Lingerie had tot voor kort een overwegend praktische functie. Men maakte niet of nauwelijks onderscheid tussen alledaags damesondergoed en sexy lingerie. Tegenwoordig wordt lingerie gezien als een heus modeaccessoire en soms als basis voor de rest van een outfit. Lingerie fungeert zelfs steeds vaker als een op zichzelf staande outfit voor ’s avonds en ‘s nachts. Daarom hierbij enkele tips m.b.t. de namen en stoffen van lingerie…

Lingerie – De verschillende bovenstukken

Lingerie bestaat doorgaans uit een bovenstuk en een onderstuk. Het bovenstuk bedekt in de meeste gevallen uitsluitend de borsten (beha). Als een bovenstuk meer dan alleen de borsten bedekt, wordt het ook wel een body genoemd. Er zijn allerlei verschillende type lingerie-bovenstukken en lingerie-body’s. De bekendste hiervan zijn:

1. Beha

Een beha ofwel bh bedekt en ondersteunt uitsluitend de borsten. Een beha is meestal voorzien van schouderbandjes en/of een haaksluiting op de rug.

2. Bustier

Een bustier bedekt de borsten en/of de torso en heeft geen schouderbandjes. Een bustier wordt doorgaans op de rug vastgehaakt met haaksluitingen of dichtgesnoerd met veters.

3. Guêpière

Een guêpière ofwel tailleband is als het ware een bustier die zowel de borsten als de torso bedekt, voorzien van jarretels. Een guêpière heeft in sommige gevallen wel schouderbandjes.

4. Korset

Een korset bedekt de borsten en torso en benadrukt de volle boezem en de slanke taille. Een korset zit strak om het lichaam en wordt aan de achterzijde dichtgesnoerd met veters.

5. Corselet

Een corselet bedekt borsten, torso, buik en heupen. De corselet is vergelijkbaar met een korset, maar beduidend langer. Het is als het ware een beha, hemdje en korset in één “lijfje”.

6. Torselet

‘Torselet’ is een alternatieve benaming voor guêpière.

7. Catsuit

Een catsuit ofwel bodystocking bedekt het hele lichaam. Een klassieke catsuit bedekt alles behalve gezicht en/of hoofd, handen en voeten. Er zijn tegenwoordig ook catsuits zonder mouwen of met andersoortige uitsparingen.

8. Babydoll

Een babydoll is een sexy en speels jurkje. Een babydoll wordt niet onder de “normale” kleding gedragen, maar fungeert als op zichzelf staand (nacht)gewaad. Andere benamingen voor – en variaties op – de babydoll zijn: ‘slipdress’, ‘chemise’, ‘negligee’, ‘nachtjurkje’ en ‘slaapjurkje’.

Lingerie – De verschillende onderstukken

Het onderstuk van lingerie bestaan doorgaans uit een broekje of rokje. De bekendste lingerie-onderstukken zijn:

1. Slip

Onder ‘slip’ wordt de alom bekende, traditionele onderbroek zonder pijpjes verstaan. Men onderscheidt voor dames de heupslip, tailleslip en stringslip / tangaslip.

2. String

Een string ofwel tanga is een onderbroekje dat enkel de genitaliën bedekt. Verder bestaat een string slechts uit veters om het middel en door de bilspleet. Men onderscheidt de G-string, C-string, ministring en microstring.

3. Boxershort

Een boxershort oftewel ‘boxer’ is een onderbroek met pijpjes. De boxershort is van oorsprong mannenondergoed, maar wordt (vaak in een ietwat afwijkende vorm) ook door vrouwen gedragen. Men onderscheid de boxershort, boxer brief en trunk.

4. Step-in

Een step-in is als het ware een strakke rok met korset-functie. De step-in bedekt en corrigeert de taille, heupen, buik en billen. Alternatieve benamingen voor de step-in zijn: kokerrok, ‘waist cincher’, ‘pull-on’ en heupgordel.

Het bovenstuk en onderstuk van lingerie worden vaak aangevuld met lingerie voor de bovenbenen en onderbenen. Zo gebruiken veel vrouwen een jarretelgordel met jarretels, kousen en/of kousenbanden om de benen te accentueren.

Lingerie – De verschillende soorten textiel (stoffen)

Lingerie kan worden gemaakt van allerlei verschillende stoffen. Allereerst onderscheiden we organische stoffen (natuurlijk) en synthetische stoffen (kunstmatig).

A. Organische / natuurlijke lingerie

Voor lingerie kunnen verschillende natuurlijke oftewel organische stoffen worden gebruikt. Er is tegenwoordig zelfs lingerie die van biologisch geteelde katoen wordt gemaakt. De bekendste c.q. populairste organische materialen voor lingerie zijn als volgt:

  • Katoen
  • Zijde
  • Linnen / vlas
  • Jute

Soms worden ook dierlijke vachten en huiden in lingerie verwerkt, waaronder wol, leer, bont en dons.

B. Synthetische / kunstmatige lingerie

Er zijn nog altijd talloze verschillende materialen met een chemische samenstelling. De bekendste c.q. populairste synthetische materialen waaruit lingerie kan worden vervaardigd zijn:

  • Lycra (polyurethaan)
  • Nylon (polyamide)
  • Acryl (polyacrylonitril)
  • Latex (rubber)
  • Viscose (kunstzijde)
  • Fleece (polyester)
  • Lak (polyvinylchloride)
  • Spandex (elasthaan c.q. elastan)

Organische en synthetische stoffen kunnen op allerlei manieren worden geweven. Voorbeelden van weefstructuren (weefsels) zijn: satijn, kant, chiffon, tule, fluweel, organza, brokaat, taft, twill, voile en bobbinnet.

Tot slot

Synthetische ofwel kunstmatige stoffen zijn over het algemeen veel goedkoper dan natuurlijk textiel. Om die reden wordt lingerie steeds vaker gemaakt van o.a. lycra, nylon, viscose en acryl. Deze stoffen zijn echter vergelijkbaar met plastic en “ademen” zodoende niet of nauwelijks.

Synthetische lingerie zorgt daarom veel vaker voor jeuk, huidirritatie dan organische lingerie. Het is dan ook beter voor je huid om lingerie van 100% natuurlijk textiel (o.a. katoen & zijde) te dragen. Dit geldt des te meer als je een (over)gevoelige huid hebt of allergisch bent voor bijv. latex.

Wat vind jij de fijnste lingerie? Zijn er bepaalde stoffen, materialen, items, accessoires of modellen die jouw voorkeur hebben? Laat hieronder je reactie achter!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.