Een depressie laat zich doorgaans kenmerken door een aantal specifieke symptomen. Iedereen heeft natuurlijk wel eens last van een slechte dag of een paar slechte dagen… Wanneer neerslachtigheid echter langer aanhoudt dan een paar weken, dan zou er sprake kunnen zijn van een depressie.

Toch is niet iedereen die even niet zo lekker in zijn vel zit direct depressief. Neerslachtigheid is het bekendste symptoom van een depressie, maar zeker niet het enige. Een depressie brengt doorgaans nog meer klachten en symptomen met zich mee. In dit artikel kun je een depressietest doen, lees je wat een depressie is en krijg je meer informatie over de symptomen die een depressie doorgaans met zich meebrengt…

Depressietest: heb jij depressie-symptomen?

Veel mensen vragen zich af of ze depressief zouden kunnen zijn. Maar wat betekent “depressief zijn” eigenlijk precies? Met behulp van dit artikel kun je een korte depressietest doen om te bepalen of jij symptomen hebt van een depressie. Neem om de depressietest te doen onderstaande vragen stap voor stap door en bekijk in hoeveel gevallen je “ja” antwoordt op de gestelde vragen.

Verlies enthousiasme: #1 symptoom depressiviteit

Depressietest vraag 1: Heb je de liefde en het enthousiasme voor je hobby’s en interesses verloren?

Tijdens een depressie beleef je geen (of veel minder) plezier meer aan de dingen die je voorheen juist energie en een goed gevoel gaven. Een depressie kenmerkt zich door een “afgezwakt” gevoel waarbij niets je meer echt kan raken. Een algeheel verlies van enthousiasme is een van de belangrijkste symptomen van een depressie.

Depressie kenmerkt zich vaak door weinig energie

Depressietest vraag 2: Ben je trager dan normaal en snel moe?

Een depressie brengt vaak een algeheel “naar” gevoel met zich mee. Dit symptoom uit zich niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk. Je voelt je moe en lusteloos en kunt het leven maar moeilijk behappen. Tijdens een depressie zijn dingen die voorheen zo eenvoudig gingen, opeens een enorme opgave.

Afvallen of aankomen kan een depressie symptoom zijn

Depressietest vraag 3: Ben je in de laatste weken minder of juist meer gaan eten?

Tijdens een depressie krijgen mensen soms te maken met gewichtstoename of juist gewichtsafname. Houd je gewicht dus goed in de gaten als je twijfelt of je een depressie hebt. Let ook eens op je eetpatroon. Ben je anders (meer, minder, vaker etc.) gaan eten de afgelopen tijd? En wat voor gevoelens roept eten bij je op? Schrijf dit soort dingen op, want het kunnen allemaal symptomen van een depressie zijn.

Depressie gaat vaak hand in hand met slaapproblemen

Depressietest vraag 4: Heb je veel moeite om in slaap te vallen en kun je ’s ochtends slecht uit bed komen?

Problemen met slapen is een veelvoorkomend kenmerk van een depressie. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Zo zijn er depressieve mensen die bijna alleen nog maar slapen, maar ook mensen die juist niet in slaap kunnen komen. Probeer eens te noteren op welke tijden je slaapt en hoe je je slaap ervaart. Droom je veel? Voel je je uitgerust als je wakker wordt? Al dit soort informatie is van belang.

Concentratieverlies door depressie

Depressietest vraag 5: Kun jij je moeilijk concentreren op de taken die je eigenlijk zou moeten doen?

Depressie gaat vaak hand in hand met een concentratiestoornis. Voorbeelden: het is moeilijk om je ergens langdurig op te focussen… Je kunt het simpelweg niet opbrengen om een boek te lezen…Langdurig deelnemen aan een gesprek word je al snel te veel… Etc.

Uitslag depressietest & hoe verder met een depressie

De bovenstaande kenmerken van depressie zijn een goede graadmeter om te bepalen of je eens naar je huisarts moet gaan. Als je op de vragen van de depressietest vrijwel alleen maar ‘ja’ hebt geantwoord, dan is de kans groot dat je depressief bent. Je huisarts kan je in dat geval verder helpen. Zo kan hij of zij proberen om de oorzaak van je depressie te achterhalen en/of je doorsturen naar een specialist. Een specialist kan je depressie en symptomen verder behandelen.

Heb jij naar aanleiding van bovenstaande depressietest het idee dat je depressief bent? En wat zijn de belangrijkste symptomen en kenmerken van jouw depressie? Deel hieronder jouw ervaringen!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.