Voor veel mensen is het onduidelijk wat nu beter is: je vetpercentage meten of je BMI berekenen? Er is veel over op het internet te vinden, maar je leest vaak tegenstrijdige berichten. Vandaar dit artikel…
Wat is een vetpercentage precies?
Om te beginnen: wat je meet als je het hebt over het vetpercentage is de verhouding tussen het totale gewicht (spieren, botten, organen, bloed en alle andere onderdelen die je in leven houden) en de hoeveelheid lichaamsvet in je lijf die wordt opgeslagen in je vetcellen.
De vetpercentage-index wordt vaak gemeten als je met een dieet bezig bent of als je wilt weten hoe fit je bent, bijvoorbeeld om resultaten te meten bij de sportschool. In de sportschool is het namelijk heel goed mogelijk dat je geen gram afvalt, maar je wel veel fitter wordt. Dit komt omdat je méér spieren hebt opgebouwd en vet hebt verbrand (en dus bent kwijtgeraakt).
Wat is BMI precies?
BMI, oftewel de Body Mass Index, is niets anders dan de verhouding tussen iemand gewicht en lengte. Het zegt niets over jouw lichaamsbouw of lichaamssamenstelling en houdt géén rekening met de activiteiten die je doet. Het is simpelweg een cijfertje dat iemands lichaamslengte in centimeters verbindt aan iemands lichaamsgewicht in kilogrammen.
Moet ik mijn vetpercentage meten of mijn BMI berekenen?
Het antwoord is eigenlijk heel erg simpel: om een goede indicatie te krijgen of je op een goed gewicht bent, moet je jouw vetpercentage meten en NIET je BMI. Het is veel nauwkeuriger dan de BMI en ik raadt het meten van jouw BMI dan ook af. Je krijgt veel te snel een verkeerde indruk van jouw gewicht omdat je onder het “magische” getal van 25 wilt blijven.
BMI berekenen op het internet
Waarom zie je dan zoveel BMI meters op het internet? Eigenlijk komt dit alleen maar omdat je jouw vetpercentage niet zo makkelijk thuis kunt meten zonder vetpercentagemeter en je jouw BMI wel makkelijk kunt meten via een internetsite. De BMI is immers een doodsimpele formule bestaande uit 2 meetbare variabelen (lengte in cm + gewicht in kg). De hoeveelheid vet in je lichaam kun je daarentegen niet even meten met een meetlint of op een weegschaal leggen…
Omdat bijna iedereen nieuwsgierig is of hij of zij op een ideaal gewicht is, zoekt ook iedereen op internet naar informatie over het berekenen van de BMI. En waar vraag is, ontstaat aanbod. Omdat je op internet niet kunt meten wat je vetpercentage is, winnen de BMI-meters en daarom zijn ze (onterecht!) zo populair. De BMI is gemakkelijk te berekenen, maar in feite heb je er helemaal niks aan. Hierbij een aantal handige artikels met nadere uitleg…
- Wat is mijn ideale gewicht? Bereken het! Of toch niet?
- Juiste gewicht: hoeveel moet ik wegen?
- Afslankresultaten: meten of wegen; wat is beter?
- Je ideale gewicht bereken aan de hand van BMI – Doen of niet?
- Gezond gewicht berekenen – Hoe gaat het in zijn werk?
- Ideaal gewicht voor vrouwen op basis van vetpercentage
- ABSI: nieuw (en wellicht beter) alternatief voor BMI
- Niet afvallen, maar wel slanker worden!?
- 3 aspecten (naast vet) die je lichaamsgewicht bepalen
Vetpercentage meter kopen
Vroeger moest je eerst naar de dokter of de sportschool om jouw vetpercentage te meten en waren de meters die je thuis kon gebruiken erg duur. Tegenwoordig kun je voor weinig geld een vetpercentage meter kopen. Bij de drogist kun je ze kopen voor ongeveer 19,95, maar ook duurdere weegschalen hebben soms een vetpercentagemeter ingebouwd. Deze methode is niet super nauwkeurig en dus niet (100% betrouwbaar), maar je hebt er veel meer aan dan aan het getalletje dat BMI wordt genoemd.
Vetpercentage tabel
Vet | Vrouwen | Mannen |
---|---|---|
Essentieel vet: | 10-13% | 2-5% |
Atleten: | 14-20% | 6-13% |
Fit: | 21-24% | 14-17% |
Acceptabel: | 25-31% | 18-25% |
Overgewicht: | 32%+ | 25%+ |
Ben jij op de hoogte van jouw BMI? Waarschijnlijk wel… Maar ben je ook op de hoogte van jouw vetpercentage? Deel jouw bevindingen in een reactie hieronder!
BMI berekenen: wat is Body Mass Index + wat betekent het?
Er zijn twee totaal verschillende manieren voor het berekenen van een “gezond gewicht”. We onderscheiden:
- BMI berekenen
- Vetpercentage meten
Je vetpercentage is het meest interessante en accurate gegeven, omdat het meer weergeeft dan enkel de verhouding tussen lengte en gewicht. Je vetpercentage kun je echter alleen meten met behulp van een vetpercentagemeter. De BMI is daarentegen wél gemakkelijk te berekenen; daarom geldt het voor veel mensen als de belangrijkste richtlijn voor “wel te zwaar” of “niet te zwaar”. Helaas geeft je BMI (Body Mass Index) enkel het verband weer tussen je lengte en je gewicht; het zegt verder niks over je lichaamssamenstelling (vet, spieren, vocht, botten, organen, bloed etc.).
BMI berekenen…
De BMI (Body Mass Index) is de verhouding tussen je lichaamsgewicht en je lichaamslengte. De formule om je BMI te berekenen is als volgt: BMI = gewicht / (lengte x lengte). Dat betekent dus Gewicht (in kilogrammen) gedeeld door Lengte (in meters) x Lengte (in meters).
Nog even stap voor stap in de praktijk: je neemt je lichaamslengte in centimeters. Dit getal vermenigvuldig je met je lichaamslengte in centimeters… En dan deel je je aantal kilo’s aan lichaamsgewicht door het getal dat hieruit kwam rollen. De uitkomst geeft logischerwijs slechts een speculatieve indicatie over de ‘heilzaamheid’ van je lichaamsgewicht. Men hanteert doorgaans de volgende regel:
- Een BMI tussen de 18 en 25 is prima
- Een BMI tussen de 25 en 27 betekent licht overgewicht
- Een BMI tussen de 27 en 30 betekent matig overgewicht
- Een BMI tussen de 30 en 40 betekent ernstig overgewicht (obesitas)
- Een BMI boven de 40 betekent zeer ernstig tot levensbedreigend overgewicht (morbide obesitas)
Let wel: de grenzen van 25 en 30 zijn om het vaststellen van een gezond of ongezond gewicht gemakkelijk te maken. Je moet dus niet denken dat je met een BMI van 24,9 veel gezonder bent dan met een BMI van 25,1. De risico’s op gezondheidsproblemen nemen traploos (geleidelijk aan) toe naarmate je BMI hoger wordt.
BMI niet nauwkeurig
Omdat je BMI eigenlijk niet zo veel zegt over je lichamelijke gezondheid en gesteldheid, wordt er steeds vaker overgestapt op het analyseren en documenteren van het lichaamsvetpercentage. De meest nauwkeurige manier om je vetpercentage te meten en om te bepalen of je een gezond gewicht hebt is met een elektronische vetpercentagemeter. Je kunt echter ook je tailleomtrek ter hoogte van je navel opmeten met een meetlint. Het vet rondom je buik brengt namelijk de grootste gezondheidsrisico’s met zich mee. Let wel: die methode is beduidend minder nauwkeurig!
- Voor vrouwen geldt een maximale taille-omtrek van 89 centimeter.
- Voor mannen geldt een maximale taille-omtrek van 102 centimeter.
Wat is jouw Body Mass Index? Deel hieronder je BMI en vergelijk het met leeftijdsgenoten!