Eiwitpoeders en eiwitshakes zijn extreem populair binnen afslank-, dieet- & fitnessland. Dat is geen wonder, want eiwitten zijn onmisbaar als je wilt afvallen en spieren wilt kweken. De aminozuren in eiwitpoeders herstellen namelijk beschadigd spierweefsel en zorgen zodoende voor spiergroei. Daarnaast versterken aminozuren het immuunsysteem en de glucosebalans en stimuleren ze de vetverbranding en het afslankproces.

Toch zijn lang niet alle eiwitpoeders bevorderlijk voor de gezondheid. Er zijn er namelijk steeds meer die chemische toevoegingen en toxische reststoffen bevatten. Het is dan ook belangrijk om goed te vergelijken voordat je tot de aankoop van een eiwitpoeder overgaat…

Whey

De meeste eiwitpoeders worden gemaakt van whey-proteïnes oftewel whey-eiwitten. Deze eiwitten zijn een restproduct dat overblijft bij de productie van kaas. Whey is niet alleen rijk aan eiwitten, maar ook aan vitamines en mineralen. In tegenstelling tot melk en kaas bevat whey nauwelijks vetten. Je zou dan ook denken dat whey-poeder extreem gezond is. Dit is echter lang niet altijd het geval, want aan talloze eiwitpoeders worden de volgende ongezonde stoffen toegevoegd:

 • Geraffineerde suikers (voor de smaak)
 • Synthetische zoetstoffen (aspartaam, sorbitol etc.)
 • Genetisch gemanipuleerde soja
 • Conserveringsmiddelen
 • Niet-biologische eieren (incl. antibiotica)
 • Gliadine-houdende tarwegluten
 • Kleur-, geur- & smaakstoffen
 • Inferieure proteïnes (o.a. gelatine en andere “afvalproducten”)
 • Hormonen (o.a. oestrogenen)

Bovendien worden sommige eiwitpoeders tijdens het verwerkings- en productieproces intens verhit, waardoor er enzymresistente bindingen optreden en talloze aminozuren verloren gaan. (bron)

Tot slot

De beste eiwitpoeders bestaan (nagenoeg) volledig uit whey-eiwitten. Als je een proteïne-shake wilt gaan gebruiken, neem dan ‘whey-isolaat’ of anders een ‘whey-concentraat’. Er mag eventueel leucine en/of creatine aan de eiwitshake zijn toegevoegd, maar geen vreemde toevoegingen en “hulpstoffen”.

Heb jij weleens eiwitpoeder gebruikt? Vertel hieronder a.u.b. welke en hoe deze beviel!

36 Reacties

 1. Beste Paul ik neem Glucosamine sulfaat , Chondroïtine en bovenop nog 40 mg per dag Osteo-10 eiwitshake voor pijn in de rug en knieën ; is dit schadelijk voor lever en nieren ??? Alvast bedankt. M.v.g. Guy.

  • Beste Guy, Hoe efficiënt jouw individuele lichaam eiwitten, aminozuren en proteoglycanen verwerkt, is afhankelijk van talloze factoren, waaronder leeftijd, nierfunctie, leverfunctie, eiwitmetabolisme, totaalmetabolisme, et cetera. Of de combinatie van voedingssupplementen die je hier benoemt onderaan de streep schadelijk uitpakt voor jouw lever en nieren kan ik dan ook niet inschatten. Uitsluitend middels een nierfunctietest en een leverfunctietest kan worden bepaald of jouw lever en nieren in staat zijn om deze supplementen naar behoren te verwerken. Succes! Groeten, Paul

 2. In een proces om mijn conditie te verbeteren, sport ik al 3 maanden intensief. 4/5 per week in de club, cardio en krachttraining. Momenteel ben ik al 6 kg kwijt. Bedoeling 8/9kg. Ik gebruik dagelijks 1 tot 2 Whey Shakes (IsoHydro-100 Body & Fit ), naast een gezond en evenwichtige voeding. Zijn deze Shakes slecht voor mijn lever? Heb gezwollen Nash lever.

  • Beste Iemand, Vanaf welke leeftijd je eiwitshakes of eiwitpoeders kunt gebruiken is enigszins afhankelijk van iemands individuele omstandigheden… Over het algemeen wordt het tieners en kinderen onder de 18-jarige leeftijd ontraden c.q. afgeraden om eiwitpoeders en eiwitshakes te gebruiken. Dat komt omdat je je benodigde hoeveelheid eiwitten als jongere met gemak uit eiwitrijke voedingsmiddelen moet kunnen halen: vlees, vis, eieren, zuivel, noten… Met verstandige voedselkeuzes kun je als 15-jarige, 16-jarige of 17-jarige dus prima groeien zonder eiwitshakes! Met eiwitrijke voeding krijg je wel veel eiwitten binnen, maar niet te geconcentreerd en te eenzijdig. Daarbij komt dat spiergroei bij jongeren vaak wordt beperkt door een calorietekort en niet door een eiwittekort. En dat komt weer doordat het lichaam van een jongere onwijs veel energie verbruikt! Ook dat betekent weer dat je vooral VEEL moet eten om –jonge zijnde– je spieren te laten groeien, en niet per se extreem eiwitrijk. Zolang je onvolwassen bent en niet bent uitgegroeid, zou ik persoonlijk nooit aan de eiwitshakes gaan. En het kan wel zijn dat je bent uitgegroeid qua lichaamslengte, maar dat betekent geenszins –althans, niet per definitie– dat je hele lichaam is uitontwikkeld. In de breedte en intern kan er nog volop groei en ontwikkeling gaande zijn… Tienerjongens hebben ongeveer 52 gram eiwit per dag nodig; tienermeisjes ietsjes minder. Het toevoegen van enorme hoeveelheden eiwit heeft gewoon weinig nut. Bovendien is het enorm belastend voor nieren en lever, des te meer als je nog zo jong bent. Het jammere van de hele eiwitshakebusiness is dat er omtrent voedingssupplementen nauwelijks strenge wetgeving en/of regelgeving is vastgelegd. Slinkse marketingtypes mogen eiwitshakes dus gericht aan de man brengen onder jongeren onder de 18 jaar, zonder ze te hoeven wijzen op de potentiële nadelen, gevaren en risico’s. Want let wel: er zijn volop geconcentreerde eiwitsupplementen op de markt die gecontamineerd zijn met o.a. arseen, cadmium, lood en kwik. Er zijn immers gigantisch veel verschillende eiwitshakes op de markt. Extreem veel goede, maar ook een heleboel van slechte komaf. De kwaliteitscontrole en veiligheidscontrole op deze producten zijn gewoon niet wat ze horen te zijn. Voor volwassenen is het risico van eiwitsuppletie veelal te overzien, maar voor jongeren niet altijd. Tot zover mijn mening…

 3. Hallo Ik gebruik smart proteïne van body en fit. Mijn vraag is: is dit een goede shake?

  • Smart Protein bevat volgens Body & Fit “100% de beste eiwitten” uit caseïne en whey, maar ik kan niet eens vinden of het gaat om concentraten, isolaten of hydrolisaten. Body & Fit noemt dit product “onze absolute nummer 1 eiwitshake in elk low carb- en eiwitdieet” (bron), maar ik zie echt niet in waarom… Het belangrijkste voordeel ten opzichte van veel andere producten is dat het heel erg goedkoop is. Maar als puntje bij paaltje komt, bevat het slechts 18% eiwit en daarnaast een heleboel nodeloze toevoegingen. Van vitamines en mineralen (die je niet per se extra moet willen innemen) tot choline tot L-carnitine tot inuline tot synthetische zoetstoffen (waaronder acesulfaam-K) tot aroma’s tot dextrine tot polydextrose en ga zo maar door… Ikzelf zou veel liever een puur product nemen waarvan de exacte eiwitsoort bekend is. Zonder allemaal toevoegingen… En belangrijker nog: leuk dat dit product goedkoop is, maar reken het eens om… Smart Protein levert slechts 18% eiwitten, terwijl er ook producten zijn die voor 80% tot 100% uit eiwit bestaan. Een eiwitshake heeft als belangrijkste doel je eiwitinname te verhogen, dus als je puur naar dit aspect kijkt:

   • Gaan eiwitshakes van 80% tot 100% proteïne dus 4,5 tot 5,5 zo lang mee
   • Mogen eiwitshakes van 80% tot 100% proteïne dus 4,5x tot 5,5x zo duur zijn

   Qua prijs per 100 gram product zit je gevoelsmatig misschien goed, maar qua prijs-kwaliteitverhouding totaal niet. Maar let wel: dat is mijn persoonlijke mening…

  • Zolang het maar geen melkeiwit (wei, caseïnaat) is. Mijn ervaring is dat deze eiwitten zich slecht verdragen met de stofwisseling en je dikke darm overuren laat draaien met het verwerken van alle gassen die vrijkomen en de constante aandrang die het geeft om naar het water closet te gaan. En nee; dit komt niet door de lactose die in melk wordt aangetroffen, want zelfs bij gebruik van wei isolaat, hydrolisaat of vrije aminozuren (o.b.v. melk), waarin lactose vrijwel ontbreekt, blijft het toilet je beste vriend. Bovendien heb ik geen lactose-intolerantie, naar voren komend uit een test bij de huisarts! Melkeiwitten? Nee, dank je! Bij eiwitten/proteine van andere bron verloopt de vertering aanmerkelijk beter. Ben ik de enige die dit zo ervaart of zijn hier op dit forum ook anderen die deze ervaring hebben?

 4. Mooi artikel! Heeft me zeker overtuigd. Het is lastig om blogs te vinden die dezelfde visie hebben op eiwitshakes. Iedereen heeft wel weer een andere mening, maar wat je hier hebt geschreven is erg waardevol.

 5. Beste Paul, heel erg bedankt voor je meer dan uitvoerige antwoord, kreeg er tranen van in mijn ogen. Zal er goed aan denken en met een arts overleggen. Het punt is dat het eten in het revalidatiecentrum doorgekookt en smakeloos is. Gisteren at ik mee en verslikte mij in het droge vlees. Ik stikte bijna! Even later mijn man hetzelfde! Dat is het probleem, van het voedsel daar moet hij het niet hebben. Ik zal er met deskundigen over praten. Nogmaals dank! Hartelijke groet, Liesbeth

  • Geen probleem, Liesbeth, heel graag gedaan! Mocht je aanvullende vragen hebben, dan beantwoord ik ze graag. Vanwege de medische indicatie / situatie van je man, moet ik alleen wel voorzichtig zijn in wat ik schrijf. Aangezien ik geen arts ben, kan en mag ik immers geen medisch advies geven… (Gelukkig) ben ik zo goed als onbekend met ziekenhuisvoedsel; in Antwerpen vond ik het eten echt heel erg slecht! In Den Bosch en Breda vond ik het eten qua kwaliteit en bereiding verrassend goed te doen. Wel vind ik de maaltijden die in ziekenhuizen worden aangeboden verrassend weinig gevarieerd en uitgebalanceerd qua nutritieve / nutritionele samenstelling (voedingswaarde en voedingsstofdichtheid). Bovendien vind ik het iedere keer weer schrikbarend hoeveel rotzooi (gebak, koeken, snoep, chips, frituursnacks, frisdranken, et cetera) er wordt aangeboden in ziekenhuiskantines. Echt onzinnig! Zo veel ongezonds op een plek die bestaat om mensen gezonder te maken… Als het aankomt op de situatie van je man zou ik persoonlijk voor een gulden middenweg gaan. Neem gezonde (en relatief eiwitrijke) tussendoortjes voor hem mee: notenrepen, fruitsalades, kwark, volkorenrijstwafels, volkoren-eierkoeken, boterhammen met pindakaas (van 100% pinda’s), noten, gekookte eitjes, blokjes kaas, et cetera. Dan krijgt hij wel de broodnodige eiwitten binnen, maar niet onnodig geconcentreerd, in onnodig grote hoeveelheden, en van extreem eenzijdige aminozuursamenstelling. Nogmaals heel veel succes en sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 6. Liesbeth Holtkamp Reageer

  Beste Paul, Hoorde via via over eiwithoudende en creatinepoeder. Mijn man 68 jaar, heeft Parkinson en 11 november Zijn heup gebroken. Maand in ziekenhuis, longontsteking, delirium doodziek geweest, sondevoeding etc. Nu al 5 weken in verpleeghuis met revalidatie. Erg mager en zwak kan nog niet alleen opstaan. Hoorde van familie dat iemand was opgeknapt door eiwit en creatineshakes. Mijn man heeft elke dag fysio wat bestaat uit een paar kleine rondjes lopen achter de rollator. Hij heeft totaal geen kracht, is erg verzwakt door het ziek zijn en toen natuurlijk geen Revalidatie. Wat zal ik aanschaffen, wat is goed spul zonder allerlei toevoegingen? Alvast heel erg bedankt voor een antwoord. Vriendelijke groet, Liesbeth. P.S. Hij eet normaal en krijgt s nachts nog sondevoeding erbij.

  • Beste Liesbeth, Elk eiwit (lichaamseiwitten, voedingseiwitten, et cetera) wordt opgebouwd uit een x-aantal aminozuren oftewel eiwitbouwstenen. Creatine is chemisch gezien geen eiwit of aminozuur, maar wel een ‘eiwit-achtige’ stikstofverbinding. Het menselijk lichaam produceert dagelijks ongeveer één gram creatine; het wordt gevormd uit de aminozuren arginine, glycine en methionine. Je lever en alvleesklier werken mee aan de aanmaak van creatine, maar hoofdzakelijk ook je nieren. Eigenlijk is creatine een tussenproduct bij de energievoorziening van spiercellen en zenuwcellen; vandaar dat het bestaat uit eiwitdeeltjes, maar strikt genomen geen eiwit is. Creatine staat erom bekend het ATP-niveau in de spieren te kunnen verhogen, waardoor meer energie beschikbaar komt voor krachttraining en andersoortige fysieke inspanningen. Om die reden is creatine + cafeïne al decennialang een zeer geliefd voedingssupplement onder krachtsporters en bodybuilders. Ook eiwitsupplementen zijn populair onder diezelfde doelgroep, omdat eiwitten nodig zijn voor spiergroei. Veel mensen die aan krachtsport doen, nemen dus een eiwitshake –al dan niet met creatine erin verwerkt– om meer energie te krijgen en sneller spieren op te bouwen. Het nadeel is echter dat zulke supplementen nogal belastend kunnen zijn voor de nieren, lever, alvleesklier en primaire spijsvertering (maag + darmen). Dit geldt des te meer voor mensen die niet aan krachtsport doen en wiens behoefte aan eiwitten, creatine en ATP dus relatief laag is! In theorie zou een eiwitsupplement dus kunnen bijdragen aan meer energie en spierbehoud of zelfs spiergroei, maar aangezien je man ziek en nauwelijks lichamelijk actief is, zou ik oppassen met dit soort supplementen, aangezien ze de nieren flink kunnen belasten. In ziekenhuizen wordt veeleer een aansterkdieet gehanteerd van licht verteerbare (snelle + simpele) koolhydraten, voor snel beschikbare energie… En voor zover ik weet nimmer een eiwitrijk dieet. Alvorens je je man een eiwitsupplement geeft, zou ik dit dus absoluut eerst bespreken met zijn artsen! Mochten zij hier positief in staan, dan vind ikzelf Shakeplus een erg goed eiwitsupplement (zeer eiwitrijk, weinig suiker, geen kunstmatige toevoegingen, vezelrijk + vitaminerijk), maar dit is en blijft een persoonlijke keuze. Creatinepoeder zou ik voorlopig links laten liggen, tenzij er aan krachttraining wordt gedaan. Heel veel sterkte toegewenst aan jou en je man! Groeten, Paul

 7. Hallo, Ik ben 16 jaar oud. Ik ben erg ontevreden en erg onzeker over mijn lichaam. Mensen hadden aangeraden om bij Body & Fit proteïne shakes te halen, en je ontbijt en middag eten ermee te vervangen. Avondeten normaal eten. Mijn vraag is of het dan schadelijk voor mij is? Of het ernstige gevolgen heeft. Ik heb geprobeerd door te sporten en gezond te eten. Na 1 maand ben ik enorm ermee aangekomen, terwijl ik gewoon elke dag 1 uur hardloop en 1 uur fitness. En alleen gezond aan het doen bent. Ik voel me totaal niet gelukkig met mezelf. Wat kan ik het beste nu doen?

  • Hi Loekie, Sorry voor de late reactie. ik was aant googlen en zag je reactie dus wou ik graag reageren! Het beste wat je kan doen om aftenvallen is simpelweg de producten met TOEGEVOEGDE suikers te laten staan en koolhydraten te verminderen. Voor de rest veel kip eten en bonen of anderen producten met eiwitten. Ben er zelf een jaar geleden 12 kilo me afgevallen (15 jaar). Daarnaast veel cardio en fitness. Eiwitshakes zijn bijzaak, een dieet met veel eiwitten is altijd beter, plus veel water drinken!

 8. Hey Paul, ik ben Wander en ik ben 14 jaar oud. Ik ben al een paar jaar ongelukkig over mijn lichaam, en wil er graag wat aan doen. Heb jij misschien tips over afvallen? Bijvoorbeeld over een bepaald dieet of over ontbijt? Ik hoop dat je me kan helpen! Wander

 9. Hallo, Ik ben een wedstrijdroeier en train 5-7 keer per week. Ik ben bijna 16. Veel jongens om mij heen gebruiken proteïnepoeder. Ze zeggen dat het goed is bijvoorbeeld als we 2 trainingen op een dag hebben of een zware krachttraining hebben. Daarom dacht ik dat het een goed idee was om het ook eens te proberen. Maar mijn moeder heeft het afgeraden het te doen, omdat er heel veel “troep” in zit. Ik had er eentje gevonden die gemaakt was van natuurlijke / plantaardige stoffen. Maar is dat een goede? Of raad iemand een andere aan. Zo ja, hoe die dan te gebruiken?

  • Er zijn inderdaad heel veel eiwitpoeders / eiwitshakes waar onwijs veel rommel aan toe wordt gevoegd. Er zijn echter ook kwalitatief hoogstaande eiwitshakes, maar of degene die jij hebt gevonden tot de hoogwaardige eiwitpoeders behoort, kan ik aan de hand van je beknopte bericht helaas niet bepalen. Misschien kun je de ingrediënten voor me opsommen of de merknaam en productnaam vermelden? Ikzelf vind ShakePlus dikke prima. :)

 10. Dag Paul. Ik ben 32 jaar oud en 46-47 kg van gewicht. Geen kinderen. Ik beweeg normaal. Eet normaal. Maar toch blijft het gewicht hetzelfde. Aangezien ik van kleins af altijd ondergewicht ben, vindt mijn arts dat normaal. Zouden weightgainers / proteïneshakes wel het gewicht verhogen?

 11. Als je stopt met de eiwitshakes, kom je dan terug bij? Ik had een vriendin, nadat ze gestopt was met de shake is ze extra bijgekomen… Hoe komt dit?

  • Er is geen enkele reden om aan te nemen dat je aankomt door te stoppen met het drinken van eiwitshakes. Iedere gram eiwit levert calorieën, dus iedere eiwitshake die je laat staan, zorgt voor een lagere calorie-inname. Het hele principe van eiwitshakes is dan ook niet dat je afvalt DOOR de eiwitshakes, maar doordat je eiwitshakes neemt in plaats van bouwstofloze maaltijden. En bovendien doordat eiwitshakes je krachttrainingsresultaten ondersteunen, waardoor je tijdens je krachttraining meer calorieën verbruikt, meer lichaamsvet verbrandt en meer spiermassa opbouwt. Je vriendin zal dus niet zijn aangekomen door toedoen van het stoppen met proteïneshakes, maar doordat ze de proteïneshakes heeft ingewisseld voor voedingsmiddelen die minder efficiënt als bouwstof worden ingezet en gemakkelijker als energiereserve / lichaamsvet worden opgeslagen. Naar alle waarschijnlijkheid is de gewichtstoename dus niet de schuld van de eiwitshake, maar van hetgeen in de plaats is gekomen van de eiwitshake…

 12. Hallo allemaal, Mijn naam is Yassin, ik ben sinds kort 16 jaar. Ik fitness nou al twee maanden. Ik zou dolgraag whey-proteïne willen gebruiken. Echter is mijn moeder daar fel op tegen. Welke argumenten kan ik gebruiken om haar over te halen? Wat zijn de gevaren van whey-proteïne behalve dat je nieren beschadigd kunnen worden bij een te grote hoeveelheid aan eiwitten?

  • Beste Yassin, Je zou kunnen aankaarten dat eiwitten zoals whey en caseïne ook in zuivel zitten, dus dat ze ook voorkomen in natuurlijke voeding. Het nadeel van eiwitsupplementen is echter dat je ineens heel veel eiwitten binnenkrijgt, wat uitsluitend voordelig is als je ze ook daadwerkelijk NODIG hebt. Dus als je lichaam ze direct kan gebruiken en inzetten voor herstel, groei, bescherming etc. Dit geldt voornamelijk voor krachtsporters en bodybuilders. Consumeer je meer eiwitten dan je lichaam nodig heeft, dan ontstaat een eiwitoverschot. Groeten, Paul

  • Je hoeft op je 16 geen eiwitshakes te gebruiken. Ik ben 18 en train al een tijdje. Het belangrijkste van het trainen is goede voeding zoals; kwark, vlees, vis, bruin brood, havermout, groenten en fruit. Als je elke week 2x traint, hardloopt en goed eet heb je het niet eens nodig. Ik gebruik geen proteïneshakes en ben aardig gespierd. Je kan beter shakes doen als je 20 bent en nog verder wilt gaan met je spieren opbouwen.

 13. Ik heb een vraag. Ik gebruik sinds kort eiwitshakes in combinatie met creatine. Nu probeer ik ook meer water te drinken, maar 1 uur na inname van mijn shake moet ik alweer plassen omdat ik meer vocht drink. Plas ik nu ook de eiwitten en creatine uit? Hoelang duurt het voordat eiwitten en creatine opgenomen worden door het lichaam? M.v.g. Adrie

  • Beste Adrie, Eiwitten zijn zo’n beetje de meest gecompliceerde moleculen die er bestaan. Ze zijn overal aanwezig en hebben de meest uiteenlopende functies. Je kunt dan ook niet zeggen of en hoelang het duurt voordat alle aminozuren in een eiwitshake worden opgenomen door je darmen en verwerkt door je lever. Dit is volkomen afhankelijk van de exacte aminozuursamenstelling van de eiwitshake (dus qua aminozuren) en van de exacte eiwitbenodigdheden van je lichaam. Je hoeft je in ieder geval niet ongerust te maken over je toiletgang; je urine bevat altijd een bepaalde hoeveelheid eiwitten, maar het overgrote merendeel zal eindigen als bouwstof, beschermingsstof of (bij overmatige intake) brandstof. In deze Engelstalige animatie wordt de eiwitstofwisseling (proteïnemetabolisme c.q. aminozuurmetabolisme) haarfijn uitgelegd; je zult direct merken dat de verwerking van eiwitten door je lijf een extreem complex stofwisselingsproces betreft. Speculeren waar welke aminozuren precies eindigen, heeft dus niet zo veel zin. Het gaat er bij eiwitshakes hoofdzakelijk om dat je je lichaam voorziet van een overvloed aan alle essentiële aminozuren, waardoor je je lijf de optie biedt om zeer efficiënt spieren te kweken. Groeten, Paul

  • Erik van Ongevalle

   Wat als er niet voldoende ”sport” kan gedaan worden, heb 2 heupprotheses en spinaalstenose in rug en het lukt v geen kanten om af te vallen met shakes

  • Eiwitshakes zullen er op zichzelf nooit voor zorgen dat je afvalt. Je moet een proteïneshake dan ook niet zien als een afslankmethode an sich, maar veeleer als een supplement dat ondersteuning biedt bij krachttraining. Sterker nog: als je eiwitshakes gebruikt, moet je extra goed op je calorie-intake letten, want iedere gram eiwit levert namelijk 4 kilocalorieën / 4000 calorieën. Als je niet of nauwelijks beweegt, worden deze extra calorieën niet verbruikt, waardoor ze onderaan de streep kunnen zorgen voor een energieoverschot en dus voor gewichtstoename. Het enige wat je kunt doen is naar sportprincipes zoeken die je ondanks jouw ‘beperkingen’ wel kunt uitoefenen. Waarschijnlijk zijn er spieren en spiergroepen (waaronder je armspieren) die je intensief kan en mag blijven belasten zolang je gecontroleerd en verantwoord traint. Dit zou je kunnen bespreken met een medisch sportarts. In dat geval bewerkstellig je spieractiviteit en treedt spiergroei en aanvullende spierkracht op, waardoor eiwitsupplementen wel tot hun recht (kunnen) komen…

 14. Mij werd het afgeraden enkel eiwitten/proteïnes te gebruiken en geen koolhydraten meer. Het is niet alleen erg moeilijk om vol te houden wanneer je (zoals mezelf en familie) de gewoonte hebt om bij de maaltijd brood, pasta, aardappelen etc. te gebruiken. Maar spieren hebben koolhydraten nodig heb ik mij laten vertellen, weliswaar in beperkte mate, maar toch. Vandaar misschien de klachten in uw benen?

 15. Helaas door schade en schande wijs geworden. In eerste instantie leek eiwit dieet waarvan ik de naam vergeten ben (zakjes met verschillende smaken eten) goed te werken, maar na een paar maanden kreeg ik last van mijn benen. Natuurlijk niet in verband gebracht met het dieet. De klachten werden minder toen ik met dieet stopte. Nog geen verband gelegd. Daarna weer begonnen en binnen een week kwamen de klachten terug. Vervolgens Herbalife geprobeerd en ook binnen een week kreeg ik weer pijn in mijn been. Heb eiwit diëten afgezworen en ben nu zeer tevreden over het Weight Watchers online programma.

  • Eiwitten zijn van cruciaal belang voor je lichaam, maar je moet ze zien als ONDERDEEL van je dieet, niet als dieet an sich. Zulke ongenuanceerde eiwitdiëten werken voor een enkeling, maar voor de meesten zijn ze een aanslag op lever en nieren. Het menselijk lichaam is niet bedoeld om puur en alleen eiwitten te verwerken; het heeft een combinatie van essentiële vetten, gezonde koolhydraten en essentiële eiwitten nodig.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.