Op talloze websites en binnen allerhande social media en sociale netwerken gaat het gerucht rond dat de vrucht van de graviolaboom, genaamd “zuurzak”, een kankerremmende werking heeft. Sterker nog de Graviola Vrucht zou een 10.000 maal sterkere werking hebben tegen kanker dan klassieke chemotherapie. Maar hoe komt men hierbij; wat is waarheid en wat is onzin? Hierbij de nodige opheldering…

Wat is een Graviola Vrucht?

De zuurzak (de verzamelvrucht van de graviola) is een smaakvolle vrucht met de volgende eigenschappen:

 • Peervormig + stekelig
 • Formaat: grootte tussen de 20 en 60 centimeter
 • Donkergroene schil, wittig-groen gespikkeld
 • Gewicht: 0,5 tot bijna 7 kg
 • Ruitjespatroon, met in ieder ruitje een gebogen stekel
 • Soms lichtelijk gekromd qua vorm
 • Enigszins afgeplat

Een kleine guanabana is zo groot als een vuist; een groot exemplaar kan de afmetingen van een volwassen mensenhoofd evenaren.

Het vruchtvlees van de “zuursop” is sneeuwwit. Volrijp is het vruchtvlees van de graviola zeer zacht, vezelig en pappig. De guanabana is bovendien sappig en zoetzuur van smaak. De vruchten bevatten talloze grote zaden.

Herkomst & benaming

Van oorsprong groeien graviolabomen –en daarmee dus ook de zuurzakken– uitsluitend in het Caribisch Gebied (Cuba, Jamaica e.a.) en Centraal-Amerika (Mexico, Panama e.a.) en in kleinere getalen in Zuid-Amerika (Colombia, Brazilië, Ecuador, Peru, Venezuela e.a.) en Afrika (Congo). Door de jaren heen werd de zuurzak echter gecultiveerd in talloze landen met een tropisch klimaat. De vrucht van de graviolaboom staat bekend onder talloze namen. De bekendste hiervan zijn:

 • Annona muricata
 • Guanábana (Spaans)
 • Sour Sop / Soursop (Engels)
 • Zuurzak / Zure Sop / Zuursop (Nederlands)
 • Sopfruit / sopvrucht (bijnaam)
 • Graviola (Portugees)
 • Prickly Custard Apple (bijnaam)
 • Pawpaw (Braziliaans)
 • Bijnaam: Soursapi
 • Guyabano (Filipijns)
 • Frans: Corossol

De graviolaboom behoort tot de familie van vla-appelbomen oftewel custard-appelbomen. De familie staat ook wel bekend als “Annona” of ‘Annonacae’. De precieze boom waaraan de zuurzak groeit heet ‘Annona muricata’.

Let op: De zuurzak wordt nog weleens onterecht aangeduid als Durian Balando of Doerian, maar dit betreft een aanverwante vruchtsoort.

Gebruik in gerechten & recepten

De smaak van guanabana wordt nog weleens beschreven als een combinatie van aardbei en ananas met zuursige citrusondertonen en een onderliggende romige sensatie als die van kokosnoot of banaan. Al is er ook een enkeling die de smaak van zuurzak doet denken aan kaas!?

De vruchtenpulp van de zuurzak wordt van oudsher gegeten in talloze landen. De pulp van de guanabana wordt daarnaast verwerkt in allerhande drankjes en gerechten. Hierbij valt te denken aan:

 • Pure graviola-pulp (vooral als dessert)
 • Smoothies & frisdranken
 • Snoepjes & fruitrepen
 • Sorbet & ijsgerechten
 • Verse fruitsappen (met name straatventers)
 • Agua Fresca: Colombiaans drankje op basis van melk + guanabana
 • Dodol Sirsak (“sweetbread“): ingekookte zuurzakpulp en suiker
 • Bier (o.a. het Amerikaanse ‘Rolle Bolle Seasonal Ale’ en het Braziliaanse ‘Cerveja Way Beer Sour Me Not Graviola’)

De zuurzak levert een eetbare witte pulp die relatief rijk is aan vezels en heeft een kern van oneetbare zwarte zaden.

Waar kun je guanabana kopen?

Guanabana oftewel zuurzak kun je via internet kopen en bestellen. Hele vruchten van +/- 5 tot 7 kilo zijn logischerwijs duur om te laten verschepen, maar schaaltjes graviola-vruchtenpulp zijn relatief gemakkelijk leverbaar. Ook zijn er volop vruchtendrankjes en smoothies op basis van guanabanapulp te koop, zowel via internet als bij de meeste toko’s. Daarnaast zijn ook zuurzakken nog weleens in zijn geheel op markten en in toko’s te vinden.

Let op: een beetje vruchtenpulp zal geen zoden aan de dijk zetten, maar geconcentreerde supplementen in pil- en poedervorm zijn daarentegen een potentieel gezondheidsrisico!

Nieuwe ontdekking!?

Veel artikels openen als volgt… “Wetenschappers deden onlangs een schokkende ontdekking: diep in het regenwoud van de Amazone groeit de graviola, een boom die voor een medische revolutie kan zorgen.” Deze en vele andere enerverende intro’s doen niets anders dan de aandacht van lezers trekken. Gezondheidsclaims en samenzweringstheorieën worden grifweg uit de duim gezogen en feiten worden domweg verdraaid… Veelal om een fascinerend beeld te schetsen, maar vaak ook om mensen tot de aankoop van dure graviola-supplementen over te halen…

Oud nieuws…

De zuurzak, guanabana oftewel soursop werd namelijk niet pas in de jaren negentig ontdekt zoals vele websites onterecht claimen. In de tweede helft van de 17e eeuw was er op Curaçao al een grote plantage en slavenmarkt genaamd Zuurzak waar men op grote schaal guanabana verbouwde. En er werd al onderzoek naar de zuurzak gedaan in 1970. Al met al is de graviola dus niets nieuws onder de zon.

Sterker nog: yoghurtmerk ‘Optimel Variaties’ en sapmerken ‘Riedel Appelsientje DubbelDrank’ en ‘Rubicon’ verwerken al geruime tijd zuurzak in hun producten onder de Spaanse noemer guanabana.

Plotselinge populariteit…

Maar waarom is de graviola vrucht dan ineens zo populair? Dat komt doordat er via talloze websites en sociale netwerken het bericht wordt verspreid dat de graviolaboom een kankerremmende werking heeft, en wel 10.000 keer sterker dan klassieke chemotherapeutische medicamenten. Men suggereert dat het om een baanbrekende ontdekking gaat die per ongeluk uit de doofpot van de farmaceutische industrie is gelekt. Het zouden overigens niet alleen de vruchten (zuurzakken), maar vooral ook de bladeren van de graviola-boom zijn die kanker kunnen genezen.

Het bericht over de kankerremmende werking van de zuurzak ofwel guanabana werd overigens ook in 2006 en 2010 al eens grootscheeps verspreid, maar kreeg toen beduidend minder aandacht dan nu (2013)… Waarschijnlijk vanwege het huidige bereik van Facebook en Twitter (dat natuurlijk immens is). Bovendien wordt het steeds makkelijker om supplementen te verkopen, en de meeste websites die lovend zijn over de guanabana verkopen (absurd dure) zuurzaksappen, -supplementen en -extracten.

Niet uniek

De laatste jaren wordt er elke maand wel weer een “nieuwe ontdekking” gehypt die als unieke superfruit wordt gepropageerd. De zuurzak heeft hartstikke veel broertjes en (verre) neefjes, waaronder de zoetzak, pawpaw, bergzuurzak, wilde custardappel, atemoya, cherimoya, marolo, aligator-appel, prairiebanaan, nangka, broodvrucht en roomappel. De kans zit er dan ook dik in dat één van deze tropische vruchten volgende maand of anders volgend jaar opduikt als “heilzame super-ontdekking” op talloze websites en sociale media.

Tip: Als je ervan overtuigd bent dat de guanabana ofwel zuurzak gezond is, eet dan een portie verse vruchtenpulp, maar ga niet aan de haal met vage guanabana-supplementen die wonderen beloven.

Medicinale werking van zuurzak

De websites die guanabana propageren als kankervernietigend medicijn verkopen doorgaans extracten van het vruchtvlees. Dit is een vreemde zaak, want de onderzoeken die suggereren dat graviola een kankerremmende werking zou kunnen hebben, laten duidelijk zien dat juist de pitten en bladeren de meeste potentie in zich dragen wat betreft anticarcinogene werking.

De ovaalvormige, gaafrandige bladeren van de graviola-boom staan uitgespreid en zijn tot 20 centimeter lang. Van boven zijn de bladeren donkergroen en glanzend en van onderen lichtgroen en dof. De bladeren van de zuurzak worden van oudsher gebruikt als medicijn tegen hoge bloeddruk. Ze worden verwerkt in theeën en zalven, maar ook gebruikt om vlees in te verpakken.

Al met al is de hele kwestie rondom graviola dusdanig complex en verwarrend dat er maar weinig eenduidige en steekhoudende informatie over te vinden is. Zowel tegenstanders als aanbieders spreken zichzelf continu tegen.

Dus…

Er schuilt absoluut waarheid in de positieve verhalen over guanabana. De onderzoeken die tot nog toe zijn afgerond zijn zelfs veelbelovend te noemen. Zo heeft men aangetoond dat bepaalde stoffen in de guanabana werkzaam zouden kunnen zijn tegen:

 • Blaas- & prostaatkanker
 • Alvleesklierkanker
 • Longkanker
 • Borstkanker
 • Dikkedarmkanker
 • Eierstok- & baarmoederhalskanker
 • Huidkanker

Overdrijving

Bepaalde aspecten van guanabana-extracten kunnen worden vergeleken met die van het middel Adriamycin, een klassiek chemotherapeutisch medicijn. In specifieke (zeldzame) gevallen heeft graviola zelfs méér potentie. De 10.000 maal sterkere werkzaamheid die her en der wordt vermeld is echter uit de lucht gegrepen en geenszins gebaseerd op onderzoek van de ‘Catholic University of South Korea’ zoals vele websites veronderstellen.

Allereerst bestaat er geen universiteit onder deze exacte benaming, en deze universiteit heeft dan ook geen studie gepubliceerd in de Journal of Natural Products, wat vele tientallen websites wel beweren. Waarschijnlijk wordt er gedoeld op de ‘Catholic University of Korea’, maar ook deze universiteit heeft nooit gepubliceerd over guanabana. Wel werd er in 2001 een belangwekkende studie naar 12 geïsoleerde stoffen uit guanabana-zaden in de Journal of Natural Products gepubliceerd door de Taiwanese ‘Kaohsiung Medical University’. Het artikel is bekend onder de noemer ‘Novel Cytotoxic Annonaceous Acetogenins from Annona Muricata; F.R. Chang; July 2001’ (J. Nat. Prod., 2001, 64 (7), pp 925–931)…

Uit bovengenoemde studie blijkt dat de selectiviteit van de werkzame stoffen in graviola het meest waardevolle aspect van de zuurzak is. Er zijn 12 stoffen onderzocht, namelijk:

 • Muricine A, B, C, D, E, F & G
 • Muricatetrocine A & B
 • Longifolicine
 • Corossoline & Corossoloon

Al deze stoffen bleken tot op zekere hoogte kwaadaardige cellen te remmen of vernietigen, terwijl gezonde cellen intact bleven. Bij chemotherapie worden daarentegen alle reproductieve cellen vernietigd, waardoor typerende bijverschijnselen ontstaan zoals haaruitval, misselijkheid en algehele malaise.

Ook is aangetoond dat extracten van de zuurzak een antivirale, antibacteriële en anti-parasitaire werking zouden kunnen hebben.

Maar gezond of niet?

De guanabana vrucht is gezond in de zin van ‘rijk aan nuttige voedingsstoffen’. Zo bevat de zuurzak flinke hoeveelheden vitamine C, B1 en B2. Reageerbuistests laten bovendien zien dat het fruit van de graviola een remmende werking zou kunnen hebben op bepaalde kanker- en ontstekingsvormen. Let wel: dit betekent niet dat de zuurzak je beschermt tegen kanker en dodelijke infectieziekten zoals vele andere websites wél vermelden.

Nadelen & gevaren van graviola

Graviola beschikt over talloze werkzame stoffen, waarvan nog maar een klein deel in kaart is gebracht. Tot nu toe weet men van het bestaan van:

Annonaceum, acetogenine, annocataline, annohexocine, annomonicine, annomontacine, annomuricatine A & B, annomuricine A & E, annomutacine, annonacine, annonacinone, annopentocine A & C, cis-annonacine, cis-corossolone, cohibine A & D, corepoxilone, coronine, corossoline, corossoloon, donhexocine, epomuricenine A & B, gigantetrocine A & B, gigantetrocinoon, gigantetronenine, goniothalamicine, iso-annonacine, javoricine, montanacine, muracine A & G, muricapentocine, muricatalicine, muricataline, muri-catenol, muricatetrocine A & B, muricatine D, muricatocine A & C, muricine H, muricine I, muricoreacine, murihexocine 3, murihexocine A & C, murihexol, murisoline, robustocine, rolliniastatine 1 & 2, sabadeline, solamine, uvaramicine I & IV, xylomaticine.

De belangrijkste werkzame, (mogelijkerwijs) kankerremmende stof in zuurzak is annonacine. Helaas fungeert dit stofje tevens als neurotoxine oftewel zenuwgif. Men heeft zelfs al aangetoond dat deze stof een atypische vorm van de degeneratieve ziekte van Parkinson kan veroorzaken (gedetailleerde bron). Guanabana hoeft heus niet gevaarlijk te zijn als je zo af en toe wat pulp eet. Het is echter alles behalve raadzaam om geconcentreerde guanabana-supplementen in de vorm van tabletten of poeders in te nemen. Hier kunnen immers hele hoge concentraties annonacine in voorkomen.

Het grootste gevaar van de hype rondom graviola schuilt erin dat mensen ervan overtuigd kunnen raken dat je kanker kan voorkomen door enorme hoeveelheden zuurzak te eten. Of erger nog: dat kankerpatiënten gaan denken dat guanabana volstaat om reeds aanwezige kanker te bestrijden en om die reden geen reguliere medische stappen ondernemen. Je kunt je wellicht voorstellen dat dit soort ontwikkelingen een dodelijke afloop kunnen hebben.

Sceptisch

Lovende verhalen over vruchten en ellenlange tirades over “conspiracy theories” en doofpotpraktijken vragen om scepsis. Zo wordt er op allerhande websites vermeld dat er sprake is van één, enkel, opzienbarend onderzoek naar guanabana dat door de farmaceutische industrie in de doofpot zou zijn gestopt. Zinnen die worden gebruikt zijn onder andere: “De resultaten schokten de onderzoekers: de Graviolaboom bewees een kankerdodende dynamo te zijn.

Dit is natuurlijk klinkklare onzin. Er zijn talloze onderzoeken naar zuurzak gedaan, waarvan de meeste gewoon openbaar zijn (zie deze link naar PubMed). De onderzoeken zijn simpelweg nog lang niet afgerond, waardoor een eventueel medicijn nog op zich laat wachten. Volkomen logisch, want gemiddeld zit er twaalf jaar tussen de ontdekking van een nieuwe werkzame stof en de beschikbaarstelling van een geneesmiddel op basis van deze stof voor patiënten.

De grootste farmaceut (waarvan de naam overigens niet wordt genoemd) zou maar liefst 7 jaar bezig zijn geweest om extracten van de guanabana te synthetiseren. Op natuurlijke stoffen kan namelijk geen patent worden aangevraagd, maar op synthetische stoffen wel. Deze pogingen zouden uiteindelijk mislukt zijn, waarna de hele affaire in de doofpot zou zijn gestopt en waardoor wij arme mensen het zonder guanabana moeten stellen…

Niets is echter minder waar: stoffen moeten uit de zuurzak worden gehaald en worden geïsoleerd/gerepliceerd zodat er niet ook nog eens grootscheeps onderzoek hoeft te worden gedaan naar de honderden andere stoffen die voorkomen in de guanabana-vrucht. Wetenschappelijk onderzoek naar een volledige vrucht is onbegonnen werk, vandaar dat er altijd bepaalde stoffen worden geïsoleerd en onderzocht.

Samenzweringstheoreten hebben simpelweg een klok horen luiden, maar zijn zich niet eens bewúst van de klepel…

Ongegeneerde gezondheidsclaims

De gezondheidsclaims betreffende de graviolavrucht guanabana gaan echt héél erg ver. Zo is op verscheidene websites het volgende te lezen:

De zuurzak heeft bewezen alle vormen van kanker te genezen. Naast kankerbestrijder bestrijkt Graviola een breed spectrum in het bestrijden van bacteriële en schimmelinfecties. Bestrijdt wormen en parasieten die het lichaam zijn binnengedrongen en is een uitstekend middel tegen depressies, stress en nervositeit.

Eigenlijk zegt de eerste zin al genoeg. Hoe kan er bewijs zijn gegenereerd dat een bepaald middel in staat is om alle vormen van kanker te genezen? Er zijn immers meer dan 100 verschillende soorten en talloze subklassen van kanker. Zulk grootscheeps onderzoek is onmogelijk “in het geheim” uit te voeren.

De kans dat het veronderstelde “bewijs” bestaat is overigens op geen enkele manier plausibel te noemen en gaat alle logica te buiten.

Illegale supplementen

Doordat talloze mensen via websites en sociale media laten blijken in de werking van guanabana te geloven, spelen steeds meer bedrijven in op deze hype. Ze brengen illegale medicamenten op de markt omdat de interesse erin en de enorme vraag ernaar evident zijn.

Zo verkocht Bioque Technologies in 2008 al eens medicatie onder de noemer ‘Serum GV’ op basis van guanabana. Het bedrijf claimde dat het medicament kanker zou voorkomen en genezen. Bioque Technologies verdiende bijna 9 miljoen dollar met dit product, maar moest dit bedrag uiteindelijk op laste van de rechter terugbetalen aan diens klanten. Hoewel ‘Serum GV’ inmiddels van de markt is verdwenen, zie je her en der toch weer vergelijkbare producten de kop op duiken (al zijn de gezondheidsclaims ietwat subtieler).

Vervolgonderzoek vereist

Het punt is dat de mogelijkerwijs bruikbare werkzame stoffen uit de zuurzak eerst moeten worden getest op vrijwillige testpersonen. Iets dat in een reageerbuis werkt hoeft immers niet per definitie werkzaam te zijn in een mensenlichaam. En nog belangrijker: in een mensenlichaam kan schade worden aangericht aan cellen, weefsels en organen; in een reageerbuis niet. Wel is er op muizen getest, maar ook dat volstaat niet om definitieve uitspraken te kunnen doen. En al zou dat wel zo zijn, dan is er alsnog veel méér en diepgaander onderzoek nodig. Al met al is het nog veel te vroeg om aan te nemen dat graviola oftewel guanabana al dan niet kanker in mensen kan voorkomen of genezen.

Conclusie

Bakstenen en brood zouden kanker veroorzaken, maar niet iedereen die brood nuttigt in een bakstenen huis krijgt te kampen met kanker. Talloze plantaardige fytonutriënten daarentegen, zouden kanker kunnen voorkomen of genezen, maar niet iedere veganist blijft levenslang kankervrij… Al met al zal de waarheid omtrent graviola ergens in het midden liggen.

Als je wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van guanabana, nuttig dan het vruchtvlees. Via internet kun je schaaltjes met vruchtenpulp bestellen en er zijn zelfs drankjes verkrijgbaar waarin deze vruchtenpulp reeds is verwerkt. En als je heel veel geluk hebt vind je de guanabana-vrucht in zijn geheel op de markt of bij de lokale toko. En ga dus liever NIET aan de haal met geconcentreerde graviola-supplementen (pilletjes en poedertjes).

Al met al zijn er talloze websites die graviola-capsules aanbieden als het ultieme medicijn tegen kanker. Dit soort informatie is echter gebaseerd op inaccurate interpretaties en overhypte nonsens en geenszins gebaseerd op wetenschappelijke bewijslast.

236 Reacties

 1. Woon dikwijls in Colombia en mijn vrouw maakt dikwijls lekkere drank van de zuurzak. Bijna elke week, maar niemand lult hier over medicijn voor kanker. En de oudere mensen gebruiken hier veel planten voor hun gezondheid. Had ook een boom in mijn tuin. Maar het duurt heel wat jaren voor je vruchten krijgt. Dus gewoon gelul, maar wel lekker. Groeten henk

 2. Waarom moeten er toch altijd zo van die twee verschillende kampen zijn? Kunnen we niet gewoon gebruik maken van het beste van beide werelden? Ik heb op dit moment zelf te maken met kanker en ben er in mijn zoektocht naar de beste behandeling maar al te vaak tegenaan gelopen dat de alternatieve kant (die beweert me te kunnen genezen met een paar druppels jodium en een glas citroensap in de ochtend) minstens zo fanatiek is als de reguliere kant die me wil vergiftigen met niet goed afgestemde en veel te zware medicatie die voor de rest van mijn leven onherstelbare schade zal veroorzaken. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een combinatie van beide kanten: ‘Integratieve oncologie’ noemen ze dat met een mooi woord. Reguliere medicatie in lagere en toch zeer efficiënte doseringen samen met behandelingen uit de complementaire geneeskunde die bewezen effectief gebleken zijn. Gebruik ik Graviola (naast tal van andere natuurlijke middelen om mezelf te ondersteunen)? Ja. Ik vind het simpelweg een erg lekkere thee en drinken moet je toch, dus ik kies voor Gravialo en andere heilzame kruidenthee. Door alles wat ik zelf al doe heb ik een agressieve kankersoort nu al stop weten te zetten en de (reguliere) artsen begrijpen er niks van. Zie ik Graviola als een wondermiddel dat op zichzelf al mijn problemen als sneeuw voor de zon zal doen verdwijnen? Nee, absoluut niet. Ik geloof in de heilzame werking, maar ben alsjeblieft realistisch. Wondermiddelen bestaan niet, niet regulier en niet alternatief. Er zijn zeker bijzondere verhalen van mensen die op geheel natuurlijke manier genezen zijn, maar laten we niet vergeten dat we vaak alleen de succesverhalen horen. Kies wat bij jou past, maar blijf wel kritisch. Ik ben absoluut niet voor of tegen het een of het ander en ik vertrouw de farmaceutische industrie ook niet in bepaalde opzichten, maar zoals Paul zegt: reguliere doktoren kunnen ook levens redden, zeker als er snel gehandeld moet worden. Vergaar kennis, stel vragen en leer waar je ze wel en waar niet voor kunt gebruiken. Vergeet niet dat zij in dienst staan van jou en niet andersom. Het is jouw lijf en jij bepaald. Maar dit geldt zeker ook voor therapeuten in het alternatieve circuit. Ik heb de meest opdringerige verzoeken en adviezen gehad uit die hoek waar ik niet om vroeg. Kanker is een serieuze aandoening. Mensen/artsen die beweren dat ze jou wel even beter zullen maken, zijn de degenen bij wie je het hardste weg moet rennen.

 3. Beste Paul, Je conclusie t.a.v. de graviola vrucht / zuurzak is helder geformuleerd. En terdege onderbouwd. Mijn dank. Daarnaast: ik ben gestopt met het lezen van de reacties. Grof gezegd: wat een onzin en wat lezen ze jouw antwoorden slecht: onmacht / onkunde of onwil? Of wellicht, zoals jij ook empathisch stelt: hun laatste strohalm / hoop tegen beter weten in overlevingsmodus. Waarom ik eigenlijk reageer is om je te complimenteren met je beleefde reacties. En dat keer op keer op keer. Respect!!! Met vriendelijke groet, Informatie zoeker

 4. Jou artikel is puur gericht om de werking van zuurzak te verdoezelen. Geloof je nou daadwerkelijk dat de farmaceutische industrie de werking van alternatieve middelen als graviola door zou geven aan hun consument als er niets aan te verdienen valt? Waarom wordt de werking van cannabis olie bijvoorbeeld niet erkend als werkende middel tegen kanker, terwijl mensen die terminaal verklaard zijn toch nog genezen zijn na het gebruik van cannabis olie? Zij hebben de monopoly op onze gezondheid. Kanker is een grote goudmijn die tot het uiterste uitgespit wordt. Ze verdienen per jaar circa 2.8 Miljard euro aan het “bestrijden” van deze ziekte. Als mensen zouden beseffen dat er goedkope alternatieve middelen zijn zou de farmaceutische industrie minder verdienen. Daarom wordt de werking van deze middelen in diskrediet gebracht.

  • Ik citeer jouw bericht: “Jou artikel is puur gericht om de werking van zuurzak te verdoezelen”… Waar zou dat in hemelsnaam uit moeten blijken??? Ik citeer mijn eigen conclusie: “Al met al zal de waarheid omtrent graviola ergens in het midden liggen. Als je wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van guanabana, nuttig dan het vruchtvlees.” Echt, soms…

  • Hoi Marcel, je heb groot gelijk, ik heb prostaat kanker met uitzaaiingen ik gebruik nu 2 maanden guanabana 2 maal per dag een groot glas, en andere natuur producten de PSA waarde was toen ik naar zuid America ging 248.8 na 2 maanden is het gezakt naar 1.76 dus vertel mij niet dat het niet werkt, de farmaceutische industrie weet dit ook, ik weet dat hier in Colombia hele goede resultaten worden bereikt, ik kan het ook iedereen aanraden.

  • Vandaar ook dat ik voorstander (althans, geen tegenstander) ben van de consumptie van guanabana. Het enige dat ik afraad, is de inname van overgeconcentreerde zuurzaksupplementen die overal de kop op duiken.

  • ‘Supermarktvoer’ is nogal een veralgemeende en generaliserende term. Ja, ik eet –bewust, kritisch en selectief– sommige supermarktproducten, evenals sommige groenteboerproducten, sommige bakkersproducten, sommige slagersproducten, sommige boerenmarktproducten en sommige visboerproducten. Ik ken supermarkten, toko’s en groenteboeren die zuurzak verkopen, dus ik ben natuurlijk wel op m’n hoede tijdens het boodschappen doen. ;) Welk doel beoog je eigenlijk met je vraag? Vooralsnog vat ik de aard en insteek van je vraagstellingstechniek niet helemaal…

  • Mijn man kreeg in oktober2015 van de uroloog te horen dat hij prostaatkanker had in een zeer agressive vorm wat door alle botten was uitgezaaid. Wij kregen te horen dat hij hooguit nog 6mnd te leven had.Hij komt uit de Antillen en wist van het gebruik van zuurzak,hij is gelijk begonnen met het drinken van de thee,getrokken uit de bladeren van de zuurzakboom. Ook heeft hij chemotherapy gehad. Maar de oncoloog noemd het een wonder dat alle tumoren in de botten zijn ingekapselt en hij nu 5jaar na die onheils boodschap leefd en zelfs hele dagen werkt.

 5. Reactie over mijn stukje, zoals u mij gevraagd heeft over Schildkliermiddeltjes. medicijnen daar voor bestaan niet. Want dan zouden de misdaadsyndicaat met name de farmaceutische industrie te weinig verdienen. Doelend op het zogenaamd plotseling niet meer kunnen leveren van het door duizenden mensen afhankelijk gemaakte middeltje Thyrax Duotab. Gelukkig konden ze ook het vervangende middel Teva blokkeren. Enig idee hoeveel mensen daardoor in een depressie zijn geraakt. Voor mij is deze discussie gesloten. Het gaat u goed.

  • Huh?! Ik begrijp er echt helemaal niks van… Je spreekt jezelf direct tegen door aan te geven dat er wel degelijk een schildkliermedicijn bestaat, namelijk Thyrax. Deze stof vervangt ontbrekende hormonen die letterlijk onmisbaar zijn voor menselijk leven, dus hoezo geen medicijn?! De werkzame stof in Thyrax is immers L-thyroxine oftewel levothyroxine oftewel levothyroxinenatrium: een gesynthetiseerde vorm van het inactieve schildklierprohormoon thyroxine oftewel T4. Dit middel redt levens van mensen die zonder schildklier worden geboren, van mensen wiens schildklier stopt met werken en van mensen wiens schildklier wordt verwijderd vanwege uitgezaaide kanker. Daarnaast heb je trouwens ook nog L-thyronine oftewel liothyronine oftewel liothyroninenatrium: een gesynthetiseerde vorm van het actieve schildklierhormoon trijoodthyronine oftewel T3. Dat Thyrax (tijdelijk) van de markt is verdwenen, is inderdaad vervelend voor sommigen… Maar gelukkig zijn er talloze alternatieven die exact dezelfde werkzame stof bevatten: Euthyrox, Eltroxin, Thyrofix, Novothyral, Letrox, Levaxin, Tirosint, et cetera… Levothyroxine Teva is er inderdaad ook eentje… En ‘geblokkeerd’ is het geenszins… Voor schildklierpatiënten zijn er al met al alternatieven te over, dus ik snap niet waarom mensen gedeprimeerd (zouden) zijn geraakt door het leveringsprobleem van Thyrax. Bovendien spreek je jezelf ook op een ander punt tegen: je vindt alle reguliere medicijnen per definitie gif, maar tegelijkertijd zeg je dat mensen gedeprimeerd raken als medicijnen van de markt verdwijnen. :? Al met al insinueer je dat medicijnen zowel slecht als onmisbaar zijn… Eerlijk gezegd vind ik het prima dat je stopt met dit zinloze en off-topic geneuzel, dan kunnen hier weer zinvolle en on-topic discussies over graviola / zuurzak worden gevoerd…

 6. De farmaceutische industrie is een grote corrupte misdaadsyndicaat. Lees de geschiedenis van de afgelopen tijd maar over schildklier problemen Zomaar een vraag; Door welke organisatie wordt u betaald?

 7. Amerikaanse senaat erkent natuurgeneeskunde! In september 2013 heeft de Senaat van de VS unaniem de resolutie (S. RES. 221) over natuurgeneeskunde geaccepteerd. Deze resolutie erkent de waarde van natuurgeneeskunde als een methode die veilig en effectief is, en die ook betaalbaar is. Amerikanen worden aanbevolen zich op de hoogte te stellen van het werk van natuurgeneeskundigen, vooral bij de behandeling van chronische aandoeningen. Terwijl in Nederland we steeds verder afdrijven van natuurlijk genezen, hebben de Amerikanen het licht gezien. De natuurgeneeskunde verdient een volwaardige plaats aan de Nederlandse universiteiten en hogescholen! De titel meester in de natuurgeneeswijzen. Is een titel van de Nederlandse vereniging VNT. Zowel in Duitsland als in Amerika is de titel Master of Naturopathy een geaccepteerde en op de universiteit in Amerika te behalen titel. Negatief schrijven is het makkelijkste wat een ander over een medemens kan uitvoeren. Gelukkig ben ik genezen door Dr. Th. Michiels en niet door de farmaceutische voor geschreven troep verstrekt door de artsen. Ben benieuwt of het geplaatst wordt.

  • Ieder weldenkend mens erkent natuurgeneeskunde, daar hebben we de Amerikaanse senaat helemaal niet voor nodig… De resolutie die je aanhaalt doet niets anders dan “de waarde van natuurgeneeskunde erkennen”. Een symbolisch dingetje zonder wettelijke draagkracht. Leuk, maar irrelevant. Het punt is overigens niet dat er iets mis is met natuurgeneeskunde. Het punt is dat er iets mis is met (de werkwijze van) sommige natuurgeneeskundigen. Evenals met de werkwijze van sommige reguliere geneeskundigen. En ja, wat ik al aangaf: er zijn (of waren) internationale instanties waar je een ‘master in de natuurgeneeskunde’ kan (of kon) volbrengen, maar dat geeft je geen recht om in Nederland de titel ‘doctor’ of ‘meester’ te voeren. En je zinsnede “farmaceutische voor geschreven troep verstrekt door de artsen”… Wat ik al aangaf: Dit is een zwart-witte denkwijze… Iets dat voorgeschreven wordt door een farmaceut is niet per definitie troep. En iets dat wordt voorgeschreven door een natuurgenezer is niet per definitie geen troep… En “de artsen” over een kan scheren, lijkt me een tikkeltje generaliserend… Overigens zijn natuurartsen ook artsen… Al met al geen grijs gebied en zonder gulden middenweg.

 8. Haha, de meeste ingrediënten van chemo zijn kankerverwekkend. Lijkt me interessant een ingrediëntenlijstje daarvan te maken. Er is zoveel keus, met een ingrediëntenwijzer (& effecten en bewijzen) is het makkelijker kiezen…

 9. Ik heb een vraag: is deze zuurzak ook voor de ziekte van Kahler bestand? En waarom mag je de geconcentreerde capsules maar 30 dagen achter elkaar gebruiken? Wat moet je na deze 30 dagen? Is het dan over, of moet je daarna weer gebruiken, dit is mij niet duidelijk.

  • beste erik je kunt ook canadees flor essiac essence thee proberen deze is ook duizend jaar geleden gevonden door indianen want mijn vader gebruikt het ook mvg musa

 10. Is de zuurzak ook bestand voor de ziekte van Kahler, en zo ja, waar is het te koop?

  • Deze Graviola (Rio Amazon) is te verkrijgen bij De Tuinen, 60 vegicaps €19,95,-

 11. patrick lefevere Reageer

  het verbaast me dat er zoveel moeite word gedaan om planten en kruiden te grond in te boren en de farmaceuten alle krediet te geven, ik zou haast denken dat de schrijver ofwel een verborgene farma is, of een vriendje van farmas, inplaats van zulke zever te plaatsen zouden ze beter het geld gebruiken om verder onderzoek te doen naar geneeskrachtige kruiden en planten, maar ja, farmaceuten verdienen nu eenmaal grof geld met hun rotzooi, en het geneest niet, het bewijs zien we elke dag,

  • Als je bovenstaand artikel daadwerkelijk zou hebben gelezen, zou je hebben beseft dat er helemaal geen plant de grond in wordt geboord. Er wordt enkel gewaarschuwd voor mafketels die een giftige stof uit en plant extraheren, deze giftige stof vervolgens zeer hoog geconcentreerd in een pilletje stoppen, en dit pilletje vervolgens voor heel veel geld verkopen aan wanhopige kankerpatiënten die alles aangrijpen om in leven te blijven… zelfs een onzinproduct als graviola-extract… Logischerwijs kan ik deze wanhopige patiënten zeer goed begrijpen; de supplementenverkopers daarentegen geenszins… Dus nogmaals: NIKS tegen de plant… ALLES tegen de hoog-geconcentreerde extracten en supplementen…

  • De reactie van patrick is precies zo als het is. De farmaceutische industrie is één grote corrupte misdaadsyndicaat. Nog groter dan de drugskartels. Daarom er zijn diverse natuurlijke alternatieven (terug naar de natuur) Maar kijk uit voor de zg geconcentreerde vormen die worden aangeboden.

 12. Hoi beterschap allemaal mensen die ziek of zieken om hun heen ik zou kefir gebruiken dat is een geiten melk drank met gist voorbereid en al 2000 duizend jaar gedronken bij Turkse stammen uit Turkmenistan het is zeer effectief na chemo m.v.g Musa

 13. Hallo mensen, ’t maakt mij niet uit wat er gezegd en geschreven wordt over Graviola, ik heb iig een hele positieve ervaring met Zuurzak. Zo’n 3 jaar geleden werd er bij mij een aantal melanomen ontdekt waarvoor ik behandeld zou moeten worden wat ik direct weigerde omdat ik altijd al in het alternatieve geïnteresseerd was en ben en ook met regelmaat gebruikte en nog steeds gebruik, dus toen ook voor de melanomen. Ik heb de poeder genomen, 1x daags van een halve gram opgebouwd naar max. 5 gram per dag, dit om de ontgifting verschijnselen (diarree en je beroerd voelen) in toom te houden. Ik heb 6 dagen genomen, daarna niets meer omdat de plekken na ong. een week rustig waren, maar dit is iets wat je zelf moet uitvinden. Na 2 dagen begonnen de melanomen rood te worden en te jeuken (jeuk hield een dag aan) het rood zijn hield ongeveer een week aan, daarna rood en jeuk beide weg en de plekken werden heel rustig, geen last meer van. ’t enige was dat de plekken nog zeker 2 maanden bleven zitten (vervaagde van lieverlee) daarna waren ze weg en ze zijn nooit meer terug gekomen, ook heb ik geen nieuwe melanomen meer gehad. Gr. Dick

  • Hallo, ik ben net geopereerd van een melanoom op mijn achillespees … De beslow was 0,6mm , in een vroeg stadium dus. Ik lag met een Surinaamse mevrouw op de kamer die me vertelde dat haar oma de bladeren van de zuurzakvrucht kookte en opdronk, tot 3 x per dag. Dit om verdere ontwikkelingen nog te voorkomen. Ik heb die zuurzakbladen nu kunnen bestellen via internet en ga dit ook zo doen. Zijn er nog andere mensen die daar ervaring meehebben?

  • Mijn vader is overleden aan melanoomkanker. Toen het werd ontdekt waren er al uitzaaiingen en gaven ze hem hooguit 6 maanden. Hij kreeg geen chemo, niets meer. Hij hoorde over de werking van zuurzak en via vrienden uit Indonesië heeft hij pillen en bladeren om thee te trekken gekregen. Vanaf het moment dat hij hiermee startte zijn de tumoren niet gegroeid en leek er een stilstand te zijn. Op een gegeven moment gingen andere lichamelijke problemen (hij had ook last van zijn hart) meespelen en is hij om wat voor reden gestopt met de zuurzak. Binnen 3 maanden was het afgelopen, maar al met al heeft hij zijn leven bijna met 2 jaar verlengd. Zuurzak geneest niet maar heeft wel een vertragende factor net als bij chemo.

  • Er zijn kankerpatiënten waarvan wordt gezegd dat ze slechts nog weken te leven hebben en die uiteindelijk nog jaren te gaan hebben… En vice versa: mensen waarvan men denkt dat ze nog jaren te gaan hebben, maar die door onvoorziene complicaties abrupt het leven laten. Artsen zijn geen toekomstvoorspellers. Het enige wat ze kunnen doen is een inschatting maken op basis van ervaring en statistieken. Maar kanker is en blijft een onvoorspelbare ziekte! Dat je veel eerder of veel later overlijdt dan men inschat is dan ook hartstikke plausibel. Een arts zal dan ook te allen tijde zeggen dat hij/zij een inschatting maakt… En geen garanties kan bieden… Allemaal leuk en wel, maar de zelfmedicatie en zelfdiagnosticering die hier voorbijkomt, vind ik echt eng. Hoezo zijn diarree en je beroerd voelen ontgiftingsverschijnselen? Het zijn evengoed potentiële vergiftigingsverschijnselen! Spontane regressie van melanomen en/of uitzaaiingen komt voor; dus melanomen en metastasen kunnen vanzelf spontaan verdwijnen. Wie zegt dat de graviola hier iets mee te maken heeft gehad? Hetzelfde geldt overigens voor groei: dat een carcinogene tumor niet groeit, hoeft natuurlijk niets met zuurzak te maken te hebben, zelfs niet als je zuurzaksupplementen inneemt. En let wel: het belangrijkste risico van een melanoom is onderhuidse uitzaaiing naar vitale organen. Een regrediërend melanoom is natuurlijk geweldig, maar garandeert geenszins dat er geen uitzaaiingen zijn. En dat het hart van een melanoomkankerpatiënt stopt kan het gevolg zijn van de melanoomkanker. Bij circa 75% van de patiënten met melanoom ontstaan immers uitzaaiingen naar het hart. De remmende, vertragende en genezende werking van graviola / zuurzak zijn dan ook volkomen theoretisch, hypothetisch en speculatief. Gebaseerd op niets meer dan geloof…

  • Jurjan, Wat ik al in de eerste regel schreef: “t maakt mij niet uit wat er gezegd en geschreven wordt ik heb iig een positieve ervaring met Graviola” Denk jij nou werkelijk dat jij mij kan vertellen wat goed voor mij is en wat ik moet doen en laten? Nee Jurjan, ik weet 100% zeker dat mijn melanomen zijn weg gegaan door mijn gebruik van Graviola, daar kan een doemdenker zoals jij niks aan veranderen. Ja idd bij ’t gebruik van Graviola kan er sprake zijn van diarree en je beroerd voelen. Weet je hoe dat komt Jurjan? Dat komt omdat Graviola er voor zorgt dat je lichaam actief (heel actief) wordt tegen de melanomen en dientengevolge verwijderd het lichaam de nodige rotzooi en daardoor kan je diarree krijgen en je een beetje beroerd gaan voelen, maar dat duurt nog geen dag dit in tegenstelling door het gebruik chemo, daar ben je veel langer beroerd van. Heeft dus niks te maken met de zgn. “giftige” Graviola vrucht “Chemisch is per definitie giftig” Blijkbaar heb jij al de keuze gemaakt om voor chemotherapie te gaan als je onverhoopt kanker mocht krijgen, die keuze maak ik dus niet, ik ga voor ’t alternatieve circuit omdat ik daar meer vertrouwen in heb dan in de allopathie. Ik wens iedereen veel wijsheid toe bij ’t maken van een keuze, ik heb de mijne al heel lang geleden gemaakt, en tot nu toe is dat heel wijs geweest… Gr, Dick

  • Ik heb begrip voor ieders standpunten, maar de aanname dat chemisch per definitie giftig zou zijn, is absurd. Iedere materie die een product is van scheikunde –dus elke verbinding met een gelijke samenstelling die een stofreactie of stofverandering heeft doorgemaakt– is immers chemisch van aard. Volgens die beredenering zou gekookt of bevroren water dus ook giftig zijn… Zoals ik blijf aangeven, kleven overal voordelen en nadelen aan, zowel aan natuurlijke als aan gesynthetiseerde stoffen. Nuanceren is dan ook raadzaam en jezelf een tunnelvisie aanmeten niet.

  • Ook deze opvatting snap ik niet: “Graviola maakt het lichaam actief tegen melanomen en dientengevolge verwijdert het lichaam rotzooi.” Maar welk lichamelijk mechanisme wordt dan geactiveerd, welke rotzooi verdwijnt er precies en waarom zou je daar in hemelsnaam diarree door krijgen? Deze theorie raakt kant noch wal en lijkt volledig uit de duim gezogen… En dan de assumptie dat ikzelf voorstander zou zijn van chemotherapie… Hoe kom je daarbij? Ik heb met geen woord over chemo gerept…

  • Jurjan, Graviola activeert in dit geval de weerstand en hellende werking van ’t lichaam wbt de melanomen, dientengevolge veroorzaakt deze reactie het ontgiften van ’t lichaam wat dus resulteert in diarree en een beetje beroerd voelen, maar wat ik reeds zei: dit is slechts van korte duur. Jammer dat ik alles expliciet moet uitleggen aan iemand die denkt dat gebruik van Graviola tegen kanker flauwekul is en tegelijkertijd tegen mij er over tekeer gaat terwijl ik een ervaringsdeskundige ben, maar zelfs dat trek je in twijfel… Maar wat ik ook al eerder zei: ik wens iedereen veel wijsheid toe… Tegen Paul zou ik willen zeggen: zou ’t überhaupt nodig zijn geweest water te koken als wij als mens de natuur niet verontreinigd hadden? Ik geloof idd niet dat reeds gebruikt water nadat ’t gereinigd is met chemische middelen en daarna door ons weer geconsumeerd wordt dat ’t dan nog helemaal gezond is. Gr, Dick

  • Mijn punt is dat je met zulke ondoordachte en generaliserende opmerkingen talloze uiteenlopende chemische aspecten onterecht over een kam scheert: van organische chemie tot anorganische chemie tot analytische chemie tot fysische chemie tot milieuchemie. Wat ik dus probeerde aan te geven, is dat het ronduit onzinnig is te veronderstellen dat alles wat chemisch is eveneens giftig is… Pertinente drogredenering… En waar Jurjan ook al op hint: andermans opvattingen worden door jou vrijelijk ingevuld, aangevuld en verbogen. Zo heb ik het onderwerp waterfiltering helemaal niet aangehaald, noch de zin of onzin van het koken van drinkwater. Ik gaf slechts aan dat niet ieder element of iedere reactie binnen de chemie giftig van aard is, en gebruikte water in zijn algemeenheid als voorbeeld. Ik begin te denken dat je dit niet begrijpt of niet wilt begrijpen. Hoe dan ook stop ik met deze zinloze discussie. Succes ermee…

  • Op die manier kunnen natuurlijk oneindig veel vaag omlijnde werkingsmechanismen van het menselijk lichaam worden verzonnen. Wat ik probeer uit te leggen, is dat ze niet bestaan. Het hypothetische “activeren van de weerstand” en de hypothetische “hellende werking van het lichaam” kun je niet zomaar toeschrijven aan graviolapoeder. Ik kan precies hetzelfde beweren over suikerspinnen, maar dat maakt het nog geen waarheid. Ook ik stop hiermee, want het is alsof je tegen een roeptoeterende muur praat.

 14. Ik ben per toeval vandaag aan zuurzakblaadjes gekomen (bevroren): ik was op zoek naar verse theeblaadjes om thee van te zetten. In de toko kreeg ik “zursak” blaadjes mee (die spelling), uit de vriezer. Wel datum 1 februari 2016… Ik zat er thee van te trekken, om het eens te proeven. Al googelend vond ik menige site, alsmede deze site. Nu weet ik dus dat er vermoedens zijn dat dit tegen kanker werkt. Nou heeft onze poes een enorme tumor, en dus heb ik in haar drinken de helft van die thee gegooid. Het zal haar leven niet redden vermoed ik, maar baat het niet dan schaadt het niet. Wie weet heeft ze minder last ervan, of remt het een beetje. Ik zal dit forum in de gaten houden… :-) (Ik heb zelf een kopje thee gedronken maar eigenlijk durf ik niet meer zo… een gekke gedachte, maar als een middel zo sterk is, is het dan misschien niet zo handig dit te drinken als je eigenlijk helemaal gezond bent?)

  • Zie de alinea in het artikel hierboven met als kopje: “Waar kun je guanabana kopen?”…

  • Het kopen van zuurzak bij groenteman Ebbe in de Zijlstraat in Amsterdam kost 22 euro de kilo.

 15. In één van de brieven hierboven vraagt iemand zich af of gezond eten en chemotherapie wel te combineren zijn m.a.w. of gezond eten de beoogde genezende werking van de chemo wellicht teniet doet. Dat is in het algemeen niet te zeggen. Wel is bewezen dat je de z.g. R- CHOP kuur die bij grootcellig B cel- lymfoom (non-hodgkin) wordt voorgeschreven niet moet combineren met grapefruit of thee van St. Janskruid. Mogelijk gelden voor andere chemokuren weer andere voedingsregels. Het lijkt me ondoenlijk om voor alle etenswaren de positieve dan wel negatieve effecten te onderzoeken. Wel vind ik de vraag vreemd. Je kunt je volgens mij beter afvragen of ongezonde voeding wel te combineren valt met chemotherapie. Het gebruik van geraffineerde suikers of zoetstoffen bijvoorbeeld. Of gewoon door blijven roken en alcoholhoudende dranken nuttigen. Dat zijn dingen die ik achterwege zou laten.

  • Je mag grapefruit en st janskruid nooit met medicijnen combineren omdat het de werking versterkt geldt ook voor een bestanddeel in zwarte peper dus dat geldt niet specifiek voor chemotherapie. Wat ik wel opvallend vindt is dat artsen in dit geval oncologen, die vaak echt geen moer weten over voeding en/of voedingssupplementen, afraden deze te gebruiken wees dan gewoon eerlijk en zeg dat je het niet weet. Bij chemo en bestraling zijn er vaak wel voedingssupplementen en of kruiden die je erbij kunt gebruiken een goede web site hiervoor is cancertutor.org het is wel in het engels. Graviola zuurzak wordt in alle tropische landen gewoon als fruit genuttigd ,het is namelijk heel erg lekker heb het zelf jarenlang minstens 1x per week gegeten en ben nooit ziek ervan geworden.

  • Onzin. Ieder medicament is anders. Het is dus absoluut niet zo dat je grapefruit, sint-janskruid of zwarte peper met geen enkel medicijn mag combineren. Grapefruit en met name grapefruitsap vertoont interacties met o.a. cholesterolmedicijnen en bloeddrukmedicijnen. (bron) Sint-janskruid interacteert met o.a. alprazolam (Xanax) en bepaalde anticonceptiemiddelen. (bron) En zwarte + witte peper contra-indiceert met o.a. lithium. (bron) Het is echter geenszins zo dat grapefruit en sint-janskruid per definitie de werking van alle willekeurige medicamenten versterken. Overigens is er niks mis met het eten van vruchtvlees van de guanabana / graviola / zuurzak. Het punt is dat je hiermee kanker niet geneest… Een tweede punt is dat extreem geconcentreerde zuurzaksupplementen (gemaakt van extracten van zuurzakpulp, zuurzakpitten en/of zuurzakbladeren) zeer schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. In de conclusie van bovenstaand artikel schrijf ik dan ook niet voor niets: “Als je wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van guanabana, nuttig dan het vruchtvlees”… Na je voorgaande ongenuanceerde en ongefundeerde bericht begin ik sterk aan je oordelingsvermogen en mentale capaciteit te twijfelen.

 16. Beste reageerders, Allereerst wil ik mij even voorstellen, mijn naam is Hennie,ik ben in 2005 geëmigreerd naar Ecuador, en woon sindsdien in het plaatsje Riobamba in het hart van de Andes. Ik heb met grote verbazing het artikel over Guanabana gelezen,en met nog meer verbazing de reacties. Ik was totaal niet op de hoogte van de eventuele geneeskrachtige werking van deze vrucht. Deze vrucht is namelijk hier op iedere hoek te verkrijgen en wordt door de plaatselijke bevolking veel gekocht en geconsumeerd in de vorm van sap. Het wordt als volgt bereid: De vrucht wordt uitgelepeld en het vruchtvlees doet men in een Liquidora dit is een keukenmixer. Het sap wordt als drank genuttigd bij het ontbijt. Het verhaal gaat hier dat dit sap een leeftijdverhogende eigenschap heeft, waar dit vandaan komt weet ik niet. Wat ik wel weet is, dat de bevolking hier bestaat uit 95% indianen. Het is hier algemeen bekend dat dit sap een geneeskrachtige eigenschap bezit. Door het bovenstaande artikel hierover is mijn nieuwsgierigheid gewekt, vandaar dat ik dit hier ga onderzoeken. Eventuele vorderingen en resultaten zal ik op dit forum publiceren.

  • NOES HAURISSA

   Is het mogelijk dat ik van jou zuurzak op laten sturen naar Nederland voor mijn vrouw voor haar verschillende pijnen in haar lichaam al jaren..ik wil wel een vergoeding voor geen…alvast bedankt nog..ik hoor ’t wel van jou..ik

  • NOES HAURISSA

   Beste Hennie ik wil wel een vergoeding geven als je dat opstuurd..bijvoorbaat dank.

  • Noes Haurissa, In Rotterdam kun je zuurzak halen bij de toko en Surinaamse culturele winkel.

  • Het heeft echt geneeskrachtige werkingen. Als ik voel dat ik verkouden word, haal ik me een fles graviolasap. 3x per dag giet ik een stevige bodem in een glas en meng dit met water. Verkoudheid breekt niet door of ik ben snel genezen. Ik heb een dergelijke fles pure graviolasap ook eens aan een oudere vrouw gegeven die al een lange tijd sukkelde met ontstekingen in haar benen. Klassieke geneeskunde leek niet te werken. Ze heeft die graviolasap gedronken zoals hierboven beschreven en is snel genezen. Toeval of niet?

 17. Apotheker Cees Reageer

  Beste Paul, Ben weer terug op Bali. Deed eind 2013 ook al wat duiten in het zakje, en was het contact even kwijt i.v.m. ander e-mailadres, maar zal de Graviola weer eens gaan volgen. Heb intussen in een hotel op Borneo de Soursoup als sapje bij het ontbijt zien staan. Goed te pruimen!

 18. Wij geen op dit moment Graviola aan onze hond die een zeer agressieve vorm van kanker heeft. Zijn prognose was erg slecht maar wij wilden de hoop niet opgeven. Hij krijgt nu 2x per dag een pilletje en doet het nog steeds wonderbaarlijk goed! Weten natuurlijk dat er een tijd gaat komen dat het lichaampje het op gaat geven maar genieten nu volop van iedere dag met hem.

  • Hallo Gijsje, Mijn vraag aan jou, wat is het voor een hond en waar is de dosering op gebaseerd? Wij hebben een hondje shih tzu maltezer van zes kilo die dezelfde problemen heeft. Ik wil ook graag graviola/zuurzak gaan gebruiken voor hem. Vr. Groet, Lian

  • hallo Gijsje wat geef je dan precies? helaas hebben wij ook slecht nieuws gekregen heel graag je antwoord

 19. Corneel Edwards Reageer

  Binnen mijn familie smeren wij al drie generaties lang eenmaal per week aardbeienjam dan wel confituren onder onze oksels (12 uur laten zitten!). Geprakte verse aardbeien kunnen uiteraard ook, maar is aanzienlijk kostbaarder. Nadeel: in de late zomer worden wespen aangetrokken. Voordeel: Al drie generaties lang (± 160 mensen, exclusief aangetrouwd) heeft nog nooit iemand kanker gekregen. Belangrijk: hiermee beginnen voordat de puberteit aanbreekt, dus omstreeks het tiende levensjaar.

 20. Er is verleden jaar in april bij mij longkanker vastgesteld met een uitzaaiing naar de lever. Ik heb 8x chemo gekregen (carboplatin/gemcitabine). De scans toonden aan dat de chemotherapie zeer goed aansloeg. Met tussenpauzes van iedere keer 2 maanden evolueerde dit in stabilisatie van de omvang van de tumoren (long/lever)… Tot nu recent, waar er in de lymfeklieren ook ‘verdachte’ vlekken zijn waargenomen. Omdat ik een goede chemo-responder ben (quote) herstart men nu morgen de chemo. Vraag – kan/mag ik dit combineren met Graviola? Zo ja, welk bestanddeel is aan te bevelen (thee, jus/sap, capsules?). NB Ik gebruik al een 3-tal maanden Graviola – afwisselend de capsules en jus.

  • Wat erg dat het weer terug is, je moet kijken bij wake up – world.com er is net een artikel verschenen over ‘Noni Leaf Extract’ bij longkanker ze geven ook de wetenschappelijke sites door. Je hebt een product van Heel dat heet ‘Heel Lymphomyosot H’ je hebt het in ampullen voor subcutane injecties, dat reinigt je lymfe en dat kun je bij chemo erbij doen. Je hebt het ook in druppelvorm krijgen en in een combi met een leverreiniger en een nierreiniger, deze combi heet de ‘Trias Kuur’ (Heel-Hepeel-Reneel-Lymphomyosot), het is homeopathie en ik moet zeggen dat ik tot voor 10 jaar geleden hier niet in geloofde wel in kruiden en voedingssupplementen tot dat ik heel ziek werd niets hielp en ik op het punt stond de stekker eruit te trekken. Tot mijn zeer grote verbazing hielp een homeopathisch middel waar de therapeut mee kwam, en ik dacht nou ja het is toch verdunde zooi baat het niet dan schaadt het niet. Inmiddels heb ik hier zeer veel respect voor gekregen. Zie ook mijn reactie bij D.KOK v.w.b. de website die ik voor kanker adviseer zeer goede en uitgebreide adviezen bij diverse vormen van kanker.

 21. In Spanje op vakantie heb ik regelmatig bij Lidl de cherymoya vrucht gekocht en het vruchtvlees gegeten. Heeft deze vrucht dezelfde stoffen als de graviola? Of is dit net weer een ander soort.

  • Er zijn talloze vruchten (zoetzak, custardappel, zapote, gehoornde meloen, nangka, et cetera) die uiterlijke raakvlakken vertonen met de zuurzak. De cherimoya betreft echter een totaal andere vrucht dan de guanabana. De guanabana is beduidend groter van formaat en ook de nutritionele samenstelling verschilt behoorlijk. Hoeveel nutritieve raakvlakken of overeenkomsten beide vruchten met elkaar hebben, durf ik niet te zeggen.

 22. Hey, Ik kwam hier vanwege het opzoeken van wat dit fruit (guanabana/graviola) is dat ik had in een biertje (kan je rustig ook toevoegen aan de lijst: Cerveja Way Beer Sour Me Not Graviola van Clube do Malte (uit Brazilië). De biersoort als voorbeeld gegeven in dit artikel is geen Belgisch bier. De brouwerij noemt ‘New Belgium’, maar is gelegen in Colorado (USA).

  • Dankjewel voor de toevoeging en correctie! Rolle Bolle klonk zo Nederlands/Belgisch. :) Ik voeg jouw graviolabier direct toe aan bovenstaand lijstje…

 23. Hoi, Iemand bekend hier met het hyper plastisch syndroom en vooral ook of hier iets aan te doen is? Bij m’n vader is dit recent geconstateerd maar is blijkbaar erg onbekend. Bedankt, Jacco

  • Beste Jacco, Bedoel je hyperplastisch polyposis syndroom (HPS)? Over desbetreffende aandoening is inderdaad niet veel bekend. Voorheen dacht men dat hyperplastische (getande) poliepen in de dikke darm per definitie beschouwd konden worden als volkomen goedaardig/benigne, dus NIET als maligne (kwaadaardige) of premaligne (voorstadium) darmpoliepen. Deze inzichten zijn echter recentelijk gewijzigd. (bron + bron) Tot nog toe is er echt heel veel onduidelijkheid omtrent hyperplastisch polyposis syndroom. Naar schatting komt HPS in Nederland voor bij plusminus 300 personen, dus de kans dat je ervaringsdeskundigen tegenkomt op een pagina over zuurzak / guanabana is erg klein. Probeer daarom zo veel mogelijk informatie in te winnen bij je vaders artsen. Onwijs veel sterkte ermee! Groeten, Paul

  • Hallo, Ik heb een dringende vraag over de zuurzak die in bekertjes wordt verkocht. Zou je die mogen mengen met ander fruit in bijvoorbeeld milkshakes, smoothies enz.? Mijn vader heeft namelijk er nogal last van om het zo te eten. Vandaar ook de vraag of je het kan mengen met iets? Ik hoop dat iemand mij ermee kan helpen…

  • HPS heb ik ook…. bij een klassieke homeopaat kunnen ze dit checken en verhelpen met korreltjes

 24. Beste Paul , Krijg zware braakneiging als ik je pedante van enige levenservaring gespeende z.g. nerdy -robotachtige sh!t lees . Heb kanker van zeer nabij meegemaakt meerdere keren en ik vind het heel erg dat je natuurlijke middelen zo afkraakt omdat ik uit eigen ervaring weet dat ze wel kunnen helpen als iemand ook bereid en in staat is nog om zijn of haar leven te vechten, die Big Pharma sh!t kunnen ze wat mij betreft houden. Over giftig gesproken zeg en dan loop jij te zeuren over een theetje weet je wanneer je weet of iets erg giftig is, als jij neervalt of je haar uitvalt en dat is met graviola niet het geval, heb het zelf heel vaak genuttigd gewoon omdat het erg lekker is . Blaas verder niet zo hoog van de toren want je denkt alles te weten maar weet geen moer net als de z.g wetenschap. Ik heb het wel degelijk over kanker en geen cysten, weet het verschil wel. Heb hier meer boeken in huis in meerdere talen over kanker dan jij denk ik, but most of all zoek dingen zeer grondig uit en plaats me zelf niet in de rol van adviseur als ik zaken niet zeker weet en daar zou jij wat over kunnen leren… misselijke nerd . Overigens heb ik geen zin in een eindeloos halen en trekken misschien heb jij geen bal te doen maar sommigen onder ons moeten wat doen om jouw studie te betalen.

  • Beste Stacy Lie, Dat je dit alles denkt te kunnen afleiden uit mijn (overigens goedbedoelde) stukje tekst, vind ik nogal wat… Je kent me niet en weet dan ook niets over mijn achtergrond, opvattingen en beweeggronden, noch over mijn persoonlijke ervaringen met kanker. Zeer spijtig dat ik zo op je overkom, dat was in ieder geval niet mijn intentie. Het beste ermee. Groeten, Paul P.S. Heb je bovenstaand artikel gelezen? Mijn kritiek is geenszins gericht op fruit of thee, maar op geconcentreerde supplementen.

  • Ik begrijp totaal uw reactie niet, maar het blijkt dat je meer geloof hebt in kwakzalvers dan iemand die de waarheid zegt. Ik word kotsmisselijk van jouw antwoord op een onderbouwd verhaal, die laat zien dat het sprookje waarin verteld wordt dat graviola een wondermiddel is en er vreselijk veel geld verdiend wordt over de ruggen van zieke mensen. Mijn moeder is doodziek en heeft ook graviola supplementen geprobeerd maar is nog zieker geworden geheel omdat het zogenaamd alle kanker remt. Zulke mensen zoals jou moet je in een kooi zetten, je bent levens gevaarlijk, omdat jij iedereen loopt te vertellen dat dit een perfect middel tegen kanker is.

  • Beste Mikechell, Wat een vreselijk verhaal! Mijn moeder is enkele jaren geleden overleden aan (maag)kanker. Zij was onder behandeling van een ‘natuurgenezer’ die ten onrechte beweerde dat ze volledig kankervrij was. Uiteindelijk heeft m’n moeder er op aanraden van bekenden uit de parapsychologische hoek voor gekozen om geen chemo of bestraling te ondergaan (“omdat er méér mensen zouden overlijden aan kankermedicatie dan aan kanker”) en zij is na een maandenlange en extreem traumatische lijdensweg overleden. Zij woog uiteindelijk rond de 30 kilo, letterlijk vel over been. Ik waardeer dan ook je support. Helaas voelen sommige mensen zich ZO snel aangevallen als ze iets lezen wat ze niet aanstaat. Ze snappen niet dat het geen persoonlijke aanval is, maar een algemene waarschuwing. Overigens ben ik niet per definitie tegen alternatieve geneeswijzen; ik ben tegen uitbuiting en valse voorlichting van zieke mensen, zowel binnen de reguliere als alternatieve geneeskunde. Groeten, Paul

 25. Waar kan ik graviola kopen? Mijn moeder heeft borstkanker met uitzaaiing in de ruggenwervel/botten! Kan iemand ons spoedig dat mailen?

  • Zuurzak is verkrijgbaar bij de toko. Meestal wel ingevroren.

  • Hoi, op Facebook circuleert een man die zuurzak gebruikte, hij zegt dat hij het gratis verstrekt. De man woont in Costa Rica, alleen zegt hij het hele verhaal in het Arabisch. Geen idee of hij ook Engels spreekt of schrijft.

  • Heb je het bovenstaande bericht goed gelezen Elsa? Verse zuurzak kun je kopen bij de Toko op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Je moet het wel bestellen. Ook ingevroren kun je het daar krijgen, iets mindere kwaliteit.

  • Beste Els, Op de markten kun je aan de kraamhouders vragen of ze zuurzak verkopen. Het gaat echter om verkopers van tropische producten (in Den Haag zijn het meestal Surinamers). Ook toko zaakjes hebben meestal wel graviola. Of ze kunnen in ieder geval zuurzak voor je bestellen. Phill4you is bijvoorbeeld zo’n toko.

 26. Waar kan ik graviola kopen voor mijn moeder die heeft borstkanker met uitzaaiing. Graag spoed!

  • Veel sterkte en beterschap. In de meeste Surinaamse winkels kan je zuurzak vinden.

  • peter van veldhoven

   Beste Els. Zuurzak vind je meestal in de tropische supermarktjes, maar ook een speciaalzaak in fruit zou ze kunnen hebben. We hebben ervaring met het kopen van de zuurzak en deze was nog niet rijp, wat dus een punt is van overwegen om wel of niet vers te kopen want je weet niet wanneer de vrucht rijpt of rijp is om te gebruiken, en dan is de pulp heel zacht en snotterig. Wij hebben gekozen om de zuurzak in de tropische supermarkt te kopen in zakken van 500 gram voor ongeveer 3 euro, zonder zoetstof en pitten. Er worden ook bekertjes met 300 gram verkocht in Chinese supermarkten (bijvoorbeeld in de Rotterdamse markthal) voor 1.80 euro die gezoet zijn, maar wij hebben ons laten informeren dat door de zoetstof de werking teniet wordt gedaan. Er zijn dan ook nog de zuurzakbladeren die per 100 gram worden verkocht, waar je thee van kan maken, wat ook goed zou zijn, maar daar moet je niet meer dan 3 euro voor betalen. De pitten uit de zuurzak zijn erg gezond vertelde een mijnheer uit Suriname, die de zuurzak bladeren, de pulp en de pitten voor zijn zieke vrouw gebruikte als deze weer een beetje last had van haar hoofd en niet kon afreizen naar Suriname. Zij dronk dan elke dag 2 glazen thee en knapte daar heel goed van op. Over het algemene beeld van zuurzakgebruik is heel veel te doen op internet, zowel positief als negatief. Wij houden de gulden middenweg aan en nemen ook niet klakkeloos alles aan wat daaromtrent wordt geschreven. Er wordt ook wel vermeld dat men als er gebruikt wordt dat enige kennis van het gebruik ervan wel een must is en men er zeker niet van uit moet gaan dat dit een wondermiddel zou zijn. Maar zoals wij al schreven met enige vorm van voorzichtigheid en veel lezen van de berichten hierover kan zuurzak een weldaad zijn voor de betrokkenen, en ook kan het geen kwaad wanneer je geen ziekte hebt er gebruik van te maken als preventie tegen allerlei andere kwalen waaronder natuurlijk de zo gevreesde ziekten. Wat betreft het overleg met artsen wil ik wel even benadrukken dat er steeds meer artsen hun ongelijk omtrent zuurzak bevestigen, maar er nog steeds heel veel te doen is met het niet erkennen van deze behandelingsmethode op basis van natuurgenezing i.v.m. de contracten die men heeft met de farmaceutische industrie die natuurlijk uit oog en standpunt GELD verdienen aan zieke mensen die er geen keus in hebben vanwege het bewijs wat nog steeds niet geleverd is bij proeven op mensen, maar alleen op dieren. HELAAS. wij zijn van mening dat als er meer mensen hun bevindingen naar buiten zouden brengen als er resultaat zou zijn bij het ziekteverloop in de positieve zin van het woord, er meer met zuurzak zou worden gedaan en er meer natuurproducten op de lijst van superfoods en de betekenis hiervan zouden verschijnen. Wij laten het hierbij want er is nog zoveel te lezen en uit te zoeken over dit fenomeen dat je er wel hele dagen over zou kunnen schrijven, maar vergeet niet dat er ook mensen zijn die zuurzak de hemel in prijzen met onwaarheden, maar soms is dat ook onvermijdelijk. En let op met aankopen van producten, laat u informeren bij de diverse winkels die zuurzak verkopen. En vergelijk de prijzen want 100 euro voor een kilo zuurzakbladeren is erg overtrokken als 100 gram maar 2,50 tot 3 euro kost in de winkels… En u betaalt ook nog vaak veel verzendkosten over zo’n klein bedragje.

  • Check op internet zowel de borsten als de schildklier blijken een groter deel jodium nodig te hebben dan de rest van het menselijk lichaam , er is sprake van een therapie waarbij de borsten ingesmeerd worden met jodium weet niet het fijne ervan, bvb hoe vaak en welke vorm van jodium zou invoeren/googelen ; breastcancer and iodine ,wat je ook kunt zoeken is; breastcancer remedies and therapies . Als je engels niet zo goed is of je het niet zo goed begrijpt mag je me contacten, de redactie van deze w-site mag het aan jou doorgeven. Serkte met de situatie van jouw moeder .

  • Beste Stacy Lie, Dankjewel voor je berichtje! Waar jij op doelt, is volgens mij geen borstkanker. Hetgeen met jodium in verband wordt gebracht zijn juist goedaardige gezwellen in het borstweefsel; zogenaamde goedaardige borsttumoren. In Amerika wordt deze indicatie nog altijd vaak bij de verouderde naam ‘Fibrocystic Breast Disease’ (fibrocystische borstziekte) genoemd. In Nederland stond deze indicatie ook wel bekend onder de noemers ‘fibrocystische mastopathie’, ‘Ziekte van Reclus’ en ‘mammaire dysplasie’. Veruit de meeste knobbels/gezwellen in de borst worden namelijk veroorzaakt door fibrocystische veranderingen. ‘Fibro’ verwijst naar ‘fibrose’ oftewel de vorming van ‘fibromen’ (goedaardige bindweefselgezwellen, littekenweefsels of vleesbomen). ‘Cystisch’ verwijst naar ‘cystevorming’, het ontstaan van ‘cysten’: holtes gevuld met vloeistof. Zulke goedaardige gezwellen zijn per definitie benigne / goedaardig en dus niet maligne / carcinogeen / kankereus / kwaadaardig. Het gaat dus niet om borstkanker. Men heeft inderdaad aangetoond dat jodiumtherapie in bepaalde gevallen werkzaam is tegen ‘fibrocystische mastopathie’, maar deze behandeling gaat veel verder dan simpelweg jodium op je borsten aanbrengen. Er zijn inderdaad ook enkele hypotheses die jodium en selenium in verband brengen met daadwerkelijke borstkanker, dus maligne borsttumoren, maar er is nog geen causaliteit of correlatie aangetoond tussen beide, enkel suggestieve verbanden. Sowieso weet men nog helemaal niet waarom borstweefsel veel jodium in zich draagt en welke functie jodium precies bekleedt in borstweefsel. Men weet vooralsnog zelfs niet zeker of de aanwezigheid van veel jodium in borsten per definitie als positief dient te worden beschouwd. Transdermale jodiumtherapie (jodium op de borsten aanbrengen) of jodiumvervangingstherapie is in ieder geval GEEN wetenschappelijk onderbouwde of bewezen remedie bij borstkanker. Bovendien is jodium een prikkelende stof die de huid flink kan irriteren; veel mensen zijn zelfs hevig intolerant voor jodium en vertonen bij huidcontact met grote hoeveelheden jodium verschijnselen van een extreem hevige contactallergie. Persoonlijk zou ik in ieder geval niet zomaar jodium op je borsten smeren, aangezien de borsthuid en tepels toch al behoorlijk kwetsbaar en gevoelig zijn. (bron + bron) Dit dus enkel ter opheldering. Nogmaals dank voor je reactie! Groeten, Paul

  • Tea With Flair

   Wij verkopen biologisch geteelde zuurzak theebladeren.

  • De graviola thee is gewoon te bestellen of te koop bij de De Tuinen. Ook wel genoemd zuurzakthee: 40 zakjes voor 12,99 euro.

 27. V.w.b. E-nummers: Is het boekje: “Wat zit er in Uw eten” bekend? Door Corinne Gouget.

  • Goede tip! Ik ken het gidsje toevallig en heb er meerdere exemplaren van, waarvan er standaard 1 naast mijn computer ligt. Ik ben het overigens niet met alles wat in het boekje staat eens, maar over het algemeen vind ik “Wat zit er in uw eten?” een erg handig naslagwerkje v.w.b. E-nummers. Toevallig heb ik het al verscheidene mensen cadeau gedaan. :)

  • Lees het boekje van Dr. Th. Michiels ” CHEMO? ‘ T WAS NIKS ‘ T IS NIKS ‘T WORDT NIKS

  • Oh jee, deze naam heb ik al vaker voorbij zien komen… Allereerst begrijp ik best dat er tegenstanders zijn van chemotherapie. Er kleven immers reële nadelen aan deze behandelwijze. Mijn moeder was ook fervent tegenstander van reguliere kankermedicatie en zij weigerde zowel chemotherapie als bestraling. Zij was zo’n beetje haar hele leven lid van PSI Oss en was bezield beoefenaar zowel als ontvanger van allerhande alternatieve en parapsychologische behandelingen. Hoewel ik me bij lange na niet in al haar overtuigingen en denkwijzen kon vinden, was ik me bewust van haar onberispelijke bedoelingen. Ze was een fantastisch mens: integer, eerzaam, oprecht, betrouwbaar en gelijkgerechtigd! Haar leven stond in het teken van mensen helpen, zonder commerciële of zelfzuchtige motieven… Wat ik door de jaren heen echter wel heb beseft, is dat niet iedere natuurgeneeskundige of paragnost per definitie rechtschapen is. In de continue tweestrijd tussen regulier enerzijds en alternatief anderzijds bestaan aan beide kanten goede en slechte beoefenaars. En aanhangers van reguliere geneeswijzen zien alternatievelingen veelal als ongefundeerde en zweverige kwakzalvers. En aanhangers van alternatie geneeswijzen zien regulieren veelal als bekrompen en kleingeestige gifmengers. Helaas wordt er door velen geen gulden middenweg of grijs gebied gezien… Maar nu even over Dr. Theo H.L Michiels uit Vinkeveen… Deze man noemt zichzelf ‘Doctor of Naturopathy’ en ‘Master of Naturopathy’. De titel ‘doctor’ is de hoogste academische graad of titel die een persoon kan verwerven aan een universiteit; het behalen van deze graad wordt aangeduid als promotie en vindt plaats op basis van wetenschappelijke kwalificaties. Om in aanmerking te komen voor het doctoraat moet je een doctoraalexamen hebben behaald zoals doctorandus, licentiaat, meester in de rechten, ingenieur of een initiële master. In het BIG-register is Th. H. L. Michiels volkomen onvindbaar, hetgeen suggereert dat deze man onterecht de titel doctor voert. Dan heb je nog de graad ‘master’ of ‘magister’ die hij gebruikt, hetgeen aangeeft dat iemand een masteropleiding heeft voltooid aan een universiteit of hogeschool. Maar een master in de naturopathy / naturopathie (natuurgeneeswijzen) bestaat helemaal niet in Nederland en geeft dan ook niet het recht om zulke titels te voeren. Althans, niet officieel. Zo bestaan er in Frankrijk wel cursussen die zo worden genoemd, maar ze hebben niets met een daadwerkelijke master te maken, laat staan met een doctoraat. Deze man is dus zelfbenoemd doctor en meester in natuurgeneeswijzen. Een verzonnen en zichzelf toegeëigende titulatuur… Deze man is vooral druk met zijn Natuurgeneeskundige Praktijk Michiels, met het verkopen van E-books over paddenstoelen en met het aanvallen en ondermijnen van de antikwakzalverij. Voor zover ik kan nagaan heeft hij in het verleden beweerd dat HIV niet bestaat en dat AIDS niet kan worden overgedragen onder heteroseksuelen. Al met al staan zijn schrijfsels bomvol onwaarheden. Naar mijn mening dus niet een van de betrouwbaarste personen uit het alternatieve circuit… :(

 28. Planten zijn wel geneeskrachtig doe je research mensen. Beter planten dan een toxische chemo en bestraling waar je nog zieker van wordt, nee geef mij dit maar.

 29. Ik raad mensen met kanker ten sterkste aan pure wietolie te nemen en zo snel mogelijk, strict volgens het Rick Simpson protocol. Dus na langzaam de dosering opbouwen, (je wordt er in het begin echt extreem stoned van, vandaar) tot elke dag 1 gram pure onverdunde olie voor 8 tot 16 weken. Dus niet volgens het bekende Mediwiet.nl programma waar de eigenaar van de site oproept om elke dag maar enkele VERDUNDE druppels THC olie te nemen. Dit zal kanker niet genezen, alleen de pijn verminderen. Dus onverdunde olie volgens het Rick Simpson protocol, waarbij de Cannabinoid receptoren overspoeld worden en tumoren afsterven.

 30. Ik zie mijn vraag niet meer dus wellicht is deze door de redactie verwijderd omdat ik verzocht heb mijn achternaam te verwijderen dus voor de zekerheid nog maar eens. Bij mijn zwager is 3,5 jaar geleden prostaatkanker geconstateerd. Hij is vanaf dat moment zuurzak-thee gaan drinken, ongeveer een liter per dag. Sindsdien is zijn PSA waarde niet gestegen maar zelfs iets gedaald iets waarover zijn internist zeer verbaasd was omdat dit normaliter niet gebeurd. Een paar maanden geleden werd bij mij bij toeval een kleine tumor op mijn rechter long ontdekt. (diameter 1 cm). Deze is d.m.v. precisiebestraling (stereotactische bestraling) vernietigd, althans dat is de bedoeling, over 3 maanden krijg ik een scan om te zien of dat ook zo is. Verder zal ik de rest van mijn leven gemonitord worden om te kijken of ik geen kanker meer ontwikkel. Sinds een week heb ik me ook op de zuurzak thee gestort en drink hier een liter per dag van. Maar ik schrok van de uitspraak dat je door een bepaalde stof in de thee een a typische vorm van Parkinson kan krijgen. Mijn vraag is dan ook is het verstandig de thee te blijven drinken. Ik laat het theezakje de hele dag in de thermoskan thee zitten, als ik de thee kan blijven drinken is het dan beter het zakje na bv een half uur te verwijderen. Zou ik mogen vragen wat het vakgebied van de schrijver van het zeer goed uitgewerkte artikel is? Met vriendelijke groet, Liesbeth

  • Beste Liesbeth, Dankjewel voor je berichtjes! Wat een vreselijk verhaal… Allebei je reacties wachtten nog op publicatie toen je dit typte, vandaar dat je ze nog niet kon zien; ik heb je achternaam verwijderd, evenals het verzoek hierom. ;) De vraag of het verstandig is om de zuurzakthee te blijven drinken is lastig te beantwoorden. Ikzelf zou er in ieder geval nooit aan beginnen na alle onderzoeken die ik erover heb gelezen (bron + bron + bron + bron). Hoe langer je iets laat trekken, des te meer stoffen eruit vrijkomen. Na 5 minuten komen uit theeblaadjes (van de theeplant) looistoffen oftewel tannines vrij, waardoor de thee relatief bitter wordt. Wat er allemaal uit zuurzakbladeren kan vrijkomen is me inmiddels bekend, dus mijns inziens is zuurzakthee kort laten trekken altijd beter dan lang. Sterkte & groeten, Paul

 31. Mijn zwager kreeg een aantal jaren geleden te horen dat hij prostaat kanker had, sindsdien drinkt hij een liter zuurzak thee per dag. De theezakjes besteld hij via internet. Tot verbazing van zijn internist steeg zijn PSA waarde niet alleen maar zakte zelfs iets, iets dat zoals ik begreep nooit voorkomt. Nu is er bij mij een paar maanden geleden ook kanker ontdekt. Uiteraard heb ik me daar gewoon op de reguliere wijze voor laten behandelen en omdat met het bij mij in een uiterst vroeg stadium ontdekte is het plekje d.m.v. precisiebestraling vernietigd. Ik krijg nu iedere 3 maanden een scan. Maar ik dacht baat het niet schaad het niet dus heb ik me ook op de zuurzak thee gestort. Ik schrok van het bericht dat je door een stof in de graviola een vorm van Parkinson kan ontwikkelen. Nu is mijn vraag aan de schrijver van dit artikel, denkt u dat het kwaad kan als ik de thee (ik drink hiervan een kleine liter per dag) blijf drinken, of kan ik er beter mee stoppen. Mijn 2de vraag is, ik laat het theezakje nu de hele dag in de thermoskan met thee zitten. Mocht ik de thee kunnen blijven drinken kan ik het theezakje er dan in laten zitten of kan ik dit er beter na een half uurtje uithalen. In afwachting van uw antwoord. Met vriendelijke groet, Liesbeth

 32. Nee, dat is niet de Ted-talk over cannabis … volgens mij is het deze. Voorbeelden van onderzoeken die niet gepubliceerd worden is wat lastig. :) En Fieke , waarom ben je bang voor andere inzichten en meningen. Angst is slechte raadgever. Maar vertrouw vooral op waarop je wilt vertrouwen.

  • Hallo MB, Er zijn volop meta-analyses waarin ook niet-gepubliceerde onderzoeken worden meegenomen, dus omdat je zei “Ik krijg ook het idee dat dat geldt v.w.t. onderzoeken omtrent deze vrucht” kreeg ik het idee dat je vermoedens gebaseerd waren op daadwerkelijke rapporten. Maar het is dus veeleer een gevoel? Wel toevallig trouwens, Battling Bad Science van Ben Goldacre waarnaar je linkt heb ik onlangs nog gedeeld op mijn Facebook. Erg interessante en beangstigende materie. Maar let wel: onderzoeken naar alternatieve voedingssupplementen worden net zo goed gekleurd door het naar believen weglaten van en parafraseren uit onderzoeksresultaten. Nou ja, zoveel mensen, zoveel meningen. Ik kan me allebei jullie standpunten voorstellen, maar zou persoonlijk nooit aan de haal gaan met geconcentreerde zuurzaksupplementen. Groeten, Paul

 33. Ook lijkt het me niet verstandig om (altijd) uit te gaan van wetenschappelijke bewijslast. Immers worden de meeste rapporten niet openbaar gemaakt omdat ze niet de gewenste resultaten van de opdrachtgever onderbouwen. Krijg ook het idee dat dat geldt mbt onderzoeken omtrent deze vrucht.

  • Beste Mb, Dat is een interessante veronderstelling. Maar waardoor is dat idee ontstaan? Ik ben erg benieuwd! Groeten, Paul

  • Genoeg artikelen op internet, ook mooie speech op TED te vinden (al weet ik nu even niet wie dat geweest is) over dat wetenschap uitgaat van zaken die toch niet zo vast staan als gedacht. Over Graviola (en andere planten/vruchten) wordt gesuggereerd dat de farmaceutische industrie geen (goede) resultaten bekendmaakt van producten die niet gepatenteerd kunnen worden.

  • Beste MB, De TED-talk die jij bedoelt ging volgens mij over medicinale cannabis. Dat plantenstoffen niet als zodanig kunnen worden gepatenteerd (en zodoende commercieel oninteressant zijn) klopt en is algemeen bekend, maar farmaceutische bedrijven kunnen deze stoffen isoleren, synthetiseren en alsnog patenteren, dus zodoende kunnen deze stoffen alsnog (financieel) interessant worden gemaakt. Maar ik was juist benieuwd naar je uitlating over specifieke onderzoeksresultaten omtrent de zuurzak die je noemde. Heb je voorbeelden van studies? Ik zou ze erg graag lezen! Bedankt & groeten, Paul

  • @ mb: Ik was al bang dat dit zou uitdraaien op ongefundeerde samenzweringstheorieën gebaseerd op artikelen waarvan er “genoeg op internet te vinden zijn”. Op deze manier kun je echt alles rechtbreien… Ik vertrouw in ieder geval liever op oncologen (die er hun levenswerk van hebben gemaakt om kanker te genezen) dan louche aanbieders van supplementen die wetten overtreden door willekeurige tabletjes te verkopen als wonderbaarlijke kankerremedie. Ik laat het hierbij.

 34. Appie, als je wat zuurzakblaadjes nodig heb kun je die van me krijgen. Kost je niks.

 35. Prima dat je waarschuwt mbt het feit dat het kiezen van een alternatieve weg om kanker proberen te overwinnen tot de dood kan leiden. Echter zou het dan wel zo eerlijk zijn om te vermelden dat het luisteren naar oncologen ook in de meeste gevallen tot de dood leidt, en niet altijd op de meest prettige manier.

  • Inderdaad, het luisteren naar oncologen kan levensbedreigende gehoorbeschadigingen teweegbrengen die in de de meeste gevallen tot de dood leiden?! Om het plaatje compleet te maken zou het overigens ook eerlijk zijn om erbij te vermelden dat een neushoorn tot de dood kan leiden, evenals hoge ladders en mortiergranaten… Even serieus: “een alternatieve weg om kanker proberen te overwinnen”… Het feit dat je alternatieve geneeswijzen (als eenheid) tegenover reguliere geneeswijzen plaatst, zegt genoeg. Er zijn zo veel mensen die “alternatieve geneeswijzen” als goed beschouwen, puur vanwege het alternatieve imago. Mensen overlijden aan de gevolgen van kanker niet aan de adviezen van oncologen…

  • Prima dat je reageert Fieke, maar wel een beetje netjes opschrijven waar je nu heen wilt met die woorden. Mensen zijn tegenwoordig aardig geinformeerd en als ’t goed is niet te imponeren met lege woorden. En volgens mij ben ik het niet die dingen tegenover elkaar zet, doet de reguliere geneeskunde dat dan ook niet? En ja, mensen overlijden aan de gevolgen van kanker. Ook na het volgen van adviezen van oncologen. Dat is gewoonweg zo, ook al ben je het daar niet mee eens. Dat wilde ik melden met mijn eerste reactie.

  • Mijn punt is dat bovenstaand stuk over graviola gaat, en dus niet over oncologen of neushoorns. Dat oncologie niet aan bod komt, heeft dus niets met oneerlijkheid te maken, zoals je veronderstelt, maar met het onderwerp van de tekst. Daarnaast wil ik mijn afkeer duidelijk maken van de tweedeling “alternatief/regulier”. Beide takken van geneeskunde omvatten zo ontzettend veel verschillende behandelingswijzen dat het ronduit onzinnig is om te beweren dat hierboven “wordt gewaarschuwd voor het feit dat het kiezen van een alternatieve weg om kanker proberen te overwinnen tot de dood kan leiden”. Mijns inziens is dat helemaal niet de kern van het stuk; de kern is dat hopeloze mensen in uitzichtloze situaties zich niet zomaar het eerste het beste product (bijvoorbeeld graviola) moeten laten aansmeren door mensen die over de rug van doodzieke mensen geld proberen te verdienen… Dat graviola een “alternatief middel” zou zijn, staat hier los van. Immers is alles alternatief totdat het is goedgekeurd als geneesmiddel. Alternatief staat dan ook niet synoniem aan ‘natuurlijk’, ‘organisch’ of ‘onschadelijk’. Alternatief betekent in beginsel alleen maar dat iets (nog) niet als geneesmiddel wordt geaccepteerd. En mocht op den duur uit onderzoek blijken dat bestanddelen uit graviola werkzaam tegen kanker, dan zijn ze per definitie niet langer alternatief en vind je die bestanddelen wellicht binnen een x-aantal jaren (geïsoleerd) terug in reguliere geneesmiddelen. Zo vind je extracten uit talloze planten (waaronder cannabis) nu al terug in reguliere (kanker)medicamenten. Tot slot gaat het wel erg ver om te veronderstellen dat “het luisteren naar oncologen ook in de meeste gevallen tot de dood leidt”. A. Hoe kom je daarbij? B. Dat doet toch helemaal nergens iets aan af? Hopelijk verduidelijk ik hiermee mijn bedoelingen voor wat betreft mijn eerdere reactie.

 36. Kan iemand mij vertellen of graviola/zuurzak ook helpt bij acute myeloïde leukemie, afkorting: AML? Groet, Marian

 37. Ik vraag me af of je de mensen die kanker hebben het nemen van graviola-blad poeder/thee of een andere alternatieve therapie mag ontraden. De chemotherapie en bestraling is vaak falend en zeer schadelijk voor de z.g. gezonde cellen. En plus alle stress, angst, hygiëne enz. in een ziekenhuis is niet zo bevorderlijk voor de gezondheid.

  • WAT!? Dus omdat mensen ernstig ziek zijn door toedoen van kanker zou je ze er niet van mogen weerhouden om middelen te gebruiken die ze mogelijkerwijs nog zieker zouden kunnen maken!? Wat is dat nu weer voor onsamenhangende beredenering!?

 38. Heb met belangstelling de pro’s en cons gelezen. Ter info in verband met vaccinaties: in België is het poliovaccin de enige wettelijk verplichte inenting, juist vanwege de gruwelijkheid van de ziekte. Wist niet dat dit niet verplicht was in Nederland. Groeten, Joris

 39. Geachte, Je sprak dat je al 10 jaar enkel goeie E-nummers eet. En al de rest niet. Kan je mij die a.u.b. door e-mailen? Alvast bedankt.

  • Beste Jami, Er zijn vele honderden E-nummers, dus ik kan je helaas geen lijstje met “veilige E-nummers” e-mailen. Wat je hoofdzakelijk dient te onthouden is dat elk door de EU goedgekeurd voedingsadditief een E-nummer krijgt en dat er dus ook “puur natuur” E-nummer zijn die dus NIET van chemisch-synthetische komaf zijn… Denk maar eens aan paprika-extract, curcumine (kurkuma), riboflavine, chlorofyl (bladgroen), carotenen (zoals bepaalde pro-vitamines), bietenrood, ijzeroxide, natuurlijke voedingszuren en emulgatoren (citroenzuur, algenzuren e.a.), taragom, Arabische gom, pectine, bijenwas, carnaubawas etc. Maar ook bepaalde mineraalzouten, aminozuren, enzymen etc. Een handig hulpmiddel is het gidsje “Wat Zit Er In Uw Eten?”, al vind ik dat een tikkeltje aan de strenge/ongenuanceerde kant. Groeten, Paul

  • Ik wil nogmaals vooropstellen dat ik persoonlijk geen voorstander ben van graviolathee… Toch zag ik laatst bij De Tuinen dat er vooralsnog guanábanathee wordt verkocht, zowel capsules als kruidentheebuiltjes. Ik vond het frappant dat zo’n grote winkelketen deze omstreden producten verkoopt nadat artsen er expliciet voor hebben gewaarschuwd, maar blijkbaar zijn mensen er desalniettemin naar op zoek. Ik denk dat je ze nog altijd beter bij een bekende partij kunt kopen dan bij reputatieloze webwinkeltjes, maar wie ben ik… De zuurzakcapsules van De Tuinen bevatten delen van de vrucht. De kruidentheebuiltjes bevatten delen van de volledige plant (blad, vrucht e.a.). De ingrediënten zijn als volgt: delen van de graviolaboom in een theebuiltje. De theezakjes bevatten 100% puur graviola (Annona Muricata) poeder. De graviolacapsules bevatten tevens plantaardige cellulose en maltodextrine. Er staat overigens wel bij vermeld: ‘raadpleeg bij vragen altijd een arts’.

  • Hallo Appie, Een adres waar je de zuurzakvrucht kan kopen is bij “Highway Supermarkt” te Rotterdam. Behalve de vrucht kunnen ook de zuurzak blaadjes gebruikt worden tegen in ons geval borstkanker. Of het toeval is, laat ik in het midden, maar feit is dat een geconstateerde borstkanker na een paar weken niet meer te zien was op de scan waardoor verdere behandeling niet meer nodig was bij onze nicht.

  • Ik heb vorige week zuurzak gekocht (uit de diepvries) en een pak zuurzakbladeren om thee van te zetten… Bij een Surinaamse Toko in Den Haag (naast de kinderboerderij – Hobbemaplein). De bladeren heb ik een paar keer doorgeknipt en opgezet met 1 liter water en de hele nacht laten pruttelen (ongeveer 12 blaadjes). Wat er overbleef is een donkere, heldere “thee’ die echt nergens naar smaakte, dus goed te drinken… Heb steeds over de dag een paar slokjes genomen… Tot nu toe geen nare bijverschijnselen. Baat het niet, dan schaad het ook niet denk ik maar…

  • Bij de toko in Hilversum hebben ze blikjes met vruchtvlees van de zuurzak en en de zuurzakthee is te verkrijgbaar op bestelling bij ’t reformhuis in Huizen.

  • Ik woon sinds een paar jaar in suriname, als je wil kan ik voor je in een envelop opsturen.

  • Graviola is verkrijgbaar bij de toko, vruchtvlees, meestal ingevroren.

 40. Hallo allemaal, Ik heb alles gelezen wat jullie hier hebben geschreven en ben heel nieuwsgierig geworden & zie ook veel positieve reacties over de vrucht wat mij heel blij maakt… Zijn er nog meer mensen die deze vrucht hebben geprobeerd en goeie uitslag daarover hebben? En hoe kan je het beste de thee maken met de bladeren? Groetjes, Maryam

  • Maryam, Ik heb zelf Non-Hodgkin-lymfoom (NHL) gehad in 2013 en heb toen Noni gebruikt, ik ben nu een jaar schoon. ‘Khasiat Pure Noni’ is een drankje van Sirsak. Groetjes, Ernest

 41. Ik heb borstkanker. Er is nu een borst geamputeerd en omdat er cellen in de schildwachtklier gevonden zijn moet ik weer geopereerd worden om alle lymfeklieren te verwijderen. Pas dan kunnen ze zeggen of er verder nog kanker in mijn lichaam is en waar. Wel moet ik na de operatie aan de chemotherapie. Dat staat al vast. Ook 5 tot 10 jaar hormoonpillen slikken. Ik heb al 2x een hartinfarct gehad en dus 2x gedotterd. Ik wil graag de graviola proberen want denk ik dan baat het niet dan schaadt het niet. Maar in mijn geval misschien wel. Ik ben 68 jaar en wil echt nog niet dood. Graag advies wat ik moet doen. Hartelijk bedankt alvast voor de reacties.

  • Cannabis oil therapy, in andere woorden pure wietolie, blijkt een natuurlijke medicatie te zijn tegen ziektes zoals kanker en migraine astma etc. etc. Er blijken veel positieve resultaten te zijn.

  • Beste Liz, Ik ben meer dan bekend met je benarde situatie en begrijp je frustratie volledig. Toch mag en kan ik geen medische adviezen geven; maar er zijn volleerd en beëdigd artsen die zich naast de reguliere geneeswijzen hebben verdiept in alternatieve therapieën. Persoonlijk geloof ik niet dat er 1 stofje is waarmee ‘kanker’ in zijn algemeenheid kan worden genezen, wat over allerlei stoffen dus wel wordt beweerd. Maar misschien kan een bekwaam arts je hierin adviseren. Wellicht dat zelfs jouw huidige arts/chirurg je aanvullend advies geven… Onwijs veel kracht, sterkte en beterschap toegewenst in ieder geval! Beste Halil, Dat cannabisolie (THC-olie of CBD-olie) kanker in mensen kan genezen is overigens enorm overtrokken; er zijn slechts aanwijzingen dat bepaalde cannabinoïden invloed zouden kunnen uitoefenen op de groei van bepaald soort tumoren. Bovendien worden er heel veel verschillende producten gewonnen uit cannabis, dus je moet enorm oppassen dat je geen gevaarlijke/illegale producten aan de haal gaat. Ik heb er onlangs enige aandacht aan besteed in dit artikel over hennepzaad en hennepolie. Groeten, Paul

  • Ik heb ook borstkanker gehad en longkanker er dreigt nog een niertumor die in de gaten gehouden wordt (jaarlijks CT scan) die is ini mini die tumor. Ik drink dagelijks een grote mok graviola thee met een schijfje onbespoten citroen, daarna pu-err thee en avonds groene thee. Sinds ik deze combi drink heb ik hele slanke enkels gekregen en neem minder plastabletten. Voordeel dat ik minder plastabletten neem ik nooit meer kramp in mijn kuiten heb. Die kramp krijg ik niet van de thee. Ik heb jaren met behoorlijk dikke enkels gelopen, dit is echt over. Voor ik met graviola thee begon dronk ik al altijd pu err thee en groene thee, daarvan merkte ik niks aan mijn enkels. Nu pas na gebruik van graviola thee erbij heb ik super slanke enkels. Waarom ik dit nu vermeld is omdat ik denk dat wanneer je hoge bloeddruk hebt deze thee ook erg goed is voor je. Mijn bloeddruk is nu perfect! Paul ik vind je artikel erg goed. Ik heb zelf gekozen na veel lezen om de thee te gebruiken. Wat ik van je geleerd heb is om het zakje niet te lang in het kopje te laten.

 42. Thee van biologische zuurzakbladeren drink ik als lekkere thee. Voorzichtig, niet zomaar overal losse niet-biologische zuurzakbladeren kopen. Neem bijv. groene thee en rooibosthee. Wordt ook gezegd dat ze antioxidant zijn.

 43. Ik was op zoek naar hulp om een ziekte in mijn zuurzakbomen te bestrijden en kwam bij jullie terecht. Nee ik kan geen vruchten leveren want ik plant uitsluitend voor de Surinaamse markt. Ik vind dat jullie op een prettige manier met elkaar omgaan en zal deze site in de gaten houden. Onlangs heb ik een stuk geprint over leverzuivering; misschien is dit interessant voor jullie.

 44. Wat mij in je reacties opvalt, Paul, is dat je op de in totaal drie zeer positieve resultaten, zeer wel mogelijk behaald door de zuurzak, niet reageert. Heeft dit een reden?

  • De reden hiervan is dat ik anderen graag in hun waarde laat en mensen niet graag tegen het hoofd stoot, tenzij daar een gedegen reden toe is. Ik heb mijn standpunten omtrent graviola hierboven reeds uitgebreid uiteengezet en vind het niets toevoegen om andermans geloof en hoop de grond in te boren. Mijn doel met deze site is tot voorzichtigheid en bewustwording manen… niet om mensen te overtuigen van mijn “gelijk”. Overigens is er een groot verschil tussen de vrucht zuurzak enerzijds en geconcentreerde guanabana-supplementen anderzijds.

 45. sandy van kempen Reageer

  Toen ik had gehoord dat een familielid op veel plaatsen kanker had en geen behandeling aansloeg en niet te redden was is hij ook zuurzakbladeren en nog een onderdeel van de boom thee gaan trekken en drie glazen per dag gaan drinken en pas geleden een scan kreeg en alles was weg de dokter stond vol verbazing te kijken hoe dat kan een paar maanden geleden zag het er heel anders uit. Je kunt je afvragen hoe kan dat. Ik heb nu voor de derde keer borstkanker en of het te behandelen is dat is afwachten maar ik ga de zuurzakthee zeker proberen.

  • Hoi Sandra, mijn nicht heeft vorig jaar botkanker gekregen, (17 jaar geleden borstkanker waarvan ze was genezen) en er hielp ook niets, chemo en al die ander prutsen die ze nam brachten geen verandering in de scan. Sinds enkele maanden neemt ze graviola pillen, aanbevolen 2 per dag maar zij neemt er 4 (haar mening is dat dit het laatste redmiddel is) en wonder boven wonder is haar laatste scan veel beter. De dokter geloofde zijn ogen niet want ze had sindsdien geen chemo meer gehad. Dus wij denken dat deze pillen haar toch helpen.

  • Beste, Mijn moeder heeft longkanker met uitzaaiingen naar de borstkas, dus operatie is niet meer mogelijk. Ze heeft nu 4 chemo’s gekregen, de tumor is een paar mm gekrompen. Werkt dit echt? Kan je me laten weten waar ik die zuurzakblaadjes om thee te trekken kan kopen? Gr. Wendy

  • @Wendy: Ik heb thuis nog 3 onaangebroken Graviola staan van het merk NowFoods. Ik heb deze kort geleden voor een vriend gekocht. Het mocht bij hem niet baten omdat deze kankersoort heel moeilijk te behandelen was. Je mag deze 3 potjes voor weinig overnemen. Misschien kan de webmaster op verzoek mijn mail adres aan jou doorgeven zodat ik je de potjes toe kan sturen. Vriendelijke groet, Anthony

  • Beste Anthony, Ik snap dat je voorstel erg goed bedoeld is, maar zoals je in bovenstaand artikel over graviola kunt lezen, kleven er mogelijkerwijs serieuze gevaren en gezondheidsrisico’s aan guanabana-supplementen en graviola-capsules. Voor zover ik weet mogen dit soort pillen volgens de Nederlandse wet niet eens worden verkocht in Nederland. Gezondr kan, mag en zal zich hier dus absoluut niet in mengen. Met vriendelijke groet, Paul P.S. Voor alle lezers: toekomstige berichten met als doel het aanbieden, kopen of verkopen van zuurzak-supplementen zullen worden afgekeurd en dus niet worden gepubliceerd.

  • OMG! Echt waar? Hoelang heeft die persoon dan gebruikgemaakt van die bladeren? Heb dringend antwoord nodig, please… :(

  • Ik heb in 2013 een non-Hodgkinlymfoom gehad, ik heb Noni gebruikt, vloeibare versie van Sirsak, ik ben nu een jaar schoon.

  • Sandy, ja ondertussen zijn we wel een paar jaar verder maar toch zou ik je willen vragen of jij je enkel gebaseerd hebt op de zuurzakthee om de strijd tegen borstkanker en wat nu jou uiteindelijk resultaat is? Ik heb nu namelijk ook de 3de keer borstkanker en wil absoluut geen chemo. Ik ben begonnen met het drinken van maretakthee (deze zou net als graviola / zuurzak ook een helende werking hebben bij kanker, zie boek “Gezondheid uit de apotheek van God” door Maria Treben) en daarbij neem ik de tabletten van de graviolavrucht samen met de kurkuma. Ik weet dit is misschien veel maar toch geloof ik in de werking van deze combinatie. Ben pas één week bezig dus over eventuele resultaten kan ik later pas uitbreiden.

 46. Henk Hoogendoorn Reageer

  Laatste tijd veel over zuurzakboom thee gehoord en gesproken… Wat ik mij afvraag, wetende dat het niet geneest, is het een aanrader gezien de 2 gevallen van kanker in de familie? Hoor graag reactie.

 47. Dank je Jay, Ik heb de bladeren besteld, ze zouden maandag (morgen) moeten arriveren. Denk je dat ze enige nut kunnen hebben?

 48. Beste, Mijn zus lijdt aan borstkanker, ze is mama van 3 kleine kinderen. Ze is zelf nog maar 27 jaar. Totaal onverwacht kreeg ze borstkanker de ene dag op de andere veranderde heel ons leven. Mijn zus wou per se in een klein ziekenhuis behandeld worden, met tegenzin van de familie… Ondanks dat ze al een afspraak had voor chemo belde ik naar het UZ. Ik vertelde over mijn zus, dat ze chemo ging krijgen. De professor zei met heel weinig woorden dat hij haar eerst wilde zien en chemo niet echt aanraadde. Ik zei het mijn zus, maar zij bleef bij haar besluit om chemo te ondergaan in het kleine ziekenhuisje! Omdat het voor haar (begrijpelijk) niet snel genoeg kon gaan. Ze heeft in de zomer chemo ondergaan en daarna haar borst laten verwijderen omdat de chemo niet aansloeg moest ze 2 maanden later bestralen. Bij de thorax vonden ze een opgezette klier onder haar hals net boven de geamputeerde borst. Bleek later om een klier te gaan waar 3 tumors in zaten. Deze werden dan ook verwijderd, de PET-scan toonde aan dat de kanker nergens naartoe is uitgezaaid, enkel dus tegen haar hals. De vraag is dan ook: is het uitgezaaid naar haar hals omdat de chemo niet werkte, en konden ze beter amputeren na 3x chemo i.p.v. 6 maal? Zou het dan niet naar haar hals zijn gegaan? Of was haar halsklier van dag 1 al kankerpositief, geen idee, want een foto van de hals werd nooit genomen… Het is nu zo dat ik zoooo positief sprak over die guanabana omwille van al het positiefs dat vermeld staat op het internet! Zij is het gisteren gaan halen (de echte vrucht) en wil er volledig voor gaan. Zou het haar bestraling kunnen tegenwerken? Tijdens de chemo at ze heel gezond: broccoli, groene thee, linzen, kikkererwten, nigella zaad, kurkuma, spruiten, honing, probiotica (kefir), gember, citroen, rode biet, geroosterd papajazaad in honing… Maar de chemo heeft nooit aangeslagen en haar tumor is met geen millimeter verkleind. Soms denk ik, is het dat gezond eten waardoor de chemo niet aansloeg, want ze is nooit misselijk geweest, niet vergeetachtig, een heel klein beetje vermoeid of kaal geworden (dat waren de neveneffecten). Ik ben nu bang dat het gezonde eten ervoor zal zorgen dat ook de bestraling niet zal aanslaan. Volgens mij moet je de wetenschap chemo of bestraling zijn werk laten doen zonder al die gezonde dingen, oftewel enkel gezonde dingen zonder wetenschap. Kan iemand volgen wat ik bedoel? Zo ja, alsjeblieft enige raad…

  • Beste Leentje, Wat een nare situatie. Het vervelende van kanker, kankerbehandeling en kankermedicatie is dat er geen vaststaande scenario’s zijn en dat er geen 2 situaties zijn met hetzelfde verloop. Er zijn enorm veel verschillende vormen van kanker en de meeste zijn enorm wispelturig. Of een bepaalde behandeling aanslaat is afhankelijk van talloze aspecten en je kan dan ook niet zomaar oorzaken en gevolgen aan het slagen of falen verbinden. Of bepaalde voedingsmiddelen de effectiviteit of werkzaamheid van chemo of bestraling kunnen beïnvloeden? Ik denk niet dat daar voldoende onderzoek naar gedaan is om er überhaupt uitspraken over te kunnen doen. In het geval van guanabana is er sowieso nog maar heel weinig over bekend. Kanker is onzekerheid, en patiënten en dierbaren proberen er dan ook vat op krijgen… Helaas is daar geen beginnen aan; zelfs de medische wereld is er nog volop mee bezig. Heel veel sterkte in ieder geval en ik hoop met je mee op een goede afloop! Groeten, Paul

  • Leentje, gebruik de zuurzak bladeren.. daarvan thee trekken. Tweemaal per dag drinken in de ochtend en voor het slapen gaan. waar woont u? Heb er wel een aantal voor u. En dit zeker 1-2 maanden drinken. Ben ook bijna door m’n blaadjes heen. Ik gebruik het om mijn jicht te reguleren.

 49. Als de werking van deze vrucht zo opzienbarend is, dan moeten er in het groeigebied van de vrucht duidelijk minder kankergevallen voorkomen dan elders. Is dit statistisch onderzocht? Komen er bepaalde kankersoorten niet voor?

 50. Beste Paul (en alle andere die hier hun reactie gegeven hebben en die ik met aandacht gelezen heb), Ik woon op de Filipijnen en we hebben enige “graviola boompjes” op ons grondstuk staan. Mijn vrouw is een fervent volger van de leefstijl van haar grootmoeder. En ik zag haar regelmatig een thee trekken van de blaadjes ven de graviola boom en haar klachten waar zij hinder van had verdwenen. De klachten waren in de rechtse nierstreek en laatst had zij last van een pijnlijk gevoel in haar keel. Wat mij echter ook opvalt is dat haar bloeddruk zeer laag is en dat zou een bijwerking kunnen zijn zoals ik hier gelezen heb. Ik wist dus niet dat zij blaadjes van een graviolaboom plukte en ik wist ook niet dat we deze op ons grondstuk hebben staan. Terwijl mijn vrouw weer niet weet wat de graviolaboom werkelijk inhield; zij weet gewoon uit overlevering wat goed voor haar is. En dat onder het moto; wat goed was voor mijn grootmoeder en goed is voor mijn moeder, is ook goed voor mij. Haar grootmoeder is op 95 jarige leeftijd van ouderdom gestorven. Zij liep tot op hoge leeftijd naar een hoger gelegen grondstuk waar ze van alles teelde en dat elke dag. En ik, die dat grondstuk ook wel eens wilde zien, had al na 1 keer mijn bekomst, ik was namelijk bekaf en ik was nog geen 70. Grootmoeder at dus alleen wat uit haar tuintje kwam. In ieder geval ga ik nu de thee drinken van de graviolaboom (Guayabano in de Filipijnen) en als er vruchten zijn ook het vruchtvlees eten. Ik heb al jaren te hoge bloeddruk. Ik zal jullie op de hoogte houden van mijn bevindingen. O ja, ik ben geen grote vriend van multinationals en zeker geen farmaceutische. En banken maken mij ook nerveus. Daar zal zelfs de graviola thee niet tegen helpen (grinnik). Groeten, Bert

  • Hallo Bert, Ik heb geen persoonlijke ervaring met het gebruik van verse blaadjes en vers vruchtvlees van de graviola, maar ben ervan op de hoogte dat er in tal van landen op grote schaal gebruik van wordt gemaakt in theeën, zuiveldrankjes, vruchtendrankjes en desserts. Ik ben er geen voorstander of tegenstander van en raadt het mensen dan ook niet aan of af. Wel ben ik erg benieuwd naar jouw bevindingen. Houd ons a.u.b. op de hoogte! ;) Groeten, Paul

 51. Cees van Gils de apotheker die nog in een droom wereld leeft die niet bestaat: check dit ff ook hebben jullie mij geprobeerd te vergiftigen …. ADHD wordt omschreven als een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. ADHD’ers worden overspoeld door te veel prikkels, waardoor sprake is van ernstige concentratiestoornissen. Geneesmiddelen tegen ADHD, naast Ritalin ook Concerta, bevatten beiden de werkzame stof methylfenidaat, welke ADHD’ers rustiger zou maken en beter geconcentreerd. Maar dankzij dit methylfenidaat zijn het ook stimulerende middelen die net zo op de hersenen inwerken als amfetamines en cocaïne. De stof werkt verslavend, maar kan ook hallucinaties en zelfs suïcidale neigingen tot gevolg hebben, en daarnaast hartproblemen veroorzaken. De berichtgeving over de negatieve werking van de medicatie stapelt zich op: kinderen sterven aan ‘onbekende’ oorzaken , krijgen last van hartfalen. Onder tieners vindt een toename in het aantal zelfmoorden plaats die in verband worden gebracht met het middel. De website drugsinfo.nl krijgt regelmatig vragen van kinderen die Ritalin gebruiken als partydrug. Inmiddels is er weliswaar onderzoek gestart, zoals door de European Medicines Agency (tegenhanger van de Amerikaanse Food and Drug Agency), maar de gevaren worden volgens Fernand Haesbrouck ernstig onderschat, zelfs domweg genegeerd. “Navraag bij artsen leerde mij, dat ze in de waan verkeerden, dat men ADHD wel met dit middel MOEST behandelen. Ik ergerde mij blauw aan deze onwetendheid, want tijdens mijn opleiding in de jaren ’60 leerden wij al over het werkingsmechanisme van amfetamine-achtige stoffen als methylfenidaat en hoe ze het zenuwstelsel verwoesten en precies daarom onder een opiumwetgeving vallen. Die kennis is blijkbaar overboord gegooid. De internationale medische literatuur schrijft nu : ‘werkingsmechanisme onbekend’. Ik vind het onbegrijpelijk dat niemand daarop reageert.” In 2007 publiceerde hij het boek “ADHD-medicatie, Medische Megablunder” waarin hij de werkingsmechanismen beschrijft van chemische stoffen die voorkomen bij ADHD medicatie, zoals methylfenidaat. Ze zorgen in feite voor een afbraak van het zenuwstelsel, en dat kan op lange termijn zelfs resulteren in de ziekte van Alzheimer. De neuronen van Alzheimer-patiënten blijken er hetzelfde uit te zien als de kapotgemaakte neuronen bij gebruikers van Strattera, SSRI’s, XTC, cocaïne, LSD, cannabispreparaten, Ritalin en andere amfetamines. “Je kunt je wel voorstellen wat de gevolgen zijn als men deze stoffen chronisch aan kinderen geeft, met hersenen nog volop in ontwikkeling. Ouders denken,’Hé mijn kinderen worden slimmer, kunnen zich veel beter focussen’. Dat is waar, ze leren meer robotmatig, maar eigenlijk verpest men hun hersens voor de toekomst.” Methylfenidaat valt onder een klassering van chemische stoffen, die allemaal dezelfde psychotische werking hebben: ze verwoesten systematisch de neuronen (bouwstenen) van het zenuwstelsel, vandaar de waanbeelden, psychosen, agressie (door een controleverlies over het gedrag) en een veranderde perceptie op de realiteit. Die neuronen zijn namelijk van vitaal belang om ons gedrag te kunnen beheersen. Vandaar dat telkens wanneer het lichaam aanvoelt dat neuronen worden verwoest, het zenuwstelsel reageert met een gevarenreflex: een ‘fight or flight’- reactie,’ vluchten of vechten’. Dit veroorzaakt het dichtklappen van de bloedvaten, bijvoorbeeld in de hersenen. “Dat heeft dus ook voordelen: men kan zich beter focussen op een bepaalde zaak. Het nadeel is echter dat wanneer andere gevaren dreigen, men deze gewoon niet ziet. Als de bloedvaten zich samentrekken in bepaalde hersenzones waar heel fijne haarvaatjes eigenlijk dieperliggende hersencellen van zuurstof zouden moeten voorzien, zullen deze dieperliggende delen van de hersencellen geen zuurstof meer krijgen en afsterven. Het dichtklappen van bloedvaten rond het hart zorgt voor pulmonaire hypertensie. Cardiologen waarschuwen al sinds 2003 voor deze gevaarlijke bijwerking,maar die alarmkreet heeft men ver weggehouden van het commercieel medisch gebeuren. Kinderen die er nu aan doodvallen, zouden ‘aangeboren hartziekten’ hebben. Methylfenidaat blijft dus onterecht een perceptie van veiligheid behouden.” Haesbrouck’s boek zorgde wel voor opschudding: in 2007 was er een consensusvergadering in de Koninklijke Biobliotheek van Brussel, ingericht door het Ministerie van Sociale Voorzorg. “Het establishment was nogal geschrokken van de inhoud van mijn boek. Men probeerde de vragen die hierbij rezen van officiële zijde te weerleggen. Er waren artsen uitgenodigd die zoveel mogelijk ‘hoeraliteratuur’ ( van de zijde van de industrie) wisten te verzamelen, en brachten deze gedurende enkele minuutjes naar voren.” Ook David Healy, een bekend tegenstander van het gebruik van SSRI’s (Selective Serotonin Re-uptake Inhibitors) en als arts en hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Cardiff, was uitgenodigd. “Zijn visie is volledig in tegenspraak met de officiële stelling waarmee de farmaceutische bedrijven hun producten aan de man willen brengen. In het verslag over die vergadering, dat in april 2008 gepubliceerd werd, repte men met geen enkel woord over het optreden van de man. Het resumeerde alleen alle bekende stellingen die door de industrie bekend worden gemaakt. Het resultaat van alle heisa: alles blijft bij het oude. Uitleg over hoe antidepressiva werken wordt gewoon doodgezwegen. Twee maanden na die vergadering stond er in de kranten: ‘Onafhankelijke studie naar antidepressiva komt er voorlopig niet’. Waarschijnlijk gepubliceerd onder de druk van de industrie.” Ondertussen rijst de vraag, of er een verband is tussen het toegenomen aantal voorschriften van geneesmiddelen tegen aandoeningen als ADHD, maar ook depressie. Is de ADHD epidemie werkelijkheid of worden bepaalde emoties of gedragingen toegeschreven aan een geestesziekte, die eigenlijk niet bestaat, zodat het gemakkelijker is te diagnosticeren en geneesmiddelen voor te schrijven, in plaats van op zoek te gaan naar achterliggende oorzaken. wat jullie doen Cees, is symptoombestrijding allemaal poennnnnnnnn …. ik voelde het aan dat er in de natuur een oplossing moest zijn voor ADHD, depressie etc. en ja ik heb deze gevonden de iboga wortel, 24 uur trippen, zelf ervaren. Tevens meteen van me ADHD af, van me depressie af, en in 24 uur van me nicotine en blow verslaving af. Wat is hierop je antwoord… Puur natuur, geen patent op te vragen. Jammer dat dit niet in het nieuws komt of ooit zal komen… Zal wel een reden hebben hè? Cindy ik geef je helemaal gelijk laat je niet in met mensen die nog heilig in het systeem geloven daar raak je van in depressie en als het aan hun licht slik je dan je hele leven pilletjes waar je voor moet betalen… Mensen met een of andere geest aandoeningen of die willen stoppen met verslavingsgevoelige middelen zoek op Google naar Iboga entheogene middelen noemen ze dit wordt al duizenden jaren gebruikt door sjamanen in tegenstelling tot de 200/600 jaar huidige medische wetenschap. Cees, als het aan jullie lag had ik vandaag nog aan de ritalin gezeten hahaha mij heb je niet ik lees ook geen antwoord hierop bezoek verder ook niet meer deze site… dus antwoorden heeft geen zin… ik heb het zelf ervaren zelf genomen iboga. Goed weekend!

  • Ik vind het wel heel makkelijk en onverantwoord van je om je gal te spuien, andere mensen te bekritiseren en weer andere mensen (gevaarlijke!) hallucinogene middelen aan te praten en vervolgens te melden dat je wederreacties niet zult lezen. Wat je doet is bloedlink! Ibogaïne is een stof afkomstig uit de wortel van een plant, genaamd Tabernanthe iboga. De wortel van deze plant bevat een mengsel van ten minste 12 alkaloïden. De hoogste concentratie ibogaïne zit in de schors van de wortel. Ibogaïne is een acetylcholinesterase-remmer en vermindert zodoende de afbraak van acetylcholine. Acetylcholine is een belangrijke neurotransmitter, een stof die onder andere in de hersenen de overdracht van zenuwimpulsen bewerkstelligt en die impulsen van zenuwen op spiervezels overdraagt. Ibogaïne verstoort deze processen door indirect de concentratie acetylcholine in de hersenen te verhogen met als gevolg sufheid, hallucinaties, misselijkheid en braken en in sommige gevallen levensgevaarlijke hartritmestoornissen zoals boezemfibrilleren. En vergeet niet dat hallucinaties an sich tot ondoordachte beslissingen en handelingen kunnen leiden waaraan in het verleden al talloze mensen zijn overleden. Je hoeft maar op een verkeerd moment, op een verkeerde plek te ’trippen’ en je hebt 0 controle over de afloop van je trip. Sommige bestrijdingsmiddelen binnen de landbouw ontlenen hun natuurlijke (maar desalniettemin dodelijke) effecten overigens aan dit alkaloïde-mechanisme van iboga c.q. ibogaïne. Dus in feite werk je hallucinogeen landbouwgif naar binnen wanneer je ibogaïne gebruikt. Oké, het is van natuurlijke komaf, maar dat zijn veruit de meeste pesticiden. Ik zou iedereen dan ook ten zeerste willen AFRADEN om met dit soort ‘smartdrugs’ aan de haal te gaan. Ibogaïne is potentieel levensbedreigend, dus gebruik dit middel NIET. In ieder geval NOOIT zonder medische screening en supervisie. Dat 1 iemand beweert dat het volgens hem werkt zegt bovendien niks over anderen. Denk aan individuele en onderlinge verschillen: contra-indicaties met medicamenten die je gebruikt, gezondheidsaandoeningen, genetische afwijkingen etc. Iboga kan echt heel erg gevaarlijk zijn, wellicht nog gevaarlijker dan geconcentreerde zuurzak/guanabana supplementen. (bron)

  • Cees van Gils

   Beste Iboga, en Paul, Inderdaad klef laf om een hele litanie te besluiten met de boodschap dat je geen antwoord wilt, en ook niet meer op deze site komt kijken. Vraag me af hoe je er dan terechtgekomen bent. Eigenlijk geloof ik helemaal niet dat je niet nieuwsgierig bent naar de respons die je wilde uitlokken. Of ben je toch nog niet helemaal genezen van je psychische klachten, beste Iboga? Paranoia is toch echt een symptoom van een psychose! Op de eerste plaats kan ik je melden dat ik het met veel van je bezwaren eens ben, zal ze niet allemaal benoemen. Op de tweede plaats voel ik me niet als apotheker persoonlijk aangesproken voor de betwiste medicaties die je hekelt in je verhaal, met name de methylfenidaat en de SSRI’s (beetje dom te veronderstellen dat ik daar een uitleg bij nodig heb, serotonine, of 5HT, is een van de interessantste stofjes in ons lichaam, heb er indertijd, ’77, mijn afstudeerscriptie aan gewijd, in het kader van slaap en slaapmechanismen, waar vooral 5HT als neurotransmitter bij betrokken is). De apotheker is in het Nederlandse systeem niet meer dan de verlengde arm van de voorschrijver, huisarts, kinderarts of psychiater. Het enige wat je de apotheker(s) zou kunnen verwijten is dat ze onvoldoende bij de voorschrijvers de vraag voorleggen hoe lang de medicatie dient te worden gecontinueerd; in de praktijk zijn het de doktersassistenten of tegenwoordig receptenbestellijnen die voor de herhaalrecepten zorgen, en ja de apotheker spint daar garen bij als deze middelen jarenlang, zonder feitelijke noodzaak worden herhaald. Artsen zeggen naar mijn ervaring altijd dat ze alle herhalingen persoonlijk bekijken en paraferen, maar neem dat rustig met een korreltje zout. Echt gevoelig voor advies of kritiek zijn ze ook niet, de apotheker moet zich niet met de voorschrijvers bemoeien, en dan wordt het lastig, vooral omdat je de gebruikers ook maar zelden kunt motiveren om te stoppen. Ik noem het bewust geen patiënten, omdat o.a. bij ADHD lang niet altijd sprake is van een duidelijk te beschrijven ziektebeeld. Volwassenen met ADHD-medicatie vertrouw ik in principe niet, en ik heb in mijn eigen vriendenkring een aantal toch niet domme mensen die bij zichzelf die diagnose hebben gesteld, en allebei een psychiater zo gek hebben gekregen om hen dexamfetamine voor te schrijven. Nog iets heftiger dan Ritalin, vind je niet? Enige voordeel, wat een van hen me zei, was dat hij niet meer hoefde te blowen. Zijn zoon van 18, met ADHD, blowt er nog lustig op los. Wat betreft de antidepressiva heb je voor een deel gelijk als je stelt dat daar machtige lobby’s van industrie en grote financiële belangen mee gemoeid zijn, maar Prins Claus is niet het enige voorbeeld van een heftige depressie, die iemands leven grondig onderuit kan halen, met als uiterste risico suïcide. Ingezet in de juiste dosis, met de juiste begeleiding, in de juiste periode kunnen deze middelen levensreddend zijn, echter, Paul zal dat ongetwijfeld kunnen en willen verifiëren, de zelfmoordcijfers zijn sinds de introductie van de SSRI’s in de westerse wereld, en ook in Nederland NIET gedaald, wat je toch zou verwachten als je de tamtam van de industrie moet geloven, sterker nog in Nederland vertonen die cijfers de laatste jaren weer een stijgende lijn! Dat Ritalin en wekamines de neuronen in ons zenuwstelsel zouden vernietigen is klinkklare nonsens. Je verhaal over meer Alzheimer bij patiënten die die middelen gebruiken is eenvoudig te weerleggen met de veronderstelling dat er a priori al iets mankeert aan de hersenen van die mensen, resulterend in een grotere incidentie van deze vervelende ziekte. Heb je je wel eens afgevraagd of er bij jou ook niet een steekje los is in je bovenkamer, dat je zoveel drugs gebruikte? En nee, ik hoor niet bij de doemdenkers die bang zijn voor de psychoses die zgn veroorzaakt zouden worden door cannabis. Maar voor wat je met ibogaine aan jubelverhalen de wereld in stuurt, verwijs ik graag naar Paul’s respons, waar ik me geheel in kan vinden. Het is nog erger, want je bent de enige niet. Iedereen in de “Zweefmolen”, zo noem ik de Alterneuten, die de reguliere geneeskunde afzweren, blazen om het hardst de loftrompet. Wil je graag de anekdote meegeven van Sigmund Freud, die in zijn beginjaren een degelijke monografie heeft geschreven over coca en cocaïne, waarschijnlijk dus zelf ook zwaar aan de coke was, en iedereen, patiënten en collega’s probeerde over te halen om Cocaïne te gaan gebruiken als substituut voor Morfine, waar toen in Wenen ook blijkbaar veel mensen aan verslaafd waren! kan nog wel even doorgaan, maar zit op het vliegtuig naar Singapore te wachten, en er is hier nog geen WiFi, dus een beetje lastig. Vanmorgen, bij mijn laatste vakantie-ontbijt heb ik wel wat dingen nagekeken, o.a. de structuurformules van de betrokken stoffen, en zag o.a. dat er overeenkomsten zijn tussen cocaïne en ibogaine, en serotonine en ibogaine. Ibogaine is een bekende 5HT-agonist, net als indirect dus ook de SSRI’s, maar echt gevaarlijk is de remming van de cholinesterase, die voor de ernstige hartbijwerking zorgt. Zal me thuis eens verdiepen in de publicaties van Haesbrouck en David Healy, maar de belangrijkste conclusie over je verhandeling blijft: gevaarlijk ongenuanceerd. Kan er na thuiskomst nog aan toevoegen dat er deze week een artikel staat over suiker en koolhydraten, van de hand van Simon Rozendaal. Dokter Frank heeft heel wat losgemaakt, en terecht. Simon maakt alllewn de verwarring groter als hij over suiker praat en glucose bedoelt. Waarschijnlijk. papegaait hij het Voedingscentrum na die beweert dat het een polysacharide is van suiker in een lange keten. Nee, Simon, het zijn voornamelijk glucose (en amylose) die in complexe ketens zetmeel vormen. Apothekers kennen Amylum Oryzae, A. Solani en A. Tritici, respectievelijk rijst, aardappel en tarwe zetmeel. Dus nog een keer, en allemaal goed in de oortjes knopen. Suiker = sacharose = sucrose, een disacharide van glucose en fructose. Glucose is de belangrijkste brandstof in ons lichaam, de bloedsuikerspiegel is dus eigenlijk de bloed-glucose-spiegel. Synoniemen dextrose en druivensuiker, wat elke diabeet wel weet. Levensreddend bij een te hoge insuline dosis. Chemisch gezien zijn suikers een groep net als de alcoholen en de zouten. Duidelijk zo?

 52. Ohw en Paul, mijn ervaring in ontwikkelingslanden is dat de mensen daar juist wel ouder zijn. Omdat zei nu eenmaal geen gemeentehuis/geboorteaktes hebben kan dit helaas niet nauwkeurig gemeten worden. Neem Moldavië of bepaalde plaatsen in Japan en Afrika, daar zijn de mensen ouder dan wij weet van hebben. Ik ga binnenkort weer het buitenland in, dan zal ik eens gaan tellen. Hahaha!

  • Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op regels, maar het ging je toch om kanker in relatie tot nationaliteit en voeding? Ik kan je verzekeren dat je er echt helemaal naast zit. Over de definitie van levensstandaard en levenskwaliteit valt nog te debatteren, maar de gemiddelde levensverwachting betreft een zeer concreet cijfertje. Dat cijfertje is in arme ontwikkelingslanden (waarvan er veel in het werelddeel Afrika gelegen zijn) simpelweg veel lager dan in rijke landen zoals Nederland. Zo deden van de wereldwijde 57 miljoen voortijdige sterfgevallen in 2002 zich er 10,5 miljoen voor bij kinderen onder de 5 jaar, waarvan 98% in ontwikkelingslanden (wat diens gemiddelde levensverwachting enorm drukt!). Terwijl in het grootste deel van de wereld de levensverwachting toeneemt, daalt deze bovendien nog altijd in veel ontwikkelingslanden, waaronder zuidelijk Afrika. Mensen overlijden daar nu zelfs eerder dan 30 jaar geleden! Dat hier sprake zou zijn van giswerk vanwege gebrek aan een nationaal bevolkingsregister is onjuist; in de VS en het VK hebben ze dit systeem net zo min, en ook daar wordt de gemiddelde levensverwachting gewoon bijgehouden. Japan is overigens helemaal geen ontwikkelingsland; Japan behoort zelfs tot de grootste (en was enkele jaren geleden de allergrootste) geldschieters ter wereld als het aankomt op ontwikkelingshulp. Japan en Afrika over één kam scheren is dan ook totaal onzinnig. Ik vind het echt top dat je voorstander bent van natuurproducten, dat ben ik in veel gevallen ook, maar je hebt echt een vertekend beeld van de werkelijkheid als het hierop aankomt. Dit artikel gaat overigens over graviola c.q. zuurzak en feit blijft dat de supplementen die hieruit voortkomen onveilig zijn. Daar doet een natuurlijke dan wel onnatuurlijke leefstijl niets aan af.

 53. De toko’s in Nederland hebben ze regelmatig. Of geef aan dat je deze zoekt, dan zullen ze deze ongetwijfeld de volgende x mee kunnen bestellen . Hieronder nog even wat informatie voor allen! [red: deze informatie betreft een kopie van auteursrechtelijk beschermd materiaal en is om die reden gelinkt en verwijderd].

  • Van leeuwen

   Poul wat jij beweert is volkomen onzin. Een terminale patiënt nog maar 2 maanden te leven is op aanraden van een zieken huis. Graviola gaan gebruiken met chemo kuur misschien maand langer na 6 maanden leeft hij nog steeds ph waarde gezakt tot 0.4 loopt weer fietst weer en geeft een uur lang opbaren Lezingen natuurlijk is kanker niet helemaal weg maar gaat elke dag beter bij het gebruik van de g. thee. Wat voor schade kan een opgegeven patiënt. Dan nog hebben … Leen dert van leeuwen

  • Wat een onberispelijke hypothese… Dat de beste man “ondanks” de chemotherapie nog leeft, is logischerwijs puur en alleen te danken aan de graviola?! En vast en zeker ook nog eens dankzij de geconcentreerde graviola-supplementen die ik hierboven heb aangekaart?! Je hebt vast en zeker gelijk. Gewoon alle logica en feitelijkheid overboord kieperen, want als meneer nog lezingen geeft, dan moet graviola wel een wondermiddel zijn en dan schrijf ik vanzelfsprekend grote onzin.

 54. Nancy, daar durf ik weinig over los te laten omdat het verse gedeelte (de pulp) een van de belangrijkere bronnen is.

  • Cindy, weet je soms waar ik de pulp kan aankopen? M.v.g. Nancy

 55. Cindy, In België kan je zuurzak enkel in liquide vorm bekomen. Is dit ook goed? Want de rest kunnen ze blijkbaar niet aan geraken. Kun je iets laten weten? M.v.g. Nancy

 56. Hallo Paul, ik suggereer niet dat mensen daar minder ziek zijn omdat ze minder te eten hebben, maar omdat ze een beter eetgewoonten hebben als wij (natuurlijke producten). En wat wij als mens maken(onnatuurlijk) bedoel ik mee: suiker, kant en klare pakjes honig en noem maar op. En ja hoor, de natuur bied ons letterlijk alles aan voeding wat wij nodig hebben. Ik ben zelf een bioloog, dus voorstander van deze vrucht. ;) Sorry voor mijn onduidelijk bericht. Punt dat ik wil maken is voornamelijk dat voeding wel degelijk invloed kan hebben op bepaalde ziektes.

  • Hallo Cindy, Dat maakt een heleboel duidelijk! :P Ook ik ben ervan overtuigd dat er een verband bestaat tussen voeding enerzijds en kanker anderzijds. Sterker nog: het is wetenschappelijk aangetoond dat bepaalde voedingsadditieven carcinogeen zijn als je er veel te veel van binnenkrijgt (dus ver boven de dagelijks toegestane inname). Toch denk ik niet dat je beredenering helemaal klopt. Zo gezond is de voeding in Afrika niet; het gaat er daar echt niet per definitie natuurlijker aan toe dan hier. De twee belangrijkste redenen dat er in ontwikkelingslanden minder gevallen van kanker worden geconstateerd zijn simpelweg als volgt: 1. Gemiddelde levensverwachting: mensen in ontwikkelingslanden worden gemiddeld veel minder oud, en hoe ouder je wordt, des te groter de kans op kanker. 2. Medische achterstand: er is veel minder medische zorg, hulpverlening en techniek aanwezig. Mensen sterven onder andere aan kanker, maar de middelen om kanker te constateren, registreren en behandelen ontbreken daar grotendeels; nauwelijks moderne ziekenhuizen, nauwelijks medische scans, nauwelijks oncologen, kankerspecialisten en orgaanspecialisten en al helemaal geen geld of verzekering. Kortom: zieke mensen worden minder vaak onderzocht. Dat neemt natuurlijk niet weg dat we binnen de westers ‘beschaving’ enorm ongezond bezig zijn. Niet alleen voor wat betreft eten, maar ook qua medicatie, leefomgeving, industrie, vervuiling etc. Ikzelf ben groot fan van gezonde, verantwoorde en duurzame voeding. Misschien vind je dit artikel over de hedendaagse voedingsmiddelenindustrie interessant. :D Nogmaals bedankt voor je reacties! Groeten, Paul

 57. Jessika van der Noordaa Reageer

  Beste Paul en Cees, Bedankt voor jullie reactie! De reden dat ik mij verdiept heb in vaccinaties is omdat ik sinds 16 maanden de trotse moeder ben van de leukste tweelingmeisjes ter wereld. ;-) Nu zit ik ook nog eens in het vak, want ik werk op de kraam/verloskunde-afdeling, dus enige kennis bezit ik. Daarom is het voor sommigen van mijn collega’s moeilijk te begrijpen dat ik ervoor heb gekozen mijn kinderen niet in te enten. Sterker nog, ik word er soms flink op afgerekend! Ik vind alleen dat mensen eenzijdig worden ingelicht en feitelijk met de meute meegaan. Het RIVM beweert dat vaccinaties per definitie niet schadelijk zijn; dat betwijfel ik ten zeerste. De gevolgen op lange termijn zijn helemaal niet bekend. Bovendien zijn mensen helemaal niet immuun voor een bepaalde ziekte na vaccinatie, waar de meeste mensen wel van uitgaan. Na de DKTP bijvoorbeeld, kan je deze ziekten gewoon nog krijgen. Daar zit dus mijn twijfel wat betreft effectiviteit. Je bouwt antistoffen op, maar dit doet niks met je immuunsysteem. Dit is bewezen en daarom is vaccineren niet effectief. Dit geldt tevens voor elk ander vaccin. Er zijn even zo goed nog heel wat epidemieën uitgebroken ondanks dat de bevolking voor 96% was ingeënt. Men wil de verschillende ziekten proberen uit te bannen middels vaccinatie, maar dat gaat van z’n levensjaren niet gebeuren. Bovendien is ook nog nooit onderzocht wat de verschillende ziektekiemen plus de daarbij behorende hulpstoffen samen in een vaccin met elkaar doen. Je wordt nooit ingeënt voor maar 1 ziekte. De virussen die in een vaccin zitten worden gekweekt op een levende gastheer, want een virus kan zich anders niet herproduceren. Komt erop neer dat een vaccin in menselijk of dierlijk DNA wordt hergeproduceerd. Lichaamsvreemd DNA dus. En dan de verschillende hulpstoffen die eraan zijn toegevoegd… De medische bijsluiters van het RIVM zijn niet mis. Het zijn feitelijk toxische stoffen die worden toegevoegd. Dit alles kan niet goed zijn voor een baby van twee maanden oud. In zo’n klein lijfje zoveel chemische stoffen. Nu is het ook nog eens zo dat met 2 maanden het immuunsysteem van zo’n kleine wordt ontwikkeld. Spuit je daar dan van alles in, dan doe je het immuunsysteem weinig goeds aan. Ik ben het met Paul eens dat je 2 keer na moet denken voordat je wat dan ook in je lijf stopt. Als ouder probeer je je kind het beste te geven. Ook qua voeding. Daar let ik ook erg op. Suiker krijgen ze niet van mij en ik probeer zoveel mogelijk biologisch voedsel te geven. Dat vinden de meeste mensen heel normaal als je bewust met voeding bezig bent, maar zodra ik over de inhoud van vaccinaties begin willen ze daar niks van weten, want dat is goed voor je. Dat zegt de dokter. En iedereen doet het, dus dan is het goed. Niet heel bedachtzaam vind ik. De WHO zei in 1952 ook dat roken niet schadelijk was. Het blijft ook wel typisch; men wil niet ziek worden, doet daar alles aan, om zich vervolgens in te laten spuiten met, zij het verzwakte, ziektekiemen van de ziekten die men helemaal niet wil krijgen!? Daar zit weinig logica in wat mij betreft. Het zou je immuunsysteem versterken, maar geloof mij, het wordt juist kapotgemaakt. Alleen door de ziekte natuurlijk door te maken, krijg je levenslange immuniteit. Uiteraard wil je helemaal niet dat je kind wat dan ook voor gekke ziekte krijgt, door wat voor reden dan ook, maar in mijn ogen is vaccineren ‘schijnzekerheid’. Tuurlijk snijd het mes aan twee kanten. Er gaan zeker kinderen dood aan kinderziekten, dat is zo, maar er moet niet te licht gedacht worden over vaccineren. Op de lange termijn heeft het zeker effect. Kijk alleen al maar naar de ‘moderne ziekten’ van tegenwoordig zoals ADHD, gedragsproblemen, autisme, overgewicht, diabetes, hersenafwijkingen, allergieën, auto-immuunziekten enz. Ziekten die 50, 60 jaar geleden veel minder vaak voorkwamen. Nu is het niet met zekerheid vastgesteld dat het door vaccineren komt, maar uitgesloten is het ook niet. De factor ‘angst’ speelt ook een grote rol. De media weten de mensen altijd goed bang te maken. Laatst ook weer met de mazelen. Er zou een heuse uitbraak zijn. Er zijn misschien 250 tot 300 kinderen besmet geraakt. Er zijn op 1 hand te tellen hoeveel kinderen daaraan zijn overleden. Hoe afschuwelijk ook voor de betrokkenen, maar dit is geen epidemie. Daar zijn de cijfers veel te laag voor. En massaal ging iedereen zich weer laten inenten. Kassa! En pure angst. Logisch ook, maar schrijnend in mijn ogen. De functionaliteit van kinderziekten wordt tenietgedaan. Men vertrouwt liever op maaksels uit het lab dan op het eigen, op overleving gerichte lichaam. Wat ik eerder al zei, je wilt altijd het beste voor je kind en de medaille heeft een keerzijde. Maar twee keer nadenken over wat je inspuit lijkt me niet verkeerd. Ik heb deze keuze gemaakt, een andere ouder maakt weer andere keuzes en dat is ieders goed recht. Het HPV vaccin ga ik m’n dochters zeker niet geven. Het is totaal niet bekend of dit kanker kan tegengaan. Het is dus feitelijk een 20-jarig experiment. Daar doe ik niet aan mee. Er zijn zelfs veel artsen die zoiets weigeren te spuiten omdat er zo weinig over de eventuele bijwerkingen bekend is. Een uitstrijkje daarentegen is een kleine moeite. Je spuit niks in, dus je kan er in elk geval niet ziek van worden. En zo kan je voor alles wel een vaccin gaan maken. Er komt er zelfs een aan voor Parkinson. Nog even en we kunnen zo nog 200, zo niet meer vaccinaties toevoegen aan het lijstje. De Amish by the way, zijn beduidend minder vaak ziek. Dat is de enige controlegroep die er is, want de rest van de wereld ongeveer wordt gevaccineerd. Nu heb ik verder weinig interesse in de Amish, maar het is toch opvallend dat daar veel minder allergieën en andere ziekten voorkomen. Just so you know. En de mensen uit de Bible Belt, tsja, hoe zeker is het dat zij zich niet hebben laten vaccineren? Ook zij worden immers bang gemaakt. Ik blijf voorlopig bij mijn keuze. Ik kan altijd nog vaccineren. En verre reizen maken doe ik bijna niet. ;-)

  • Ik kan me tot op zekere hoogte in je standpunten vinden. En daar komt nog bij dat bepaalde vaccinaties de resistentie van ziektekiemen voor bepaalde medicamenten in de hand werken. Vaccineren kan er in theorie voor zorgen dat bepaalde, ‘relatief onschadelijke’ micro-organismen zich op de lange termijn muteren c.q. doorontwikkelen tot potentieel levensbedreigende en bovendien resistente pathogeenstammen. Nogmaals: ik ben niet per definitie voor- of tegenstander van vaccinaties, maar het is altijd goed om scherp, kritisch en zo nodig sceptisch te blijven. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er ook hele belangrijke vaccins zijn waar we heel erg blij mee mogen zijn. Een sceptische en bovendien interessante website voor wat betreft vaccineren is overigens die van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP). Groeten, Paul

  • Hoi Jessika, Je hebt het prachtig beschreven! Helemaal met je eens. Laat je niet schuldig voelen of wat dan ook wat anderen hun mening mogen zijn. Ik wou zelf ook dat ik mijn zoon niet had ingeënt, maar goed. De rest van de inentingen krijgt hij niet. Volg je hart en vertrouw op het zelfhelingsmechanisme van je lichaam! Met vriendelijke groet, Liz

 58. Beste allemaal, Juist omdat men bezig is om alles na te klonen, robotten te ontwikkelen en ga zo maar door, worden juist de natuurlijke eigenschappen vergeten. Denk daarbij idd aan suiker. In mijn ogen, is alles wat door de mens gemaakt word “on”natuurlijk. God, of wie niet geloofd moeder natuur is niet voor niets ontstaan. De natuur bied ons werkelijk alles wat we nodig hebben. Vroeger was er immers niets, en vanuit niets is natuur ontstaan. Maar helaas worden we bijna gedwongen om te doen om te leven op onnatuurlijke dingen. Vaak word gezegd dat voeding een grote rol heeft wbt kanker. In mijn mening klinkt dit logisch aangezien we allemaal dikker en ongezonder leven. Kijk eens naar de mensen in zuid afrika, daar komt het minst kanker voor. Sterkte en veel geluk voor de mensen die helaas deze verschrikkelijke ziekte moeten bevechten.

  • Beste Cindy, Ik begrijp je verhaal niet. Suggereer je dat er in Zuid-Afrika minder kanker voorkomt omdat men daar minder te eten heeft? Hoe kan alles wat de mens maakt onnatuurlijk zijn? Mensen gebruiken toch volop natuurlijke grondstoffen… En dat de natuur vanuit niets is ontstaan (wat je daar precies mee bedoelt, laat ik even in het midden), bewijst toch geenszins dat de natuur “ons werkelijk alles biedt wat we nodig hebben”? Wellicht ligt het helemaal aan mij, maar ik betwijfel of anderen wel vat kunnen krijgen op je verhaal. Zou je misschien nader willen toelichten welk punt je probeert te maken? Ben je voorstander/tegenstander van graviola (de vrucht) of voorstander/tegenstander van (gesynthetiseerde) graviola-supplementen? Ik ben benieuwd… Groeten, Paul

 59. Vraag me af of er nog meer mensen zijn die goede resultaten hebben ondervonden met de zuurzakbladeren? Ik namelijk wel, of zit het tussen mijn oren? Nou kan denk ik bijna niet ik voel me goed… gebruik ook nog wel medicijnen ernaast, maar dat gebruikte ik al 18 jaar geleden ook maar zonder resultaat. Samen met de zuurzakblaadjes word het volgens mijn versterkt de werking.

 60. Jessika van der Noordaa Reageer

  Beste Paul, Met interesse heb ik uw artikel over zuurzak gelezen. Door bepaalde gebeurtenissen in mijn leven ben ik mij sinds korte tijd meer gaan verdiepen in gezonde voeding, medicatiegebruik, gezondere levensstijl en dingen daaromtrent. In zekere zin probeer ik mijn bewustzijn te vergroten zoals u dat zo mooi noemde. Kennis is tenslotte macht. Nu vind ik het soms inderdaad lastig wat nou te geloven. Er wordt zo ontzettend veel geschreven over dit soort onderwerpen. Interessant is het zeker wel. Ik ben zelf verpleegkundige in de reguliere zorg. Je denkt dat je dan heel wat weet, maar toch lijk ik soms ‘zwevende’. Ik ben niet per se voor of tegen de farmaceutische industrie of natuurgeneeskunde. Alhoewel ik sinds kort toch wat mijn vraagtekens zet bij de farmacie en hun winstbejag waar je tegenwoordig veel over leest. Misschien ‘complotdenkerig’ maar er zal ongetwijfeld een kern van waarheid in zitten. Nu is het misschien niet helemaal het onderwerp van het topic, maar toch ben ik erg nieuwsgierig naar uw mening omtrent vaccinaties. Past dit bij een gezonde levensstijl of is het meer kiezen uit twee kwaden? Ik heb zo mijn twijfels naar de effectiviteit ervan… Ik ben benieuwd naar uw reactie. Met vriendelijke groet, Jessika van der Noordaa

  • Beste Jessika, Ook ik ben ervan overtuigd dat er binnen de farmaceutische industrie maffiosi werkzaam zijn die geld en macht vooropstellen en belangrijker vinden dan andermans gezondheid en “kwaliteit van leven”. Of dit er binnen de farmaceutische industrie méér zijn dan binnen de voedingsindustrie, wapenindustrie, energie-industrie, tabaksindustrie, supplementenindustrie (dus óók graviola – guanabana – zuurzak) of welke andere industrie dan ook durf ik niet te zeggen. Wat mensen denk ik extra tegenstaat voor wat betreft de farmaceutische industrie is dat deze groep mensen wordt geacht hun soortgenoten gezond te houden en zo nodig beter te maken. Dat maakt misbruik binnen deze tak van sport extra schrijnend. Het hele vraagstuk omtrent vaccinaties is naar mijn mening lastig. Ten eerste zijn er heel veel verschillende soorten; er zullen er zijn die levens redden, maar ook die levens kosten. Hoe dit zich tot elkaar verhoudt, verschilt denk ik heel sterk per vaccin en per specifieke situatie. De vraag die mensen zich moeten stellen bij vaccinaties is denk ik of de potentiële voordelen qua gezondheid en veiligheid van een vaccin opwegen tegen de risico’s van niet vaccineren, plus eventuele bijwerkingen en contra-indicaties. Wat mij vooral tegenstaat is dat je je voor steeds meer virussen en bacteriën preventief kan laten vaccineren. In veel gevallen vind ik dit gerechtvaardigd, onder meer als het gaat om besmettelijke ziekten op vakantiebestemmingen (waarvoor je als westerse vakantieganger zijnde 0 resistentie hebt opgebouwd) en die bovendien schadelijk of zelfs levensbedreigend zijn. Het moeilijk vind ik echter om te bepalen hoe groot de kans is dat je een bepaalde ziekte oploopt. Het is en blijft immers een kwestie van “gokken”. Bovendien kun je in Nederland ook een gevaarlijke ziekte oplopen of onder een auto terechtkomen. Als puntje bij paaltje komt draait het allemaal om kansberekening: hoe groot is de kans dat het mis gaat en in hoeverre loont het zich om je hiertegen te verzekeren? Je kunt je immers overal voor inenten, maar ik denk dat 200 inentingen meer schade kunnen berokkenen aan je lichaam dan een lichte paratyfus. Het is voor de doorsnee patiënt heel moeilijk om te bepalen waar je de grens moet trekken… Om die reden gaan we uit van de bekwaamheid en gevolgtrekking van artsen en laboranten, maar in hoeverre je dáár op wil vertrouwen is net zo goed een beslissing die iedereen voor zichzelf dient te nemen. :( Wat ik door de jaren heen heb geleerd is dat ik niet zomaar alles smeer, slik en spuit zonder daar eerst uitgebreid over te lezen. Zo komen graviola- en zuurzak-supplementen er bij mij niet in. :P Hiermee wil ik overigens niet beweren dat mensen mijn voorbeeld moeten volgen, veeleer het tegenovergestelde: dat iedereen voor zichzelf na moet denken en niet zomaar op het oordeel van een ander moet vertrouwen. Bedankt voor je berichtje! Groeten, Paul

  • Cees van Gils

   Beste Jessika (en Paul), Ik moet wel even inhaken op de discussie over vaccinaties. Een verpleegkundige die twijfels heeft over de effectiviteit van vaccinaties, dat geeft te denken. Ook apothekers kunnen echter twijfels hebben over de absolute noodzaak om bijvoorbeeld mensen als ikzelf boven de 60 jaar jaarlijks een griepspuit te geven. Daar is al een paar jaar discussie over en dat is niet voor niks, want op de eerste plaats is daar de volstrekt willekeurige leeftijdsgrens, en dan is er de ongrijpbare eigenschap van het Influenza-virus die ervoor zorgt dat de autoriteiten eigenlijk altijd achter de feiten aanlopen. Het griepvaccin bestaat uit een mengsel van griepvarianten, waarvan ze hopen dat bij de uitbraak van een epidemie door een nieuwe variant er eentje bij zit die er zo veel op lijkt dat ze toch bescherming biedt tegen ook die nieuwe variant. Een aantal jaren geleden was er plotseling wereldwijde paniek vanwege de uitbraak van de vogelgriep, verspreid door wilde eenden, die er o.a. voor zorgde dat er, terecht naar mijn idee, op grote schaal kippen en andere vogels moesten worden opgehokt en er was meen ik ook een vervoersverbod. Als die vogelgriep, en er zijn hier en daar doden gevallen door besmetting bij mensen, zou zijn overgeslagen op het menselijk griepvirus, dan waren de gevolgen niet te overzien geweest. Het griepvirus verspreidt zich i.t.t. bijvoorbeeld het HIV-virus via de lucht: ‘airborne’ in het Engels. De doden van de Spaanse Griep bij de eerste Wereldoorlog, meer doden dan door de loopgraven of de zenuwgassen, zouden erbij in het niet hebben kunnen vallen. Er was namelijk geen effectief vaccin tegen voorhanden! Tamiflu of andere griepremmers die massaal ook door de Nederlandse autoriteiten verplicht bij apothekers werden gebufferd, gaven maar een heel beperkt effect. Het meeste is intussen weer verlopen en vernietigd. Dus ja, begrijpelijk dat je twijfelt aan de effectiviteit van althans het griepvaccin. Schadelijk, mwa, vraag maar eens aan je huisarts of diens assistente of je ook de prik kunt krijgen als je verkouden bent, of pas bent geweest, dan zal het advies (moeten) zijn: ‘niet doen’ of ‘even wachten’. Het griepvaccin is in de regel niet helemaal dood, maar verzwakt, en kan dus zelf ook (lichte) griepachtige verschijnselen veroorzaken, dus helemaal onschadelijk is het dan niet. Je gaat er alleen niet dood van, en of het nou 7 dagen of een week duurt, het gaat ook weer voorbij. Gevaarlijk is het wel voor mensen met bepaalde aandoeningen zoals, long-, reuma- en hartpatiënten, en zoals ik al zei leeftijdspatiënten, want ouderdom is volgens de autoriteiten ook een risicofactor, om precies te zijn boven de 60 jaar. Ik doe er niet aan mee (62, goed gezond, sportief etc.) tot ik ook echt patiënt wordt. Wat overige vaccinaties betreft, ik wil niet te uitgebreid worden, maar denk eens wat je je kinderen aandoet als je ze poliovaccin onthoudt (bijbelbelt). Mazelen is in de regel geen dodelijke ziekte, maar de gevolgen van polio zij zo ernstig dat dat naar mijn idee gewoon VERPLICHT zou moeten worden. Vanuit de alterneutige hoek is een effectieve anti-vaccin campagne opgezet die nog steeds voor kwalijke gevolgen zorgt. Zo is nog maar 50% van de meisjes die ervoor in aanmerking komen ingeënt tegen een bepaalde vorm van baarmoederhalskanker. Wil je je dochter dat risico laten lopen als er een vaccin voor is!? Toegegeven, pas over 10 – 20 jaar zal blijken hoe effectief dat is; bovendien beschermt het niet tegen alle vormen van baarmoederhalskanker, maar toch… Bestrijding van het HPV-virus, het Humane Papilloma Virus, dat de meeste cervixkankers veroorzaakt, kan er wellicht toe leiden dat vrouwen straks geen uitstrijkjes meer hoeven te laten maken, en dat allemaal door die vermaledijde, op geld beluste wolven van de Farmaceutische Industrie!

 61. Wat betreft toevoegingen aan voedsel en drinken kunnen we over een aantal dingen snel eens zijn. 1. Suiker, het meest misbruikte voorbeeld. Hoef je de schadelijke en verslavende gevolgen denk ik niet uit te leggen. Met stip op nr. 1 dus. De industrie en reclamejongens denken dat wij iets zoet gemaakt willen hebben. Probeer mensen maar eens van de uiterst slechte gewoonte af te helpen om suiker in koffie, thee of karnemelk te doen. Je stuit op een muur van onbegrip en weerstand. Typisch Nederlands overigens, alles zoet maken, gebruik zelf al jaren de Belgische Devos Lemmens Mayo, omdat in alle, ja alle Nederlandse mayo suiker in wordt geflikkerd. Alleen als ik zoetzucht heb veroorloof ik me een kwakje honing op de kaas, heerlijk. En als ik ga hardlopen is het vaste prik een bordje Brinta met wat basterdsuiker, of rietsuiker whatever is available. 2. Sulfiet, als roodmaker in vlees. Probeer als slager maar eens gehakt te verkopen waar geen sulfiet aan is toegevoegd. Het is grauw, dus de consument vreet het niet. Je kent natuurlijk ook het probleem om wijn te vinden zonder toegevoegd sulfiet, maakt niet uit wat voor soort, kleur of herkomst, en bovenal ook niet of er een BIO, EKO of ander popiejopie-vignet op zit. De wijze van wijnproductie, met of zonder insecticiden of kopersulfaat in de wijngaard, heeft niets te maken met het houdbaar maken van het eindproduct. Toon mij een Bio-wijn zonder sulfiet, en ik ga hem meteen kopen. Bestaan dus helaas niet! 3. Er zijn er vast nog flink wat te bedenken, maar daar ga ik eerst eens een boom over opzetten met twee vrienden van me. De een werkt als productmanager voor Pepsico, de ander als snoepjesuitvinder, levensmiddeltechnoloog bij van Melle. Wordt vervolgd, zogezegd… Denk overigens dat Guarana, dat ik in Brazilië heb ontdekt als basis voor een lekkere frisdrank, een zwaar ondergewaardeerd licht stimulerend middel is, maar zal Pepsi en CocaCola niet van maffiapraktijken beschuldigen, in analogie met de Zuurzak-adepten, omdat die bang zouden kunnen zijn omzet (en winst) kwijt te raken, aan een Braziliaans natuurproduct. Als Rutte de belasting zou moeten verhogen dan mag hij dat van mij doen op suiker. Even zwaar (!) als op tabak, alcohol en benzine…

  • Beste Cees, Het is alsof ik mezelf terug lees. Ook ik heb een enorme afkeer van suiker, en dan met name de geraffineerde suiker die overal, maar dan ook echt overal, aan wordt toegevoegd. Bekijk de achterkant van een pak kristalsuiker in de supermarkt en daarop valt iets te lezen in de trant van: ‘suiker past in een gezond voedingspatroon’, namens de Suiker Unie c.q. Kenniscentrum Voeding & Suiker (KSV). Ze proberen mensen tegenwoordig suiker door de strot duwen door dit soort nietszeggende slogans te gebruiken. Dan passen een magnum, een mars en een dozijn frikandellen net zo goed in een gezond voedingspatroon. Desalniettemin moet ik er niks van hebben, omdat gezond voedsel naar mijn mening veel beter past in een gezond voedingspatroon. Ik had laatst nog een medewerker van Pepsico aan de lijn die me meedeelde dat hun glucosestroop niet als suikers wordt vermeld op hun voedselverpakkingen omdat deze grotendeels uit disachariden bestaat. Letterlijk haar uitspraak: “dit zijn geen suikers, maar koolhydraten”!? Ook ik eet niet of nauwelijks producten met toegevoegde suikers. Af en toe een minuscuul theelepeltje basterdsuiker in een cappuccino en een lepeltje bloemenhoning door een saladedressing. De schadelijke gevolgen van suiker zijn mij inderdaad meer dan bekend; reeds talloze artikels over geschreven, onder meer op deze site. Ik neem trouwens de mayonaise van Vetara, echt een aanrader. Wijn is een van mijn zondes, kan er gewoon niet van afblijven. :D Wijn zonder sulfiet moet je denk ik niet per definitie willen, maar er zijn steeds meer wijnen verkrijgbaar waar nauwelijks sulfiet aan wordt toegevoegd. Het is denk ik een belangrijke ontwikkeling dat steeds meer mensen zich bewust worden van waar voedsel uit bestaat en wat het menselijk lichaam nodig heeft. Beetje off-topic dit, maar bewustwording is waar het volgens mij allemaal om draait, zowel qua medicamenten als supplementen (zoals zuurzak/graviola) als voeding. Hoe dan ook: bedankt voor het delen van je inzichten! Groeten, Paul

  • Beste Paul, Biowijnen zonder sulfiet: Stellar Organics, Domaine Coste du Sauzet, IGP Cévennes, SARL Le Sauzet, St. Christol de Rodieres. In België geïmporteerd door Hygiena. Groeten, Erna

  • Beste Cees, Biologische wijnen zonder sulfiet: Stellar Organics – South Africa (imported by C.W.T BV 2742RC Waddinxveen NL); Domaine Coste du Sauzet; IPG Cévennes; SARL Le Sauzet; F30760 St Christol de Rodieres.

 62. Hey Cees, Ik heb taxol carbon platinum bekomen in een cocktail, en dit 18 weken aan een stuk, samen met een studie van neupogen spuitjes. Ik weet dat die taxol afkomstig is van boomschors. Deze chemo heeft mijn kanker weg kunnen drijven, maar hij is na 3 maanden teruggekomen, waardoor ik opnieuw aan de medicatie moet. Mijn vraag aan u is: zal mijn lichaam er niet gewend aan raken, waardoor de kanker niet meer gaat genezen? M.v.g. Nancy

 63. Beste Paul, Ik weet niet of je in je eentje de redactie vormt, zo ja chapeau, lijkt me een hele klus, maar wel even inhaken op de palliatieve genezers die je moeder (mee) de dood hebben ingejaagd. Heb na mijn terugtreden als gevestigd apotheker (in Sint Willebrord, west-Brabant) een halfjaar meegedraaid als vrijwilliger in het Hospice in Breda, en daar dus van dichtbij meegemaakt, hoe die gedreven verpleegkundigen en de andere vrijwilligers, vrijwel allemaal vrouwen overigens, met wat ze noemen CAM omgaan. Nu zijn mijn initialen toevallig C.A.M., maar ik doel, natuurlijk, op de Complementaire en Alternatieve Medicijnen a.k.a. kwakzalverijproducten en manieren. In dat Hospice nu, het was in Breda een jaar of 5-6 geleden, maar het zal elders niet veel anders zijn, bestond een speciaal potje waar dubieuze dingen uit gefinancierd konden worden. Er was zelfs een speciale CAM-verpleegkundige voor in dienst, waar ik me aan stoorde, maar vragen daarover werden niet gewaardeerd: ik moest mijn apothekerspet vooral thuislaten. Elke kamer waar mensen kwamen om te sterven (als je niet binnen een zekere tijd, ik meen max. 3 maanden dood was, dan moest je weer naar huis of waar je ook vandaan kwam) had een verdamper, waar specifieke etherische oliën in werden verwarmd. Dat zou de mensen rustig maken en ze wellicht verleiden om zich over te geven aan de handen van hun “Schepper”. Het rook dus constant naar lavendel en andere luchtjes die ik niet meer voor de geest kan halen, en er was een expliciet protocol hoe die verdampers moesten worden onderhouden en schoongemaakt. Kon het niet van mezelf gedaan krijgen om aan die hokus-pokus mee te doen, en dat zal ongetwijfeld er mede toe hebben geleid dat ik tot mijn spijt er al na een halfjaar ben uitgewerkt. Zo bont als bij je moeder heb ik het gelukkig niet meegemaakt, maar ben toen wel lid geworden van de Vereniging ter Bestrijding van de Kwakzalverij, door sommigen neerbuigend de anti-Kwakkers genoemd. Eerder een geuzennaam om trots op te zijn, dunkt me. Met vriendelijk groet, Cees van Gils, apotheker

  • Beste Cees, Bedankt voor je reactie. Een groot deel van het schrijf- en redactiewerk is inderdaad van mijn hand en omdat ik er zo veel plezier aan beleef, zie ik het eigenlijk niet eens als klus. :) Overigens heb ik persoonlijk een heel dubbel gevoel bij alternatieve/complementaire geneeswijzen. Enerzijds zijn er een aantal die niet eens kunnen werken; ze zijn simpelweg niet te rijmen met de vaststaande wetten der natuurkunde en scheikunde. Anderzijds zijn er veel mensen die baat hebben bij bepaalde alternatieve geneeswijzen en/of supplementen, en ook jij zult ervan op de hoogte zijn hoe gunstig een placebo-effect voor sommigen kan uitpakken. Bovendien zijn er ook alternatieve geneeswijzen (acupunctuur e.a.) waarvan ik veelbelovende wetenschappelijke onderzoeksresultaten heb ingezien. Zelf heb ik er 0 ervaring mee; daarnaast weet ik dat er zelfs met wetenschappelijke onderzoeken wordt gesjoemeld, maar dat geldt net zo goed voor de reguliere farmacie. Zolang alternatieve geneeswijzen en supplementen als “complementair” worden geopperd en dus niet als “natuurlijk wondermiddel” worden gesleten, zie ik er het gevaar eigenlijk niet van in. Waar ik me vooral aan stoor (en volgens mij jij ook) is dat veel mensen de ‘farmaceutische industrie’ als ziekmakende geldwolf zien en de ‘alternatieve zorg’ als liefhebbende geneesheer. Terwijl overal zowel goed bedoelende vakmensen als egoïstische rotte appels werkzaam zijn. De bottom-line is volgens mij dat we met z’n allen langer moeten nadenken en diepgaander onderzoek moeten doen voordat we conclusies trekken en aanbevelingen doen (dus niet alleen voor wat betreft graviola/zuurzak). We zijn ons niet eens bewust van onze vooringenomen standpunten en zwart-witte denkwijze. Sommigen hebben in een ver verleden ooit besloten dat “natuurlijk” altijd beter is dan “synthetisch” en daar stappen ze vervolgens niet meer vanaf, want waarom zou je? Bovendien is het niet voldoende om dit “geloof” zelf aan te hangen, nee, ook de rest van de wereld moet dit vernemen via Facebook en Twitter. Hoewel ik het vermoeden heb dat veel mensen oprecht denken dat ze hier anderen mee helpen, is het nou net deze ontwikkeling die wordt uitgebuit door allerlei supplementenverkopers: boeven die misbruik maken van de hoop, de wanhoop en het “geloof” van mensen. Maar ja, het is een commercieel gat in de markt, dus dat zal gevuld worden… Ach ja, ik probeer op deze manier een stukje bewustwording te creëren, en als ik er 1 persoon mee help, dan ben ik allang tevreden. :D Groeten, Paul

 64. Prima verhaal. De ellende die dit soort hypes kan aanrichten kan niet genoeg benadrukt worden. Waanzinnige idioten die de farmaceutische industrie van complotten betichten, waanzinnige idioten die niet inzien dat een heleboel stoffen van natuurlijke oorsprong al decennia worden ingezet bij de kankerbestrijding, zoals taxol of adriamycine, de eerste die me te binnen schieten maar er zijn er zeker meer, inderdaad niet zonder bijwerkingen maar dat is de Zuurzak dus ook (Parkinsonisme) niet. Ja, ik voel me aangetast in mijn eer en naam, al ben ik dan niet meer actief als farmaceut, maar eenmaal een vroedvrouw altijd een vroedvrouw, en eenmaal apotheker altijd een apotheker. Kan makkelijk de waanzinnige idioten met dezelfde wapens bestrijden als ze zelf gebruiken, maar heb geen zin in ongenuanceerdheid. Hoop dat jullie duidelijke uitleg net zo veel aandacht krijgt als die verdient, en dat het eens een keer ophoudt dat alles wat natuurlijk goed is, en alles wat maar naar chemisch riekt slecht is. Ze moesten eens weten wat er allemaal in “chemo” cocktails gebruikt wordt!

 65. Hallo. Voor degene die mij wilde contacten voor de producten uit India… Dat kruid heet Haldi, het is van een wortel gemaakt. Zal het aan die vriend van mij vragen waar ze te verkrijgen zijn. Wil jullie graag van dienst zijn. P.S. De zuurzakblaadjes helpen wel goed bij mij. Ik heb een immuunziekte, jicht, een soort reuma en ik voel me fit.

 66. Beste Paul, Ik vind dat u antwoorden nogal kritisch zijn op natuur producten. Ik vind dat u zelf geen officiale testen hebt gedaan met natuur producten dat u open moet zijn van geest want zoals ik al zij de wetenschappers brengen er ook niet zoveel goeds vanaf buiten hun eigen zakken te vullen met geld.

  • Beste Nancy, Het staat je volledig vrij dat te vinden. Ik ben overigens geen tegenstander van alle natuurgeneesmiddelen, verre van. Ik erger me enkel aan degenen die er valse medische claims aan verbinden en er over de rug van radeloze mensen geld mee verdienen. Dat geldt onder andere voor de ontwikkeling die momenteel gaande is rondom de graviola/zuurzak. Bovendien ben ik minstens zo kritisch voor wat betreft synthetische medicamenten. Zijn er overigens natuurlijke supplementen waar jij persoonlijk goede ervaringen mee hebt? Daar ben ik namelijk erg benieuwd naar. Groeten, Paul

  • Cees van Gils

   Beste Nancy, Zijn het niet ook -of juist- de natuurfanaten die hun zakken vullen dankzij de angst en ziektes van de mensen? Cees van Gils, apotheker

 67. ik heb nu al jullie uitleg goed door genomen en ben van mening dat als je kanker hebt, zoals ik heb, dat je alles, maar dan ook alles uittest om te kunnen genezen. Want ik ben al bestraald geweest heb al chemo bekomen. Heb onlangs nog meegedaan aan een studie fase 1 voor kanker en de medische wereld is ook nog niet veel verder om kanker te genezen. Waarom breken ze dan de natuur af? Als ze dan eens beginnen met de natuur te onderzoeken… Wie weet vinden ze toch iets, ook al brengt het niks op… Het zou toch een mijlpunt zijn in de geschiedenis? Maar het werkt zo met de mensheid: als er geld bij gemoeid is, zullen ze altijd de natuur afbreken. Mensen zijn hebzuchtig: hoe meer geld ze hebben, des te meer ze willen. En wij met onze kanker maar wacht totdat ze het zelf hebben… Dan zullen ze wel genezen, daar ze wel degelijk weten welke natuurproducten de mensen kunnen genezen van kanker.

  • Beste Nancy, Ik heb je reactie geredigeerd om deze wat gemakkelijker leesbaar te maken; als je boodschap daardoor niet meer klopt, laat het even weten. Ik snap je standpunt: mijn moeder probeerde op natuurlijke wijze te genezen van kanker, maar dat is haar helaas niet gelukt. Als je radeloos bent, ga je van alles proberen; op een gegeven moment weegt elk (potentiële) voordeel op tegen elk (reële) nadeel. Wat veel mensen echter niet tot zich door laten dringen is dat producten uit de natuur niet per definitie minder schadelijk zijn dan synthetische varianten. Sterker nog synthetische medicamenten zijn veelal gebaseerd op (geëxtraheerd en gesynthetiseerd uit) natuurproducten. Bovendien gaan er ook in natuurlijke geneesmiddelen (die veelal “voedingssupplementen” worden genoemd) bakken met geld om. De regelgeving omtrent supplementen is namelijk vele malen soepeler dan die rondom medicamenten. Daarnaast is er nauwelijks investering voor nodig, hoeft er niet aan allerlei procedures te worden voldaan en kan letterlijk iedereen ermee aan de haal gaan. De handel in natuurlijk middeltjes is zodoende enorm ludiek en winstgevend. De winstmarges zijn kleiner, maar er hoeven dan ook geen miljoeneninvesteringen (onderzoeken, vergunningen etc.) te worden terugverdiend. Het is dus geenszins zo dat er aan natuurproducten niets verdiend kan worden. Alleen de reputatie ervan is (nu nog) beter. Het is echt niet voor niks dat er zo veel websites zijn die zuurzak verkopen en er zelfs dure advertentiecampagnes aan verbinden. Hoe dan ook: heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  • Cees van Gils

   Beste Nancy, Alweer een reactie van mij. Vind het erg vervelend voor je dat je kanker hebt, maar hoop dat je na het lezen van de uitleg over de Zuurzak genezen zou zijn van je complottheorie. Ben bang dat je het hele verhaal anders nog maar eens moet overlezen. Het is in begrijpelijke taal geschreven, dus daar kan het niet aan liggen. Misschien aan je gekleurde bril? Sterkte. Cees van Gils, apotheker

 68. Hallo mensen, Een tijd geleden had een goede vriend van mij kanker. Ik ging zelf via internet op zoek of het verholpen kon worden en ik vond dit: Curenaturalicancro.nl. Jammer genoeg overleed hij diezelfde nacht nog en had ik het hem niet kunnen laten zien. Misschien kunnen jullie er wat mee. Je kan ook als je links op “video’s” klikt Nederlandstalige mensen zien praten waarbij door die behandeling kanker werd genezen. M.v.g. Adil P.S. Excusses als die video’s het niet meer doen. Ik probeerde net te kijken, maar de video doet het niet, het was een paar jaar geleden dat ik op die site ben geweest, vandaar.

  • Beste Adil, Bedankt voor je reactie. Omdat ik persoonlijke ervaring heb met MMS wil ik mensen toch even waarschuwen. Mijn moeder is op aanraden van een alternatief genezer MMS (het middel waarnaar je verwijst) gaan gebruiken om “standaard” vermoeidheidsklachten tegen te gaan. Na ruim een jaar stelselmatig gebruik van MMS heeft zij echter maagkanker gekregen; terwijl MMS nou juist op wonderbaarlijke wijze alle vormen van kanker zou moeten genezen. Zij is inmiddels overleden, maar haar maagchirurg heeft me destijds gemeld dat hij de gang van zaken rondom MMS heel vreemd vond. Mijn moeder kreeg zonder aanwijsbare reden te kampen met maagzweer -> maagbloeding -> maagperforatie -> maagkanker… Statistisch gezien kan dit natuurlijk iedereen overkomen, maar het is wel typisch dat je een extreem agressieve vorm van kanker opbouwt terwijl je een middel inneemt waarvan men beweert dat het kanker geneest. Ik heb me sindsdien enorm verdiept in MMS en ben geschrokken van de mafiapraktijken die rondom dit middel gaande zijn. Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook geen fan van de farmaceutische industrie, in tegendeel zelfs. En ik stel ook niet dat MMS kanker veroorzaakt. Ik ben van mening dat MMS in het gunstigste geval nutteloos is en in het ongunstigste geval gevaarlijk. (bron) Overigens ben ik bekend met het filmpje waarnaar je linkt. Ik heb het meermaals bekeken en wat opvalt is als volgt: er wordt letterlijk niks substantieels aangedragen in het filmpje; er is leuk gemonteerd en geknutseld, maar het verhaal wat in de intro wordt geschetst wordt met het filmpje totaal niet onderbouwd of bekrachtigd. Als je verder zoekt, blijkt al snel dat de “acteurs” in het filmpje: Klaas Proesmans en Andreas Kalcker een extreem twijfelachtige reputatie hebben (lees de reacties onder dit artikel maar eens). Jim Humble, de man die MMS heeft “ontdekt”, profileert zich bovendien als een lieve, arme, oude man, maar in werkelijkheid is hij miljonair geworden dankzij MMS. Daarnaast heeft hij een omstreden en zelfs crimineel verleden. (bron) Nou ja, de bottom-line is dat MMS simpelweg niet kan werken; de werking van MMS zou namelijk alle natuurkundige wetten te buiten gaan.

  • Beste Paul, Erg bedankt voor het delen van je ervaringen en je analyses. Soms weet ’n mens niet meer wat hij of zij moet geloven. Kwam bij MijnStrijdTegenKanker terecht. Goede bedoelingen te over, ongetwijfeld (Ik kwam er overigens niet vanwege die krantenartikelen). Maar daar wordt MMS gepropageerd terwijl jij er, uit ervaring sprekend en naar eigen zeggen met veel gepleegde research die ook volstrekt begrijpelijk is, zulke grote kanttekeningen bij plaatst… Heb je ooit met Linda gecorrespondeerd? Zo ja, wat waren je bevindingen? Dat is toch wel belangrijk lijkt mij. Niemand is gebaat bij geloof of iets is zoals het is. Dat veronderstelt hoop. Beperkt het rationele. Beperk je liever tot de feiten! Iedereen is gebaat bij het debunken van valse hoop, toch? Ik heb makkelijk praten zonder kanker, dat dan weer wel. Moe van theorieën die met al hun tegenstrijdigheden oplossingen voorspiegelen ben ik ook. Belanghebbenden in de industrie in de gaten houden lijkt mij evenwel heel erg gezond! En nodig! Maar waarom zitten jullie niet op één lijn? Het zal niet de eerste keer zijn dat je deze vraag krijgt. Je komt op mij wel vrij nuchter over. Dus, daarom eigenlijk. Het gemeenschappelijk belang, de kritische blik, geen vooringenomen posities. Daarin schuilt werkelijk waarde. Geef mij dus maar een stevige discussie met alle twijfel in plaats van ingenomen standpunten. Maakt zoveel meer duidelijk lijkt mij. Een gevecht op ’n ander niveau? Misschien ben ik te optimistisch hier, maar dat zou je toch moeten willen? Voor wat het waard is hoor.

  • Beste Chimura, Bedankt voor je reactie! Ik ben van kleins af aan opgegroeid in een extreem spirituele en parapsychologische omgeving. Als er maar genoeg mensen zijn in je omgeving die onware dingen voor waar aannemen, dan ga je daar als kind zijnde vanzelf in mee. Want wie ben jij om de mening en denkwijze van al die volwassenen in twijfel te trekken? Ik geloofde totdat ik mijzelf ging verdiepen in allerlei aspecten van lichaam, geest en gezondheid ook in allerlei principes waar ik inmiddels zeer sterke twijfels bij heb. In de afgelopen jaren ben ik mijn moeder kwijtgeraakt aan maagkanker, een oom aan ALS, een oom aan een herseninfarct, een oom aan een hartinfarct, een oom aan een leverstoornis en momenteel lijdt er een direct familielid aan Kahler en komt er iemand een herseninfarct (relatief) te boven. Inmiddels besef ik steeds meer dat als je doodziek bent, je letterlijk álles aangrijpt wat verbetering in jouw benarde situatie kan brengen. Elk sprankje hoop is er één! Dat is denk ik de belangrijkste reden dat heel veel mensen in producten geloven die letterlijk niet kúnnen doen wat ze beloven: mensen moeten er wel in geloven om hun laatste beetje hoop niet te verliezen; het is een houvast, een beveiligingsmechanisme, een methode om jezelf bijeen te houden wanneer alle hoop vervliegt. Maar ook een uitvlucht; iets om je op te focussen waardoor je even niet aan je ziekte en de aftakeling van je lichaam hoeft te denken. Eigenlijk heel begrijpelijk dus! De gevaarlijke keerzijde is echter dat men vervolgens niet op zoek gaat naar objectieve informatie, maar naar informatie die het sprankje hoop bevestigt en bekrachtigt! In jouw specifieke bron staat bijvoorbeeld: ‘overal waar chloordioxide ionen via de rode bloedcellen worden getransporteerd en in aanraking komen met pathogenen, verliezen zij hun elektronen en houden op te bestaan. De met chloordioxide gewapende cellen ontploffen alleen bij aanraking met pathogenen, inclusief schadelijke bacteriën, virussen, giftige stoffen, zware metalen en parasieten. Al deze schadelijke stoffen bezitten PH waarden, die buiten het lichamelijk spectrum van de normale gezondheid vallen.‘ Ik zou hier inhoudelijk op in kunnen gaan, maar dat is overbodig. Dit hele verhaal berust letterlijk nergens op. Pathogenen die hun ionen verliezen en daardoor ophouden te bestaan? Chloordioxide dat micro-organismen + parasieten + mineralen + toxines boven een specifieke pH-waarde doet ontploffen? Sorry voor de mensen die hun hoop vestigen op deze informatie, maar dit is klinkklare onzin. En dit is slechts het voorbeeld dat jij aanhaalt, maar zo zijn er duizenden vergelijkbare websites die dit soort onzinnigheden verkondigen. En de eerstvolgende persoon die radeloos, wanhopig en uitzichtloos op zoek gaat naar een ‘oplossing’ grijpt deze website aan als houvast en begint vervolgens diens eigen website. Ik zou fulltime bezig kunnen zijn met andermans verhalen bekritiseren en ondermijnen, maar dat is eigenlijk helemaal niet wat ik wil of beoog. Ik wil veel liever op een positieve manier schrijven en waar nodig bewustwording creëren, mensen waarschuwen en de ogen openen. Ik betwijfel of het aan mij is om andermans hoop de grond in te slaan, vandaar. Nogmaals bedankt voor je reactie! :P Groeten, Paul

  • Beste Paul, Ik begrijp het. Bedankt voor je uitgebreide en genuanceerde antwoord! En voor ’n uiterst informatief, verhelderend, kritisch, empathisch en pro-sociaal blog! Groet, Chimura :razz:

 69. Ik kom uit België. Waar kan je die vrucht kopen of kan je hier aan zo’n boom geraken? En is het klimaat geschikt hier in België voor zo een Graviola-boom te planten?

  • Cees van Gils

   Beste Paul Florijn, Je vraag naar de kweekbaarheid van de Zuurzak is eenvoudig te beantwoorden. Als de Nederlandse Cannabiskwekers in staat zijn gebleken, semi-illegaal nog wel, een wereldreputatie op te bouwen als het gaat om de concentratie van de werkzame stoffen, o.a. THC, de zaadjes gaan voor grof geld per post de hele wereld over, dan denk ik dat al dan niet met subsidie bijvoorbeeld van KWF, de legale kwekers binnen niet al te lange tijd in staat zullen blijken de Zuurzak ook in onze contreien te produceren, en wellicht te veredelen, zodra bekend is wat de (meest) werkzame stof is. Bedenk dat er dan niet alleen mogelijk levens mee kunnen worden gered, maar ook flink geld verdiend. Prima dus voor de economische impuls die meneer Di Rupo en meneer Rutte zo hard nodig hebben!

  • Beste Yvo, Ik verwacht eigenlijk niet dat men ooit onderzocht heeft of zuurzak contra-indicaties kan opleveren bij gebruik van antidepressiva. Bovendien zou je precies moeten weten waar de zuurzakthee uit bestaat. Trek je thee van pure zuurzakblaadjes? Of koop je commerciële, Indonesische theezakjes met zuurzak-extracten (Teh Sirsak, Daun Sirsak e.a.)? Als je niet precies weet welke ingrediënten het betreffende product bevat, zou ik het voor de zekerheid uit veiligheidsoverwegingen niet proberen. Om welke reden overweeg jij persoonlijk de zuurzakthee überhaupt wél te proberen? Je beweegredenen zou je natuurlijk ook in je overweging mee moeten nemen. Overleg het anders met je huisarts of specialist; degene die de antidepressiva heeft voorgeschreven. Succes & groeten, Paul

  • Cees van Gils

   Beste Yvo, Ik vermoed dat je ooit hebt gehoord dat (sommige) antidepressiva interacties kunnen geven met andere medicijnen. Dat klopt en ook het enige natuurlijke antidepressivum dat bewezen werkzaam is, het sint-janskruid, dankzij het hypericine, vertoont vergelijkbare interacties. Mijn motto in deze blijft: bij twijfel, raadpleeg immer uw apotheker. Cees van Gils, apotheker in ruste

 70. U schrijft het is een vrucht zo groot als een peer, maar hier in de Filipijnen wordt ze 5 maal zo groot en wordt ie guabana genoemd.de vrucht is alleen te consumeren als ze echt rijp is en moet dan binnen 1 of 2 dagen geconsumeerd worden anders rot ze weg. Het vruchtvlees wordt van de pitten ontdaan en ik vries het dan in iedere morgen een guabana-milkshake met water of melk en wat honing. Delicious!

  • Beste Rob, Bedankt voor de aanvullende info. Goed om verhalen te ontvangen van ervaringsdeskundigen! In bovenstaande tekst staat dat de graviola-vrucht (enigszins) peervormig is; de grootte staat daar wat mij betreft los van. Groeten, Paul

 71. Hallo het vrucht is zeer interresant. er is namelijk ook een kers soort dat tegen suikerziekte en kanker word gebruikt en nog niet zo bekent is geworden als de zuurzak. heb namelijk sinds 2 dagen de zuurzak bladeren.. in een pot met warm water aan de kook brengen en je krijgt er thee van. en wat heb ik er goed van geslapen je word er ook rustig van.. (stress minder) terwijl ik een echte stress kikker ben. maar hoe kwam ik nou aan dit product nou eingelijk via een vriend van mijn zijn dochter had maae 3 weken televen volgens de doktoren in utrecht. ze had leukemi. niets kon haar meer helpen. ouders in paniek daarna begonnen ze aan de zuurzak en wat kruiden van india. en zee wier. na 2 maanden leefde ze nog en nog mooier ze was 100% gezond.. en hoe verklaren we dat??? ik heb het iedeee dat idd de farma industrie dit achterhoud immeers zullen ze miljarden verliezen op deze natuur middellen. ze at geen voedeings supplementen maar het echt vruchtvlees van de zuurzak.

  • Hallo Jay, Kan je mij informatie geven waar ik zuurzak kruiden uit India kan halen of bestellen of iets… Ik ben dringend op zoek.

  • Beste Jay, Ik ben gevallen op je verhaal. Mijn zoon heeft namelijk voor de 3e maal kanker. Kan je me a.u.b. meedelen hoe de ouders van het meisje aan de kruiden van India zijn gekomen, en over welke kruiden het gaat of hoe ze heten. Het kan mijn zoon maar helpen… M.v.g. Vera

  • Hoi Jay, Ik zou heel graag willen weten waar ik zuurzak en de zuurzakbladeren kan kopen.

  • denny somai

   Hallo Jay, Moeder is op dit moment erg ziek, ze lijdt aan leukemie. Ik heb zuurzak bladeren. Kan je mij vertellen wat voor Indische kruiden je nicht gebruikt heeft? Met vriendelijke groeten, Denny

  • Kun je mij a.u.b. laten weten waar ik de vrucht of theezak van de graviola of guanabana kan krijgen?

 72. Beste vrienden, Als prostaatkankerpatiënt ben ik laattijdig behandeld (net niet op tijd), waardoor slechte cellen zich reeds hebben verspreid. Controle van de PSA wijst dit uit. Voor mijn HIFU (zachte behandelingsmethode Middelheim Antwerpen) was PSA +/- gestegen tot 16 of 17. Na de PRIMA behandeling gedaald tot PSA 4. Wel degelijk een belangrijk deel opgeruimd, maar enkele jaren te laat. Elke 6 maanden moet ik PSA controleren. Als die ooit stijgt naar bijvoorbeeld 8 zal men hormoontherapie inzetten. Ondertussen houd ik PSA op 4 sinds +/- 1 jaar. Mogelijks door: betrouwbare voedingssupplementen (gecontroleerd door een dokter) + af en toe ozontherapie (ondersteunend) + nooit meer vlees eten, gematigd vis (wat zit daar al niet in), bio-kip, zo veel mogelijk bioproducten en fruit, veelvuldig groene thee, veel water, etc. (voedingssupplementen zijn o.a. concentraten van groen thee, kurkuma en nog veel meer…). Veel water drinken, groene thee, etc… Werkt zuiverend. Samengevat: lichaam minder belasten door slechte gewoontes + lichaam extra ondersteunen door goede en nieuwe gewoontes toe te voegen. Enige probleem is dan zoals uit DEZE WEBSITE blijkt: wie en wat moet je geloven!? Ik vind dat de evaluatie van het Graviola-fenomeen op deze website zeer “neutraal” en “nuchter” wordt besproken op een hoogstaand professionele wijze. Ik vraag me dan ook af wie de “schrijver” is van dit artikel. Is dat een fanatieke wetenschapper of een believer in natuurlijke benaderingen? Zoals duidelijk blijkt ook: zieke mensen “grijpen” naar wat hen “kan” helpen. Het is dramatisch dat wetenschap en natuur elkaar tegenwerken. De natuur kan ons VEEL LEREN, maar de WETENSCHAP kan ook wonderen verrichten. Mijn zoon studeert BIO-CHEMIE en ikzelf lees zeer veel wetenschappelijke artikelen. Als leek concludeer ik dat het hele verhaal zeer complex is en dat wereldwijd samenwerken op alle niveaus de enige weg is naar succes. De patiënt, het “slachtoffer”, die van heel die bollenwinkel niks begrijpt, staat aan de zijlijn en moet al heel veel geluk hebben dat hij de “juiste keuzes” maakt. Maar het grote geld zal altijd die “samenwerkings-oplossing” belemmeren. Groeten, Rudi

  • Beste Rudi, Bedankt voor je vriendelijke reactie en positieve instelling, ondanks de narigheid die je meemaakt en reeds hebt meegemaakt. Ik ben slechts iemand die extreem geïnteresseerd is in voedingsleer, bewegingsleer en gezondheidsleer in zijn algemeenheid. Ik vind heel veel websites te zwart-wit. Of men is faliekant voorstander of faliekant tegenstander van product X, methode Y of instantie Z. Ik ben veeleer van het “grijze” en houd van een stukje nuance, gematigdheid en terughoudendheid. Ik geloof dat alles voor- en nadelen heeft, overal positieve en negatieve gevolgen aan kleven en alles over zowel goede als slechte eigenschappen beschikt. “Elke gek heeft zijn gebrek” en “ieder huisje heeft zijn kruisje”. Ik ben niet voor of tegen de farmaceutische industrie en ik ben niet voor of tegen alternatieve geneeswijzen. Binnen elk van deze twee stromingen werken mensen die het beste met je voor hebben, evenals rotte appels die persoonlijke gewin vooropstellen. En dat geldt wat mij betreft voor zo’n beetje elke onderlinge tegenhanger. Ik ben me gaan verdiepen in gezondheid omdat ik persoonlijke ervaring heb met talloze ziekten en syndromen (maagkanker, ALS, epilepsie, CVS/ME, Kahler, diabetes, malaria, PDS etc.). Uiteindelijk besloot ik mijn bevindingen te delen via websites; wat ik uitpluisde zou immers ook weleens interessant kunnen zijn voor anderen… Inmiddels doe ik dit fulltime. Ik ben dus geen wetenschapper, maar veeleer een hobbyist en informatiejunkie die het leuk vindt om anderen waar mogelijk te helpen. Hoe dan ook: heel veel sterkte en ik hoop van harte dat je ziekteverloop positief blijft voortschrijden. Ik zal in ieder geval voor je duimen! Jouw voeding komt overigens helemaal overeen met de mijne, alleen wat betreft voedingssupplementen ben ik erg terughoudend. Groeten, Paul

  • Cees van Gils

   Beste Rudi, Spijtig dat je prostaatkanker al wat is uitgezaaid, maar je weet dat zelfs dan het motto geldt dat de meeste mannen niet aan, maar met prostaatkanker doodgaan. Met andere woorden: als je maar oud genoeg wordt, krijgt elke man prostaatkanker! Je hebt gelijk dat de natuur ons veel kan leren, zeker als je bedenkt dat ook de mens zelf onderdeel is van die natuur. Niet voor niets heeft de beroemde dierentuin in Amsterdam als volledige naam “Natura Artis Magister”, de natuur is de leermeester van de kunst, en als je het begrip ‘kunst’ wat breder interpreteert, als kunstmatig, kun je ook inzien dat de chemie zich met meer dingen bezighoudt dan het volledig kunstmatig synthetiseren van “chemische” producten, maar ook met het isoleren van producten uit de natuur, zuiveren en ook namaken, waarom niet? Overigens goed om tussen alle verwijtende verhalen een positieve respons als de jouwe te lezen. Cees van Gils, apotheker

 73. Borremans, Christine Reageer

  Toch heb ik het poeder hier in België perfect kunnen bestellen via de website van Inkanatura. Toen ik het product thuis toegestuurd kreeg, stond er op het etiket dat het product ‘acetogenins’ bevat. En deze mogen dan inderdaad kankercellen afremmen en nog andere voordelen hebben, het blijven tevens giftige neurotoxines die een bepaalde vorm van parkinson kunnen induceren. Dus mijn pot is toch maar in de kast blijven staan. Christine

 74. Er wordt in een reactie hierboven een terechte vraag gesteld: zijn er voorbeelden van patiënten die positieve ervaringen hebben met graviola. Ik ben heel benieuwd!

 75. Caesar Lion Cachet Reageer

  LS… Ik kijk met belangstelling uit naar een artikel waarin u net zo genuanceerd de veroorzakers van kanker beschrijft: de levensmiddelenindustrie, farmaceutische industrie, E-nummers, Wolmanszout etc…

  • Beste Caesar, Dat zou ik heel graag doen, maar de (potentiële) veroorzakers van kanker zijn zodanig divers dat je die niet in 1 artikel kunt beschrijven. Het zijn aspecten van de voedingsmiddelenindustrie, aspecten van de farmaceutische industrie en gewolmaniseerd hout is slechts 1 van de duizenden mogelijkerwijs carcinogene gifstoffen die we in het dagelijks leven tegenkomen. Dit is een lijst van de IARC met stoffen waarvan reeds is aangetoond dat ze kankerverwekkend zijn. Maar ik ben er (net als jij) van overtuigd dat er talloze carcinogene stoffen willens en wetens worden verwerkt in voedsel, medicamenten, cosmetica, lichaamsreinigingsproducten (tandpasta e.a.) etc. waarvan men uit commerciële overwegingen blijft volhouden dat ze “geen kwaad kunnen”. De oorzaak van kanker is “as large as life” en kan niet in een paar alinea’s worden samengevat. Dat neemt echter niet weg dat een heleboel facetten van dit vraagstuk zijn besproken en worden besproken in allerlei artikels op deze site. Groeten, Paul

  • Caesar Lion Cachet

   LS… Bedankt voor de reactie… De realiteit is inderdaad angstwekkender dan fictie! Suiker, zoetstoffen, kleurstoffen, E-Nummers en de foute Becel-vetten kunnen wat mij betreft nooit genoeg aandacht krijgen. Maar uw site verdient de aandacht!

  • hans vegter

   Die graviolaboom of zure sop: al voordat ik het bericht op de hoax-wijzer las, vond ik het opmerkelijk, dat nergens, maar dan ook nergens, een verklaring te vinden was van een daadwerkelijke kankerpatiënt die uit eigen ervaring lovende woorden spreekt over de kankergenezende werking van de graviola. Bij tarwegras is er dan misschien geen enkel wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar de 74-jarige Ierse boer die aan kanker lijdt (die zich inmiddels door zijn hele lichaam verspreid heeft) en die de behandelmethode die de artsen hem voorleggen (als laatste –maar wel risky– redmiddel) afwijst, om een week later tarwegrassap te gaan gebruiken, is enkele weken daarna wel van zijn ziekte genezen. Oké, hoor ik mezelf zeggen: is er bewijs dat dit meer dan een tijdelijke genezing is? En is dit bericht niet afkomstig van Nibiru, waar je de berichten soms met een korreltje zout moet nemen? Maar toch!

  • Beste Hans, Er zijn wel degelijk enkele (kleine) onderzoekjes gedaan naar de gezondheidsvoordelen van tarwegras. Dit artikel van MNN vind ik persoonlijk eigenlijk 1 van de weinige nuttige die er over tarwegras en tarwegrassap geschreven zijn (alle onderzoekjes worden erin vermeld). Maar of tarwegras(sap) 1-2-3, hupsakee maagkanker geneest, betwijfel ik ten stelligste. Mijn moeder overleed 2 jaar geleden aan maagkanker; zij was bezeten van alternatieve geneeswijzen (de meest uiteenlopende vormen) en zo’n beetje alle takken van de parapsychologie. Ik kon met er tot op zekere hoogte wel in vinden, maar vond vele aspecten ervan te “zweverig”. Hoewel mijn moeder allerlei “superfoods” en -supplementen gebruikte (tarwegras, spirulina, MSM, MMS en ga zo maar door) kreeg zij maagkanker. Haar vriendinnen (die net als haar een enorme afkeer hadden van de farmaceutische industrie en natuurgeneeswijzen de hemel in prezen) die in de palliatieve zorgverlening werkten, praatten haar aan dat er meer mensen overlijden aan chemotherapie en bestraling dan aan kanker, dus mijn moeder besloot op een “natuurlijke” manier te genezen. Ze greep van alles aan, maar ze is ondanks alles heengegaan. Ik ben er overigens van overtuigd dat er heel erg veel positieve eigenschappen aan planten kunnen worden toegeschreven, maar ze worden veel te vaak overtrokken, vanuit een gekleurd perspectief bekeken en enorm uit hun verband gerukt. Alles draait om context, randvoorwaarden en persoonlijke situaties. Ieders situatie is uniek; wat voor de één werkt, hoeft daarmee niet per se te werken voor de ander. Bovendien kan het best zijn dat die boer zonder tarwegras ook zou zijn genezen; dat zullen we (helaas) nooit weten. Bovendien is Danny pas gestopt met zijn reguliere medicatie toen hij verbetering voelde dankzij het tarwegras!? Maar wie zegt dat die verbetering niet juist optrad dankzij zijn reguliere medicatie? Of door de combinatie van medicamenten en tarwegras? Of door een 3e, 4e, 5e of 100e variabele? Dit soort bevindingen is veelal gebaseerd op blinde aannames en loze verbandtrekkingen en (helaas) niet op feiten. Ik zeg: vooral tarwegras eten als je je daar lekker bij voelt. En een stukje verse graviolavrucht kan vast ook geen kwaad. Maar laat je niet te makkelijk wondermedicijnen door de neus boren; niet door farmaceutisch laboratorium X, maar ook niet door boer Y. :P

  • Cees van Gils

   Nu weer het gezever over de E-nummers: ongenuanceerd gekanker, excusez le mot. Mensen weten niet dat vitamine C en karamel ook een E-nummer hebben. Ze schrikken al bij het woord ascorbinezuur of acidum ascorbicum, en dan nog zuur ook! Daar moet je haast wel van doodgaan. Nee, als er geen goed onderzochte toevoegingen in ons voedsel en drinken meer zouden zitten, zouden we binnen de kortste keren het ene na het andere faillissement hebben in de levensmiddelensector, want niets zou meer houdbaar blijken en de ziekenhuizen zouden allemaal overstromen door de gevolgen van bedorven drank en voedsel.

  • Hallo Cees, Op dat punt ben ik het niet (volledig) met je eens. Hoewel dit inderdaad niet voor iedereen geldt, ben ik me wel volledig bewust van de afkomst c.q. herkomst van de verschillende E-nummers. En hoewel er inderdaad een aantal hele nuttige bij zitten, is het merendeel van wat er in levensmiddelen wordt gestopt wat mij betreft overbodig. Een deel daarvan is zelfs potentieel schadelijk. Ik eet al een jaar of 10 nagenoeg ‘E-nummerloos’ (dus uitsluitend de “goeie”) en ben sindsdien vrij van talloze vage kwalen, waaronder aften, eczeem, spierkramp, lusteloosheid etc. Ik ben het met je eens dat er heel veel wordt gegeneraliseerd voor wat betreft E-nummers, maar anderzijds zijn er kant-en-klare supermarktproducten waar tot wel 40 verschillende ‘hulpstoffen’ aan worden toegevoegd. En die zijn niet allemaal bedoeld om een product langer houdbaar te maken. :P Dus dat sommige natuurlijke stoffen een E-nummer toegewezen krijgen, neemt niet weg dat ook een heleboel chemisch-synthetische wanproducten een E-nummer toegewezen krijgen. Groeten, Paul

 76. Vreemd dat David die bedankt voor een genuanceerd stukje zo ongenuanceerd van leer trekt. Hoe kan je nu van een lekkere en gezonde vrucht zeggen dat deze helaas niet verboden is in Nederland. Ook de opmerking dat deze potentieel nog meer gezondheidsschade aanricht is van hetzelfde kaliber als het poneren van de potentiële geneeskracht stelling. Laat mensen lekker eten van deze vrucht; de Nederlandse kankerstichting adviseert allang alle patiënten veel vruchten te eten. Dat hoeft helemaal niet als vervanger voor chemo te zijn.

 77. Toen ik mijn moeder vertelde over deze vrucht, moest ze erom lachen. Ze zei dat ze in Indonesie als kind dit elke dag at. Ze is 88 jaar en zei dat de westerse wereld nog veel moet leren over wat de NATUUR te bieden heeft.

  • ‘Wat de natuur te bieden heeft’ vind ik persoonlijk een nietszeggend en politiek correct dooddoenertje. Begrijp me niet verkeerd, ik ben echt een enorme natuurliefhebber; continu in de weer met (al dan niet eetbare) planten en (niet-eetbare) dieren… Maar dat de natuur iets biedt, wil natuurlijk niet zeggen dat het ook eetbaar is, laat staan geschikt voor moderne, menselijke consumptie, laat staan gezond, laat staan heilzaam voor iedereen… Er zijn talloze voorbeelden te bedenken van natuurproducten die in minuscule -of zelfs microscopische- hoeveelheden al schadelijk (of zelfs dodelijk) zijn. En, zoals in de tekst wordt vermeld, is er een wereld van verschil tussen het vruchtvlees van de guanabana en geëxtraheerde (en zodoende extreem geconcentreerde) poeders op basis van stoffen uit de graviolavrucht die door louche partijen als kankerremedie worden aangeprezen.

 78. Ik heb zelf ook zo´n boom in de tuin. Heb gisteren thee van de bladeren getrokken en er een liter van gedronken, wat heb ik lekker geslapen. De bewoners in deze streek (Puntarenas – Costa Rica) vertelden over de boom tegen mijn vriendin, die zonnevlekken in haar gezicht heeft (en ik hoge bloeddruk). Ik ga er experimenteel mee aan de gang en wil weten of het daartegen helpt. De reptielen in de tuin eten er ook van, het heeft een zoetzure smaak. Ik hoop jullie over een week of 6 wat meer te vertellen als ik dan nog leef. :P Ik denk het wel!

  • Na insmeren met gekneusde bladeren van de guana bana heb je inderdaad geen last meer van insectenbeten zoals zandvlooien oftewel fonetisch geschreven paroega´s, die met volle maan zeer irritant kunnen zijn.

 79. Een interessant artikel. Toevallig heb ik gisteren en vandaag driekwart glas pure zuurzaksap gedronken. Ik stond vanmorgen helemaal suf op en dat heeft nog een paar uren geduurd. Ik heb het gedronken omdat ik het lekker vind, dus niet om de een of andere ziekte. Ik heb zelf een boom in mijn tuin en er waren 4 zuurzakken tegelijkertijd rijp. De rest zal ik aanlengen met water om het als sap te drinken, maar ook om eventuele anderen gelukkig te maken.

  • Hoi Yvonne, Zou je mij wat van die zuurzakpitten op kunnen sturen? Groetjes, Ernest

 80. Dit was een interessant en genuanceerd artikel, heel mooi! Er zitten inderdaad heel wat kwakzalvers op het internet die graviola verkopen onder het mom van een miraculeuze kankergenezer. De kans dat dit daadwerkelijk grondig klinisch zal worden getest, is klein: wie wil nu opteren voor een alternatieve behandelingsmethode, die absoluut geen zekerheid geeft op genezing, maar intussen wel nog potentieel méér gezondheidsschade aanricht dan bij chemotherapie het geval is? Die complottheorieën zijn een slag in het gezicht voor iedereen die aan kanker lijdt, geleden heeft of er iemand aan verloren heeft. Mensen die dan zeggen van “oh, eet wat graviola en je bent weer genezen, laat die chemo toch vallen” hebben totaal geen respect voor mensen die door deze vreselijke ziekte getroffen worden. En dat de farmaceutische industrie dit in de doofpot probeert te steken? Hoe verklaar je dan dat ontelbare kwakzalvers dit toch op hun websites plaatsen en verkopen? Maar logica is niet het sterkste punt van complottheoristen. ;) Nog één opmerking: in Nederland is de import van graviola (helaas) toegestaan, maar in België is men gelukkig iets strenger wat dat betreft. Het is dan ook verboden om graviola in België te importeren, en je riskeert dan ook een boete. Het geld dat je voor je aankoop betaald hebt ben je kwijt, want de graviola zal nooit bij je toekomen. Wie dus in België deze vrucht te koop aanbiedt, is terecht strafbaar.

  • Beste David, Bedankt voor je vriendelijke reactie. Ik was er niet eens van op de hoogte dat de regelgeving (en controle?) in België zo veel strenger is dan in Nederland. In principe ben ik niet tegen alternatieve geneeswijzen en ik kan me er tot op zekere hoogte zelfs in vinden. Maar inderdaad niet als het op extreem ernstige of zelfs levensbedreigende ziekten aankomt als kanker. Mijn moeder is enkele jaren geleden overleden aan maagkanker nadat zij op aanraden van haar “alternatief geneeskundige” jarenlang MMS (Miracle Mineral Supplement) had gebruikt. De “werkzame stof” in dit goedje (wat volgens sommigen o.a. kanker en aids zou kunnen genezen) is het toxische natriumchloriet, dus ik heb het mijn moeder destijds keer op keer afgeraden. Vandaar dat ik te allen tijde sceptische en terughoudend probeer te blijven. Nogmaals bedankt voor je reactie. Groeten, Paul

  • Ik vond het een mooi artikel. Maar eerst zeg je dat je beter de bladeren of pitten kunt eten en bij de conclusie zeg je dat je het best vruchtenpulp kunt bestellen. Dus wat is het nu de bladeren of de vruchtenpulp? Groeten, Marjolein

  • Beste Marjolein, Bedankt voor je reactie. Wat ik schrijf is dat de onderzoeken die in uiterst geringe mate suggereren dat graviola een kankerremmende werking heeft (wat dus helemaal niet wetenschappelijk is aangetoond, maar enkel gebaseerd is op summiere aanwijzingen), het hebben over de pitten en bladeren van de plant. Degenen die “kankerremmende middeltjes” aanprijzen, spreken zichzelf volledig tegen door het extract van de vrucht als “kankermedicijn” te verkopen. Ikzelf zou sowieso nooit graviola gebruiken als je aan kanker lijdt. Maar als je per se wilt profiteren van de positieve (goede/gezonde) -en daarmee bedoel ik dus zeker NIET kankerremmende– voedingswaarden van de graviola, dan kun je beter een kleine portie vers vruchtvlees eten. Ikzelf eet overigens sowieso geen graviola omdat het nog maar de vraag is over hoeveel negatieve (slechte/ongezonde) voedingswaarden de vrucht beschikt. Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.