De EHEC-bacterie; iedereen wil weten hoe het ermee staat. Daarom hierbij alles wat je moet weten over EHEC-besmette groenten, EHEC-besmet vlees en de verspreiding, symptomen en behandeling van de EHEC-bacterie binnen Nederland…

Huidige situatie omtrent de EHEC-besmetting

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft Nederlandse artsen en deskundigen gevraagd om extra alert te zijn op symptomen/verschijnselen van besmetting met de EHEC-bacterie. Dat komt omdat er binnen Europa een pandemie dreigt uit te breken met deze beruchte darmbacterie…

Meest recente EHEC-nieuws:

  • 05 augustus 2011 – Onze nagedachtenis gaat uit naar de nabestaanden van de ruim 46 mensen die zijn gestorven aan de EHEC-bacterie.
  • 01 augustus 2011 – Hoewel komkommerbedrijven achteraf niets te maken hebben met de EHEC-besmetting, lijden komkommertelers nog altijd onder de hele EHEC-kwestie.
  • 22 juli 2011 – De rust lijkt inmiddels wedergekeerd, maar het blijft opmerkelijk dat er nooit uitsluitsel is gegeven omtrent bio-industrie gerelateerde oorzaken (biogassen, mestvergisting e.a.)  waar eerder nog sprake van was.
  • 20 juli 2011 – Inmiddels heeft de Europese Voedsel-Autoriteit (EVA) bekendgemaakt dat de EHEC-pandemie is ontstaan door besmetting van Egyptische spruitgroenten (taugé e.a.).
  • 24 juni 2011 – Het dodental als gevolg van de de EHEC-uitbraak in Duitsland is inmiddels opgelopen tot 43.
  • 22 juni 2011 – Er zijn inmiddels 11 Nederlanders besmet geraakt met EHEC, waarvan er 4 te kampen hebben met HUS (nierfalen).
  • 12 juni 2011 – 30 Duitsers zijn inmiddels aan EHEC symptomen overleden.
  • 11 juni 2011 – De EHEC-bacteriën die op kiemgroenten (o.a. taugé en rode bietenspruiten) van een Duitse bio-boerderij zijn aangetroffen, blijken van het levensgevaarlijke O104 type; dit is dus zeer waarschijnlijk de oorspronkelijke bron van de EHEC-uitbraak.
  • 10 juni 2011 – Inmiddels zijn Duitse kiemgroenten de officiële hoofdverdachte in de EHEC-zaak.
  • 08 juni 2011 – De snelheid waarmee de EHEC darmbacterie zich verspreidt, neemt aanmerkelijk af (en dus ook de EHEC symptomen).
  • 06 juni 2011 – Op 7 juni houden de landbouwministers van alle EU-lidstaten een spoedbijeenkomst over de EHEC-uitbraak en EHEC-symptomen.
  • 05 juni 2011 – De EHEC O-104 blijk minder gevaarlijk dan de klassieke EHEC O-157. Het aantal besmette gevallen valt relatief mee. De overdracht van mens op mens is relatief laag. En de EHEC-symptomen zijn over het algemeen minder erg. Vooral de paniek die de bacterie teweegbrengt is funest. Tot nog toe zijn alleen mensen omgekomen aan EHEC O-104 die toch al verzwakt waren.
  • 05 juni 2011 – De gevaarlijke EHEC O-104 variant  komt waarschijnlijk van taugé (kiemplantjes) uit het Duitse Uelzen. De besmetting zou in het water van de kiemtrommel zijn ontstaan. Men is overigens nog wel bang voor overhaaste conclusies.
  • 04 juni 2011 – Inmiddels hebben de EHEC-bacterie en diens symptomen aan 22 mensen het leven gekost.
  • 03 juni 2011 – Men heeft nog geen idee van waar de EHEC-bacterie nu precies vandaan komt. Noord-Duitse komkommerkwekerijen, Spaanse mest,  een restaurant in Lübeck en de Havenfeesten van Hamburg bleken achteraf niet de oorspronkelijke besmettingshaard of zelfs volledig EHEC-vrij. Ook in rundvlees of biogassen is tot nog toe geen EHEC gevonden.
  • 31 mei 2011 – De experimentele eculizumab-therapie werd tot nog toe ingezet als medicijn tegen EHEC-gerelateerde, levensbedreigende nierproblemen bij 3 met EHEC geïnfecteerde kinderen; de tests bleken succesvol.
  • 31 mei 2011 – Duitse artsen beschrijven in het vakblad ‘The New England Journal of Medicine’ hoe het Hemolytisch Uremisch Syndroom (HUS) ten gevolge van een EHEC-infectie drastisch bedaarde dankzij het monoklonale antilichaam Eculizumab.

Waarom is de EHEC bacterie uitzonderlijk gevaarlijk?

De EHEC-bacterie is eigenlijk niet meer of minder dan iedere andere darmbacterie van de bekende E.coli familie. De EHEC-bacterie is echter gemuteerd, waardoor antibiotica de bacterie niet of nauwelijks kunnen doden. Deze beruchte vorm van EHEC betreft dus momenteel een resistente bacterie waar men weinig tot niks tegen kan doen.

Symptomen & gevolgen van EHEC-besmetting

De EHEC-bacterie is bovendien uitzonderlijk agressief; hij veroorzaakt in eerste instantie misselijkheid, braken en/of hevige diarree; daarna kunnen darmbloedingen ontstaan. Bij besmetting met EHEC krijgt de patiënt doorgaans binnen 3 tot 4 dagen last van de eerste symptomen en klachten. Dit kan echter tot 10 dagen duren. Uiteindelijk kan de EHEC-bacterie zelfs de nieren aantasten. Van de patiënten met nierproblemen overlijdt momenteel 2 tot 9 procent. Wetenschappers doen er dan ook alles aan om vast te stellen welke antibiotica vat kunnen krijgen op de EHEC bacterie.

Gedetailleerd ziekteverloop bij een EHEC-besmetting

Bij besmetting met de EHEC bacterie, vertonen patiënten doorgaans de volgende klachten & symptomen in chronologische volgorde…

  • Milde diarree
  • (Hevige) buikkrampen
  • Waterige diarree
  • Braken(lang niet altijd)
  • Bloederige diarree
  • Koorts (lang niet altijd)

De klachten duren gemiddeld 4 dagen en gaan doorgaans vanzelf over. 2 tot 7 procent van de EHEC-patiënten krijgt echter last van:

  • Ernstige darmbloedingen
  • Levensbedreigende nierklachten (HUS = Hemolytisch Uremisch Syndroom)

2 tot 9 procent van de patiënten die HUS oploopt, overlijdt.

Behandeling EHEC-bacterie

Omdat de huidige antibiotica niet opgewassen zijn tegen de EHEC-bacterie, is er vooralsnog geen standaard behandeling tegen EHEC-bacterie mogelijk. Het is dan ook noodzakelijk om besmetting met de EHEC-bacterie en de verspreiding ervan zoveel mogelijk te voorkomen. Er wordt momenteel al wel gezocht naar een mogelijke behandeling tegen de EHEC-bacterie. Er is echter nog veel onduidelijk over de EHEC-bacterie en een mogelijke behandeling tegen EHEC.

Waar moet je op letten om besmetting met de EHEC-bacterie te voorkomen?

Er zijn momenteel geen duidelijke aanwijzingen dat er EHEC-besmette groenten in de Nederlandse supermarkten liggen. Er worden bovendien continu extra controles uitgevoerd om dit te voorkomen. Mocht je toch het zekere voor het onzekere willen nemen, dan vind je onderstaand meer informatie over wat te doen tegen EHEC besmetting. (bron)

  • Rauwe groenten –  Eet voorlopig geen rauwkost (rauwe groenten), geïmporteerd uit Spanje of Duitsland. Als je absoluut zeker van je zaak wilt zijn, kun je maar beter al je groenten koken en rauwe groenten (sla, tomaten, komkommer e.a.) vermijden. Als je toch rauwkost eet, schil dan in ieder geval je komkommers en was al je groenten uiterst zorgvuldig.
  • Rauw vlees – Hoewel minder agressieve varianten van de EHEC-bacterie in het verleden zijn opgedoken in filet américain, is er (nog) geen reden om aan te nemen dat het eten van rauw vlees momenteel gevaar met zich meebrengt. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je maar beter geen rauw vlees eten en al je vleeswaren door-en-door verhitten.
  • Ongepasteuriseerde melk & rauwmelkse kaas – Melk die niet is gepasteuriseerd of tijdens het pasteurisatie-proces onvoldoende is verhit, kan in principe EHEC-bacteriën en andere E.Coli-bacteriën bevatten. Hetzelfde geldt voor kaas van rauwe of slecht verhitte melk.
  • Hygiëne – Was regelmatig je handen en gebruik antibacteriële gel. Zo voorkom je dat er bacteriën via je handen op voedsel en in je mond terechtkomen. Was en ontsmet je handen extra zorgvuldig na toiletgebruik of contact met mest.

Risicogroepen EHEC-besmetting

De EHEC-bacterie slaat vooral toe bij mensen met een verminderde weerstand. Pas dus extra goed op als je EHEC-symptomen vertoont na bijvoorbeeld een griep, verkoudheid of operatie. Naast een verminderde afweer, loop je ook een grotere kans op een EHEC-besmetting als je tot de volgende risicogroepen behoort:

  • Kinderen jonger dan 5 jaar
  • Volwassenen ouder dan 60 jaar
  • Mensen die met kleine kinderen werken
  • Mensen die in de zorg werken
  • Mensen met ontoereikende hygiëne-standaarden
  • Mensen die met dieren & mest werken (boerderijen, kinderboerderijen, dierentuinen e.a.)

 

“Oud” EHEC-nieuws:

  • 31 mei 2011 – De agressieve EHEC-darmbacterie heeft inmiddels 16 dodelijke slachtoffers geëist; 15 in Duitsland en 1 in Zweden.
  • 31 mei 2011 – Duitse artsen zetten momenteel een experimenteel EHEC-medicijn genaamd ‘Eculizumab’ in om de (gevolgen van de) agressieve EHEC-darmbacterie te bestrijden.
  • 31 mei 2011 – In Nederland zijn 3 gevallen van EHEC-gerelateerd nierfalen bekend; het gaat om Nederlanders die in Duitsland besmet zijn geraakt.
  • 31 mei 2011 – In Duitsland zijn inmiddels 14 mensen overleden aan een EHEC-infectie; ruim 1400 Duitsers zijn besmet.
  • 30 mei 2011 – Het Productschap Tuinbouw hoopt dat alle geruchten en horrorverhalen over een besmettingshaard binnen Nederland de kop in zijn gedrukt.
  • 30 mei 2011 – De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) verklaart echter dat er reeds een inspectie bij het desbetreffende verdachte Nederlandse bedrijf is uitgevoerd, waarbij geen EHEC-bacteriën zijn aangetroffen.
  • 30 mei 2011 – Vorige week sprak de EU ook al over een “mogelijke besmettingsbron” in Nederland.
  • 30 mei 2011 – Een woordvoerster van de Europese Unie (EU) sprak vandaag –naast de verdachte komkommers uit Spanje– over ‘EHEC-besmette komkommers uit Nederland en/of Denemarken’.
  • 30 mei 2011 – Vooralsnog zijn er uit Nederlandse supermarkten geen komkommers vernietigd.
  • 30 mei 2011 –  Alle betrokken bij de problemen rond de EHEC-bacterie komen vanmiddag bijeen voor spoedoverleg.
  • 30 mei 2011 – Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil dat er z.s.m. duidelijkheid komt over de bron en oorzaak van de EHEC-besmetting.
  • 30 mei 2011 – In Nederland wordt momenteel extra goed getest door importeurs, groothandels, supermarkten en groenteboeren. Er is echter geen directe reden tot paniek.
  • 29 mei 2011 – Ook mensen in Zweden, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk en Groot-Brittannië zijn mogelijkerwijs geïnfecteerd met de EHEC-bacterie.
  • 28 mei 2011 – Een Nederlandse vrouw is in Duitsland besmet geraakt met EHEC – verdere verspreiding binnen Nederland is dus niet ondenkbaar.
  • 27 mei 2011 – Volgens een Duits onderzoeksinstituut dat 4 met EHEC-bacteriën besmette komkommers onderzocht, is 1 van deze komkommers van Nederlandse komaf; de nVWA heeft dit echter niet bevestigd.
  • 27 mei 2011 – De besmette komkommers zijn afkomstig van een Spaanse teler, maar het is nog onduidelijk of de schuld ligt bij de Spaanse teler of de Duitse verkoper.
  • 26 mei 2011 – Duitse autoriteiten gaan ervan uit dat het hoogtepunt van de EHEC-uitbraak nog niet is bereikt.
  • 25 mei 2011 – In Duitsland zijn reeds enkele mensen omgekomen vanwege een EHEC-besmetting – meer dan duizend mensen zijn ziek.
  • 24 mei 2011 – Eerste Duitse dode door EHEC-bacterie.
  • 24 mei 2011 – De EHEC-bacterie is inmiddels opgedoken in 15 van de 16 Duitse deelstaten.
  • 23 mei 2011 – Duitsland  heeft laten weten dat tomaten, komkommers en sla in Noord-Duitsland besmet kunnen zijn met EHEC – de exacte oorzaak is nog onduidelijk.

Weet jij inmiddels meer over de EHEC-bacterie en wat te doen tegen EHEC (symptomen, behandeling etc.)? Of heb je vragen of opmerkingen over een EHEC-besmetting? Laat hieronder je reactie achter!

20 Reacties

  1. Ik heb de EHEC bacterie. Is er ook al bekend hoelang zoiets duurt? Gaat hij vanzelf dood?

  2. “Vele laboratoriumstudies tonen aan dat pre- en probiotica de woekering van ehec en van andere ziekmakende bacteriën verhinderen. Dat ziet men onder andere bij reizigersdiarree.” Bron: ABCgezondheid.nl

    • Paul (Redactie)

      Beste Karen, Misschien dat je dit artikel over prebiotica & probiotica op Gezondr ook wel interessant vindt. Over de functie van darmflora (nuttige darmbacteriën) kun je eventueel ook nog meer lezen in dit artikel op Gezondr. Groeten, Paul

  3. Wat ik zo gek vind… Ik heb zelf ook het EHEC bacterie gehad. Ik heb nu 2 weken geleden en afgelopen week de aflevering van Keuringsdienst van Waarde gekeken en dacht ik ga eens wat verder zoeken op internet. Maar hier wordt overal aangegeven dat mensen de EHEC in Duitsland hebben opgelopen… Maar ik ben daar helemaal niet geweest :S

  4. Voor alle mensen die last hebben van diarree en buikkramp: De kans dat je besmet bent geraakt met EHEC is enorm klein, zelfs al heb je Duitse taugé op. En zelfs als je in Nederland besmet bent geraakt met EHEC, is een fatale afloop miniem. In Nederland zijn tot nog toe immers geen doden gevallen. Je hoeft je eigenlijk alleen zorgen te maken over EHEC bij bloederige diarree.

  5. Ik eet al jaren duitse havervlokken in warme melk maar ongekookt dus
    Kan dit ook besmetting opleveren

  6. eet sinds de ehec bacterie amper iets geen groenten amper vlees meeste diepvries dingen zoals frietjes etc.
    vandaag eens prepare en gehakt en olijven gegeten en nu heb ik al heel de nacht hevige darmkrampen moest zo een felle scheet laten dat er dus bloed in mijn ondergoed zat :s ben ik nu besmet?

  7. ik heb al jaren last van spastische darmen,
    dus hoe weet ik dan of het ’t ehec virus is of gewoon weer last van m’n dampjes heb? >.<

    • 3 dagen geleden heb ik rosbief op brood gegeten en 2 dagen geledwn rauwkost in een restaurant.komkommers heb ik vermeden en zaterdag ook salade gegeten.
      Ik eet al jaren veel filet american vandaag had ik last van diaree mijn dochter buikpijn en mijn vriend misselijk.ook erg bang

    • Jaap Risselada

      Emma,
      Ik raad je aan een theelepeltje met theeblaadjes (los of uit een zakje) op te eten, wanneer je in je buik voelt dat het weer eens mis is. Doorslikken gaat makkelijker met water of ander vocht. Dit is een probaat middel tegen vele vormen van diarrhee die door verkeerde bacterien en virussen worden veroorzaakt (bv ETEC, Salmonella, Rotavirus, maar EHEC weet ik niet).
      Ik gebruik het al 30 jaar, en heb er vele mensen mee geholpen sinds ik het zelf geleerd heb van Bedouinen in de woestijn.

    • Maakt het uit wat voor theeblaadjes? (want er zijn veel verschillende soorten..)

  8. Weet er iemand inmiddels meer over eculizumab als medicijn tegen EHEC-besmetting? Ik ben daar erg benieuwd naar!

  9. Hoe weet ik wanneer ik ehec heb en hoe merk ik dat dan?
    Ga naar Oostenrijk op vakantie,kan dat?

    • @ Henk kijk in het artikel bij het kopje “Symptomen & gevolgen van EHEC-besmetting” en bij “Gedetailleerd ziekteverloop” voor meer informatie over hoe je merkt of je EHEC hebt.

      Als je de maatregelen om EHEC te voorkomen goed opvolgt kun je volgens mij gewoon naar Oostenrijk. Je kunt voor de zekerheid eventueel met je huisarts overleggen.

      Succes!

  10. Bleekselderij is ook iets mee aan de hand al 1 jaar nu.
    Vroeger was de binnenkant mooi groen tegenwoordig witachtig groen. Heb het destijds wel gemeld bij de Keuringsdienst van Waren en bij TNO. Kreeg zelfde klachten als ehec.

    • Ing. s. speeijer

      De EHEC bacterie nieuw? Iedereen lijkt wakker geworden. Bacteriën hebben de onhebbelijke eigenschap dat ze zich redelijk snel kunnen evalueren / muteren (passen zich aan op leefomstandigheden ten einde de soort voort te laten bestaan). Onze maatschappij is behoorlijk kwetsbaar en toegankelijk voor verspreiding van bacteriën geworden. (dichte bevolking en infrastructuur). Als bacteriën op een verkeerde plaats voorkomen (in het menselijk lichaam) worden zij daar door ons afweer en mogelijk medicatie verjaagd. Maar ook de bacterie heeft antwoord! HIJ VERANDERT VAN EIGENSCHAPPEN!! Ook zal hij zich verspreiden b.v. door onze aangelegde infrastructuur: transport van voedingsmiddelen, van kweker tot consument of nog gevaarlijker…… HET RIOOL!!!!! Rioolwater lijkt het grote gevaar van de bacteriologische opmars van meerdere EHEC-achtige vrienden!!!!! Als ingenieur ondergrondseinfra kan ik u verzekeren dat wij de risiko’s van bacteriologische infecties en besmettingen via het riool onderschatten!!!! Wij mogen in geen geval in aanraking komen met dat wat er in ons riool leeft, tenslotte is de EHEC bacterie niets anders als een gemuteerde E-coli bacterie die al sinds jaar en dag voorkomt in ons riool. Uiterste voorzichtigheid geboden met rioolwater.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.