De cranberry is een bessensoort die ook wel bekendstaat als ‘grote veenbes’ en ‘vaccinium macrocarpon’. Cranberries groeien van oorsprong in Zuid-Amerika, maar inmiddels worden ze ook beperkt in Nederland geteeld, met name op Terschelling en Vlieland. Toch zijn cranberries & cranberries nog altijd vrij zeldzaam in Nederland.

Van cranberries wordt vooral veel cranberrysap gemaakt. Cranberrysap – is in tegenstelling tot de cranberry zelf – volop verkrijgbaar in Nederlandse supermarkten. Dit heeft ermee te maken dat cranberrysap bevorderende eigenschappen heeft voor de algehele lichamelijke gezondheid. Cranberrysap wordt vooral veel gedronken door vrouwen met een blaasontsteking…

De werking van cranberries bij een blaasontsteking

Cranberries en cranberrysap zijn op 3 manieren werkzaam tegen een blaasontsteking. Dit is te danken aan de stoffen proanthocyanidine, D-mannose en vitamine C die in cranberries aanwezig zijn. Hieronder bespreken we alle 3 de stoffen in cranberries die werkzaam zijn tegen blaasontstekingen…

1. Cranberries bevatten proanthocyanidine tegen blaasontsteking

Cranberries en cranberrysap bevatten een relatief hoge concentratie aan blauwe plantenkleurstoffen, genaamd ‘proanthocyanidines’. De “type A proanthocyanidine” die voorkomt in cranberrysap verlamt namelijk de bacterie die blaasontstekingen veroorzaakt.

De proanthocyanidines zorgen er namelijk voor dat de weerhaakjes van de E. coli-bacterie zich niet kunnen vastklampen aan de blaaswand en zich dus niet in het blaasslijmvlies kunnen nestelen dat de binnenwand van de blaas bedekt. E. coli-bacteriën die zich reeds hebben vastgezet, worden zelfs losgeweekt! (bron)

2. Cranberries bevatten D-mannose tegen blaasontstekingen

Cranberries en cranberrysap bevatten D-mannose. D-mannose is een (fruit)suiker die ervoor zorgt dat E. coli-bacteriën zich niet aan het epitheel van de blaaswand kunnen hechten door de bacteriën aan zichzelf te hechten.D-mannose zorgt er zodoende voor dat de blaas en urinewegen optimaal worden schoongespoeld bij het plassen.

De E. coli-bacterie wordt dus niet gedood, maar –samen met de D-mannose – afgevoerd via de urine. Zodoende verhoogt de D-mannose in cranberries en cranberrysap je natuurlijke weerstand tegen blaasontstekingen.  Zodoende kan cranberrysap een blaasontsteking voorkomen en behandelen! (bron)

3. Vitamine C in cranberries ter behandeling van een blaasontsteking

Vitamine C zou blaasontstekingen kunnen helpen voorkomen door de zuurgraad van de blaas in optimale conditie te houden. Een voedingssupplement met 1000 milligram vitamine C zou je blaas zodoende minder gevoelig en ontvankelijk kunnen maken voor blaasontstekingen. (bron)

Wat je moet weten m.b.t. cranberry & blaasontsteking…

Er zijn een aantal belangrijke dingen die je moet weten m.b.t. cranberries, cranberrysap en cranberry-supplementen & capsules. Lees hier:

  • Het mooie van cranberries en cranberrysap is dat de actieve stoffen in de cranberry snel en nagenoeg onveranderd in je blaas terechtkomen.
  • Het nadeel van cranberries & cranberrysap is dat de concentratie van actieve voedingsstoffen relatief laag is. Je moet dan ook meerdere glazen cranberrysap per dag drinken voor optimaal effect.
  • Geconcentreerde cranberry-supplementen met D-mannose en/of proanthocyanidine zijn beduidend werkzamer en effectiever dan cranberries of cranberrysap bij blaasontstekingen.
  • In cranberry-capsules zit meestal een extreem hoge concentratie aan actieve, werkzame stoffen. Ze zijn duur, maar in vergelijking tot grote hoeveelheden cranberrysap valt het best mee.
  • Er zijn volop “cranberrysappen” op de markt die niet voor 100% uit cranberrysap bestaan. Het is sinaasappelsap, druivensap of appelsap waar een klein deel cranberrysap aan wordt toegevoegd.

Tot slot

Nederlands onderzoek aan het Amsterdams Medisch Centrum wijst uit dat antibiotica beter werken tegen blaasontstekingen dan de proanthocyanidines en D-mannose in cranberries, cranberrysap, cranberry-capsules en cranberrysupplementen. Antibiotica remmen namelijk de groei van de bacteriën of doden de bacteriën zelfs. Cranberries zorgen er enkel voor dat een deel van de bacteriën wordt weggespoeld. De kans dat de blaasontsteking terugkomt is zodoende veel groter.

Gebruik jij weleens cranberrysap of cranberry-capsules ter behandeling van een blaasontsteking? Laat hieronder je ervaring achter!

22 Reacties

  1. Hoeveel vitamine c tabletten mag je per dag Ik eet er nu 3 Plus eet ik ook 6 cranberry capsules dit omdat ik zo n pijn in me onderbuik heb en denk dat het een blaasontsteking is Alvast bedankt voor u antwoord (als ik die krijg )

    • De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor vitamine C ligt rond de 70 milligram per dag (enigszins afhankelijk van geslacht, leeftijd, zwangerschap e.a.). De maximale veilige bovengrens voor vitamine C is door de Gezondheidsraad vastgesteld op maximaal 30x de ADH; dit komt neer op ongeveer 2.000 milligram vitamine C per dag. Logischerwijs geldt: hoe meer vitamine C je via je ‘normale’ voeding binnenkrijgt, des te minder je moet suppleren middels vitamine C-supplementen. Dus als je veel cranberrysap drinkt, veel fruit eet, veel groenten eet, et cetera, hoef je eigenlijk geen vitamine C te suppleren. Persoonlijk zou ik proberen om onder de 2.000 milligram vitamine C per dag te blijven en minder dan 1.000 milligram te suppleren. Zie eventueel ook dit artikel over vitamine C

    • Ik maak zelf cranberrysap en heb nooit meer last van blaasontstekingen. 500 gram cranberry’s uit de diepvries + 500 gram water + kruidnagel… 10 tot 15 minuten koken, in een zeef gooien, terug in de pan, nog wat kokosbloesemsuiker en een beetje citroensap meekoken. 5 minuten in een glazen fles laten afkoelen en 2 keer per dag een glas leegdrinken.

  2. Pas trouwens ook op met hele/verse cranberries. Tussen de zogenaamde ‘superfoods’ van AH staan zakjes cranberries die met een dikke laag siroop zijn overgoten. Zodoende bestaat dit product voor maar liefst 68% uit suiker! Dit jaar is deze superfood zelfs genomineerd voor het Gouden Windei 2015. Kijk dus altijd even op de verpakking van cranberries om te zien of het betreffende product ook daadwerkelijk voor 100% uit cranberries bestaat en dus geen toegevoegde suikers en siropen bevat.

  3. À.P.Andernach Reageer

    Ik heb in juni een flinke griep gehad, diarree en hoge koorts, bovendien had ik een flinke blaasontsteking. Ik kreeg antibiotica, paracetamol en een maagbeschermer, later kreeg ik weer antibiotica die gericht waren op mijn blaas. Ik ben bij een internist terechtgekomen omdat bleek dat mijn nierfunctie verlaagd was naar 30 procent, later is het weer verhoogd naar 45 procent en nu kan het weer wat hoger zijn, maar goed… Nu heb ik weer een blaasontsteking en heb daarbij een andere kuur gekregen. Hoe weet ik nu welke antibiotica kuur gaat werken? Wat kan ik extra gebruiken om mijn darmflora te verbeteren? Van mijn blaas en nieren heeft toch te maken gehad met mijn griep met diarree en koorts? Ik heb daar zeker anderhalve maand last van gehad, vooral moeheidsverschijnselen.

  4. chantal dalschaert Reageer

    Ik heb regelmatig last van een voortdurend plasgevoel, al verschillende keren urine getest in labo, maar geen infectie. Toen ben ik er zelf op beginnen te letten… heb 3 weken goed naar groot toilet kunnen gaan en had geen last van mijn blaas, maar ik ben nu al een viertal dagen niet naar het groot toilet geweest en gisteren is het weer begonnen. Altijd het gevoel dat ik moet plassen, maar niet meer urine dan anders. Nu vraag ik me af of mijn volle darmen tegen mijn blaas kunnen duwen en dat ik daardoor dat gevoel heb? Ben al 2 maal bij uroloog geweest, maar met echo en zo niets gevonden. Ik neem ook al jaren cranberry-tabletten en extra vitamine C en ik vind dat dat wel helpt tegen blaasontsteking.

    • Beste Chantal, Het is zeker mogelijk dat je endeldarm tegen je blaas drukt, waardoor (ineens) aandrang tot plassen ontstaat. Dit is meestal het gevolg van een bekkenbodemverzakking en wordt ook wel rectokèle genoemd. Een verzakte bekkenbodem kan doorgaans al worden verstevigd met specialistische bekkenbodemoefeningen. Of er in jouw geval daadwerkelijk sprake is van een bekkenbodemverzakking en/of verhoogede druk op de blaas door de endeldarm kan ik logischerwijs niet zeggen, maar het behoort in ieder geval wel tot de mogelijkheden. Wellicht kun je dit eens aankaarten bij je huisarts? Groeten, Paul

  5. Net door het ziekenhuis gebeld. De bacterie is verdwenen uit mijn urine na een eendaagse kuur van toevallig het juiste middel. Maar men kon niet de garantie geven dat hij verdwenen was uit mijn lichaam. Het zou heel goed kunnen dat ik het bij een ander onderzoek nog blijk te hebben. Helaas mag ik geen vezels (dus geen rauwkost, bruinbrood, peulvruchten en fruit). Ik slik ook drinkvoeding als bijvoeding.

  6. Mag ik me ook even ermee bemoeien? Anneke, dit is ’n rottige situatie. Blijf vooral vertrouwen in ’t Goddelijk zelfgenezend vermogen. Sterkte!!! Paul, kan ’t misschien ook voor haar bijdragen om ’n citroen en knoflookkuur te doen? Ik weet ’t niet, maar ik had altijd baat bij 2 citroenen en 5 pitten rauwe knoflook 2 tot 3 weken. Is natuurlijk niet lekker, maar t brandt wel veel ongecijferte uit je darmen weg. Groeten en beterschap, Kim

    • Hoi Kimberley! Dank voor je berichtje. Het is wetenschappelijk aangetoond dat vitamines uit fruit (en dan in het bijzonder citrusvruchten) ziekten als scheurbuik voorkomen. Citroen is bovendien een goede bron van vitamine C, dus ja, per definitie een bron van een weerstand-verhogend antioxidant. En van knoflook is inmiddels aangetoond dat het rijk is aan prebiotische vezels die een gezonde darmflora bevorderen. Bovendien heeft knoflook een anti-microbiële (antifungaal + antiviraal) werking. Of stelselmatig gebruik van citroen en knoflook een bacteriële infectie kan helpen voorkomen of genezen is niet met zekerheid te zeggen, maar dat deze voedingsmiddelen voedzame en heilzame eigenschappen hebben staat vast. Dus baat het niet… Groeten, Paul

  7. Ik slik al jaren cranberry capsules, tot nu toe… Tot mijn volle tevredenheid. Groot was echter mijn verbazing, toen ik in september een blaasontsteking bleek te hebben (toevallig ontdekt na een groot onderzoek omdat men niet kon ontdekken waarom ik al een jaar elke dag braakte). Ik heb 2 kuurtjes moeten slikken en daarna nog een onderhoudskuur van 3 maanden. Die was begin deze maand op. Het gekke is dat ik er zelf niks van merkte. Ja, mijn urine was donkerder dan anders en het rook sterker, maar ik had geen pijn. En nu? Loop ik dus weer met een blaasontsteking… De huisarts heeft mijn urine op kweek laten zetten, want hij vond het allemaal maar vreemd. Wat blijkt nu? Ik heb de BRM0/ESBL bacterie, een bacterie die resistent is voor de meeste antibiotica. Niet gek dus dat mijn blaasontsteking niet genas. Nu is het weer op kweek gezet om te bekijken welke van de 3 antibiotica die wel zouden moeten helpen, voor mij geschikt is. Maar ondertussen ga ik me lichamelijk steeds zieker voelen. Ik heb een lage weerstand vanwege een maagaandoening die niet meer geneest. Op die bacterie zat ik nou niet bepaald te wachten. Nu maar wachten wat de uroloog gaat doen met deze uitslag. Ik zal in ieder geval bij elk bezoek aan het ziekenhuis moeten zeggen dat deze bacterie in mijn lichaam zit. Hoe kom je daar in vredesnaam aan? Ik ben nu extra vitamine C gaan slikken, in de hoop mijn weerstand wat op te krikken.

    • Beste Anneke, Waarschijnlijk moet de nul een O zijn. Een BRMO is namelijk een ‘Bijzonder Resistent Micro-Organisme’. ESBL houdt in dat het BMRO ‘Extended Spectrum Beta-Lactamase’ produceert. Dit is een enzym dat bepaalde soorten 3e generatie antibiotica kan afbreken. Hebben ze je verteld om welke bacterie het hier precies gaat (qua soort en stam)? Of zijn ze dat nog aan het onderzoeken? In principe zijn ESBL-producerende bacteriën ‘gewone’ darmbacteriën, maar deze variant heeft zich dus doorontwikkeld en is inderdaad uitermate resistent geworden en zodoende ongevoelig voor de meeste medicamenten. Zolang ESBL-producerende bacteriën uitsluitend in je darm zitten en daar blijven, vormen ze doorgaans overigens weinig problemen. Maar word je er elders dan in je darmen mee besmet, bijvoorbeeld je blaas via het afvegen, via speeksel of slijm van een besmette persoon of via besmet eten door onhygiënische bereiding, dan kan een infectie optreden. De kans op een infectie is o.a. afhankelijk van je weerstand. Als je toch al een zwakke weerstand hebt, bijvoorbeeld door een blaasontsteking of maagaandoening, dan is de kans op besmetting extra groot. Dus het kan best zo zijn dat de bacteriële infectie met het BRMO het gevolg is van een voorafgaande infectie. Je blaasontsteking hoeft dus niet per se het (directe) gevolg te zijn van de bijzonder resistente bacterie. Ook kan het zijn dat het BRMO op den duur betrokken is geraakt bij een reeds bestaande infectie. Ach ja, eigenlijk is het precieze ontstaan hel moeilijk om te achterhalen en niet per definitie relevant. Maar om je vraag te beantwoorden: je komt aan zo’n bacterie meestal via voedsel of via derden. Je kan zo’n bacterie in principe al jarenlang probleemloos met je meedragen indien je lymfestelsel en algehele weerstand toereikend zijn en de boel kunnen bijbenen. Maar zodra je weerstand een klap krijgt en/of de bacterie komt op een ‘verkeerde’ plek terecht, dan ben je de pineut. Al met al hoop ik dat men heel snel het juiste antibioticum weet te selecteren! En vergeet niet om je arts te vragen wat je na de antibioticakuren kan doen om je darmbekleding/darmflora weer terug in conditie te brengen. Mijn persoonlijke ervaring is namelijk dat ook intensief antibioticagebruik zijn sporen nalaat. Ik vind het moeilijk om door de vele bomen het bos te zien als het aankomt op voedingssupplementen, maar behalve voldoende vitamine C binnenkrijgen zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je weerstand op te krikken. Voldoende en regelmatig slapen is echt cruciaal; slaap heeft een helende en herstellende werking. Gevarieerd eten van whole foods is ook echt raadzaam vanwege de essentiële vitamines, mineralen, spoorelementen en fytonutriënten. En na de antibioticakuur kun je prebiotische vezels overwegen, eventueel in overleg met je arts. Hierover kun je meer lezen onderaan dit artikel over darmkwaliteit en antibioticagebruik. Hopelijk heb je iets aan deze info. Voor dienen deze artikels in ieder geval nog steeds als leidraad na een tropische bacteriële bloedinfectie met een nasleep van 3 jaar. :) Hoe dan ook: heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

  8. Dank je Paul. Ja, het totaalplaatje… moeilijk. Donderdag is ’t 4 weken geleden dat mijn colon eruit is gehaald, zat vol littekens. De breuk is mooi hersteld, ’t gat is al dicht! Wondgenezing is top, en de stoma is naar boven verplaatst. Ik heb altijd alles, maar dan ook alles, gedaan om te overleven. Momenteel kan ik bijna niet meer eten. ’t Was n pittige ingreep en de darm komt niet goed op gang. Daarbij ben ik alleen, nooit moeite mee gehad, maar nu wel. Zondag had ik opeens m’n stomazak vol bloed, en er werd ’n ambulance gestuurd. Ik heb de kots (sorry) van reguliere “geneeskunde”. Twee artsen waren weer flink op m’n buik aan ’t duwen; ik zag sterren van de pijn. M’n bloed is altijd tiptop in orde (groot raadsel) en dus werd ik weer naar huis gestuurd. De fikse bloeding is verder niet onderzocht. Inwendig, dat was wel duidelijk. Ik denk dus de dunne darm, weet ’t eigenlijk zeker. Ik prop me al jaren vol vitaminen ,vooral C, omdat bij ons 4 mensen darmkanker hadden, van vaders EN moeders kant. Ik ben nu 53, en ik leef nog. Maar ’t was allemaal iets te veel. Is ’t te kort, 4 weken na de slachtpartij? Is dit normaal? M’n kop wil veel, maar m’n lijf protesteert al 25 jaar. Dit is mijn verhaal, ik weet alleen dat het Thuisfront Hierboven me altijd weer de kracht gaf om door te gaan. Mijn 2 lieve katten zijn ook Godsgeschenken. Oké, ik moet door. Groetjes, Kimberley.

    • Ik wil alleen nog even zeggen dat ik het bewonderenswaardig vind dat je positief in het leven blijft staan. Zolang je nog beschikt over hoop en positiviteit, ben je beter af dan velen. Heel veel sterkte met genezen en aansterken en houd de moed erin! Groeten, Paul

  9. Paul, dank je. Maar toch snap ik ’t niet: 3.000 mg. tot 10.000 mg. ascorbine, waar Linus Pauling ’t over heeft, wordt dus nooit gehaald met dit sap? Ik vind het zo vreemd, want ascorbine en ascorbaat smaken even zuur als cranberrysap? Ik weet ’t, ben ’n pain in the ass, maar ik wil gewoon ooit weer kerngezond worden *** Groeten van Kim uit Maastricht, de vechtster

    • Beste Kim, Linus Pauling, de scheikundige is al heel lang dood en heeft naar mijn weten nooit onderzoek gedaan naar ascorbinezuur in cranberries, maar veeleer naar ascorbinezuur in zijn algemeenheid ter behandeling van kanker. Ik weet niet welke bron je hanteert, maar wellicht gaat het om het Linus Pauling Institute? In dat geval kan het zijn dat er milligrammen (mg) met microgrammen (mcg) worden verward. Overigens is vitamine C een wateroplosbare vitamine, dus het is zinloos om hier grote hoeveelheden (of geconcentreerde bronnen) van te consumeren; je kunt veel beter met regelmaat kleine beetjes binnenkrijgen. Bovendien is vitamine C een hele gangbare vitamine die in talloze bronnen voorkomt; aan deze veelvoorkomende vitamine bouw je dan ook niet zo gemakkelijk een tekort op. Als je kerngezond wilt zijn/worden, dan lijkt het me efficiënter om je te focussen op het totaalplaatje van aminozuren, vetzuren, polysachariden, vitamines, co-vitamines, macromineralen, spoorelementen, enzymen, co-enzymen, fytonutriënten, voedingsvezels etc. De synergie van voedingsstoffen is waar het allemaal om draait. Dit artikel over essentiële voedingsstoffen en dit artikel over gezond eten pak ik er zelf regelmatig bij als mijn maaltijdinspiratie een boost nodig heeft. :P Groeten & succes, Paul

  10. Hoeveel vitamine C zit er eigenlijk in 100 ml. puur cranberrysap? Kan dit werkelijk n e r g e n s vinden. Bedankt alvast voor eventuele reactie. Groeten, Kim

    • Beste Kimberley, Volgens 3 verschillende Engelstalige bronnen bevat een Amerikaanse ‘cup’ cranberrysap plusminus 23,5 milligram vitamine C. Een US cup staat gelijk aan 236,6 milliliter, dus cranberrysap levert 0,099 milligram vitamine C per milliliter. 100 milliliter puur cranberrysap levert dus 9,9 milligram vit. C. Een klassiek longdrinkglas heeft een inhoud van 270 milliliter en schenk je vol tot ongeveer 250 milliliter; een longdrinkglas met cranberrysap levert dus ongeveer 24,8 milligram vitamine C. Een klassiek sapglas heeft een inhoud van 200 milliliter en schenk je vol tot ongeveer 180 milliliter; een sapglaasje met cranberrysap levert dus zo’n 17,8 milligram vitamine C. Groeten, Paul

  11. Mijn moeder heeft bij een acute blaasontsteking Feminabiane genomen, dat is Cranberry met kaneel en probiotica, en dat werkte binnen 3 dagen zonder antibiotica! Top dus :-)

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.