Flauwvallen is erg lastig en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk. De oorzaken van flauwvallen zijn in de meeste gevallen onschuldig, maar flauwvallen kan ook een symptoom zijn van een onderliggende (ernstigere) aandoening. Flauwvallen heeft in ieder geval een duidelijke functie. Het is namelijk een veiligheidsmechanisme van je lichaam om een ontregelde bloeddruk te herstellen. Het is dus niet voor niets dat één op de drie mensen wel eens flauwvalt. Normaliter komen mensen binnen 1 à 3 minuten weer bij bewustzijn. Hieronder bespreken we de oorzaken en symptomen van flauwvallen.
Hart & hersenen
Flauwvallen komt door een ontregelde bloeddruk. De zwaartekracht kan er namelijk voor zorgen dat het bloed naar je buik en je benen zakt. Hierdoor pompt het hart het bloed minder makkelijk rond en zodoende daalt de bloeddruk. In reactie op de verlaagde bloeddruk hoort het hart sneller te gaan kloppen en horen de bloedvaten in de buik en de benen zich te vernauwen. De bloeddruk zou hierdoor weer moeten gaan stijgen.
Ontregelde bloeddruk
Bij iemand die flauwvalt heeft het lichaam niet snel genoeg gereageerd op de daling van de bloeddruk. De bloedvaten vernauwen zich niet en het hart gaat juist langzamer kloppen. Als gevolg hiervan komt er onvoldoende bloed (zuurstof) bij de hersenen en raak je tijdelijk buiten bewustzijn. Doordat je valt komen je hart en hersenen op een lijn te liggen en zodoende hoeft het hart minder hard te pompen. Zodra het zuurstofniveau in de hersenen weer op peil is, kom je weer bij bewustzijn. Flauwvallen is dus een veiligheidsmechanisme.
Symptomen van flauwvallen
Als gevolg van je lage bloeddruk kunnen er verscheidene klachten, verschijnselen en symptomen optreden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Licht in het hoofd
- Misselijkheid & transpireren
- Suis in de oren
- Verminderd gezichtsvermogen
- Bleek gelaat
- Trage & zwakke hartslag
Nadat je bij bent gekomen dient het lichaam weer even te wennen. Dit kan gepaard gaan met o.a. vermoeidheid, misselijkheid en trillen…
Oorzaken van ontregelde bloeddruk
Aan een ontregelde bloeddruk –en dus ook flauwvallen– kunnen tal van oorzaken ten grondslag liggen. Hierbij een aantal van de vaakst voorkomende oorzaken voor het feit dat iemand flauwvaltt:
- Reflexsyncope c.q. collaps
- Schok- en schrikreflex
- Oververmoeidheid
- Langdurig staan & plotseling opstaan
- Hartafwijking
- Hitte & pijn
- Verslechterde kwaliteit van bloedvaten
- Injectie zetten of bloed zien
- Onvoldoende eten en/of drinken
- Hevige emoties
- Voedsel doorslikken
- Zuurstofgebrek
Heb jij ervaring met flauwvallen of heb je tips om een collaps te voorkomen of het ‘reflex’ te herkennen en doorbreken? Laat hieronder jouw tips, suggesties en bevindingen achter m.b.t. flauwvallen…