Een bariatrische ingreep is een operatie met als doel afvallen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om middels een chirurgische ingreep te vermageren. Chirurgen besteden dan ook steeds meer van hun tijd aan bariatrische ingrepen. In dit artikel lees je alles over de moderne technieken voor een bariatrische operatie.

Moderne bariatrische operaties

De moderne techniek zorgt ervoor dat er niet per se via een groot gat tot diep in het lichaam hoeft te worden doorgedrongen. Dankzij een moderne laparoscoop (pijpje met lampje & cameraatje) kunnen bariatrische operaties via relatief kleine incisies worden uitgevoerd. Operatiewonden genezen zodoende sneller en raken minder gemakkelijk geïnfecteerd. Om die reden is de kans op complicaties of een fatale afloop veel kleiner.

Veel meer operaties & veel minder sterfgevallen

Dr. Ninh T. Nguyen, hoofd chirurgie van het ‘UC Irvine Medical Center’ in Amerika heeft zelfs een uiterst positieve tendens ontdekt wat betreft bariatrische chirurgie. Hij nam samen met zijn team gegevens onder de loep van 2003 tot 2008. Hieruit bleek dat:

 • Het aantal mensen dat laparoscopisch (buisje met lampje & cameraatje) wordt geopereerd is toegenomen van 20% tot 90%.
 • Het aantal sterfgevallen is afgenomen van 0,21% tot 0,10%.
 • Het aantal leden van de ‘American Society for Metabolic and Bariatric Surgery’ is toegenomen met maar liefst 95%.

Kortom: veel meer chirurgische ingrepen & veel minder dodelijke slachtoffers! (bron)

Soorten ingrepen via laparoscoop / laparoscopie

Er zijn talloze bariatrische ingrepen waarmee je kunt afvallen en vermageren. Voorbeelden hiervan zijn de Gastric Bypass, Duodenale Switch, maagballon, maagbandje, operatieve maagverkleining, liposuctie en kaakklem. De operaties die momenteel populair zijn vanwege de mogelijkheid tot laparoscopie zijn:

 • Laparoscopische Gastric Bypass
  Een ‘Gastric Bypass’ betreft een omleiding van het spijsverteringskanaal, waardoor een stuk van de dunne darm “buiten spel” wordt gezet. Hierdoor neemt het lichaam beduidend minder calorieën op.
 • Laparoscopisch maagbandje
  Een maagbandje is een verstelbare band die om de maag wordt gelegd. Hoe strakker de band, des te minder voedsel er in de maag kan en des te minder honger je ervaart.

Animatie laparoscopische Gastric Bypass

Tot slot

Bariatrische ingrepen (al dan niet middels laparoscopie) worden uitgevoerd bij mensen met gevaarlijk tot levensbedreigend overgewicht. De medische wetenschap is het er dan ook over eens dat de voordelen in zo’n geval zwaarder wegen dan de potentiële risico’s.

Wat denk jij van deze ontwikkeling op gebied van bariatrische operaties? Of heb jij ervaring met een dergelijke operatie? Laat hieronder je reactie achter!

3 Reacties

 1. Men vergeet vaak erbij dat er een heel traject met dieet aan vooraf gaat. Nou, als ik een dieet kon volgen, dan had ik ook geen operatie nodig!

 2. Ik zou wel willen maar ik durf niet. Ik heb ITP waardoor een operatie op zich al gevaarlijk kan zijn. Ik zal er niet mijn leven voor op het spel willen zetten. Ook die dingen gebeuren namelijk.

  • Joke Dekkers

   Marianne, doe het alsjeblieft niet. Ik heb 2 jaar geleden bijna mijn man verloren door even een maagbandje te laten plaatsen. Hij kreeg maagbloedingen die niet meer onder controle te krijgen waren. Het gevolg was dat hij opengesneden moest worden om de bloeding te stoppen. Hij heeft er een litteken van overgehouden van meer dan 30cm. Nu heeft hij een diëtiste en trekt er minimaal 2 jaar voor uit om af te vallen.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.