Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK): werkwijze + kosten

Obesitas betreft overgewicht, maar gaat een stapje verder dan een paar kilootjes die eraf zouden mogen. Obesitas betekent namelijk zwaarlijvigheid, wat inhoudt dat je een BMI hebt van 30 of hoger. Er zijn in totaal 5 gradaties van overgewicht, namelijk:

 • BMI 25 – 30: Overgewicht (potentieel schadelijk)
 • BMI 30 – 35: Obesitas (schadelijk)
 • BMI 35 – 40: Ernstige obesitas (zeer schadelijk)
 • BMI 40 – 50: Morbide obesitas (levensbedreigend)
 • BMI > 50 : Super-obesitas (geluk dat je nog leeft)

De gevolgen van overgewicht & obesitas

Hoe meer overgewicht je hebt, des te groter de risico’s voor je algehele gezondheid. Zo kun je te maken krijgen met o.a. een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, gewrichtsklachten, diabetes type 2 en zelfs een hart- of herseninfarct. Obesitas is dus een zeer serieuze aandoening die fatale gevolgen kan hebben.

Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK)

Volgens Obesitas Kliniek Nederland (NOK) dient zwaarlijvigheid te worden behandeld door een team van professionals. Het team van NOK bestaat dan ook uit een arts, internist (interne organen), psycholoog (gedrag), chirurg (operaties), diëtist (voeding) en bewegingsdeskundige (lichaamsbeweging). Ieder aspect van je leven wordt dus onder de loep genomen.

Programma obesitaskliniek

Het programma van de obesitaskliniek duurt 2 jaar en is gebaseerd op een volledige leefstijlverandering. Het programma is als volgt ingericht:

 • Oriëntatiegesprek: kennismaking & informatie-vergaring
 • Beslissing: wil je wel of niet deelnemen?
 • Multidisciplinaire screening: lichamelijke & psychologische onderzoeken
 • Besluit: je wordt wel of niet geschikt bevonden als cliënt
 • Behandeling: je volgt een 2 jaar durende behandeling, bestaande uit 6 blokken, verdeeld over 3 fases (voorbereiding, uitvoering & handhaving)
 • Operatie: tijdens fase 1 vindt doorgaans een operatie (maagbandje of Gastric Bypass) plaats indien je een BMI boven de 35 à 40 hebt

Kosten obesitaskliniek

Deelname aan het 2 jaar durende programma van een obesitaskliniek is vrij kostbaar. De kosten van de Obesitas Kliniek staan hieronder opgesomd…

 • Oriëntatiegesprek: 0 euro
 • Screening: 100 euro
 • Fase 1: 1.900 euro
 • Fase 2: 1.900 euro
 • Fase 3: 500 euro

De totale kosten voor het programma van de Obesitas Kliniek bedragen dus ongeveer 4.400 euro; deze kosten worden zelden volledig vergoed via de zorgverzekering. Overweeg jij deelname aan een programma van de Nederlandse Obesitas Kliniek? Of heb jij er reeds ervaring mee? Laat hieronder een reactie achter!

18 reacties op “Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK): werkwijze + kosten

 1. Samia ·

  Beste redactie, De oriëntatiegesprek is kosteloos, ik beslis daarna of ik verder wil met de behandeling. Als ik het goed heb worden alles fases vergoed als de kliniek groen licht geeft, maar tijdens die beslissing zou ik ook kunnen worden afgewezen. Zou ik dan die screening moeten betalen? Maandag maar even de zorgcoach bellen van Agis.

  Reageer
 2. Samia ·

  Hallo allemaal, Ik overweeg een maagband te nemen want zie het helemaal niet meer zitten! Ben 167 cm en 114 kg zwaar! Ik begin fysiek erg achteruit te gaan, moeite met ademen, en emotioneel een wrak! Ik kan een operatie niet veroorloven, maar volgende week heb ik een kosteloos groepsgesprek. Mocht ik doorgaan dan komt de screening, en dan wordt er dus bepaald of ik deze operatie nodig heb. Maar stel je eens voor dat ze nee zeggen, moet ik die screening dan zelf betalen? En de andere fases vervallen dan toch?

  Reageer
  • Paul ·

   Dat is volledig afhankelijk van de Algemene Voorwaarden van de betreffende chirurg/kliniek die de maagband-oriëntatie organiseert. Hebben ze je die niet toegestuurd voordat je je inschreef voor het oriëntatiegesprek? Ik zou absoluut even navraag doen daar deze Algemene Voorwaarden!

 3. juliea ·

  Hallo, Ik heb even wat vragen… Ik ben 22 en weeg ongeveer 97 kilo. Mijn BMI is ongeveer 37. Ik ben vorige week bij mijn huisarts geweest en die heeft me een verwijsbrief naar de obesitaskliniek gegeven. Ik zou graag weten wat ik kan verwachten en wordt dit vergoed? Ik ben aanvullend verzekerd bij CZ. M.v.g. Juliea

  Reageer
 4. Anoniem ·

  Ik ga geheel met ”Marian” mee qua vergoeding. Ik ben sinds 4 maanden geleden (maart 2013) geopereerd en heb nu een GBP (gastric bypass). Zo had ik voor de operatie een BMI van 41,3 en lijd aan slaap-apneu. Ik heb voor ik het traject in ging me goed laten informeren bij AGIS. AGIS vergoed vanaf een BMI van >35 met medische klachten, maar vanaf een BMI van 40 zeker! De werkwijze is simpel, ik kreeg een verwijzing van me huisarts daarmee moest ik een afspraak maken bij het NOK (Nederlandse obesitas kliniek), dan krijg je al een eerste groepssessie (informatiedag) over wat en welke soort operatie je wilt bv GBP of SLEEVE of de MAAGBAND, al raad ik de maagband iedereen af!! dit omdat ik zie dat vele die een maagband hebben terug komen omdat die niet genoeg tot niet werkt! deze personen hebben er spijt van en hoor nu van vele ”had ik maar eerder een GBP genomen”. Maar na de info dag volgt er +/- 1-2 weken later een algemene screening hierna duurt het gemiddeld 6-8 weken voor de uitslag of je door bent of niet. Als je door bent kun je er van uitgaan dat de verzekering deze hele sessie vergoed word. Het NOK neemt namelijk ook contact op met je zorgverzekeraar.

  Reageer
 5. Marian ·

  Ik zou het nog eens proberen, maar dan via de huisarts of via het ziekenhuis. Verschillende ziekenhuizen hebben verschillende beleid hierin. Bovendien veranderen de inzichten hierin erg snel. Een paar jaar geleden liep iedereen nog weg met het maagbandje. Nu wordt het bandje door de meeste ziekenhuizen niet meer geplaatst, vanwege het hoge terugkompercentage. (Veel mensen hebben na enige tijd toch klachten). In het traject waarin ik zit, zat ook een mevrouw die de 70 al gepasseerd was. Dus het kan best! Sterkte!

  Reageer
  • Anniek ·

   Beste Marian, Ik weet niet of u dit bericht nog zult zien, aangezien de laatste reactie van 2011 is, maar ik was benieuwd hoe u de zaken rondom de verzekering hebt aangepakt. Ik ben namelijk ook verzekerd bij Zilveren Kruis Achmea (Interpolis), en ik weet dat zij over het algemeen goed handelen, maar ik zou graag weten op welke manier u hen benaderd heeft. Groet, Anniek

 6. Gabrie Hage ·

  Ik ben 69 jaar oud. Mijn lengte is 1.79 en mijn huidige gewicht is 141 kg. Nu ben ik 3 jaar geleden afgewezen voor een behandeling bij de Obesitaskliniek. De reden die men opgaf was dat ik te oud was en dat de mogelijke risico’s vcoor een eventuele behandeling te groot zouden zijn. Ik ben wel weer begonnen om af te vallen maar moet nog veel meer kwijt, nu is mijn vraag wat nu? Kan ik nu wel of niet geholpen worden?

  Reageer
 7. Marian ·

  De informatie die jullie hebben gaat uit van iemand die niet aan de eisen voldoet, dus een te ‘laag’ BMI heeft. Maar iemand met een BMI van 40 of hoger, dan wel 35 en hoger met extra klachten, die krijgen de gehele behandeling vergoed. er is een enkele verzekering die het na-traject beperkt vergoed. Dan heb ik het wel over de chirurgische ingreep, het voor- en na-traject. Ik ben verzekerd bij het Zilveren Kruis/Achmea.

  Reageer
 8. Marian ·

  Ik zit in een traject met het NOK, en alles wordt gewoon vergoed door de verzekering. Dat is bij bijna iedereen het geval die over de 35 BMI zit. Dus waar de bewering vandaan komt dat het bijna nooit vergoed wordt, dat begrijp ik niet.

  Reageer
  • Trish ·

   Het artikel gaat uit van de meest voorkomende soorten zorgverzekeringen. Veelal wordt het dan niet vergoed. Misschien handig voor anderen die dit lezen om te vermelden waar en hoe jij verzekerd bent?

  • ans ·

   hallo Marian welke ziektekosten verzekering vergoed het dan?

 9. maurice ·

  sommige mensen snappen het niet helemaal en denken dat met minder eten en veel sporten een lichaam dat is dicht gegroeid weer gewoon gaat functioneren helaas zo zit de natuur niet in elkaar ik heb veel gesport 6 a 7 keer per week 2uur per keer en woog toch op een gegeven moment 186 kilo omdat mijn lichaam gewoon door bleef groeien nu een half jaar na mijn maag verkleining weeg ik 52 kilo minder deze operatie heeft naar mijn idee me leven gered en is daarom elke euro waard maar deze operatie is absoluut niet bedoeld voor mensen die klagen over 10 kilo te zwaar zijn die zijn nog te redden met goede voeding en sporten of meer bewegen maar mensen die hopeloos te zwaar zijn is dit het begin van een nieuw leven

  Reageer
 10. Marianne ·

  Zo’n behandeling lijkt me wel wat maar is ook voor mij te duur. Het klopt, ieder pondje gaat meestal door het mondje, dus ik weet waar het aan ligt. Maar ik heb ook geen zin om mijn hele leven op te moeten letten wat ik eet. Ik hou van koken, lekker eten en als er visite is om lekkere hapjes neer te zetten. Ik heb geen zin om op een stuk bloemkool te gaan knauwen met een yoghurt dipsausje… Ik ben 1.64 en 90 kilo… Het is te zwaar maar ik kan dat voedselpatroon niet doorbreken om de reden dat ik gewoon van lekker eten hou. En mijn chocoladeverslaving niet te vergeten. Aan sporten heb ik een hekel… maar ondanks alles zou ik best wel wat minder zwaar willen zijn…

  Reageer
 11. linda van es ·

  vaak wordt gedacht als iemand dik is die zal wel de hele dag eten ik ben al mijn hele leven dik met alle narigheid van dien keer 27 kilo afgevallen een keer 17 kilo,onder begeleiding en vele keren zonder begeleiding heb nu de moet opgegeven omdat het iedere keer weer er aan kwam allerlei diëtistes geprobeerd het is hopeloos en mijn portemonnee werd steeds lichter zogezegd de ene zijn brood de ander zijn dood daar zal het bij mij ook op uitdraaien

  Reageer
 12. niels van setten ·

  Ik weet niet goed waar de beweging op gebaseerd is, maar ik heb een programma ontwikkeld om mensen die geen plezier hebben in bewegen meer plezier te laten krijgen in bewegen. Er wordt eerst gestart met een fysieke, laagdrempelige inspanningstest (confrontatie van de fysieke gesteldheid). Hierna volgt een 12weken durende beweegperiode (aangename aerobe training), waarvan de wekelijkse duur en de intensiteit geautomatiseerd is afgestemd op de uitslag van de test. De deelnemers kunnen individueel via een persoonlijk dagboek hun trainingen bijhouden (digitaal) en hierdoor kan de bewegingsadviseur eenvoudig controleren en motiveren. Wellicht kunnen jullie hier iets mee? Met vriendelijke groet, Niels van Setten – Personal Trainer

  Reageer
 13. Leah ·

  Is het niet veel duurder voor de zorgverzekeringen om de nasleep van obesitas te behandelen dan de kosten van de kliniek te vergoeden? Preventie dus… Niet iedereen beschikt zomaar over 4400 euro. Op psychologische hulp wordt komend jaar ook bezuinigd, iemand met obesitas heeft dat ook nodig.

  Reageer
 14. Annelies demas ·

  Als je goed naar gaat kan je dat zelf ook wel want iedere pondje gaat door je mondtje d18at moet je niet doen op een half jaar ben ik en mijn man af gevallen. Door eerst te denken voor dat je gaat eten ik ben 18 kl. Man 28

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.