Men zet al dagen alles op alles om een medicijn te vinden tegen de enterohemorragische E.coli (EHEC) bacterie… De EHEC-bacterie is inmiddels ook in Nederland vastgesteld. Deze uitzonderlijk agressieve darmbacterie is extra gevaarlijk omdat ie resistent is voor veruit de meeste antibiotica (bacterie-dodende medicijnen. Inmiddels zijn er serieuze vorderingen geboekt bij de zoektocht naar EHEC-medicijnen….

Eculizumab als medicijn tegen EHEC-infectie

Mensen die besmet raken met de EHEC-bacterie, kunnen uiteindelijk sterven aan een vorm van nierfalen (HUS = Hemolytisch Uremisch Syndoroom). Hoewel de EHEC-bacterie (nog) niet efficiënt kan worden bestreden, zijn er wel vorderingen geboekt bij het behandelen van de HUS-symptomen. Duitse artsen hebben intussen mensen die door een EHEC-infectie HUS hadden opgelopen, met succes behandeld met ‘Eculizumab’.

Behandeling van EHEC-klachten met Eculizumab

Duitse artsen zetten momenteel een experimenteel EHEC-medicijn genaamd ‘Eculizumab’ in om de (gevolgen van de) agressieve EHEC-darmbacterie te bestrijden. De experimentele eculizumab-therapie werd tot nog toe ingezet als medicijn tegen EHEC-gerelateerde, levensbedreigende nierproblemen bij 3 met EHEC geïnfecteerde kinderen. Eculizumab wordt sinds 2007 ingezet bij de behandeling van nierklachten (HUS, niertransplantatie e.a.), onder de merknamen ‘Soliris’ en ‘Alexion’.

Inmiddels heeft een team van Duitse nefrologen (nierspecialisten) onder leiding van prof. Franz Schaefer 3 met EHEC-besmette kinderen behandeld met het monoklonale antilichaam ‘Eculizumab’. De artsen beschrijven in het vakblad ‘The New England Journal of Medicine’ hoe het Hemolytisch Uremisch Syndroom (HUS) ten gevolge van een EHEC-infectie drastisch bedaarde dankzij een experimentele eculizumab-therapie.

Hoe werkt Eculizumab?

Eculizumab remt het complementsysteem: een specifiek, klein, deel van het immuunsysteem. Normaliter verkeert het complementsysteem in een non-actieve staat. Activatie vindt meestal plaats na aanraking van complement-componenten met bijvoorbeeld bacteriën of virussen zoals de EHEC-bacterie.

Sceptici m.b.t. Eculizumab

Professor Andreas Kribben van het universitair ziekenhuis (UK) te Essen benadrukt dat eculizumab uitsluitend wordt toegepast bij HUS-patiënten bij wie plasmaferese niet aanslaat. Plasmaferese is een behandeling waarbij bloedplasma wordt verwijderd met behoud van de zich erin bevindende bloedcellen. Bovendien zou de behandeling met Eculizumab niet bij alle EHEC-patiënten werkzaam zijn. ‘Helaas heb ik niet dezelfde resultaten bemerkt als Schaefer’, aldus Kribben, die zelf aan de basis stond van de behandeling met eculizumab. (bron)

Ook Dr. Jens Nürnberger, is sceptisch. Hij wijst erop dat er nog geen enkel bewijs is dat behandeling met eculizumab werkzaam is bij EHEC-besmetting. Daarnaast kost het medicijn 15.000 euro per patiënt, zonder tegemoetkoming van de zorgverzekering. Ondanks zijn kritiek vindt Nürnberger dat het medicijn zou moeten worden toegediend wanneer er geen andere mogelijkheid is. Hij hoopt –zoals iedereen– dat  Eculizumab het juiste medicijn op het juiste moment blijkt te zijn.

Eculizumab – Nieuws

Medicijnenproducent Alexion biedt Eculizumab momenteel gratis aan. De fabrikant hoopt dat de grote hoeveelheid te behandelen patiënten de goedkeuring van het medicijn voor de behandeling van (EHEC-gerelateerde) HUS zal bespoedigen.

Wat denk jij van Eculizumab als experimenteel medicijn tegen EHEC-besmetting? Laat hieronder je reactie achter!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.