste geconstateerd bij mij. Hij was 15 cm. Dus vrij groot en moest operatief verwijderd worden. Dit is gebeurd op mijn 18 de, een paar dagen later. Ze zouden 1 eierstok verwijderen en dit is me uiteindelijk toch gespaard. Wel zagen beide eierstokken er beschadigd en vergroot uit. Nou had geen last meer van die rare bobbel op mijn buik en veel minder buikpijn. Ik ga jaarlijks langs de gynaecoloog en tot nu toe alles goed! Heb wel last van overbeharing, oververmoeidheid, stemmingswisselingen en pigmentvlekken. Echter ben ik blij als ik in de toekomt kids kan krijgen en zijn die klachten voor mij een gewenning waar ik me niet veel aan probeer te storen.

 27. Hallo dames, ik had op 14-jarige leeftijd ook erg veel last van pijn in mijn onderbuik… Had al een paar maanden last dat het opkwam en na enkele dagen weer wegging. Totdat ik op een dag de pijn niet meer kon houden. Eerst naar de huisarts geweest, die had me dan doorgestuurd naar de spoedafdeling. Eenmaal op de spoed om 11 uur ’s morgens begonnen de onderzoeken: echo, foto’s, scans… Bleek ik dus ook een cyste van 9 bij 7 centimeter te hebben in mijn eileider! Die avond om 20 uur nog met spoed geopereerd. Twee dagen in het ziekenhuis moeten blijven. Ik had 2 kleine sneetjes en 1 iets grotere. Uiteindelijk goed hersteld en gelukkig niks kwaadaardigs! Nu ben ik ondertussen 17 jaar, maar heb nog regelmatig terug die pijn van toen… Een jaar geleden heb ik nog een inwendige echo gehad waar niks op te zien was. Hopelijk is er ondertussen niks veranderd. Groetjes, Laura

 28. Hallo allemaal, Hier mijn verhaal… In 2011 werd ik zwanger. Na c.a. 18 weken heel veel last van mijn buik, uiteindelijk (na 2 nachten niet slapen van de pijn) hebben ze me toch naar het ziekenhuis gestuurd en daar bleek dat ik een dermoid cyste in mijn linker eierstok had van c.a. 8 x 11 cm. Daarna is de pijn weer afgezakt en omdat ze er op dat moment niks aan konden doen met paracetamol naar huis gestuurd. Met week 22 begon de pijn weer, ik ben geen pieper, maar de pijn was echt niet meer te houden. Weer na een paar nachten niet geslapen te hebben. Op veel heel veel aandringen bij de verloskundige doorverwezen naar het ziekenhuis, daar heb ik gemeld dat ik niet eerder naar huis zou gaan dan dat de pijn weg zou zijn. Toen hebben ze me opgenomen met morfine, natuurlijk niet goed voor de baby, maar die pijn is ook niet goed. Na 4 dagen in het ziekenhuis weer naar huis. Heb er erg veel last van gehad tijdens lopen en fietsen; veel kon ik dus niet meer en aangezien ik er ook nog zwangerschapssuiker bij kreeg, werd het er dus niet echt leuker op. Maar op 19 oktober 2011 is onze kerngezonde dochter geboren! En op 29 februari 2012 is de cyste met een bikinisnede verwijderd die uiteindelijk 18 x 13 cm bleek te zijn, mijn eierstok is daarbij gespaard gebleven. In 2012 raakte ik weer zonder problemen zwanger en daardoor is vorig jaar juni een prachtige zoon geboren. Nu ben ik vandaag ter controle geweest voor mijn eierstok, maar nu schijnt deze weer verdikt te zijn, misschien door de eisprong… Dus ik moet over 2 weken weer terug komen! Had al zo,’n voorgevoel, want ik voel het nog altijd wel en vooral voorafgaand aan mijn menstruatie. Nou hopen dat er niet weer een cyste zit! We wachten af. Gr. kimberly

 29. Hallo allemaal, Ik heb al jaren lang last van PCOS. Vanaf mijn 12 jarige leeftijd, was duidelijk dat mijn menstruatie niet normaal leek. Ik was soms 1 maal per jaar ongesteld en soms niet eens. Op 17 jarige leeftijd aan de diane35. Deze geslikt tot 19 en toen gestopt wegens vervelende symptomen. Laat ik het zo zeggen, ik dacht steeds(ondanks pil en condoom) dat ik zwanger was. Opgeblazen buik, stemmingswisselingen, opgezette borsten enz. Daarna nog heel even andere anti-conceptiemiddelen geprobeerd om te kijken of dit mijn hormoonbalans op orde kon brengen. Helaas. Op 19 jaar ook nog bij gynaecoloog langs geweest. PCOS geconstateerd. Was verder geen probleem zeiden ze, behalve wanneer ik zwanger zou willen worden. Zo ben ik naar huis gestuurd. Nu 10 jaar verder: Geen anticonceptie meer gebruikt. Ik wordt regelmatiger ongesteld, maar mijn hormoonbalans is alles behalve in evenwicht. Nu krijg ik ook zo’n 2 keer per jaar last van heftige buikpijn. Stemmingswisselingen worden erger en het meest vervelende: moeheid. Ik ben soms zo moe dat ik al mijn dagelijkse bezigheden moet laten, om te zorgen dat ik mijn werk (24 uur) gewoon kan blijven doen. Normaal gesproken sport ik 4 keer per week, maar zodra ik moe wordt.. houdt het natuurlijk op. Alle andere klachten, zoals lichte buikpijn, onderrugpijn en zo zijn daarbij niet belangrijk meer. Na smeken bij huisarts, weer naar gynaecoloog. Hij constateerde behalve PCOS een dermoidcyste, waardoor een van de twee eierstokken niet meer te zien is. Deze moet hoogstwaarschijnlijk inclusief eierstok worden weggehaald. Ik heb hem toen gevraagd of dit een (on)gunstige invloed kan hebben op mijn hormoonbalans. Hij gaf aan dat het niet slechter wordt en hoogstens kan verbeteren, maar hij had geen ervaring met mensen die zowel PCOS als een demoidcyste hebben. Mijn vraag is daarom: Zijn er misschien mensen op dit forum die wel deze ervaring hebben, dus zowel PCOS hebben als een dermoidcyste en daaraan zijn geopereerd? En daarnaast, zijn er mensen aanwezig die 1 eierstok hebben laten verwijderen (los van PCOS) en wat was bij jullie het resultaat? Groetjes, Lydia

 30. Hallo, Ik ben 40 jaar en heb al lange tijd pijn aan de rechterkant van mijn onderbuik, vaak ook spijsverteringsklachten, waaronder (verstopping. Ik heb na een inwendige echo te horen gekregen dat mijn eierstok vergroot is en verwijderd moet worden. Heeft iemand hier ervaring mee?

 31. Ben blij dat ik nu een forum heb gevonden waarop ik mezelf herken. Loop sinds bijna sinds 3 maanden met heel veel pijn in m’n rechter eierstok; ben bij de gynaecoloog geweest, en er zat een cyste gevuld met bloed op m’n eierstok en doordat ik zoveel pijn had, hebben ze me opgenomen in het ziekenhuis en kreeg ik morfineprikken in m’n been, zodat ik toch een beetje kon slapen ondanks de pijn. Twee weken erna terug op controle geweest, maar de pijn is nog steeds erg hevig, en ik ben daardoor totaal niet mezelf, reageer de pijn af op m’n naasten… En de gynaecoloog adviseerde mij om aan de pil te gaan, zodat m’n eierstok stil komt te liggen; de eierstok was eerst 4 bij 5 en bij de laatste controle 5 bij 6… Heb het gevoel dat ik niet serieus word genomen; ik wil zoooo graag van de pijn af. En steeds wordt er via een echo gezien dat de cyste gevuld is met bloed.

 32. Heb zo’n pijn in m’n onderbuik en kan niet zitten… Maar ik word elke keer naar de Spoedeisende Hulp gestuurd… Sinds m’n sterilisatie heb ik daar elke maand last van… Wie o wie kan me helpen?

  • Beste Femke, Ik zie regelmatig verhalen van vrouwen voorbijkomen die een sterilisatie hebben ondergaan en daar hevige pijnklachten aan overhouden. Het gaat om een soort van ‘extreme eisprong/ovulatie’ die gepaard gaat met hevige ovulatiepijn, die zich soms zelfs uit in extreme pijn in onderbuik en/of rug. De pijn is veelal het heftigst tijdens de eisprong/ovulatie en de eerste dagen van de menstruatie. Sommigen vergelijken het zelfs met buikweeën en/of rugweeën. Degenen die deze klachten ervaren, zijn doorgaans gesteriliseerd d.m.v. ‘stillegging’ van de eisprong; de eileiders worden dan afgeklemd met (roestvrijstalen of kunststoffen) klemmetjes of afgebonden met ringetjes. Het positieve hiervan is natuurlijk dat de sterilisatie/onvruchtbaarheid niet per se definitief is en in de meeste gevallen weer ongedaan kan worden gemaakt. Het kan puur toeval zijn, maar ik kom niet of nauwelijks vergelijkbare, schrijnende verhalen tegen van dames die een definitieve sterilisatie hebben ondergaan, dus bij wie de eileiders zijn dichtgebrand (gecoaguleerd) of doorgeknipt. De weinige oplossingen die ik tegenkom zijn A. Alsnog de pil slikken; voor sommige vrouwen schijnt dit te helpen, maar dit brengt natuurlijk ook weer verregaande nadelen met zich mee en dit zou je bovendien altijd in overleg moeten doen met je arts. B. Pijnstillers gebruiken, en dan bij voorkeur eentje die bedoeld is voor menstruatiepijn en/of ovulatiepijn. C. Informatie inwinnen over het definitief verwijderen van de eileiders (ovariëctomie); ik heb verhalen gelezen van vrouwen die deze optie aangereikt kregen van hun arts; dit is echter wel extreem rigoureus en zou je bovendien bespreekbaar moeten maken met je arts. Dit is hetgeen wat ik er in het verleden over heb gelezen, dus zie mijn reactie vooral niet als totaalplaatje, laat staan als medisch advies, enkel als poging om met je mee te denken… Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 33. Hallo allemaal, Ik had een vraagje: Hoe lang word je opgenomen in het ziekenhuis na zo’n operatie (verwijdering van dermoid cyste)? Ik word binnenkort ook geopereerd, maar ze hebben niet verteld hoelang ik wordt opgenomen. Ik heb namelijk nog een echo staan en dan pas hoor ik hoe en wanneer ik word geopereerd, maar ik zou graag van iemand willen weten die ook geopereerd is hoelang zij is opgenomen. Ben heel zenuwachtig en heb 3 kinderen thuis, vandaar. Groetjes Lina

 34. 2 weken na mijn operatie volledig hersteld! Gaat nu op het moment helemaal goed. De wondjes doen nog pijn en zijn gevoelig, maar dat is het gelukkig! Kusjes xx

  • Hallo Kim, Fijn om te horen dat het (relatief) goed met je gaat. Een geslaagde operatie zonder complicaties is alvast het halve werk. Hopelijk verloopt het herstel spoedig en ben je snel weer helemaal de oude. Beterschap & groeten, Paul

 35. Vorig jaar met extreme buikpijn naar het ziekenhuis gestuurd. Na lang wachten en veel onderzoeken werd een echo gemaakt en bleek dat mijn eierstok was gedraaid door een cyste van 7 cm. Twee uur later geopereerd, eierstok eruit en de volgende dag weer naar huis… Nog een paar weken thuis revalideren en snel weer aan ’t werk omdat ik net een nieuwe baan had. Ik kwam nu op deze site omdat ik sinds een paar weken opnieuw een stekende pijn heb op dezelfde plek…

  • Hoi Annemieke, Ik heb precies hetzelfde meegemaakt als jij. Ging met hevige buikpijn naar het ziekenhuis. Na een echo bleek ik een cyste te hebben van 6 cm. Gelijk geopereerd. Bleek de cyste driemaal gedraaid om de eierstok. Was echt heel heftig, want ik was 6 weken zwanger. Inmiddels ben ik bijna 5 maanden zwanger, maar ik voel weer die pijn in m’n onderbuik. De arts vertelt me dat het met het genezen te maken heeft. Maar het voelt niet goed aan. Maar omdat ik nu zwanger ben, kunnen ze pas verder gaan onderzoeken na de bevalling. Ben heel erg ongerust.

 36. Gisteren een grote tegenvaller gehad. Kreeg ineens zoveel pijn, tranen stroomden over mijn wangen en kon niet fatsoenlijk meer ademhalen. Heb het nummer gebeld van het ziekenhuis en mocht in de avond langskomen. Ze hebben toen bloed geprikt, bleek niet goed te zijn, dus ben opgenomen op de AOA (acute opname afdeling). Hier met veel zetpillen van pijnstillers en naproxen de avond doorgekomen, de zetpillen omdat ik alleen maar aan het braken was. Vanmorgen hebben ze nog een keer bloed afgenomen, bleek toen redelijk te zijn. Dus nu lig ik ein-de-lijk in mijn eigen bed, met wel weer andere medicijnen, maar nu gaat het weer goed. Kusjes xx

 37. Gisteren de operatie gehad. De cyste zat tegen mijn navel aan, hij was groter dan 10 bij 9 cm. Heb op het moment veel pijn, de cyste was namelijk open gesprongen en daarom hebben ze mijn buik moeten schoonmaken. Heb dus ook 5 sneetjes in plaats van 4 in mijn buik. Lig nu veel op de bank en de medicijnen slaan aan; word er helemaal licht van in mijn hoofd. Aangezien de situatie zou de pijn in de loop van vandaag of morgen moeten verminderen, maar nog niet verdwijnen. Gelukkig ben ik nu van die cyste af… Het resultaat zal ik denk ik pas over paar dagen merken. Ik laat volgende week nog wel wat weten hoe het gaat! Kusjes allemaal (P.S. thanks Paul!)

 38. Daar zijn we weer. Vandaag de inwendige echo gehad. Ze zijn er nu achter dat ik een dermoïdcyste heb van ruim 9 bij 10 cm in mijn rechter eierstok. Dus verga ik op het moment van de pijn in bed, terwijl ik eigenlijk wil slapen. 30 september heb ik een kijkoperatie en moet hierna onder voorbehoud 2 weken de ziektewet in, wat ik eigenlijk niet wil. Ben nu, bijna 13 uur verder na mijn inwendige echo enorm gespannen voor mijn kijkoperatie. Hoe gaat zo’n kijkoperatie in zijn werk? En is de pijn naderhand te doen? Ook weten ze nog steeds niet of het goed of kwaadaardig is en is er een kleine kans dat ik aan de rechterkant onvruchtbaar word. Nou is mijn vraag: hoe kan ik mezelf op een comfortabele en niet pijnlijke manier in slaap krijgen? Groetjes, Kim

  • Beste Kim, Wat een nare situatie zeg! Maar wel positief dat ze er relatief snel achter zijn wat er mankeert aan je gezondheid. Hopelijk komt alles uiteindelijk goed… Heb je geen pijnstillers voorgeschreven gekregen? Als je geen prettige houding kunt aannemen vanwege de pijn, is ‘pijn stillen’ het enige wat je feitelijk kunt doen om fatsoenlijk te slapen. Misschien kun je het hierover hebben met je huisarts? Heel veel sterkte en beterschap; en succes met de operatie! Groeten, Paul

  • Beste Kim, Ik neem aan dat je al geopereerd bent, veel beterschap met het herstel. Ik zelf ben namelijk afgelopen donderdag geopereerd aan een dermoid cyste van 7,5 bij 7,5. Ik ben Kirby 26 jaar. Ik had al maanden last van vage buikklachten, rugklachten, veel moeten plassen, pijn bij het vrijen etc. etc. Tot op een nacht ik met gillende pijn wakker werd… Ik de huisarts gebeld en kreeg te horen “het is een blaasontsteking”. NEE! Dat is het niet; ik voel dat het niet klopt. En ja, na langskomen en urine te hebben ingeleverd had ik gelijk (luister naar je eigen lichaam)! Echo onderbuik gehad, en ja, een cyste te zien van 5,8 cm. Vandaar mijn klachten. Ik zou over 2 maanden terug moeten komen (begin oktober), maar mijn klachten werden erger. Ik kreeg onverwachts bloedingen, terwijl mijn menstruatie al was geweest. Buikpijnen en rennen lukte niet meer (ik sport fanatiek)… Ik opnieuw weer helse pijnen dus besloot weer te bellen (2 weken later)… Komt u morgen maar terug, helaas is uw gynaecoloog op vakantie, sorry. Maar geluk bij een ongeluk: de vervangende arts wilde het ding eruit hebben! GELUKKIG! 26 september is het gebeurd. Ze hadden de dermoid cyste niet verwacht, ’t zat vol met huid en haar en deze is gelijk op kweek gezet (over 2 weken de uitslag). Mijn eierstok hebben ze bespaard, maar ik lig nu wel met buikpijnen in bed, moeite met lopen, heel erg moe, en 2 van de 3 sneden zijn redelijk aan de grote kant, dus met hoesten is het heftig. Sterkte voor iedereen die een operatie krijg of nog moet ondergaan. Een tip: luister naar je eigen lichaam!

  • Heb een vergelijkbare cyste in mijn baarmoeder. Het lijkt nu net of ik 3 of 4 maanden zwanger ben. Binnenkort word ik geholpen is mijn dikke buik dan ook weg?

 39. Ik ben 20 jaar en bij toeval hebben ze een cyste gevonden. Bij de uitslag van mijn MRI vandaag kreeg ik dat te horen. Had er vorige week helemaal geen last van, tot het weekend kwam. Ik kreeg ontzettend veel pijn rechtsonder in mijn buik. Dacht zelf dat het blaasontsteking was, aangezien ik dat al zo vaak had gehad. Maar het is een cyste. Omdat de gespecialiseerde dokter van de rug er niks over kon zeggen weet ik dus niet of hij goed- of kwaadaardig is en welke grootte ie heeft. Moet tot 17 september wachten tot ik een afspraak heb bij de gynaecoloog. Wat te doen om deze helse pijn te verzachten? 2x paracetamol werkt helaas niet bij mij. Groetjes, (de in spanning afwachtende) Kim

  • Heb ’tzelfde: ibuprofen (liefst 600) in combinatie met twee paracetamol. Werkt meestal pas als je een aantal keer inneemt met tussenpozen van 6-8 uur.

  • Heb zelf ook een cyste in mijn eierstok… Het medicijn Naproxen wil nog wel iets verzachten, maar eigenlijk helpt weinig. Bij mij is het gewoon de pijn uitzitten met koortsstuipen etc. etc. dit duurt 2 a 3 uur. :( Gr. A

 40. Ik ben 20 jaar en heb afgelopen maart te horen gekregen dat ik een Dermoid cyste heb van 5,5 cm. Dit was een toevalsbevinding, omdat ik er (nog) geen pijn van heb. De cyste zit in mijn eierstok waardoor één eierstok waarschijnlijk niet functioneert. Nu zegt de specialist dat zij hem gewoon zou laten zitten, omdat ik er nog geen pijn van heb ervaren. Ik mag er zelf wel voor kiezen om het toch te doen. Hier denk ik wel serieus over na. Wat vinden jullie?

 41. Hallo, Ik ben Merel, ben 22 jaar oud. Bij mij is twee weken terug een teratoom operatief verwijderd. Had al twee weken last van buikpijn met daarbij hevige pijnaanvallen. Huisarts dacht aan nierstenen of obstipatie, totdat ik ’s ochtends wakker werd met zo’n hevige pijn dat ik per ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht. Na een dag met zoveel pijn (zelfs de morfine deed me weinig) en onderzoeken kwamen ze uit op een teratoom dat ongeveer 14-15 cm groot zou zijn en daardoor mijn eierstok zich drie keer om z’n as had gedraaid. Twee dagen later ben ik geopereerd. Gelukkig door een goede specialist geholpen die ondanks dat het een hele klus was, het via een kijkoperatie (met iets grotere snee om het naar buiten te krijgen) heeft kunnen weghalen en een gezond gedeelte van mijn eierstok heeft kunnen laten zitten. De uitslag of het goed- of kwaadaardig is, krijg ik over een week en over drie maanden de controle of mijn eierstok het ‘overleefd’ heeft. Spannend!

 42. Ik ben 31 jaar en heb ook al twee keer een operatie gehad vanwege een dermoid cyste. Wat een helse pijnen kunnen die dingen geven zeg. Nu ben ik voor de laatste keer afgelopen december geopereerd en ik heb het idee dat ik nu weer zo’n cyste heb zitten. Flink balen, want dat betekent weer geopereerd worden. Ik heb weer precies dezelfde klachten. Ik heb eigenlijk helemaal geen zin om weer naar de huisarts te moeten en erachter te komen dat er inderdaad weer een cyste zit…

 43. Hallo, Ik ben 35 en werd door pijnklachten in de onderbuik en borsten doorverwezen naar de gynaecoloog voor een inwendige echo. Wat bleek: op m’n rechter eierstok zitten meerdere cysten die samen de grootte van een sinaasappel zijn. Ik kreeg het advies 3 weken af te wachten, in de hoop dat de cysten vanzelf kleiner zullen worden. Ook werd me gezegd niet al te veel fysieke inspanningen te doen -zoals sporten- omdat er een kans bestaat dat de eierstok dan kantelen (torsie). Dan zou de pijn extreem heftig worden en is er een spoedoperatie vereist. Als de cysten binnen 3 weken niet kleiner zijn alsnog opereren. Nu ben ik er eigenlijk sowieso niet gerust in. De cysten kunnen elk moment barsten en ik weet uit ervaring dat dit erg pijnlijk is (vijf jaar geleden geknapte cyste gehad). Natuurlijk sta ik niet te springen om geopereerd te worden, maar zal toch blij zijn van die cysten verlost te zijn! Iemand gelijkaardige ervaring?

 44. Hallo, Ik ben 23 en ook al 2 jaar last van erge steken in de onderbuik (links). Ook elke keer last van de blaas; meerdere keren antibiotica gekregen voor blaasontsteking en uiteindelijk nooit gehad. Nu inmiddels een prachtige dochter van 1 jaar, maar nog steeds erg veel pijn. Werd als gezegd dat het tussen de oren zou zitten… toch naar de gynaecoloog geweest en bleek ook een cyste te hebben (2 cm groot), welke vanzelf weer kapot moet knappen. Komt door de ovulatie en dat zouden heel veel vrouwen hebben en erg normaal zijn. Maar die pijn maakt me wel zorgen, dus nu een halfjaar geleden gekeken, maar toch voor de zekerheid nog een keer voor controle binnenkort. kijken of het groter wordt of toch weggegaan is!?

 45. Charlotte Engel Reageer

  Hallo, Ik denk dat ik een cyste heb en eigenlijk al een paar jaar lang. Ik heb vorige week eindelijk de stap durven zetten en ben naar de dokter gegaan. Ik heb altijd al last gehad van vaginale afscheiding en sinds ik bevallen ben (ondertussen moeder van drie gezonde kinderen) ook verlies van oud bloed. Toen in zwanger was al van de eerste kreeg ik een enorme pijn aan de rechterkant eerst onder en daarna trok deze pijn naar boven. De verloskundige zei dat het waarschijnlijk de moederkoek was die ergens tegenaan drukte. Ook bij de tweede en derde zwangerschap had ik last van deze pijn en kon alleen nog maar staan/lopen en liggen. Verder besteed ik weinig aandacht aan deze pijn. Volgende week heb ik een afspraak met de internist. Ik vraag me af als dit inderdaad het geval is hoe snel gaan ze dan opereren? Kan iemand daar antwoord opgeven?

  • Hoi Charlotte, Ik ben een meisje van 19 jaar, en ik word binnenkort voor de 3e keer geopereerd aan mijn eierstokken omdat ik daar dermoïd cyste heb zitten. Mijn gynaecoloog denkt dat ik eierstok kanker heb en daar word ik nu voor onderzocht. Verder is bij mij de operaties altijd snel gegaan. Meestal moest ik 0-6 weken wachten tot ik geopereerd werd. Ligt aan de drukte in het ziekenhuis. Mij is altijd verteld dat als een cyste 0-7 cm diagonaal is dat ie dan niet operatief verwijderd hoeft te worden, boven de 7 cm en met pijnklachten wel. Dan krijg je een kijkoperatie: 1 sneetje in je navel, en 1 à 2 sneetjes ter hoogte van de broekrand. Maar als je wilt weten of je een cyste hebt, moet je een echo laten maken bij de gynaecoloog of de echoscopist. Volgens mij kan een internist dat niet. Groetjes, Liza

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.