Dieet-shakes – 4 tips voor afvallen met afslank-shakes

Afvallen met shakes is een heuse hype! Veel bekende diëten brengen dan ook hun eigen dieet-shakes op de markt. Enkele voorbeelden van shake-diëten zijn:

 • Dokter Frank
 • Atkins
 • Cambridge
 • Weight Watchers
 • Herbalife
 • Slimfast
 • Weight Care
 • Be In Shape
 • Shape & Shake
 • ProDiet
 • Etc. etc. etc.

Het is dan ook logisch dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien als het aankomt op afslank-shakes en dieet-shakes. Daarom hierbij 4 tips als je wilt afvallen met behulp van shakes…

Tip 1: Let goed op de inhoud van dieet-shakes

Het merk van een afslank-shake of dieet-shake zegt niks. Bestel gewoon eens een willekeurige dieet-shake om af te vallen en bekijk de ingrediëntenlijst van het desbetreffende product. Gegarandeerd dat de afslank-shake voornamelijk bestaat uit eiwitten. Er zijn ontelbaar veel verschillende voedingseiwitten, maar meestal wordt in afslank-shakes en dieet-shakes caseïne of whey gebruikt. Deze eiwitten zorgen ervoor dat je – ondanks de beperkte calorie-inname – lange tijd een voldaan gevoel houdt.

Dieet-shakes voor afvallen zorgen er dus voor dat je honger wordt onderdrukt met een minimale hoeveelheid calorieën.

Tip 2: Laat je niet foppen door mooie namen van ingrediënten

Met zogenaamde “super” ingrediënten, waaronder aloë-vera, acaibessen, co-enzym Q10, chlorella, spirulina en meer van dat soort bestanddelen, proberen de verschillende shake-diëten zich van elkaar te onderscheiden. De ene afslank-shake zou om die reden nog beter werken dan de andere. Hoewel sommige ingrediënten je enigszins kunnen ondersteunen bij afvallen, zijn dergelijke ingrediënten in een dieet-shake van ondergeschikt belang. Het zijn de eiwitten die het moeten doen!

Krachtsporters gebruiken al decennia lang eiwit-shakes die vergelijkbaar zijn met de afslank-shakes van populaire, moderne diëten. Ze smaken misschien minder lekker en bevatten minder “hippe” ingrediënten, maar werken net zo goed en zijn vele malen goedkoper.

Tip 3: Nooit meer dan 2 dieet-shakes per dag

De meeste shake-diëten werken met twee afslank-shakes per dag en één “normale” maaltijd. Dit is wat mij betreft een absoluut maximum. Diëten die drie afvallen shakes aanprijzen en alle reguliere maaltijden schrappen, zijn veel te moeilijk om vol te houden. Bovendien is het voor je lichaam heel lastig om na zo’n dieet weer te wennen aan normaal eten. Gevolg: de kilo’s zullen er pijlsnel weer aan vliegen. Het feit is natuurlijk dat hoe meer afslank-shakes jij per dag gebruikt, des te meer zij aan je verdienen.

Persoonlijk zou ik eerder kiezen voor één dieet-shake of afslank-shake en twee gematigde maaltijden. Je houdt het dan veel makkelijker vol en bovendien hoeft je stofwisseling zich minder aan te passen.

Tip 4: Dieet-shakes zijn vooral goed in combinatie met sport

Eiwitten zorgen niet alleen voor een voldaan gevoel met weinig calorieën, maar ook voor een effectievere spieropbouw en beter spierherstel. Vooral de voorverteerde vorm van whey ‘whey-hydrolisaat’ en de nóg “schonere” variant ‘whey-isolaat’ zijn effectief als je dieet en tegelijkertijd aan krachtsport doet. Let op: in de meeste kant-en-klare dieet-shakes en afslank-shakes zit het gewone whey-eiwit dat relatief rijk is aan melksuikers (lactose).

Conclusie van afvallen met shakes

Het belangrijkste voordeel van een echt shake-dieet is de duidelijke instructie. Veel diëters vinden het gewoon fijn om een vast en afgebakend dieet te volgen zoals Dr. Frank, Atkins of Cambridge. Als je zelf je dieet-shakes samenstelt, heb je immers niet echt een duidelijke leidraad.

Dieet-shakes ofwel afslank-shakes kunnen je absoluut helpen om af te vallen. Welke je neemt, maakt in principe niet uit. Je moet er echter wel voor zorgen dat je de afvallen shakes in plaats van je normale maaltijden neemt, en niet “in aanvulling op”. Bovendien is het belangrijk om naast het drinken van afslank-shakes aan lichaamsbeweging te doen.

Heb jij nog tips of vragen m.b.t. afslank-shakes of dieet-shakes? Of heb jij zelf geprobeerd om af te vallen m.b.v. shakes? Laat a.u.b. hieronder je reactie achter!

3 reacties op “Dieet-shakes – 4 tips voor afvallen met afslank-shakes

 1. Nadine ·

  Heb Cambridge 500 gedaan maar vond het te duur worden. Viel er goed mee af. Nu gebruik ik 2 Atkins shakes en ’s avonds groenten en vlees. En val hier ook goed mee af.

  Reageer
 2. Elmar ·

  Ik ben een jongen die 4 keer per week aan intensieve krachttraining doet. Ik gebruik ‘whey-hydrolisaat’ en je kunt DUIDELIJK merken dat je afvalt en dat het werkt voor die spiergroei. Uit dit artikel maak ik op ‘whey-isolaat’ béter is dan ‘whey-hydrolisaat’. Terwijl ‘whey-hydrolisaat’ wel veel duurder is. Misschien heb ik het artikel wel verkeerd begrepen. Dus zou iemand mij kunnen uitleggen welke van de twee de beste vorm is?

  Reageer
 3. forensica ·

  Ik zelf gebruik de cambridge shakes. En ja je valt er inderdaad mee af. Alleen vraag ik me af of het wel goed is om veel te sporten hierbij. Je krijgt immers geen koolhydraten binnen.
  Zelf sport ik namelijk nu tijdelijk ook veel ivm een selectie waarbij ik een sporttest moet doen.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.