Een tekort aan testosteron kan een heleboel problemen veroorzaken binnen het mannelijk lichaam. Om die reden zijn er veel mannen die hun testosteronniveau op natuurlijke of onnatuurlijke wijze proberen op te krikken. Maar dit is wel oppassen geblazen, want een overschot aan testosteron kan óók allerlei mentale problemen, lichamelijke klachten, psychoseksuele abnormaliteiten en sociale strubbelingen teweegbrengen. In dit artikel lees je meer over de bijwerkingen van testosteron-supplementen en de risico’s van een testosteronoverschot…

Symptomen van een overschot aan testosteron

Een teveel aan testosteron kan allerhande problemen veroorzaken. De belangrijkste hiervan zijn als volgt:

 • Verstoring van de interne, lichaamseigen hormoonbalans
 • Werkt verlies van hoofdhaar in de hand (dus kaalheid)
 • Beïnvloedt de specialisatie (“lateraliteit“) van beide hersenhelften
 • Vochtophopingen (oedeem) door verstoring van de vochtregulatie
 • …Zodoende een gezwollen hoofd en/of voeten
 • Verhoogde kans op prostaatkanker & teelbalkanker
 • “Roid Rage”: verhoogde agressiviteit (bron)
 • Antisociale gedragingen & gewelddadige handelingen (bron)
 • Mannelijke borstvorming (gynaecomastie / “gyno”)
 • Grote negatieve impact op hart & bloedvaten
 • Congestief hartfalen (ontoereikende pompkracht van hartspierweefsel)
 • Negatieve beïnvloeding van het “positieve” HDL-cholesterol
 • Verhoogde bloeddruk (hypertensie)
 • Coronaire hartziekten & infarcten
 • Hartritmestoornissen (palpitaties, hartkloppingen, fibrillaties etc.)
 • Ademhalingsproblemen gedurende de slaap (slaapapneu e.a.)
 • Elektrolyten disbalans (vooral hypercalciëmie = calciumoverschot)
 • Verhoogd aantal rode bloedcellen (polycytemie)
 • Verergering van migraine & epilepsie
 • Huidklachten (acne, puistjes, jeuk, irritatie, ontstekingen e.a.)
 • Té langdurig aanhoudende erectie (priapisme)
 • Striae (stretchmarks:  striemen in de huid)
 • Leveraandoeningen: beschadigen, bloedingen & leverkanker
 • Overbelasting van de nieren
 • Erectieproblemen c.q. impotentie (door lichaamseigen onderdrukking van het testosteronoverschot)
 • Inkrimping van de teelballen
 • Vergrote prostaat (“goedaardige” prostaathypertrofie)
 • Mentale dips en depressies
 • “Verslaving” c.q. gewenning aan testosteron (“bigorexia”): de onweerstaanbare drang om zo gespierd mogelijk te worden

Bij vrouwen die testosteron toedienen, treedt vermannelijking op: baardgroei, verhoogde lichaamsbeharing, zware stem en vergrote clitoris.

Cholesterol & bloeddikte

Vooral de impact van testosteronsuppletie op hart en bloedvaten is stuitend. Een enkele testosteroninjectie kan de HDL-totaalcholesterol-ratio al flink ontregelen. (bron) Er zijn zelfs trials/onderzoeken naar het effect van testosteronsupplementen op cholesterolwaarden afgebroken omdat mannen tijdens de testosterontherapie hartaanvallen kregen en overleden. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met het feit dat testosteron de aanmaak van rode bloedcellen bevordert. De verhoogde productie van rode bloedcellen leidt tot een te hoog gehalte aan hematocriet (Ht) en hemoglobine (Hb).

Door het overschot aan hematocriet en hemoglobine wordt het bloed dik en stroperig zodat het minder makkelijk door de kleine bloedvaten kan stromen en hierdoor neemt het risico op trombose (en daarmee infarcten) sterk toe. Soms wordt er ook een verhoogd aantal bloedplaatjes (trombocyten) waargenomen, wat eveneens kan leiden tot circulatiestoornissen. Al met al kán de toediening van exogeen testosteron dus leiden tot verregaande risico’s op coronaire hartziekten!

Bovenstaand gegeven heeft overigens ook te maken met de directe of indirecte beïnvloeding van (bij)nierhormonen renine, calcitriol en erytropoëtine (EPO). Zo speelt renine een cruciale rol binnen de bloeddrukregulatie en bloedvolumeregulatie, calcitriol (bio-actief vitamine D3) binnen de calciumspiegelregulatie en EPO binnen de aanmaak van rode bloedcellen.

Let op

De neveneffecten c.q. bijwerkingen van testosteron worden vaak pas lang ná een testosteronkuur en soms zelfs pas na héle lange tijd duidelijk. In sommige gevallen zullen de complicaties na verloop van tijd verdwijnen, maar dikwijls zijn ze van permanente c.q. blijvende aard. Als je ervoor kiest om testosteronsupplementen te gebruiken, kun je dan ook maar beter een arts raadplegen. Voordat je start met testosteronsuppletie is het sowieso raadzaam om over voldoende kennis te beschikken en de potentiele voordelen en risico’s tegen elkaar weg te strepen.

Let ook extra op als je andersoortige medicijnen gebruikt; met name orale bloedverdunners, insuline of corticosteroïden.

Doping + Androgene Anabole Steroïde (AAS)

Verlies of winst blijkt sterk afhankelijk te zijn van je testosteronniveau. In verschillende sporten wordt testosteron dan ook als doping ingezet vanwege diens anabole invloed op de spiermassa. Testosteron staat echter op de internationale dopinglijst met verboden middelen en methoden om sportprestaties te verhogen van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA).

Lichaamseigen oftewel “endogeen” testosteron is een natuurlijk hormoon. Lichaamsvreemd oftewel “exogeen” testosteron is daarentegen een kunstmatige afgeleide van dit mannelijk geslachtshormoon; het wordt fabrieksmatig vervaardigd in laboratoria. Synthetisch testosteron valt daarom onder de noemer “echte anabolen”, welke ook wel Androgene Anabole Steroïden (AAS) worden genoemd.

 • De term ‘androgeen’ staat voor vermannelijking
 • De term ‘anabool’ staat voor spierontwikkeling
 • De term ‘steroïde’ staat voor versterking

Toediening van testosteron is verboden volgens de dopingwet, en binnen de Nederlands sportwereld oefent de Dopingautoriteit hier controle over uit. Strafrechtelijk c.q. justitieel gezien kun je echter niet worden vervolgd wegens dopinggebruik.

Al met al is testosteron dus ook risicovol met het oog op dopingwet en dopingcontroles. Desalniettemin zijn er nog altijd sporters die stiekem testosteron toedienen, veelal als korrels die onder de huid worden ingebracht.

Conclusie

Zoals met alles, zijn artsen en wetenschappers het ook over de potentiële gevaren en bijwerkingen van testosteron niet eens. Sommige onderzoeken wijzen uit dat het allemaal wel meevalt met de bijwerkingen. Zo laten verscheidene studies zien dat het “prostaatkankereiwit” PSA niet of nauwelijks reageert op hoge doseringen van testosteron (bron). Andere onderzoeken laten weer zien dat suppletie van testosteron verregaande risico’s met zich mee kan brengen op talloze vlakken (bron). Het is hoe dan ook extreem risicovol om testosteron te gebruiken in geval van aandoeningen van hart, lever en/of nieren; en zeker in geval van hoge bloeddruk!

Deze risico’s gelden voornamelijk indien testosteron gedurende lange periodes en/of in hoge doses wordt ingenomen.

Tot slot

Natuurlijk hangen de potentiële gevaren van testosteron sterk samen met de hoeveelheid die je gebruikt. Zo zetten sommige (semi)professionele bodybuilders dagelijks injecties, maar kan voor bepaalde klachten een klein pleistertje al volstaan.

Heb jij ervaring met de negatieve eigenschappen, bijwerkingen en gevaren van testosteron? Laat hieronder een reactie achter!

52 Reacties

 1. Nou, ik krijg niets van de huisarts of uroloog. Mijn testosterongehalte viel nog net binnen de grens, iets van 6,5 of zo. (de ondergrens zover ik weet). Ik ben nu kwaad al een tijdje en heb nu maar besloten om een erectiemiddel te laten voorschrijven. Dat is maar een deel van het probleem, ik doe ook krachttraining e.d. Testo-boosters, zoals AK47, helpen onvoldoende, alleen de eerste dagen leek het iets te helpen. Nu gebruik ik wel een medicijn dat niet gunstig is voor seksuele activiteiten, maar hier kan ik niet zomaar mee stoppen, ik heb dit nodig. Als ik soms zie hoe makkelijk anderen het (lijken) te krijgen (ik ben 52 en heb diabetes II), snap ik niet. Maar goed, dit is mijn ‘ervaring’.

  • Ik gebruik nu 5 jaar Androgel, dit heeft r voor gezorgd dat ik secundaire Polycytamia kreeg.
   De bloedwaarden stegen steeds, met gevolg hitte aanvallen , en niet even maar uren lang, met rood gezicht, en huid veranderd erg zeer en gevoelig. Pragmatisch internist aderlatingen, hielp meestal alleen laatste tijd niet.
   Voel me erg ziek , en depri hierdoor.
   Probeer Androgel van 3 naar 2 pompjes te verlagen
   Ik wou dat ik er nooit an begonnen was, was lusteloos en lag soms voor dood op de bank. Ook erecties etc niet.
   Uroloog bloed 13.3 mocht proberen, ging beter, dan iets minder weer ophogen.maar gaf niet aan dat Ht en Erytrocyten te hoog waren.
   Had ook twee bloedmeting en aan begin moeten doen, maar ja achteraf.
   Ik zou zeggen begin er nooit aan.

 2. Ik ben verbaasd dat er niet wordt gesproken over de de omzetting van testosteron naar oestrogeen ( aromatase) Dat gebeurt zowel bij mannen als bij vrouwen en zowel bij ‘eigen’ testosteron als bij testosteron therapie. Teveel oestrogeen t.o.v testosteron kan klachten veroorzaken. Daarom gebruiken mannen vaak aromatase- remmers als Anastrazol. Ook SHBG ( Sex Hormone Binding Globuline) wat testosteron bindt zodat het niet beschikbaar is voor het lichaam om te gebruiken. Elke arts die testosteron voorschrijft hoort dit te checken middels bloedtesten. Google deze informatie op Engelstalige sites en met name de US. Informeer jezelf en vetrouw niet alleen op artsen.

 3. Paul, ik neem nu al enkele maanden testosteronpillen v/d endocrinoloog omdat mijn waarden iets te laag waren. Nu merkte ik 2 weken geleden een verdikking op mijn borstkas en ook een dikkere linker voet. Ik vraag me nu af of dat iets met de pillen kan te maken hebben? Graag jouw reactie. Nicolle

  • Ik heb een tijd geleden mijn Testosteron laten controleren door de huisarts I.v.m. depressie en een algeheel gevoel van onbehagen. Het testosteron niveau bleek 4 te zijn en dat is erg laag volgens de huisarts. Ik zet nu om de twee weken een injectie en voel me best goed nu, wel is mijn bloeddruk nu te hoog. toeval?

 4. Vraag liet m’n testosteron meten in het bloed. Gebruik androgel uit pompflesje 2 pompjes. Moest voor uroloog en internist prikken. Uroloog wou dat ik in de middag prikte, ’s morgens om 08.00 uur aangebracht linker arm, en ’s middags om 14.15 uur laten prikken rechterarm, uitslag 42.7. Volgende dag 07.00 uur aangebracht linkerarm en om 10.15 uur in rechter arm laten prikken 17.2. Eerste stand te hoog 10-30 normaal. Volgende dag tweedes stand goed. Hoe kan dit? Moet ik dan minderen?

 5. Pinky… Beste Paul, ben een transman van 54 jaar en gebruik al 8 jaar testosteron… 1ste jaar begonnen met Nebido maar veel ongemakken namelijk… Ik was ondanks mijn gezonde levensstijl 11 kilo bijgekomen… Na het eten een harde buik en ademhalen was iets moeilijker… Ontzettend veel gewrichtspijnen dus dan 2 jaar Sustanon 250 om de 2 weken een halve ampul in de bil ingespoten… Na paar maanden terug gewrichtsklachten wat mijn dagelijkse activiteiten beperkte, na deze 1 maand androgene die ik iedere dag op de arm moest aanbrengen maar dat zag ik niet zitten om dit mijn verdere leven te doen… Endocrinoloog is dan overgeschakeld naar Deca-Durabolin (decanoaat) om de 2 weken een halve ampul en daar was ik goed mee. Mijn steeds opgeblazen buik begon na enkele maanden af te nemen waar ik ontzettend blij mee was en voelde me super op alle vlakken. Na 2 jaar een Botswana gedaan en je raad het al begin van osteoporose, moet iedere dag calcium 500 kauwtablet nemen + 1 maal per maand vitamine D… Gebruik ondertussen terug sustanon 250 om de 2 weken 0,75 en dit al enkele maanden… Heb steeds een hoge bloeddruk, opgezette buik en regelmatig terug gewrichtspijnen… Denk er dan ook aan om met de transformatie volledig te stoppen want mijn gezondheid komt op de 1ste plaats! Het is omkeerbaar gezien ik de geslachtsoperatie niet ben ondergaan, wel geen baarmoeder en eierstokken meer. Heeft u daar enigszins een mening over dan lees ik die graag! Alvast bedankt!!!

 6. Dag Paul, Ben een man van 56 jaar. Heb nu op medische gronden dagelijks 60mg test gel (Tostran) voorgeschreven gekregen. Smeer dit dagelijks in de ochtend tussen 06.00 en 0700 uur op mijn onderarmen. Mijn testgehalte stond op 5.5 en nu op 28. (ben 25 december begonnen). Heb een herhalingsrecept voor 1 jaar. Moet zeggen dat dit goed aanslaat en voelde binnen 3 weken en verschil in mijn fitheid, gemoedstoestand en uithoudingsvermogen. Mijn vraag is nu dan ook meer gericht op een eventuele nakuur. Hoe gaat dit in zijn werk, moet dit met een arts besproken worden? Vroeger in de jonge jaren deed ik na 8 of 10 weken test gebruik een nakuur van 4 weken. Zo als het er nu uit ziet ga ik een jaar lang test gebruiken, minimaal 60mg p/d in gelvorm. Weet niet als dit nog en verschil uitmaakt, gel of injectables? Ook zou ik graag voor de zomer 6 weken 50mg winstrol e.a.d er bij gebruiken. Voor mij een milde kuur die ik jaarlijks toch nog wel doe om het beetje in vorm te houden. Ook hier zit ik dan met de vraag over de eventuele nakuur? Heb jij hier een idee over? Vriendelijke groet, Gitano

  • zou gewoon 1 keer per 3 weken testosteron enathate prikken 250 mg en winstrol 50 mg per dag is echt geen nakuur nodig hoewel sommigen nolvaldex nemen winstrol 6 tot en met 8 weken maximaal nemen ,opbouwen en afbouwen is niet nodig

 7. Hallo, Heb via kliniek testosteroninjecties gehad per 10 dagen, bloedtest blijkt nu dat mijn spiegel te hoog is. Dus meteen gestopt, ben 62 jaar hoelang duurt het voor de testosteron naar beneden is. Reden waarom ik via kliniek begonnen ben, is 1 onderontwikkelde bal. Verder vergaande potentieklachten, dus niet begonnen voor spieren of sport en nogmaals onder toezicht. Te hoog testosteron in bloed kan meer insulten veroorzaken lees ik, en ik heb epilepsie en meer klachten. Dus hoor graag hoe snel mijn spiegel naar beneden is. Erg bedankt, Robert

  • Beste Robert, Hoe hoog was je testosteronspiegel precies? En hoeveel injecties (en hoeveel testosteron pér injectie) heb je precies gehad in totaal?

  • Paul bedankt. Mijn bloed uitslag 1415.00 ng/dl. Heb ook een bericht gestuurd naar arts hoeveel ik mij bezorgd moet maken. En of epileptische insulten te maken kunnen hebben met die hoge waarde. Hoe lang duurt het voor het weer normaal is. Robert

  • Arts zei 2 dagen geleden dat nu krijg ik injectie per 10 dagen en nu het verlaagd word naar 1 injectie per maand. Weet even niet wat ik zal doen. Heb lang geleden Nebido injectie gehad en nu per 10 dagen een ander testosteron injectie. Robert

  • Goede nacht en voor mij goede morgen. 5 uur ochtend. Vroege ochtend, blijkbaar de derde dag epilepsie aanvallen gehad. Heb een complexe epilepsie vanaf mijn 18e jaar, maar toch 3 dagen nu in bed is niet goed. Zal ongerustheid zijn na uitslag te hoge testosteron, ben 62 jaar. Hoop vandaag van arts reactie te krijgen hoe ongerust ik moet zijn, en wie weet van jullie een reactie. Zal rustiger worden als ik hoor dat mijn testosteronspiegel op korte termijn naar beneden zal dagen. Hoor graag jullie deskundigheid. Verder gaf arts aan termijn injectie verlengen, elke 10 dagen is te veel. Aan jullie de vraag is, wel goed of ik blijf gebruiken. Misschien langere termijn voor het krijgen en vaker bloedcheck. Wat is jullie idee over het gebruik, verstandig of niet? Hoor vanuit Nederland graag informatie m.b.t. behandeling testosteroninjecties. Mijn vriendelijke dank, Robert

  • Beste Robert, Is je vrije of totale testosteron gemeten? Omdat ik géén arts ben, kan en mag ik me niet mengen in andermans diagnostiek. Als je arts aangeeft dat het beter is om lager gedoseerde testosteroninjecties te blijven zetten, dan is het aan jouzelf om de voordelen en de nadelen hiervan tegen elkaar weg te strepen en een beslissing te nemen. Overigens staat 1415 ng/dl voor zover ik weet gelijk aan 49,1 nmol/l. Het nieuwe maximum qua vrij testosteron voor 50+ mannen is volgens mij 52,5 nmol/l. Voor totaal testosteron geldt voor zover mij bekend 27,4 nmol/l. Dus als men je vrije testosteron heeft bepaald, is het (veronderstelde) testosteronoverschot verwaarloosbaar. In geval van een totale meting zit je op 2x het maximum. Hoe snel je lichaam dit (vooralsnog hypothetische) overschot aan testosteron verwerkt, is afhankelijk van verscheidene individuele metabolische functies… Je arts is in elk geval de aangewezen persoon om in te schatten hoelang het ongeveer duurt voordat het huidige testosteronoverschot door je lichaam is opgeruimd c.q. weggewerkt. Zou ik in jouw situatie verkeren, dan zou ik in elk geval eerst afwachten totdat het testosteronniveau is terug gedaald naar een acceptabel niveau alvorens opnieuw (lager gedoseerde) testosteroninjecties te laten zetten. Sterkte ermee! Groeten, Paul

  • Paul erg bedankt, begrijp wat je bedoeld. Ja woon in Thailand dus vandaar andere dan meting informatie dan in Holland. Al ben ik verder een leek hier in. Arts heeft vanmorgen Thaise tijd gereageerd, gezien ik een bericht had gestuurd en ik voor de derde nacht insulten had. Hij zei dat ik moest proberen enige rust en ontspanning te vinden, de te hoge uitslag zal eind deze maand weer binnen de grenzen zijn. Ga vandaag valium 2 mg kopen om korte tijd de nachten ontspannender te laten lopen. Bij problemen kan ik contact leggen. Dat heeft met jou bericht wat rust gegeven. Buiten de testosteroninjecties gebruik ik 1 tablet zink per dag, na 2 maanden perfect resultaat. Had al jaren problemen met weinig zaadproductie dat is goed hersteld, zink is zeer belangrijk als je ouder bent. En begonnen met DHEA 25 mg, 2 tabletten op nuchtere maag. De arts wil dit uitproberen, dus zal in de tijd merken of dit effect heeft. Nogmaals bedankt Paul voor je reacties. Robert

  • Ah, oké… :P Ik was om volkomen onwillekeurige redenen in de veronderstelling dat je in België onder behandeling was. Ik kan me voorstellen dat men in Thailand ietwat afwijkende protocollen hanteert ten opzichte van Nederland, maar uiteindelijk zullen de testosteronreferentiewaarden –qua minimum en maximum– en (wenselijke) ‘ideaalwaarden’ voor wat betreft testosteron redelijk overeenkomen. Dus ik denk dat je met gerust hart de adviezen en deviezen van je Thaise arts kan opvolgen.

  • Paul bedankt nogmaals. Ja woon al 13 jaar in Thailand, dus er zullen zaken iets anders zijn maar het testosteronverhaal zal hetzelfde zijn. Ouder worden komt met gebreken of dingen die niet meer zo vlot gaan. Dus inwendig glimlach ik een beetje als mannen van mijn leeftijd of ouder met verhalen komen alsof ze nog puber zijn. Zal kijken hoe het verder gaat en in overleg met arts beslissen. De groeten uit Thailand. Robert

 8. Vraagje, ben een 61 jarige man, mijn hypofyse werkt niet meer en krijg via de huisarts al zo,n 24 jaar Sustanon (injectievloeistof testosteronesters) maar de laatste jaren erectieproblemen, kan nergens meer happy van worden, trek heel erg in mijzelf terug, voel mij nooit 100% wie kan of wil mij helpen?

  • Klaas Karel

   Beste Ruud, ik weet precies waar je doorheen gaat! Ik ben 65 jaar. Mijn situatie is anders maar gebruik al 45+ jaar Sustanon. Ben er inmiddels achter dat de hormoonsituatie een buitengewoon ingewikkelde zaak is. Wat mij vandaag de dag helpt is: om de negen dagen een Sustanon injectie, daarnaast een Andriol pompje en 2 of driemaal daags een afgifte daarvan. Daarbij op vrijdag een weekendpil Cialis (20 mg) of een goedkopere variant. Wanneer de bloeddruk te hoog wordt stop ik een tijdje met de Andriol. Ga iedere dag een klein uurtje wandelen, blijf bezig.

 9. ga naar 2x in de week ma 300ml en dondert 300ml geen last maar hoeveel kun je nemen tot overschot wat gebruikt je lichaam per week dat zou ik graag willen weten

 10. @Paul. Ik vind je reacties nog niet zo stom! Maar als ik het goed begrijp, en tussen de regels doorlees is het voor een man, zeg 50 plus die een te laag eigen testosteronniveau heeft nog niet zo slecht om een kleine dosis te nemen? Of zeg ik nu iets doms? Gr. Gitano

  • Beste Gitano, Daar heb je helemaal gelijk in! Voor iedere leeftijd staan testosteronreferentiewaarden: een minimum / minimaal testosteronniveau en een maximum / maximaal testosteronniveau. Als jouw testosteron onder de ondergrens valt die voor jouw leeftijd staat, dan heb je in feite een klinisch testosterontekort. In dat geval wegen de voordelen van een testosteronsupplement naar mijn mening ruimschoots op tegen eventuele nadelen. Want nogmaals: bovenstaand artikel gaat niet over de nadelen van testosteronsupplementen an sich, maar over de nadelen van een overschot aan testosteron. En zo’n testosteronoverschot ontstaat in 99% van de gevallen door gebruik van testosteronsupplementen door mensen die niet te kampen hebben met een testosterontekort. Let wel: het suppleren van testosteron komt best wel nauw. Dit zou ik dan ook altijd doen in overleg met je huisarts of internist-endocrinoloog. Voor meer informatie over testosterontekorten en testosteronreferentiewaarden kun je desgewenst de volgend artikels raadplegen:

   Al met al is er niks mis met testosteronsupplementen, zolang je ze maar nodig hebt. Hetzelfde geldt voor nagenoeg alle (hormonale) medicamenten en supplementen. Schildklierhormonen moet je niet zomaar slikken om af te vallen, maar als je schildklier te traag werkt, heb je ze simpelweg nodig. Insuline moet je niet zomaar spuiten, maar een diabetespatiënt heeft het soms nodig. Corticosteroïden, zelfde verhaal… Succes ermee! Groeten, Paul

 11. Goed en duidelijk artikel. Ik krijg hier de bevestiging van mijn vermoedens dat ook een heel lichte dosering testosteron ernstige gevolgen kan hebben. Mijn partner gebruikt nu al een jaar of vier een zeer lichte dosering. In die tijd zie ik hem afglijden van een gezonde, energieke, sterke man naar een zieke, depressieve vaatdoek. Behalve last van puistjes en verlies van hoofdhaar (zoals bovengenoemd, vervelend, maar daar is mee te leven) heeft hij inmiddels ernstig slaapapneu, verhoogd risico op hartaandoeningen, is depressief en zijn gedrag is enorm veranderd. Deze laatste punten zijn zeer ernstig en hebben grote gevolgen voor zijn/ons leven. Ik vraag me af en hoop dat het volledig stoppen met het gebruik al deze aandoeningen kan stoppen of in elk geval verbeteren. Hoe lang duurt het voor de allerlaatste sporen uit het lichaam verdwenen zijn?

  • Dit is niet anders dan een bewering zonder echte resultaten dus de hele discussie is zinloos en paul jij schept hier alleen maar verwarring met je lompe beweringen elk lichaam is anders dus voer gewoon helemaal geen discussie tenzij je alles op papier heb en dat heb je niet doei paul p.s je bent keihard uitgepraat door berjo je kan zijn reactie niet aan door maar af te kappen beetje slechte instelling als je iets duidelijk wilt maken want zo krijg jij nooit iets duidelijk en krijg je ongeloofwaardig heid dus het nut van Alles wat er is gezegt 0,0

 12. Hallo Paul, Met mijn vorig verhaal maak ik duidelijk dat testosteron in ons land nog vaak negatief in het beeld wordt gebracht. Je geeft zeker naast de nadelen ook de voordelen weer. Maar de nadelen lijken erg de overhand te hebben en worden ook altijd standaard door huisartsen weer gegeven. Naast een lange lijst met nadelen had ook een lange lijst met voordelen kunnen staan. Een mooi boek hierover is “de testosteron vervang therapie” van de schrijver Bob van Laerhoven. Vr. gr. Berjo

  • Beste Berjo, Nogmaals: in het artikel hierboven komen NIET de nadelen van testosteron an sich aan bod, maar de nadelen van een testosteronoverschot in het menselijk lichaam. Dat neemt inderdaad niet weg dat ook een tekort aan testosteron verregaande (zo niet ernstigere) klachten met zich mee kan brengen. De nadelen van een gebrek aan testosteron worden dan weer beschreven in dit artikel over testosterontekorten… Methodes om je testosteronspiegel te verhogen worden besproken in dit artikel over testosteronverhoging… En informatie over testosteronsuppletie is desgewenst terug te vinden in dit artikel over testosteronsupplementen. De inhoud en strekking van ieder artikel op Gezondr sluit logischerwijs aan op diens titel en onderwerp; dat er niet exact het tegenovergestelde in wordt besproken, ligt mijns inziens in de lijn der verwachting en is volkomen gerechtvaardigd… De potentiële voor- en nadelen van testosteronsupplementen zijn overigens sterk afhankelijk van iemands individuele uitgangssituatie: is er momenteel sprake van een tekort, een overschot of een optimaal niveau aan testosteron? In geval van een testosterontekort wegen de voordelen van suppletie doorgaans op tegen de nadelen… Bij een testosteronoverschot logischerwijs niet… Mocht je reeds een toereikende (niet te lage, niet te hoge) testosteronspiegel hebben, dan neem je met testosteronsupplementen een enigszins wilde gok… Een kwestie van kijken naar omstandigheden, context en referentiekader. Groeten, Paul

 13. Hi Heb pmnd ogeveer 2 ml testosteron gezet toen 3mnd nix kreeg op t laatst opvliegers en moe en hartstoornis dokter zij is de overgang begon t weer t nemen na 1 testosteron injectie was t weg aleen hart kreeg n klap van 3 mnd niet nemenwaardoor ik gedoterd en stents kreeg 4 mnd later zou ik nu na 5 week na operatie weer kunnen zetten bv 0,7 mg .

 14. Ik gebruik nu zo’n 30 jaar testosteron heb wel hoge bloeddruk wat ook erfelijk is bij mij. Maar controleer me wel eens en de lever, nieren, cholesterol is altijd goed. En heb gehoord als je depressief bent is testosteron het beste middel.

  • Zijn al heel wat bovengenoemde nadelen echt achterhaald ( behalve in ons land denk ik) Heel vroeger ( jaren 50 en 60) werden depressieve mensen met testosteron behandeld en met succes) Maar met testosteron valt niet veel te verdienen en met SSRI/TCA e.d. miljarden. Prostaat groeit niet van testosteron ( in negatieve zin). Juist door oestrogenen zwelt de prostaat op en erger…. Daarom krijgen oudere mannen ook meer te maken met prostaat ongemakken omdat hun testosteron daalt en daardoor zal oestrogeen stijgen. Zijn steeds meer mannen met borstkanker doordat we steeds meer oestrogene rommel binnen krijgen. Het verhaal van Roid Rage krijg je niet zomaar van “gewone” testosteron. Er zijn verschillende soorten en van sommige soorten of chemisch afgeleide soorten van testosteron kun je agressiever worden, als je daar gevoelig voor bent! Vochtophoping door testosteron gebruik is afhankelijk van verschillende factoren zoals voeding of het testosteron gaat aromatiseren naar oestrogeen en dat houd erg veel vocht vast. Verlies van hoofdhaar is erfelijk bepaald en een kuur met testosteron kan dat proces versnellen. Ik zelf krijg ook via de huisarts sustanon ( mix van testosteron), mijn bloedwaarden zijn zeer goed (jaarlijks gemeten). Dus ook dat verhaal gaat niet op. Plus is er ook een verschil te maken tussen misbruik van testosteron en het gebruik onder toezicht van een arts. Dus je kun een hele lijst met bijwerkingen opsommen, maar lees maar eens de bijwerkingen van medicijnen, krijg je daar ook last van alle bijwerkingen?

  • Hallo Berjo, Bovenstaand artikel is als volgt getiteld: “Nadelen & gevaren van een testosteron-overschot“… En dus NIET “Mogelijke bijwerkingen van testosteronsupplementen”… Een overschot aan testosteron is dan ook iets totaal anders dan testosteronsuppletie in zijn algemeenheid. En de gevaren van hypertestosteronemie zijn dan ook niet over één en dezelfde kam te scheren als de potentiële bijwerkingen van testosteronsupplementen in algemene zin. Al met al ga ik deze zinloze discussie (die eveneens al uitgebreid onder de andere artikels over testosteron is gevoerd) niet voor de zoveelste keer voeren. Groeten, Paul

  • Spuit nu 8 maanden 1 ml in de week stop binnenkort heb je suggestie of ik iets moet nemen erna of m’n lichaam laten oplossen je gebruikt al dertig jaar zeg je hoeveel? M.v.g. G

 15. Ik heb laat een bloedtest gedaan waaruit bleek dat mijn testosteron gehalte extreem hoog is ook mijn cholesterol. Nou gebruik ik geen supplementen, eet gezond en ben ik sportief zonder overgewicht.Wel rook ik. Waar zou dit aan kunnen liggen? Zijn er gevaren en is er een verband en hoe krijg ik het weer omlaag? Veel vragen hopelijk krijg ik er een antwoord op…

  • Er zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een afwijking van teelballen of bijnierschors. Wat zei je arts van de uitslag van je bloedtest?

 16. Beste Paul, hoe zit het met de Testo Booster uit de natuurlijke producten (Tribulus Terrestis)? Volgens de verkoopster uit een Bodyshop zijn deze gewoon veilig. Ik vraag me af of het waar is?

 17. Ja ik vind het ook zwaar overdreven.. Hier word letterlijk alles opgenoemd over wat er eventueel kan gebeuren is ongeveer het zelfde als als je een auto gaat besturen dan kun je ongelukken krijgen.

  • Beste Billy, Ik betwijfel of je met jouw metaforische vergelijking je boodschap kracht bijzet… De overweging om testosteron te suppleren is simpelweg een kwestie van de voordelen en nadelen tegen elkaar wegstrepen; hetzelfde geldt inderdaad voor autorijen. Heel veel mensen kiezen ervoor om auto te rijden omdat ze de voordelen ervan (mobiliteit, snelheid, efficiëntie, gemak, et cetera) vinden opwegen tegen de kans op een auto-ongeluk. Desalniettemin overlijden er elke dag 2 personen in het Nederlandse verkeer… Gelukkig zijn er bij lange na niet zoveel mensen die dagelijks testosteron suppleren als mensen die dagelijks autorijden…

 18. Kan je libido/testosteron pillen nemen (dat volgens de website waar ik het heb besteld, 42% meer testosteron aanmaak) in combinatie met ADHD medicatie, Concerta 54mg? En hoe groot is de kans dat ik een overschot krijg, mijn leeftijd is 17 jaar (over 3 maanden 18).

  • Beste Nathan, De kans op een testosteronoverschot is volledig afhankelijk van je lichaamseigen testosteronproductie en testosteronniveau en van de hoeveelheid exogeen testosteron die je suppleert. Daar is helaas weinig zinnigs over te zeggen… Over receptplichtige medicijnen mag ik overigens geen advies geven; of er bij gelijktijdig gebruik van testosteronsupplementen en Concerta (methylfenidaat) rekening dient te worden gehouden met contra-indicaties kun je dan ook het beste vragen aan je apotheker of huisarts. Groeten, Paul

 19. Zijn er ook natuurlijke oorzaken mogelijk van een (te) hoog testosterongehalte? Kan het zijn dat je daardoor last kunt krijgen van vroege kaalheid, gedrag/aanpassingsproblemen en chronisch (te) hoge libido? Zijn hiervoor behandelingen bekend/beschreven?

  • Ja, vooral bepaalde schildklierafwijkingen en bijnierafwijkingen staan hierom bekend.

 20. Wat een eenzijdig kul verhaal….compleet uit z’n verband getrokken ( lees de bijsluiter van alle toegestane medicijnen op de markt eerst eens en schrijf dan een genuanceerd verhaal ) p.s. train al 30 jaar , geen medicatie en alles uit natuurlijke voeding en weeg 90 KG bin 7 % vet en lengte van 180.

  • Het zal wel aan mij liggen, maar ik snap de strekking van je kritiek totaal niet. Ik verdiep me al vele jaren in medicijnen en snap heus wel dat ieder medicament bijwerking heeft. Maar dat neemt toch geenszins weg dat ook testosteronsupplementen bepaalde nadelen en risico’s met zich meebrengen?! Daarnaast is dit geen eenzijdig verhaal; het artikel gaat simpelweg over testosteronoverschotten, de keerzijde kun je desgewenst lezen in dit artikel over testosterontekorten. Logischerwijs is een gebrek aan testosteron minstens zo schadelijk als een testosteronoverschot, vandaar ook dat ik aanraad om uitsluiten testosteronsupplementen te gebruiken in geval van een medisch geïndiceerd testosterontekort. Zie desgewenst ook dit artikel over testosteronsuppletie… Groeten, Paul

 21. Hoi ff een vraagje, Ik heb zelf bloedverdunners en wil testosteron gaan gebruiken een halve milliliter (ik ben een vrouw). Is het nu allemaal zwaar overtrokken de bijwerkingen, of valt het allemaal wel mee? Groetjes, Lisanne

  • Beste Lisanne, Ik ken je beweeggronden niet, dus ik zal proberen een algemene situatieschets te geven… Zoals bij ieder supplement en medicament het geval is, worden de potentiële bijwerkingen van testosteron gedocumenteerd aan de hand van kansberekening. Dus hoe groot is de kans dat een bepaalde bijwerking zich bij een gemiddelde persoon voordoet? (bron + bron + bron) En dan neemt men doorgaans ook nog eens de situatie van medische noodzaak als uitgangspunt, dus als er een medische grondslag is om een bepaald supplement of medicament te gebruiken, voorgeschreven in exacte doseringen, onder toezicht van een arts… Dus als er geen sprake is van een testosterontekort zou de kans op bijwerkingen door een bepaalde dosis exogeen testosteron vele malen groter kunnen zijn, althans, in theorie… Bovendien zijn de mogelijke bijwerkingen van testosterongebruik onder vrouwen VEEL slechter onderzocht en gedocumenteerd… Als puntje bij paaltje komt, zijn de gevolgen van een testosteronoverschot mogelijkerwijs desastreus. Eventuele ‘standaard’ bijwerkingen van testosteronsupplementen (zonder dat er sprake is van overdosering) zijn over het algemeen goed te overzien en goed te behandelen, maar niet als je op eigen houtje -dus zonder medisch toezicht- testosteron suppleert. Als leek ben je doorgaans namelijk niet op de hoogte van je huidige testosteronniveau, laat staan van je suppletiebehoefte, aangezien die afhankelijk is van talloze individuele factoren. Al met al zijn er mensen die min of meer probleemloos prednison, prozac, chemotherapie of zelfs cocaïne gebruiken… En er zijn mensen die serieuze bijwerkingen ondervinden aan paracetamol, cosmetische gezichtscrème, pinda’s of de hoeveelheid cafeïne in een kopje koffie. Dus of de bijwerkingen van testosteron zwaar overtrokken zijn (en dus eigenlijk wel meevallen), is volledig afhankelijk van de gebruiker in kwestie en van diens individuele situatie, omstandigheden en randfactoren. Hieromtrent valt geen universeel oordeel te vellen. De vraag is of je het risico wilt (of moet willen) nemen… Groeten, Paul P.S. Testosteron in combinatie met bloedverdunners lijkt me überhaupt extra risicovol, aangezien exogeen testosteron erom bekendstaat dat het bloedklonters kan veroorzaken; vandaar ook dat men altijd waarschuwt dat je (bij overweging van een testosteronkuur) je endocrinoloog moet inlichten indien je bloedverdunners gebruikt. (bron + bron)

 22. Ik heb diabetes, al vanaf mijn 17e en moet insuline spuiten. Ga dagelijks naar de gym en wil sneller groeien. Loop ik risico’s wanneer ik testosteron ga spuiten? Graag reacties.

 23. Raar verhaal dat Mannelijke borstvorming / gynaecomastie / “gyno” voorkomt als symptomen van een overschot aan testosteron. Juist mannen met het syndroom van klinefelter (met testosteron TEKORT) hebben veelal borstvorming. En erectieproblemen? Je loopt de hele dag rond met een (pijnlijke) stijve

  • Gynaecomastie is een extreem bekende bijwerking van testosteronsuppletie. Plusminus 50% van de bodybuilders die hoog-gedoseerde testosteronsupplementen gebruiken, krijgt te kampen met mannelijke borstvorming. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de afname van endogeen / lichaamseigen testosteron door het overschot aan exogeen / lichaamsvreemd testosteron. Naarmate iemand meer testosteron inneemt, zal diens lichaam immers minder testosteron gaan produceren. Ook de beïnvloeding van oestrogenen (OOK in de functie van prolactine releasing factor: PRF) speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van gynaecomastie / lipomastie; hetzelfde geldt voor androsteendion, prolactine, serotonine, gonadotrofe hormonen, aromatase-enzym, dopamine (als prolactine inhibiting factor: PIF), thyrotropin-releasing hormone (TRH) en tot slot bepaalde neurotransmitters via het tuberoinfundibulaire dopaminerge systeem (TIDA). (bron + bron) Het exacte ontstaansmechanisme wat ten grondslag ligt aan het ontstaan van gynaecomastie onder invloed van testosteronoverschotten is vooralsnog onbekend, maar hoe dan ook heeft het te maken met de remming van het fysiologische testosteronmetabolisme door testosteronsupplementen… Nou ja, het punt is dat gynaecomastie optreedt ten gevolge testosterontekorten zowel als overdosering van testosteronsupplementen. Voor de erectieproblematiek geldt exact hetzelfde; zowel een tekort als een overschot aan testosteron kan tot erectieproblemen leiden. Een tekort aan testosteron veroorzaakt veelal erectiele disfunctie (het onvermogen om een erectie te krijgen)… Een overschot aan testosteron veroorzaakt in eerste instantie priapisme (extreem langdurige of pijnlijke erecties), maar naarmate de lichaamseigen testosteronproductie afneemt (ten gevolge van de testosteronsupplementen) kan er alsnog een disfunctionele erectiestoornis optreden. Point being: ook priapisme betreft een stoornis van de erectiele functionaliteit en is daarmee een ‘erectiestoornis’.

 24. Zwaar overdreven, Testo is veilig zolang je niet te veel neem, 500mg voor 6 a 8 weken, is prima, wel vocht retentie, dus beter op voeding aanpassen, voor de rest, heb ik geen bijwerkingen ervaren, lees eens wat je van paracetamol kan krijgen is ook hele waslijst

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.