emotie etenHongergevoel wordt door iedereen anders geïnterpreteerd. De een negeert het; de ander rent hysterisch naar de ijskast. Daarnaast eten mensen om verschillende redenen. De een heeft écht trek, bijvoorbeeld na een dag zwaar-lichamelijke arbeid; de ander heeft de hele dag op de bank gelegen en voelt een soort van schijnhonger. Dit komt omdat er twee soorten hongergevoel zijn:

  • Lichamelijk hongergevoel, waarbij je lichaam vraagt om broodnodige brandstof.
  • Emotioneel hongergevoel, waarbij je emoties je aanzetten tot zinloos eten.

Emotie eten: emotioneel eten is zinloos + slecht voor de lijn…

Er zijn talloze mensen die eten om emotionele redenen, zonder te beseffen dat ze niet écht honger hebben en dus geen voedsel nodig hebben. Het is dus belangrijk om te bepalen of je hongergevoel gerechtvaardigd is of wordt opgedrongen door emoties. Als je gevoelsmatig, instinctief en/of onberedeneerd de koelkast induikt, dan is het al te laat. Gelukkig zijn er een aantal handvatten om emotioneel eetgedrag te herkennen en te onderscheiden van échte honger…

1. Emotioneel hongergevoel komt snel op

Lichamelijk hongergevoel bouwt langzaam op en wordt steeds erger. Emotionele honger verschijnt en verdwijnt plotseling.

2. Trek in lekkere dingen door emotie

Emotionele honger is kieskeurig en kritisch en betreft doorgaans trek in ongezond, calorierijk en koolhydraatrijk voedsel. Je hebt honger, maar geen trek in worteltjes of komkommer.

3. Emoties veroorzaken opdringerige honger

Je wilt een specifiek product direct eten en bent zelfs bereid om er moeite voor te doen. Lichamelijke honger is geduldig, emotionele honger is irritant en opdringerig.

4. Emotie-eten, meestal door negatieve emoties

Als je de afgelopen tijd boos, overstuur of teleurgesteld bent geraakt, dan is de kans op emotionele honger erg groot. Al je denkt dat je negatieve emoties verdwijnen door eten, dan heb je gegarandeerd emotionele trek.

5. Emotioneel eten gebeurt doorgaans onbewust

Bij onbewuste honger geniet je van het vet en de suiker, maar je bent je niet bewust van elke hap. Je eet aan een stuk door, zonder stil te staan bij je smaakpapillen. Een bak roomijs is dan ook leeg voor je er erg in hebt.

6. Emotioneel eetgedrag = schuldgevoel achteraf

Als de emotionele honger gestild is, houd je een schuldgevoel over. Dat komt omdat je weet dat je je lichaam ongezond voedsel hebt toegedeeld. Als je échte honger stilt, zul je je niet schuldig voelen.

Nog even in het kort: Emotionele honger is kieskeurig, opdringerig, wispelturig en schuldbewust. Lichamelijke honger is handzaam, geduldig, stabiel en gerechtvaardigd.

Heb jij weleens te kampen (gehad) met emotie-eten? Deel hieronder jouw ervaringen, bevindingen & adviezen ten aanzien van emotioneel eetgedrag…

Verschillen in hongergevoel: 8 tekenen van emotioneel eten

Heel veel mensen eten om emotionele redenen. Zonder goed na te denken is het vaak moeilijk om te bepalen of je emotioneel eet of eet omdat je lichaam hier om vraagt. Er zijn twee soorten hongergevoel: het lichamelijke hongergevoel, waarbij je lichaam vraagt om eten voor energie en het emotionele hongergevoel, waarbij je eet door emoties. Dit zijn de 8 tekenen die je als waarschuwing kunt zien voor emotioneel eetgedrag:

1. Je hongergevoel komt snel op

Het lichamelijke hongergevoel komt erg langzaam. Honger om emotionele redenen komt (en gaat) snel + plotseling.

2. Je hebt trek in specifieke dingen (meestal niet broccoli of worteltjes)

Trek hebben in ongezonde producten is een teken van emotioneel eten. Ook kan het een teken zijn dat je lichaam eigenlijk behoefte heeft aan vocht / water. Dorst wordt maar al te vaak aangezien voor honger, dus honger en dorst worden veelvuldig verward.

3. Je hongerbeleving is dringend

Je wilt een bepaald product direct eten en je bent zelfs bereid om naar een winkel of tankstation te rijden om het te kopen. Lichamelijke honger is geduldig, emotionele honger niet.

4. Je hongergevoel gaat gepaard met teleurstelling of ongemak

Als je in de afgelopen uren of dagen iets hebt meegemaakt waarvan je overstuur of teleurgesteld bent en daaraan denkend honger of trek krijgt, dan is het waarschijnlijk een emotioneel hongergevoel. Lichamelijke honger krijg je zelden door toedoen van emoties.

5. Je eetgewoonten zijn onbewust

Je eet een bak met ijs en voordat je het weet is de bak leeg. Als je eet omdat je een lichamelijke hongersensatie hebt, dan eet je meestal erg bewust en je weet waar je mee bezig bent. Als je jezelf betrapt op eten zonder erbij na te denken, dan eet je zeer waarschijnlijk om emotionele redenen.

6. Je stopt niet met eten, ook al heb je wél een vol gevoel

Als je meer en meer wilt eten om de smaak te blijven proeven, dan is het ook emotioneel eetgedrag. Een lichamelijk hongergevoel hoeft niet bevredigd te worden door je vol te eten. Een emotioneel hongergevoel daarentegen stopt niet bij een vol gevoel. Bovendien heb je veel meer dan dat nodig om de behoefte te bevredigen.

7. De hongersensatie zit niet in je buik

Als je constant denkt aan iets dat je wilt eten en de smaak wilt proeven, dan gaat het ook om een emotioneel hongergevoel. Een lichamelijk hongergevoel wil iets te eten, maar geen specifiek voedsel. Een emotioneel hongergevoel wil bepaalde smaken en een bepaalde structuur, en is dus erg kritisch. Van echte honger gaat je maag rommelen en knorren en word je op den duur misselijk.

8. Als de honger gestild is, houd je een schuldgevoel over

Je lichaam geven wat het nodig heeft zou je geen schuldgevoel mogen geven. Als je in je achterhoofd weet dat je dingen hebt gegeten die niet goed zijn voor je lichaam, dan gaat het in veel gevallen om emotioneel eten. (bron)

Het effect van diëten op je emoties…

Het volgen van een dieet heeft een behoorlijke invloed op je leven. Zo moet je bepaalde dingen afleren en andere dingen juist aanleren. Veel van je favoriete snacks zul je moeten laten staan, terwijl je juist zult moeten wennen aan gezond eten dat je wellicht minder lekker vindt. Daar komt nog bij dat je meer aan lichaamsbeweging zult moeten doen en hier dus ook de nodige discipline voor zult moeten opbrengen. Een recent onderzoek wijst uit dat deze zelfcontrole tijdens het volgen van een dieet mensen boos en geïrriteerd kan maken. (bron)

Details onderzoek

De onderzoekers deden vier experimenten om de houding van mensen die op dieet zijn te vergelijken met de houding van mensen die eten wat ze willen. Op basis daarvan werd o.a. het volgende geconcludeerd:

  • Deelnemers die een appel boven een chocoladereep verkozen, gaven vaker de voorkeur aan films waarbij boosheid en wraak centraal staan.
  • Degenen die de voorkeur gaven aan een cadeaubon voor boodschappen in plaats van een bon voor een dagje spa, hadden meer interesse in het bekijken van boze gezichten dan in het bekijken van angstige gezichtsuitdrukkingen.
  • Uit een ander experiment bleek dat reclame waarin lichaamsbeweging wordt aanbevolen meer irritatie opriep bij mensen die een gezonde snack kozen, dan bij mensen die een ongezond snack kozen.

Emotionele gevolgen van diëten

Uit bovengenoemde experimenten blijkt dat de zelfcontrole die nodig is tijdens het volgen van een dieet, (voorkeur voor) agressief gedrag kan oproepen. Mensen die op dieet zijn kunnen dan ook sneller geïrriteerd en boos worden. Het is interessant om te vermelden dat de onderzoekers de gevoelens van irritatie, stress en boosheid linkten aan de zelfcontrole die nodig is tijdens het diëten, en niet aan het diëten zelf.

Heb jij het idee dat diëten negatieve emoties zoals boosheid en agressie in je oproept? En ben jij sneller geïrriteerd als je op dieet bent? Laat het hieronder weten. Eventuele tips om deze emoties tegen te gaan zijn natuurlijk van harte welkom! Ken jij nog meer tekenen die kunnen wijzen op emotioneel eetgedrag? Deel hieronder jouw opvattingen & bevindingen omtrent emotioneel eten, hongergevoel, hongerbeleving en hongerstilling!

Emotioneel eten overwinnen

Het gebeurt mij regelmatig: ik voel me boos, moe of verdrietig en het volgende moment zit ik opeens op de bank met een grote beker ijs. Emotioneel eten is een zeer bekend probleem; je voelt je rot, dus je ‘beloont’ jezelf met iets lekker. Je dag is toch al verpest, dus waarom zou je nog op je dieet letten? Op het moment dat zulke gedachten mijn bewustzijn passeren klinken ze verrassend logisch en acceptabel, de volgende dag denk ik echter: hartstikke zonde; had ik dat ijs nu maar gewoon in de koelkast laten staan! Emotioneel eten is een van de grootste dieetmisstappen.

Emotioneel eten: een enorm probleem

In het gunstigste geval is een emotionele eetbui binnen een paar minuten weer over. In het ergste gunstige geval kan emotioneel eten je hele leven overnemen en eet je steeds vaker voor langere periodes veel en veel te veel. Volgens voedingsexperts wordt 75% van overmatig eten veroorzaakt door emoties. Maak je dus geen zorgen wanneer jij jezelf herkent in de omschrijving van emotionele eters, je bent zeker niet de enige.

Stress de kop in drukken

Mensen eten vaak om hun hoofd leeg te maken en stress te verminderen. Het jammere is dat stress voor een insulineboost zorgt, waardoor je extra veel trek krijgt in ongezonde producten met veel suikers en koolhydraten. Kortom: voedsel dat rechtstreeks naar je heupen loopt, waardoor je nog meer in de stress schiet.

Tips!

Ga nou niet bij de pakken neer zitten, maar ontwikkel liever vaardigheden om op een gezondere manier met verveling, stress en negatieve emoties om te gaan. Probeer uit te vinden wat jou stress bezorgt en waardoor je je ongelukkig gaat voelen. Als je daar eenmaal door hebt, kun je er ook iets aan doen. Hierbij een aantal tips om je emoties de baas te worden:

– Zorg ervoor dat je je ongezonde lievelingssnacks gewoon niet in huis haalt. Ga naar de supermarkt wanneer je je goed voelt. Zodoende gooi je die slechte producten minder snel in je mandje en kun je later ook niet in de verleiding komen om ze op te eten.

– Ga wandelen of joggen als je je gestrest voelt. Dit zijn uitstekende manieren om je stressniveau te verlagen en het is – in tegenstelling tot emotioneel eten – goed voor je lichaam!

– Doe ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Yoga is bijvoorbeeld een uitstekende optie.

– Praat met iemand over wat je dwars zit, dan heb je helemaal geen eten nodig.

– Heb je niet direct iemand met wie je je gevoelens kan of wil delen? Kijk dan eens online. Misschien is er wel een leuk forum waar je je hart (anoniem) kan luchten.

– Houd een dagboek bij waarin je dingen opschrijft die je hebt bereikt. Mocht je je down voelen, lees dan eens in je dagboek. Dan ben je het eten in de koelkast in ieder geval even vergeten.

– Word je bewust van je eetpatroon en van wanneer en waarom je eet. Als je dit eenmaal door hebt dan is het eenvoudig om risicosituaties te herkennen en te vermijden.

Snoepen mag…

Mocht je toch de onweerstaanbare behoefte houden om te eten wanneer je je niet happy voelt, wees dan in ieder geval goed voorbereid. Grote hoeveelheden snacks eten is hartstikke slecht. Maar als je lekkere maar relatief gezonde dingen eet ben je al een stuk minder slecht bezig. Stop je koelkast dus vol moet gezonde dingen. Hierbij een paar suggesties:

– Appel- en/of sinaasappelpartjes
– Worteltjes
– Bananen
– Broccoli
– Volkoren toast
– Fruitsmoothie
– Appelmoes

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.