Aangezien de feestdagen er weer aankomen zal ik de komende tijd een aantal lekkere gerechten toevoegen voor tijdens de kerstdagen of Oud en Nieuw. Deze gerechten zijn feestelijk, maar tegelijkertijd ook nog eens gezond en dus goed voor je lijn.

Vandaag een recept voor ham met abrikozensaus. En ja, ham past prima binnen een gezonde maaltijd, zolang je maar magere gerookte ham gebruikt. Neem bij voorkeur de schacht van de ham, deze bevat namelijk het minste vet. Met saus van abrikozen en mosterd over de ham is het resultaat bijzonder smakelijk en zeer feestelijk.

Ingrediënten voor 16 porties

1/2 gerookte ham met bot (+/- 3 kilo)
1 pakje gedroogde abrikozen (+/- 175 gram)
2 eetlepels kruidnagel
160 gram abrikozenjam
2 eetlepels Dijonmosterd

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 165 °C. Verwijder met een mes het vel van de ham en haal het vet op 1/8 na weg. Prik de abrikozen met kruidnagel in rijen op de vette kant van de ham, laat daarbij wat ruimte tussen iedere abrikoos. Plaats de ham met de vette kant naar boven in een grote ovenschaal (+/- 40 bij 28 cm) en voeg hier 230 ml water aan toe. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en bak de ham gedurende 2 uur.

Nadat de ham 1 uur en 45 minuten in de oven heeft gelegen is het tijd om de saus te bereiden. Warm de abrikozenjam en mosterd op middelhoog vuur op in een sauspan. Verwijder het aluminiumfolie van de ham en strijk de ham voorzichtig in met de saus. Het is normaal als hierbij een aantal abrikozen van de ham vallen. Zet de ham vervolgens terug in de oven en bak de ham nogmaals 30 tot 40 minuten of totdat het vlees gaar is. Strijk de ham iedere 15 minuten in met een beetje saus.

Leg de ham nadat deze klaar is op een snijplank en laat hem 20 minuten staan, daarna is de ham makkelijk te snijden. Snij de ham vervolgens in stukken en serveer de ham met de abrikozen die tijdens het bestrijken van de ham met saus van de ham zijn gevallen.

Voedingswaarden per portie

Calorieën: 240
Vetten: 7g
Waarvan verzadigd: 2g
Eiwitten: 29g

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.