Funest voor afslanken: alcohol, junkfood & meer…

Gewicht verliezen is een kwestie van voldoende bewegen en gezond, gevarieerd en gematigd eten. Kortom: een gezonde leefstijl hanteren! In theorie is afvallen dan ook helemaal niet zo moeilijk. In de praktijk blijkt het kwijtraken van overtollige vetreserves echter een enorme opgave te zijn. Maar waar gaan die vele onsuccesvolle diëters dan de mist in?

Hierbij 4 valkuilen waar je absoluut rekening mee zou moeten houden als je succesvol wilt afvallen…

1. Overmatige blootstelling

Als je jezelf blootstelt aan ongezonde lekkernijen, dan zul je ze ook veel vaker eten. Een goede manier om minder te snoepen en te snaaien is dan ook het buiten je bereik houden van ongezonde snacks. Haal snoep, koek, chips, ijs en frisdrank simpelweg niet in huis. Dus: laat ze lekker in de supermarkt liggen en laat anderen zich er een bult aan eten.

2. Alcohol

Alcohol is –net als koolhydraten, vetten en eiwitten– een energieleverancier, maar dan wel een vreemde eend in de bijt. Alcohol levert namelijk meer calorieën per gram dan koolhydraten, eiwitten en vetten, maar heeft verder geen enkele functie. Het is eigenlijk een gifstof waarvan je lichaam zo snel mogelijk weer verlost wil worden. Alcohol verstoort namelijk allerlei processen in je lichaam.

Zo beïnvloedt alcohol o.a. je lichaamsflora, je hormonen en je vetopslag in negatieve zin. Een gram alcohol levert bovendien twee keer zoveel calorieën als een gram eiwitten of koolhydraten en slechts een fractie minder dan een gram vet. Alcohol is dan ook een enorme caloriebom; een glas zoete witte wijn levert al snel 170 kilocalorieën. Wees daarom terughoudend met je alcohol-intake. Bovendien kun je beter droge wijn of een bodempje gedestilleerde sterke drank nemen dan bier, zoete wijn of suikerrijke mixdrankjes.

Alcohol is gevaarlijk, en het is dan ook niet voor niets dat je van alcohol ziek wordt: maagklachten, darmklachten, overgeven, hoofdpijn etc. Een glaasje wijn wordt moeiteloos opgeruimd als je over een gezonde lever beschikt, maar hoe meer glaasjes je drinkt, des te schadelijker de gevolgen van alcohol.

3. Junkfood & fastfood

De term ‘junkfood’ is niet voor niets afgeleid van het woord ‘afval’. Het gaat om voedingsmiddelen die boordevol vet, zout en suiker zitten en nauwelijks nuttige bouwstoffen leveren. Laat junkfood –waaronder drassige frituursnacks, pizza’s en hamburgers– daarom links liggen. Een luxe broodje hamburger (2 burgers + kaas + bacon + omelet + saus) kan oplopen tot boven de 1.000 kilocalorieën!

De term ‘fastfood’ staat voor alle voedingsmiddelen die snel klaar zijn en/of op tafel staan. Het merendeel van alle fastfood is tevens junkfood, maar met een sporadische afhaalmaaltijd of kant-en-klare supermarktsalade hoeft in principe niet veel mis te zijn. Zolang je maar voor de gezondste, meest groenterijke fastfood-alternatieven gaat.

Junkfood is troep; fastfood is snel. Fastfood kan dan ook best gezond zijn, als je maar verstandige keuzes maakt. Ga bij voorkeur voor de caloriearme, vetarme, suikerarme en zoutarme menu-opties.

4. Individuele zwaktes

Er is voedsel waar je zo af en toe zin in hebt. Je eet er een beetje van en voelt je voor de komende weken voldaan. Er is echter ook voedsel waar je geen genoeg van kunt krijgen.

Weet jij van jezelf dat je wanhopig de laatste kruimels uit een bepaalde zak chips schudt en vervolgens de keuken afbreekt voor meer? In dat geval is het buitengewoon raadzaam om deze chips voortaan niet meer te kopen. Haal jouw ultieme temptatie nooit of te nimmer in huis.

Wat is jouw ultieme verleiding? Wat kun jij absoluut niet laten staan, ook al weet je dat het ten koste gaat van je afslanksucces? Laat het hieronder weten…

2 reacties op “Funest voor afslanken: alcohol, junkfood & meer…

  1. Jos ·

    Goed stuk! Ben 26 kilo kwijtgeraakt in 5 maanden door mijn lifestyle compleet te veranderen; 1 verandering is inderdaad bepaalde producten op de verboden lijst zetten.

    Reageer
    • frances ·

      Dan mag (moet) je heel trots zijn op jezelf!

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.