Afvallen heeft alles te maken met eten en bewegen. De meeste mensen denken pas aan hun (over)gewicht als zij hun maaltijd achter de kiezen hebben. Maar het is juist belangrijk om stil te staan bij je lichaamsgewicht en afslankproces tijdens de maaltijd. Hierbij 8 tips en technieken die je tijdens het eten kunt toepassen om sneller af te vallen…

1. Eet nooit tot je vol zit

Mensen stoppen niet met eten zodra hun honger over is, maar eten door totdat er een gevoel van “niet meer op kunnen” ontstaat. Vaak speelt zo’n gevoel op omdat de maag letterlijk tot de nok toe vol zit. Probeer je daarom te realiseren dat je nooit tot het uiterste moet gaan als het aankomt op eten. Stop met eten voordat je vol zit.

Je zult niks tekortkomen als je een dagje wat minder eet. Je hoeft je al helemaal geen zorgen te maken; morgen is er immers weer een dag.

2. Verspil desnoods

Mensen hebben de neiging om alles op te maken. Schalen worden leeg geharkt en pannen uitgeschraapt. Probeer jezelf juist te trainen in het laten staan van voedsel. Dit zal in het begin onnatuurlijk aanvoelen, maar het went vanzelf. Laat liever iets te veel staan dan dat je te veel eet. Heb je iets over? Doe het dan in een afgesloten bakje en bewaar het voor morgen of overmorgen. Het principe van ‘je bord leeg eten’ is géén opvoedkundig hoogstandje, maar zonde van je figuur.

Je ouders hebben je wellicht geleerd om je bord leeg te eten, maar zij zijn niet degenen die te kampen hebben met jouw overtollige kilo’s.

3. Schep minder op

Het klinkt simpel en dat is het ook: verklein gewoon je porties. Porties worden alsmaar groter, en dat is funest als je wilt afvallen. Schep gewoon van alles één keer één opscheplepel op. Schep bovendien in de keuken op en zet potten en pannen dus niet op de eettafel.

Mocht een uur na de avondmaaltijd blijken dat je écht nog honger hebt, dan kun je de volgende dag een klein beetje meer proberen… Maar alleen als naderhand blijkt dat je hongergevoel niet vanzelf is overgegaan.

Als je ’s avonds 25 procent minder eet, bespaar je al snel 100 tot 250 kilocalorieën per dag.

4. Langzaam eten

Je lichaam heeft tijd nodig om te beseffen dat je maag gevuld is en dat er niet langer sprake meer is van honger. Je lichaam moet hormonen aanmaken om tot dit besef te komen, en die hormonen hebben een tijdje nodig om een boodschap over te brengen aan je maag.

Als je te snel eet, heb je je maag al volgepropt voordat je je lichaam de kans hebt gegeven om het “voldaan-seintje” te doen arriveren en interpreteren. Het is dan ook enorm belangrijk om zo langzaam mogelijk te eten.

Hoe langer je erover doet om een portie op te eten, des te minder je doorgaans eet qua hoeveelheid en calorie-aantal.

5. Vaak kauwen

Een goed hulpmiddel om langzaam te eten is goed en vaak kauwen. Als je je eten na een of twee kauwbewegingen doorslikt, zul je in een mum van tijd door je maaltijd heen zijn. Als je echter tien of twintig keer op iedere hap kauwt, dan heb je een efficiënt hulpmiddel voor handen om tijd te rekken.

Langdurig kauwen is wellicht niet de verlokkelijkste manier om langzamer te eten, maar het werkt wel.

6. Bestek neerleggen

Wen jezelf aan om je bestek na iedere hap even naast je bord te leggen. Zodoende zul je automatisch minder snel eten. Als je je bestek continu in je handen houdt, ben je namelijk eerder geneigd om je vork of lepel opnieuw vol te scheppen terwijl je nog aan het kauwen bent op je voorgaande hap.

Als je jezelf aanwent om je bestek na iedere hap naast je bord te leggen, zul je minder snel schrokken en bovendien minder eten.

7. Klein bestek & servies

Gebruik klein servies en klein bestek. Zodoende eet je kleinere hapjes en kleinere totaal-hoeveelheden. Je kunt er zelfs voor kiezen om al je gerechten met stokjes te eten. In dat geval zul je langer over je maaltijd doen en relatief snel voldaan zijn.

Tip: klein eten = minder eten!

8. Nooit eten met afleiding

Eten terwijl je wordt afgeleid, is dé manier om snel te schrokken. Als je een spannende film kijkt, kan het zomaar gebeuren dat je uit pure sensatie blijft schranzen. Je bord kan al leeg zijn voordat je goed en wel beseft dat je begonnen bent met eten. Zet de tv daarom uit voordat je gaat eten en probeer je aandacht bij de maaltijd te houden.

Wat vind jij van bovenstaande tips om af te vallen tijdens de maaltijd? Laat hieronder a.u.b. een reactie achter!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.