Recept popcorn met chili & handleiding zelf popcorn poffen

Zelfgemaakte popcorn is veel minder ongezond dan een zak chips. Sterker nog: popcorn is relatief gezond, vooral als je er geen bakken met suiker of zout bij gooit.

Ingrediënten voor 5 porties

 • 4 kopjes pofmaïs
 • 2 theelepels plantaardige olie (zonnebloemolie of olijfolie)
 • 1 theelepel chilipoeder
 • 1 snufje knoflookpoeder

Bereidingswijze

– Doe de olie in een pan en zet deze op het vuur.
– Pof de maïs volgens de handleiding hieronder.
– Doe de maiskorrels die goed gepoft zijn in een schaal.
– Meng de popcorn met het chilipoeder en knoflookpoeder.

Handleiding: popcorn poffen (in 4 stappen)

1. Verhit een pan met een flinterdun laagje olie erin op middelhoog tot hoog vuur. Probeer af en toe met één maïskorrel of de pan al heet genoeg is. Als de maïskorrels hard ronddraaien in de pan of meteen poffen, is de temperatuur uitstekend. Let op: de pan moet bijna 200 graden Celsius zijn om maïs optimaal te kunnen poffen. Als de olie begint te roken en walmen, is de pan echter te heet!

2. Gebruik altijd speciale pofmaïs en geen “normale” maïs zoals die op de Nederlandse akkers groeit. Pof de maïskorrels in kleine porties per keer, en nooit meer dan er op de bodem van de pan passen. Popcorn neemt na het poffen namelijk acht keer zoveel ruimte in als de gebruikte pofmaïs.

3. Doe de maïskorrels in de pan zodra deze heet genoeg is en doe er direct een deksel op. Sluit de pan nooit hermetisch af, zodat de stoom die ontstaat kan ontsnappen. Schud de pan vervolgens continu om. Kijk tijdens het poffen nooit in de pan om ongelukken te voorkomen.

4. Zet de warmtebron uit zodra het rustig wordt en je niet veel maïs meer hoort poffen. Wacht overigens niet totdat de allerlaatste pof-geluiden hebben geklonken, want dan verbrandt de popcorn die al klaar is. De laatste maïskorrels poffen op de restwarmte. (bron)

Voedingswaarden per portie

Calorieën: 38
Eiwitten 1 gram
Koolhydraten: 6 gram
Vet: 1 gram
Waarvan verzadigd: 0 gram

Wat vind jij van dit recept / gerecht? Laat hieronder je reactie achter.

4 reacties op “Recept popcorn met chili & handleiding zelf popcorn poffen

 1. ruth boxum ·

  ik strooi een klein handje vol biologische maiskorrels in de pan. Dan heb je voor 1 persoon ruim voldoende. Briljante tip om te kruiden met chili en/of knoflook! Dat voorkomt overmatige zouttoename per dag en is bovendien smakelijk zat.

  Reageer
 2. ben ·

  bedankt voor het recept.
  groeten uit Duitsland.

  Reageer
 3. Paul ·

  Op Dekooktips.com vind je een handige conversie-tabel van Amerikaanse “cups” naar Nederlands grammen. 1 kopje droge mais weegt 155 gram. 4 kopjes = 620 gram. Delen door 5 porties = 124 gram. Hoeveel popcorn je uiteindelijk overhoudt van deze mais verschilt een beetje van pofmais tot pofmais en van poging tot poging.

  Reageer
 4. marrie ·

  hoeveel gram is 1 portie?

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.