Vandaag kwam ik op de website Opgewicht.net (inmiddels Gripopkoolhydraten.nl) van Yvonne Lemmers en moest erg lachen om de 1-minuut test aan de linkerzijde, waarin duidelijk zou moeten worden of je een koolhydraatverslaafde bent. De 8 vragen die je voorgeschoteld krijgt zijn als volgt:

 1. Ik vind het moeilijk om af te vallen of op gewicht te blijven?
 2. Ik krijg na het eten van een volledig ontbijt, trek voordat het lunchtijd is?
 3. Wanneer ik zin heb in een tussendoortje eet ik meestal een stuk fruit of chips, koekjes, ontbijtkoek, crackers of snoepgoed.
 4. Ik word sloom na een uitgebreide maaltijd?
 5. Ik heb last van stemmingswisselingen?
 6. Tussen de maaltijden drink ik frisdranken of vruchtendranken gezoet met suiker of kunstmatige zoetstof.
 7. Ik drink koffie en/of thee met suiker of zoetjes
 8. Ik eet vaak kauwgom of snoepjes (gewone of suikervrije)

Als je meer dan 3 vragen met JA beantwoordt, dan heb je volgens diëtiste Yvonne Lemmers een koolhydraatverslaving en kun je -heel subtiel- contact met haar opnemen voor begeleiding via een telefoonnummer.

Praktijk Yvonne Lemmers bomvol koolhydraatverslaafden

Het zal wel druk zijn in de praktijk van Yvonne Lemmers, want ik weet zeker dat iedereen tenminste 3 keer ‘ja’ zou antwoorden op de bovenstaande vragen. En iedereen lijdt dus aan een koolhydraatverslaving, aldus Yvonne Lemmers.

Soms liggen de goede ideeën om nieuwe klanten te werven voor het oprapen *kuch*. Het is misschien handig om de uitspraken van diëtisten ook met een korreltje zout te nemen en ze niet klakkeloos te vertrouwen, zo blijkt maar weer.

Heb jij ervaring met diëtiste Yvonne Lemmers of met haar boek ‘Grip op Koolhydraten’? Deel hieronder jou mening!

79 Reacties

 1. miny blanken de croon Reageer

  Ik ben nu een paar dagen begonnen met dit GOK koolhydraten dieet. Ik voel mij er goed bij en ik gebruik al de helft kort werkende insuline. Ik hoop dat het mij helpt ook om wat aftevallen

 2. Wie het laatst lacht, lacht het BEST!! Ik heb in het verleden 10 boeken gekocht van Yvonne en ik deed ze cadeau, geen van de tien vond het helemaal niks, ze waren allemaal erg tevreden. Zelf sta ik voor 300% achter Yvonne. Al die andere diëtisten zouden bijgeschoold moeten worden!!! Zo , dit is mijn keiharde mening, waar ik volledig achter sta. Vriendelijke groet, Wilma

 3. Ik ben erg gevoelig voor koolhydraten en heb veel baat van de manier van eten die Yvonne uitdraagt. Ik word opgezet, moe en lusteloos van teveel koolhydraten. Ik eet ze wel maar met mate! Het zou niet verkeerd zijn als er wat meer landelijk nieuws over zou komen in de media. Zodat andere mensen ook kunnen profiteren van de wetenschap dat je wel kan afvallen en lekker eten. Maar ook zeker een vol gevoel krijgen en geen honger hoeven lijden tijdens het afvallen! Go Yvonne Go!

  • Dit artikel werd ooit geschreven door een toenmalig redactielid, dus zijzelf zal waarschijnlijk niet meer reageren. Daarom wil ik toch even benadrukken dat het niet de dieetmethode van Yvonne Lemmers is die in het artikel hierboven wordt bekritiseerd en ten twijfel getrokken. Het gaat uitsluitend om de manier waarop de ‘diagnose’ koolhydratenverslaving wordt gesteld, namelijk met een simplistisch afvinklijstje waarop nagenoeg IEDEREEN meermaals ja zal moeten antwoorden. Overigens is ook op Gezondr volop informatie te vinden over suikerverslaving en koolhydraatverslaving, dus dat dit fenomeen bestaat en serieus dient te worden genomen, staat buiten kijf. Dat snelle / simpele koolhydraten dikmakers kunnen zijn eveneens. Het punt is veeleer dat je niet kunt zeggen dat iemand een pinda-allergie heeft als diegene misselijk wordt na 10 potten pindakaas te hebben leeggegeten. De causale verbandtrekking binnen de test ontbreekt simpelweg volledig. En de test is bovendien veel te kort door de bocht. Als je een lijst maakt met 20 punten waaraan 80% van ALLE mensen voldoet, en je stelt vervolgens: “Als jij aan 3 van deze 20 punten voldoet, dan ben je koolhydraatverslaafd en moet je me bellen of mijn boek kopen”, dan ben je naar mijn persoonlijke mening verkeerd bezig. Dit is een kwestie van onder valse voorwendselen “zieltjes winnen”. Na elke inhoudelijke vraag komt Yvonne telkens weer met prachtige nieuwe verhalen op de proppen, waarmee ze haar expertise probeert te onderschrijven, maar in feite dienen haar langgerekte verhalen als afleidingsmanoeuvre en rookgordijn. Want inhoudelijke antwoorden en een rechtvaardiging van haar symptomenlijstje zie ik helaas NERGENS terug. Dus, Yvonne: ben jij er ECHT van overtuigd dat iedereen die 3x JA aanvinkt daadwerkelijk te kampen heeft met een koolhydraatverslaving?! Of vind je deze vorm van diagnostiek zelf stiekem ook een tikkeltje tendentieus en pretentieus?

 4. Wonder Women Volgens mij ben jij gewoon bang en zie jij een concurrent, of jaloers dat kan ook. Je weet niet waar je het over hebt. Ik heb geen last meer van boze buien, vreetbuien, hoofdpijn en moeheid en dat om dat ik nu twee weken het GOK-dieet volg. Voor deze dingen heb ik medicijnen moeten slikken, waarvan ik ook ben aangekomen, op dit moment verlies ik een ons per dag! Ach, je wilt het weten of niet, maar de manier waarop is ronduit denigrerend en dat vind ik bespottelijk!

 5. Ik vind het zo jammer dat het meeste commentaar op ” Grip op Koolhydraten (GOK)” van Yvonne Lemmers is gebaseerd op het zien van een testje en kortzichtige veronderstellingen. Het zou goed zijn om e.e.a. eerst eens goed te lezen. Men zou dan begrijpen dat het niet gaat om de hoeveelheid koolhydraten, maar om het beperken van het aantal momenten dat je koolhydraten tot je neemt. Dat je daarmee tot een levensstijl komt, waarbij je heerlijk kunt genieten van je maaltijden (inclusief de nodige koolhydraten, eiwitten, vetten etc.). Ik ben intussen 13 kg afgevallen met GOK en ik voel me beter dan ooit.

 6. ik ben net deze week begonnen en heb al minder last van een volle opgeblazen buik, probeer naast deze methode ook tarwe te mijden want heb daar snel last van maar ook dat is goed te doen. Heb net pannenkoekjes gebakken (boekweit, kikkererwten en amandelmeel) maar -macht van de gewoonte- daar heb ik ook melk door geroerd. Mag ik ze nu alleen nog gebruiken tijdens het koolhydratenuur?

 7. Beste Dinah Dankers, Wat heerlijk dat u nu zo goed afvalt! Dat is niet makkelijk op latere leeftijd! Ik wilde toch even reageren op uw verstoppingsproblemen. U raakte niet verstopt van de hoeveelheid vet, maar door het gebrek aan vezels! Je moet echt zorgen voor extra vezels bij dit dieet. U neemt nu veel fruit en groenten dus heel veel extra vezels. Heel veel succes met afvallen! Vriendelijke groet, Samantha

 8. god ik ben al een uur bezig alle reacties te lezen.. wilde alleen weten wat het yvonne lemmers dieet inhoudt. vindt het wel goed dat er eerlijke reacties en vragen bij mensen opkomen en dat er daadwerkelijk op gereageerd wordt door Yvonne Lemmers. ik ben momenteel aan het overwegen wat voor nieuw dieet ik wil gaan proberen, iets dat effectief is natuurlijk.

 9. Nou nou, wat een drukte hier zeg. Het is wel grappig om te zien dat er in 2011 nog steeds reacties zijn op dit item. Zou het dan toch wel werken? Ik ga niemand wat opdringen, maar ik kan je wel vertellen dat ik door Yvonne’s methode voor het eerst in mijn leven van mijn morbide obesitas ben verlost. Ik ben inmiddels 62 kilo afgevallen, en de teller gaat nog steeds naar beneden. Ik was diabetisch type 2 patiënt, spoot 4 x per dag insuline en ook nog eens 3 x daags 1000 mg metformine. Ik gebruikte medicatie voor een te hoge bloeddruk. Dit heb ik inmiddels allemaal aan de kant kunnen gooien! Mijn laatste Hba1C was 5.6. Ik ben niet diabeet af, maar ik heb het bijzonder goed onder controle dankzij dit dieet. Wie geïnteresseerd is, dit is mijn verhaal: Groeten, Bethina

 10. hoihoi tot vandaag had ik nog nooit van Yvonne lemmers gehoord maar doordat ik naar bepaalde dingen over het koolhydraten arm dieet zocht kwam ik deze site ik ben zelf chronisch darm patiënt ( coïtus ulcerosa ) en ben begonnen aan een koolhydraten arme levensstijl omdat het voor darm patienten van coïtus ulcerosa en Crohn aangeraden word om deze ziekte onder controle te krijgen dit is wel een heel streng dieet / levensstijl want je mag dan vrijwel niets zelfs geen potgroenten etc omdat hier dan toch koolhydraten in word verwerkt nu probeer ik het zelf zo veel mogelijk te vermijden maar volg het niet super streng en tot mijn verbazing het werkt voor zowel mijn darmen als voor mijn gewicht ik heb geen snaai momenten meer en wat nog belangrijker is buikpijn vrij tevens komen mensen aan mijn vragen welk dieet ik heb gevolgd voor mij werkt het dieet / levensstijl ieder geval prima en dat dit voor coïtus ulcerosa en Crohn patienten werkt is geweldig want veelal eindigen we anders aan de prednison kortom ik voel me zeer goed door zo min mogelijk koolhydraten te consumeren en val er nog door af ook met vriendelijke groet Angelika

 11. Beste Yvonne, Ik begeleid mensen bij afvallen (en aankomen) door evenwicht in de voeding te brengen. De juiste keuzes in de juiste hoeveelheden in de juiste verhoudingen, kortom een gezond eetpatroon. Daarnaast werk ik met gedragsverandering. Ik heb een prangende vraag die mij – na het lezen van de verhitte discussie hierboven – van het hart moet: Ik werk ook met allochtonen. Bij deze groepen mensen zie je heel duidelijk dat ze veel te vet eten. En juist bij allochtonen komt overgewicht ernstig veel voor! Is dat niet het bewijs dat het niets te maken heeft met ALLEEN MAAR koolhydraten? In voeding gaat het om BALANS en gezonde keuzes. Op het moment dat je inzoomt op een van de aspecten (of dat nu koolhydraten, eiwitten of vetten zijn) gaat het mis. Graag hoor ik een reactie van je Yvonne, op de problematiek onder allochtonen. Met een vriendelijke groet, Marlies (Lijf & Lijn)

  • Allochtonen eten wel koolhydraatrijk, of dat nu de Marokkaanse keuken is of de Turkse of Iraanse… Het is allemaal zoet met veelal deegproducten. Dus veel koolhydraten!

 12. Ik ben nu 5 weken bezig en sinds die tijd 6 kilo kwijt!! Ik heb niet het idee dat ik aan het lijnen ben, want ik kan gewone dingen eten. Eindelijk een “dieet” zonder huttencase en optimel… Gewoon normaal eten, maar net even anders. Ik ben me enorm bewust van wat ik eet en ben veel intenser bezig met mijn eten. Verder ben ik voor het eerst niet aldoor op weg naar het volgende eetmoment, ik word niet meer misselijk en trillerig als ik niets eet, ik heb geen honger. Even 1 praktische vraag. Kan iemand mij vertellen hoelang ik de quiche met prei uit het boek kan bewaren? Invriezen lijkt me geen optie, maar 6 porties is ook niet helemaal praktisch. maar het is zo lekker!

  • Hoi ik ben deze week in het boek van Yvonne gedoken en het lijkt mij best wel wat. Alleen het ontbijt, ik zie mijzelf nog geen quiche eten als ontbijt. Een eitje zal wel gaan maar niet iedere dag. Kan je dan eventueel wel eiwitshakes nemen? Ik ben een zoete kauw en ik mis dit vreselijk in het nieuwe levensstijl, als ik deze aan zou nemen. Ik heb liever een taartje dan een stukje worst en dat kan dan niet meer begrijp ik. Hoe wordt dit opgelost?

 13. Yvonne, ik heb je gemaild met een prangende vraag: mag ik het diëet volgen als je al 70+ bent, maar ik krijg geen antwoord.

  • Dinah Dankers

   Nooit een reactie van Yvonne gehad. Ben inderdaad een paar kilo afgevallen, maar moest ophouden omdat ik helemaal verstopt raakte met al dat vet in de voeding. Eet nu veel groente en fruit, beweeg een half uurtje per dag en neem ’s morgens twee vezelcrackers met jam, in plaats van met dik roomboter en kaas. Heb me nog nooit zo goed gevoeld en ik val nog wekelijks een paar honderd gram af!

 14. Hallo, Ik heb een vraag. Ik sport ontzettend veel en wil toch graag een paar kilo kwijt rond mijn buik. Ik ben benieuwd of je dan ook aan dit eetpatroon kunt houden. Ik ben nu 1,5 week bezig en merk dat het sporten toch wel heel zwaar word en wat kan ik na die tijd eten? Ook merk ik dat ik last heb van bijwerkingen zoals hoofdpijn, stemmingswisselingen. Hoelang zijn deze bijwerkingen normaal en hoeveel weken moet je ongeveer wennen aan deze methode? Ik heb geen overgewicht maar wil wel graag een verantwoord eetpatroon. Ik merk dat ik van veel koolhydraten eten moe word. Groetjes

 15. april 2010 begonnen met veranderde eetwijze na het lezen van grip op koolhydraten. nu februari 2011, ben ik 12 kilo afgevallen! voel me super! dus Yvonne trek je niets aan van al die negatieve berichten en ga zo door! enne, wonderwoman zeur niet zo get a life!

 16. Waar ik me altijd aan stoor is dat mensen denken dat je je hele leven koolhydraat arm moet eten. En dat is niet zo. Het is de bedoeling dat als je op gewicht bent,weer rustig aan kh gaat toevoegen. Alleen nooit meer dan 125 gram koolhydraten per dag. Want dan is het geen koolhydraatarm meer. Vroeger had ik altijd honger en op zoek naar zoetigheid. Ik volg al 8 jaar Atkins. En voel me goed. Geen trek in zoetigheid. Tenzij ik een keertje iets eet met zoetigheid,dan krijg ik weer trek. Trouwens ken jij biefstuk verslaafde,eieren verslaafde of rolladeverslaafde. Ik ken wel mensen die chipsverslaafd zijn,chocolade verslaafd en snoep verslaafde. Vraag je je eens af waarom mensen teveel eten. En hoe komt het toch als je meer eiwitten en vet eet je veel minder honger hebt. Je voldaan gevoel hebt en geen trek in andere dingen ook geen zoetigheid.

 17. Een tip: Ga het boek ‘Grip op Koolhydraten’ eens een keer ECHT GOED doorlezen, zodat je begrijpt wat Yvonne Lemmers ermee bedoelt. Je kan beter daar je energie in stoppen dan elkaar in de haren te vliegen. Ik wil Yvonne hartelijk danken dat zij deze eetwijze in boekvorm heeft uitgebracht. Ik ben er goed mee afgevallen en stabiliseer er ook heel goed mee (voor het eerst in mijn jojo leven). Bovendien voel ik me supergezond sinds ik op deze manier eet. Dit is terug te zien in mijn bloedwaarden. Ik ervaar het trouwens helemaal niet als een dieet. Ik wens het jullie allemaal toe, Christien

 18. Marijke, 1 gekookt eitje, meer niet? Wel lekker hoor eieren! Ik wil ook juist al die koek en lekkers laten liggen. Moet gewoon. Mischien af en toe een keer iets nemen moet toch kunnen.

 19. Hoi schorpioen, ik begin bijv met een gekookt eitje en als lunch mozarella met tomaat en s avonds gewoon mijn normale eten. Het fijne is dat je tussendoor echt geen behoefte hebt aan koek, fruit of iets anders….. Fruit eet ik wel af en toe tussendoor en anders in mijn uurtje.

 20. Ik heb alle reacties gelezen, soms weet je gewoon niet meer waar je goed aan doet. Heeft iemand een voorbeeld wat je op een dag kan eten met minder koolhydraten?

 21. Dank je Marijke, Ik heb het boek vandaag besteld, ben zeer benieuwd!! Lees veel goede reacties en natuurlijk altijd mensen die het niks vinden, maar ieder zo zijn eigen ding.

 22. Ik wil stoppen met Sonja Bakker, en dacht misschien is het boek van Yvonne wel wat voor mij. Om toch minder koolhydraten binnen te krijgen. Staan er makkelijke recepten in? Wil niet van alles in huis halen aan snufje van dit en een snufje van dat.

  • Ja hoor, super makkelijk. 1 uur per dag mag je gewoon koolhydraten dus ’s avonds een gewone maaltijd met aardappels of rijst zonder moeilijk gedoe……

 23. Als je geen suiker eet en geen nep zoetstoffen ben je ook minder moe! En dat is precies wat ze doen met dat dieet, maar ze denken dat het door het dieet komt? Er s geen wielrenner die zonder koolhydraten de tour rijdt!!

 24. Ik heb het prodimed dieet (eiwitdieet, geen koolhydraten, wel maaltijdvervangers) gevolgd en ben daarmee 35 kilo afgevallen, van 101 kilo naar 66 kilo. Ik ben nu 6 weken gestopt en weer drie kilo aangekomen, is het Yvonne lemmers dieet nu wat? Kan iemand uitleggen hoe het precies werkt voordat ik het boek aanschaf? wat mag je? een uur koolhydraten eten en wat daarnaast dan?

 25. Jezus waar maken jullie je druk om , ben blij dat er toch positieve reacties tussen staan. De methode van Yvonne werkt echt wel. Altijd moe en kwakkelen met de darmen en opgeblazen en pafferig eruit zien behoort bij mij tot het verleden. Om mezelf te overtuigen ben ik een week gestopt met haar methode en snel toch weer begonnen. Iedereen moet zelf weten wat hij doet , maar ik vind niet dat je zo moet reageren als je het niet geprobeerd hebt en dus niet weet wat het met je doet!! Het is toch heerlijk ongegeneerd spek met eieren te eten als ontbijt en evengoed lekker afvallen en lekker ouderwets te koken zonder praktisch op te letten. Nee laat alle sceptici maar lekker veel uitgeven aan de light zooi , ik doe het op deze manier

 26. Ik ben net veertig jaar en via via kreeg ik het boek van Yvonne in handen. Zolang ik mij kan herinneren ben ik moe moe en nog eens moe. Krijg bij vlagen een deken van vermoeidheid over mij heen en mijn spieren doen ook altijd zeer. Heb vaak een buik of ik zeven maanden zwanger ben en altijd snel trek. Moet gewoon om de twee uur eten en heb dan ook altijd iets in mijn tas. Ik ben niet echt te zwaar, misschien een paar kilo… Verder een gezonde leefstijl, niet roken, drinken etc. Ik ben nu drie weken volgens het boek aan het eten en ik voel mij echt fantastisch. Ben niet meer moe, heb geen trek en er gaat werkelijk een wereld voor mij open. Ik heb weer energie voor mijn zoontje van bijna twee en ben supergelukkig en vrolijk. Ik weet op een dag niet meer wat ik allemaal kan doen want ik heb nu veel meer tijd ipv uitgeput op de bank te zitten…. Ik vind het gewoon doodzonde dat ik dit boek niet eerder in handen heb gekregen, mijn leven had er anders uitgezien! Nu lees ik alle kritische reactie’s en snap dat het dieet vragen oproept. Maar mijn ervaring is dat koolhydraten de hele dag door je dus dood en doodmoe kunnen maken. (ik denk dat ik ook heel erg heftig op koolhydraten reageer en dit hoeft natuurlijk ook niet bij iedereen zo te zijn)

 27. Wat een mooie leerzame artikelen. Natuurlijk zijn er voors en tegens. Ik ben 3 maanden geleden begonnen om minder koolhydraten te eten. Geen brood [moeilijk] en geen aardappelen enz. Ben 5 kilo afgevallen. Ook gebruik ik eiwitshakes. Wil verder gaan en daarom wil ik het boek van Yvonne kopen om op gewicht te blijven. Yvonne ik geloof je en wat ben je een sterke vrouw, na alles wat je hebt meegemaakt. Vriendelijke groet Hillie

 28. @ Gootjuh: Wat je zegt klopt helemaal: vetten uit voeding kunnen niet als lichaamsvet worden opgeslagen als je lichaam helemaal wordt onthouden van koolhydraten. Dit principe wordt ketose of ketonische toestand genoemd. Let wel: hiervoor dien je een dieet te volgen waarin 0 koolhydraten voorkomen. In theorie zou ketose ervoor zorgen dat je lichaam je vetreserves gaat aanspreken. Lang niet alle doktoren en voedingsdeskundigen zijn het er echter over eens dat ketose (enkel) zorgt voor vetverbranding. Ketose zou namelijk ook voor afbraak van eiwitten zorgen. Dit zou betekenen dat spieren worden afgebroken tot aminozuren en dat je dus spiermassa verliest i.p.v. vet. Nogmaals Yvonne Lemmers gaat naar mijn mening enorm kort door de bocht… Dit is geen kwestie van bewust maken, maar van onnodig bang maken.

 29. Ik ben al een tijdje bezig met een koolhydraatbeperkt. dieet,al zou ik het nu meer een levensstijl willen noemen. Ik was niet echt te zwaar,maar heb reumatoïde artritis, en een spastisch colon. Na het verminderen van koolhydraten (geen brood meer pasta, rijst, aardappelen enz.) ben ik me alleen maar beter gaan voelen. S nachts dronk altijd paar glazen water want had altijd dorst. Mijn darmen protesteren niet meer tegen,ik heb geen buikkrampen meer,en de reumatoloog is ook zeer tevreden. Ben ook van 72 kilo naar 67 kilo gegaan. Je kan googelen op koolhydraten, vetten en eiwitten.Vet kan pas opgeslagen als er koolhydraten aan te pas komt. Vet alleen maakt je niet dik. Verbeter me maar als het niet klopt. I.i.g. ik mis niets, voel me kiplekker, ben 49 jaar met nog kleine kinderen (11-9 jaar) en kan met alles mee. Had ik het maar jaren eerder geweten. Drink ook geen melk meer, wel kwark, biogarde enz. Yvonne. Mensen bewust maken is geweldig. Doorgaan en bedankt voor alle adviezen in je boek. Hartelijke groet, Gootjuh.

 30. Hoi Yvonne, Vandaag ben ik begonnen met eten zoals jij dat voorschrijft in je boek. Het is nog kort dag, dus ik kan er nog niet veel over zeggen. Hoor wel positieve berichten om me heen, en dat voelt natuurlijk goed. Toch wil ik aangeven dat ik mijn ogen niet kon geloven toen ik jouw reactie (d.d. 1 maart 2007) zag op wat Wonder Woman schreef (d.d. 7 februari 2007). Je kunt het je toch absoluut niet veroorloven om op zo’n manier te reageren? Dat je op deze manier omgaat met een beetje kritiek valt me zwaar tegen. Natuurlijk zie ik ook dat dit alweer een hele tijd geleden is. Hoe dan ook zijn dergelijke dingen schadelijk. De reactie hierop van Wonder Women lijkt me dan ook volkomen terecht. Als je niet tegen kritiek kunt, reageer dan niet. Hartelijke groet, Christa

 31. Nou Paul, een koolhydraatverslaving betekent in de volksmond meestal wel verslaafd zijn aan koekjes en chips.. Maar 50% koolhydraten per dag is prima, zo lang het maar voornamelijk bestaat uit complexe koolhydraten. Vervang gewoon al je witte rijst / witte pasta / witbrood door zilvervlies & volkoren varianten en je bent al aardig op weg. Zo heb ik iedereen die dit leest toch weer € 22,50 bespaart.

 32. Zucht… Ik lees reacties van Yvonne Lemmers die absoluut nergens op gebaseerd zijn … En vervolgens lees ik reacties van mensen die stellen dat haar boek goed verkoopt en dus waarheid zou bevatten… Come on! Dat is precies de doelgroep van Yvonne Lemmers: mensen die niet voor zichzelf nadenken! Exact de reden waarom haar boeken blijven verkopen. het is TE makkelijk om koolhydraten de schuld te geven van je overgewicht en vervolgens uit schuldgevoel een slecht boek te kopen over koolhydraten. Mijn mening: koolhydraten zijn super en zelfs met een koolhydraatverslaving is in principe niks mis! Zolang je niet toegeeft aan producten met geraffineerde monosachariden, waaronder tafelsuiker en witte bloem, mag je met regelmaat koolhydraten eten. Complexe koolhydraten uit groenten, fruit en volkorenproducten zijn zelfs super als je wilt afvallen en ook nog eens geniaal als brandstof voor je lichaam! Ze zorgen voor een langdurig voldaan gevoel, houden je insulineniveau en bloedsuikerspiegel in balans en worden geleidelijk omgezet in energie. Kortom: de soort koolhydraat bepaalt de kwaliteit ervan. Neem (voornamelijk) complexe koolhydraten, essentiële eiwitten en meervoudig onverzadigde vetzuren! Je hebt ze namelijk allemaal nodig…

 33. Wat is het heerlijk om gezond te zijn zoals Elisabeth en dit soort uitspraken te kunnen doen. Mijn buurman zei dit ook altijd. Hij was slank gebouwd, was gelukkig, had geen stress, at wat hij wilde, leefde gezond en vertelde aan iedereen om net zo te leven als hij. En toch ging bij hem op 58-jarige leeftijd het licht uit. Het grootste demoraliserende effect bij alle pogingen om er beter uit te zien bereiken de mensen die nergens last van hebben en niet willen begrijpen dat er verschil kan zijn tussen de ene en de andere mens. Het zit voor hen meestal tussen de oren. Ik laat me graag bij de hand nemen door mensen als Yvonne, die begrijpen dat er mensen zijn die anders in elkaar zitten.

 34. ieder pondje gaat door het mondje. Sonja heeft heel slim een mooi boek gemaakt en zichzelf naar de quote 500 geworpen. En tja…natuurlijk denken er mensen “he dat kan ik ook’. Je wordt niet dik van eiwitten, niet van koolhydraten en ook niet van lucht. Dus: mensen ga eens genieten van het eten en laat diëten los. Moet je eens kijken hoe je afvalt en een slank figuur krijgt. Liefs Elisabeth (Slank, eet-alles-wat-ik-wil-met-mate!! , gelukkig en maatje 36).

 35. We zijn nu dik een maand verder en raad eens: 5 kilo er af en… ik spuit nog maar 1/5 van de hoeveelheid Lantus, dat is al heel bijzonder, dus er was echt iets mis met mijn voedingspatroon. Bovenal: ik voel me kiplekker, al was het de eerste tijd wat minder vanwege de direct al te grote dosis insuline die ik nog nam: ik liep vrijwel constant in een soort hypo want je voelt je al rot bij een suiker van 8 terwijl anderen dat pas bij 4 hebben. Nu is mijn suiker nog wel iets hoger (7) maar daar voel ik me prima bij. Slaap weer goed, geen dorst ’s nachts, hoef er niet uit en omdat ook de dosis metformine omlaag is ben ik ineens af van die darmklachten. Die paar kilo minder zorgt er ook al voor dat ik minder snurk zegt mijn eega. Iets wat ik wel gemerkt heb: vet is niet goed voor mij, dus toch maar niet teveel van dat. Verder is haar tip van de vezeltjes ook goed, dat moet je echt doen want anders krijg je acuut opstoppingen. En omdat ik fitter ben ga ik ook al meer fietsen, krijg er zelfs plezier in. Maar het is wel duur want ik ben nu haast verplicht om andere kleding te kopen, mijn oude broeken hangen als zakken om mijn lijf. Wordt vervolgd!

 36. Yvonne: Dit las ik ergens. Is dit waar? Doordat je meer eiwitten gaat gebruiken krijgen je nieren het zwaar te verduren, want die moeten daar de afvalproducten van opruimen. Je moet ervoor zorgen dat je geen tekorten krijgt aan bepaalde vitaminen en mineralen. Jodium, om maar eens iets te noemen, zit in brood. Tekort leidt tot schildklierproblemen. Je kunt een tekort aan natrium en kalium krijgen, omdat die stoffen meer dan normaal worden uitgescheiden in je urine. Enne… je gaat flink uit je mond stinken, dus investeer in een goede tandenborstel!!

  • Als je koolhydraatarm gaat eten, gaat je lichaam zichzelf aanspreken om verbrandingsstoffen te maken, om al die vettigheid weg te krijgen. Fit stadium noemen ze in Ketose, je stinkt dan uit je maag naar aceton. Er kan geen kauwgum tegenop. Je raakt in hetzelfde stadia als iemand in hongerstaking, alleen eet jij eiwitten en proteïnen. Maar………. eet of drink je iets waar een half suikerklontje in zit knetter je uit elkaar van de honger. Ik heb Atkins gedaan, en dat dieet hou ik nog steeds verantwoordelijk voor mijn galoperatie! Kan het niet bewijzen, maar ik zou het niet doen. Gewoon gezond eten beetje bewegen, en gezond bedoel ik alles vers, geen light producten, geen zoetstoffen of waar zoetstoffen inzitten! volkoren producten, want echt, je hebt vezels nodig voor je darmen! Yeddo

 37. @ cric Ach Sonja maakte ook kortstondig mensen ‘gelukkig’, maar nu iedereen weer is aangekomen hoor je er niemand meer over. Hoeveel een boek verkoopt zegt helemaal niets over hoe waarheidsgetrouw een methode is. Yvonne Lemmers heeft een zondebok voor overgewicht gezocht in koolhydraten, maar vier jaar na dit blogbericht geschreven te hebben sta ik nog steeds achter mijn standpunt. Wellicht zou ik het nu iets nauwkeuriger beschrijven, maar het hele idee van Yvonne Lemmers dat koolhydraten de schuldige zijn van overgewicht is nog steeds enorme onzin. Ook in 2010. Koop gewoon een boek van Dr. Oz of Bob Green. Daar heb je veel langer iets aan.

 38. Ik volg het dieet / etenswijze van Yvonne niet. Ik heb wel haar boek gelezen. Yvonne, als ik jou was zou ik niet eens meer reageren. Maar het is inmiddels 2010. En kijk eens hoe het boek verkoopt! er moet toch wel iets goeds in dat boek te lezen zijn Ik heb tot nu toe bijna alleen maar positieve reviews gelezen. Als je mensen hiermee gelukkiger kan maken, dan ben je toch goed bezig?

 39. Yvonne, Ik ben 62, weeg nu 124 kilo, db2 met insuline en herken alle symptomen. Ik woog in mijn glorietijd 88 kilo bij 1.86 en zag er ronduit mager uit en daar is dus één enkel kilootje bijgekomen per jaar. Ik probeer voor de zoveelste keer een beter voorkomen en een beter fitheids-status te krijgen, ben onlangs op een ander insuline regime gezet dat wel werkt voor de bloedsuikers én om in 3 maanden 8 kilo aan te komen en dat voel je dus met alles. Ik fiets er niet tegenop. Na 2 maanden een dieet meegekregen dat er goed uitziet, koolhydraat beperkt en ‘kom over een maand of 3 maar terug’. Ik herinner me Modifast, Atkins en ja, daar val je dus flink bij af. Maar je lichaam verandert in een hongerige spons die schreeuwt om extra gewicht. Je komt aan van water drinken. Je gaat jezelf belazeren door 2 plaspillen te slikken, lekker alles uit te poepen en te plassen, 2 uur te gaan zweten door met 30 km/uur te gaan racefietsen (ja, dat gaat echt nog met dit gewicht!). Dan ook nog eens flink uitademen en dan gaan wegen en te constateren dat je 5 kilo bent afgevallen. Maar ja, je krijgt dorst en daarna durf je echt niet terug op de weegschaal. Mensen snappen ons dikkerds niet. O het is zo makkelijk om niet te roken als je het nooit gedaan hebt. Of om te zeggen dat je niet van gemeenschap houdt als je er uit ziet als een varken. Om alcoholvrij door het leven te gaan als je nooit eens hebt genoten van engeltjes die je verhemelte zo lekker kunnen kietelen of alleen maar hebt genoten van de geuren van één enkel druppeltje cognac of van dikke room met Calvados. En verklaren dat dieet houden simpel is of zeggen dat leven als een konijn leuk is, enge halvarine op je brood doen, dat zijn ook van die dingen die alleen gezegd worden door mensen die geen diëten nodig hebben. Die mensen kennen onze afkick-verschijnselen niet waar de hele verslavingszorg de hele dag mee bezig is. Maar voedsel wordt nu eenmaal niet beschouwd als een drug, dus we worden maar aan ons lot overgelaten… behalve dan die enkelen die staan te roepen in de woestijn zoals Yvonne Lemmers of die arme dokter Atkins die niet eens van een gezond en lang leven heeft kunnen profiteren omdat hij gewoon een nare val maakte. Atkins nam nog het risico van verzuring voor lief, Yvonne lijkt te weten dat er een ondergrens is die veilig is. En het ergste is dat gezeur over bewegen, bewegen dat iedereen je vertelt. Dat is waar, we moeten bewegen. Ik heb allang gemerkt dat dat positief uitwerkt. Maar de magere mensen snappen gewoon niet dat wij met al ons gewicht zowieso al sportmensen zijn. Geef ze maar eens 2 emmertjes water mee en vraag om dat even 2 verdiepingen hoger neer te zetten. Of laat ze eens een stoeptegel van 50×50 cm sjouwen over 100 metertjes. In elk geval: Yvonne geeft me een veilig gevoel. Dat moet ik beslist gaan proberen. Er is alleen nog een detail: Ik weet precies hoe het proces gaat verlopen. De radeloosheid van de eerste dagen. Weggaan van huis zonder geld of betaalkaarten op zak. Niet afspreken rond etenstijd met relaties. Niet zelf boodschappen gaan doen. Mijn vrouw benzine laten tanken. En ook denken aan de kleine dingetjes, dus niet meer stiekem 2x ter communie gaan en aan het eind van de H. Mis meteen wegrennen want tegenwoordig hebben ze achterin de kerk immers koffie en van die lekkere brosse roomboterkoekjes van de allerbeste roomboterkoekjesbakker van Nederland, de firma Nipius in Sommelsdijk. 10 Kilo afvallen zal makkelijk gaan. Maar als die kaap bereikt is moet je eigenlijk naar een hypnotiseur of een mentale coach toe want dan begint het. Eerst ga je jezelf vertellen dat één enkel handje chips eigenlijk niet meetelt. En de halve wereld heeft ineens zijn verjaardag. 3x Per week staan er saussijzenbroodjes, gevulde koeken, worstenbroodjes, appelflappen, vlaaien in de kantine. En weet je dat je met een Sligro kaart nooit eten hoeft te kopen? Alles kan je er proeven. Kleine hapjes weliswaar, maar wel véééél hapjes. En diëtisten weten ook helemaal niet dat lekkere dingen kunnen praten. Erger nog: ze SCHREEUWEN je toe. PAK MIJ! EET MIJ! En de grootste waarheid die voor dikkerds geldt is altijd ‘dit of dat is goed, het bevat weinig calorieën’. Want dat is de vrijbrief om ongelimiteerde hoeveelheden naar binnen te slokken. Kip is gezond, maar een kilo kip niet meer en ik ken inderdaad mensen die zo’n hele kip rustig naar binnen werken. Dat zalige gevoel van hoe-het-ook-al-weer-was in je buikje. Je wéét dat je doodziek wordt door dit of dat te doen, maar die spijt komt achteraf en als je weer beter bent dan is het genot van de zonde sterker dan het nadeel. Geen diëtist die aan de psychische kant aandacht besteedt. Ze zouden meer moeten samenwerken met psychologen en verslavingsdeskundigen in plaats van met huisartsen of diabetes-verpleegkundigen die zich lijken te schikken in het onvermijdelijke lot van de diabeet. Het zijn toch allemaal zwakkelingen? Iedereen hoort hetzelfde verhaal. Je gewicht is te hoog, glyco-hb is te hoog, je cholesterol is te hoog. Je bloeddruk is te hoog en je gaat naar huis met het advies om op dieet te gaan, plus een recept voor metformine, insuline, een of andere statine plus een betablokkertje. ?Welk dieet? Van metformine krijg je buikpijn, van insuline word je resistent, je krijgt hartfalen en dikke poten en er verandert niets. We hebben sterkere middelen nodig dan dat. Iemand die ons overtuigt dat we een rotleven zullen hebben als we niet als een speer starten met het juiste dieet. Dat je kan vergeten dat je ooit nog kan vrijen. Dat je uit je bek gaat stinken. Dat je plotseling witte cirkeltjes ziet in het donker omdat er iets mis aan het gaan is met je netvlies. Dat je gaat stikken van de buikpijn en nooit meer lekker zult slapen. Het feit dat je er gewoon niet knap uitziet zal minder mensen aanspreken, maar je voelt je gewoon waardeloos. En je hebt bodyguards nodig om je te beschermen tegen de mensen die nog niet zo ver zijn of tegen mensen die geen diëten nodig hebben. De eerste omdat ze altijd lachend in jouw richting de verkeerde dingen eten en drinken, de tweede groep omdat ze je humeur verpesten door altijd maar te vertellen dat het een kwestie van discipline is en dat jij, vreetzak, gewoon geen discipline hebt. Maar ja, Yvonne, je geeft dus dat veilige gevoel dat het mislukken van de hele vermageringsoperatie niet aan jou zal liggen. Als het nu niet lukt, dan moet ik naar de psychiater. En als dat het niet is dan ga ik me gewoon distantiëren van al die dwarsliggers. Of laat ik het laatste maar eerst doen. Yvonne, here I come. Het is 12 april 2010 en ik weeg nu 124 kilo. Dinsdag komt je boek. En de dagen worden weer langer dus ik kan elke ochtend een eind fietsen. Ik heb geen zin in al die complicaties van steeds maar dat gewicht meesjouwen. Het gaat lukken. Ik wil 90 kilo wegen en niet zeuren dat je eerst kleine doelen moet stellen. Dat is een vrijbrief om op dat moment te stoppen. Ik zie er niet uit, ik heb een vette kop, ben futloos en ik spuit veel te veel insuline. De kinderen en kleinkinderen zullen trots op me zijn. En niet in het laatst mijn ega, die in de categorie vijanden van obesen valt. Ik hou nu al van je en ik ben nog niet eens aan de slag. Nog maar één nachtje slapen, vandaag kan het nog, morgen begin ik! <— herken je deze ook? Edu

 40. Volgens mij staat er toch echt dat het mogelijk is dat iemand een koolhydratenverslaving heeft… Dit riekt inderdaad naar jaloezie en afgunst. Maar goed, als je jezelf Wonder Woman noemt, dan kan het niet anders dan dat je jezelf wel erg onzeker voelt. Ik heb het boek van Yvonne net binnen en ben enthousiast! Dit zou inderdaad wel eens heel goed voor mij kunnen werken!

 41. Yvonne Lemmers Reageer

  Met trots mag ik meedelen dat de tweede herziene druk van GRIP OP KOOLHYDRATEN vanaf 1 september 2009 in heel Nederland verkrijgbaar is! Inmiddels liggen er al meer dan 1000 boeken GRIP OP KOOLHYDRATEN bij mensen op keukentafels, naast het bed, etc. Nieuw in deze tweede druk zijn de 5 voorbeeldverhalen van het forum. Tevens nieuw is de bijdrage van cardioloog Helmut Gehlmann. Hij begint zijn verhaal met: Eindelijk iemand die een dieet bedenkt én weet hoe het menselijk lichaam werkt. Vanaf 1 september 2009 is mijn boek bij álle (internet)boekhandels in Nederland verkrijgbaar/bestelbaar. De eerste druk kwam uit op 19 maart 2009 en is slechts een beperkt aantal verkooppunten verkrijgbaar geweest. En nu binnen een half jaar een tweede druk én landelijke dekking! Een bevestiging voor de werkzaamheid van dit koolhydraatbeperkte voedingsprogramma en de comeback van vet, de methode LEMMERS! Vriendelijke groet, Yvonne Lemmers, diëtiste met Grip op Koolhydraten

  • dag Yvonne, Ik heb u boek aangeschaft vind het nogal een ingewikkelde boek omdat er geen dagmenu’s per week bij staan. vind ik wel lastig. Kunt u mij vertellen wat ik het beste kan doen om mijn overtollige kilo’s zo snel mogelijk kwijt kan raken. Ik heb PCOS en het afvallen gaat heel moeilijk

 42. Ik zag een foutje in mijn berichtje staan. Ik ben door een koolhydraatARM dieet 40 kilo afgevallen. En Yvonnen moet natuurlijk zijn Yvonne. Wat wil je met 240 aanslagen per minuut :D

 43. Ik volg het dieet van Lemmers niet,maar wel koolhydraat arm. We moeten af van het idee dat je van vet vet wordt. Het kan fysiologisch niet dat je lichaam van vet vet gaat maken. Om vet op te slaan heb je insuline nodig en die krijg je alleen als je genoeg koolhydraten eet. Ik ben vorig jaar even gestopt met mijn dieet en voile ik had weer allerlei klachten die ik hiervoor ook had. Zelf ben ik 2004 bijna 40 kilo afgevallen door een koolhydraat dieet en ging me beter voelen. Ik was voor 2004 aangekomen door de medicijnen. ik kwam ruim 35 kilo aan in 7 maanden. Toen ik over ging op vetarm dieet kwam ik alleen maar nog meer aan. In 2004 ben ik toen 40 kilo kwijt geraakt Tot vorig jaar. Ik sport 5x in de week en kwam met koolhydraten alleen maar aan. Nu val ik eindelijk weer af. Voor mij nooit meer teveel koolhydraten. En waar Yvonnen vooral zegt is dat je na een tijdje bet weer, brood, aardappelen, pasta kan eten, alleen nooit in de hoeveel die je vroeger at.

 44. ben nu ruim 3 maanden bezig met de Lemmers methode en ben naast de 7,5 kilo behoorlijk wat centimeters kwijt en ik eet nu maar 3x per dag en heb tussendoor zelden een hongergevoel en dat heb ik nog nooit gehad. Prima vol te houden dus. Ik eet ’s ochtends 2 crackers met kaas of worst, ’s middags een omelet of een salade en ’s avonds met de pot mee[ ook gourmetten en bbq-en] en fruit en/of sap en als toetje een stukje pure chocolade bij de thee[puur vond ik 39 jaar niet lekker]. Heb ik een dipje[ heel zelden ] neem ik een handje noten. Ben verder van de cola light af en voel me top. Probeer het eens!

 45. Yvonne Lemmers Reageer

  Voorwoord in mijn boek GRIP OP KOOLHYDRATEN. Kenmerken programma: proteïnerijk, koolhydraatbeperkt en geschikt voor diabetes type 2.Door Melchior Meijer, medisch journalist —————————– Tot oktober 2004 was Annika Dahlqvist een gewone huisarts in een gewone groepspraktijk in midden Zweden. Maar toen deed ze iets wat haar rustige bestaan drastisch op zijn kop zou zetten. Ze begon patiënten met overgewicht, hoge bloeddruk, ongunstige cholesterolwaarden en diabetes te adviseren om minder koolhydraten en meer vet te gaan eten. Niet omdat dat haar wel een leuk idee leek, maar omdat steeds meer wetenschappelijk onderzoek er op wijst dat veel welvaartsziekten voortkomen uit de huidige, magere voedingsadviezen, die sterk de nadruk leggen op de geregelde consumptie van koolhydraten. Die adviezen vloeken met onze genetische blauwdruk, leerde Dahlqvist. We bezorgen onszelf minimaal drie maal per dag het equivalent van een orale glucosetolerantietest en vinden het vervolgens gek dat we insulineresistent en suikerziek worden. De resultaten van dokter Dahlqvists dappere interventie waren fantastisch. Mensen mochten weer lekker eten, verloren vervolgens moeiteloos gewicht, kregen een jeugdig cholesterolprofiel en veranderden van futloze zombies in vrolijke actievelingen. Haar leger diabeten werd gezond, of kon toe met een heel lage dosis medicijnen. Iedereen blij? Was dat maar waar. Een groep diëtisten kreeg lucht van Annika Dahlqvists onverantwoordelijke gedrag en gaf haar aan bij het tuchtcollege. De collega’s in haar groepspraktijk stelden haar voor de keuze: je houdt je voortaan aan de richtlijnen of je krijgt ontslag. Ze besloot de eer aan zichzelf te houden en zelf te vertrekken. Haar taak was mensen beter te maken, niet zieker. Vanuit een gebouwtje van de padvinderij voorzag ze haar patiënten, illegaal en onbezoldigd, van advies. Haar inkomen verdiende ze als spoedarts op de eerste hulp van een ziekenhuis. In januari 2008 gebeurde er iets dat op termijn ook in Nederland flinke gevolgen zal hebben voor de officiële voedingsrichtlijnen, met name die voor diabeten. Na twee jaar onderzoek gaf een commissie van de Zweedse Gezondheidsraad Annika Dahlqvist gelijk. haar koolhydraatbeperkte model is in overeenstemming met zowel de wetenschappelijke inzichten als de klinische praktijk luidde de uitspraak. Met andere woorden, niet Annika Dahlqvist, maar de diëtisten die Annika haar artsenbevoegdheid hoopten te ontnemen, geven achterhaalde, onverantwoorde voedingsadviezen. De in de Zweedse media breed uitgemeten officiële rehabilitatie van dokter Annika Dahlqvist is een regelrechte afgang voor het Zweedse equivalent van ons Voedingscentrum en voor de Zweedse collega van voedingspauzen als Martijn Katan, Frans Kok en Jaap Seidell. Hun fysiologisch krankzinnige richtlijnen zijn tot stand gekomen in een onwetenschappelijk, door vooringenomenheid, autoriteitenvrees, corruptie en vriendjespolitiek gedomineerd klimaat. Wie de ruim 150 jaar literatuur analyseert, ontdekt snel dat de ware oorzaak van overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en zelfs Alzheimer moet worden gezocht in de explosieve toename van de consumptie van suiker, geraffineerde koolhydraten en het als hartvriendelijk aan de man gebrachte linolzuur. Verzadigd vet, cholesterol en andere verketterde elementen van ons eten hebben er niets mee te maken. Yvonne Lemmers lijkt in veel opzichten op Annika Dahlqvist. Als gelegitimeerd diëtiste maakt ze deel uit van het gezondheidskundige. Ze ontdekte tot haar verbazing dat patiënten dikker en ongezonder worden wanneer ze worden veroordeeld tot het standaard bordkartonnen dieet van ontbijtgranen, Liga, brood, brood, nog eens brood, cholesterolverlagende halvarine en andere lucratieve nep voeding. Ook Lemmers dook in de literatuur en kwam er achter dat de huidige vetvrees kolder is; potentieel levensgevaarlijke kolder, die de levenskwaliteit van tienduizenden Nederlanders ondermijnt. En net als Annika Dahlqvist besloot Yvonne Lemmers om niet te zwijgen. Ze helpt mensen met fysiologisch steekhoudende adviezen die vaak lijnrecht indruisen tegen de door de voedingsindustrie gedicteerde richtlijnen van haar collega’s. Daarmee begeeft ze zich, zo weet ik als medisch journalist uit ervaring, op gevaarlijk terrein. Hele brigades staan klaar om haar te marginaliseren en belachelijk te maken. Ik weet echter ook dat ze een eventuele storm rond haar persoon uiteindelijk met glans zal doorstaan. En u? Leest u dit boek. Check wat Yvonne zegt, ga zelf op onderzoek uit. Geef haar plan een kans. En u zult al snel zien, de grootste winnaar, dat bent u. Yvonne Lemmers, diëtiste

 46. Simone en Lotte Reageer

  Beste mevrouw Yvonne, Voor biologie moeten wij, 2 leerlingen van een middelbare school te Apeldoorn, een werkstuk maken over een verslaving. Wij hebben als onderwerp de koolhydraatverslaving gekozen. Wij vragen u vriendelijk of u een aantal vragen over die verslaving voor ons wilt beantwoorden, het zullen er ongeveer 20 zijn. Graag horen wij zo spoedig mogelijk uw reactie. Met vriendelijke groeten, Lotte en Simone PS. Zou u tevens ons uw e-mailadres kunnen geven, dan wordt niet alles publiekelijk vertoond. Bij voorbaat dank.

 47. In AD Weekend van zaterdag 12 januari zie ik een aardig gerelateerd verhaal: ‘Bewegen tot je een ons weegt’ Jan.

 48. Dit las ik laatst in Runner’s World (Fit & Feiten). Groetjes, Jan. Goede Calorieën, Slechte Calorieën: In zijn recent verschenen boek ‘Good Calories, Bad Calories’ schetst wetenschapsjournalist Gary Taubes (Science Magazine, New York Times) een ontluisterend beeld van het onwetenschappelijke, door vooringenomenheid, autoriteitenvrees, corruptie en vriendjespolitiek gedomineerde klimaat waarin de huidige voedingsrichtlijnen tot stand zijn gekomen. Aan de hand van interviews met meer dan 600 deskundigen en een analyse van 150 jaar literatuur, maakt Taubes aannemelijk dat de ware oorzaak van overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en zelfs Alzheimer moet worden gezocht in de explosieve toename van de consumptie van suiker en geraffineerde koolhydraten en niets te maken heeft met de vetten die we eten. Vanaf de jaren ’20 is dit consequent aangetoond in talloze gedegen onderzoeken, maar halverwege de vorige eeuw werd het vrij plotseling riskant om ideeën te presenteren die indruisden tegen het nooit bewezen dogma dat vet dik maakt en aderverkalking veroorzaakt. Keurig aan de hand van de wetten van de thermodynamica legt Taubes (van huis uit natuurkundige) uit dat overgewicht niet per sé een kwestie is van te veel eten en te weinig bewegen, maar van een hormonale disbalans. Veel mensen maken in respons op onnatuurlijke doses koolhydraten te veel insuline aan, waardoor de calorieën uitsluitend naar de vetdepots worden gesluisd en vervolgens niet beschikbaar zijn als energie voor bijvoorbeeld de spiercellen. Dit verklaart waarom sommigen op een hongerdieet van 1000 kcal nog kunnen aankomen. Onder invloed van de te hoge insulinespiegels slaan ze elke calorie op als vet, maar ze kunnen er niet bij. Hoeveel ze ook eten, hun cellen verhongeren, waardoor ze dezelfde niet te stillen eetlust ontwikkelen als iemand met diabetes type 1. De provocerende conclusie die je uit deze gedocumenteerde, maar stelselmatig genegeerde waarnemingen moet trekken, is dat honger, lethargie en bewegingsarmoede een gevolg zijn van het ziekteproces – niet de oorzaak. Ter illustratie draagt Taubes onderzoeken aan waarin de onnatuurlijke insulinevloed bij obese kinderen wordt ingedamd. Hun vraatzucht verdwijnt onmiddellijk en ze beginnen binnen een dag spontaan als ‘normale’ kinderen te rennen en ravotten.

 49. Hoi! Jeetje, wat een verhitte discussie. Ik denk dat Yvonne heel goed weet waar ze het over heeft, maar dat wij in dit koolhydraatverslaafde land er nog niet klaar voor zijn om allen onze geliefde boterhammen met kaas vaarwel te zeggen. Wist je dat bv PMS met een ander voedingspatroon heel erg verminderd? En dat je veel minder prikkelbaar bent als je geen pieken en dalen meer in je bloedsuiker hebt? Dat je je best fit kunt voelen na een maaltijd, tenzij die veel aardappelen, pasta of rijst bevatte.. zoetjes of suiker in je koffie, vruchtensapjes of (light)frisdranken, snoepjes en kauwgumpjes verstoren je bloedsuikerspiegel en daarmee je hormoonbalans… Wonderwomen, waarom voel je je eigenlijk zo aangevallen?? herken je misschien iets te veel in het lijstje? Verder een super site, hoor! Groetjes, Marije

 50. Albert Heijn vertelt met de zegeltjes geen onwaarheden om klanten binnen te halen. Yvonne doet dit wel. Ik zeg ook niet dat ik het gevoel heb dat ik contact met haar op MOET opnemen. Ik citeer uit het artikel: “Als je vaker dan 3x JA beantwoordt op deze vragen dan heb je volgens diëtiste Yvonne Lemmers een koolhydraatverslaving en kun je – heel subtiel – contact met haar opnemen voor begeleiding via een telefoonnummer.” Er staat toch duidelijk ‘kun je contact opnemen’ en niet ‘moet je contact opnemen’. Of mis ik hier iets dat jij wel ziet? AANVULLING: Ik zie dat ik in één reactie het woord ‘moeten’ heb gebruikt in de context die jij suggereert. Mijn excuses, ik bedoelde het niet in dwingende zin. Over het commerciële gedeelte: je mist mijn punt. Ik bedoel er mee te zeggen dat ik niet financieel afhankelijk van deze site ben, en dus kan schrijven wat ik wil zonder adverteerders of mijn eigen inkomsten in de weg te zitten. Dat ik aan deze site wel een zakcentje overhoud is geen geheim, maar positief schrijven over bijvoorbeeld Sonja Bakker omdat ik geld verdien aan de verkoop van haar boeken zal ik niet doen. Ik schrijf alleen positief over haar boeken als ik écht vind dat ze goed zijn, maar helaas is dat nog niet gebeurd. groetjes WW

 51. Rob (Pseudoniem: Super Man) Reageer

  Hallo WW, Gek zeg dat Yvonne zich commercieel opstelde, en dat ze daar een marketingsleutel voor gebruikt… Niet gek dus, Yvonne is diëtiste en dus zelfstandig ondernemer, dit doet zij uiteraard ook om brood op de plank te krijgen (niet teveel natuurlijk want dan zit je met die koolhydraten), elk bedrijf is commercieel ingericht, en maakt gebruik van marketing, dat is normaal in deze wereld. Op het moment dat Albert Heijn een spaaractie houdt dan is dat een marketingsleutel om meer commercieel te bereiken, oftewel meer omzet te draaien. Als ik er voor kies om hier aan mee te doen dan doe ik dat, heb ik geen zin dan doe ik dat niet, Albert Heijn zegt namelijk niet dat ik mee MOET doen, maar als ik interesse heb dan mag dat wel. Hiermee zijn we aangekomen bij mijn punt van irritatie richting Wonder Woman, je blijft herhalen dat Yvonne communiceerde dat de mensen bij haar MOETEN komen en haar programma MOETEN volgen, ik ga het je nu nog één keer vertellen,dat is niet zo! Als jij dit wel zo blijft zien dan krijg je het druk, er zijn in Nederland duizenden bedrijven die aan commercie en marketing doen, als je die allemaal moet behandelen op je weblog heb je echt te weinig MB tot je beschikking. Nog even wat anders, inderdaad ik heb baad bij de methode, en ja zo voel ik dat, het feit dat ik baad heb bij de methode is niets minder dan een bewijs dat het bij mij werkt, natuurlijk kan ik niet beoordelen of het voor iedereen werkt, maar dat kun jij ook niet. Nu even het laatste wat ik (voorlopig) kwijt wil, jij geeft aan niet te hoeven leven van dit weblog, onderaan deze pagina staat volgende Copyright 2006-2007 Adverteren op deze site? Klik hier Dat riekt toch naar commercie? ik hoop dat je me kan vertellen dat jij hier niet financieel wijzer van wordt, zo ja dan klopt volgend citaat van jou niet helemaal; Bovendien hoef ik niet over te komen als expert, als dokter of als diëtiste, want ik leef niet van dit weblog en koppel het dus niet aan mijn beroep om klanten binnen te halen. Zo nee dan kun je laatste alinea als niet geschreven beschouwen. Groeten, Rob (ook wel bekend onder de pseudoniem; Super Man)

 52. Ze probeert potentiële klanten wel degelijk aan te spreken met de zogenaamde koolhydratenverslavingstest. Dat lijkt me geen discussiepunt want deze pagina is alleen maar gericht op commercie. Alle marketingtrucs worden gebruikt: identificeren met de schrijfster (zelf ooit dik, maar toen eigen programma ontwikkeld dat natuurlijk heel goed helpt), identificeren met de klachten (koolhydratentest), testimonials (anderen die het licht hebben gezien door de methode), vergelijking (met deze methode geen last van de nadelen van andere methodes) etc. Dat jij baat hebt bij de methode wil niet zeggen dat de methode deugt, al zul jij dat wel zo voelen. Veel mensen hebben ook baat bij homeopathie, maar is het daarom een methode die bewezen werkt? Neen. Sterker nog: er staat een beloning open van 1 miljoen dollar voor degene die wetenschappelijk bewijst dat homeopathie werkt. En waarom zou een echte naam zorgen voor een professionele uitstraling? De beste boeken en cd’s worden tenslotte gemaakt door mensen die schuil gaan achter een pseudoniem. ;) Bovendien hoef ik niet over te komen als expert, als dokter of als diëtiste, want ik leef niet van dit weblog en koppel het dus niet aan mijn beroep om klanten binnen te halen. groetjes WW

 53. Wonder Woman!! nu begin je weer!! Zegt Yvonne dat je bij haar langs MOET komen? Ik zal je het antwoord geven; dat zegt ze NIET! Feit is dat sinds ik de eetwijze van Yvonne aanhoud, met dus 1 koolhydraat moment per dag,ik mijn paracetamol in de kast kan laten staan en geen hoofdpijn meer heb, waar het me uiteindelijk om te doen was, afvallen, dat gaat ook perfect, ben ik korte tijd 7 kilo kwijt, heb geen hongergevoel en voel me absoluut fitter. Dus Wonder Woman, Yvonne geeft geen onjuiste informatie, want het bewijs is bij mij en vele anderen geleverd. Probeer het zelf ook eens, je zal je een stuk lekkerder voelen! Overigens blijf ik het jammer vinden dat je jezelf Wonder Woman noemt, als je professioneel over wilt komen (en dat probeer je volgens mij) dan kun je gewoon je naam noemen, net als Yvonne Lemmers!

 54. Dit ziet er uit als een goed commentaar van jou. Ik snap alleen niet waarom je dan zo’n rare koolhydraten test op je website zet. Die klachten komen echt niet allemaal, en in veel gevallen ook niet voor een klein gedeelte, van koolhydraten. Dát was en is mijn grootste punt van kritiek: je spreekt mensen aan om de verkeerde redenen – IEDEREEN heeft wel last van die klachten, en blijkbaar zouden ze dan allemaal bij jou langs moeten komen voor een koolhydraatarm dieet. Dat is onjuiste informatie en daar spreek ik je op aan.

 55. Laats heb ik een reactie gegeven op een weblog dat ging over twijfels over Becel Pro.activ. Zie onderstaande tekst. Voor de gehele discussie en uitleg over het Becel pro.activ zie: Voeding Weblog ************************************ Ik, Yvonne Lemmers, diëtiste begeleid sinds begin 2005 mensen die op een gezonde manier zonder honger af willen vallen. Mijn programma / eetwijze (ik noem het geen dieet) wijkt geheel af van de normale caloriebeperkende diëten. Mijn OPGEWICHT-programma is een eetwijze met een beperking van het aantal dagelijkse koolhydraatmomenten. Dus in plaats van bijvoorbeeld de normale zes tijdstippen waarop de Nederlandse mens (en ook diegene die af probeert te vallen) eet gaan we terug naar één koolhydraat-moment. De overige eetmomenten bevatten dus veel eiwitten, vetten en groenten. DUS ÓÓK VEEL EIEREN EN KAAS EN VIS EN VLEES EN VET! En geen Light! En ik moet zeggen: degenen die dit strikt volgen voelen zich kiplekker en de cholesterolwaarden en hoge bloeddrukken dalen met deze leefwijze. Ook veel verbetering geconstateerd van spierklachten en fibromyalgie, huidproblemen, gewrichtsklachten. Voorbeeld: Ik heb een klant gehad die het bijna niet durfde te zeggen dat ze dagelijks toch zeker wel minstens 2 eieren at. En haar cholesterol was prima! (ze heeft een analiste als schoonzus die ze zo af en toe haar bloed laat analyseren en het was altijd perfect in orde.) Ander voorbeeld: Man rond de 50, altijd gezond gegeten, natuurgeneeskunde gestudeerd, sportief, familiair aangelegd met een hoog cholesterolgehalte (meesten gebruiken statines). Hij dacht altijd goed bezig te zijn met zijn volkorenprodukten en vetarme produkten. Hij had heel veel dagelijkse eetmomenten. Nu dus slechts 1 koolhydraatmoment. Zijn cholesterolgehalte is pas gemeten: 6 dus uitstekend. Hij voelt zich kiplekker, zijn vollemaansgezicht is weg, zijn trommeldragersbuik is verdwenen, hij is rustigaan 8 kg afgevallen en gaat nu door tot de laatste 4 eraf zijn. Zoals hij zelf zei: Dacht ik altijd gezond bezig te zijn!!! Het weet gewoon dat dit patroon bij hem past en goed voor hem is…. mét veel eieren. En zo kan ik nog heel veel voorbeelden (waaronder mezelf) opnoemen. Door op mijn manier te eten verlaag je je dagelijkse insulineaanmaak. Juist een hoge insulinespiegel moet gezien worden als mogelijke basis van hoge bloeddruk, hoog cholesterol, kans op diabetes. Groeten, Yvonne Geplaatst door: Yvonne Lemmers | 13 april 2007 om 13:16 Yvonne, Bis, bis, bis! Dit is het eerste samenhangende, logische, op nuchtere waarneming en kennis van de menselijke fysiologie gestoelde advies dat ik uit de pen van een diëtiste heb zien komen. Het merendeel van je collega’s is volkomen gehersenspoeld met fysiologisch idiote sprookjes en vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. Ik krijg geregeld mailtjes / telefoontjes van insulineresistente of al diabetische mensen die n.a.v. van mijn artikelen over dr Jörgen Vesti Nielsen (Karlshamn Study) overwegen een andere dieetkoers te gaan varen, maar die niet durven omdat ze geen ‘deskundige’ kunnen vinden die hen daarin wil begeleiden en omdat hun artsen / diëtisten hen voor gek voor verklaren. Als journalist ga ik uiteraard niet verder dan het verstrekken van algemene informatie. Zou ik zulke mensen in het vervolg naar jou mogen verwijzen? Groet, Melchior MeijerGeplaatst door: Melchior Meijer | 7 mei 2007 om 9:22 **************************************** Biografie Melchior Meijer (1963) schrijft als freelance journalist voor ondermeer Men’s Health, Best Life, Psychologie Magazine, Runner’s World, AD Magazine, Panorama, Triv’, Ortho, Fit met Voeding, Goodies en Jetsetters. Hij heeft zich gespecialiseerd in voeding, gezondheid en farmacie en noemt de medisch-farmaceutische industrie een van de laatste volstrekt onbewaakte machten. In 2004 werd hij gevraagd toe te treden tot The International Network of Cholesterol Skeptics (Thincs.org), een gezelschap van artsen, academici en science writers dat de hypothese dat cholesterol en verzadigd vet hart- en vaatziekten veroorzaken verwerpt. Meijers voorbeeld is de Amerikaanse journalist Gary Taubes, auteur van ondermeer ‘The Soft Science of Dietary Fat’ en ‘What If It’s All Been a Big Fat Lie’. Zijn helden in de wetenschap zijn Loren Cordain, Staffan Lindeberg, Uffe Ravnskov, Malcolm Kendrick en Frits Muskiet. Lees hier het geboycotte artikel over cholesterol van Melchior Meijer: De cholesterol mythe Deze versie bevat informatie over de idiote weg die dit artikel aflegde. ************************************** Groeten, Yvonne Lemmers P.s. Ben trouwens heel benieuwd wie of wat jij bent WonderWoman… Is dat ergens te vinden op deze site of zit er achter WW een heel legioen van schrijvers?

 56. Wat een afgunst allemaal zeg! Heeft Yvonne tegen één van jullie gezegd dat jullie haar programma MOETEN volgen? Tegen mij niet, maar ik volg het wel en naar volle tevredenheid, want inderdaad ik heb weinig tot geen hongergevoel tussendoor! Yvonne chappeau! je doet het goed en nog een chapeau voor Yvonne, ze durft zich namelijk gewoon Yvonne Lemmers te noemen en schrijft niet onder een synoniem als wonderwoman maar vooruit ik zal eerlijk blijven ook op deze site staan nuttige zaken. Yvonne ga zo door, Wonderwoman verdiep je wat beter in de materie van Yvonne. Groet, Rob

 57. @ Yvonne: k heb even naar je lijstje gekeken en ik vind het klinklare onzin. waarom: Ik vind het moeilijk om af te vallen of op gewicht te blijven? Ik krijg na het eten van een volledig ontbijt, trek voordat het lunchtijd is? Jep, zit 6.5 uur tussen. beetje raar als je geen trek krijgt in de tussentijd. Wanneer ik zin heb in een tussendoortje eet ik meestal een stuk fruit of chips, koekjes, ontbijtkoek, crackers of snoepgoed. Jep Meestal fruit. 1 keer in de loop van de ochtend 1 keer rond een uurtje of 4 ’s middags. 2 keer fruit per dag hartstikke gezond. Ik word sloom na een uitgebreide maaltijd? Jep, zie vorige verklaring over bloed naar de maag na een dag hard werken. Ik heb last van stemmingswisselingen? Jep, zoals wel meer vrouwen, lang leve de hormonen en i.i.g. 1 ja voor alle dames. Tussen de maaltijden drink ik frisdranken of vruchtendranken gezoet met suiker of kunstmatige zoetstof. nop alleen ’s avonds als ik thuis kom en soms jus bij het ontbijt. Ik drink koffie en/of thee met suiker of zoetjes 1 keer per 2 dagen. niet echt vaak dus. Ik eet vaak kauwgom of snoepjes (gewone of suikervrije). Nop. En ik zie mezelf echt niet als koolhydratenverslaafde. Jij wel? Ik eet braaf volgens de regeltjes van het Voedingscentrum (dus inclusief gezonde koolhydraten), maar dan ietsje minder en ben al 8 kilo kwijt. Moet er nog 4. Groeten, Suzanna

 58. haha Yvonne, jij probeerde de grammatica van WonderWoman te verbeteren?! Jou spelling is ook niet perfect hoor! Producten is met C :D

 59. Ik eet nu 1 week volgens de methode van Yvonne, en wat denk je 2 kilo ERAF. En ik voel me super, fitter, opgewekter kan beter naar de wc, m’n buik is niet zo opgeblazen. Dus bij mij werkt het goed.

 60. Je doet nog steeds uitspraken die nergens op gebaseerd zijn. Een voorbeeldje, je zegt op je site: Dat is het voordeel van de koolhydraatbeperking: wel vet verbranden en geen spieren! Daar klopt helemaal niets van. Iedere deskundige zal je vertellen dat vooral eiwitten van belang zijn om je spieren te behouden en op te bouwen. Als je van je hele koolhydratenverhaal nu gewoon een strijd tegen suiker maakt: de enkelvoudige koolhydraten… Maak mensen niet wijs dat koolhydraten in het algemeen de boosdoener zijn van overgewicht.

 61. Yvonne Lemmers Reageer

  Ik heb niets tegen koolhydraten, zeker niet de natuurlijke. Het feit dat onze Westerse eetwijze en het overvloedige aanbod van voeding in supermarkten, op straat, in de keukenkastjes, etc. ons lichaam zo geprogrammeerd heeft dat we geen maaltijd meer zonder koolhydraten eten staat me tegen. Het feit dat je van koolhydraten honger krijgt en je weer doet verlangen naar nog meer koolhydraten… daar moet je iets mee doen! Dat de meeste vermageringsdiëten zich maar vast blijven houden aan het aanbieden van magere koolhydraatrijke produkten… dat staat met tegen! Door op een andere manier te eten (oftewel het aantal dagelijkse koolhydraatmomenten te beperken) dat staat me juist wel aan! Op de juiste manier genieten van koolhydraten, dat is de juiste weg naar een slanker lichaam én een betere gezondheid. En dat is geen onjuiste info en zeker geen bedrog. Enne, Michel Molenaar, bedankt voor je fijne reactie. Jij hebt ook verstand van koolhydraten en de juiste vetten! Yvonne Lemmers – Opgewicht.net

 62. Als Yvonne Lemmers zoveel verstand zou hebben van koolhydraten, dan zou ze op z’n minst kunnen uitleggen dat niet alle koolhydraten gelijk zijn, en ook lang niet allemaal verkeerd. Ze mag van mij alles roepen wat ze wil, ook als het slecht beargumenteerd is. Maar klanten misleiden met onjuiste informatie en onzinnige checklists valt in mijn ogen onder bedrog.

 63. Michel Molenaar Reageer

  Mevrouw Lemmers heeft meer kennis van de menselijke fysiologie en stofwisseling in haar linkerpink, dan WonderWomen et al in hun hoofd. Wie de literatuur een beetje volgt, kan niet anders dan constateren dat heel veel Nederlanders gebaat zijn bij koolhydraatrestrictie. Wie mensen met forse insulineresistentie, compensatoire hyperinsulienaemie, gigantische postpandriale glucose- en insuline-excursies met uitgestreken smoel adviseert om toch voor mager en koolhydraatrijk te blijven eten, is ofwel oliedom, ofwel een moordenaar. Michel Molenaar.

 64. Zo is het WonderWoman! Sorry hoor Yvonne, maar hoe jij reageert is absoluut NOT DONE! Voor waar die brutaliteit? Als je zo reageert kom je juist ongeloofwaardig over aangezien je compleet in de aanval schiet. Ga vooral zo door, zal je veel klanten trekken…

 65. Hoi Yvonne, Ik vind dat jij potentiële klanten met verkeerde informatie probeert over te halen om contact met jou op te nemen. Als je bovendien zo reageert als je nu doet, is dat alleen maar schadelijk voor het imago van jouw bedrijf. Kritiek moet je goed weerleggen als jij denkt gelijk te hebben. Als je niet tegen kritiek kunt, reageer dan niet. Groetjes WW P.S. (niet P.s) Het is propageert (moet je als schrijfster toch weten)… En kauwgom kauwen, doe je nu eenmaal, gezien het een bezigheid is…

 66. Jaja. Wordt het toch tijd om iets aan je voedingsgewoonte te doen… P.s. het is word ik zonder T. (zou jij als actief weblog schrijfster wel moeten weten, of zat je in een after dinner dip) Kom je toevallig uit Gelderland?.. daar DOEN ze ook kauwgom kauwen…

 67. Hoi Yvonne, Ik ben sceptisch omdat je voorbeelden geeft die je niet zo simpel kunt koppelen aan een koolhydraatverslaving, en dan zeg ik het nog voorzichtig. De correlatie en causaliteit zijn 100% uit de duim gezogen. Kauwgom kauwen doe ik om de frisse smaak, sloom worden na een maaltijd word ik omdat ik de hele dag gewerkt heb en het bloed ook nog eens naar mijn maag gaat voor de vertering van het voedsel. Koffie zonder zoetstof lust ik niet. Stemmingswisselingen kunnen aan 1000 dingen liggen, et cetera, et cetera. Dat iets een symptoom KAN zijn van een bepaald fenomeen, toont niet per definitie onomstotelijke verbanden aan. Groetjes, WW

 68. In de vorige reactie zat een essentiële fout dus bij deze de goede tekst: Jammer dat je zo sceptisch reageert wonder woman… Je scoort zeker hoog op de test en je denkt dat dat normaal is? Scoor je hoog dan weet je ook zeker dat je aan het einde van het jaar zeker niet lichter bent dan aan het begin. 80% van de mensen is koolhydraatverslaafd en als je dat beseft dan snap je ook dat je op de koolhydraten moet letten om op een makkelijke manier zonder honger af te kunnen vallen. En geloof me, ik hoef niemand te overtuigen. De manier van eten die ik propageer (niet koolhydraatarm maar een BEPERKING van het aantal dagelijkse koolhydraatmomenten) progageert zichzelf!!! Het verspreidt zich als een olievlek. Je hebt geen honger en je eet als vanzelf minder en je valt vanzelf af. Het is geen crashdieet en je kunt het heel lang volhouden. Enne… als je de regels van het opgewicht programma houdt scoor je 0 x JA op de test van koolhydraatverslaving en je lijf wordt er alleen maar beter van!!! Groetjes, Yvonne

  • hoi, als eerste wil ik zeggen wat doen mensen hier als ze niet in dit dieet geloven maar andere zwart willen maken?!! dus zijn ze zelf onzeker! ga dan iemand anders lastig vallen en lat yvon haar werk doen! mss heeft ze niet goed op je reactie gereageerd maar dat is omdat ze denk ik voor het blok werd gezet?! kortom doe niet zo flauw en laat yvon haar werk doen!!! ze schrijft dit dieet niet voor niets voor dus zal best wel een logica inzitten.

  • Het gaat hierboven niet om Yvonne’s dieet, maar om haar checklist voor een koolhydraatverslaving. Het lijkt erop dat de portemonnee een rol speelt in deze logica…

  • Beste Wonder Woman, Ik ben zelf ook dietiste en Het een algemeen aanvaard principe dat sommige mensen reageren op Koolhydraten door het onmiddellijk omzetten vetten. Er heeft zelfs een heel groot artikel in de Elsevier gestaan (niet helemaal een te verwaarlozen blaadje zeg maar) Koolhydraten zijn de nieuwe vetten. Al jaren zijn wij verkeerd voorgelicht over de zin en onzin van vetten. Je hebt vet nodig!! En alle light producten blijken volgens gefundeerd wetenschappelijk onderzoek zelfs een averechts effect te hebben. Je wordt er DIK van. Alle zoetstoffen en vetvervangers, blijken toch niet zo goed als ons al jaren wordt aangepraat door de voedingsmiddelen industrie. Goed en gezond eten met vetten, vitaminen en mineralen en niet te veel = beter dan LIGHT! Bovendien val je door deze stelling ook een zeer bekende internist af! Het is wetenschappelijk aangetoond Wonder Woman, Yvonne klets alles behalve uit haar…….!!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.