Als een pijnstiller (voor bijvoorbeeld hoofdpijn, migraine of menstruatiepijn) niet werkt, dan kan dit allerlei ingewikkelde oorzaken hebben. Je gebruikt bijvoorbeeld niet de juiste pijnstiller voor je klachten, de pijnstiller combineert niet goed met andere medicamenten die je slikt of je neemt een te lage dosering. Soms is de reden echter verrassend eenvoudig en éven gemakkelijk te verhelpen…

Mijn pijnstiller werkt niet?!

Ik heb altijd gedacht dat pijnstillers (paracetamol en ibuprofen in mijn geval) bij mij op de één of andere manier gewoon super slecht werkten. Ik had heus weleens geprobeerd om er eentje in te nemen, maar de pijn werd er niet of nauwelijks door verlicht. Ik heb er dus na verloop van tijd een gewoonte van gemaakt om maar gewoon geen pijnstillers meer te slikken. Daar had ik nooit zo gek veel last van, totdat ik laatst een zeer zware migraineaanval kreeg en de pijnstiller die ik innam weer niet werkte.

verkeerde-moment-pijnstiller-nemen

Tijdstip van inname pijnstiller = super belangrijk

Toen ik dit met mijn neuroloog besprak, attendeerde ze me erop dat het enorm belangrijk is om een pijnstiller op het juiste moment in te nemen. Dit is op het moment dat je nog niet zo heel veel pijn hebt en dus ruim vóór het moment dat je het écht niet meer uithoudt en eigenlijk per direct verlichting nodig hebt.

Het is natuurlijk logisch dat het altijd even duurt voordat een pijnstiller werkt, maar als je pas naar de paracetamol, aspirine of ibuprofen grijpt op het moment dat het niet langer gaat, dan duurt het niet alleen pijnlijk lang voordat de pijnstiller werkt. De pijnstiller is dan ook simpelweg niet meer in staat om de pijn succesvol te lijf te gaan omdat je al een “pijnpiek” hebt bereikt. Kortom: gebruik een pijnstiller om een pijnpiek te voorkomen en niet om een pijnpiek te bestrijden.

juiste-moment-pijnstiller-nemen

Conclusie

Wat pijn en pijnbestrijding betreft heb ik altijd met een soort van “bikkelmodus” gewerkt. Als het echt niet meer te houden was, dan ging ik er langzaam eens over denken om een ibuprofen te nemen, anders wachtte ik het nog wel even af. Toen ik na het gesprek met mijn neuroloog in mijn omgeving informeerde, kwam ik erachter dat veel meer mensen deze methode hanteren om pijn te onderdrukken. Dit blijkt dus echter geheel onverstandig te zijn en simpelweg niet te werken. Neem een eventuele pijnstiller dus in zodra je pijn begint te voelen zodat een echte pijnpiek kan worden voorkomen. Ik kan inmiddels uit ervaring vertellen dat een pijnstiller dan inderdaad een stuk beter werkt.

Detail: op de verpakking van verschillende pijnstillers (bijvoorbeeld Aleve) staat ook gewoon dat je de pijnstiller direct bij beginnende pijn moet innemen, maar daar had ik persoonlijk nooit zo op gelet. :-)

Wanneer neem jij een pijnstiller in en heb je nog aanvullende tips? Laat het hieronder weten!

7 Reacties

  1. He ik heb al een goeie paar weken pijn aan mijn knie vooral als ik stil lig of sta het lijkt of ik er de groei constant in het en kan dan niet stil liggen met da been. Ik neem ontstekingsremmers voor mijn rug en knie mijn rug is genezen maar mijn knie blijft zeer doen. Wat kan da zijn?

  2. Wat je zegt klopt. Ma soms werken de pijnstillers dan nog niet even altijd goed.. ik zit nu met het probleem neem alles op tijd in en de pijn komt gewoon giga inbeeld mijn amandelen zijn woensdag 30 maart verwijderd ma dit is echt helse pijn 1000 mg paracetamol zetpil en 50mg diclofinac + nog morfine en al dit alles bij elkaar werkt gewoon echt niet je zou denken van morfine dat zal lekker werken ma dus totaal niks. Nu de conclusie getrokken vandaag na het ziekenhuis en we gaan kijken wat er aan de hand is. Dus pijnstillers kunnen idd niet goed werken.

  3. Ik herken dit ook. Vroeger had ik regelmatig migraine. Er waren een aantal signalen die aangaven dat er een migraineaanval aan zat te komen. Als ik op tijd een pijnstiller nam, kon ik het meestal wel onderdrukken. Als ik de signalen negeerde, of te lang wachtte, zette de migraine door en lag ik een halve tot een hele dag op bed. Dus uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het wel degelijk uitmaakt.

  4. Hoi, Ik heb een vraag. Mijn vriend was betrokken in een zwaar ongeval. Een camion is op de file ingereden en hij heeft daardoor zijn borstbeen gebroken. Hij is inmiddels thuis, maar moet geregeld hoesten, wat enorm veel pijn doet. Ook vind hij vaak geen goede houding, zit vaak rechtop en is soms misselijk van de pijn. Hiervoor krijgt hij enkel Dafalgan Codeïne. Zijn er middelen of houdingen die de pijn een beetje kunnen verminderen of tegen de hoest? Is het wel verstandig om recht te zitten? Vind er niets over terug…

    • Neem gewoon even contact op met je huisarts. Wie weet kan hij/zij je vriend een zwaardere of in ieder geval effectievere pijnstiller voorschrijven. Fatsoenlijke pijnstilling zorgt ervoor dat je automatisch ook in een minder verkrampte houding gaat zitten. Pijn dwingt je namelijk maar al te vaak om een ongemakkelijke en onnatuurlijke lichaamshouding in te nemen, waardoor klachten alleen maar erger worden. Een passende pijnstiller kan deze vicieuze cirkel dus doorbreken.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.