cosmetische chirurgie

Nadelen cosmetische ingrepen: de verregaande risico’s van plastische chirurgie…

Plastische oftewel cosmetische chirurgie wordt steeds populairder, maar vaak zijn de nadelen onvoldoende bekend bij degenen die de ingreep ondergaan. Plastisch chirurgen vertellen bij lange na niet altijd de (volledige) waarheid. Zo gaan veruit de meeste cosmetische ingrepen gepaard met beduidend meer potentiële nadelen, risico’s en gevaren dan het overgrote merendeel van de doelgroep doorheeft…

Gevaren cosmetische ingrepen in de media…

Een cosmetisch-chirurgische ingreep die steeds vaker wordt gedaan, is liposuctie. Na de dood van een 21-jarige vrouw in april hebben veel mensen een negatief beeld van liposuctie. Toch is dit niet helemaal terecht, want er worden in Nederland duizenden mensen per jaar geholpen met liposuctie, dus het sterftecijfer is in werkelijkheid extreem laag. Daar tegenover staat dat er ook cosmetische ingrepen zijn die juist met grote regelmaat misgaan, maar die niet of nauwelijks media-aandacht krijgen. Vooral Gastric Bypasses (soort maagevrkleiningen), maagballonnen en maagbandjes zijn momenteel uitermate populair, maar de risico’s van deze afslankoperaties worden helaas nog altijd zwaar onderschat en onderbelicht…

Complicaties + tegenvallend resultaat bij cosmetische ingrepen

De grootste nadelen van cosmetische chirurgie zijn de bijwerkingen, eventuele complicaties en het resultaat dat tegenvalt. Ga daarom niet alleen af op de informatie van de arts, maar zoek ook op internet naar informatie en ervaringen van mensen die dezelfde cosmetische ingreep hebben ondergaan. Alleen al onder de artikels op Gezondr staan letterlijk duizenden verhalen van ervaringsdeskundigen en lotgenoten:

Houd er altijd rekening mee dat je een tijdje niet kunt werken na een cosmetische ingreep omdat de hersteltijd van cosmetische chirurgie vaak langer is dan de artsen aangeven. Bovendien kan er sprake zijn van verstoorde wondgenezing, vochtophoping, ontstekingsverschijnselen, littekenvorming, napijn en andere restklachten waardoor het herstelproces wat langer kan duren.

Tot slot

Toch is cosmetische chirurgie niet per definitie verkeerd in mijn ogen. Je moet je alleen wel heel goed realiseren dat perfectie zelden wordt bereikt. Als je echter een realistisch beeld hebt van de te verwachten resultaten kun je ook veel voordelen hebben van cosmetische chirurgie.

Heb jij ervaring met cosmetische c.q. plastische chirurgie? Laat hieronder een berichtje achter met jouw vragen en bevindingen met cosmetische ingrepen!

Vergeet plastische chirurgie en verander je levensstijl

In de New York Times stond een leuk interview met de vooraanstaande plastisch chirurg Dr. Gerald Pitman. Hij spoort mensen in zijn praktijk regelmatig aan om géén plastische chirurgie te ondergaan, maar in plaats daarvan op een goede manier te eten en te sporten. (bron)

Enkele tips van plastisch chirurg Dr. Gerald Pitman

Tijdens een toespraak in Manhattan zei plastisch chirurg Dr. Gerald Pitman het volgende tegen zijn publiek:

 • Om niet te beginnen aan plastische chirurgie, tenzij ze het écht nodig hebben
 • Hun levensstijl eerst te veranderen
 • Te beginnen met krachttraining (vooral vrouwen slaan dit namelijk over)
 • Aerobische oefeningen te doen zodat endorfine vrijkomt in je lichaam (verbetert je stemming en lichaamsbeeld)
 • Genoeg te slapen
 • Regelmatig je kapsel, make-up en kleding vernieuwen in plaats van denken dat uitsluitend plastische chirurgie nog helpt om er jong en fris uit te zien.

Gezonde levensstijl in plaats van plastische chirurgie…

In een industrie waarbinnen plastisch chirurgen een fortuin verdienen aan hun klanten, is Dr. Pitman tenminste eerlijk. Veel mensen die bij een plastisch chirurg aankloppen hebben eigenlijk geen plastische chirurgie nodig, maar zouden meer baat hebben bij een gezondere levensstijl. Zie eventueel ook de volgende artikels en de vele reacties daaronder:

Maar ja, we leven nu eenmaal in een tijd van veel consumeren en snel schakelen, en daar is plastische chirurgie geen uitzondering op. We zullen zien of plastische chirurgie nét zo populair wordt in Nederland als het in de Verenigde Staten reeds is.

Wat denk jij: plastische chirurgie ondergaan of jezelf toch liever een gezondere levensstijl aanmeten? Deel jouw opvattingen en bevindingen in een berichtje hieronder!

6 reacties op “Nadelen cosmetische ingrepen: de verregaande risico’s van plastische chirurgie…

 1. Plastische chirurgie ·

  Ik ben benieuwd naar je mening over esthetische chirurgie en de relatie met psychologische effecten. Kan je daar wat over vertellen?

  Reageer
 2. sam ·

  Op zich ben ik ook niet zo’n groot voorstander van cosmetische chirurgie, maar ik ben nu 16 en heb cupmaat AA, dat zet je toch wel aan het twijfelen… borstvergroting?

  Reageer
 3. lisette ·

  Plastische chirurgie vind ik echt het domste wat je kan doen. Ik bedoel, als je een ander uiterlijk wil… ga naar de visagiste, verander drastisch je haar en koop een heel andere stijl kleren dan wat je normaal draagt. Je hoeft niet met je hoofd in t verband te lopen en je hebt ook geen littekens & het resultaat zal niet tegenvallen. Als t wel tegenvalt kun je het altijd nog veranderen. Na een cosmetische ingreep kan dat een stuk lastiger. En dan nog iets, waarom zou je zoveel geld eraan uitgeven? :|

  Reageer
 4. ano ·

  vergeet niet dat er veel verschil is tussen de ene cosmetische ingreep en de andere. Een kleine littekencorretie is ook al een cosmetische ingreep, maar je kan ook de liposuctie, borstvergroting, enzovoorts, doen. En blijf reëel in wat je wilt. Maatje 36 heeft echt geen liposuctie nodig, maar bij iemand die veel is afgevallen is het soms echt nodig om overtollige huid te verwijderen.

  Reageer
 5. karennn ·

  Hallo heeft iemand nog informatie over plastische chirurgie ik heb namelijk binnenkort een presentatie daarover en ik ben ertegen dus wie kan mij helpen?

  Reageer
 6. eigen meining ·

  Er zijn genoeg nadelen van plastische chirurgie, maar de mensen moeten het zelf weten!

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.