Gojibessen: gezonde ‘Super Fruit’ of giftige vrucht?

De goji-bes is een vrucht die oorspronkelijk uit Mongolië en Tibet afkomstig is. Het neefje van deze vrucht wordt in China al duizenden jaren gebruikt in allerlei dranken (sappen, wijnen, likeuren, bieren e.a.). Verse en gedroogde gojibessen worden er in mindere mate ook gegeten.

In dit artikel bespreken we de waarheden en onwaarheden omtrent goji-bessen…

Wat zijn goji-bessen?

De benaming ‘Goji’ is simpelweg afgeleid van de oorspronkelijke Chinese naam ‘ Gouqi Jiu’. De meeste goji-bessen die je in Nederlandse toko’s en webwinkels vindt, zijn namelijk van Chinese komaf. Chinese goji-bessen groeien aan een struik, genaamd: ‘boksdoorn’ oftewel ‘Lycium Barbarum’. De gojibes is een behoorlijk grote bessensoort (1,5 tot 2 cm doorsnee), langwerpig van vorm en diep-oranje tot rood van kleur. De gojibes is erg zoet, met smaakaccenten van kersen en cranberries. De goji-bes staat verder bekend onder allerlei namen. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn als volgt:

 • Nederlands: wolfsbes / boksdoornbes
 • Wolfberry; lycii-berry; lycii fruit (Engels)
 • Fructus Lycii (Latijn)
 • Gouqi jiu (Chinees)
 • Happy-, smiley- & sweet life-berry

De boksdoorn –de struik waaraan goji-bessen groeien– wordt tegenwoordig ook in Nederland gecultiveerd. Vanwege de aanzienlijke doorns vind je hem bijvoorbeeld als heg in tuinen, als perceelafscheiding rondom weilanden en verwilderd in duinen en rivierbeddingen.

Tibetaanse, Chinese & Mongolische gojibessen…

De term ‘gojibes’ oftewel ‘goji-bes’ is niets meer dan een marketingterm. In Amerika wordt vooral de term ‘Tibetan Goji Berry’ gebruikt, wat ‘Tibetaanse gojibes’ betekent. De gojibes groeit echter nauwelijks in Tibet vanwege het ongunstige Tibetaanse klimaat. Er zijn enkele locaties binnen de Tibetaanse landsgrenzen waar Tibetaanse gojibessen groeien, maar de meeste gojibessen van dit specifieke ras groeien in Mongolië. Het overgrote merendeel van de gojibessen die in Nederland terechtkomen zijn echter Chinese wolfsbessen. Dit zijn ook bessen van een “Lycium”-plant, maar het gaat hier om één van de +/- 80 andere Lycium-soorten, namelijk de Lycium Chinense oftewel Lycium Tibeticum en dus niet om de Lycium Barbarum. Al met al kunnen Tibet en Mongolië nooit of te nimmer aan de wereldwijde vraag naar Tibetaanse Gojibessen voldoen, waardoor het overgrote merendeel van de “Tibetaanse” gojibessen “nep” is.

Eigenschappen van gojibessen

Op talloze websites valt te lezen dat gojibessen de gezondste vruchten ter wereld zijn. Ze zouden over de volgende voedingsstoffen en kwaliteiten beschikken:

 • 6 vitamines: A, C, E en B1, -2 en -6
 • Linolzuur (omega-6-vetzuur)
 • Bèta-sitosterol (cholesterol-verlager)
 • 33 mineralen en spoorelementen (o.a. ijzer, zink & selenium)
 • 18 aminozuren (eiwitbouwstenen)
 • Extreem veel antioxidanten, waaronder carotenoïden & terpenen

Hoewel deze voedingsstoffen gezond zijn, zijn het zeker geen zeldzame nutriënten. De voedingsstoffen waar gojibessen het rijkst aan zijn –vitamine C en carotenoïden– krijgt de gemiddelde westerling zelfs meer dan genoeg binnen. Maar wat is er dan zo speciaal aan goji-bessen? Volgens talloze websites zijn het de ‘polysachariden’…

Polysachariden in goji-bessen

Er wordt door marketeers van commerciële websites en webwinkels gehamerd op de polysachariden in gojibessen. Polysachariden zouden de gojibes een “superfood” oftewel “superfruit” maken. Polysachariden zijn echter niks anders dan complexe koolhydraten c.q. suikers. Hoewel complexe koolhydraten erg bevorderlijk kunnen zijn voor bepaalde aspecten van de fysieke gesteldheid, zijn ze geenszins uniek of zeldzaam. Ze zitten in allerlei soorten groenten, vruchten en granen.

Sterker nog: de meeste mensen die willen afvallen, eten juist koolhydraatarm. Het lijkt er dan ook op dat de term ‘polysacharide’ wordt gebruikt om te verbloemen dat gedroogde gojibessen voor ongeveer 70% uit suikers bestaan. Dat gojibessen het afslankproces bevorderen is dan ook een loze veronderstelling. Men beweert tevens dat de polysachariden in gojibessen het immuunsysteem versterken, maar ook hiervoor is tot nog toe geen enkel wetenschappelijk bewijs geleverd. In Amerika zijn zelfs al verscheidene aanbieders van gojibessen aangeklaagd omdat ze dit soort valse en niet-onderbouwde claims op hun website en verpakking vermeldden. (bron)

Bron: PubMed (verzamelwebsite voor medisch-wetenschappelijke onderzoeken). Deze link verwijst naar de onderzoeken m.b.t. de Goji-bes oftewel ‘Lycium barbarum’

Gojibessen zijn giftig!

Goji-bessen groeien aan de ‘boksdoorn’ ofwel ‘matrimony vine’ ofwel ‘Lycium Barbarum’. Op sommige websites staat dat de boksdoorn niet giftig is… Men beweert dat de gojibessenstruik wordt verward met de ‘bitterzoet’. De bitterzoet is inderdaad óók een plant uit de giftige nachtschadefamilie. Aan bitterzoet groeien echter geen gojibessen, maar zogenaamde ‘dolbessen’. Nagenoeg alle nachtschaden bevatten het dodelijke gif ‘atropine’ (of een direct aanverwant neefje ervan), zo ook de boksdoorn.

Hoewel de dolbes beduidend giftiger is dan de gojibes, kan de boksdoorn net zo schadelijk zijn als de bitterzoet. Nagenoeg alle planten en struiken uit de nachtschadefamilie zijn namelijk giftig, dat geldt onder andere ook voor de aardappelplant, tomatenplant en aubergine. Het is dan ook zeer belangrijk om te weten wat de eetbare delen van ieder van deze planten zijn… Je zult niet snel ziek worden van gojibessen, want de concentratie aan atropine is over het algemeen zeer laag. Er zijn echter ook gojibessen uit China en Thailand die boven de ‘veilige atropine-norm’ van 19 ppb (‘parts per billion’) uitstijgen; goji-bessen zijn hoe dan ook wel degelijk giftig.

Lang niet alle stofjes in de gojibes zijn bovendien in kaart gebracht en onderzocht. Er zijn zelfs aanwijzingen dat je flink ziek kan worden van grote hoeveelheden gojibessen en zelfs problemen kan krijgen met de bloedstolling.

Waarom mogen goji-bessen dan worden verkocht?

Het is eigenlijk best eigenaardig dat sommige websites pretenderen dat je dagelijks tot 30 gram giftige goji-bessen zou moeten eten, toch? En waarom mag je goji-bessen überhaupt eten als ze potentieel schadelijk zijn? De Europese Unie is juist zo streng als het aankomt op voedingsrichtlijnen! De reden dat de goji-bes als voedingsmiddel mag worden verkocht en in voeding mag worden verwerkt heeft slechts één belangrijke reden…

Nieuwe voedingsmiddelen –ook wel “novel foods” genoemd– moeten eerst worden onderzocht en goedgekeurd door de Europese Unie. Voedingsmiddelen die reeds vóór 1997 worden gegeten, hoeven dat niet. Omdat goji-bessen al heel lang worden gegeten, gaat men er dus stilzwijgend van uit dat ze veilig zijn voor menselijke consumptie. Dat men tegenwoordig liters geconcentreerd gojibessen-sap drinkt doet er blijkbaar niet toe. Hetzelfde geldt overigens voor de kilo’s goji-bessenpulp, goji-bessenextract en goji-bessensupplementen.

En het feit dat er in de exporterende landen van herkomst van de gojibes sinds 1997 steeds meer chemische bestrijdingsmiddelen, beschermingsmiddelen en bewaarmiddelen worden gebruikt, wordt voor het gemak ook maar genegeerd.

Tot slot

De afgelopen jaren verschijnen er steeds weer nieuwe “superfruits” op de markt. Het gaat vooral om tropische vruchten die qua voedingswaarde eigenlijk niet gezonder zijn dan appels of peren. Dankzij talloze loze beloften op allerlei commerciële websites winnen ze echter heel snel aan populariteit.

Nog voordat de ene hype voorbij is, wordt de volgende marketingsensatie alweer bedacht. Denk maar eens aan acai-bessen, maqui-bessen, camu camu-bessen, amla-bessen, Afrikaanse mango’s en mangostenen. Op zich zijn het allemaal gezonde vruchten, maar ze zijn niet per definitie gezonder dan iedere andere fruitsoort. Het punt is vooral dat deze vruchten van ver komen, dus dat ze moeten worden gedroogd om ze onbedorven en onbeschimmeld in Nederland te krijgen. Doordat het overgrote merendeel van het water tijdens get doorgproces verdwijnt, is de voedingsstofdichtheid van gedroogde vruchten extreem hoog, maar een gedroogde appel heeft een even hoge voedingsstofdichtheid als een gedroogde gojibes, acaibes, maquibes of camu-camubes… In geval van de gojibes zit er zelfs nog een flinke adder onder het gras, namelijk atropine. De gojibes is immers afkomstig van de giftige nachtschade-familie!

Wat vind jij van gojibessen? Eet jij ze of laat je ze liever links liggen? Deel jouw mening over de goji-bes in een reactie hieronder…

237 reacties op “Gojibessen: gezonde ‘Super Fruit’ of giftige vrucht?

 1. Terri ·

  Nou lees ik dus net in dat artikel waar je aan refereert dat er slechts ‘trace amounts’ aan atropine in goji-bessen te vinden zijn, wat dus betekent dat het helemaal niet giftig is… Tenzij je hele vrachtwagens vol achter elkaar gaat eten, maar dat geldt eigenlijk voor alles wel… Overigens is de gojibes geen lid van de nachtschade familie en zelfs in de nachtschade familie planten (zoals tomaat, aubergine, aardappel en tabak) zijn de vruchten en knollen, eenmaal rijp, ook niet giftig… De giftige stoffen atropine en nicotine zijn voornamelijk te vinden in de stengels en bladeren. Met andere woorden, een hoop bangmakerij van mensen die niet precies weten hoe en wat.

  Reageer
  • Paul ·

   @Terri: Wat een roeptoeterij… De gojibes is absoluut WEL lid van de nachtschadefamilie: “Goji, goji berry, or wolfberry (Chinese: 枸杞; pinyin: gǒuqǐ), is the fruit of either Lycium barbarum or Lycium chinense, two closely related species of boxthorn in the nightshade family, Solanaceae.” (bron) Zoals in bovenstaand artikel beschreven, verschillen de atropineconcentraties in gojibessen per oogst (afhankelijk van groeilocatie, rijpheid, et cetera). Bovendien is de giftigheid mede gerelateerd aan gebruikte landbouwgiffen. Heb je bovenstaand artikel en de talloze reacties eronder überhaupt gelezen?

 2. Trijntje ·

  Ik heb gojibessen struiken in de tuin, met mooie bessen er aan. Ik las dat ze bij normaal gebruik gezond zijn. Ik vind ze wel bitter. Nu las ik onlangs dat je de bessen niet met de hand mag plukken omdat ze dan oxideren. Ik heb ze wel met de hand geplukt gelijk gewassen en in de diepvries gedaan. Ik vraag mij af wat is er zo erg aan met de handen plukken? Dat doe je met bessen toch ook? Misschien weet iemand het hier. Ik neem aan dat ik de bessen niet weg hoef te gooien. Bij hoeveel consumptie zijn ze schadelijk? Ik heb een paar genomen maar wil ze eigenlijk voor jam gebruiken.

  Reageer
 3. Feik ·

  Ik eet al 7 jaar gojibessen en ben er verzot op! Nooit problemen gehad. Voel me juist fit, energiek en jong! Schrik wel van de hoeveelheid giftige bestrijdingsmiddelen die er blijken op te zitten. Ik ga dus op zoek naar de bio variant. Heeft iemand tips?

  Reageer
  • Paul ·

   Google even op ‘biologische gojibessen’, dan vind je volop aanbieders. Zowel webwinkels als concrete / tastbare winkels. Houd er echter wel rekening mee dat de richtlijnen voor het EKO-keurmerk (de Europese standaard voor biologisch voedsel) een groot aantal pesticiden toestaan. Natuurlijke pesticiden kunnen minstens zo gevaarlijk zijn als chemische / synthetische pesticiden. Voorbeelden van ecologische / biologische pesticiden die binnen (delen van) Europa mogen worden gebruikt op ecologische / biologische gewassen zijn onder andere Azadirachtin (extract van Azadirachta indica / Neem tree), bijenwas, gelatine, gehydroliseerde proteïnen, lecithine, nicotine, plantenolien (munt, denne, karwij), pyrethrinen, quassia amara, rotenon (Derris spp. & Lonchocarpus spp. & Terphrosia spp.), micro-organismen (bacteriën, virussen en schimmels), diammoniumfosfaat, metaldehyde, feromonen, sommige pyrethroïden, vloeistoffen op koperbasis, ‘zachte zeep’ (kaliumzouten van vetzuren), kalkzwavel, paraffineolie, minerale oliën, kaliumpermanganaat, kwartszand en zwavel. Veel van deze stoffen zijn volkomen ongevaarlijk, maar sommige zijn hartstikke schadelijk. Bovendien geldt het volgende:

   • ‘Biologisch’ = minimaal 95 procent biologisch
   • ‘Gemaakt met biologische ingrediënten’ = minimaal 75 procent biologisch
   • ‘Bevat biologische ingrediënten’ = minimaal 50 procent biologisch

   Biologische gojibessen zijn al met al niet per definitie vrij van blaam… Overigens koop en eet ook ik zo veel mogelijk biologisch, maar dan nog ben ik tijdens de biologische boodschappen selectief, kritisch en sceptisch. ;)

 4. Wicher T. Koetsier ·

  Paul je schrijft: “Hoewel deze voedingsstoffen gezond zijn, zijn het zeker geen zeldzame nutriënten. De voedingsstoffen waar gojibessen het rijkst aan zijn –vitamine C en carotenoïden– krijgt de gemiddelde westerling zelfs meer dan genoeg binnen.” Gjibessen zijn zeer rijk aan zeaxanthine. Volgens de bepaling van het BfR zelfs 66 mg per 50 gram bessen. Je moet danook nooit meer dan 5 gram gojibessen per dag eten. Dan krijg je meer dan voldoende (= 3 mg) zeaxanthine per dag binnen. Welke vodingsstoffen beveel jij aan?

  Reageer
  • Paul ·

   Er zijn talloze goede bronnen van zeaxanthine, waaronder: spinazie, raapstelen, boerenkool, groene erwten, groene bonen, spruitjes, broccoli, pompoen, mais, allerhande koolsoorten en slasoorten, asperges, wortels, mais, pompoen en mosterdzaad. Dus ook in dat opzicht –als zeaxanthinebron / zeaxanthineleverancier– zijn gojibessen niet bepaald uniek. De voedingsstoffen die ik ‘aanbeveel’ heb ik opgesomd in een artikel waaronder je eerder al eens een reactie over zeaxanthine en luteïne hebt achtergelaten. Zie ook:

  • Wicher ·

   Paul, wanneer je de moeite zou hebben genomen om even de NEVO tabellen erop na te slaan, zou je gezien hebben dat in groene groenten slechts zeer lage ( 0,02 mg per 100 gram) hoeveelheden zeaxanthine aanwezig zijn. Boerenkool is een uitzondering. Het bevat 0,3 mg per 100 gram, maar spinazie, broccoli, etc bevatten geen noemenswaardige hoeveelheden. De hoogleraar oogheelkunde prof dr J.E.E. Keunen heeft 19 jaar geleden hierop al gewezen. Een uitzondering is oranje paprika’s, bevat 3,3 mg per 100 gram. Eieren bevatten 0,2 mg per ei en de wetenschappers in Maastricht zijn erin geslaagd om kippen te voeren met het tagetes plantje en et zeaxanthine gehalte steeg daarmee tot 0,5 mg per ei. Zij hebben deze activiteit nu ook gestopt, omdat men zich heeft gerealiseerd dan bij het gebruik van 3 tot 5 gram gojibessen per dag in feite de goedkoopste manier is om dagelijks voldoende zeaxanthine binnen te krijgen. Inmiddels hebben een aantal neurologen ook gewezen op het belang van zeaxanthine. Deze verbinding kan de hersen/bloed barrière passeren en onze hersenen beschermen tegen ongewenste oxidatie effecten van peroxiden.Luteine en zeaxanthine gaan kennelijk ook in onze huid zitten en bieden hier bescherming tegen UVb en UVa straling. Al met al redenen gnoeg om dagelijks 3 gramgoji bessen te eten.

  • Paul ·

   Mijn punt is niet dat de eerder door mij opgesomde voedingsmiddelen extreem veel zeaxanthine bevatten. Mijn punt is dat als je gevarieerd eet je via allerlei bronnen kleine beetjes zeaxanthine binnenkrijgt (bron + bron + bron + bron + bron + bron), hetgeen beduidend raadzamer en veiliger is dan een geconcentreerde –en potentieel toxische– zeaxanthinebron zoals de gojibes. Wat mij betreft wegen de potentiële voordelen van gojibessen geenszins op tegen de potentiële nadelen. Gelukkig is NEVO niet de enige voedingswaarde-autoriteit…

 5. Marianne ·

  Hallo Paul Je reactie op 25-2015 over deze goji bessen…is afgelopen Vrijdag 29-09-2015 op tv geweest! Zware giftstoffen zitten er op!! het was al in 2014 bekend….maar die zgn instanties die onze voeding controleren hadden het in de doofpot gestopt! Schandalig……ze verdienen allemaal hun ontslag….op staande voet!!!!! ik had het ook gemeld bij Vrouwen akedemie….maar die geeft er geen antwoord op….en heeft het niet geplaatst!..schijnbaar niet interessant voor haar?…Bedankt voor je geweldige website Paul….hier kan je veel lezen waar je wat aan hebt….super… Warme groet Marianne

  Reageer
  • Paul ·

   Dankjewel voor je berichtje! Ik lees het nu ook: “NVWA verzuimde giftige gojibessen uit de winkels te halen — Uit een analyse van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in 2016 bleek dat 7 op de 10 verkochte gojibessen te veel bestrijdingsmiddelen bevatten. Bij één monster werden zelfs 21 verschillende middelen aangetroffen. Voedselwaakhond Foodwatch vindt dat deze bessen niet verkocht mochten worden. Doordat de NVWA geen verbod heeft uitgeroepen, hebben consumenten grote gezondheidsrisico’s gelopen, stellen de voedselwaakhond en toxicoloog Martin van den Berg vrijdag in EenVandaag.” (bron) En: “Nederlandse winkeliers verkochten giftige gojibessen — Nederlandse groothandels, speciaalzaken en een aantal supermarkten hebben vorig jaar gojibessen verkocht met te veel giftige bestrijdingsmiddelen. Consumenten hebben hierdoor waarschijnlijk grote gezondheidsrisico’s gelopen, stelt voedselwaakhond Foodwatch. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht de bessen, die met name uit Azië komen, vorig jaar en kwam tot de conclusie dat 70 procent besmet was met een gevaarlijke hoeveelheid giftige bestrijdingsmiddelen.” (bron) En dan nog: “Bij 7 op de 10 monsters werden de wettelijke normen overschreden. Bij één monster werden zelfs 21 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden. Van de illegale stoffen propargiet en carbofuran werden waarden gemeten tot respectievelijk 46 en 55 keer de wettelijke norm. Propargiet is schadelijk voor het zenuwstelsel en wordt in verband gebracht met darmkanker. Carbuforan wordt door de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA aangemerkt als “zeer giftig” en kan schade aan het zenuwstelsel en hormoonverstoringen veroorzaken. Bij twee monsters waren de gehaltes bestrijdingsmiddelen zo hoog dat ze een acuut gevaar voor de volksgezondheid vormden, stelt Foodwatch.” (bron) En dan te bedenken dat ik jarenlang voor gek ben verklaard in (sommige van) de reacties hieronder. :D Overigens heeft de NVWA destijds ook NOOIT op mijn bericht gereageerd.

  • Gardener ·

   Kweek gojibessen in eigen tuin. Vers zijn ze het lekkerst. Zoet en tikje bitter. Makkelijk in de diepvries bewaren.

 6. Elisabeth ·

  Ik heb 2x gojibessen gegeten en ben er die 2x heel ziek van geweest: maagpijn, overgeven, super beroerd. Ik eet ze nooit meer en ben een stuk kritischer en argwanender geworden over de zogenaamde superfoods.

  Reageer
  • Daisy ·

   Enkele jaren geleden heb ik ze ook een heel korte tijd door mijn muesli gedaan. Kreeg steeds vaker maagpijn na het eten ervan. Toen dacht ik nog dat ik niet goed reageer op nachtschade waartoe de gojibes behoort. Inmiddels heeft toxicoloog Martin van den Berg tijdens een uitzending van het programma EenVandaag eind september 2017 bekendgemaakt dat zich grote hoeveelheid gif op de gojibessen kunnen zitten, vooral als deze uit China afkomstig zijn. De NVWA verzuimde de giftige stoffen uit de winkels te halen. Het gaat met name om de illegale stoffen Propargiet en Carbofuran die op de gojibessen voorkwamen… Er werden hiervan waarden gemeten tot respectievelijk 46 en 55 keer de wettelijke norm. Het Fipronil dat onlangs in eieren voorkwam, schijnt volgens Van den Berg minder verontrustend te zijn dan het op bepaalde gojibessen aangetroffen gif. Hij pleit ervoor dat alle van buiten Europa geïmporteerde gojibessen per direct uit de schappen worden gehaald! Hoogstwaarschijnlijk kwamen de gojibessen die ik enkele jaren geleden heb gegeten niet uit Europa, maar uit China. Voorts heb ik gelezen dat je gojibessen moet wassen met warm water voordat je ze gebruikt. Toen ik ze heb gegeten, was ik hiervan helaas niet op de hoogte. Tegelijkertijd denk ik dat de genoemde gifstoffen niet van de gojibessen kunnen worden verwijderd door deze simpelweg even af te wassen.

 7. Frits ·

  Ben copd er. En vorig jaar 2016 begonnen met een ander eetpatroon. Ben overgestapt naar de yoghurt en chileense walnoten. Echter nu eten wij diverse noten. nl. Peca ,para, pistache , amandel en mecandia noten. Elke dag 200 gram. En elke morgen muslie met goii bessen. Ik voel mij prima. Nooit geen problemen. Een bloeddruk als een jonge god. 120 -80. Ben 64. Henk ook een lever probleem. Echter sinds het eten van noten en goii bessen is dit beter geworden. Kijk ! Wetenschappers . Artsen willen dit niet horen. Althans de meeste. Ik ben er achter gekomen dat juist pillen erg negatief uitvallen. Voor het slikken van 1 medicijn , moet je weer een ander nemen om de bijverschijnselen weg te werken. Een lekker veel noten en bessen. En je valt af. Wat wil je nog meer . Enjoy life !

  Reageer
 8. niko ·

  Bedankt Paul om mijn eigen gevoel (maar weer eens) te bevestigen ;-)

  Reageer
 9. Rafaël ·

  Ik ga binnenkort een Boksdoorn in mijn tuin planten. Als ik ooit van de Goijbes ga eten zal dat sporadisch zijn en kleine hoeveelheden. Met mate is het gezond. Natuurlijk moet je wachten tot ze goed rijp zijn. In je tuin zijn ze puur biologisch. Ik heb last van een te hoge bloeddruk en ben ook mijn pijnappelklier aan het trainen. Ik zal zeker laten weten of ik een positief of negatief gevoel aan over hou. Vriendelijke groeten Rafaël

  Reageer
  • Paul ·

   Ik ben benieuwd!

 10. Pascal ·

  Goji bessen zijn niet giftig, die worden al duizenden jaren met veel succes toegepast in zowel de Chinese en Aziatische geneeskunde als keuken; zou het werkelijk giftig zijn dan zouden we vandaag de dag vast niet meer zoveel Aziaten hebben. Het giftige element waarover gesproken zou moeten worden is het conserveringsmiddel waarmee deze goji bessen worden behandeld. Dat is namelijk het door de EU goedgekeurde E stof Zwaveldioxide en ik kan u zeggen zoals dat klinkt zo werkt het ook op de gezondheid – kwalijk dus, tenminste volgens diverse toonaangevende bronnen die onder meer worden vermeld op Expand-your-awareness.com.

  Reageer
  • Paul ·

   Hallo Pascal, Wat een onzinnige verklaring! Zwaveldioxide is een (inderdaad toxische) anorganische verbinding tussen zwavel en zuurstof. Maar E-220 wordt gebruikt in allerlei producten, waaronder wijnen, bieren, frisdranken, sappen, likeurtjes, azijnen, allerhande aardappelproducten en inderdaad ook talloze gedroogde vruchten. En deze lijst is bij lange na niet compleet! Als jouw theorie klopt, zouden deze producten dezelfde maag-darmklachten moeten veroorzaken als gojibessen, maar dat is niet het geval. Je hoort immers niemand klagen over ondraaglijke maagkrampen en kotsbuien door krenten, rozijnen, vijgen, dadels en kant-en-klare aardappelpuree… Sowieso leidt zwaveldioxide niet tot de door velen hieronder beschreven maag-darmklachten (maagkramp, darmkramp, maagspasmen, darmspasmen, misselijkheid, braken, diarree, et cetera); zwaveltoevoegingen kunnen voornamelijk leiden tot ademhalingsklachten (bronchitis, kortademigheid e.a.), hypotensie (lage bloeddruk) en zenuwtintelingen, en daar hoor je juist niemand over. Al met al een zeer slecht sluitend verhaal… Je kunt desgewenst blijven ontkennen dat atropine een toxische stof is, maar dit is een feit. “Atropine is een zenuwgif en er zijn gojibessen uit China en Thailand die boven de ‘veilige atropine-norm’ van 19 PPB uitstijgen; goji-bessen kunnen dus giftig zijn.” Dat de gojibes giftig is, betekent logischerwijs niet dat dit ten koste zou moeten gaan van de omvang van de Aziatische populatie; immers is niet elf gif dodelijk. Met zulke drogargumenten schiet al met al niemand iets op. Groeten, Paul

  • Pascal ·

   Nou Paul onzinnig is het allerminst. Je hebt duidelijk geen onderzoek gedaan dat kom ik overigens wel vaker tegen op je website, niets bijzonders overigens want zo gaat het er op de meeste websites aan toe wat dat betreft doe je het niet slechter of beter. Het gegeven dat iets is goedgekeurd door de EU en overal in wordt gebruikt wil niet zeggen dat het dan ook gezond is of geen schade zou kunnen brengen. De stof zwaveldioxide wordt inderdaad met regelmaat gebruikt in tal van producten. Je moet je echter bedenken dat er veel mensen zijn die grotere hoeveelheden van bijvoorbeeld Goji bessen consumeren dan van andere gedroogde vruchten, dit omdat de Goji vruchten bekend staan grotere gezondheidsvoordelen met zich mee te brengen dan veel van de andere gedroogde vruchten. Wikipedia bijvoorbeeld stelt dat E220 / zwaveldioxide schadelijk kan zijn. Food-Info wat al sinds 1999 actief is, zegt over zwaveldioxide wat beter bekend is als E-nummer: E220 het volgende: “Door de oxiderende werking kan het sommige vitamines in producten afbreken. In de lever wordt het omgezet tot sulfaat, hetgeen met de urine wordt uitgescheiden. Bij astma-patiënten kan het ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Bij hoge concentraties (boven welke normaal voor voedsel worden toegepast) kan het maag-darmproblemen veroorzaken.” Het millieuloket zegt over zwaveldioxie het volgende: “Zwaveldioxide (SO2) is een verbinding bestaande uit zuurstof en zwavel. Fossiele brandstoffen bevatten veel zwavel. Bij verbranding ontstaat SO2. Het is schadelijk voor plant, dier en mens.” Zoals je kan lezen bevatten goji bessen maar weinig schadelijke alkaloides – waren dat wel een probleem geweest dan was dat al wel eerder grootschalig naar buiten gekomen. Je kan het ook makkelijk testen. Als je een zakje gedroogde goji bessen leeg eet en daar ziek van wordt weet je dat je daar ziek van wordt – wanneer je vervolgens naar een eko winkel gaat en daar goji bessen sap koopt en daar een paar glazen van drinkt en daar niet ziek van wordt weet je dat je het probleem moet zoeken in het conserveringsmiddel en niet in de bessen zelf.

  • Paul ·

   Je strooit met gedegen argumenten, maar ze zetten je oorspronkelijke standpunt omtrent gojibessen en spijsverteringsproblemen helaas geen greintje kracht bij. Mijn punt is immers geenszins dat zwaveldioxide onschadelijk is. Integendeel… ik geef in mijn voorgaande reactie letterlijk aan dat zwaveldioxide een toxische verbinding is… zie vooral ook mijn artikel over sulfietallergie. Mijn punt is enkel dat jouw artikel (waarin je zwaveldioxide aanwijst als het enige bestanddeel van gojibessen dat mogelijkerwijs spijsverteringsklachten zou kunnen veroorzaken) een volkomen onlogische en niet sluitende verklaring is die enkel en alleen berust op loze aannames. Je bewering dat ik geen onderzoek zou doen, is evengoed totaal ongegrond. Waaruit zou dit volgens jou moeten blijken? Gezondr onthaalt ruim 1,2 miljoen unieke bezoekers per maand en ontvangt met regelmaat complimenten van professionals, waaronder onderzoekers, therapeuten en artsen. Dat ik niet net als jij lijsten met willekeurige linkjes op mijn site spam, zegt natuurlijk niets over de manier waarop ik mijn informatie vergaar. Even terug on-topic: gojibessensap bevat extracten c.q. concentraten uit gojibessen; het overgrote merendeel van de natuurlijk gojibesbestanddelen is eruitgehaald. Jouw test slaat dan ook kant noch wal en de plank volkomen mis. En al zou de theorie erachter kloppen, dan nog sla je een paar stappen over… dat je wel ziek wordt van willekeurige gojibessen en niet van willekeurige gojibessensapjes betekent natuurlijk niet vanzelfsprekend dat zwaveldioxide of een ander conserveermiddel de boosdoener is?! Echt totaal kromme logica… over onderzoek gesproken… En laten we eerlijk wezen, de reden dat jij Gezondr bezoekt, is hoofdzakelijk je eigen site promoten, linkjes achterlaten naar je eigen site (graag gedaan trouwens) en inspiratie opdoen voor eigen artikels (ik zie dat vele tientallen van jouw onlangs geschreven artikels overlap vertonen met de mijne). En dan ook nog eens reclame maken voor het extreem twijfelachtige Mentale Dieet Plan en laatdunkend beweren dat “het er zo op de meeste websites aan toe gaat en ik het niet slechter of beter doe”. Lekker hypocriet en pretentieus! Pot en ketel… Succes met Expand-your-awareness.com!

 11. Lenie ·

  Snap het niet goed. Gojibessen giftig? We eten toch ook iedere dag aardappelen en tomaten, mogen we die dan ook niet meer eten?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Lenie, Iedereen moet natuurlijk lekker eten wat ‘ie zelf wil, dat staat voorop. Het gaat erom dat rauwe gojibessen relatief veel alkaloïden bevatten. De alkaloïden van de aardappel bevinden zich voornamelijk in de aardappelschil, en de meeste mensen schillen en koken aardappels (en snijden groene plekken weg), waardoor consumptie-aardappelen niet of nauwelijks alkaloïden bevatten. En de alkaloïden van de tomatenplant bevinden zich voornamelijk in de bladeren en in de onrijpe vruchten… Je mag dan ook uitsluitend de wortels van de aardappelplant en enkel de vruchten van de tomatenplant en aubergineplant eten… Van de bladeren en bloemen word je hartstikke ziek… Hetzelfde geldt voor rauwe aardappels, rauwe aubergines en onrijpe/groene tomaten… Een kwestie van beseffen dat iedere plant en ieder product anders is, dat van iedere plant een ander onderdeel (zaad, kiem, wortel, steel, blad, knop, bloem, vrucht…) eetbaar is en dat ieder product anders dient te worden bereid. Groeten, Paul

  • Pascal ·

   Die kun je Lenie, net als goji bessen, mits rijp, prima eten zonder nadelige effecten te ondervinden. De nadelige effecten komen, zoals beschreven in mijn vorige bericht niet uit de alkaloïden of andere stoffen maar door het door de EU goedgekeurde E-hulpstofje zwaveldioxide.

 12. yuki ·

  Hi, Ik las dat er veel klachten zijn door gojibessen en als ik goed bekijkt zijn dat de meeste die rauw eten. Probeer de bessen goed te spoelen en gekookt op te eten (zal niet zo lekker zijn, dan zijn ze slijmerig haha). Of koopt het waar geen conserveermiddel erin zitten. (meestal moeilijk?)

  Reageer
  • Pascal ·

   Inderdaad Yuki, goed wassen van de vruchten kan al veel schelen omdat je dan wat afwast van het schadelijke E220 conserveringsmiddel. De stof zwaveldioxide wordt namelijk met regelmaat gebruikt in tal van producten. Je moet je daarbij bedenken dat er veel mensen zijn die grotere hoeveelheden van bijvoorbeeld Goji bessen consumeren dan van andere gedroogde vruchten, dit omdat de Goji vruchten bekend staan grotere gezondheidsvoordelen met zich mee te brengen dan veel van de andere gedroogde vruchten.

 13. gerda ·

  Ik heb voor 1x nog de proef op de som genomen en een aantal gojibesjes genomen die in het gedroogde fruit zaten… ZIEK!!! Kokhalzen, diarree en vreselijke pijn in mijn maag. 2 dagen later is mijn mijn maag nog niet op orde. Wie weet er hier iets meer over? De reactie wordt steeds heftiger, dus dit lijkt wel op allergie. Opgelopen door superfruits van de Aldi. Echt super dus dat superfruit… :(

  Reageer
  • Paul ·

   Het zou inderdaad een overgevoeligheidsreactie (v.w.b. voedselallergie of voedselintolerantie) t.a.v. gojibessen kunnen zijn, maar het klinkt veeleer als voedselvergiftiging, vooral als er direct (althans, relatief snel) na het eten sprake is van maagpijn, maagkramp, braakneigingen en/of braken.

 14. gerda ·

  Sinds een paar weken kwark met superfruits van Aldi en Action heb ik ontzettende last van mijn maag. Eerst dacht ik dat het aan de koffie lag. Maar als ik gewoon brood eet, heb ik geen last. Maar na mijn bakje kwark met superfruits heb ik echt pijn in mijn maag. Het is gedroogd superfruit en ik gooi het er zo doorheen. Niet meer doen dus? Bij toeval kwam ik op deze site en wat schetst mijn verbazing… veel meer mensen met deze klachten. En ik maar denken dat ik zo gezond bezig was. ;-)

  Reageer
  • karlein ·

   fruit en zuivel gaan niet samen en geven heel snel gisting en ik denk dat je daar last van hebt,je zou deze toetjes beter laten staan. Sojajoghurt kan wél samen met fruit dus dat is misschien nog een optie.

  • Paul ·

   Beste Karlein, Deze theorie rondom voedsel combineren, is volkomen onwetenschappelijk, speculatief en hypothetisch. Er bestaan ontzettend veel fabels omtrent zogenaamde ‘voedselcombinaties’. Dit zou niet mogen worden gegeten met dat en zus mag niet worden geconsumeerd in combinatie met zo… Dit hele principe is gebaseerd op de veronderstelde ‘stapeling’ van verschillende lagen voedingsmiddelen en voedingsstoffen in de maag (in het ongunstigste geval snel verterend fruit bovenop langzaam verterende eiwitten of onoplosbare vezels)… Maar deze theorie slaat echt helemaal nergens op… Sowieso is de maagwand een spier die continu kneedt en beweegt (maagperistaltiek), waardoor de voedselbrij in de maag helemaal niet in lagen blijft liggen. Het wordt gewoon 1 grote brei, dus het is absoluut niet zo dat hetgeen je als eerste eet per se als eerste van de maag richting je darmen wordt gestuwd. Om suikers uit voeding te vergisten heb je inderdaad bacteriën nodig. Maar deze bacteriën bevinden zich in je darmen, niet in je maag. Sowieso zal de combinatie van fruit en zuivel nooit zomaar voor gisting of vergisting in de maag of darmen zorgen. Zuivel speelt namelijk geen rol bij de vergisting van fruitsuikers en fruit speelt geen rol bij de vergisting van melksuikers. Het zijn je darmbacterie en verteringsenzymen die er (gelukkig) voor zorgen dat fruitsuikers (fructose) en melksuikers (lactose) worden verteerd. Om lactose te kunnen verteren heb je het enzym lactase nodig. En om fructose te kunnen verteren hebben we het enzym sucrase-isomaltase (en xylose isomerase) nodig. Deze enzymen worden in de dunne darmwand aangemaakt. Als er geen of onvoldoende lactase en sucrase wordt aangemaakt, kan lactose in onze voeding niet goed worden verteerd. De complexe suikers komen dan onafgebroken in de dikke darm terecht, waardoor ze niet kunnen worden geabsorbeerd door de darmwand. Hierdoor kan de boel inderdaad kan gaan rotten en gisten. Als de bacteriën in de dikke darm (de darmflora) lactose of fructose ‘vergisten’, is er sprake van lactose-intolerantie of fructose-intolerantie. Dit heeft alles te maken met een gebrek aan enzymen, een verstoring van de darmflora, een voedselallergie, een aandoening van het spijsverteringskanaal en/of het onvermogen van de darmwand om voedingsstoffen te absorberen (malabsorptie) en helemaal niets met voedselcombinaties. Al met al is er nul komma nul wetenschappelijk bewijs voor het mogelijke ontstaan van maagklachten of darmklachten door het gelijktijdig eten van fruit en zuivel. Groeten, Paul

 15. Herman ·

  Een lang verhaal, maar het moet even van me af. Ik ben 65 jaar, heb COPD en chronische bronchitis. Via een vriend leerde ik de goede eigenschappen van de gojibes kennen. Momenteel gebruik ik gojibessen al jaren, dagelijks een 20/30 gram, vooral omdat dat ze ook slijmoplossend zijn. Ik ben begonnen met het eten van gojibessen op een moment dat ik me thuis zuurstof moest toedienen, 16 uur per dag, meer dan een jaar lang. Mijn zuurstofspanning (Po2) is van minder dan 53%, gestegen naar respectievelijk: 57- 60- 66- 73- 69- en nu 71%, vastgesteld, telkens na preventieve controle door mijn longspecialist. Extra zuurstof neem ik al lang niet meer, een ziekenhuisopname (zuurstof/cortisonekuur), ook niet meer gehad sinds het gojibessengebruik. Ik weeg te zwaar, nu 90 kg, dit gaf voordien bij bloedonderzoek te hoge cholesterol- en suikerwaarden (diabetes2), en minder goede leverfunctie. Mijn laatste bloedonderzoek: cholesterol goed, leverfunctie oké, suikerwaarde prima en zelfs helemaal geen suiker in de ochtendurine (eet iedere avond toch een dessert met suiker). Kortom, alles in orde, uitgezonderd vitamine D, maar dat is een ander verhaal. Verleden jaar een oogtest laten nemen, tot grote verwondering, een zichtverbetering, de eerste keer na jaren. Ik voel me fitter, slaap ook beter, heb meer levenslust, ben vitaler en heb steeds zin om van alles te doen. Kortom, voor mij is de gojibes een wondermiddel, mijn huisarts gelooft er nu zelfs in en raadde me aan om er niet mee te stoppen. De eerste bgojiessen kocht ik in een reformwinkel, 7 euro voor 100 gram. Veel te kostelijk voor een invalide. Dan maar besteld via het internet. Nu haal ik m’n gojibessen al een paar jaar op een markt, een paar dorpen verder. Daar worden ze los verkocht, zijn zacht en lekker, ik koop één kilo gojibessen per maand voor 18 euro. Wat ik onmiddellijk besefte: ze komen uit het oosten, dus goed spoelen was mijn eigen advies. Ik weet dat ze daar net als in Afrika zware gifstoffen gebruiken. Ik doe een handvol gojibessen in een zeefje, zet de warmwaterkraan open en spoel de goji’s tot het water heet wordt. Het spoelwater ziet aanvankelijk wat roze(??) Vervolgen in een kommetje laten wellen. Maar o wee, nu komt het, een aantal maanden geleden kreeg ik hevige darmkrampen, soms gevolgd met diarree, een paar dagen durend. Aanvankelijk geen weet waarvan het vandaan kwam. Ik ken het systeem van uitsluiten, en begon systematisch mijn voedingspatroon te veranderen. Ik moet toegeven dat ik in die (toch vrij lange) periode van mijn onderzoek, een grotere dosis (+/- 50 gram) bessen nam, ze fijn maakte in een blender met sinaasappelsap, echter na uiteraard eerst goed gespoeld te hebben. Na uiteindelijk een aantal keren te stoppen/herbeginnen met die gojibessen moest ik besluiten dat de oorzaak inderdaad door die bessen kwam. Het heeft wat geduurd omdat ik pas na 3/4 dagen gebruik van de gojibessen, die krampen kreeg, en zodanig een hele periode heb rondgelopen met hevige pijn, dan wel, dan weer niet. Het restantje gojibessen is in de vuilemmer verdwenen. Een paar weken geleden, weer naar de markt, een gesprek gehad met de verkoper. Hij wist ervan, en had nu een andere bron voor de aankoop van gojibessen. Ik gebruik ze dus terug en voel me weer kiplekker. Na het doorlezen van heel het draadje, zit ik nog met vragen. Ik heb ik maar weinig gelezen over “goed spoelen”, wel koken (wat ik niet doe), veel gebruik in combinatie met yoghurt, wat zuur is (ik gebruikte toen eveneens sinaasappelsap). Kan dit een reactie geven? Ik lees ook een aantal keren: “ze smaakten niet goed”, “ik vond ze niet lekker”, gevolgd met hevige reacties van allerlei nare symptomen. Gaat het hier over bessen die bedorven zijn? Is dat onderzocht? Ik ben bijna zeker dat het onheil niet IN de gojibes steekt, maar er omheen, of bedorven. Na opzoeken van “atropine”, zie ik weinig nevenwerkingen die hier beschreven werden. Wat mijn geval betreft, ik had toen 2 kilo gojibessen gekocht en meende de helft in te vriezen. De marktkramer vond dat niet nodig: “ze bederven niet” was zijn commentaar. Ik heb het ook niet gedaan. Kunnen de meeste symptomen niet te wijten zijn aan een vorm, dat ik -bedorven- wil noemen? Smaakverschil heb ik niet geproefd, maar het was wel de laatste halve kilo. Normaal worden gedroogde bessen niet slecht, wegens veel suiker. Gojibessen zijn niet superzoet, zoals rozijnen of gedroogde veenbessen, en kunnen mijn inziens wel sneller onderhevig zijn aan bederf. In ieder geval, constateer ik dat de meeste klachten rondom gojibessen te vergelijken zijn met een voedselvergiftiging. Allergieën kunnen door alles ontstaan, en zijn de kwaal van de laatste tijd. Geen reden voor andere mensen om deze bessen niet te gebruiken. Wel opletten dus! Smaken gojibessen niet goed, gooi de bessen weg. Zeer goed en lang spoelen. Tenslotte, vind ik het spijtig dat er heel wat mensen, die op zoek gaan naar een gezonde bes, dit forum lezen, en besluiten er niet aan te beginnen. Jammer, ook ik heb het gevoel dat objectiviteit hier niet de grootste troef is, wat je uiteraard zal tegenspreken Paul. De titel: “Gojibessen: gezonde ‘Super Fruit’ of giftige vrucht?” Ik mis te weinig reacties van de duizenden mensen (in mijn familie en vriendenkring zitten er toch al een paar) die er zich super bij voelen. Daardoor mis ik wat in dit draadje, te veel negativiteit.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Herman, Dankjewel voor je bericht! Ik snap je standpunten echt helemaal en kan me er best in vinden. Zoals ik al heel vaak heb aangegeven in reacties eet ik zelf ook af en toe gojibessen en vaar er prima bij. Dat bovenstaand artikel over gojibessen niet het meest objectieve stuk op Gezondr betreft, ontken ik geenszins. :) Het stukje is namelijk juist bedoeld als tegenwicht voor de enorme bulk aan informatie die te vinden is op commerciële websites van superfoodslijters, supplementenboeren en andere gojibessenverkopers, waarin de veronderstelde heilzame eigenschappen van de gojibes enorm worden overtrokken en opgeblazen. Toen ik dit schreef was er letterlijk niks bekend over de potentiële nadelen van de gojibes. Dat maakte mij benieuwd en een tikkeltje achterdochtig en vanuit daar ben ik op onderzoek uitgegaan. De functie van dit stukje is dus voornamelijk het zetten van vraagtekens bij de vele onwetenschappelijke gezondheidsclaims die worden gedaan omwille van gojibessenverkoop. Dat je reacties mist van voorstanders en positieveilingen begrijp ik eveneens. De meeste mensen gaan nu eenmaal op zoek naar informatie over gojibessen zodra ze klachten ondervinden, niet als ze dagelijks probleemloos gojibessen eten. Zodoende ontstaat een enigszins eenzijdige/gekleurde stroom van reageerders/reacties. Vraag je familie en vrienden vooral om ook hun prettige ervaring hier te delen, want ieders opvattingen en bevindingen v.w.b. gojibessen zijn meer dan welkom; positief, dan wel negatief. Groeten, Paul

  • Nicole ·

   Ik vind het vreemd dat het artikel zich zo concentreerd op het gif van de struik waar deze superbes aan groeit….ik wordt er zelfs boos om. Ga me niet vertellen dat iets wat zoveel goede eigenschappen heeft, giftig is en dus maar niet genomen moet worden….ik ben me de laatste tijd eens gaan verdiepen in wat er allemaal in mijn “supermarktvoer” zit….over gif gesproken???? En dat mag wel? Veel te weinig voedingswaarde, veel te veel suikers en zoetsoffen die heel erg slecht voor je zijn, conserveringsmiddelen, en ik heb gelukkig geen idee wat al die E nummers inhouden, maar mijn gezonde verstand zegt dat je lichaam dat ook niet prettig vind. Laatst las ik iets over “gelijmd vlees”…..wow dat klinkt enorm gezond zeg….en gewoon te koop bij de Appie! Dus begin niet over dat kleine beetje gif wat misschien wel of niet in mijn gojibesjes zit…want daar kan mijn lijf veel beter mee overweg dan met gelijmd vlees, dat weet ik zeker. Ik ben superfoods gaan gebruiken en na 2 dagen was ik van mijn maagzuur probleem af. Gewoon helemaal vanaf. Twee weken later was ik 7 kilo afgevallen en voelde me super. Een aantal andere vervelende kwaaltjes waren verdwenen en ik voelde me happy. Inmiddels ben ik een maand bezig, en merk dat ik steeds minder “fout” voedsel eet. Het staat me gewoon tegen. Ik kook altijd al zo gezond mogelijk, met verse groente, noten etc….maar merkte weinig verschil omdat je jezelf volstopt met “supermarkt-gif” en “arm”voedsel, om het maar even een naampje te geven. Pas als je dat kunt loslaten, voel je het verschil. Ik weet inmiddels wel wat gezond is voor mij, en Goji bessen zijn een dagelijks onderdeel van mijn voeding. Ik heb nog meer van dit soort artikelen gelezen over andere raw foods. Bijvoorbeeld abrikozenpitten. Zouden ook giftig zijn, en moeten maar niet ingezet worden bij kanker. Nee…want chemo is zoveel gezonder voor je he……maar abrikozenpitten genezen zelfs terminale kanker. Chemo misschien soms ook, maar heeft de rest van je lijf wel ff vernield. We snappen het wel hoor…als we ziek zijn leveren we meer geld op voor de pharmaceutische industrie, dus worden gezonde alternatieven de grond in geboort. Die leveren namelijk niets op. Ze gaan geen onderzoeken financieren naar goedkope manieren om gezond te worden/blijven, dus kunnen ze zich altijd verschuilen onder de kreet dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de waarde van raw food. En oh wee als er gif ontdekt wordt in je gezonde bessen…..dat is een afrader he…..je bent namelijk veel beter af als je je volstopt met gif wat wel geld oplevert voor de pharmaceutische industrie….. Neemt niet weg dat ik wel degelijk vind dat er ook wel een tegenhanger mag zijn voor alle positieve berichten over superfoods. Maar ik vind gif nou niet het argument om te gebruiken in deze maatschappij waar gif iets is wat je elke dag in grote hoeveelheden wordt opgedrongen. Wel denk ik, dat je erg moet oppassen met de kwaliteit van de verschillende rawfoods. Wees voorzichtig met waar je je producten koopt, zeker als het om fruit gaat. Zoek een leverancier die er echt wat vanaf weet, en geen commerciele bulkproductie. Ga er niet vanuit dat jouw plaatselijke supermarkt er is om jou te helpen, maar om zoveel mogelijk geld te verdienen. Denk zelf na.

  • Diederik ·

   Zelden zulke onzin gehoord als dit stuk drogredenering van ‘zelfdenker’ Nicole! Dat er rotzooi in supermarktproducten zit, betekent NIET automatisch dat gojibessen gezond zijn. Dat chemotherapie OOK goede cellen kapotmaakt, betekent NIET automatisch dat abrikozenpitten terminale kanker kunnen genezen. En dat de farmaceutische industrie geld verdient over de rug van zieken betekent NIET automatisch dat de supplementenindustrie en de superfoodsindustrie een haar beter zijn. Je zegt dat mensen voor zichzelf moeten nadenken, maar wat jij doet is klakkeloos onzin voor waarheid aannemen, zonder je aannames te toetsen aan feiten. Je denkt niet echt zelf na, maar selecteert andermans opvattingen die je wenst te geloven. Overigens zit het gif atropine niet alleen in de struik waaraan de gojibes groeit, maar ook in de bessen zelf. Plakvlees is inderdaad niet van geweldige kwaliteit; vandaar ook dat je beter HELE, ONBEWERKTE stukken vlees kunt eten. Dat heb ik overigens op deze site gelezen, net als vele andere tips over ECHTE gezonde voeding! Hoe dan ook worden hierboven FEITEN opgesomd. De vele reacties van ervaringsdeskundigen hieronder liegen er bovendien niet om… Wat jij doet, Nicole, is je kop in het zand steken. Je bent boos en gefrustreerd omdat jouw ‘geloof’ wordt ondermijnd door vaststaande feiten. Leuk dat jij goed vaart bij gojibessen, maar dat talloze anderen doodziek worden van gojibessen negeer je gemakshalve. Hoe hypocriet is dat?! P.S. Leer spellen; *concentreert, *zoetstoffen, *farmaceutische, *geboord, *commerciële, et cetera

  • Paul ·

   Het is nooit leuk om te moeten lezen dat er nadelen en risico’s kleven aan voedingsmiddelen waar je zelf hele goede ervaringen mee hebt; dat begrijp ik heus wel. Deze potentiële gevaren verdwijnen echter niet door ze glashard te ontkennen. Zoals Diederik ook al zegt: er zijn alleen al hieronder vele tientallen reacties te vinden van mensen die extreme allergieklachten en spijsverteringsklachten hebben opgelopen door toedoen van gojibessen. Je kritiek en ontkenning vind ik dan ook een tikkeltje ongepast. Daarnaast lijkt het erop dat je hoofdzakelijk kritiek hebt op de voedingsmiddelenindustrie en medicijnenindustrie, en niet per se op bovenstaand artikel. Dat ik in het artikel hierboven vermeld dat gojibessen ongunstige eigenschappen hebben, wil overigens niet zeggen dat ik voorstander ben van fabrieksvoedsel en tegenstander van natuurvoeding; integendeel! Op Gezondr worden whole foods juist aangeraden… en geraffineerde kant-en-klaarproducten bomvol synthetische additieven juist afgeraden. Ik snap dan ook totaal niet waar je commentaar nou precies op gericht is. Maar goed, ieder zo zijn opvattingen… Oh ja, over ‘plakvlees’ kun je hier eventueel meer lezen.

  • Kerstin Holtermann ·

   Beste Herman en Redactie. Mijn man heeft te hoog cholesterol ,diabetes type 2, hoge bloeddruk en een slechte leverfunctie. 2 jaar geleden hebben wij ons voedingspatroon omgesteldt. 3 keer stevig wandelen in de week en elke dag gojibessen in de yoghurt. In 4 maanden tijd was mijn man 11kg lichter , de diabets weg , bloeddruk stukken beter en de leverwaardes ook gedaald. Afgelopen jaar , terug gevallen in het uode patroon , door omstandigheden, en ….weer terug bij af. 3 pillen voor de hoge bloeddruk , 3pillen voor de diabetes( ze willen er nog een bij doen ) en de kilo’s zitten er weer op. 4weken gelden weer OPNIEUW gestart en we beginnen alweer goed . over 3 weken weer controle bij de huisarts…… wij zijn benieuwd en hebben goede hoop. Gojibessen hebben MISSCHIEN géén invloed, maar wij geloven er wél in met uiteraard de combinatie van het voedselpatroon aanpassen. Wij voelen ons er goed en fit bij. Heb zelf last van overgangsverschijnselen en ,misschien mede, de gojibes , voel ik mij beter en heb minder last van opvliegers.

  • Diederik ·

   Beste Kerstin, De verbeteringen die je man ervaart qua cholesterol, bloedsuiker, bloeddruk en leverwaarden zullen zeker en vast het directe gevolg zijn van de gojibessen… En logischerwijs niet het gevolg van een gezonder voedingspatroon en een actievere leefstijl… Ook al is van deze laatste twee aspecten wetenschappelijk aangetoond dat ze daadwerkelijk positief uitwerken op cholesterolniveau, bloedsuikerspiegel, bloeddrukregulatie en leverfunctie. Nee, zeker niet; het komt absoluut door de gojibessen! Duidelijk causaal verband! Ongetwijfeld, geen speld tussen te krijgen! De gojibes moet wel een wondermiddel zijn! Bedankt voor deze onwankelbare beredenering en gevolgtrekking! Groeten, Diederik

 16. Annemieke ·

  Ik begrijp echt niet waarom iedereen dure zaden en bessen zoals gojibessen gaat eten van ver weg. Je hebt geen idee op wat voor manier ze verbouwd worden en welke pesticiden daar in China gebruikt worden. Dus misschien is de gojibes van oorsprong een gezonde bes, maar dan wel vol landbouwgif en verpakkingsgif. In Nederland hebben we bovendien genoeg gezonde groenten en fruitsoorten om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Bovendien zijn de eisen die hier aan het verbouwen van groenten en fruit gesteld worden een stuk strenger. Als je, net als ik, ook nog eens alleen groenten eet die in het seizoen zijn, ben je ook nog eens veel goedkoper uit. En ik eet een stuk relaxter nu ik niet meer aan al die trends meedoe, maar gewoon verse Hollandse producten eet. Maar ja, daar verdienen de food marketeers natuurlijk niet zo veel aan.

  Reageer
  • lesanne ·

   Je hebt hier gelijk in. Ik heb een eigen kas en ook al is het moeilijk, ik heb mijn eigen gojibessenplant en hier heb ik nooit last van gehad. Ik ben wel een keer goed ziek geworden van gojibessen die ik gewoon bij de appie heb gehaald. Veel mensen weten het niet, maar landen gebruiken hun eigen pesticiden bij vervoeren, zodat dat bij een importerend land niet extra hoeft. Scheelt dus weer geld. Tenminste mijn man zei dat hij dat van zijn broer wist die bij een importgroothandel werkt. Ook denk ik dat mensen gewoon weinig gewend zijn. Aardappels en tomaten, iets waar Nederland bekend om staat zijn ook nachtschadeplanten, maar steeds meer mensen eten niet vers meer en hun lichamen kunnen er dus steeds slechter tegen. Terwijl we het al jaren zo eten. Hierdoor krijg je waarschijnlijk die slechte reacties. Als je ineens iets eet wat je lichaam niet herkent dan kan het slecht reageren. Hetzelfde met kinderen. Als je ze van jongs af aan iets geeft is de kans kleiner dat ze later een allergie gaan ontwikkelen. Ik zeg niet onmogelijk want soms licht het gewoon aan erfelijkheid en zo.

  • Paul ·

   Hallo Lesanne, Het klopt dat veel landen pesticiden gebruiken die in Nederland verboden zijn, en die door gebrek aan beleidsvoering in zulke landen (en gebrek aan controle in Nederland) toch in Nederlandse supermarkten terechtkomen via import van exotische voedingsmiddelen. Maar het klopt niet dat de kans op allergieën op latere leeftijd kleiner wordt door kinderen op zeer jonge leeftijd al in aanraking te laten komen met allerhande potentiële allergenen. Het is juist zo dat baby’s en jonge kinderen relatief vaak/veel intoleranties en allergieën ontwikkelen door een onderontwikkelde spijsvertering en immuunafweer, waar ze door de jaren heen overheen groeien. Je lichaam reageert juist slecht op dingen die het WEL herkent; dat is het hele principe van een allergie. Je lijf herkent bepaalde stoffen en ziet ze (al dan niet terecht) als ongewenste indringer. Sowieso ken ik meerdere personen die 100% natuurlijk (proberen te) eten en hartstikke ziek worden van gojibessen, al dan niet door landbouwgiffen of toegevoegde stoffen die niet op de verpakking van de betreffende gojibes worden vermeld. Misschien is het inderdaad een idee om alleen nog maar Nederlandse gojibessen in de supermarkten te verkopen, zodat de teelt ervan aan duidelijke wet- en regelgeving gebonden is… Misschien een leuk businessplan voor jou om een gojibessenbedrijfje te beginnen? ;) Maar waarschijnlijk zijn Nederlandse gojibessen niet langer exotisch genoeg om de stempel ‘superfood’ waardig te zijn…

 17. Patrick ·

  Mij lijkt het heel simpel. Het is zoals bij noten. Noten zijn in het algemeen heel gezond. Helaas leeft de mens reeds enige tijd in zo’n ongezonde conditie dat er onder ons nu ook al slecht reageren op gezonde voeding. Allergie op noten bestaat nu daardoor. Dit heb je ook met soya enz… Ik meen hier gewoon uit te begrijpen dat dit ook zo als zijn met Gojibessen. Een groep van mensen reageert er helaas allergisch op en sommigen niet.

  Reageer
  • Paul ·

   Zo simpel is het helaas niet. Natuurlijk kun je allergisch zijn voor de fruiteiwitten in bessen, zo ook voor degene in gojibessen. De klachten die mensen ervaren na het eten van gojibessen zijn echter niet allemaal toe te schrijven aan klassieke allergische reacties zoals die zich o.a. kunnen voordoen bij noten, schaaldieren, soja, zaden etc. Klassieke voedselallergieën (gerelateerd aan overdreven felle histamine-gerelateerde reacties van het immuunsysteem op lichaamsvreemde eiwitten). Hier lijkt geen (of in ieder geval niet uitsluitend) sprake te zijn van allergie, maar veeleer van niet-histaminische reacties, aangezien de symptomen afwijken van die van klassieke voedingsallergieën (buikklachten, huiduitslag, astmatische ademhalingsproblemen, anafylaxie e.a.). Bovendien treedt de reactie bij velen NIET altijd op na het eten van gojibessen, waardoor de reactie afhankelijk lijkt van de soort gojibes, herkomst, toevoegingen, bewerking o.i.d. en niet (uitsluitend) van voedingseiwitten die van nature in iedere gojibes aanwezig zijn. Zodoende lijkt er sprake te zijn van een andersoortige vorm van voedselovergevoeligheid, bijvoorbeeld intolerantie, malabsorptie, opnameverstoring of zelfs vergiftiging. Opzichzelfstaande maagklachten zoals maagkrampen, maagspasmen, misselijkheid en braken stroken in ieder geval niet met de doorsnee voedselallergie.

 18. Tamara ·

  Ben ook zeer geïnteresseerd in gezonde voeding. Gojibessen vind ik echter heel vies en laatst ben ik er bijna in eentje gestikt. Kan natuurlijk altijd gebeuren. Maar wel gevaarlijk. Ze zijn zo klein en hard. Schoot er zo een mijn verkeerde keelgat in. Tevens heb ik ontdekt dat ik benauwd word als ik gojibessen eet. Ik ben er daarom mee gestopt. Deze zogenaamde superfood sla ik over.

  Reageer
 19. Kelly ·

  Beste allemaal, Ook ik heb vandaag voor het eerst de goji-bessen gegeten. De smaak is prima, echter voelde ik me snel na het eten van de bessen flink duizelig, had geen eetlust meer en heb sindsdien onwijze last van winderigheid. Geen idee natuurlijk of dit stom toeval is of dat het daadwerkelijk van de goji-bessen komt. Klopt het dat de bessen beter te verteren zijn als je ze even in water legt of als je ze kookt? Ik heb ze vandaag namelijk gedroogd gegeten. Liefs, Kelly

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Kelly, Door het wellen van gedroogde vruchten, nemen de onoplosbare voedingsvezels water in zich op, waardoor de vruchten zachter, malser en sappiger worden. Gojibessen zullen dus opzwellen en zachter worden, waardoor ze in culinair opzicht op andere manieren kunnen worden toegepast. Gewelde vruchten kunnen inderdaad ook gemakkelijker worden verteerd, minder zwaar ‘op de maag vallen’ en en zodoende ten goede komen aan je spijsvertering en stoelgang. Dit is echter grotendeels afhankelijk van de aard en hoedanigheid van iemands individuele spijsvertering (maagsappen, galblaas, alvleesklier, darmen, verteringsenzymen etc.). Daarnaast kunnen er met het afgieten van welwater zowel goede als slechte stoffen verdwijnen; fytotoxines, maar bijvoorbeeld ook vitamines. Over het algemeen kunnen gewelde of gekookte gojibessen inderdaad gemakkelijker worden verteerd dan ongekookte en niet-gewelde exemplaren. Of je er minder last van zult hebben, is echter niet te voorspellen. Groeten, Paul

  • Anniek ·

   Ook ik word misselijk en krijg maagkrampen al binnen een uur na het eten van (droge) gojibessen. Ik heb geprobeerd de hoeveelheid te minderen en heb vanmorgen slechts een stuk of 10 besjes gegeten, maar heb nu alweer last van maagkrampen. Ik heb de gojibessen van Albert Heijn. Jammer, want ik vind ze best lekker en dacht hiermee een gezonde snack te hebben gevonden, maar ik ga er meteen weer mee stoppen.

 20. Bert ·

  Sinds een paar weken eet ik de goji-bessen. Gedroogde en ze smaken prima. Ik had een pond gekocht bij Amazon voor 9,95 + verzenden. Er staat een schaaltje op tafel en zo nu en dan als ik er langs kom neem ik er twee of drie. Ik denk dat er niet veel extra werking van komt omdat de meeste stoffen die er in zitten ook in ander fruit en/ of groente voorkomen. Maar ik vind ze gewoon lekker en een paar per dag zullen zeker niet schaden. Maar een ding valt mij wel op. Veel informanten zeggen dat je er ‘s-ochtends beter uitgerust van uit je bed komt. En ik moet toegeven dat ik vaster slaap en vaker overdag mijn middagdutje weglaat. Gewoon geen behoefte meer aan. En juist ik, als atheist onder de voedseltheoretici, zou juist daar een verbinding kunnen leggen. Naar mijn idee bestaat een gezond leef-en eetpatroon uit wisselvallig eten, voldoende rust, een rustig/gemoedelijke omgang met het dagelijks leven (geen stress, gewoon de boel soms de boel laten en je door werkelijk niemand laten opjagen en natuurlijk dagelijks een glaasje wijn of een borreltje. Maar toch die goji-bessen… Ik slaap er nog beter door.

  Reageer
 21. Brenda ·

  Ik heb sinds ik gojibessen van de Albert Heijn eet ook last van buikkrampen, misselijkheid en diarree, al vier weken. Ik dacht eerst dat ik een virus had, maar het begint me nu na 4 weken op te vallen dat ik direct klachten heb na het nuttigen van yoghurt/havermout met gojibessen. Daarom al googelend op deze site terechtgekomen. Ik ga direct stoppen met die gojibessen en kijken of ik dan vooruitgang boek, want vier weken ziek is echt niet normaal.

  Reageer
  • caro ·

   Ben al 3-tal weken Goji bessen (gedroogde besjes) aan het nemen, een dagelijkse portie van +/- 10 gram. En heb sinds een aantal weken enorm last van opgezwollen darmen, buik die enorm gespannen staat. Zou dit een invloed kunnen hebben? Kan iemand enig advies geven? Gedroogde besjes zijn toch beter dan de verse?

  • Paul ·

   In Nederlandse winkels worden vrijwel uitsluitend ongedroogde c.q. niet-gedroogde gojibessen verkocht. De spijsverteringsklachten die veel mensen ervaren, ontstaan dus voornamelijk door toedoen van gedroogde gojibessen. Het is dus heel goed mogelijk dat dit ook bij jou het geval is, al hoedt dat natuurlijk niet per se zo te zijn. Probeer gewoon eens een tijdje te stoppen met het eten van goji’s om te zien of er verbetering optreedt v.w.b. je buikklachten.

 22. daantje ·

  Sinds enige tijd eet ik gedroogde Lucovitaal Super Raw Food Goji Bessen (licence PK Benelux bv); 120 gram gekocht bij de Etos drogist voor bijna 5 euro! Niet te geloven, ik heb alle berichtjes op deze site gelezen, en nu blijkt dus dat ik die buikkramp en diarree waarschijnlijk van de supergezonde besjes heb. Dat is jammer zeg. Ik ga er meteen mee stoppen. Ik leef, eet en drink gezond, zit op een prima gewicht, maar wilde proberen of de besjes me wat meer energie zouden geven. Helaas! Ik vind ze wel lekker, en eet ze zoals rozijntjes. Maar nu niet meer. Heel veel suc6 met deze site. Fijn dat er zoveel informatie te lezen is. Van mij mogen de gojibessen uit de handel worden genomen, als er werkelijk zoveel klachten over zijn.

  Reageer
 23. Leila ·

  Hoi allemaal, Ik lees hier heel veel negatieve ervaringen over de gojibessen, maar zelf ben ik er positief over. Ik eet al 2 weken lang elke dag 30 gram gojibessen en merk dat ik meer energie heb. Daarnaast schommelt mijn gewicht niet meer zoals voorheen. Wat belangrijk is om te weten is dat je de gojibessen 20 minuten moet laten koken voordat je ze gebruikt. Als je dat niet doet, kun je er flink ziek van worden (zelf gelukkig nog niet meegemaakt). De gojibes is geen wondermiddel, maar slecht is het ook niet.

  Reageer
 24. Karen ·

  Hoi, Ik ben van Chinese afkomst en mijn tante en nicht zijn Chinese kruidenartsen. Zoals in het artikel te lezen, wordt Goji al eeuwen geconsumeerd door Chinezen. Aan de ene kant voor de lekkere smaak, aan de andere kant vanwege de gezonde werking. Maar Chinezen eten ze NIET rauw, omdat je daar ziek van kan worden (kan, dus niet per se). We moeten ze ALTIJD minstens 20 minuten koken. Superfoods zijn inderdaad commerciële spinsels. Mensen halen gezonde voeding uit verschillende culturen die Westerlingen niet goed kennen en beloven van alles en nog wat; soms zonder de juiste consumptiemethode. Je moet van elk voedingsmiddel, gezond of ongezond gewoon niet te vaak en te veel van eten. Variatie blijft nog altijd het sleutelwoord voor gezonde voeding.

  Reageer
  • Paul ·

   Helemaal mee eens! :P

 25. Anna ·

  Humor!

  Reageer
  • yuki ·

   Hallo allemaal, Ik zag een topic dat gojibessen giftig zijn, dus kwam ik even binnen surfen. Zag veel positief en negatief reactie. Ik ben ook van chinees afkomst en eet al jaren gojibessen in soep, gerechten, thee. Mijn moeder koopt de bessen uit de chinese supermarkt en spoelt de bessen met water door en als het mooi weer is gaat zij al de bessen buiten in de zon laten drogen, daarna gaat zij in een pot zetten en in de koelkast zetten (wel goed laten uitdrogen, anders kunnen ze gaan bederven). Wij eten de gojibessen allemaal warm, dus gekookt (je weet nooit of er bacterie erin tussen zitten). Ik drink gojibessen nu elke dag als thee, de bessen in een theezakje en in een isolatiebeker zetten en schenk kokend water erin. Wij hebben er nooit last van en ik kan beter slapen (heb nachtdiensten) dankzij gojibessenthee. Ik zal zeggen eet gevarieerd.

 26. Niek ·

  Paar weken geleden erg ziek geworden met dezelfde klachten die eerder genoemd zijn. Plotseling misselijk geworden zonder een idee te hebben waardoor, duizelig, buikpijn, krampen, diarree zoals ik dat nog nooit heb gehad, hoofdpijn, een onrustig gezichtsveld… Een keer eerder me zo ziek gevoeld van een virusinfectie. Het ging de afgelopen dagen weer goed en voelde me eigenlijk beter dan voor mijn ziekperiode. Dus ik dacht vanochtend (je voelt het misschien al aankomen), lekker een paar (15?) gojibessen door de muesli onder het motto, baat het niet dan schaadt het niet… Exact dezelfde klachten als voorheen! Ik ben blij dat ik je interessante en leerzame artikel vond, ik zoek niet snel mijn heil op het internet als het om medische problemen gaat, en de reacties van je lezers en jouw commentaar daarop. Bedankt! Groet, Niek

  Reageer
  • Paul ·

   Dankjewel voor je complimenteuze bericht, wordt zeer gewaardeerd. Heel veel beterschap; je weet nu in ieder geval waar je klachten vandaan komen. Weet je toevallig nog om welke gojibessen het ging en waar ze vandaan kwamen?

  • Davi ·

   Niek, Ik had/heb precies hetzelfde als jij. Maar het komt niet door de gojibessen maar door een conserveringsmiddel bij gedroogd fruit denk ik. Want net als jij nam ik bij het beter worden weer wat besjes en precies hetzelfde. Toen ik daarna weer beter werd nam ik wat tutti frutti en ja hoor, daar kwam het weer. Gemeenschappelijke factor is de stof E220.

  • Paul ·

   Beste Davi, Dankjewel voor je erg interessante bericht. Dit kan te maken hebben met een sulfietallergie. Zwaveldioxide is inderdaad een voedingsadditief dat wordt toegepast als conserveringsmiddel onder E-nummer ‘E220’. In de lever wordt het echter geoxideerd tot sulfiet, waardoor het indirect als sulfiet kan worden aangemerkt en als je allergisch bent voor sulfiet kan het dus tot vergelijkbare symptomen leiden. In dit artikel over sulfietallergie kun je er desgewenst alles over lezen. Sterkte & groeten, Paul

 27. adinda ·

  Berichtgeving over voeding is nu eenmaal verwarrend. Wat de ene ‘beweging’ super goed noemt, wordt door een andere ‘beweging’ ten strengste afgeraden. Zo ook met de goji bes, dus. Ik vind dit artikel daarom niet helpend. Mensen moeten gewoon zelf ondervinden hoe ze op en bepaald voedingsmiddel reageren. Aardappels en tomaten behoren ook tot de nachtschadefamilie en die eet iedereen. Bangmakerij vind ik dit.

  Reageer
  • Paul ·

   Dus omdat berichtgeving over voeding nogal eens verwarrend is, zou er geen nutritionele informatie meer moeten worden verstrekt en zou iedereen voortaan alles zomaar moeten uitproberen en afwachten wat er gebeurt? Ik weet niet of dat een geldige dan wel veilige beredenering is… Ik eet nog altijd met regelmaat gojibessen en heb er nog nooit klachten door gekregen, maar dat neemt niet weg dat er ook heel veel mensen zijn bij wie gojibessen potentieel levensbedreigende (anafylactische) allergische reacties veroorzaken. Op de hoogte zijn van zulke risico’s kan mijns inziens geen kwaad. Het staat iedereen nog altijd vrij om gojibessen te eten, daar doet dit artikel niets aan af. Maar mocht er na het eten iets geks gebeuren, dan ben je in ieder geval alert en waakzaam. En dan weet je dat de gojibes de potentiële oorzaak kan zijn, waardoor je niet uit onwetendheid in herhaling hoeft te vallen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 28. Kris ·

  Goed dat dit artikel bestaat. Vandaag een pak Goji-bessen gekocht bij Kruidvat om bij de yoghurt te eten. Maar ze smaakten helemaal niet zoet, wel zout en bitter. Na een paar bessen heb ik de bessen eruit gehaald. 5 minuten later werd ik misselijk en had ik het gevoel te moeten overgeven. Ik ben beginnen surfen en voornamelijk deze site heeft me overtuigd mijn maag te ledigen in het toilet. En wat ben ik daar blij om. Drie uur later blijf ik met enkel een prikkelende tong over. Dus heb ik een melding gemaakt bij het FAVV. Want heb ik nu Goji-bessen gekocht of het giftige broertje? Hopelijk komen ze het resterende pak ophalen.

  Reageer
  • pat ·

   Heb onlangs ook bij Kruidvat gojibessen gekocht en heb ze nu enkele dagen gebruikt, ik schat zeker een vijftigtal daags. Geen enkele klacht, het zal om allergische reacties gaan bij mensen die daar gevoelig aan zijn denk ik.

 29. Inge ·

  Ik wou dat ik deze site wat eerder had gevonden en gelezen… Vorige week maandagnacht doodziek geweest, eerst een dikke lip (dacht ik toen niets bij) daarna maagkrampen. Ik dacht dat gaat wel weer weg als je rustig gaat liggen… dus ging ik naar bed. Na een uurtje in bed werd ik wakker van de buikkrampen en pijn in mijn hele middenrif. Zweet op mijn voorhoofd en voor de rest kippenvel. Gauw naar de badkamer en op de wc… eerst diarree en een minuut erna kwam het braken… en niet zo’n beetje, nee de hele badkamer onder… het spoot er gewoon uit. Dat tot 4x toe. Op een gegeven moment kreeg ik het benauwd en bijna geen lucht meer. Ik dacht dat ik flauw zou vallen, maar dat gebeurde gelukkig net niet. Na een uur op de badkamer terug naar bed… het ging gelukkig wat beter. Na een onrustig halfuurtje in bed weer hetzelfde gevoel, gauw naar de badkamer en ja weer precies hetzelfde… zo ziek ben ik nog nooit geweest! Maar ik wist toen nog niet waar het van was. Had ’s avonds 10 gedroogde Gojibessen in mijn muesli met melk gedaan. Op de gezonde tour dacht ik. Ik had van tevoren nog een minikomkommer gegeten en deze had een wat bittere smaak en ik legde de link van het ziek zijn met deze komkommer. Het hele pakje komkommers weggegooid, ik dacht die eet ik nooit meer! De hele week niet echt lekker gevoeld, steeds na het eten maagpijn en een beetje misselijk. Eindelijk zondag voelde ik me weer bijna helemaal de oude. Tot afgelopen maandagavond! Precies hetzelfde gegeten en dus ook weer doodziek! Geen komkommer gehad maar wat dan? Ben eens nagegaan wat ik wel en mijn man niet heeft gegeten, want die had nergens last van. Kwam al gauw op de Gojibessen, dat was het enige dat ik wel en hij niet had gegeten. Nou, voor mij nooit meer, ben nu nog steeds af en toe misselijk en heb last van maagpijn, maar het gaat met de dag beter. Ik zal ze nooit meer aanraken en heb hiervan melding gemaakt bij de NVWA. Op z’n minst mag er een waarschuwing op de verpakking komen i.v.m. allergische reacties o.i.d. Ik hoop dat meer mensen deze site en reacties lezen en zelf hun conclusie trekken. Waarom zou je het risico lopen wanneer er zoveel andere lekkere en veiligere alternatieven te vinden zijn? Ik ben eigenlijk nooit ziek en ben echt geschrokken van mijn lichamelijke reactie op deze, zo op het oog, onschuldige besjes. Ik moet er niet aan denken dat iemand Gojibessem aan een kind zou geven… Nee, een waarschuwing op het pak is hier zeker op zijn plaats!

  Reageer
 30. nichje verhoef ·

  Ik doe het prima op gojibessen, is het niet een klein beetje bangmakerij? Kijk uit welk land ze komen en ga genieten..

  Reageer
  • Paul ·

   Op internet zijn letterlijk duizenden verhalen te vinden van mensen die hevige maagkrampen, diarree, braakneigingen en zelfs anafylactische shock kregen na het eten van gojibessen. Ik kan me niet voorstellen dat al deze berichten de wereld in worden geholpen om mensen bang te maken; althans, daar zie ik geen logische reden toe. Ik ga liever van het positieve van mensen uit en denk dat men veeleer probeert om anderen te waarschuwen en te behoeden voor gelijksoortige ernstige gezondheidsklachten. Maar wie weet heb je gelijk en is er sprake van een wereldwijde samenzwering jegens de gojibes… :P

 31. Linda ·

  Ik begrijp al die negatieve reacties niet. Ikzelf doe elke avond een handjevol bessen in mijn kruidenthee. Vroeger had ik last van krampen en spijsverteringsproblemen. Deze problemen heb ik nu niet meer. Door het gebruik van gojbessen voel ik mij veel beter, ik heb zelfs veel meer energie. Het is wel zo dat ze beter verteerbaar zijn als ze geweekt zijn dan gedroogd.

  Reageer
 32. Susan ·

  Ik heb net biologische gojibessen met een chocoladelaagje gegeten (Ekoplaza, merk Choco Delic), en voelde me al snel niet lekker: zweten, trillende benen, moeheid, pijn op de borst, hoofdpijn, wazig zien, lichte misselijkheid, brandend maagzuur. Ik had eerst niet door wat de oorzaak was, maar toen ik er na een uur nog een paar van nam, werd het me duidelijk. Geen goji-bessen meer voor mij! Ik vond ze trouwens wel lekker.

  Reageer
 33. Tess ·

  Beste Paul, Bedankt voor je informatieve artikel. Ik heb gisteravond na veel twijfelen Goji-bessen gekocht om het toch eens te proberen. Ik heb 10 gram genomen en vond ze echt niet lekker smaken. Ook ik kreeg daarna helaas maagkrampen, misselijkheid kokhalsneigingen. Zelfde gevoel als bij een voedselvergiftiging, gelukkig had ik maar een beetje op. Ik ben vanochtend meteen naar de Albert Heijn geweest waar ik ze gekocht heb en de medewerkster nam ze meteen terug en ik kreeg het geld retour. Ze had er al vaker klachten over gehad (terwijl ze het pas net verkopen). Ik geloof best dat er veel voedingsstoffen in zitten en dat veel mensen er baat bij hebben, maar voor mij werkt het helaas niet.

  Reageer
 34. Jonathan ·

  Bedankt voor dit artikel. Ik heb geprobeerd te onderzoeken hoe gezond gojibessen nou echt zijn, maar kom voornamelijk uit bij publicaties die de bessen helemaal de hemel in prijzen zonder enige vorm van onderbouwing of wetenschappelijk onderzoek. Ik ben blij dat ik eindelijk een kritisch artikel tegenkom (met overigens veel interessante reacties) waardoor ik de bes in een wat neutraler perspectief kan plaatsen. Ik heb ze deze week aangeschaft, maar zal goed naar mijn lichaam proberen te luisteren om te kijken of ze (met mate) een toevoeging zijn aan mijn (al erg diverse) dieet.

  Reageer
  • Paul ·

   Dankjewel voor je goedgezinde bericht! Ik ben benieuwd of de gojibessen gaan bevallen; persoonlijk heb ik er nog steeds geen slechte ervaring mee gehad, maar vanwege de nare reacties op gojibessen van mensen in mijn omgeving en op deze site spring ik er zelf ook wat terughoudender mee om. Laat over een tijdje alsjeblieft nog eens een reactie achter… Groeten, Paul

  • Henny ·

   Zie mijn ervaring op deze site van enkele weken geleden. Ik heb melding gedaan bij NVWA en deze week het verzoek overgebleven bessen ingeleverd. Als ik bericht krijg van een uitslag (goed of fout) zal ik het hier ook melden. Groetjes, Henny

  • Paul ·

   Hallo Henny, Super dat je ons op de hoogte wilt houden; ik ben in ieder geval enorm benieuwd naar de uitslag! Ik vraag me inmiddels stellig af wat er nu eigenlijk aan de hand is met die gojibessen!

 35. Henny ·

  Woensdag bakje gedroogde gojibessen gekocht en ’s middags half handjevol opgepeuzeld. Ik had ’s middags afspraak bij huisarts i.v.m. ontstoken peesaanhechting. Ik kreeg hier pijnstillende ontstekingsremmers voor. Medicijn ingenomen en de diarree (die ’s avonds begon en nu, na 2 dagen, nog niet over is) weet ik aan de medicamenten. Mijn man zei dat het niet aan de medicijnen lag omdat hij die ook weleens had gehad en hij had nergens last van. Dus nu op internet gezocht op gojibes en ik denk inderdaad dat het hieraan ligt. Ontlasting ziet er heel raar uit en ruikt heel erg. Bovendien lijkt het wel of er ook bloed bijzit. Als het morgen niet over is, ga ik terug naar huisarts. De bessen bewaar ik nog even. Misschien kunnen ze onderzocht worden? Nou, dan denk je gezond bezig te zijn. Groetjes

  Reageer
  • Paul ·

   Dat rode hoeft geen bloed te zijn; kunnen ook onverteerde, vezelige schilletjes van de gojibessen zijn. Dat zou al een teken kunnen zijn dat je spijsvertering niet dol is op gojibessen. Beterschap! Groeten, Paul

  • Henny ·

   Beetje vies praatje, maar er zaten inderdaad duidelijk herkenbare rode zaadjes tussen. Toen ik toch bij de huisarts was, heb ik mijn bloeddruk laten meten. Die was aan de hoge kant (180 bovendruk) zodat ik die over 2 weken nogmaals moet laten controleren. Zou dat ook van de gojibessen kunnen komen? En bij welke datum vind ik de link om melding te doen?

  • Paul ·

   Voorstanders en verkopers van gojibessen beweren juist dat de gojibes je bloeddruk verlaagt en zodoende hypertensie zou kunnen voorkomen, maar ik zie niet in welk mechanisme daar dan verantwoordelijk voor zou zijn. Maar dat gojibessen je bloeddruk verhogen, lijkt me eigenlijk ook niet logisch. Ik ben GEEN arts, dus het fijne weet ik er niet van, maar ik heb nog nooit eerder gehoord dat gojibessen een bloeddrukverhogende werking zouden kunnen hebben. Hoe dan ook: veel sterkte! Oh ja, het linkje om melding te maken bij de NVWA staat in mijn berichtje van 9 april 2014. Groeten, Paul

  • Henny ·

   Hoe het ook is, ik neem voortaan liever gewoon fruit dan die gedroogde bessen, want zo lekker vond ik ze niet. En duur, voor dat geld neem ik liever af en toe een granaatappeltje. Dat is gezond en super lekker! Ik geef het wel door via jouw link van mijn bevindingen en naam van fabrikant. Bovendien complimenten voor deze site. Heb hem genoteerd in favorieten.

  • Paul ·

   Dankjewel; erg leuk om te horen! ;)

 36. Astrid ·

  Ook ik heb ongeveer 2 jaar geleden bij de G&W winkel in Den Haag gojibessen gekocht. Na het een aantal maanden als ontbijt (een kleine hoeveelheid door mijn yoghurt) te hebben gegeten (zonder enig probleem), begon ik op een gegeven moment kort na het eten misselijk te worden. Het trok weg in de loop van de dag. Dit werd echter steeds erger. Op een gegeven moment werd de misselijkheid op een ochtend zo heftig dat ik moest overgeven. De misselijkheid en het braken bleef aanhouden, waarna ik na 3 dagen in het weekend naar de EHBO van het Bronovo ben gegaan. Aldaar heb ik aangegeven dat ik mijn stappen was nagegaan en het volgens mij de gojibessen moesten zijn. Men had er nog nooit van gehoord, heeft informatie over de bessen ter plekke nog even opgezocht, maar kon niets over schadelijkheid vinden. Ik heb het op een soort allergisch reactie gegooid. Met medicijnen tegen de misselijkheid is het met een paar dagen overgegaan. Ik heb de aangebroken verpakking destijds teruggebracht naar de winkel en gevraagd of men meer klachten had gehad, omdat ik het vermoeden had dat er wellicht iets mis was met deze specifieke lichting bessen (ik at ze immers al maanden en de klachten waren ontstaan kort na het aanbreken van een nieuwe verpakking). Men was verbaasd en had geen klachten ontvangen. Omdat ik destijds (is toch echt al zo’n 2 jaar geleden) zelf ook niets op internet heb kunnen vinden, heb ik het er verder bij gelaten. Maar mijn vermoeden dat het aan de bessen lag, werd vorig jaar bevestigd, toen ik me er toch nog weer een keer aan waagde. Een kleine hoeveelheid door mijn yoghurt leverde dezelfde ochtend onmiddellijk weer misselijkheid op. Ik heb ze meteen weggegooid. Daarna nog een keer last gekregen, toen ik muesli had gegeten van Ekoplaza in Den Haag waar ook Gojibessen doorheen zaten. Totdat ik onlangs een berichtje over andere mensen met klachten las, heb ik altijd gedacht dat de bessen nu eenmaal uit China komen en dat land nu eenmaal bekend staat om allerlei soorten milieuvervuiling. Inmiddels begrijp ik dat er allerlei andere redenen kunnen zijn. Benieuwd of ze daar ooit achter gaan komen.

  Reageer
 37. Sjoerdtje Scheffer ·

  Ik ben ook tot twee keer toe ziek geworden van de gojibessen… ik ben misselijk… ik had af en toe maagpijn… en vier dagen durende diarree. Volgens mij ligt dit aan de gojibessen na alles wat ik erover heb gelezen.

  Reageer
  • Dennis ·

   Ik heb zelf ook een negatieve ervaring met gojibessen. Door het predicaat ‘superfood’ leek het me verstandig een te proberen. Via Bodyenfitshop een emmer besteld en voor enkele weken door de havermout gebruikt. Na enige tijd was ik ’s ochtends steeds misselijk. Toen dit na een week aanhield ben ik mijn ontbijtpatroon gaan veranderen. Om een lang verhaal kort te maken: het leek van de goji bessen te komen. Toen ik toevallig op RTL een item zag over deze bessen was ik overtuigd van de nare bijwerking! Ik voelde het mijn morele plicht mijn ervaring te melden op de website van Bodyenfitshop bij de gebruikersrecensies van dit product. Tot mijn grote verontwaardiging werd mijn negatieve ervaring met dit product gewoon niet op de site geplaatst (terwijl mijn uiting toch in heel redelijke bewoordingen was opgeschreven). Dat geeft maar weer eens aan hoe ze aan al die hoge cijfers voor gebruikerservaringen komen… Als consument word je dus gewoon op het verkeerde been gezet.

 38. Anneke ·

  Dank voor je info. Ik zal de link opzoeken en melding maken. Ik heb inmiddels ook mijn huisarts, die dacht dat het een allergie was, van mijn bevindingen met gojibessen op de hoogte gesteld.

  Reageer
 39. Paul ·

  Op o.a. Nu.nl en RTL Nieuws besteden ze sinds enkele dagen aandacht aan de (vermeende) giftigheid van gojibessen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt onderzoek te hebben gedaan naar gojibessen na klachten die werden gemeld over overgeven, maagpijn en diarree na het eten van gojibessen. Ikzelf heb overigens ook melding gemaakt naar aanleiding van alle berichtjes die hier werden/worden achtergelaten. Het onderzoek van de NVWA blijkt tot nog toe GEEN onderliggende oorzaak van de gojibes-klachten te hebben opgeleverd. Er zouden zelfs geen aanwijzingen zijn dat gojibessen giftig dan wel schadelijk voor de gezondheid zijn?! Wel zou het mogelijk zijn dat gojibessen worden vermengd met ‘vergelijkbare’ bessen met een afwijkende chemische/nutritieve samenstelling zoals bitterzoetbessen. Frappant is wel dat men in dezelfde ademteug vermeldt dat allergische reacties kunnen optreden na het eten van gojibessen bij mensen die reeds een voedselallergie hebben, dat gojibessen ongeschikt zijn voor zwangere vrouwen en dat uit de literatuur bekend is dat een grote hoeveelheid gojibessen misselijkheid en/of overgeven kan uitlokken. Bovendien is algemeen bekend dat gojibessen de alkaloïde atropine bevatten. Wat mij betreft een tikkeltje tegenstrijdig om dit alles af te doen met ‘geen aanwijzingen’. :P

  Reageer
  • Audrey ·

   Dank voor de info. Naar mijn gevoel toch belangrijk dat er meer aandacht komt voor deze gezondheidssnoepjes… Zelf heb ik nooit geen enkele allergische reactie gehad op geen enkel voedingsproduct. Sinds dat ik recent de bijzondere heftige reactie heb doorgemaakt ná het eten van slechts enkele Gojibessen weet ik wél wat het is. Heel erg benauwd dit nogmaals ooit te moeten ervaren. Grondig onderzoek is écht belangrijk. Als ik zie hoe we de laatste tijd worden overspoeld in bijna elke winkel met o.a. die Gojibessen zullen er vermoedelijk nog heel wat reacties volgen. Zowel op lichamelijk als internet vlak. Zijn er tot op heden nog geen meldingen binnengekomen van spoeddiensten? Vriendelijke groeten, Audrey

  • Anneke ·

   Al enige tijd geleden heb ik mijn slechte ervaring met de Gojibessen hier vermeld. De algehele malaise van ernstige maagkrampen en misselijkheid duurde ongeveer 7 weken. Ik weet voor 100% zeker dat deze kleine rode gifkorrels de oorzaak waren. Gelukkig voel ik me nu weer goed. Maar hoe zou ik kunnen bijdragen aan het waarschuwen van de voedselautoriteit?

  • Paul ·

   Beste Anneke, In een eerdere reactie heb ik een link gepost naar de NVWA. Je komt op een pagina terecht waarop je direct melding kan maken van jouw ervaring met gojibessen.

  • yessi ·

   Beste Paul, Ik herinner me heel goed hoe de gojibessen toen ik langs de weg liep in de Andes of in de jungle. Ik zag vaak die hij samen met de Lysium Bardarum groei. Het is een soort symbiose voor mijn gevoel. Maar in een iedere geval de Lysium Bardarum is giftig en hij vindt het fijn bij de Goji bessen te zijn. Dus zij groeien hand bij hand. Dus de groet de goji gecombineerd met de Lysium. Zeker niet een goed combinatie! En de meeste plukkers zijn onervaren arme mensen die wat centjes willen verdienen. Daarom om dat te voorkomen hadden wij thuis grote plantpotten van Goji plant. Ten eerste zo voorkwamen we dat de wilde giftige Lysium daar zou groeien en geen onervaren plukkers. Dus mijn oma heeft de 97 jaar bereikt. Opa leef al 100 jaar en ik ben nog nooit ziek geweest. Maar lig niet alleen aan de goji wat wij aten. Maar ook naar andere middelen die puur waren zonder conserveringsmiddelen of toevoeging. Ons geheim: zoek de poedervorm zonder toevoegingen. Gedroogd in het land waar altijd de zon schijnt. Want zon werkt prima op de bodem van de aarde. Neem maca super power, neem camu camu, ongelofelijk goed. Men moet leren combineren. De ene dag de ene en de volgende de andere. Camu camu heeft geen bijwerkingen bij ons en de mensen om ons heen. Vaarwel vermoeidheid en griep. Camu camu verdrijft griep en maca maakt ook jouw immuunsysteem sterker. Ik kom zelf uit de andes van Peru (Huanuco), die is half Andes en half jungle. In Nederland heb ik gezien dat ze camu camu al hebben. Maar koop de poedervorm. Maca ook. Goji helaas heb ik niet gevonden om zelf hier in Nederland in een pot te hebben. Dus ik moet nadenken hoe en waar kan ik hem krijgen. Als iemand weet erover, hoor ik het graag. Gr. Yessi

  • Paul ·

   Leuk om je ervaringen en inzichten te lezen! Als gojibessen op die manier worden geplukt, kan ik me inderdaad goed voorstellen dat er contaminatie optreedt door gelijkende bessen. In dat geval zou er veel strenger controle moeten worden uitgeoefend op de import van bessen. Misschien steekproefsgewijs chemische analyses uitvoeren? Ik ben benieuwd of dit verhaal rondom gojibessen nog een staartje gaat krijgen in Nederland…

  • yessi ·

   Trouwens Paul, Ik ben nooit in China geweest. Maar ik koop nooit goji uit China omdat daar veel vervuiling is in de bodem/grond. Hoe meer fabrieken in een land, hoe meer vervuild. Zo denk ik altijd. China heeft wel verschillende soorten producten die gezond zou zijn als daar de bodem niet vervuild zou zijn. Dus daarom dat Chinese producten bij verschillende winkels en toko’s goedkoper zijn. Maar aan de andere kant vraag ik me af hoe -ondanks de vervuiling daar- het kan zijn dat Chinezen langer leven? Zou het genen zijn? En wat als hun Chinese grond niet vervuild zou zijn, dan zouden ze misschien nog langer leven?

  • Paul ·

   Omdat China zo ontzettend groot is, is het eigenlijk niet helemaal fair om de gemiddelde levensverwachting van China te vergelijken met die van bijvoorbeeld een piepklein landje als Nederland; China omhelst immers een enorme verscheidenheid aan gebieden en culturen… Ter illustratie: alleen al de gemiddelde levensverwachting tussen het noordelijkste en zuidelijkste puntje van China verschilt 5,5 jaar. Hoe dan ook ligt de gemiddelde levensverwachting van Chinezen ergens tussen de 74 en 75 en die van Nederlanders rond de 81. Dat Chinezen ‘langer leven’ is dus behoorlijk relatief. :P Wel ligt de gemiddelde levensverwachting van Peru 1 of 2 jaar lager dan die van China. Dat de industrie en milieuvervuiling in China in sneltreinvaart toenemen, en als gevolg daarvan de gemiddelde leeftijd af, wil echter nog niet zeggen dat Chinese gojibessen per definitie vervuild zijn. Want nogmaals: China is enorm groot en niet alle Chinese gojibessen komen uit de industriële gebieden. Ik denk bovendien niet dat de gemiddelde leeftijd enkel afhangt van voeding en vervuiling, maar vooral ook met de beschikbaarheid, kwaliteit en diversiteit van medische voorzieningen te maken heeft. Maar hoe dan ook: je geeft iedereen weer een heleboel stof tot nadenken. Bedankt daarvoor! Groeten, Paul

  • yessi ·

   Dankje wel Paul voor de verlichting over China over gronden en gebieden waar de voeding groei. Klopt China is groot inderdaad dan is inderdaad relatief de leeftijden dat zij bereiken. Peru inderdaad is rijken in gezonde voeding stoffen. Bestaat zo veel om daar gezond te blijven. Maar helaas veel mensen uit de steden van Peru laten hun groenten te lang koken dat alle vitamine waarden gaan verliezen. In Peru komen veel reclames uit America die hun geraffineerdere producten gaan aanbieden in een mooie verpak. Met veel Suiker en vet erin en zij eten vaak nu de junkfood. Alleen mensen die verstand hebben van gezond eten blijven nog gezond eten. 3 maanden was ik in Peru en ik hoorde dat de quinoa daar kost nu 20 soles. Bijna 4 euro de kilo. Te duur voor de Peruaanse salaris. De prijs van de quinoa is daar omhoog gegaan omdat de bedrijven uit Peru, begon quinoa op grote schaal overal in het wereld te verkopen. En ging zo snel via internet verkoop. De bewoners uit Peru die niet zo veel geld geven en gezond willen eten vinden heel erg jammer dat de Peruaanse regime misbruikt maak van de situatie. Want quinoa is een van de top voeding die er is. Maar ik weet de kopers in alle landen weten dat niet en is niet hun schuld.

  • Paul ·

   Ik ben het helemaal met je eens Yessi. Natuurproducten waar geen dure processen aan te pas komen worden steeds duurder. En producten die uit talloze bewerkte ingrediënten bestaan, waar dure reclames voor worden gemaakt door dure marketingbedrijven en waarvoor dure verpakkingen worden gemaakt, worden steeds goedkoper?! Dat gaat ook in Nederland (helaas) precies zo. En dan wordt er een keer een natuurproduct (zoals quinoa) enorm populair, en dan is de lokale bevolking er de dupe van omdat grote, rijke bedrijven er een loopje mee nemen. En met gojibessen gebeurt dat waarschijnlijk ook. :( Nou ja, er lijkt in ieder geval steeds meer aandacht te komen voor whole foods en onbewerkte natuurvoedingsmiddelen, dus dat is in ieder geval positief. :)

  • yessi ·

   Hebben jullie ook gehoord over de Inca bessen uit Peru? Die zijn totaal anders dan Goji bessen. Dus allebei bestaat in Peru. De Inca bessen noemen ze in Peru Capuli. Dat is een Quechua naam die de boeren gebruiken. De Inca bessen werden al gebruikt door de voorouders van de Inca rijk. Lekker om te eten en vol vit. C. Voordat ik naar Nederland kwam at ik hem ook. Lekker net geplukt uit de grond waar hij in de natuur groeide. De boeren eten ze graag als zij met hun schappen gaan in de wilde Andes. Maar wel als jij dat eet niet te veel eten in een keer. Want bevat met als gojibessen veel vit C. Mensen die al aangewend zijn eten zij 6 stukjes (vers). Dus de boeren in de hoge Andes zijn aangewend vanaf kind. Dus als jij eet, eet af en toe en langzaam opbouwen. De boeren in de Andes zijn gezond en sterk door die Inca bessen en zij hebben een sterke maag opgebouwd door de jaren heen door alles wat zij eten. Elk lichaam is anders… en in het algemeen een nieuwe onbekende voeding in jouw lichaam stop. Jouw lichaam zou in de war raken… soms in de war en soms ook goed. Hang vanaf hoe jouw hele systeem en vooral de conditie van jouw maag is. Dat is in het algemeen met alle power voeding die vol en potent is aan mineralen en vitaminen. Ik heb geen probleem zelf met Peruaanse kruiden en voeding zoals gojibessen die in Zuid Amerika groei. Dus ik ben immuun geworden. Dus ik voel me gezond en fit. Maar ik heb voorbeeld nooit Hennaplant of poeder in mijn leven gehad omdat in Zuid Amerika nog niet legaal is. Dus ik weet het ook niet hoe zou mijn lichaam regeren aan dit middel omdat voor mijn lichaam nieuw zou zijn. Dus als ik zou Hennaplant of poeder proberen, zou ik beginnen heel voorzichtig… omdat nieuw voor mijn lichaam is in mijn systeem. Omdat misschien zou ik een allergische reactie van krijgen. Zo gaat het eigenlijk in het leven. Ik ben zelf blind geboren… omdat mijn mama wilde me niet hebben en zij jong was. Zij heeft Ruda genomen… samen met aspirine. Ruda is een sterke abortieve plant. Ze kennen in Peru de naam Ruda… maar toch was ik een vechthertje en toch geboren maar blind door de Ruda effect. Maar mijn oma die verstand had van kruiden en voeding heeft me gered. Door haar wijsheid kon ik weer zien van -15 daarna naar -13, daarna -10, -8, -6… zo ging het maar door. Totdat mijn ogen nu bijna normaal en gezond is. Daarom geloof ik veel in de power van de natuur. Nu ben ik 40 en ik zie nog steeds. Lees altijd de inhoud van een product en nooit kopen omdat er mooi uitziet. Er zijn zeker middelen die geen bijwerkingen hebben voor het lichaam. Succes iedereen met de uitvinden en hun eigen lichaam te herkennen. Ik ben nieuw in dit site dus ik heb niet zo veel ervaring hier. Maar ik vind hier leuk omdat men kan lezen verschillende mening.

  • Paul ·

   Ik heb al wel heel vaak over incabessen gehoord en gelezen, maar er nog niet over geschreven. Hetzelfde geldt overigens voor camu camu-bessen, açaibessen, maqui-bessen en moerbeien. Ik ga er in de toekomst zeker werk van maken! Bedankt trouwens voor je leuke reacties!

 40. Inge ·

  Beste Paul, Ik lees ergens in je reacties dat het grootste gedeelte van solanine in aardappels verloren gaat door het schillen. Zelf eet ik altijd biologische aardappels die ik kook of in de oven doe met schil en al. Betekent dit dat ik dan toch te veel van de giftige stoffen binnenkrijg? Bij voorbaat dank voor je reactie.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Inge, Ik wilde je vraag enkele dagen geleden beantwoorden, maar het werd zo lang dat ik een apart artikeltje over aardappelschillen en solanine heb toegevoegd op de site. Hopelijk heb je er wat aan! Groeten, Paul

  • Inge ·

   Bedankt voor het artikel Paul, daar kan ik wel iets mee. Nog nooit ergens last van gehad (het is me in ieder geval niet opgevallen), maar ik eet inderdaad niet zo vaak aardappelen en ook niet zo veel.

 41. Wim ·

  Ik eet al jaren goji bessen en ik heb nog nooit een reactie gehad. Ze zijn lekker en gezond. Ik neem wel altijd de biologische variant. Wat ik mij afvraag waarom deze zo zacht zijn, iemand zei me dat het komt doordat de biologische gespoeld zouden zijn. Wat weten jullie hierover?

  Reageer
  • Paul ·

   Hallo Wim, Ik heb nog nooit niet-biologische gojibessen op, maar voor zover ik weet is er geen verschil in structuur/textuur/consistentie tussen organisch en niet-organisch geteelde gojibessen. Voorverpakte gojibessen zijn simpelweg zacht omdat ze gedroogd worden; doordat er nauwelijks vocht meer aanwezig is in de bessen blijven ze langer houdbaar en zijn ze minder ontvankelijk voor schimmels. Verse gojibessen zijn veel te kwetsbaar om vanuit Azië hierheen te verschepen, dus dat is commercieel gezien oninteressant. Echter wordt door het drogen ook het suikerpercentage (dus suiker per 100 gram product) van gojibessen relatief hoog, waardoor ze zacht en plakkerig van structuur worden. Zou je gojibessen weken of wellen, dan nemen ze juist weer water in zich op. Hun versheid en veerkracht zullen ze echter niet meer terugkrijgen. Groeten, Paul

 42. nora ·

  OMG, ik heb er net super veel gegeten! Ik wist niet dat je maar een paar gojibessen per dag mocht… ik ben bang…

  Reageer
 43. Laura ·

  Ook ik heb een zeer slechte ervaring met Goji-bessen. Gisteren nietsvermoedend voor het eerst zo’n zakje (merk Horizon) bij de natuurwinkel gekocht en een stuk of 7 van die besjes gegeten. Vond ze niet erg lekker dus heb ze daarna maar weer weggelegd, en GODZIJDANK dat ik er niet meer van heb gegeten, want: Na een minuut of vijf begon ik me plotseling erg misselijk te voelen en kreeg ik ook gelijk diarree. Daarna begon mijn hart ineens als een razende tekeer te gaan (hartkloppingen) en begon ik over mijn hele lichaam te trillen. Dit kwam steeds met vlagen terug (de misselijkheid, het trillen en de hartkloppingen). Ook begon na een tijdje mijn keel op te zwellen en voelde mijn huid op die plek ook branderig aan. Daarna begon ik uitslag op mijn borst te krijgen. Dit alles hield wel een uur of twee aan. Later had ik gelukkig alleen nog last van mijn opgezette keel en de branderige huid, maar ik vond het al met al een enge ervaring. Nu, een dag later, jeukt mijn hele huid… Ik vind het bizar dat blijkbaar zoveel mensen last hebben van dit soort verschijnselen na het eten van die bessen en dat je er nooit iets over leest en dat er geen waarschuwing op de verpakking staat. Voor mij nooit meer Goji-bessen!

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Laura, Dit klinkt als een zeer hevige allergische reactie op gojibessen die grenst aan anafylaxie. Probeer niet uit “nieuwsgierigheid” of iets dergelijks nog een keer een gojibes, want een tweede anafylactische reactie is doorgaans nog veel heviger dan de eerste en potentieel levensbedreigend. Ik deel overigens je verbazing. Echt bizar! Groeten & sterkte, Paul

  • Herman ·

   Ik heb moeite om dit te geloven, zelfs na de nare ervaring die ik er mee heb gehad (komt later nog aan bod). Met zulke symptomen zou ik onmiddellijk een arts raadplegen.

  • Paul ·

   Frappant Herman, Eerder tik je me nog op de vingers omdat iemands zorgwekkende reactie op gojibessen ‘duidelijk’ veroorzaakt zou zijn door bestrijdingsmiddelen (wat ik overigens nog altijd ten stelligste betwijfel)… En nu heb je ineens moeite om te geloven dat er überhaupt sprake kan zijn van een anafylactische reactie op gojibessen. Als je je in de materie zou verdiepen, zou je weten dat er heel VEEL voedingsmiddelen zijn die allergenen bevatten die bij sommigen extreem hevige allergische/anafylactische reacties kunnen uitlokken. Dit is feitelijke informatie, waar niets ongeloofwaardigs aan is. Groeten, Paul

  • Herman ·

   Beste Paul, ik antwoord via deze weg maar op jou. Los gezien van een andere reactie, wil ik aangeven dat ik het niet normaal vind dat je met zulk een (levensbedreigende) aanval, niet eens een arts raadpleegt. Een hart dat razend te keer gaat, een keel die opzwelt, diaree en nog andere symptomen die uren aanhouden. (??)

  • Paul ·

   Ik snap dat jij in zo’n situatie een arts zou hebben geraadpleegd. Naar alle waarschijnlijkheid zou ook ik dat hebben gedaan. En het zou me overigens niet verbazen indien ook Laura een arts om advies heeft gevraagd na haar vreselijke ervaring met gojibessen…

 44. Lexy (20) ·

  Ooohh! Goedkeuring ahahaha laat maar zitten joh. Cant stop me kus kus.

  Reageer
 45. Lexy (20) ·

  Laten we met zn allen de Goji bes en andere superfoods afkraken en afraden! Want als niemand straks meer leid aan kanker/ziektes waar moeten ze dan aan verdienen? De Chinese bevolking is namelijk ook uitgestorven….. Nachtschadefamilie.. TomatenPLANT AuberginePLANT AardappelPLANT, inderdaad daar moet je niet op zitten kauwen. Maar de vruchten ervan worden gegeten. (Logisch redeneren) mensen met klachten moeten even verder kijken dan hun neus lang is. Laat je onderzoeken en zet druk op je huisarts (huisartsen van tegenwoordig zijn lui en sturen je t liefst weg zonder je serieus te nemen) Besjes eten maakt je niet ziek. Als bessen giftig zijn merk je dat snel genoeg. Je voelt je er juist super door ! En ze zijn gewoon goed voor je! Maar de rijken willen dit soort dingen voor hunzelf houden. Laat je niet voor de gek houden en wake up people. (Benieuwd hoelang deze post blijft staan)

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Lexy, Wat je doet is niet “logisch redeneren”, maar generaliseren. Dat jij en ik goed reageren op gojibessen is immers nog geen reden om aan te nemen dat dat voor iedereen geldt. Misschien een idee om voorgaande 120 reacties eens door te nemen? Jammer dat je mensen veroordeelt wegens afwijkende opvattingen en bevindingen. Je berichtje blijft overigens zo lang staan als jij wilt, net als iedere andere reactie. Groeten, Paul

  • Ellen ·

   Beste Lexy, Goji-bessen zijn heel gezond, behalve als je, zoals ik, allergisch bent. Dan kan je ze beter niet eten. Denk aan kruisreactiviteit zoals met berkenpollen/kiwi. De goji-bes is nog redelijk onbekend zodat ‘ie nog niet in de kruisreactiviteit-tabellen voorkomt. Allergietests zijn ook nog niet bekend met de goji-bes. Als je er geen last van hebt vooral door blijven eten, ze zijn erg lekker in een smoothie. Vind het zelf jammer dat ik ze niet meer kan eten…

 46. Paul ·

  Wat een schokkende verhalen allemaal! Ik heb zojuist een berichtje getypt naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Misschien dat zij iets met al deze informatie over gojibessen kunnen… Heb je zelf slechte ervaring met de gojibes? dan kun je desgewenst via deze link een klacht indienen bij de NVWA. Groeten, Paul

  Reageer
  • yessi ·

   Beste Paul, Ik denk zelf dat de probleem lig niet zo veel in de gojibessen. Maar die manier hoe zij plukken. Ik kom zelf uit Peru en men moet voorzichtig plukken die gojibessen omdat ook groei samen met andere giftige planten in de natuur. Daarom ging wij gewoon thuis op ons plantpot laten groeien. Puur en gezond. Goji bevat vitamine C en zoals men weet vitamine C werk laxerend in het lichaam. Dat is in het algemeen met power vit C. Het beste is met alle voeding met mate en de balans zoeken is de basis voor alle goed gezondheid.

  • Paul ·

   Hallo Yessi, Dankjewel voor je berichtje! Helemaal mee eens: variëren en matigen staat voorop. Ikzelf heb overigens nog nooit last gehad van gojibessen en ik eet ze nog steeds af en toe. Ik vind echter dat de veronderstelde gezondheidsvoordelen van de gojibes door een groot aantal commerciële partijen enorm wordt opgeblazen. Daarnaast verbaast het me dat er naar verhouding heel veel reacties op deze website worden achtergelaten door mensen die verregaande maag- en darmklachten krijgen na het eten van slechts enkele gojibessen. Dat kan echt niet gerelateerd zijn aan het laxerende aspect van hypervitaminose C. Naar mijn mening dient er dan ook onderzoek naar de onderliggende oorzaak te worden gedaan; of uiteindelijk een gojibes-eigen stof de boosdoener blijkt te zijn of niet, zien we dan wel weer… Ik heb helaas geen kaas gegeten van de gojibessenpluk; (dus) wellicht dat dat er inderdaad iets mee te maken heeft. Kun je misschien uitleggen wat er mis kan gaan bij het plukken van gojibessen? Bij voorbaat hartelijk dank! Groeten, Paul

 47. Im ·

  Wow, dit is schrikken! Vorige week heb ik bij de natuurwinkel in Vught een bakje gedroogde gojibessen gehaald. Ik vond ze maar vies smaken en heb ze in de kast laten staan. Mijn huisgenoot vroeg of ze deze zogenaamde superfruit mocht hebben en is net uiteindelijk met de AMBULANCE naar het ziekenhuis gebracht. Haar luchtpijp was opgezet en in haar gezicht waren ook zwellingen te zien. Wat een k#T bessen zijn dit! Ik ga morgen meteen naar die winkel om iedereen in te lichten! Waarom worden gojibessen nog verkocht?!

  Reageer
  • Paul ·

   Dit duidt op een hevige anafylaxie jegens een stof in de gojibessen.

 48. sophie ·

  Een paar dagen geleden nam ik weer eens gojibessen. Een uurtje later werd ik enorm misselijk, moest ik braken en had de hele dag daarna pijn aan mn maag en darmen. De volgende dag at ik het weer door mn yoghurt. En weer moest ik braken. Ik wist niet dat het waarschijnlijk door de gojibessen kwam, want de dosis van mn medicijnen was verhoogd en dit kon als bijwerking hebben dat ik ziek zou worden. Dus ik ging er van uit dat het hierdoor zou komen. In middels weet ik wel beter. 2 uur geleden weer gegeten en weer moest ik braken. Toen ging ik kijken of het aan mn voeding kon liggen en elke keer voor het braken at ik gojibessen. Ik zocht het op op internet en kwam op deze website terecht. Ik heb gelijk alle 2 de bakken gojibessen weggegooid. Hier ga niet meer aan beginnen en ook ga ik een mail sturen naar het bedrijf waar ik ze gekocht heb!

  Reageer
 49. anja ·

  Ik kocht donderdag gojibessen omdat ik gelezen had over de goede kwaliteiten daarvan. Ik ben begonnen met twee keer een kopje met 10 bessen in de thee… Ik ben nog nooit zo beroerd geweest! Mijn darmen, spierpijnen en moe! Ik heb nu deze site gevonden en ik ga er gelijk mee stoppen. Ik heb prikkelbare darm, maar kan er dus ook niet tegen. Heb de gojibessen gekocht bij de natuurwinkel in onze stad.

  Reageer
 50. Carin Klip ·

  Beste Paul, Ik heb Gojibessen gekocht bij de Dekamarkt van het merk Tovano. Heb deze enkele weken door de yoghurt met muesli gedaan. Sinds een week heb ik steeds maagpijn en darmklachten. Vermoed dat het komt door de Gojibessen afkomstig uit China. Deze zitten misschien wel vol met bestrijdingsmiddelen en schimmels. Heb ook Incabessen uit het reformhuis gegeten, maar heb het idee dat deze mij niet ziek maken. Ben op deze site terechtgekomen omdat ik een oplossing wilde voor mijn maagklachten. Ben een week gestopt met de Gojibessen. Of dit helpt kan ik niet nagaan, aangezien ik laatst aardappeltjes in de schil heb gegeten. Mijn maagpijn verhevigde hierdoor. Vermoed dus dat ik ook verkeerd reageer op nachtschadeproducten waaronder Gojibessen en aardappelen vallen. Geschilde aardappelen, paprika en tomaten echter die ook in de categorie nachtschade vallen, eet ik al mijn hele leven; daarvan heb ik nooit maagpijn gekregen. Groet, Carin

  Reageer
 51. Ellen ·

  Met stijgende verbazing lees ik de reacties. In de herfst ben ik begonnen met het eten van gojibessen, lekker door de smoothie. Voelde mij wonderbaarlijk goed. Helaas, sinds een maand kreeg ik maag- en darmkrampen, vooral na het eten. Het werd erger en erger, volgens de huisarts zou ik een virus hebben. Maar tussen de maaltijden voelde ik me goed. Ik ging steeds minder eten omdat ik na iedere maaltijd ziek werd. Mijn buik, normaal redelijk plat, begon steeds meer op te zetten. ’s Avonds kon ik er een kopje koffie op zetten, zo dik! Ook kreeg ik steeds meer last van opvliegers, duizeligheid en hartkloppingen. Het kwartje is inmiddels gevallen, de gojibessen! De gojibes, eens zo’n goede oppepper, heeft ervoor gezorgd dat ik nu al weken ziek ben. Ben nu een aantal dagen gestopt met gojibessen en de buikklachten worden langzaamaan minder. Maar het lijkt of ik een intolerantie heb ontwikkeld voor fruit, yoghurt, tomaten, paprika en tarwe. Hopelijk wordt dit uiteindelijk ook minder, maar ik denk, nee ik weet wel zeker, dat de gojibes de boosdoener is geweest. Ik durf nog steeds niet goed te eten, bang voor de opgeblazen buik en vervelende reacties, alhoewel een beschuitje met kaas redelijk goed gaat.

  Reageer
  • Paul ·

   Beterschap! Weet je misschien nog waar je de gojibessen hebt gekocht? Ik ben namelijk erg benieuwd naar de exacte onderliggende oorzaak van de heftige reacties die steeds meer mensen lijken te krijgen door toedoen van gojibessen. Dankjewel alvast. Groeten, Paul

  • Ellen ·

   Dag Paul, bedankt. Ik heb de goji-bessen al op verschillende locaties gekocht, waaronder de Bio Specialist in Amsterdam, De Albert Cuypmarkt Amsterdam, de Deka Supermarkt in Beverwijk en de Action in Beverwijk. Van die laatste heb ik niets gegeten nog, deze gaat rechtstreeks naar iemand die er wél van kan eten.

  • Paul ·

   Dankjewel voor je toelichting! Ik hoop dat je je snel beter voelt…

  • Anneke ·

   Mij is het nu compleet duidelijk: ik ben al meer dan een maand ziek door het eten van Goji bessen. Aanvankelijk had ik er geen last van maar op een dag kreeg ik ernstige maagkrampen en rillingen na het eten van een bakje kwark met een lepel Goji bessen. Die klachten zijn er nu al ruim een maand. Ook mijn huisarts dacht dat het een virus was. Toen mijn dochter mij vertelde dat ze geen Goji bessen meer at omdat ze maagkrampen kreeg na het eten ervan, ben ik eens gaan googelen en kwam ik op deze site terecht. Na de eerste aanval van maagklachten heb ik de Goji bessen laten staan en nu heel langzaam komt er verbetering in mijn situatie. Nog steeds heb ik heel weinig eetlust en een zeurderig gevoel in het maag – darm gebied. Voor mij zijn deze bessen dus PUUR GIF.

 52. marietje ·

  Ook ik heb afgelopen week twee keer meegemaakt dat in na het eten van gojibessen ziek werd. Binnen een uur werd ik misselijk en moest ik braken en kreeg ik verschrikkelijke maagpijn en vervolgens buikpijn (darmen). Ik Eet geen gojibessen meer! Verschrikkelijke pijn! Hier is buikgriep niks bij. Heb ze gehaald bij de groentewinkel die ook superfoods/-fruits verkoopt. Zit in een doorzichtig doosje. Geen productinfo beschikbaar.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Marietje, Dankjewel voor je berichtje. Vreemd dat er geen productinformatie op het etiket van de gojibessen staat. Voor zover ik weet is dat namelijk verplicht. Heel veel sterkte en beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

 53. Audrey ·

  Dank Paul voor al de nuttige info en berichten te lezen hier op jouw site. Ook ik heb een danige angst opgedaan en daarom mijn korte getuigenis… Na het proeven in een winkel van een viertal gojibessen kreeg ik al na vijf minuten enorme maagkramp plus een zeer intens koudegevoel over heel mijn lichaam. Bij thuiskomst, amper een kwartier later, heb ik moeten braken, uitsluitend de gojibesjes kwamen tevoorschijn. De koude rillingen kreeg ik niet weg, geen koorts (36,8°C) en ondergestopt onder twee dekens ben ik voor vermoedelijk… een twintigtal minuten in een diepe roes gedompeld geweest. Ik heb dit nooit eerder meegemaakt. Bij het ‘ontwaken’ had ik terug een aangename lichaamstemperatuur. Nooit zal ik nog gojibessen nuttigen! Een geluk dat ik niet de wagen moest besturen, dit had niet goed afgelopen! Een verwittigd mens…

  Reageer
  • Paul ·

   Hallo Audrey, Heel veel beterschap toegewenst! Weet je misschien van welk merk of welke producent de gojibessen waren?

 54. Rien ·

  Op dit moment hevige buikkrampen. Nu al bijna 2 maanden last van. In het begin kramp en moeite met ontlasting. De huisarts dacht eerst aan blaasontsteking, maar gaf me vervolgens laxeermiddel omdat de verstopping het probleem leek. Na gebruik werden de buikkrampen iets minder, maar was ondertussen onbewust ook gestopt met het eten van gojibessen. Nu een week weer begonnen met de bessen en de krampen nemen weer toe. Vandaag, as we speak, bijna ondraaglijke krampen, hoofdpijn, een warm hoofd en af en toe hartkloppingen. Ik nam vandaag mijn voedingspatroon onder de loep en kwam uit op de gojibessen. Na enig google-werk zit ik met grote ogen de verhalen achter de gojibessen te lezen… heel herkenbaar en geloof direct dat hier de oorzaak ligt. De bessen gaan bij mij de prullenbak in (duur spul trouwens) en dan afwachten of ik opknap. Ik nam de bessen overigens in combinatie met yoghurt, muesli en agave-siroop. De yoghurt en de mudsli eet ik al jaren. Goed… ik puf de krampen nog even weg…

  Reageer
  • Paul ·

   Hallo Rien, Allereerst heel veel beterschap toegewenst! Hopelijk ben je snel van je buiklachten af. Zou je a.u.b. willen laten weten welke gojibessen je gebruikt(e)? Groeten, Paul

 55. Anoniem ·

  Ook ik was in de veronderstelling dat goji bessen hét nieuwe superfood zijn waar je dagelijks een klein handje van moet eten omdat ze super gezond zouden zijn. Ik ben momenteel bijna 17 weken zwanger en op meerdere websites werd mij aangeraden om dagelijks een beetje hennepzaad en een handje gojibessen te nemen, want dit zou veilig zijn tijdens zwangerschap. Eerlijk gezegd vind ik de gojibessen niet erg lekker, ik vind ze erg muf smaken, dus ik sla ze regelmatig over. Na de verhalen hier, sla ik ze helemaal maar over. Mijn kindje groeit goed en is erg bewegelijk, dus ik hoop dat de bessen verder niets hebben beschadigd. Wat vindt u van hennepzaad?

  Reageer
  • Paul ·

   Ikzelf ben fan van hennepzaad vanwege de goede verhouding aan omegavetzuren en essentiële eiwitbouwstenen/aminozuren. Als je doelt op de associatie van hennep met softdrugs, dan hoef je in ieder geval niet bang te zijn. Het zijn de onbevruchte vrouwelijke bloemen van speciaal opgekweekte planten van het type ‘Cannabis Indica’ die wiet en hasj voortbrengen. Het gepelde hennepzaad wat door veel mensen wordt gegeten staat hier totaal los van. De microscopisch-kleine hoeveelheid THC in hennepzaad is totaal verwaarloosbaar. Ik daarnaast zie niet in waarom je tijdens de zwangerschap geen hennepzaad zou mogen eten, maar mijn ervaring is dat er aan ieder voedingsmiddel voor- en nadelen kleven. Gezond eten is hoofdzakelijk een kwestie van uitvinden wat goed voor jouw individuele lijf werkt en wat niet. Natuurlijk zijn er risicovolle uitschieters, en natuurlijk ben je tijdens je zwangerschap extra voorzichtig, maar ik heb nog nooit gehoord of gelezen dat hennepzaad of hennepzaadolie gevaarlijk kan zijn tijdens de draagtijd. Er zijn aanwijzingen dat hennepzaad de aanmaak van bloedplaatjes remt, dus wellicht is het af te raden voor mensen met bloedstollingsproblemen. Bovendien oxideert (onbewerkte) hennepzaadolie erg snel, waardoor de houdbaarheid ervan kort is en het snel ranzig wordt. Let dus altijd goed op de houdbaarheidsdatum van hennepolie! (bron) Ik ben overigens geen arts, dus dit is enkel mijn persoonlijke kijk op de situatie. Groeten, Paul

 56. Pauline ·

  Hi Paul, Ik gebruikte eerst de gojibessen van het merk Mattisson en toen die op waren heb ik Pure rauwe gojibessen gekocht bij Bodyenfitshop. Schijnbaar een “eigen merk”. Kan hier helaas geen foto plaatsen van het etiket, dus zal de voedingswaarden per 100 gram hier beschrijven: Energetische waarde: 1519 kj/360 kcal – Vetten: 7,1 gram – Waarvan verzadigd: 2,0 gram – Koolhydraten: 58,0 gram – Waarvan suikers: 51,4 gram – Vezels: 7,8 gram – Eiwitten 12,1 gram – zout 60,0 milligram. Ingrediënten: 100% goji bessen. Kan sporen van pinda’s en noten bevatten. Aanbevolen gebruik: neem dagelijks minimaal 20 gram goji bessen als tussendoortje of in salades, smooties yoghurt etc. Verder staan er ‘natural ingredients’ en ‘raw superfoods’ symbolen op. Maar verder kan ik eigenlijk #bloos# nergens vinden waar ze oorspronkelijk vandaan komen etc. etc. Er staat namelijk verder niets op het emmertje. Ik hoop dat je er desondanks toch iets aan hebt. P.S. Heb net de allergoloog aan de telefoon gehad en die noemde het een typische allergische reactie, met name ook de hartkloppingen en mijn erge rode en warme gelaat, dus acuut mee stoppen. En ik krijg andere antihistaminica. Groetjes, Pauline

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Pauline, Bedankt voor je bericht! Aangezien je allergoloog zegt dat het om een (klassieke) allergische reactie gaat, zou het dus waarschijnlijk met de van nature aanwezige eiwitten in gojibessen te maken kunnen hebben; in dat geval zou de overgevoeligheidsreactie dus losstaan van de soort gojibes en zou je dus op alle gojibessen overgevoelig moeten reageren. Maar het kan ook liggen aan eventuele toevoegingen; deze staan dan wel niet in de ingrediëntenlijst vermeld (immers 100% gojibessen), maar tijdens de teelt en het bewerkings- en verpakkingsproces worden natuurlijk wel bepaalde processtoffen (bestrijdingsmiddelen, beschermingsmiddelen, bewaarmiddelen e.a.) gebruikt die niet per se in de ingrediëntenlijst hoeven te worden weergegeven. En dan zijn er ook nog de van nature in gojibessen aanwezige alkaloïden… Ik ben dan ook erg benieuwd naar eventuele toekomstige reacties om te zien of er overeenkomstige informatie binnenkomt voor wat betreft merk/verkooppunt. Groeten, Paul

  • Pauline ·

   Hi Paul, Gisteren eind van de dag is de huisarts nog geweest. Ik had het ijskoud, maar heet hoofd, hartritmestoornissen, trage pols… maar later bleek gek genoeg ook een te hoge bloeddruk. Volgens de huisarts een richting anafylactische shock reactie. Orale medicamenten en zetpillen gehad en nu gaat het weer prima. Ik denk alleen niet dat het verstandig is nog een ander merk uit te proberen. ;-) Gooi liever geen olie op het vuur. Dus dat laat ik maar aan anderen over. Succes met het inventariseren! Groetjes, Pauline

  • Paul ·

   Hoi Pauline, Anafylaxie is wel echt extreem heftig, in dat geval ben je er nog ‘goed’ mee weggekomen. Probeer het inderdaad NOOIT meer (ook niet met andere gojibessen), want een tweede anafylactische aanval/shock is doorgaans nog heftiger dan de eerste. En naarmate je keel verder opzwelt, kun je ernstige ademhalingsproblemen krijgen of zelfs stikken. :( Heel veel sterkte met het verdere verloop in ieder geval! Groeten, Paul

 57. Pauline ·

  Hi Paul, Bedankt voor dit stukje! Allereerst heb ik borstkanker gehad nu ziekte van Lyme en allergieën en nog wat vervelende kwaaltjes. ;-) Daarom dacht ik, ik wil mijn energie en weerstand verhogen met het gebruik van gojibessen. Naar mijn idee lukte dit ook echt, ik voelde me de eerste maand echt een stuk energieker. Maar vanaf vorige week donderdag kreeg ik hevige buikpijn met giga opgeblazen buik, misselijkheid tot braken toe en vervelende hartkloppingen. Nu was het zo dat ik net nieuwe medicatie had gekregen van de allergoloog omdat uit tests bleek dat ik een flinke gras/boom en stofallergie had. Dus ik gaf die allergiemedicijnen de schuld en ben er acuut mee gestopt. Maar de buikklachten bleven, ’s morgens voelde ik me goed, maar zodra ik gegeten had, was het weer raak. En dat duurde de hele dag zodat ik niets meer kon eten of drinken. Het duurde even voor ik de link legde met gojibessen. Gisteren heb ik op aanraden van de apotheek Coca Cola gedronken en een maagbeschermer ingenomen. En inderdaad, ik voelde me iets beter. Wel nog een erg rommelende buik tijdens de avondspits na het eten van een kop soep. Vanmorgen ging het prima, ook het eten, totdat ik net de gojibessen droog at. Binnen no time fikse buikpijn, opgeblazen, misselijk en een rood hoofd!!! Dus dat was het moment dat het bekende kwartje viel en ik op zoek ging en dus hier terechtkwam. Hoe fijn ik me die maand ook voelde, voor mij geen gojibessen meer! Had ik dit maar eerder gelezen en geweten, omdat ik dus ook een pollenallergie heb. Bedankt, Pauline

  Reageer
  • Paul ·

   Hallo Pauline, Balen zeg dat je er nu pas achterkomt! Wel goed dat je dan nu het verband hebt gelegd met gojibessen, dan kun je ze in het vervolg ten minste mijden. Waar ik inmiddels erg benieuwd naar ben is of het een bepaald type gojibes is waar mensen ziek van worden (land van herkomst, teler, producent, verpakker, importeur, verkooppunt, merk etc.). Mag ik vragen van welke gojibessen je ziek bent geworden? En voor andere lezers: zouden jullie ook willen laten weten van welk soort gojibes je buikklachten (lage buikpijn, maagpijn, misselijkheid, braken, diarree etc.) hebt gekregen? Wellicht dat dit nog licht op de zaak werpt. Bij voorbaat dank! Groeten & sterkte, Paul

 58. Debbie ·

  Dag, Ik gebruik nu twee dagen een stuk of 6 gojibessen door de yoghurt, het zijn bessen die ik bij de natuurwinkel heb gekocht (raw) maar ik kan er niet tegen. Vreselijke buikkramp en duizelig. Ik ben ervan geschrokken en staak het gebruik onmiddellijk. Voel mij niet goed. Ik reageer niet snel op artikelen, maar ik wil dit toch melden met de waarschuwing voorzichtig te zijn met deze besjes.

  Reageer
 59. Brecht ·

  Geen idee wat “waarheid” is, maar feit is dat ik hondsberoerd word van deze besjes in gedroogde vorm. Misselijk, vreselijke buikkrampen en diarree. Voor mij dus geen gojibessen meer, dat lijkt me duidelijk!

  Reageer
  • Janna ·

   Gisterenmiddag at ik onderweg in de auto als enige een flinke hand gojibessen (nietsvermoedend). Eenmaal thuis gekomen werd ik almaar zieker: enorme pijnlijke buikkrampen, hevig overgeven. Omdat de andere familieleden niets hadden, kon het niet anders dan door de gojibessen komen. Vannacht trok het gelukkig weg, en zo ging ik eens op zoek op internet. Kwam op deze site. Ik ben stomverbaasd, dat op de pakjes goji dan niet een waarschuwing staat, om bijv. niet meer dan een paar per dag te eten. Ik laat ze verder staan. Ben duidelijk geïnformeerd door info hierboven.

 60. anna ·

  Hallo, Ik ben een meisje van 15 en eet elke ochtend een handje gojibessen bij mijn cornflakes. Ik heb nooit last van mijn maag of andere klachten, en ik slaap beter sinds ik gojibessen gebruik. En ik voel me ook beter. Voor mij zijn goji’s wel goed en alles wat te veel wordt gebruikt is slecht.

  Reageer
  • natasja ·

   Hi Paul, Ik gebruik ook al jaren gojibessen en ben er zeer tevreden over. Ik heb veel meer energie en mijn cholesterolgehalte is ook weer op een normaal peil. Ik ben 50 jaar oud. Ik vraag me af of jij een wetenschapper bent of iemand die interessant wil doen. Mensen nemen wel dingen van je aan die je hier schrijft. Terwijl er heel veel mensen zijn zoals ik zelf die wel baat hebben bij het eten van deze bessen. Uiteraard eet je ze met mate omdat overdaad altijd schaadt. Daarbij komt ook dat het effect voor iedereen anders zal zijn, denk aan allergie etc. Ik denk dat iedereen die overweegt gojibessen te gebruiken zelf moet ondervinden wat ze voor je doen… En net als met alles, gebruik ze met mate.

  • Paul ·

   Beste Anna c.q. Natasja, Ik vind het een tikkeltje eigenaardig dat je onder twee verschillende pseudoniemen lovende reacties over gojibessen achterlaat en mij ondertussen beticht van “interessantdoenerij” en het verstrekken van gekleurde informatie. En om je vraag te beantwoorden: ik ben iemand die interessant wil doen, lijkt me logisch. Groeten, Paul

 61. Ellen ·

  Beste Paul, Dank voor je reactie over de appelazijn, zojuist e.e.a. van gelezen, maar ik ben toch bang dat m’n darmen er niet zo goed tegen kunnen! Ik ben er dinsdag jl. pas mee begonnen, maar heb behoorlijk veel problemen met de stoelgang! Nu zeggen ze juist dat de appelazijn de balans in je maag en darmen weer terugbrengt? Maar zou het ook je darmen kunnen verschralen denk je? Zuur… En ik hoef absoluut NIET af te vallen. Ik eet ’s morgens havermout, groente en voldoende fruit (appels e.a.)… Toch volhouden denk je? Al begonnen met een heel smerig drankje: darmreiniger van Kruidvat, vreselijk smerig is dat zeg! Graag je reactie. Alvast mijn dank! Gr. Ellen

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Ellen, Darmproblemen hebben doorgaans niets te maken met schone of ‘verontreinigde’ darmen. Je darmwerking en darmkwaliteit zijn grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid en verhouding van micro-organismen in de interne darmwand/darmbekleding. Dit geheel van microflora staat ook wel bekend als ‘darmflora’. Als je op kunstmatige wijze je darmen ‘reinigt’, gaan er niet alleen slechte bacteriën, schimmels en gisten verloren, maar ook nuttige darmflora. Krijg je ergens buikpijn of darmklachten (diarree, opgeblazen buik, obstipatie, winderigheid etc.) van, dan is dat meestal een teken dat je darmen er slecht op reageren. Ik denk dus niet dat het een kwestie is van ‘doorzetten’, maar veeleer een teken dat je spijsvertering er niet goed op reageert en dat je beter kunt stoppen. Ik ben overigens geen arts, dus zie mijn mening vooral niet als medisch advies… Ik probeer enkel met je mee te denken. Onderaan dit artikel over o.a. PDS & probiotica staan een aantal tips die voor mijzelf heel goed hebben geholpen (en nog altijd helpen) om spastische-darm-achtige klachten tot een minimum te beperken. Wellicht heb je er wat aan. Groeten, Paul

 62. Ellen ·

  Even heel iets anders: wat wél heel gezond is (let op, wel de BIOLOGISCHE kopen): APPEL CIDER AZIJN, te koop bij AH. Ga maar eens naar Google… en lees wat appelazijn zoal voor je kan betekenen! Ik ben er nu een paar dagen mee bezig i.v.m. die vervelende maagklachten, op advies van m’n zus dit gaan kopen en gebruiken. Wie weet krijg ik nog vele volgers! Je moet er even doorheen… 1 à 2 eetlepels mengen met water, opdrinken en direct een glas water er achteraan. Dit ook i.v.m. je tanden, die kunnen gevoelig worden, daarom een extra glas water… Sterkte allen! Ik laat over een poosje weten hoe het mij bevalt. Groet, Ellen

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Ellen, In dit artikel over appelciderazijn kun je evt. meer lezen over de gezondheidsvoordelen van appelcider c.q. appelazijn. Bovendien staan er onderaan het artikel reacties van andere ervaringsdeskundigen. :) Groeten, Paul

 63. Marco ·

  Ik verkoop zelf Gojibessen op de Markt en lees daardoor dit artikel met grote interesse, zoals je zei is het niet wetenschappelijk onderzocht dat Gojibessen niet zo goed zijn als dat er door veel voedingsdeskundigen word beweerd. Maar aan de andere kant is dit artikel ook niet werenschappelijk onderbouwd, hoe veel moeite kan het zijn om eens 100 gram gojibessen te laten onderzoeken en daadwerkelijk vast te stellen welke voedingswaarde het bevat? Nu word het meer een ja nee verhaal. Mvg Marco.

  Reageer
  • Paul ·

   Het gaat niet alleen om de basic voedingswaarden van gojibessen, dus macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten… maar vooral ook om de micronutriënten: vitamines, mineralen en spoorelementen. En wellicht meer nog om de fytochemicaliën, ballaststoffen/vezels, (co)enzymen, antinutriënten etc. Een bedrijf of instantie moet hele goede (doorgaans commerciële) redenen hebben om een natuurvoedingsmiddel dusdanig grondig te analyseren. Daarnaast zijn het niet objectieve voedingsdeskundigen die beweren dat gojibessen over unieke gezondheidsvoordelen beschikken, maar uitbaters van webshops. Tot slot is het niet aan mij om wetenschappelijk te onderbouwen dat voedingsclaims niet kloppen. Het is wettelijk bepaald (in de warenwet en het warenwetbesluit) dat gezondheidsclaims wetenschappelijk onderbouwd moeten zijn. Logisch, want anders zou ik morgen komkommers kunnen gaan verkopen en kunnen beweren dat ze kanker genezen. En dat lijkt me nou niet bepaald de bedoeling…

 64. Reny ·

  Fijn, deze eerlijke informatie over de gojibessen, zonder commercieel oogmerk!

  Reageer
 65. Anoniem ·

  Pff wat een reacties allemaal… Paul: Heel erg bedankt voor dit artikel en voor de manier waarop het geschreven is (voor mij als 13 jarige ook makkelijk leesbaar). Gezien ik nogal doorsla met superfoods waaronder de Goji bessen ben ik je dankbaar voor dit artikel! Ik voel me er persoonlijk wel erg veel beter door maar ik snap jou ook als je zegt dat te véél gewoon slecht is vanwege de hoge concentratie schadelijke stoffen. Dus, dankje. :)

  Reageer
 66. Ellen ·

  Nog even een vervolg mail: ik had naast gojibessen ook cranberry’s toegevoegd aan m’n havermout, maar ik slik ook cranberry-tabletten voor m’n blaas en drink iedere ochtend sinaasappelsap met een halve grapefruit… dus dit zijn allemaal zuren. Ik denk nu dat deze combi funest is voor maag en darmen. Wat ga ik nu laten staan?

  Reageer
  • Lon ·

   Bijzonder. Ook ik gebruik sinds kort cranberry-muesli-mix in combinatie met gojibessen door mijn yoghurt. Na het eten hiervan heb ik veel last van maag en darmen. Ik weet nog niet of het aan cranberry’s of gojibessen ligt.

 67. Ellen ·

  Ook ik heb maagpijn van ??? Ik dacht eerst van de hazelnootmelk van Alpro, maar nu weet ik bijna zeker dat ’t door de gojibessen komt, althans dat hoop ik dan… Je gaat twijfelen… Oprispingen, veel boertjes laten, maagzuur, vanmorgen weer! Ik maak havermout; normaal met sojamelk, maar nu met hazelnootmelk, maar de ene keer met en de andere keer zonder gojibessen… Gisteren nergens last van, maar nu al de hele dag een opgeblazen gevoel. Je gaat van alles denken: slechte stoelgang, maagpijn, wat is er aan de hand? Ik denk dat als je al een gevoelig darmstelsel hebt, zoals ik, dan reageert de één helemaal niet op de gojibes, maar de ander weer wel. Ik ga het uitproberen… geen gojibessen meer, wel chiazaad/lijnzaad en wat noten en soms hennepzaad. Van die combi kreeg ik nooit last, dus wie weet. Gisteren overigens geen havermout gegeten, maar daar heb ik nog nooit last van gehad, dus of het ligt aan de hazelnootmelk of aan de gojibes? Te veel toevoegen aan de havermout is misschien ook overdadig. Ik hou ’t even bij chiazaad/lijnzaad. Soms rozijnen extra en/of noten. Wordt vervolgd…

  Reageer
  • Karin Fisser ·

   Ook ik heb net ontdekt dat ik misselijk word van deze besjes. Het verbaast me wel, want ook ik dacht dat de gojibes alleen maar gezond zou zijn!

 68. Simone ·

  Ik gebruik sinds 2 maanden iedere dag een handje gewelde goijbessen. Voel me er zeer goed bij. Energiek en heb deze winter nog geen verkoudheid griep gehad (in ons gezin met 3 jonge kinderen, waar behoorlijk gesnotterd wordt). Dit artikel staat haaks op de genoemde “marketingsites” waar ik me overigens wel herken in de positieve bijwerkingen. Krijg hierbij wel weer mixed feelings. Wat is tegenwoordig nog eerlijk?

  Reageer
  • Paul ·

   Hallo Simone, Het onderscheid is volgens mij dat ik geen commercieel motief heb om zowel de positieve als de negatieve eigenschappen van de gojibes te benoemen en dat de typische marketingsites wel degelijk baat hebben bij het uitsluitend uitlichten (en aandikken) van de positieve eigenschappen; want een superbes verkoopt nu eenmaal beter dan een doorsnee bes. Het is ook niet dat ik beweer dat gojibessen ongezond zijn en dat niemand ze zou moeten eten. Sterker nog: ik heb laatst nog een handje biologisch geteelde gojibessen op, volledig probleemloos zelfs… Het gaat erom dat veel mensen naarstig op zoek zijn naar dat ene wondermiddel (of het nu een besje, zaadje of pilletje is) en daar blindelings op willen vertrouwen. Maar helaas zal die superfood of wonderpil er nooit komen, want voor 100 problemen met 1000 verschillende oorzaken is nimmer 1 passende oplossing te vinden. Om die reden probeer ik te nuanceren en overal de voor- en nadelen van op te sommen, zo ook van gojibessen. Jammer dat je aan mijn eerlijkheid twijfelt, al vind ik het ook wel weer positief dat je sceptisch bent… :) Groeten, Paul

 69. Els ·

  Ook ik krijg darmklachten na het eten van gojibessen. Ik was vergeten dat ik er niet goed op reageer, ik had vorig jaar al zo’n vervelende ervaring gehad. Na een handjevol gojibessen had ik last van buikpijn en darmklachten. Vanmiddag heb ik een reep raw chocolate met gojibessen en sinaasappel gegeten. Nu – 3 uur later – zit ik nog met buikpijn en darmklachten als diarree. Vandaar dat ik even gegoogeld heb wat nu het effect van gojibessen op de darmen is en op deze site ben beland.

  Reageer
 70. Ashley ·

  Ook ik gebruik sinds een maand gojibessen, naast chiazaad in mijn kwark elke ochtend. Ik heb super veel baat bij de chiazaadjes omdat ze super goed zijn voor m’n stoelgang. Nu, sinds vorige week, super veel last van m’n maag gehad! Zo erg dat ik op mijn werk moest gaan zitten om even bij te komen. Na ongeveer een uurtje was het weg, maar ik voelde mij de hele dag niet top. Heb nu al een paar dagen geen kwark meer gegeten. Ik lees hier meer reacties op de gojibessen en ik denk dat het daaraan ligt. Ik hoop dat het niet aan de chiazaadjes ligt, want die vind ik fantastisch. De gojibessen laat ik vanaf nu achterwege!

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Ashley, Ikzelf gebruik ook regelmatig chiazaad. Hierover kun je trouwens meer lezen in dit artikel over de heilzame eigenschappen van chiazaadjes. Ik heb er nooit problemen mee gehad, maar toch zijn er mensen die door toedoen van chiazaad te kampen krijgen met spijsverteringsklachten zoals misselijkheid, braken en diarree. Er kan dus sprake zijn van een overgevoeligheidsreactie (allergie, intolerantie of malabsorptie) van chiazaad, maar wat het onderliggende ontstaansmechanisme van deze klachten is, is mij niet bekend. Misschien is het een allergische reactie op de eiwitten in chiazaad? De heftige maagklachten die je beschrijft, heb ik nog nooit eerder gehoord in verband met chiazaad, dus het lijkt me niet onaannemelijk dat ze ontstaan door de goji’s. Wel is inmiddels bekend dat chiazaad contra-indicaties kan opleveren met bepaalde bloedverdunners en hartritmemedicijnen, dus misschien is dat nog iets om over na te denken? Sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

 71. Eddy ·

  Ook ik kreeg erg last van darmkrampen na het eten van de gojibes. De eerste maand ging goed, maar daarna is zowel mijn maag als darm erg gaan protesteren. Binnen 30 minuten diarree, totdat mijn darmen helemaal leeg zijn. :(

  Reageer
 72. Mirjam ·

  Bedankt voor dit fijne artikel. Ik reageer zelf niet goed op gojibessen – maar had er nooit verder over nagedacht. Ben gaan ‘googelen’ omdat een vriendin vertelde dat ze er zo slecht op had gereageerd dat ze per ambulance naar het ziekenhuis was gebracht. Daar had ze gehoord dat de bessen in België niet meer zomaar verkocht mogen worden.

  Reageer
 73. Joost ·

  Beste Gezondre, neem anders een kijkje voor de voordelen van de polysachariden op…

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Joost, Ik heb je reactie grotendeels afgekeurd omdat je letterlijke kopieën van auteursrechtelijk beschermd materiaal probeert te posten. Als je een punt wilt maken, kan dat in eigen (Nederlandse) bewoording; daarnaast kun je desgewenst links naar bronnen in je reactie zetten. Ik denk overigens dat je mijn punt nog steeds niet snapt. Ik beweer niet dat er geen nuttige stoffen in gojibessen zitten; ik beweer dat in álle plantaardige voedingsmiddelen nuttige (en minder nuttige) voedingsstoffen zitten. De gojibes is daarmee niet uniek, speciaal of revolutionair. Niet meer of minder dan bijvoorbeeld broccoli, asperges, walnoten, bataten, boerenkool of lijnzaad. De vraag is en blijft: moet je gojibessen in zijn geheel willen eten, als je alle voor- en nadelen tegen elkaar weg streept? Ik denk van niet, puur omdat er veel te weinig over de samenstelling van gojibessen bekend is en er veel mensen klachten door krijgen. Waarom denk jij van wel? Daarnaast beweer ik geenszins dat polysachariden ongezond zijn, integendeel! Mijn punt is enkel dat je voldoende polysachariden binnenkrijgt indien je gevarieerd eet. Je doet je lichaam geen plezier door stelselmatig polysachariden uit gojibessen (LBP e.a.) naar binnen te werken. Wat je lichaam nodig heeft is een enorme verscheidenheid aan polysachariden, want als het aankomt op complexe koolhydraten en voedingsvezels zijn afwisseling en diversiteit van cruciaal belang. Polysachariden zitten in alle plantaardige voedingsmiddelen en er zijn dan ook duizenden verschillende polysachariden. De manier waarop je spijsvertering ze afbreekt en welke onverteerbare delen er achterblijven in je darmen bepaalt de nuttigheid c.q. functie ervan. Eet daarom veel verschillende soorten groenten, fruit, noten, zaden, pitten, paddenstoelen, zeewier etc. en kleine beetjes volkorengranen en je bent veel beter af dan met gojibessen. Al met al zijn de polysachariden in gojibessen (LBP e.a.) simpelweg geen geldige reden om zomaar gojibessen te gaan zitten kauwen. Ja, er zijn nuttige eigenschappen bekend van o.a. LBP, maar ook van schimmels zijn nuttige, zo niet essentiële functies binnen het menselijk organisme bekend. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het daarmee veilig is (laat staan raadzaam) om candida te eten. Al met al zijn er betere c.q. veiligere alternatieven voor gojibessen. Groeten, Paul

  • Joost ·

   Mooi zo Paul dat je nu een toont lager zingt, hahaha.

  • Paul ·

   Hallo Joost, Ik verwacht dat er iets niet helemaal in orde is met je gehoor, want de toon waarop ik zing is onveranderd gebleven. Een enigszins kinderachtige reactie overigens, maar goed… Hieruit leid ik af dat je niet voornemens of in staat bent om daadwerkelijk research te doen, informatie te interpreteren en een eigen mening te vormen, maar blindelings andermans standpunten kopieert omdat ze toevalligerwijs aansluiten op jouw denkbeelden. Maar dat is je goed recht… Lach ze! Groeten, Paul

 74. Joost ·

  Polysachariden molecules of beta glucans (te vinden in medicinale paddenstoelen zoals Agaricus blazei, Reishi, Cordyceps, Maitake, etc.) hebben meermaals bewezen dat ze de productie van B-cellen en T-cellen activeren. Deze cellen bevorderen een gezond immuunsysteem. Sommige voedingsmiddelen, zoals Yacon wortel siroop ( familie van de zonnebloem, origineel afkomstig uit Peru, verkrijgbaar als superfood: Yacon Root Syrup) heeft precies de perfecte en ideale lengte voor suiker. Het heeft de zoete smaak van korte keten suikers, maar combineert de gezondheidsbevorderende eigenschappen van medium en lange keten polysachariden. Polysachariden in aloë vera verjongen de epitheelcellen (huidcellen) beter dan welke andere voedingstof die we kennen. Goji bessen zijn, mede door hun hoge polysachariden verhouding, niet alleen geweldig voor het immuunsysteem maar zijn ook perfect voor langdurige energie en uithoudingsvermogen, omdat polysachariden langzamer worden afgebroken dan korte keten suikers zoals glucose.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Joost, Ten eerste betreft je reactie een stukje tekst dat letterlijk gekopieerd is van andermans website. Normaal gesproken zou ik het wel zo netjes vinden om betreffend artikel als bron te vermelden, dus bij dezen. In dit geval doet de schrijver van jouw bron echter hetzelfde als jij: het artikel is een letterlijke vertaling van ‘Essential Sugars’ van David Wolfe (1-op-1 gekopieerd met behulp van Google Translate). Omdat de vocabulaire en grammatica van Google Translate tekortschieten, klopt er helaas nauwelijks iets van ‘jouw’ verhaal; veel termen zijn onvertaald gebleven of incorrect vertaald en de zinsstructuur en de verbanden zijn totaal verbogen. Het Engelstalige bronartikel over essentiële suikers is overigens wél erg interessant, maar dat bevestigt alleen maar mijn standpunt: dat de polysachariden in gojibessen alles behalve uniek of zeldzaam zijn; ze zitten in een enorm scala aan voedingsmiddelen. In het bronartikel staat een lijst van honderden voedingsmiddelen, waarvan ik een groot deel óók al eens heb behandeld op Gezondr. Dat suiker energie levert en het uithoudingsvermogen ondersteunt is overigens logisch, want suiker is nu eenmaal efficiënte brandstof. Het nadeel van gojibessen is echter dat ze gedroogd zijn en dus nauwelijks nog water bevatten, waardoor er naar verhouding heel véél suiker in zit. Ook de vezels zijn grotendeels omgezet naar snelle suikers. Suikers (zowel monosachariden als disachariden) vormen tezamen misschien wel het allergrootste probleem binnen de hedendaagse voeding: suikerverslaving en versuikering (glycatie). Wat je doet is iets negatiefs (suiker) op een positieve manier verwoorden, waardoor een vertekend beeld ontstaat. Al met al gaat het veel te ver om de gojibes een superfood te noemen, want deze bes beschikt niet over unieke, revolutionaire of buitengewoon heilzame eigenschappen. De bes is erg voedzaam en potentieel giftig; daar houdt het eigenlijk bij op. Er zijn talloze voedingsmiddelen die eveneens over de goede eigenschappen van gojibessen beschikken, maar niet over de negatieve. Sla het Engelstalige bronartikel -waaruit jouw reactie oorspronkelijk is gekopieerd- er maar eens op na, en je zult zien dat het kleine stukje dat je uit de slechte, Nederlandse vertaling hebt gekopieerd de lading van het volledige (Engelstalige) verhaal totaal niet dekt. Groeten, Paul

  • Karin Fisser ·

   Kan allemaal wel zijn, maar toch raar dat er zo veel mensen (waaronder ik) misselijk of erger worden van gojibessen? Dan heeft het toch geen zin om ze te blijven verdedigen / verheerlijken?

 75. Frederike ·

  Elke ochtend eet ik een bakje yoghurt. Ik ben eergisteren begonnen met een klein handje gojibessen (gekocht bij de gezondheidswinkel) in de yoghurt. Nu uitslag, het lijkt en voelt als brandwondjes, in mijn gezicht. Eerder in mijn leven nog nooit uitslag gehad, nergens op mijn lijf (ben 62 jaar). Ik vermoed zeker een relatie met het eten van de bessen, anders wel erg toevallig, toch?

  Reageer
 76. Bas ·

  Beste Paul, Als je rekening houdt met verhoogde levels van atropine, wat lijkt jou dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid? Mij lijkt 30 gram per dag redelijk veel. Ik drink wel eens 1 kop thee van 5 gram gojibessen en dat laat ik dan slechts 20 seconden trekken. En dan alleen in de winter als mijn weerstand sowieso lager is. Hiervan geen last. Waar ik overigens wel even op wil wijzen is dat de toko ook theezakjes met gojibessen verkoopt. Het leek er alleen op dat er ook takjes van de plant in zaten. Die zijn dus wel echt giftig. Dan dus maar beter vers.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Bas, Ik ben een hobbyist, dus ik doe liever geen expliciete aanbevelingen over exacte hoeveelheden. Ikzelf eet hooguit een klein handje biologische gojibessen en dan hooguit 2 keer per week. Dagelijks gojibessen eten doe ik persoonlijk uit voorzorg sowieso liever niet. Maar ik ken mensen die van kleine hoeveelheden al klachten krijgen en eveneens mensen die dagelijks probleemloos gojibessen eten. Er zou eigenlijk uitgebreid onderzoek naar (geïmporteerde) gojibessen gedaan moeten worden door een toxicoloog…

 77. kimberley pex ·

  Ja, familie van de nachtschade, net zoals tomaat, aubergine en aardappel. Tis dus geen drama. Alleen als je de zwarte nachtschade bessen zou opeten, kun je je heel raar voelen en doodgaan. Zwarte nachtschade (belladonna) wordt verwerkt in de druppels van Dr. Vogel, ’n goede pijnstiller, maar kan bij overdosering net zoals de gojibes psychoses veroorzaken. Maar ’n paar dagdoseringen Belladonna druppels of ’n handvol gojibessen zullen dat nooit kunnen veroorzaken. Inderdaad, die pesticiden -waar trouwens alles mee wordt bespoten- dat is niet zo’n prettig verhaal. Denk maar aan ons veevoer (ons dagelijks vlees) in de EU en geïmporteerde sojabonen uit de VS, hélemaal vol pesticiden. Ook waar is ’t eind… Als je de bessen weekt, en ’t water weggooit, net zoals bij krenten en rozijnen, is ’t meeste gif al weggespoeld.

  Reageer
 78. Gerhard ·

  Mocht je niet-biologische goji bessen eten, dan kunnen klachten zoals maagpijn en huiduitslag ook weleens veroorzaakt worden door bestrijdingsmiddelen. De meeste bessen komen uit China, waar ze ongetwijfeld als massaproduct gekweekt worden en de chinezen nemen het wat minder nauw qua bestrijdingsmiddelen in vergelijking tot het westen. Bovendien is de gojibes een kwetsbare vrucht die snel wordt aangevreten door insecten en schimmels. Het zou me daarom niet verbazen dat sommige klachten niet worden veroorzaakt door atropine, maar door E220 en bestrijdingsmiddelen. Ikzelf heb overigens nergens last van, maar ik heb een erg sterke maag.

  Reageer
 79. Zoet ·

  Bedankt Paul voor je waarschuwing. Twee weken geleden kocht ik 250 gram Gojibessen en eet nu 20 gram per dag. Eerlijk gezegd merk ik niets, geen positieve en geen negatieve fysieke en/of mentale reacties. Omdat ik alleen maar postitieve geluiden over de bes hoorde heb ik nu 1 kg besteld. Ik dacht toen, baat het niet het zal ook wel niet schaden. Vitamines zijn immers altijd wel gezond. Achteraf misschien toch niet zo’n goed idee. De reactie op dit blog bevat veel nuttige informatie. Het heeft mij in ieder geval wel aan het denken gezet. Wat mij het meeste zorgen baart is niet zo zeer de eigenschappen van de bes zelf maar meer het productieproces. En dan vooral de controle hierop. Ik denk nu in ieder geval wel na over het gebruik van mijn nieuwe pak Goji bessen. Is wassen een optie zodat je in ieder geval de bestrijdingsmiddelen zo veel mogelijk verwijdert? Dat doe je immers met alle fruit en groente. Heb ik nog een vraag aan jou Paul: Kun je misschien iets meer vertellen over je achtergrond bv. je beroep of opleiding.

  Reageer
 80. brad ·

  Allemaal marketing en hype. Een geldmaakmachine en scam. Je kan het net zo goed met rozijnen doen, die zijn 5 tot 10 keer goedkoper! Zal wel de volgende hype worden, maar dan veel duurder verkopen natuurlijk…

  Reageer
 81. Anja R ·

  Wat een waardeloos artikel! “De gojibes komt van de nachtschadefamilie, dus giftig, dus niet meer eten”??? Hoe wil je zo’n uitspraak in aardappeletend Nederland lanceren en dan niet vreselijk dom overkomen! Net als alle voedsel geldt; gezond, zo lang het met mate gegeten wordt. Gezien de aardappel ook van de nachtschadeplant komt en heel Nederland het er al honderden jaren prima op doet zie ik bovenstaand verhaal als complete onzin en niet gestaafd op enig bewijs.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Anja, Je citeert bovenstaand artikel totaal naar eigen inbreng. De stelling “de gojibes komt van de nachtschadefamilie, dus giftig, dus niet meer eten” wordt immers nergens in de tekst vermeld. Deze uitspraak (die je dom noemt) is dan ook geheel van jouw eigen makelij. Met het eerste deel van je bewering “nachtschadefamilie, dus giftig” ben ik het overigens helemaal eens. Zoals Wil hierboven ook al uitlegde, is elke nachtschade giftig, maar worden tomaten, aardappels en aubergine uitsluitend gegeten als ze geschild, verhit en/of rijp genoeg zijn. Dit is noodzakelijk om de concentratie aan gifstoffen terug te brengen tot een absoluut minimum. Eet maar eens een rauwe aardappel met schil die te lang in de zon heeft gelegen, een onrijpe (groene tomaat) of een onbereide aubergine, en je zult zien dat je ook van deze nachtschades flink ziek kunt worden. Overigens is het punt van bovenstaand stuk geenszins dat iedereen die gojibessen eet, ziek wordt. Het punt is dat er veel mensen ziek van zijn geworden, kunnen worden en zullen worden. De mogelijke redenen daarvoor heb ik hierboven al in verscheidene reacties geprobeerd te verhelderen. Het doel van bovenstaande tekst is dan ook oproepen tot voorzichtigheid; een gewaarschuwd mens telt immers voor twee, toch? Talloze praktijkvoorbeelden en reacties laten overigens zien dat terughoudendheid t.o.v. gojibessen geenszins onterecht is. Ik zou je willen aanraden om bovenstaande reacties grondig door te nemen voordat je nogmaals een ongenuanceerde uitspraak doet. Ik kraak mensen niet graag af, maar een ondoordachte en honende reactie als de jouwe getuigt cynischerwijs juist van het niveau dat je probeert te bekritiseren. Met vriendelijke groet, Paul

 82. guusje ·

  Hmm zo heb ik het nog nooit bekeken. Ik at eerst best vaak goji bessen, totdat ik hoorde over een bepaald e-nummer wat er aan is toegevoegd. Ik zag dat de enige soort waar dat niet zo was was een veel duurdere dus nu gebruik ik het echt nog maar heel soms. Maar ben de smaak een beetje zat. Heftig om te lezen dat sommigen er zo ziek van zijn geworden! Wij hebben hier thuis nergens last van. Maar aubergine en aardappel zijn dus ook giftig? Werkelijk? In bladgroenten zitten toch ook altijd een klein beetje gif?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Guusje, Bedankt voor je informatie! Ik was er niet eens van op de hoogte dat er synthetische hulpstoffen c.q. E-nummers aan gedroogde gojibessen werden toegevoegd. Ik heb er zojuist eventjes onderzoek naar gedaan en nu blijkt inderdaad dat er aan heel veel gojibessen E220 (zwaveldioxide) wordt toegevoegd. De “mooie” aanduiding voor zwaveldioxide is ‘conserveermiddel’, maar in principe is het een insectendodend middel (pesticide/insecticide) dat tevens schimmels en bacteriën doodt. Het is een giftige stof die vooral schadelijk is voor de longen en het spijsverteringskanaal en ikzelf probeer E220 te allen tijde te mijden. Al met al een belangrijk punt om op te letten bij de aanschaf van gojibessen. Het enige wat op de ingrediëntenlijst zou moeten staan is ‘gojibessen’. :P Groeten, Paul

 83. Coosje ·

  Ook ik dacht gezond bezig te zijn met het eten van de gojibessen. Hup ’s ochtends in de yoghurt, samen met chiazaadjes, macapoeder, muesli en lijnzaad. En elke keer werd ik kort daarna niet lekker… Heftige buikpijn en hartkloppingen. Waar het precies door kwam? Ik had geen idee. Elke keer besloot ik een onderdeel weg te laten, tot ik uiteindelijk alleen nog maar yoghurt en gojibessen had. Ik werd steeds zieker en zieker… Ging slechter zien, had de hele dag hartkloppingen. Dan als laatste de yoghurt maar weg, misschien kon ik niet tegen melk en zuivelproducten? Het kon in mijn beleving onmogelijk aan de gojibessen liggen. Tot het moment dat ik een kopje thee van de bessen had gezet. Ik had het op en mijn hele wereld stortte in elkaar! Ik heb over de grond gerold van de pijn. Heb nog geroepen dat een bevalling beter te doen is! Daarna ging het licht uit! Ik bleek een allergie voor atropine te hebben, met alle gevolgen van dien. Ik kan het gelukkig navertellen. Heb de bessen keurig bij de tuinen gekocht, dus die waren gewoon van goede kwaliteit (althans dat mag je hopen). Ik zeg niet dat de bessen voor iedereen gevaarlijk zijn, maar als je een atropine allergie hebt (en wie weet dat nou helemaal?) kan het eten van de bessen (ik nam maar een klein beetje per dag) je fataal worden! Dus wees op je hoede!

  Reageer
  • Ex-gojifan ·

   Coosje, zo herkenbaar! Ik wilde nog een poging wagen om er thee van te maken. Misschien dat ik er dan beter op zou reageren, maar dat doe ik dus naar niet. Ze liggen nu in de vuilnisbak, hoe jammer ik dat ook vind…

  • Iris ·

   Hier geen buikpijn, maar volgens de huisarts wel een toxische reactie op de gojibes. Ik kreeg vrijwel meteen na het eten van gojibessen heftige irritatie in mijn mond. Ik at in totaal 4 stuks en bij de 4e had ik door dat ik niet door moest eten. De bessen kwamen gewoon van de bio-winkel en mijn man heeft nergens last van. Daarentegen loop ik nu al 4 dagen met een erg pijnlijke mond en tong. Het is zo erg dat nu zelfs mijn hele gezicht pijn doet, en slikken is ook geen pretje… Volgens de huisarts kan het nog 2 weken duren. En @ Feries: Ik vind het gewoon ronduit beledigend dat jij het bestempelt als een complot. Ooit weleens gehoord dat elk lichaam anders is?

 84. Jan ·

  Ik gebruik nu een dag of 4 de gojibes… Ik schat zo’n 20 gram per dag. Sinds 2 dagen heb ik maagpijn als ik hoest die doorstraalt naar mijn ribben. Komt iemand dit bekend voor?

  Reageer
 85. Feries ·

  Ik gebruik ze sinds drie dagen en ik heb me nog nooit zo lekker gevoeld in m’n leven. Ook als ik in de ochtend wakker word dan merk ik op dat m’n tollie al veel eerder wakker is als je begrijpt wat ik bedoel en dat gebeurt elke ochtend, geen grap. Dit is niets anders dan conspiracy.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Feries, Goed om te horen dat jij je prettig voelt bij gojibessen, maar dat anderen er ziek van worden heeft natuurlijk niets van doen met een samenzwering; misschien verwar je de term met maagzweer. :P

 86. Wil ·

  Hallo, ik gebruik nu ongeveer 2 jaar gojibessen, een handje ’s morgens, overgoten met heet water. Ik voel me erg goed. Of dat door de bessen komt weet je natuurlijk niet zeker. Mijn vrouw consumeert ongeveer dezelfde hoeveelheid en voelt zich ook prima. Ik vind de opmerking over atropine in relatie tot nachtschadeachtigen onjuist. De nachtschadefamilie kent een groot aantal planten waarvan de vruchten zeer eetbaar en onmisbaar zijn zoals de aardappel en de tomaat. Omdat ik Gojies zelf kweek, weet ik dat er een duidelijk verschil bestaat tussen de inlandse boksdoorn en de Chinese variant, dus die twee soorten kun je niet over een kam scheren en dat wordt wel gedaan. Proef ze maar eens, de bessen van de boksdoorn zijn veel kleiner en niet te eten zo bitter. De gekweekte heerlijk en groter.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Wil, In China worden gojibessen veelal geteeld in grote plantages. Meestal wordt er gekozen voor het enige neefje van de Lycium barbarum waaraan gojibessen groeien, namelijk de Lycium chinense (tevens bekend als Lycium Tibeticum). In principe hoeft de een niet onder te doen voor de ander, maar dat hangt voornamelijk van de omstandigheden af waaronder de bessen groeien (klimaat, voedingsbodem etc.). Je punt over nachtschades snap ik overigens niet. Het overgrote merendeel van alle nachtschaden bevat namelijk atropine of gelijksoortige toxische alkaloïden. De aardappel en tomaat zijn hierop geen uitzondering. Zo bevatten tomaten tomatine; naarmate tomaten rijper worden neemt de hoeveelheid tomatine echter af. Onrijpe, groene tomaten bevatten desalniettemin voldoende tomatine om flink ziek te worden en 400 mg tomatine kan al fataal zijn. Aardappels zijn nog een stuk linker vanwege de atropine-achtige gifstof solanine. Voordat aardappels verkocht mogen worden voor menselijke consumptie gaan ze dan ook een streng selectieproces door. Dertig tot tachtig procent van de solanine in een aardappelknol zit (“gelukkig”) net onder de schil en wordt dan ook verwijderd bij het schillen. Groene plekken duiden op hoge concentraties solanine en dien je dan ook weg te snijden. Bij het koken van aardappels gaat er nog meer solanine verloren. Ook aubergines zijn nachtschades, en deze kun je niet rauw eten vanwege de atropine-achtige alkaloïden solanine en nicotine. Al met al gelden er voor nagenoeg alle nachtschades die geschikt zijn bevonden voor menselijke consumptie zeer strenge richtlijnen en regelgeving, maar dat geldt niet voor gojibessen. Ze worden zonder pardon rauw en in zijn geheel gegeten en hoeveel gifstoffen je daarmee binnenkrijgt is en blijft een raadsel… Groeten, Paul

 87. barbara ·

  Ik vind het artikel niet goed onderbouwt. Wat zegt het nu eigenlijk? dat er dus ook koolhydraten inzitten? ja, dus? Er wordt niets gezegd over de vele vitamines en eigenschappen die je normaal in pilvorm slikt. En over het afvallen: iedereen weet dat de ultieme afvalpil niet bestaat. Maar daarvoor is hij ook niet bedoeld! Ik ken tientallen mensen die er veel baat bij hebben. Ik slik ze voornamelijk als ik niet aan mijn groenten en fruit-target komt, en voor mijn LIBIDO. ;-)

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Barbara, Het punt is niet dat er koolhydraten in gojibessen zitten; dat valt immers te verwachten in fruit. Het punt is dat de stof die veruit de meeste commerciële websites en webshops als “de supervoedingsstof van de gojibes” verkopen een vorm van koolhydraat betreft die op geen enkele manier uniek is voor de gojibes en bovendien niet over de gezondheidsbevorderende eigenschappen beschikt die worden gesuggerererd. Dus waarom dure (en potentieel giftige) gojibessen eten als je net zo goed een goedkope appel kan nemen?. Ook de “vitamines die je normaal in pilvorm slikt” (ik -en vele anderen- slik overigens nooit vitamine- en mineralensupplementen omdat de werking van (deels) synthetisch vervaardigde en geëxtraheerde micronutriënten nooit wetenschappelijk is vastgesteld) zitten volop in beduidend goedkopere en gangbaardere vruchten. Dat er mensen zijn die -op welke manier dan ook- baat hebben bij gojibessen is ook niet de strekking van het artikel; ik denk zelfs niet dat er ook maar iets kan worden genoemd waar niemand baat bij heeft, al is het maar vanwege een placebo-uitwerking. En als je dan toch zo kritisch bent over de onderbouwing van teksten, kun je me dan in ieder geval uitleggen waarom gojibessen volgens jou libido-bevorderende werking zouden hebben? Daar ben ik namelijk enorm benieuwd naar. Het punt van bovenstaand artikel is overigens enkel dat er relatief veel mensen ziek worden van gojibessen (lees alleen al eens de reacties hierboven grondig door) en dat je er dus terughoudend mee om dient te springen. En dat er telkens nieuwe “superfruits” en “superfoods” verschijnen die nagenoeg allemaal ook weer verdwijnen, en naar mijn mening is dat niet zonder reden. Al met al geef ik de voorkeur aan blauwe bessen. :P Met vriendelijke groet, Paul

 88. Janita ·

  Ik heb deze bessen bij een biologische natuurwinkel gekocht. Maar nadat ik er een paar in de yoghurt had gedaan, kreeg ik naderhand zo’n vreselijke maagpijn dat ik bij de spoedarts terechtkwam. Ik had toen niet in de gaten dat het van deze bessen kwam. Er is zelfs een echo gemaakt, maar daar was niets op te zien. Nu heb ik alweer twee keer na het eten van een paar bessen in de yoghurt weer zo’n pijnaanval gehad. Eigenlijk denk ik nu dus dat het van deze bessen komt…? Is er iets bekend dat dit zo’n heftige reactie op kan roepen? De aanval duurt echt een paar uur!!!

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Janita, Een aanval van maagpijn (en later darmkramp en/of overgeven en/of diarree) wordt vaak veroorzaakt door een voedselvergiftiging. Uit ervaring kan ik zeggen dat er zeker gelijksoortige reacties bekend zijn met het oog op gojibessen, maar ik ben er niet zeker van of er ook daadwerkelijk onderzoek naar is gedaan. Wetenschappelijk “bewijs” kan ik dan ook niet overhandigen. Al met al hangt het tevens van je individuele gestel(dheid) af hoe intens je lichaam op bepaalde (gif)stoffen reageert. Zo kun je allergisch/intolerant zijn of een relatief zwakke maag hebben. Om die reden raad ik in dit artikel voorzichtigheid en terughoudendheid aan. Groeten, Paul

  • Ex-gojifan ·

   Ik heb hetzelfde meegemaakt. Ik kwam in aanraking met Goji bessen en werd super enthousiast. Mijn huid zag er beter uit ik voelde me goed. Iedereen die het maar wilde horen vertelde ik over dut super-besje. Als ik hoofdpijn kreeg at ik mijn bessen en weg hoofdpijn! Tot dat ik darmklachten en maagpijn kreeg. ik dacht er niet aan dat het door de Goji besjes kwam, maar voor de zekerheid stopte ik wel met de bessen. Nadat ik weer was opgeknapt at ik weer de besjes en weer maagpijn en last van mijn darmen. Waarschijnlijk mijn maag nog te gevoelig dus even geen besjes. Een week later nog een keer geprobeerd en giga maagkrampen en misselijk. De aanval duurde zeker een uur. Weer een paar dagen de besjes laten staan. Ik baalde ervan want ik was zo enthousiast! Afgelopen woensdag weer Goji bessen genomen (klein beetje), ben op de tijd gaan letten of ik binnen een bepaalde tijd last zou krijgen en ja hoor! 45 minuten na het eten begon mijn maag te protesteren, enorme krampen, diarree, ik voelde me echt beroerd, misselijk en uiteindelijk overgeven. Ik baal hiervan want ik geloofde echt in de goede dingen van dit besje. Echter durf ik ze nu niet meer te nemen. Zelfs verwerkt in een smoothie kreeg ik maagklachten.

  • Marianne ·

   Ook ik krijg enorme maagpijn na het eten van gojibessen. Ik heb er net een paar gegeten: maagpijn! Zo ben ik op deze site terechtgekomen, ik heb een zoekvraag uitgezet. Ik krijg er dus maagpijn van en ik ben zo te zien niet de enige.

 89. simon ·

  Ik heb 2 uur na het eten van gojibessen (in een smoothy) 4 keer moeten overgeven. Het gekke is dat ik me niet eens echt ziek voelde. Ik heb nog een dagje last van mijn darmen gehad en toen was het over. Wel klopte mijn hart erg snel, maar dat zou ook als reactie op het overgeven kunnen komen. Kan goji de boosdoener zijn?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Simon, Jouw lichamelijke reactie kan zeker zijn uitgelokt door gojibes-eigen gifstoffen of door een toxisch residu van een gewasbeschermingsmiddel. Ikzelf probeer graag allerlei groenten en vruchten uit, maar moet (helaas) zeggen dat ik jouw verhaal al veel vaker heb gehoord in relatie tot gojibessen. Of in ieder geval verhalen met een zeer sterke gelijkenis. Groeten, Paul

 90. Hans ·

  Hoi Peter, Het is een nogal negatief stuk wat je schrijft. Helaas haal je niet zoveel bronnen aan en lijkt het alsof je andere sceptici kopieert. Ik ben zelf intensief op zoek naar de heilzame werking van Goji en ja, je kan er heel veel over vinden, en veel lijkt op marketing. Echter zijn er een aantal dingen in jou stuk die niet kloppen, althans niet zonder bronvermelding. Ten eerste staat er in je stuk dat sommige websites 30 gram per dag aanraden. Na veel, heel veel sites gelezen te hebben kom ik die niet tegen. Ik lees overal dat je je juist aan de aanbevolen hoeveelheid moet houden die tussen de 5 en de 30 gram ligt. De meeste sites geven zelfs aan dat meer innemen dan de aanbevolen hoeveelheid niet oké is. Je geeft ook aan dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat ze het immuunsysteem versterken waar je een bron aanhaalt. Deze bron geeft inderdaad aan dat dit zo is echter andere onderzoeken in de lijst van PubMed die je ook aanhaalt geven echter weer aan dat er waarschijnlijk wel verbintenis is met de ruime hoeveelheid polysachariden en het versterken van je immuunsysteem, en weerlegt die bron andere uitspraken die je in het artikel doet. Zo geef jij aan dat er bessen zijn die boven de hoeveelheid atropine de veilige acceptatienorm uitkomen. In jouw bron staat echter het tegengestelde, dat deze waarde juist niet boven de 17 uitkomt. Dus de bessen zijn dus niet giftig als men de aanbevolen hoeveelheid tot zich neemt. Je zegt verder dat ze niet gezonder zijn dan appels en peren terwijl er juist in wetenschappelijke onderzoeken is aangewezen dat deze bessen bijzonder gezond zijn en veel positieve invloed kunnen hebben op de gezondheid. In je bron van PubMed kun je veel wetenschappelijk aantoonbare zaken vinden dat ze een positief invloed hebben op je gezondheid. Als ik daar doorlees waar ze goed voor zijn vraag ik me af waarom je deze bessen eigenlijk niet zou gaan eten. Mijn enige punt van kritiek op de gojibes is nu eigenlijk nog de zorgelijke verbouwing ervan. Dit vind ik echter niet terug in jouw verhaal terwijl het voor mij een van de belangrijkste zaken is om deze bessen zeer kieskeurig te kopen. Vanwege het succes van deze bessen over de hele wereld worden ze veel verbouwd in China. Om aan de vraag te voldoen worden er veel pesticiden gebruikt, zelf op de zogenaamde biologische Goji. Er zijn in voorgaande jaren zelfs geen bio certificeringen uitgegeven door sommige landen vanwege fraude. Ik ga ze in ieder geval wel proberen. Ik ga voor een merk welke ik goed heb onderzocht en waarvan ik hopelijk aan kan nemen dat ze ook echt biologisch zijn. Alle voordelen die ik heb kunnen vinden wegen niet op tegen de nadelen. Volgens mij is het belangrijk om je altijd goed te beseffen wat voeding met je doet, vergis je niet in het meeste voedsel wat we dagelijks tot ons nemen, hier kun je ook hele boekwerken over schrijven!

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Hans, Mijn naam begint wel met een ‘P’, maar is toch echt Paul. :P Als je de moeite neemt om “gojibessen 30 gram per dag” in je search engine te kopiëren zul je zien dat er wel degelijk talloze websites zijn die tot 30 of zelfs 38 gram gojibessen per dag aanraden. Of misschien heb je het woordje ‘tot’ in die zin over het hoofd gezien? Dat polysachariden ongezond zijn beweer ik geenszins, ze zijn namelijk hartstikke gezond (qua voedingswaarde). Ik beweer enkel dat de opgeblazen en overtrokken gezondheidsclaims van de gojibessenverkopers niet worden ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Natuurlijk zijn er aanwijzingen, maar die zijn er voor alles. Wat je zelf ook al aangeeft: neem een willekeurige statement en je zult zowel wetenschappelijke aanwijzingen voor als tegen vinden. Mijn punt wat betreft polysachariden is veeleer dat ze niet uniek zijn voor gojibessen en alles behalve speciaal zijn. En ja, er is een onderzoek dat uitwijst dat de atropine in bepaalde gojibessen niet boven de 17 uitkomt. Dat er gojibessen zijn die onder de norm blijven sluit echter niet uit dat er ook volop gojibessen zijn die de norm overschrijden. En die zijn er genoeg; dat moet ook jij hebben gezien als je daadwerkelijk “intensief op zoek” bent geweest naar info over gojibessen, en al helemaal als je PubMed objectief hebt doorgespit. In de bezorgdheid die je uit over de argeloze verbouwing en bespuiting van gojibessen kan ik me overigens volledig vinden, die zal zeker niet bijdragen aan de heilzaamheid van de bessen. Het enige wat ik doe is mensen waarschuwen voor de mogelijke gevaren van gojibessen, en als ik de vele zorgwekkende reacties hierboven en -onder lees lijkt me dat geenszins overbodig… Groeten, Paul

  • Klaar ·

   Welk merk is dat, Hans?

 91. josh ·

  Goed artikel! Ik hou wel van dit soort artikelen, artikelen waar niet met de hype wordt meegeschreven, maar waar wordt onderzocht en genuanceerd.

  Reageer
  • Maira ·

   Wat is er dan precies onderzocht Josh? Ik vind dit artikel net zo slecht onderbouwd als de gezondheidsclaims.

 92. Gina ·

  Jee, wat een verschillende reacties!!! Toch wil ik het graag zelf gaan ondervinden. Ik zou alleen heel graag willen weten wat de aanbevolen hoeveelheid per dag is en of gojibessen passen in een koolhydraatarm dieet?

  Reageer
 93. Niels ·

  Deze week kochten we 500 gram gedroogde gojibessen. Drie van de vier gezinsleden aten er de eerste dag een aantal. Ik at er iets meer, ongeveer 15 stuks. De nacht daarop was verschrikkelijk: ik heb nog nooit zo veel overgeven en diarree gehad als water. Ik had het het ergste, degenen die wat minder ervan aten hadden het gelukkig in wat mindere mate, maar waren er ook goed ziek van. Het gezinslid dat de bessen niet wilde eten, mankeerde niets! Voor ons een bewijs dat de gojibessen de oorzaak waren. Ik vraag me af of er niet grondig onderzoek gedaan moet worden naar de toxische waarden van deze bes. Of is dit al gebeurd? Wie weet er meer over?

  Reageer
  • Herman ·

   Voor mij is dit een duidelijk bewijs dat niet de bes, maar pesticiden de oorzaak zijn. Te veel toeval dat iedereen die ze at er ziek van werd. Jij die het meeste had gegeten, werd het ziekst. Duidelijk toch. Jammer Paul, dat jij dit niet had doorzien.

  • Paul ·

   Beste Herman, Je kan dit duidelijk bewijs noemen, maar dat is het logischerwijs niet. Als er daadwerkelijk sprake is geweest van een lading gojibessen met daarin een hoeveelheid pesticiden die volstaat om volledige gezinnen ziek te maken, dan zou heel Nederland in oproer zijn geraakt. Waarschijnlijk ligt de situatie toch even iets complexer. Aangezien het onmogelijk is om aan de hand van 1 enkele, individuele situatie conclusies te trekken omtrent gecompliceerde kwesties, blijf ik liever ietwat voorzichtiger en genuanceerder met m’n uitspraken. Zulke aannames kun je immers alleen doen als er sprake is van duidelijke correlatie en liever nog causatie/causaliteit. Voor hetzelfde geldt heeft men binnen het gezin een gedeelde samenstelling qua darmflora of iets gegeten wat bedorven was… Het enige wat mij inmiddels duidelijk is, is dat er veel te veel mensen ziek worden na het eten van gojibessen om van toeval te kunnen spreken. Welke individuele gevallen door alkaloïden, eiwitten, pesticiden, kruisbesmetting, allergie, intolerantie, malabsorptie, anafylaxie, darmgebrek, besmetting met andersoortige bessen OF ongedefinieerde gezondheidsklachten of antinutriënten worden veroorzaakt, is simpelweg niet te bepalen zonder ze nader te onderzoeken. Overigens zijn er ook gevallen bekend waarbij mensen anafylactisch reageren op een enkele gojibes… Ik snap je beredenering, maar ik vind het veel te magertjes om van bewijs te kunnen spreken. Groeten, Paul

 94. mallory ·

  Weleens van het placebo-effect gehoord? Je denkt dat het werkt, dus voel je je beter. Een positieve instelling werkt beter dan een besje (dat hebben ook onderzoeken aangetoond). Er worden ook behoorlijke claims gemaakt betreffende gojibessen! Zo zouden ze kanker genezen en tumorgroei remmen… Kom nou toch; gewoon weer een hype! Als mensen gewoon eens hun levensstijl zouden veranderen, zouden ze echt dat besje niet nodig hebben. Eet gewoon een appel (of een framboos, schijnt ook superfruit te zijn)…

  Reageer
 95. alicia ·

  Ik ben echt gek op gojij bessen, maar zeker ook op de incabessen. Kennen jullie dat al? Meestal doe ik beide door de yoghurt.

  Reageer
 96. Jet ·

  Ik krijg slaap van die bessen. Ik heb het meermaals getest, en echt, ik krijg er slaap van!

  Reageer
  • Alexa ·

   Ben blij om dit te lezen! Ik heb ze vandaag voor het eerst gekocht en op mijn werk gegeten. Ik moet meer dan een uur rijden om thuis te komen en onderweg naar huis had ik de grootste moeite om mijn ogen open te houden en me te concentreren op de weg. Ik begreep er helemaal niets van, want zo moe voelde ik me niet. Ik had al het idee dat het waarschijnlijk door de bessen kwam. Jammer.

 97. Frank ·

  Ik kreeg na het eten van gojibessen een sterk allergische reactie in mijn gezicht: opgezwollen wangen, rood en branderig gevoel. Balen! Nog een vraagje: als dit familie is van de nachtschaden, kun je ze dan koken om het gif af te breken? Of stel je voor om ze liever helemaal te bannen? Met vriendelijke groet, Frank

  Reageer
 98. Wilma ·

  Vorig jaar zomer ben ik begonnen met de gojibessen en voelde me er heel goed op. Maar ik kreeg ineens enorme maagpijn. Niets hielp daartegen, alleen toen ik gestaakt was met het eten van de bessen, ging de maagpijn over. Ik vond dit jammer omdat ik wel merkte dat ik meer energie ervan kreeg. Enige weken geleden ben ik weer begonnen om te kijken of het weer zo ging. Tot nu toe heb ik geen maagpijn gehad, dus ik hoop dat het zo blijft.

  Reageer
  • Paul ·

   Het is niet gek dat je van gedroogde gojibessen energie krijgt; ze bestaan immers grotendeels uit (vruchten)suiker. Energietoename is dan ook niet per definitie een geldige reden om gojibessen te eten. Als je maag protesteert, zou ik toch zeker naar je maag luisteren.

 99. ineke ·

  Na 1 dag gebruik is mijn gezicht opgezwollen en branderig. Op de verpakking staat geen waarschuwing of dosering… Ik ben er klaar mee!

  Reageer
 100. Anna ·

  Als mensen wat lezen over gezondheid (wel of niet waar) denken ze altijd dat het zo is en geven erg veel geld uit. Gezondheid kan je echter niet kopen. Als dat zo was, hadden onze artsen allang iets van deze bessen gemaakt. Gr. Anna

  Reageer
  • johanna ·

   DIt is natuurlijk heel naief. Intussen is wel bekend dat de farmaceutische industrie geen onderzoek verricht naar geneesmiddelen waar geen geld aan te verdienen is, of geen patent op kan worden verkregen (zoals dingen uit de natuur)

 101. Sandy ·

  Los van de voedingswaarde en het eventuele vitaminen-, mineralen- en aminozuur-gehalte, denk ik dat je je goed moet bedenken dat de gedroogde goji-bessen van heel ver komen. De import vindt plaats met overige zuidvruchten en de kans op schimmelvorming en daaruit voortvloeiende toxinen is steeds reëel aanwezig.

  Reageer
 102. goji ·

  Giftig? haha, kijk even wat goji bessen met je bloed doen… binnen 36 uur: http://www.youtube.com/watch?v=40mvty0EM2o… Acid is for Batteries, Not for Healthy People. Dr. Victor A. Marcial-Vega Renowned Oncologist and Medical Researcher–John Hopkins trained. Clinical Study of Goji reducing the Acidity in the blood. Aangezien de FDA in bed ligt met de farmaceutische en voedselwaren vrinden… hoef je niet veel betrouwbare info van hen te verwachten… En de gedroogde bessen zijn al goed voor je, maar VERS zijn ze 10x sterker dan gedroogd..kortom je kan ze ook zelf verbouwen in je tuin. Zuurstof is overigens ook giftig… En toch ademen we er 100-den liters per dag van in…

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Goji, Bedankt voor je reactie. Persoonlijk vind ik de informatie die in het filmpje wordt overgedragen erg misleidend; ikzelf zou hier dan ook niet blindelings op vertrouwen. Een groot deel van de eigenschappen die middels dit filmpje aan (de antioxidanten in) gojibessen worden toegeschreven, zijn namelijk volledig uit de lucht gegrepen. Bovendien verschilt de antioxidantsamenstelling van gojibessen helemaal niet zo veel van die van gangbare vruchten die je in de supermarkt vind en die geen atropine bevatten. Daarnaast vind ik je vergelijking met zuurstof enigszins kort door de bocht… Zuurstof is inderdaad giftig voor mensen, maar enkel in extreem hoge concentraties en onder extreem hoge partiële druk. Omdat zuurstof echter continu wordt verbruikt en omgezet door je cellen, ontstaat er echter niet zomaar een overschot, tenzij je bijvoorbeeld extreem hevig hyperventileert. Ook voor overdruk hoef je niet bang te zijn, tenzij je te diep duikt of andere extreme dingen doet. De giftige stof in gojibessen wordt echter niet uitgeademd, maar komt in je bloedbaan, cellen en weefsels terecht. Je hebt overigens wel een punt; in principe is alles giftig naarmate je er te veel van binnenkrijgt… Het eerste basisprincipe van de toxicologie is namelijk als volgt: ‘alleen de hoeveelheid maakt het vergif’. Hiermee wordt bedoeld dat iedere stof schadelijk is als je er te veel van binnenkrijgt. Van sommige stoffen kun je enorme hoeveelheden eten voordat je er ziek van wordt; andere stoffen zijn al dodelijk in minuscule hoeveelheden. Een product waar naar verhouding veel heilzame stoffen in zitten, noemen we gezond. Een product dat verhoudingsgewijs veel schadelijke stoffen bevat, noemen we giftig. Het één sluit het ander echter niet uit. Zo hebben nagenoeg alle gezonde voedingsmiddelen ook schadelijke stoffen in zich; en vele giftige producten hebben tevens heilzame eigenschappen. Een product wordt doorgaans als “eetbaar” beschouwd als de voedingskundige voordelen ervan ruimschoots opwegen tegen de potentiële nadelen. Bovendien mogen eventuele nadelen niet té schadelijk zijn voor de gezondheid, dus niet ziekmakend of gevaarlijk zijn. Om die reden raad ik iedereen te allen tijde aan om alles met mate te eten en drinken. Zelfs supergezonde voedingsmiddelen worden immers ongezond als je er te veel van eet. Groeten, Paul

 103. fre-tnel ·

  Ik eet de bessen al een tijdje, mijn acne is er door weggegaan en mijn huid is gezonder geworden. Met fitness heb ik meer energie en ik voel me helderder na het eten van de bessen. Mijn focus en concentratie zijn hoger, waardoor mijn reactie ook sneller is. Geen klachten ondervonden. En ze zijn nog lekker ook!

  Reageer
 104. Arno (68 jaar) ·

  Ik gebruik de gedroogde besjes al zo’n drie jaar en ik voel me stukken beter. Veel energieker, niet zo veel verkouden, uithoudingsvermogen is beter en ik zie er gewoon beter uit. Alleen al door het feit dat je je beter voelt door zo’n besje, is het voor mij al de moeite waard om die vruchtjes elke dag te nemen. Mijn beginnende reumatische klachten zijn weg, m’n suikerspiegel en cholesterol zijn goed en heb geen hartklachten. Ik rook (10 sigaretten per dag) en drink af en toe een borreltje en voel me uitstekend! Gojibessen zijn best lekker en echt waar; je voelt je stukken beter.

  Reageer
  • pussycat ·

   Beste Arno, Ik ben het helemaal met je eens. De leverfunctie van mijn man is verbeterd en ons beider cholesterol is gedaald tot normaal. Als je niet teveel eet en niet dagelijks, maar om de dag, werkt het naar mijn gevoel wel. Het is ons geadviseerd door onze voedingsdeskundige die al meer dan 20 jaar voeding e.d. studeert. Ik vertrouw op mijn gevoel en dat is prima. Ik voel me vitaler, mijn huid ziet er gezonder uit enz. Ik vind dat iedereen moet doen wat die denkt dat goed voor hem is. Media en social media dramatiseren altijd en zolang mensen zich goed voelen bij wat ze doen en de bloeduitslagen oké zijn, so what.

 105. Unica ·

  Ik eet er hooguit een paar per dag, zuig er een beetje op tot ze geheel gesmolten zijn… Een beetje fris-zoet van smaak, ze maken ook dat ik minder behoefte heb aan zoetigheid. Wat ik vooral ervaar is helderder denken en meer energie…

  Reageer
  • wcmschakelaar ·

   Bezig geweest met de bokshoorn, gesnoeid, stekken van gemaakt etc. Geprikt aan de dorens. Zou dat de oorzaak kunnen zijn van bulten die ik toen kreeg?

  • Paul ·

   Beste WCM Schakelaar, Dat is zeer goed mogelijk. De bladdoornen en takdoornen van vele planten bevatten namelijk giftige en irriterende stoffen. Volgens het Belgische Antigifcentrum zijn van de boksdoorn alle delen giftig, zo ook de doornen. De bessen zouden echter de hoogste concentratie gifstoffen bevatten.

 106. ptr ·

  Ik gebruik gojibessen nu al geruime tijd en voel me beter, actiever, en ook mijn libido is verbeterd.

  Reageer
  • Raymond ·

   Nee, al die E-nummers in meer dan 6000 voedingsmiddelen zijn zo gezond voor je?! Als mensen ze nou willen eten of drinken of whatever… moeten ze toch zelf weten. En zo giftig zijn ze niet want er is nog niemand aan overleden (al 5000 jaar niet).

  • Paul ·

   Beste Raymond, Dat bepaalde E-nummers ongezond zijn, betekent natuurlijk niet dat gojibessen gezond zijn, dit zijn twee volkomen losstaande gegevens. E-nummers zijn overigens grotendeels natuurlijk en volkomen onschadelijk (paprika, citroenzuur etc.). Zelfs synthetische E-nummers zijn in veruit de meeste gevallen (al dan niet versleutelde) stoffen uit planten en vruchten, waaronder bessen. Het zou me zelfs niet verbazen als er een E-nummer bestaat dat kan worden herleid tot een stof uit de gojibes. Hoe dan ook is atropine echt gevaarlijk. Het wordt in lage concentraties toegediend als verdovend middel, voornamelijk binnen de palliatieve zorgverlening. De stof kan hallucinaties en psychoses veroorzaken en bij overdosering hartritmestoornissen en de dood tot gevolg hebben. Het is dan ook zeker niet uitgesloten dat er in het verleden mensen zijn omgekomen als direct of indirect gevolg van overconsumptie van gojibessen. Gojibessen komen dan ook niet voor niets met grote regelmaat in opspraak. Overigens ook vanwege gevaarlijke restanten van gewasbeschermingsmiddelen die bij de teelt van gojibessen worden gebruikt. Om deze reden kregen slechts 2 van de 13 Chinese gojibessenleveranciers in 2010 een certificering om gojibessen te leveren aan Europese landen. Ik vind enige nuancering en voorzichtigheid dan ook echt op zijn plaats. Met vriendelijke groet, Paul

  • eric ·

   Wie/wat is de bron van dit overdreven negatieve verhaal?

  • Paul ·

   Beste Eric, De bronnen staan in het artikel vermeld in de vorm van hyperlinks of worden aangegeven met de term ‘bron’. Groeten, Paul

  • Monique ·

   Hallo, Ik heb na eten van handje gojibessen enorme maagkrampen.Kan iemand dat verklaren???

  • Paul ·

   Beste Monique, Dit komt doordat je lichaam overgevoelig is voor (en dus slecht reageert op) een stof in de gojibessen, waarschijnlijk atropine. Je kunt echter ook allergisch zijn voor bepaalde eiwitten in de besjes. De stoffen die allergieën uitlokken zijn namelijk altijd eiwitdeeltjes en bessen behoren tot de meest eiwitrijke vormen van fruit. Tot slot kan er nog sprake zijn van intolerantie of malabsorptie, maar zonder nader onderzoek blijft het een beetje koffiedik kijken. Al met al duidt maagpijn meestal op een overgevoeligheids- of ontstekingsreactie, en als maagpijn direct na het eten van een specifiek voedingsmiddel (in dit geval gojibessen) ontstaat, dan is het niet onaannemelijk dat het voedingsmiddel de veroorzaker of aanstootgever is. Dit neemt overigens niet weg dat er weer een onderliggende oorzaak kan zijn voor de slechte reactie op de gojibessen, bijvoorbeeld een maagzweer. Als je last van je maag houdt of opnieuw last krijgt, lijkt het me niet onverstandig om contact op te nemen met je huisarts. In ieder geval veel beterschap toegewenst. Met vriendelijke groet, Paul

  • Mara ·

   Ja, Ik krijg ook maagkrampen na het eten van gojibessen en vroeg me af hoe dit komt. Ik ben er een keer de hele dag misselijk van geweest, maar wist niet zeker of het van de bessen kwam. Nu weet ik het zeker. Ik neem ze niet meer.

  • Paul ·

   De volgende 3 aspecten zijn het meest aannemelijk als veroorzaker van maagklachten in gojibessen: 1) Felle reactie op atropine; een natuurlijke, vrucht-eigen neurotoxine. 2) Allergische reactie op bepaalde fruiteiwitten/aminozuren in de gojibes. 3) Vergiftigingsverschijnselen door residuen van niet-organisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen zoals zwaveldioxide (E220). Let wel dat vooral 1 & 3 sterk kunnen verschillen per gojibes(producent).

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.