Een kindje op de wereld brengen −hoe pijnlijk de ervaring ook moge zijn− is een ervaring om nooit meer te vergeten. De buik die achterblijft wil je echter zo snel mogelijk weer kwijt, want na negen maanden rondzeulen is het welletjes geweest. Maar pas op… Het duurt tot ongeveer een halfjaar na de bevalling voordat je lichaam weer ‘normaal’ functioneert. En hier dien je dus rekening mee te houden als je wilt afvallen na zwangerschap.

Hierbij de nodige tips voor dames die op hun oude gewicht terug willen geraken na zwangerschap & bevalling…

1. Forceer je lijf NIET

Als je afvallen na zwangerschap & bevalling probeert te forceren, kan het juist averechts werken. Filmsterren, topmodellen en andere celebrities krijgen het voor elkaar om binnen enkele maanden na hun bevalling alweer strak in hun beroemde velletje te zitten, want zij beschikken over alle mogelijke hulpmiddelen, fulltime nanny’s en personal trainers. Bovendien zijn zij beroepsmatig afhankelijk van de staat van hun lichaam, dus zij worden min of meer gedwongen om in een mum van tijd weer in topconditie te verkeren.

Maar nu er een kleintje rondkruipt heb jij het hartstikke druk. Jij hebt immers je handen vol en beduidend méér te doen dan de hele dag trainen, diëten en overleggen met coaches en voedingsdeskundigen. Bovendien spenderen beroemdheden talloze euro’s aan hun lichaam, omdat hun uiterlijk gemoeid gaat met miljoenenbelangen. Voor de doorsnee vrouw is direct na de bevalling veel afvallen dus NIET haalbaar! En bovendien onverantwoord.

Zoals hierboven reeds beschreven, duurt het ongeveer 6 maanden na de zwangerschap voordat je lichaam weer normaal functioneert. Het is in die periode, ook als je geen borstvoeding geeft, belangrijk om genoeg en gezond te eten. Een streng, caloriebeperkend dieet zorgt er alleen maar voor dat je de stress van de vele slapeloze nachten moeilijker aankunt. Concentreer je daarom liever op gezond eten en niet op afvallen…

2. Eet vooral gezond!

De eerste 6 maanden na je bevalling dient je lichaam weer op krachten te komen. Gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd eten is daarom enorm belangrijk. Dat betekent voldoende macronutriënten (essentiële eiwitten + gezonde vetten + complexe koolhydraten), micronutriënten (vitamines + macromineralen + spoorelementen + fytostoffen) en voedingsvezels. Een streng en strikt dieet na zwangerschap & bevalling is zodoende alles behalve raadzaam.

Streng lijnen c.q. vasten zorgt ervoor dat je prikkelbaar wordt, terwijl er −ook hormonaal gezien− toch al zoveel in je omgaat. Eet vooral ook voldoende; de drukke dagen en korte nachten zijn moeilijk door te komen als je jezelf niet optimaal voedt. Een stelselmatig gebrek aan energie/calorieën gaat ten koste van je levenskwaliteit, zeker als je 24/7 een pasgeborene onder je hoede hebt.

3. Langzaamaan lichamelijke activiteit herpakken

Je moet na je bevalling vooral NIET stil gaan zitten. Bewegen na een zwangerschap + bevalling is juist heel erg belangrijk! Tijdens je draagtijd en de geboorte zijn bepaalde spieren, banden, pezen en ligamenten flink belast, uitgerekt en wellicht verzwakt. De juiste training kan ervoor zorgen dat herstel en versteviging van je spieren en gewrichten optreedt.

Draaf echter niet door in lichaamsbeweging, sporten en fitness. Pak beweging na de bevalling langzaamaan weer op en vraag bij voorkeur je huisarts, verloskundige of fysiotherapeut om bewegingsadvies. Wellicht kan je dokter tijdens een algemene controle aangeven hoeveel je mag sporten en bewegen, zonder dat dit je lichaam schaadt.

Te veel sporten en bewegen na de zwangerschap is gevaarlijk voor je lichaam. Dit betekent niet dat je stil moet gaan zitten, integendeel! Maar pak sport of fitness langzaam op, en alléén als je hier zowel lichamelijk als geestelijk aan toe bent.

4. Extra waakzaam bij borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, is goede voeding dubbel belangrijk! Afvallen kan in zo’n geval funest zijn. Een vrouw geeft dagelijks gemiddeld 850 milliliter moedermelk aan haar baby en hiervoor zijn ongeveer 500 kilocalorieën nodig. Deze calorieën dien je te eten bovenop je “normale voeding”. Vraag daarom advies aan je arts of voedingsdeskundige over een dieet dat bij de huidige levensstijl past van jou en je baby.

Dus als je borstvoeding geeft en gelijktijdig wilt afvallen, moet je extra goed opletten. De 500 calorieën die je extra dient te eten, kunnen er zelfs nog iets meer zijn indien je relatief weinig lichaamsvetreserves hebt. Vraag ook hieromtrent advies aan jouw huisarts, verloskundige of diëtiste, want omdat jouw voeding de basis vormt voor de moedermelk die je kindje drinkt, is van essentieel belang dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt! Overigens kun je ook als je borstvoeding geeft prima beginnen met sporten, zolang je het maar rustig aan opbouwt. (bron)

Afvallen na zwangerschap: tot slot…

Ook al is het krijgen van een kindje een schitterende ervaring, die zwangerschapskilo’s wil je niet nog jaren met je meedragen. Vele vrouwen willen zelfs zo snel mogelijk weer afvallen naar hun oorspronkelijke lichaamsgewicht. Maar je moet een beetje geduld hebben! Als je te snel wilt afvallen, zorgt dit er namelijk alleen maar voor dat het moeilijker wordt, zeker nu je allerlei nieuwe dingen aan je hoofd hebt vanwege je moederschap.

Afvallen tijdens je zwangerschap is sowieso NIET raadzaam! Vergeet ook de sterren en celebrities die na een hele korte periode al weer topfit zijn en waarvan je niet eens kunt zien dat ze ooit zwanger zijn geweest. Zij hebben de beschikking over een leger adviseurs op het gebied van voeding, sport en zorg. Voor de gemiddelde vrouw zijn die doelen niet haalbaar en potentieel gevaarlijk.

Als je wilt afvallen na de zwangerschap kun je maar beter niet meer dan 500 gram per week verliezen. Een strikt caloriebeperkende crashdieet is absoluut NIET aan te raden, want je krijgt dan veel te weinig calorieën binnen! Wees dus te allen tijde voorzichtig met afvallen na een zwangerschap.

Wil jij graag afvallen na zwangerschap en bevalling? Of heb jij persoonlijke ervaring hiermee? Deel hieronder jouw ervaringen, bevindingen, vragen en tips omtrent zwangerschap, afslanken & gewichtsverlies…

88 Reacties

 1. Als vrouwen in de zwangerschap erg zwaar worden, wordt altijd gezegd dat ze gewoon teveel eten. Dit is vaak helemaal niet het geval. Bij mijn eerste kind kwam ik 23 kg aan. De dag na de bevalling was ik er al 13 kwijt en binnen 6 weken was ik weer op mijn oude gewicht. Ik heb in mijn zwangerschap gewoon normaal gegeten, ik ben een kleine eter zelfs. En geen snoep of vette dingen. Ook geen onbedwingbare vreetbuien. Bij de tweede heb ik vanaf dag 1 dat ik wist dat ik zwanger was enorm opgelet. Ik heb mezelf niets toegestaan in de zwangerschap, alleen gezonde voeding. Met als resultaat 21 kg. Dit ging er ook vrij snel af. Maar minder snel dat bij nummer 1. Ook mijn verloskundige zei nog wel eens dat ik niet zoveel moest bbq-en. Wat een onzin, ik hou niet eens van vlees. Dit is gewoon hormonaal geweest.

 2. Op 28 juni 2014 bevallen van mijn tweede kindje. Net als bij mijn eerste zoontje (oktober 2012) weer 30 kilo aangekomen. De eerste keer ging het er vrij vlot al (na 2 weken 20 kilo, en de rest in de daaropvolgende maanden). Dit keer was ik na 2 maanden 15 kilo afgevallen. Omdat mijn lichaam gewend is veel te sporten ben ik na 4 weken weer langzaam oefeningen gaan doen en na 7 weken weer naar de sportschool (rustig aan en goed luisteren naar je lichaam). Na 10 weken ben ik elke dag oefeningen gaan doen en wat meer gaan sporten en gezond gaan eten… nu bijna 6 maanden later is alles er wel bijna af (op 2 kilo na) Nog steeds doe ik elke dag oefeningen (squats, planking, opdrukken etc.). Zit helemaal in mijn systeem, vind het leuk om te doen. Da is mijn geluk denk ik ook… Jee 95 kilo, ik was echt een olifant… ben zo blij dat het eraf is!

 3. Hallo mama’s, ik ben bevallen van een zoontje op 31-05-2014 en woog voor mijn zwangerschap 74 kg en op het einde van de zwangerschap 83 kg. Op zich niet veel bijgekomen, maar wat ik ook doe, ik krijg mijn kilo’s er maar niet af. Ik vind mezelf ook absoluut niet mooi meer. Heeft iemand nuttige tips? Groetjes, K.

  • Hoi, Ik ben 17 kilo aangekomen tijdens mijn zwangerschap, eerste 15 kilo waren er na 2 weken af. Hoe? geen idee… Ik wilde sowieso (al voor de zwangerschap) nog wat extra kilo’s kwijt. Zes maanden na de bevalling ben ik begonnen met Sonja Bakker, goed vol te houden, 7 kilo kwijt in 8 weken, nu inmiddels klaar met het boek. Dankzij deze 8 weken eet ik nu gevarieerder en probeer ik meer uit en blijft mijn gewicht stabiel. Misschien is dat wat voor je? Succes!

 4. Na mijn eerste twee kinderen ging het afvallen makkelijk. Nu, na mijn derde kindje (bijna 5 maanden) kost het veel meer moeite. Wil nog heel graag 2 tot 3 kilo eraf. Ben het helemaal eens met wat Paul schrijft over kracht/cardio/gevarieerd eten. Vraagje daarover is: telt een basketbaltraining van anderhalf uur ook als cardio? We rennen behoorlijk veel, maar nooit heel lang achter elkaar. Basketbal is echt interval. En hoezo krachttraining voordat je cardio doet en niet andersom?

 5. Lieve mensen, Drink groene thee! Toen ik zwanger werd, woog ik 62 kilo; na 9 maanden 93 kilo. Ik vond het echt verschrikkelijk! Mijn lichaam hield alles vast wat er naar binnen ging. Overdreven veel snoepen deed ik helemaal niet. paar weken na de bevalling ben ik gaan lijnen, gewoon ’s ochtends, tussen de middag en ’s avond goed eten, maar geen tussendoortjes. Ik raakte toen 2 kilo per maand kwijt. Dat ging voor mij niet snel genoeg, maar sneller lukte gewoon niet. Toen 10 maanden verder na mijn bevalling kreeg ik de tip van mijn schoonzus om groene thee te drinken. Ook omdat ik vanwege mijn zwangerschapskilo’s helemaal niet lekker in me vel zat. Maar ik vind groene thee echt smerig, dus heb groene thee met jasmijn gekocht. Heerlijk! Wat denk je? Ik verloor ineens 4 kilo, en dat stimuleert! Dus sindsdien gaat het alleen maar beter. Weeg nu weer 62, voel me lekkerder dan ooit en ben weer super tevreden.

  • Hallo Lizzy, Bedankt voor je positieve, bemoedigende en motiverende reactie. Op Gezondr vind je toevallig ook héél veel informatie over groene thee & afvallen. Gebruik de zoekfunctie maar eens… Dit artikel over afvallen met groene thee zou weleens interessant kunnen zijn, ook omdat er ruim 500 reacties onder geplaatst zijn van ervaringsdeskundigen. En in dit artikel over de beste groene theesoorten lees je alles over waar je de beste soorten groene thee kunt kopen. Groeten, Paul

 6. Ik was van mijn tweede kindje zoals zoveel ook meer bijgekomen, namelijk 11 kg. Momenteel (na 2 maanden) ben ik er al 9 van kwijt. Maar het enige waar ik natuurlijk niet tevreden over ben, zijn mijn billen en heupen die enorm uitgezet zijn. Ik ben er enorm ongelukkig door, het is moeilijk ook hoor om plots van 34-36 naar 38-40 te gaan, niettegenstaande ik tijdens mijn zwangerschap verder gesport heb (zwemmen) en gezond at. Vooral met het communiefeest van mijn zoon in het verschiet (17 mei) wil ik er iets aan doen. Maar wat, niets lijkt te helpen! Iemand een tip? Heeft er iemand ervaring met de bodysculptor of een andere techniek? Ik hoor het heel graag! Groetjes, Marilyn

 7. Hi, Ik heb nog een leuke tip om af te vallen na de bevalling. Heb een training gedaan bij Vitaalklaar.nl, zit wel in Amsterdam, en dat stimuleerde me om buiten te blijven trainen. Buiten sporten helpt je meer energie te krijgen en dus om iets meer van jezelf te blijven vragen door te sporten. Ik ben in 2 maanden 5 kilo afgevallen door op deze manier te trainen! Groetjes, Karin

 8. Rosanne Slager Reageer

  De Belly Bandit is nu ook helemaal in! Ik krijg steeds in mijn werkbalk reclame van ZwangerschapshopXL, kent iemand deze site? Belly Bandit bestellen of niet?

  • Beste Rosanne, De Belly Bandit is gewoon een ondersteunende buikband van stof en klittenband. Ik zie niet in hoe die je zou kunnen helpen met afvallen. De aanbieder ervan zegt “De Belly Bandit zorgt ervoor dat je snel en gemakkelijk centimeters kwijtraakt na je zwangerschap”, maar hoe staat nergens vermeld…

 9. Een strakkere buik in 30 dagen, het kan echt. Kijk op de website van Massageshaper en ontdek meer. Ook zeer geschikt voor na de zwangerschap. Jokkebroek bestaat niet meer.

  • En hoe werkt dit product dan volgens jou? Zijn er onderzoeksresultaten beschikbaar die de werkzaamheid van dit product staven? Ik ben erg benieuwd, maar mijns inziens bereik je meer met cardiotraining en krachttraining…

 10. Kijk eens op Jokkebroek.nl. voor tips om af te vallen en wie weet kan je zo’n dieet proberen. Ook zijn daar de Massage Shapers te koop.

 11. Ongelofelijk dat er dames zijn die meteen hun oude gewicht terug hebben na een bevalling… Mijn dochtertje is inmiddels al bijna 10 maandjes oud en ik ben geen gram afgevallen sinds de geboorte. Ik was met de bevalling 5 kg kwijt en heb 4,5 maand borstvoeding gegeven. Mijn gewicht bleef exact hetzelfde. Ik heb na 10 maanden nog steeds 18 kilo te veel aan gewicht. Ik wandel regelmatig en let op mijn eten, maar het helpt helemaal niets. Door de kleine ben ik sowieso actiever geworden… Iemand een goede tip of een idee waar het door komt? Groetjes, Kris

 12. Inneke Hoogboom Reageer

  Dames, 1 gouden tip: Ik ben 3 maanden geleden bevallen van een prachtige zoon, na twee weken op een roze wolk te hebben geleefd werd het tijd om iets aan mijn buik te doen (overtollig vet en vocht). Een vriendin vertelde mij over de afslankbroekjes van Scala Europe! Ik draag het nu ruim twee maanden, en geloof me, wat een verschil! Het is geen normale Shapewear, nee je valt af door deze broekjes te dragen. Mijn buikje is nagenoeg weer strak!

  • ik geloof wel in die afslankbroekjes. Ik heb zelf een buikwrap (Massage Shaper) gebruikt. Een vriendin had deze voor mij meegenomen uit Azië, waar ze helemaal hot zijn. Maar nu zijn ze ook via Jokkebroek.nl te koop. In ieder geval niet zo duur als al die Belly Banden, maar wel even effectief. Ik was by the way 23 kg aangekomen en alles is eraf… dankzij speciaal dieet en de buikband.

 13. Hallo meiden, Ik ben bijna 5 weken geleden bevallen van mij zoontje (4,5 kilo) d.m.v. een keizersnede. Ik had in me zwangerschap een enorme buik die helemaal was uitgerekt en me huid helemaal gescheurd. Nou heb ik dus zo een rare soort overtollige vet of huid over me litteken hangen. Ben benieuw of dat ooit weggaat? Heeft iemand dat ook gehad na een keizersnede?

 14. Hallo mede-mama’s, Ik ben op 9-10-10 bevallen van een zoon en woog voor de zwangerschap 83 kilo. Was ook al te veel maar na 37,5 week woog ik 103 kilo. Na de bevalling was er al 7 kilo af en na 2 weken in totaal 11 kilo. En de rest, tja, dat gaat er nog niet af. Ik geef borstvoeding, maar straks ga ik werken en stop er dan mee. En dan begin ik met Sonjabakkeren, we zullen zien… Iedereen succes en veel plezier van de kleintjes!

 15. Op 15 augustus ben ik bevallen van mijn dochtertje. Ongeveer één jaar voor haar geboorte ben ik gaan samenwonen met mijn partner, dus we zijn vrij snel aan een kindje begonnen. Voordat ik bij mijn partner introk woog ik 62kg en sportte ik 3 keer per week. Met sporten ben ik al snel gestopt, de sportschool lag te ver van ons huis. Kort daarna raakte ik zwanger en ben ik aangekomen tot 85,4kg. We zijn nu anderhalve maand verder en ik weeg nu nog 70,5. Direct na mijn bevalling was ik al 6kg kwijt en in de twee weken die volgden verloor ik nog eens 6kg. Inmiddels gaat het wat langzamer, maar er gaat nog elke week een beetje af! Ik heb niet meer de ambitie om nog in een maatje 34-36 te kunnen, voor mij is 38-40 prima. En dat moet wel haalbaar zijn. Het belangrijkste is niet meer om er goed uit te zien, je kunt veel beter genieten van je gezinnetje en het feit dat je een gezonde mama bent. Heel veel succes dames!

 16. Ik ben 04-01-2010 bevallen van een gezonde zoon, voordat ik zwanger raakte woog ik 92 dus was al te zwaar! Aan het einde van mijn zwangerschap woog ik 137 kilo was enorm aangekomen en heb ook zwangerschapsdiabetes gehad! Nu bijna 9 maanden later weeg ik 88 kilo, ben op de goede weg, nog “maar” 23 kilo te gaan…

 17. Hallo Charlotte, Ook ik had een gewicht van 81 en was met 40 weken zwangerschap 111 kilo. Vreselijk vond ik dat. Direct na mijn zwangerschap was er 16 kilo af. Nu is mijn dochter 4 maanden en ik ben alweer 83 kilo (dus in totaal 28 kilo afgevallen). Nog 2 kilo en dan ben ik op mijn oude gewicht. Dus het kan echt snel gaan. Het enige wat ik doe is gezond eten en af en toe wandelen. Gewoon een strak eetritme met weinig snoepen en het gaat ECHT vanzelf. Het betreft ook nog eens mijn tweede kind dus zou het allemaal minder hard moeten gaan. Maar ik vind 28 kilo in 4 maanden best een goed resultaat. Ik geef geen borstvoeding. Had ik dat wel gedaan dan was ik onzekerder geweest over het afvallen. Succes ermee!

 18. Hallo, Ik ben donderdag 40 weken zwanger. Ik woog voorheen 81 kilo en weeg nu 115! Ik ben heel erg bang dat ik weinig van het gewicht zal kwijt raken… Hebben jullie misschien tips? Ik ben van plan borstvoeding te geven,en te gaan sporten op ten duur. Wil zo snel mogelijk weer een goed figuurtje hebben! M.v.g. Charlotte

 19. mama van Senna Reageer

  Hallo! Ik ben 29 augustus bevallen van een prachtige dochter: Senna. Ben tijdens mijn zwangerschap zo’n 25 kilo aangekomen, van 53 kg naar 78 kg op het laatst. Vreemd genoeg ben ik in de eerste paar maanden het meest aangekomen. Ondanks dat ik echt niet heb lopen schranzen! Bij mij was het met name vocht dat ik vast hield denk ik, hoewel mijn lichaam misschien ook vetreserves heeft aangemaakt die ik niet had. Het schijnt namelijk dat ultraslanke vrouwen als eerste aankomen van een zwangerschap. Hoe dan ook….ik ben inmiddels ruim anderhalve week verder en ben al 12 kilo kwijt zonder er ook maar iets voor te hoeven doen. Ben benieuwd hoe snel de rest verdwijnt. Omdat ik borstvoeding geef ga ik voorlopig niet actief lijnen. Het schijnt dat ook afvalstoffen die je lichaam afscheidt van het afvallen in je borstvoeding terecht komt en dat is slecht voor je kindje. Dus….komende 3 maanden op hoop van zegen….daarna ga ik weer aan t werk, en van de borstvoeding af en aan t sporten. Aan alle dames die ook uitkijken naar de dag dat ze hun eigen maatje weer aankunnen: good luck! Maar vergeet in de tussentijd vooral niet te genieten van je kindje! :-)

 20. Ook ik was 30 kilo aangekomen tijdens mijn zwangerschap. Nu na de zwangerschap ik minder last heb van mijn bekken en weer veel meer beweeg gaan de kilo’s er toch weer vanzelf af. Ook gezond eten helpt. Ik ben nu bijna 4 maanden geleden bevallen en ik ben nu 26 kilo afgevallen. Ik heb er voor mijn gevoel weinig voor hoeven doen. Ik sport nog niet veel maar wandel wel regelmatig. Ik hoop binnen 2 maanden de gehele 30 kilo weer kwijt te zijn. Nu moet ik wel zeggen dat ik direct na de bevalling 16 kilo kwijt was. :-)

 21. Ik ben in april bevallen van een zoon. In het begin van mijn zwangerschap woog ik 72 kilo. In de laatste week van mijn zwangerschap, tot mijn grote schrik 102 kilo; 30 kilo aangekomen dus! Ik ben maar 12 kilo van alle zwangerschapskilo’s kwijtgeraakt na de bevalling. Help! Hoe krijg ik mijn oude vertrouwde figuur weer terug?

 22. Ruim 3 maanden geleden ben ik bevallen van onze gezonde, lieve, tevreden zoon. Ik ben in totaal 20 kilo aangekomen tijdens de zwangerschap. En ik woog al 102 kilo toen ik zwanger werd. Dat is natuurlijk al wel te dik, maar dat was ik al jaren. Ik ben na de bevalling 4 kilo kwijt geraakt (geboortegewicht van de baby) maar verder wil er nik af, NIKS. Ik geef compleet borstvoeding en men zegt dag: ‘met borstvoeding gaan al die kilo’s er wel weer af’. Nou, niet dus!! Ik was al dik, nu ben ik nog dikker en ik loop na 3 maanden, nog steeds in positie kleding. Ik ben erg gelukkig met mijn zoon, maar ik ben min of meer aan het wachten tot ik ‘mijn lijf en leven’ weer terug heb!

  • Beste Netnie, Je valt wel af met borstvoeding, het hangt wel van je eetpatroon af, dus wat je eet. Als je te veel slechte dingen eet, dan val je ook niet af. Maar als je eens goed ernaar kijkt wat je eet en die dingen iets vermindert of vervangt door iets beters en dan nog erbij zou bewegen, wandelen en fietsen + de trap nemen dan help het wel zeker. Maar soms is het ook wel moeilijk als je borstvoeding geeft wil je ook wel een stukje chocola en chips en de suiker of de slagroom. Maar ja, het is niet altijd feest. Maar ik zou me niet zo druk maken om afvallen. Ik geef nu zelf nog 5 maanden de borst en ga tot 15 maanden geven. Ik wil wel met sporten beginnen, wat cardio en pilates doen en met krachttraining wat spieren kweken, want alles hangt en het is verslapt. Maar ik wil ook weer niet de borstvoeding verliezen, want het is toch zo prachtig om dat te kunnen doen. Wees trots op jezelf! Borstvoeding is het allerbeste. De baarmoeder kan het beter genezen en voor jou (soms iets minder) want het kost je wel heel wat energie. Maar voor je kindje is dat verborgenheid het meest intieme. Groetjes, Lil

 23. Ik was 13 kilo aangekomen tijdens mijn zwangerschap, dus niet veel, maar leek wel heel dik. Nadat die kleine eruit was, heb ik niet eens nagedacht om af te vallen. Ik gaf borstvoeding en het ging eigenlijk geleidelijk. Na een maand had ik mijn gewicht voor zwangerschap weer terug. Ik had geen vreetbuien tijdens mijn zwangerschap en ook niet dat ik midden in de nacht honger had, dat scheelt wel behoorlijk.

 24. Hallo, Ik ben zaterdag 4 weken geleden bevallen van een prachtige zoon. Ik kon na 3 maanden mijn maatje 34 niet meer aan, want ik was 25 kilo aangekomen en ja wonder boven wonder kon ik mijn derde kraamdag lekker mijn maatje 34 weer aan. Alleen nog even zorgen dat mijn buik weer strak wordt!

  • Gefeliciteerd! :) Paar keer per week sporten en dan komt het met je buik ook wel weer goed binnen een paar maanden!

 25. Heerlijk om te lezen dat ik dus niet de enige ben en dat ik dus ook nog niet als een gek moet gaan sporten om in een record tempo af te vallen. Ik ben 9 weken geleden bevallen (keizersnee) van mijn 3e zoontje. De oudste twee zijn 10 en 9 jaar geleden geboren… Ook ik zag even alleen mijn bolle buik en mijn lichaam wat nog lang niet terug is in de oude vormen. Gister probeerde ik nog wat leuke zomerkleding te vinden… Verdrietig liep ik terug naar de auto, tot ik nog eens goed naar Kris keek in zijn Maxi Cosi en toen bedacht ik me dat het inderdaad geen bal uitmaakt hoe ik deze zomer eruit zie. Met onze gezonde zoon in de armen zal ik toch wel op de vakantie foto’s stralen en over een paar maanden als ik ontzwangerd ben beginnen we rustig met het “echte” afvallen! :-) Melissa, bespreek je probleem met je verloskundige, zij heeft vast allerlei goede tips! Succes en een goede bevalling over 20 weken !

 26. Ik ben nu 20 weken zwanger en ben 10 kg afgevallen… Tot de 14e week kwam al m’n eten of drinken eruit en nu ik weer normaal kan eten blijf ik afvallen. Heeft iemand een tip?

 27. Hallo, Ik ben 2 weken geleden bevallen, ik woog ongeveer 68 kilo en op t eind woog ik 91 kilo. Ik ben in 2 weken al 9 kilo afgevallen ik weeg nu 82 kilo, ik dacht juist dat ik veel meer nog zou wegen. Ik geef wel borstvoeding. maar eerlijk gezegd eet ik veel minder als toen ik zwanger was. Ik denk nu soms niet eens meer aan eten! Maar ik hoop dat ik snel weer weeg zoals ik toen woog! Maar ik doe rustig aan. Ik begin pas over een paar weken met fitness en alles!

 28. Hallo, Ik ben behoorlijk aangekomen in mijn zwangerschap. Voorheen was ik 54kg en op het eind woog ik 85 kg, ik was 34kg aangekomen. na de bevalling heb ik rust aangedaan, gewoon borstvoeding gegeven, en binnen een maanden was ik al 10 kg afgevallen. Mijn kind is bijna anderhalf en ik ben nog steeds niet op mijn oude gewicht terug. Ik ben sinds een paar weken met sporten en gezond eten bezig, en nou vliegen alle kilo’s eraf… Ik drink 3x per dag citroensap en ik sport 4 keer in de week. Binnen 2 weken ben ik 4 kilo afgevallen. En eindelijk weeg ik 59 kg… goed toch? Ben super trots op mezelf. Ik hoop dat het jullie ook allemaal lukt! Maar uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat je er een hoop voor moet doen. Je komt heeeel makkelijk aan de kilo’s, maar om ze weg te krijgen, dat is veeeel werk! Succes!

 29. Ik ben nu 34 weken zwanger van mijn tweede kindje. Ik ben inmiddels 27 kilo aangekomen, dit komt naast het eten door het niet meer kunnen sporten (veel bekkenpijn). Vanaf 5 weken zwangerschap heb ik rugklachten en kan ik nog maar moeilijk lopen. Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik nog wel gesport en na de zwangerschap was mijn enige doel weer zoveel mogelijk bewegen en zo snel mogelijk afvallen. Na 2 weken ben ik weer gaan wielrennen en na 5 weken ben ik weer begonnen met hardlopen. Dat vele sporten is ook wel gelukt maar tijdens deze zwangerschap zit ik er dus maar mooi mee. Ik heb mezelf voorgenomen om na deze zwangerschap gewoon gezond te gaan eten en met het sporten na de bevalling ook rustig aan te doen. Al moet ik wel zeggen dat de kilo’s die ik aangekomen ben vreselijk vind en ook mijn conditie is inmiddels verdwenen.

 30. Hoi hoi, Ik ben vorig jaar dec. van mijn zoontje bevallen. Woog altijd 60 kilo (maat 34/36) maar nu dus 80 kilo. Goed ik hoef niet perse terug in maatje 36 maar 40 zou fijn zijn zo’n 68 kilo. Begon dus na vier weken ijverig te sporten d.m.v. DVD etc. Want de sportschool schaamde ik me te diep voor. Geen conditie en hangbuik. Alles wat er gebeurde… niet afvallen.
  Ik ben dus op onderzoek uitgegaan en wat blijkt… Je mag pas na 5 maanden echt ijverig gaan sporten, anders heb je op latere leeftijd meer kans op hartfalen, trombose, etc. Na 8 weken is het pas verstandig om lekkere lange wandelingen te maken, te fietsen of zwemmen te gaan uitoefenen. Dit omdat het bekken nog heel week is. Springen is daarom ook niet verstandig, net als hardlopen. Hierdoor heb je kans dat het herstel van het bekken veel langer duurt en dat er ongewenst urineverlies (incontinentie) gaat optreden. Het is dus verstandig om op gym speciaal op de zwangere vrouw gericht te gaan en gezond te eten en voor de rest eerst 6 maanden van je kindje te genieten en van je lichaam. Hoe dik of vet het er ook uitziet, het heeft wel mooi jouw kindje gedragen en gebaard! Kortom, een topprestatie waar menig topsporter niet aan kan tippen. Dus mag het een half jaartje rust!?

 31. Ik ben 5 maanden geleden bevallen van mn 3e dochter en geef gewoonlijk langdurig borstvoeding (respectievelijk 1 en 2 jaar). Nu woog ik 71 voordat ik zwanger raakte, was 16 kilo afgevallen na de laatste zwangerschap d.m.v. veel sporten en gezond eten. En nu is mijn dochter er 5 maanden en ben ik ondanks veel sporten in 3 weken tijd enorm aangekomen, ruim 6 kilo… Ik voel me doodongelukkig, pas nergens meer in en zelfs als ik loop voel ik de extra kilo’s. Misschien komt het omdat mijn dochter ook hard groeit en ik nog om de 3 uur voed, maar heeft iemand een tip? Om af te vallen of me een beter gevoel te geven? Wie komt er nou aan van borstvoeding geven? Gr. Deb

  • Hallo Debby, Ik ben moeder van 3 kinderen en ik geen nu ook aan mijn dochtertje van 5 maanden borstvoeding. Bij die andere 2 heb ik tot 15, 16 maanden gevoed. Maar nu ben ik ook ontzettend veel aangekomen en probeer ook te afvallen. Maar wat dus erg slecht is om een dieet te volgen, gaan lijnen terwijl je borstvoeding geeft. Je moet gewoon normaal eten, maar dan letten op vette dingen zoals: boter, suiker in koffie + melk, chocola, chips, sapjes, te veel boterhammen. Na mijn bevalling was ik verslaafd aan appeltaart en slagroom en koffie met suiker en melk. Zes koppen per dag! Maar nu ben ik ermee gestopt en let nu op mijn voeding. Geen koffie meer drinken, maar rooibosthee of groene thee (Lipton groene thee) ruikt heerlijk bloemerig en is niet zo bitter. En thee met citroen, wel ZONDER suiker. En gezonde snacks nemen zoals: wortels, tomaat, komkommers, champignon, radijs, nootjes (cashew, walnoten, pinda), pruimen, dadels, enz. Maar ik ga nu ook sporten dan noem ik het even anders maar ik breng op de fiets of loop eventueel naar de school van mijn dochter, en dat iedere dag. Maar dat is ook voor mij sport omdat ik het anders voorheen niet deed. En dan merk ik wel verschil! Dat ik dus wel wat afval, maar ik ben er niet mee bezig om dat nu te doen met borstvoeding. Dus ik zou zeggen, doe het rustig aan met sporten en hou het leuk. En eet wel gezond, laat vooral die extra suikers buiten. En pas als je gestopt bent met de borst ga ervoor om echt nog wat te verliezen. Hoop dat je er wat aan hebt. Groetjes, Lily

 32. Ik ben een meisje van 17 jaar. Ik ben bevallen op 22-08-2008, maar ’t probleem is, ik ben ongeveer 25 kilo aangekomen en ik krijg het er met geen mogelijkheid vanaf. Heb iemand tips want met de zomervakantie wil ik er goed uitzien? Want ik schaam me voor me eigen lichaam!

 33. Hallo, Ik ben alleen maar afgevallen tijdens me zwangerschap. Ik was aan het eind van me zwangerschap 8 kilo lichter al aan het begin! Me dochter is nu 10 dagen oud en ben in die tien dagen ook alweer 8 kilo kwijtgeraakt. Dus ben nu 16 lichter als voor ik zwanger werd. En ik heb nog nooit zo veel gegeten, me man werd echt gek van me. Liep bijna de hele dag te eten, dus ik heb ervan genoten! Nu let ik wel op en eet ik wel minder dan tijdens me zwangerschap. Waarschijnlijk heeft het bij ons met de stoelgang te maken. Mijn moeder en zus vielen ook altijd af tijdens de zwangerschap. Groetjes, Marjon

 34. Hai, Ik ben 11 juli 2009 bevallen van een prachtige zoon… In ’t 2e en 3e trimester van mijn zwangerschap heb ik werkelijk alles gegeten… niks was veilig bij mij in de buurt. Ik ben dus ook 33 kilo aangekomen. Toen ik zwanger was dacht ik, ik moet nu genieten, dus laat ik lekker van het eten genieten. Nou, daar zit ik nu dus mee. Op het laatst woog ik 99 kilo, ja SCHRIK! Ik was voor de zwangerschap altijd bezig met dun blijven. En nu is er 15 kilo af, MAAR nog steeds veel vet, vooral aan m’n kont en benen geplakt. Mijn buik is op zich al wel weer plat. Alleen mijn billen en benen, dat wil je gewoon niet zien. Vreselijk… ’t Probleem is, ik heb geen geld om naar een sportschool te gaan. Ik ben alleenstaande moeder van 21. En ach, ik voel me lekker in mijn vel nu. Maar ik wil mijn maatje 36/38 weer aan in plaats van 44! Hoe moet ik dat doen?! Ik loop elke dag een halfuur, minimaal. ’t Eten kan beter, dat moet ik eerlijk zeggen. Of ik heb vreetbuien, of ik eet juist niks. Maar wel gezond, dat wel. Ik weet het ook niet… Ik moet maar eens zien hoe ik dit ga oplossen. Effe wat sites bezoeken over diëten, hihi. :P Nou groetjes!

  • Beste Chantal, Op Gezondr vind je een enorme bulk aan informatie over afvallen. Dat je gezond eet en lekker in je vel zit is eigenlijk al het halve werk. Maar vooral je onregelmatige eetritme (eetbuien versus niks eten) zorgt ervoor dat er enorme schommelingen ontstaan in je bloedsuikerspiegel en insulinehuishouding. En dat zorgt voor de ideale omstandigheden voor je lijf om vet op te slaan en vast te houden. Ga dus vooral regelmatiger eten. En misschien wat cardiofitness en krachttraining erbij doen. Voor alleenstaande moeders is thuistraining/thuisfitness een prima optie! Hierbij eventueel nog wat tips v.w.b. fitnessapparatuur voor thuis. Sterkte & groeten, Paul

 35. Hallo, Ik ben 19 juni 2009 bevallen van een mooi zoontje! Woog voor me zwangerschap rond de 72-73 kilo. Paar dagen voor me bevalling woog ik al 93 kilo en zit nu alweer op de 74 kilo. Ben pas sinds 2 maanden bezig, maar niet echt actief. Mijn advies is gewoon: geef jezelf de tijd en je moet er niet al te veel mee bezig zijn. Ik ben gewoon gezond gaan eten en overal waar ik zelf de suiker aan toevoegde ben ik mee gestopt. Ik wandel maximaal 2x in de week een uur flink door en zorg dat ik veel thee en water drink. Zo af en toe een koekje in het weekend of op visite kan dan dus ook, als je maar zorgt dat je de rest van de week niet snoept. Verder heb ik de Wii Fit en als ik zin heb ga ik dat doen. Nog 2-3 kilo voor mij en ik zit weer op me oude gewicht. Ben op zich al tevreden, alleen dat buikje moet nog plat. ;)

 36. Hoi, Ik ben 20 juni 2009 bevallen van een mooi jongetje, maar in de zwangerschap heb ik te veel gegeten. Voor de zwangerschap ben ik al weleens naar de diëtiste geweest en daar is gezien dat ik een emotionele eter ben. Ik eet dus snel als ik stress heb of me verveel en dan eet ik echt van alles. Maar in de zwangerschap heb ik echt een eetverslaving gekregen! Ik wil wel minder eten en ook niet meer zo veel snoepen en vet eten, maar het lukt me gewoon niet! Maar toch wil ik afvallen omdat ik nu heel ontevreden ben met mijn lichaam. Heeft iemand tips hoe ik dit het beste aanpak? Groetjes, Nina

 37. Op deze link staan handige tips en open deuren voor moeders die willen afvallen na hun zwangerschap. Veel succes ermee allemaal (want het staat er zo makkelijk)!

 38. Tijdens mijn eerste zwangerschap kreeg ik al snel last van vocht waardoor lopen al moeilijk ging, laat staan sporten. Ook ben ik na 15 jaar roken resoluut gestopt, dus de kilo’s vlogen eraan! Ik kwam in totaal 35 kilo aan, ik voelde me echt een olifant! Na de bevalling ben ik begonnen met dagelijks grondoefeningen en later opgebouwd naar hardlopen. Het afvallen ging redelijk, maar absoluut niet snel. Heb inmiddels mijn tweede zwangerschap achter de rug, ben opnieuw flink aangekomen, maar ben bewust niet meer op de weegschaal gaan staan. Ik wandel, probeer zoveel mogelijk om gezond te eten en ik geef borstvoeding (3 maanden). Ik kan nu aan mijn kleding merken dat ik goed bezig ben en dat is een heerlijk gevoel! :D Als je er maar de tijd voor neemt!

 39. @ Max, Mark en Berry: Zeer triest! Jullie hebben een hoog fantasiegehalte lijkt me. Ik ben tijdens mijn 1e zwangerschap bijna 23 kilo aangekomen. Ik woog voor mijn zwangerschap 68 kilo. Ik heb haar toch 9 maanden borstvoeding gegeven, maar viel hier geen gram van af. Er is zo’n 12 kilo aan blijven zitten en deze zijn er nog steeds. Ik ben inmiddels zwanger van de 2e en let nu heel goed op gezond eten en bewegen, zodat er weinig kilo’s bijkomen. Het is wel pittig!

 40. Ik ben halverwege januari bevallen van een gezonde dochter, ben tijdens de zwangerschap ongeveer 27 kilo aangekomen. Ik was na een week de eerste 10 kilo kwijt en na 2 weken 14 kilo, maar nu blijf ik ook hangen. Ik geef nog borstvoeding en dus moet ik wachten met lijnen. Ben wel net begonnen met 2x per week steps, dat deed ik voor ik zwanger raakte ook en dus hoop ik dat er weer een beetje schot in de zaak komt, pas nog steeds niet in mijn oude kleding! :( Weet nu wel dat ik gewoon nog langer geduld moet hebben… Vind het trouwens wel lastig om nu de lekkere dingen te moeten weerstaan waar ik vroeger niet eens naar omkeek. @ Max + Mark: jullie zijn treurig, ik hoop dat wat jullie geschreven hebben werkelijkheid wordt voor jullie. Berry is gewoon ranzig.

 41. Mark ik denk dat je zwanger bent. Je kan contact opnemen met stichting correlatie. Ik was zelf meer dan 35 kilo aangekomen tijdens mijn zwangerschap. Woog bij aanvang 62 en aan het einde waarschijnlijk iets van 96 kilo. ik voelde me een nijlpaard. Ik bleek gelukkig erg veel vocht vast te houden en was de eerste twee weken al weer 20 kilo kwijt en de daaropvolgende weken vloog het er ook als vanzelf af. had alleen nog maar zin in gezond eten, en de enorme eetlust die ik had tijdens de zwangerschap was als sneeuw voor de zon verdwenen. NU weeg ik zelfs minder dan voor de zwangerschap!

 42. Mark Rademaker Reageer

  Ik heb iets heel ergs meegemaakt een paar weken geleden. ik liep in Amsterdam en er kwam een vage oude kerel naar me toe en die deed een theedoek over me hoofd en sleurde me mee ergens naar toe. hij kleedde me uit en begon me in me @#$% te @#$%. Even later begon ie me keihard te @#$% en me sterretje is nu volledig uitgescheurd. En dat is niet meer goed te maken. Nu een paar weken later ben ik al een tijdje niet meer ongesteld geweest… Ben ik nu zwanger? Help me graag! Groetjes, Mark

 43. Ik sluit mij aan bij Bien. Ik ben vandaag 30 wkn zwanger van de eerste en ik voel me gewoon niet prettig met al dat gewicht. Ik was ongeveer 55 kilo bij aanvang, roeide op mijn roeimachine, was goed fit. Ik heb me niet meer gewogen. Ik geloof ook niet in wegen. Nooit gedaan ook. Als je broekmaat groeit, dan weet je genoeg. Sporten ging niet meer vanaf week 5 was ik namelijk hartstikke ziek en bij maand 5 was de buik al best groot. Wat ik wel doe is alles met de fiets, ik wandel behoorlijk vaak en ik kan nog echt lange afstanden lopen. Dus met de conditie is het nog niet al te erg gesteld. Met mijn kont en dijen best wel erg, maar ik denk dat ik anders die buik niet kan dragen. Dus moeder natuur heeft waarschijnlijk ingegrepen voordat ik voorover val. Ik wil mijn medeleven uiten naar Flokkie. Ik hoop dat je snel op je streefgewicht komt en weer zwanger zal raken. Ik kan jou en de andere dames alleen deze tips geven. Ik ben een aantal jaren geleden ong. 10 kilo afgevallen (aan gegeten in studiejaren en ik was totaal non-sportief) en dat heb ik als volgt gedaan: let op je eten (groenten, fruit, vis, vlees voor de spieropbouw)! En altijd ontbijten! Eet genoeg en niet te veel. Snoep niet veel, af en toe een avondje los kan best hoor. Drink genoeg. En mijn gouden tip: indoor roeien! Een paar keer per week en je zal zien dat je je in eerste instantie fitter gaat voelen. Dat je spieren sterker worden. Dan ga je gewicht verliezen. Het gaat niet van de ene dag op de andere, maar ik was in een half jaar drie kwart van mijn gewicht kwijt en na een jaar was ik prachtig gespierd. Je zet m steeds wat hoger en steeds net wat langer doorgaan. En wissel het af met lange wandelingen, lekker relaxed en goed voor je! Dus ik voel me nu zwaar rot, want ik voel me een walvis, maar er is licht aan het einde van de tunnel. Maak een programma voor jezelf en houdt je daaraan. Als je broeken losser gaan zitten, dan is de euforie heeeel groot! Succes! Ik ga er zelf zeker weer voor.

 44. Ik ben drie manden geleden bevallen en ik ben 23 kilo aangekomen tijdens mijn zwangerschap. Twaalf zwangerschapskilo’s zijn er inmiddels al af, zonder moeite! Maar hoe kom ik van de rest af? En ik geef trouwens nog borstvoeding. Heeft iemand tips voor mij graag?

 45. Hoi allemaal, Ik ben morgen 38 weken zwanger en ben 20 kilo aangekomen. Ook ik zit nu al te denken hoe ik al die overtollige vetrollen weg kan werken na mijn bevalling. Ik las boven ergens dat mensen vinden dat we ons er geen zorgen over moeten maken maar gewoon moeten genieten en dat we niet naar de modebladen e.d. moeten kijken. Helemaal gelijk maar wat betreft mijzelf en ik denk ook veel andere vrouwen hier op het forum; ik wil niet afvallen voor anderen maar voor mezelf, ik voel me gewoon niet lekker met die extra kilo’s en tuurlijk ga ik mezelf er niet gek mee maken maar ga wel proberen om er iets aan te doen. Denk dat het wel of niet afvallen en in welke mate dit gebeurt met name heeft te maken met de bouw van je lichaam en je leeftijd. Ieder lichaam is anders. Zoals je ziet, de één is tijdens haar kraamtijd alweer op gewicht, de ander heeft na 8 maanden nog steeds moeite met de laatste kilo’s. Het beste wat we kunnen doen is inderdaad gewoon goed/gezond eten en vooral ook drinken met daarnaast ook weer beginnen met bewegen/ sporten. Dat is in elk geval de aanpak die ik wil gaan doen na de bevalling. Succes allemaal!

 46. @ Danielle: Inmiddels is je weekje weg met zwemmen al voorbij en kan ik je dus niet meer deze tip geven: iedereen moet met iets over straat. Dat jij je schaamt voor je gewicht, heeft alleen iets met jezelf te maken. Een ander ziet het en denkt misschien: die is dik, en dat is het dan. Net zoals jij iemand ziet en denkt: die is groot/klein/lelijk/mooi/gehandicapt/krom/donker/licht/bril/hazentanden, noem maar op en dat is het dan. Maak er geen probleem van dat je dikker bent dan een ander. Dat is toch jouw zaak? En je weet waardoor het komt, toch? Vaak realiseer je het je niet dat vrijwel iedereen wel iets heeft waar hij zich voor schaamt. Wat ik me wel afvraag trouwens, is hoe je zoveel kunt aankomen tijdens de zwangerschap. Ik moet echt niet aan eten denken, bah! Maar dat is voor iedereen ook anders. Volgens mij is het beter als je wél kunt eten dan niet, hoor…

 47. Hallo, Eindelijk een site waarop meiden te vinden zijn zoals ik. Ik ben op 22 maart van dit jaar na een k*t zwangerschap en dito bevalling uiteindelijk per keizersnee bevallen van een kerngezonde zoon (4 kilo). Ik hield veel vocht vast en zat al vanaf week 30 achter de geraniums. In totaal was ik 18 kilo bijgekomen, waarvan er nu nog steeds 6 af moeten. Ik had al licht overgewicht voor de zwangerschap, maar nu loopt mijn BMI nog meer op, bovendien heb ik een totaal ander lijf gekregen waardoor ik bijna niets van mijn oude kleren aan kan. Ik zie dat ik dus niet de enige ben en het tijd moet geven, maar dat vind ik erg moeilijk. Succes allemaal en vergeet niet te genieten van jullie kindjes!

 48. Hoi, Ik ben eind april bevallen van ons tweede kindje. Heb ze redelijk snel achter elkaar gekregen. Ben echt enorm veel aangekomen tijdens mijn eerste zwangerschap (40 kilo). Tijdens mijn tweede zwangerschap ben ik 20 kilo aangekomen. Klinkt misschien stom, maar heb gewoon altijd het idee dat ik enorm ben,voel me nie lekker in kleren en schaam me dat ik voor een grotere maat kleding moet gaan kijken. En dan die klote-media-wereld, ik probeer me d’r niks van aan te trekken, maar ze lijken allemaal perfect! Dus is het toch moeilijk om niet te denken van was ik maar net zo… Nu gaan we eind september een weekje weg met de kinderen en gaan we iets doen waar ik ontzettend bang voor ben: ZWEMMEN! Ik wil het echt zo graag, maar ik durf niet. Ben nu bezig met buikspieroefeningen en probeer veel water te drinken en op mijn eten te letten, maar is af en toe gewoon moeilijk met 2 kinderen. Heeft iemand tips voor me? Groetjes, Danielle

 49. Dag, Ik heb alle stukjes gelezen en het viel me op dat bijna iedereen de zelfde vraag stelt, namelijk willen afvallen en dat weinig mensen reageren op vragen van andere mensen… Ik ben geschokt door het berichtje van Flokkie: Ik vind het verschrikkelijk voor jou dat je kindje overleden is en wens jou/jullie heel sterkte met dit grote verdriet. Al die kilo’s, waar ik me ook oh zo druk over maak, valt toch helemaal in het niets als je een gezond kind in je armen kunt houden? Dus tja… een zwangerschap doet wat met je lijf. En ook de jaren dat je ouder wordt doen wat met je lijf… Proberen wij niet te krampachtig aan het mode beeld te willen voldoen? Moeten we niet gewoon gaan genieten van onze kinderen, van het leven? Gezond eten, gezond bewegen en je zult zien dat je na een aantal maanden weer lekkerder in je vel komt te zitten!

 50. Hallo Ik ben in juni 2007 bevallen van mijn zoontje. Ik woog voor mijn zwangerschap 65 kilo en laatste week van mijn zwangerschap 90 kilo. Ik was dus 25 kilo aangekomen. Een dag na de bevalling woog ik 75 kilo (ik hield veel vocht vast tijdens mijn zwangerschap). En vervolgens ging er zonder iets te doen elke maand een kilootje vanzelf af. Maar toen bleef ik haken op 69 kilo. Nu een jaar later ben ik begonnen met 3 keer sporten in de week, maar wel erg rustig opbouwend. Ik hoop dat ik over een paar maanden in iedere geval 5 kilo eraf heb. Wil namelijk slanker worden dan vroeger. Ik merk dat ik bij elke kilo die eraf vloog fitter wed. Dus waarom niet nóg fitter. Een kindje vergt al veel energie van je vooral als ze overal bij kunnen.

 51. Hallo, Ik ben bij mijn dochtertje 25 kilo aangekomen, dit was ik na 5 maanden kwijt en zat zelf onder mijn gewicht ik woog op en gegeven moment nog maar 52 kilo. Bij mijn tweede ben ik 30 kilo aangekomen, maar dit keer lijkt het langzamer eraf te gaan, want voor mijn zwangerschap woog ik 55 en op het laatst 85 en ik ben er nu 16 kilo kwijt. Op naar de volgende 14!

 52. Hallo, Op 6 juli ’08 ben ik bevallen van een dood zoontje. In totaal was ik 13 kg bijgekomen dat viel nog mee. Nu zijn we ondertussen 17 augustus en ben ik maar 7 kg vermagerd, dus nog 6 te gaan. Maar die gaan er inderdaad niet gemakkelijk af. Ik mag nu terug beginnen met oefeningen doen. Ik zou in feite wel door moeten afvallen, want wij willen zo snel mogelijk een ander kindje.

 53. Ik was ook flink aangekomen tijdens mijn zwangerschap, wilde me op het laatst ook niet meer laten wegen. Weet dus niet precies hoeveel ik was aangekomen, maar in ieder geval meer dan 27 kilo. Mijn dochter is inmiddels alweer 16 maanden oud en ben nu weer op mijn oude gewicht. Ik heb het bewust langzaam gedaan. Heb geen dieet gevolgd, ben wel weer normale porties gaan eten en ben hier in Londen met buggy work-outs begonnen. Dat is helemaal hip hier. Allemaal moeders achter de kinderwagens oefeningen doen in het park. De lerares zei altijd het heeft 9 maanden geduurd om zo veel aan te komen, dus het duurt ook minimaal 9 maanden om het eraf te krijgen.

 54. Hallo allemaal, Inmiddels ben ik bevallen van een gezonde en prachtige dochter! Ik schreef eerder (28 april) dat ik zoveel was aangekomen, nou… ben gelukkig weer 16 kg kwijt, maar aangezien ik er in totaal 30 was aangekomen, wil ik er nu nog min. 10 kg af hebben, dan ben ik tevreden! Maar het is erg moeilijk de laatste kilo’s eraf te krijgen, na mijn bevalling ging het erg snel, maar nu niet meer… Ik ga in augustus naar een diëtiste, hopelijk lukt het me dan om die laatste 10 kg af te vallen. Snoepen doe ik al (haast) niet meer, hahaha, dus hoop dat het me gaat lukken. Verder wil ik alle mama’s heel veel geluk wensen met hun kleintje. Ik geniet ook heerlijk van mijn kleine meisje! Doeg! ;)

 55. Hoi, Van sportvrouwen heb ik begrepen dat je pas na 3 maanden na de bevalling mag gaan beginnen met hardlopen, anders heb je kans op een verzakking van de nieren. bovendien zijn je bekken nog week. Wandelen en wat fietsen is een prima start. Ik ben 25 kilo aangekomen. Ik woog 60kg voor de zwangerschap. Ik ben dolblij met mijn dochter en door de complicaties tijdens de bevalling heb ik ingezien hoe bijzonder het is als je gelukkig en gezond bent. Die kilo’s kwijtraken komt dus nog wel. Groetjes, Mama van Sam

 56. Hallo, Ik ben net 1 week geleden bevallen. Ik dacht vandaag weer de oude kleren aan te kunnen trekken. Truitjes gaat wel. Maar broeken, ik krijg ze nog net over m’n kont, maar nog lang niet dicht. Echt vervelend! Maar raar is het niet. Ik geef borstvoeding, dus ik ga maar eens beginnen met wandelen. Iemand nog tips?

 57. ik woog voor me zwangerschap 59 kilo en op het einde woog ik 74 en binnen 1 week 14 kilo eraf! :D Dus nog 1 kilo en ben op mijn oude gewicht, pas gelukkig al me kleren weer, ik eet gewoon alleen ’s avonds een beetje. Is niet goed, maar werkt wel! Succes ermee allemaal!

 58. Mijn dochtertje is morgen 16 weken. Toen ik zwanger raakte van haar heb ik nog de halve marathon gelopen (ik wist niet dat ik zwanger was). Ik was toen lekker afgevallen. Nu na mijn zwangerschap, kan ik nog steeds mijn broeken niet aan. Ik heb een heel bedrijfje hier met twee kinderen. Ben alweer begonnen met lopen. Beweeg ook weer in mijn werk. Geef nog steeds borstvoeding. En raad eens… ik kom gewoon aan! Heb ook wel heel erg veel honger moet ik zeggen. Moet echt heel veel moeite doen om niet te snoepen en zo. Ik geniet van mijn prinsesje en zo, maar had het ook wel leuk gevonden eens bij diegene te horen die na tien marsen ineens onder haar gewicht is gekomen (na 1 bevalling). Even klagen en dan er weer tegenaan. :roll:

 59. Hoi, 10 jaar gelden was is zwanger en ben toen 32 kg aangekomen… Toen was ik 30 en was het er binnen 1 jaar af… Maar nu ben ik weer zwanger en ben 40… Weet niet hoeveel ik aangekomen ben, want ik wil het niet weten, krijg er de zenuwen van. Hoop dat het er ook weer af is na 1 jaar, maar ja, tien jaar ouder… We zien het wel… Groetjes, Anja

 60. Ik ben 7 weken bevallen door middel van een keizersnede. Woog 58 voor de zwangerschap en 88 in de laatste week van mijn zwangerschap. Ben dus 30 kilo aangekomen. Nu 7 weken verder weeg ik 72 kilo. Ben blij dat er al 16 vanaf zijn. Ik geef op dit moment borstvoeding, drink veel en probeer gezond te eten. Alleen blijf ik nu al 3 weken op 72 kilo steken… Ik wil zo graag weer in mijn oude kleren passen! Iemand nog tips bij afvallen en borstvoeding?

 61. Hallo allemaal, Ik ben 5 maanden geleden bevallen van een prachtige dochter! Alleen ben ik tijdens de zwangerschap 25 kilo aangekomen, er zijn er nu al 19 vanaf… Maar die andere 6 a 7 kilo wil er maar niet vanaf. Heeft iemand misschien een tip? Ik eet gewoon gezond; iedere dag aardappels met groente en overdag een broodje. Dus HELP!

 62. Hallo, Ik heb een prachtige zwangerschap gehad; nooit ziek en geen enkel ongemak. Alleen ’s nachts heel veel opstaan om te gaan plassen. Ik eet heel gezond en ben tijdens de zwangerschap maar 7 kg bijgekomen. Na een spoedkeizersnede en 5 dagen hospitaal kwam ik thuis en woog 2 kilo minder dan voor de zwangerschap. Maar ik was heel erg zwak, dus ben ik stevig beginnen te eten + alle dagen chocolade, met gevolg dat ik 5 kg ben bijgekomen. Nu is mijn zoontje 4 maanden en ik krijg er geen gram meer af. Ik eet heel bewust gezond. Maar nu lees ik dat je je lichaam minstens 6 maanden de tijd moet geven, dus ik denk dat dat wel in orde komt. Ik wil toch terug op gewicht zijn vooraleer mijn volgende zwangerschap. Bedankt voor jullie verhaaltjes, het helpt altijd! Heel veel plezier aan alle mama’s! Gr. Geneviève

 63. Hallo, Ik ben tijdens mijn zwangerschap eerst erg misselijk geweest en later kreeg ik vreselijke maagzuur waardoor ik dus ook weer niet kon eten. Tijdens mijn zwangerschap ben ik dus ook niet erg veel (13 kilo) aangekomen, maar des te meer erna. In het begin nog niet echt omdat ik amper tijd overhield om te eten. Maar daarna begon de ellende. Ik at hele bakken ijs in mijn eentje en tot voor kort at ik zeker elke dag een reep chocola en chips. Nu mijn dochter anderhalf is (ik geef nog steeds borstvoeding) neemt mijn honger af. Ook zit ik veel beter in mijn vel. Ik heb het idee dat nu pas de hormonen uitgewerkt zijn en ik val dus ook spontaan kilo’s af. Zonder dat ik er mee bezig was eigenlijk. Ik doe nu sinds kort buikspieroefeningen en ik fiets en wandel veel. Ook dat helpt en je doet het ongemerkt. Maar om dit veel te lange verhaal kort te maken. Je lijf moet eerst helemaal ontzwangerd zijn wil je afvallen denk ik. En als je daarna normaal eet en de fiets neemt of loopt i.p.v. auto, neemt je lichaam langzaamaan de juiste vormen wel weer aan… Die horen bij een vrouw die een kind heeft gekregen! :wink:

 64. Hallo, Ik ben momenteel hoog zwanger (38 weken) en ben behoorlijk aangekomen, woog 63 kg toen ik in verwachting raakte, nu weeg ik 90 kg, dus 27 kg aangekomen, ik hoop dat ik tips ga krijgen hoe ik die er weer af kan krijgen na de bevalling, want wil dit gewicht niet behouden natuurlijk… In het begin van mijn zwangerschap ben ik erg ziek geweest, heb ruim 3 weken in het ziekenhuis gelegen met uitdroging, kon en mocht niets eten, want het kwam er toch weer uit, maar daarna heb ik alles ingehaald zeg maar, alles at ik…daar heb ik mezelf mee nu, maar goed, hoop dat het goedkomt straks. Nog even en ik ben verlost van die grote buik en kan ik me kleintje heerlijk vasthouden! P.S. sporten heb ik ook gedaan tijdens mijn zwangerschap, maar ik heb dat niet fijn ervaren. Mijn buik zat toch in de weg met bepaalde oefeningen en het voelde niet fijn, dus nu fiets ik af en toe thuis op de hometrainer, dan doe ik toch nog iets. ;) Nou meiden, succes en sterkte! Groetjes, Maaike :D

 65. Hallo, Ik ben een kleine drie maanden geleden bevallen van mijn tweede kindje, en ben gisteren voor het eerst naar de sportschool geweest. Ik kreeg begeleiding en ben begonnen met infietsen. Maar na tien minuten kon ik al niet meer, heb toch de 20 minuten afgemaakt. Toen ik er vanaf stapte, was ik ontzettend duizelig en had ik het idee dat ik over de grond zweefde. Is dit gevaarlijk en weet iemand hoe dit komt? Ik heb in mijn zwangerschap een te hoge bloeddruk gehad en zwangerschapsvergiftiging, kan dat er iets mee te maken hebben? Hoop dat iemand dit misschien herkent…

  • Beste Nattie, Dit zou inderdaad met je bloeddruk en/of bloedsuikerspiegel te maken kunnen hebben. Laat deze eens controleren bij je huisarts… En vraag sowieso gepersonaliseerd (sport)advies aan je verloskundige of fysiotherapeut.

 66. Ik ben elke week te vinden in de sportschool en daar zie ik vrouwen die zwanger zijn op de step, fiets of loopband staan met een grote buik. Ik wist voor ik ging sporten niet eens dat je kon blijven sporten als je zwanger bent. Ze hebben bij mijn sportschool een speciaal programma dat aangepast wordt wanneer je zwanger bent. Hiermee zorg je ervoor dat je evengoed de overtollige calorieën verbrandt die je binnenkrijgt en het zorgt ervoor dat je lichaam waar dit mogelijk is gewoon in shape blijft. Ik weet dus wat ik ga doen als ik zwanger ben! Het is voor mij al een geruststelling dat je kan blijven sporten! :wink:

 67. Whahaha, wat een muts! En toen kreeg je zeker een tweeling, hihi… Te veel afvalstoffen in je hersenen terechtgekomen?

 68. Ik ben tijdens mijn zwangerschap nog een x zwanger geraakt toen me condoom scheurde. Ik was niet aan de pil, want ik dacht dat de condoom niet zou scheuren… Dat had ik dus fout. Gebruik dus altijd een condoom en de pil.

  • Huh?! Aangezien Berry hoofdzakelijk aan jongens wordt gegeven bedoel je waarschijnlijk dat je twee dames zwanger hebt gemaakt…

 69. Ik ben tijdens beide zwangerschappen 9 maanden ziek geweest. Eten kwam er altijd uit; na de zwangerschappen kon ik weer alles eten en deed dit ook. Ik gaf borstvoeding, at alles, snoepte veel en ondanks dat zat ik de 2e dag na de bevalling weer op mijn oude gewicht. Bij de 2e zat ik pas na een maand onder mijn oude gewicht. Nu blijf ik afvallen, eet goed, snoep een beetje te veel, maar met kinderen vliegt die slechte energie van chocolade e.d er zo uit! Nu heb ik erg actieve kinderen, ben er erg ondernemend mee, dat scheelt een hoop. Veel bewegen en activiteiten buitenshuis doen is een must bij het afvallen. En tja… ik geniet gewoon van het leven met suikers en vetten. Wat een ander laat staan om geen grammetje aan te komen, doe ik wel en kan het hebben schijnbaar. Bben er wel erg blij mee eigenlijk. Veel drinken is al goed, ik krijg ’s avonds als de kids slapen ongelooflijke drang naar chips en snack dan lekker, al wetende dat het niet goed is en niet meer goed verteert wordt.

 70. Hallo ik ben nu inmiddels bijna 6 maanden geleden bevallen en het vet wil er maar niet af, het is echt ontzettend moeilijk want ik heb namelijk altijd ’s avond honger. Tijdens mijn zwangerschap heb ik helemaal niet kunnen eten. Ik was alle 9 maanden ziek en heb geleefd op komkommer en chocomelk. Nu merk ik dat ik alles aan het inhalen ben. Ik wil zo snel mogelijk afvallen, want de boel gaat nu ook nog een beetje hangen. Nu ben ik ook snel misselijk van soorten eten, vooral als het in de olie is gebakken (voordeel). Hoe kom ik van die laatste zware pondjes af?!

 71. Hallo, Ik ben behoorlijk aangekomen in mijn zwangerschap. Voorheen gaf ik les op een sportschool en ik ben toen acuut gestopt toen ik achterkwam dat ik zwanger was. Ik was in beging van mijn zwangerschap zo moe dat ik echt geen zin meer had om te sporten. Gevolg is dat ik enorm ben aangekomen. Dit komt mede doordat ik het sporten niet heb afgebouwd. Graag wil ik zo lang mogelijk borstvoeding geven. Hierbij is het minder eten geen goed idee. Om toch naast het ligt sporten (bijv. touwtje springen) wil ik graag een goede balans vinden in mijn voeding. Maar wat is een goede balans? Wat moet ik sowieso naar binnen krijgen zodat ik op een veilige manier borstvoeding kan geven?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.