Depressief zijn gaat veelal gepaard met verlammende vermoeidheid, verregaande concentratieproblemen, ontijdige overbelasting, allesoverheersende desinteresse en bovendien een heleboel negatieve gedachten, gevoelens en vooruitzichten. Depressiviteit is over het algemeen moeilijk te doorbreken. Hieronder vind je 4 tips die jou of een gedeprimeerde relatie kunnen helpen…
Tip 1: Lichaamsbeweging tegen depressief zijn
Door lichaamsbeweging komen neurotransmitters in de hersenen vrij die een positief gevoel helpen bewerkstelligen. Duursport en krachttraining worden dan ook steeds vaker ingezet als hulpmiddel tegen depressiviteit. Denk hierbij aan hardlopen, zwemmen, wandelen, fietsen, skeeleren of gewichtheffen… Doorgaans geldt: hoe meer je beweegt, des te beter je je voelt, en des te minder depressief je je voelt.
Tip 2: Medicijnen tegen depressiviteit
Depressiviteit wordt veelal tegengegaan met zogenaamde antidepressiva. Dit zijn medicijnen die de productie en afgifte van hormonen en neurotransmitters aanpassen. Antidepressiva worden voornamelijk voorgeschreven bij zware en ernstige depressies, waarbij je je dus extreem depressief, down en neerslachtig voelt. Kenmerkend voor antidepressiva is dat ze uitsluitend effectief zijn vanaf een bepaalde (hoge) dosering en dat het doorgaans 2 tot 5 weken duurt voordat het effect ervan merkbaar wordt. Bekende voorbeelden van antidepressiva en aanverwante medicijnen zijn Prozac (fluoxetine), Cipramil (citalopram), Seroxat (paroxetine) en Lithium.
Tip 3: Praten kan enorm helpen bij een depressie
Depressiviteit kan worden tegengegaan of verminderd door te praten over je gevoelens. Praten over je emoties, gedachten, problemen en angsten is niet makkelijk, maar kan wel enorm opluchten. Als je niet (voldoende) kunt praten met familie of vrienden, dan kun je vrijblijvend en kosteloos een gesprek aanvragen bij het maatschappelijk werk. Een maatschappelijk werker kan je desgewenst doorverwijzen naar een geschikte psycholoog, psychotherapeut of psychiater. Deze professionals zijn als geen ander gespecialiseerd in het helpen van mensen die depressief (denken te) zijn…
Tip 4: Kleine stapjes bij depressief zijn…
Wat je ook doet, doe het altijd in kleine stapjes. Bouw medicijnen heel langzaam op en/of af. Ga niet meteen dagelijks urenlang hardlopen, maar begin met 2 keer per week een halfuurtje. En als je (vrijwilligers)werk wilt oppakken, begin dan met korte werkperioden, voldoende pauzes en uiterst kleine verantwoordelijkheden. Het belangrijkste is dat je een gevoel van voldoening uit je beweging, gesprekken en werkzaamheden haalt. Depressief zijn dient zeer serieus te worden genomen en nooit te lichtvaardig worden opgevat!
Heb jij ooit te maken gehad met een burn-out of depressiviteit? Laat hieronder jouw tips, adviezen of andersoortige reactie achter! Want mensen die depressief zijn, kunnen iedere vorm van hulp en steun goed gebruiken!
One comment
Ineke
9 maart 2011Sorry maar dit is toch al enorm uitgekauwd? En hoe help ik een relatie hiermee? Alleen door dit stuk aan hem of haar door te sturen zodat hij of zij ook de advertenties ziet? Ik vind het niet echt prettig als mensen aandacht vragen met een zogenaamd interessant artikel dat eigenlijk alleen dient om traffic te genereren naar een gesponsorde site. Jammer altijd, zeker in relatie tot gezondheid en zorg. Een objectief artikel zit er zo niet in.