dromenIedereen droomt en iedereen droomt vaak; ook diegenen die zich de dromen achteraf niet meer kunnen herinneren. Mensen dromen gemiddeld anderhalf tot twee uur per nacht.

Waarom dromen mensen?

De wetenschap is het er tot nog toe niet over eens welke functie(s) we dromen mogen toekennen. Mensen dromen ‘s nachts vaak over dingen die ze overdag hebben meegemaakt (dagresten). Tijdens deze dromen zou je onverwerkte emoties en ervaringen verwerken van de afgelopen dag om ’s ochtends zorgelozer te kunnen beginnen aan een nieuwe. Een andere theorie is de “activatie-synthese-theorie”: tijdens de remslaap ontbreken visuele indrukkenen en probeert het rationele brein de chaotische hersenactiviteit tot een “samenhangend” verhaal samen te smeden. Vroeger werden dromen veelal als boodschappen van de goden gezien en werd er een voorspellende betekenis aan toegekend.

Wat zijn dromen?

Een droom is de verzameling van beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die iemand ervaart tijdens de slaap door het actief blijven van zenuwcellen en neurotransmitters. Dromen komen voornamelijk voor tijdens de Remslaap. REM staat voor “Rapid Eye Movement” ofwel “snelle oogbeweging”. Remslaap (of droomslaap) en gewone slaap (of langzame slaap) wisselen zich periodiek af. De droomslaap komt gedurende 4 à 5 periodes van 10 à 20 minuten per nacht voor.

Lucide dromen

Een lucide droom – of luciditeit – ontstaat doorgaans midden in een gewone droom. De dromer realiseert zich plots dat zijn belevenis niet echt is. Meestal gebeurt dit wanneer er iets onmogelijks of ongebruikelijks gebeurt in de droom. Bij een hoge mate van luciditeit beseft de dromer dat alles wat er gebeurt een droom is en hij/zij ieder moment kan ontwaken. Lucide dromen zijn op verschillende manieren te beïnvloeden en te sturen. Sommige mensen beschouwen een lucide droom als een spirituele ervaring. Mensen die lucide dromen om die reden nastreven worden “droomreizigers” genoemd.

Nachtmerries

Een nachtmerrie is een bijzonder intensieve droom die als vervelend wordt ervaren. Een nachtmerrie kan vergezeld gaan van fysieke bewegingen. Vroeger werden nachtmerries vaak als werk van demonen beschouwd of zelfs als bezetenheid door demonen. Nachtmerries kunnen worden veroorzaakt door onder meer:

  • Koorts
  • Stress
  • Trauma

1 Comment

  1. Heel erg interresant
    Ik doe pre gymnasium en met 2 andere kinderen moeten we een presentatie maken over dromen dus dit is heel handig voor ons. Dankjewel

    Groet van de nu meer wetende anoniem

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.