Glucosamine is een alternatieve benaming voor een aminosuiker die steeds vaker wordt ingezet bij de behandeling van artrose (gewrichtsslijtage). Glucosamine is namelijk een bouwsteen voor belangrijke kraakbeenonderdelen en gewrichtsvloeistoffen. Glucosamine wordt de laatste jaren echter ook ingezet bij afvallen, vermageren en gewichtsverlies. Met name de Nederlands-Zwitserse producent Marcus Rohrer past glucosamine toe bij afslanktherapieën. Maar is glucosamine eigenlijk wel efficiënt of überhaupt effectief als het aankomt op de bestrijding van overtollig lichaamsvet? Hieronder lees je er alles over…
Hoe werkt glucosamine?
Glucosamine is een stofje dat de aanmaak van kraakbeen en gewrichtsvloeistoffen in je lichaam versnelt en verbetert. Glucosamine zelf doet niet zoveel, maar zodra het door het lichaam wordt omgezet in Glycosaminoglycaan werkt het positief uit op o.a. je botten, kraakbeen en luchtpijp. Zo vermindert glucosamine de afbraak van kraakbeen, verbetert het de kwaliteit van het kraakbeen en vermindert het pijnklachten bij artrosepatiënten. Glucosamine werkt dus eigenlijk als een soort smeermiddel voor de gewrichten. Glucosamine-supplementen zouden zich het beste binden aan kraakbeen als ze bestaan uit:
- 1500 mg glucosamine (dagdosering)
- Chondroïtine-sulfaat
- Kalium
- Natrium
Onderzoek naar glucosamine
In een onderzoek naar de werking van glucosamine werd vastgesteld dat de ontstekingsremmende effecten van glucosamine bij artrosepatiënten gelijk zijn aan de maximale dagdosering van Ibuprofen. Een aantal andere studies stellen echter vast dat glucosamine-supplementen niet beter werken dan placebo’s. Over de effectiviteit van glucosamine in pil-vorm kan dus (nog) geen duidelijkheid of eenduidigheid worden verschaft.
Conclusie
Gewrichtsslijtage (artrose) kan overgewicht veroorzaken omdat het lichaamsbeweging belemmert of zelfs onmogelijk maakt. Als glucosamine er daadwerkelijk voor zorgt dat je je gewrichten makkelijker en soepeler kunt bewegen, kan het je helpen om een actievere levensstijl aan te nemen. Als je bijvoorbeeld (na lange tijd) weer cardiotraining kunt gaan doen, zal afvallen ineens een heel stuk sneller verlopen. En als je ook nog eens in staat bent om krachttraining te doen – en spieren op te bouwen – zal je lichaam bovendien veel efficiënter worden in de verbranding van vet en calorieën.