Eiwitrijke diëten / eiwitdiëten / proteïne-diëten

Het eiwitdieet is tot nog toe de populairste dieetvorm van de 21e eeuw. Het eiwitdieet staat ook wel bekend als proteïne-dieet of eiwitrijk dieet. Het principe van het eiwitdieet is dat je bij elke maaltijd (veel) eiwitten eet. De meeste eiwitrijke diëten zijn koolhydraatarm en relatief vetarm, maar dit is niet altijd het geval.

Voordelen eiwitrijk dieet

Allereerst zorgen eiwitten voor een verhoogde afgifte van glucose in de dunne darm, waardoor de hersenen geen reden zien om een “hongerseintje” af te geven. Eiwitten zorgen zodoende voor een langdurig voldaan gevoel. Daarnaast zijn eiwitten belangrijke bouwstoffen voor onder andere de spieren. Eiwitten zorgen er zodoende voor dat je lichaam makkelijker spieren opbouwt en minder makkelijk spieren afbreekt… Spieren verbranden continu calorieën, dus hoe meer spierweefsel je hebt, des te makkelijker je afvalt. Eiwitdiëten en proteïne-diëten zijn dan ook met name populair onder mensen die willen afvallen en vermageren.

Essentiële eiwitten & niet-essentiële eiwitten

Eiwitten spelen een rol bij alle denkbare processen van het menselijk lichaam. Eiwitten bestaan uit een bepaalde samenstelling van 20 verschillende aminozuren. 12 van deze aminozuren kan het lichaam zelf maken en deze zijn dus niet essentieel. Voedingsmiddelen met voornamelijk niet essentiële eiwitten (met een lage biologische waarde) zijn: paddenstoelen, bonen, peulvruchten, noten, zaden, pitten, granen en aardappels.

Er zijn 8 aminozuren die het menselijk lichaam niet zelf kan maken. Deze dienen dus per se uit voeding te worden verkregen. Deze aminozuren worden essentiële aminozuren genoemd. Voedingsmiddelen die veel essentiële eiwitten bevatten zijn: vis, soja, ei en zuivel (o.a. kwark en yoghurt).

Mager eiwitdieet

Veel eiwitrijke producten bevatten ook behoorlijk wat vet. Denk maar eens aan vlees, kaas, eieren en zuivel. Als je een eiwitrijk dieet met veel eiwitten, maar niet met veel vetten wilt volgen, dan kun je het beste kiezen voor ‘magere eiwitten’. Voorbeelden hiervan zijn mager vlees, magere zuivel, magere kaas en gescheiden eiwit (ei zonder eigeel). Aangevuld met plantaardige eiwitten uit paddenstoelen, peulvruchten, zeewier, kiemgroenten en zaden.

Hieronder vind je een overzicht van alle eiwitrijke diëten uit de Gezondr diëtenlijst:

Atkins dieet
Dokter Frank Dieet
Drukke Dames Dieet
Dukan dieet
Ei Dieet
Eiwit Dieetdag
Energieverrijkt Dieet
Hippro dieet
Previtas Dieet
Snelle Fatburner Dieet
Total Wellbeing dieet
Turbo Low Carb Dieet
Vet Resistentie Dieet
Weet Hoe Je Eet dieet

1 Comment

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.