Maagbandje plaatsen: de voordelen + nadelen + risico’s

Looks · Door Ilse

maagbandje-plaatsen-de-voordelen-en-de-nadelen

Het plaatsen van een maagbandje is geïntroduceerd in midden jaren ’90 en sindsdien wordt deze bariatrische ingreep in talloze klinieken en ziekenhuizen over de hele wereld uitgevoerd. Inmiddels is het plaatsen van een maagband zelfs de meest voorkomende vorm van chirurgie om te kunnen afvallen.

Een maagband is de meest voorkomende vorm geworden omdat het, in vergelijking tot andere vormen van chirurgie, de methode is met (relatief en gemiddeld bekeken) de minste risico’s. Toch kleven er ook veel potentiële nadelen en risico’s aan een maagbandje, waaronder het wegglijden van het bandje, evenals de maagklep die open blijft staan (maagklepdisfunctie c.q. lekkende maagklep), waardoor je last krijgt van reflux / zuurbranden en stelselmatig moet overgeven. Een maagband moet daarom ook nog steeds gezien worden als een “laatste redmiddel”.

Voordelen van een maagbandje

Er zijn ook veel voordelen te bedenken voor wat betreft het plaatsen van een maagbandje in vergelijking tot een maagverkleining of een Gastric Bypass. Zo kan de operatie ongedaan gemaakt worden en is de herstelperiode aanzienlijk korter (van 3 tot 4 weken teruggebracht naar 1 week). Bovendien kan het maagbandje in veel gevallen ook anders afgesteld worden op een later tijdstip. Zodoende kan de maagband strakker worden ingesteld, maar ook losser, om eventuele complicaties de baas te blijven. Een maagbandje is al met al niet permanent en onomkeerbaar zoals een maagverkleining en er kunnen tussentijds wijzigingen worden doorgevoerd om de effectiviteit van de geplaatste maagband te optimaliseren.

Maagband laten plaatsen: geen makkelijke uitweg

Mocht je er over denken om een maagbandje te laten plaatsen, neem dan contact op met een kliniek die deze operatie uitvoert. Een dokter kan je meer informatie geven over de voor- en de nadelen. Houdt er wel rekening mee dat het vaak niet vergoed wordt door de zorgverzekeraars en dat de risico’s niet gering zijn. Zie het laten plaatsen van een maagbandje daarom alléén als een laatste redmiddel en doe het alleen als je BMI hoger is dan 40. Zie een maagband NIET als een gemakkelijke c.q. moeiteloze manier om van je overgewicht af te geraken; het is absoluut géén “easy way out”!

Heb jij ervaring met een maagbandje omdat jij er zelf één hebt laten plaatsen, laat dan een reactie achter hieronder. Iedereen die erover denkt om een maagband te laten plaatsen zal graag jouw ervaring willen lezen. Alvast bedankt!