Fruit & afvallen: is fruit tijdens je dieet nu goed of slecht?

Er komen steeds meer diëten bij die fruit verbieden. Soms slechts voor een tijdje, maar soms ook voor altijd. Het gaat om eiwitrijke diëten (eiwitdiëten of proteïnediëten) die koolhydraten als de grote dikmakers zien. “Want ook fruitsuikers zijn koolhydraten…” Maar is het wel verstandig om fruit te laten staan tijdens je dieet, puur omdat er koolhydraten in zitten? Hieronder lees je het antwoord.

Wat gebeurt er als je geen koolhydraten eet?

Koolhydraten (o.a. fruit) zijn de belangrijkste vorm van lichaamsbrandstof (voor organen, spieren e.a.). Het idee achter eiwitdiëten die koolhydraten (o.a. fruit) verbieden is “ketose”… Zonder koolhydraten gaat je lichaam in ketogene toestand. Dit betekent dat je lichaam geen vetten uit voeding meer kan opslaan als lichaamsvet. Sterker nog: bij gebrek aan koolhydraten zou je lichaam lichaamsvet gaan verbruiken als brandstof. Tegenstanders beweren echter dat het lichaam spieren gaat afbreken en zich juist aan de vetreserves vastklampt.

De koolhydraten in voeding

Het is waar dat een teveel aan koolhydraten je dik kan maken, maar koolhydraten verbieden gaat wel erg ver. De koolhydraten in fruit zijn namelijk heel anders dan de koolhydraten in o.a. snoep, koek en roomijs. Bij koolhydraatrijke voeding dien je met name te letten op:

 • Hoeveel koolhydraten per 100 gram?
 • Hoe complex zijn de koolhydraten, dus hoeveel moeite moet het lichaam doen om ze af te breken?
 • Hoe snel worden de koolhydraten opgenomen in de bloedbaan?
 • Zitten er naast koolhydraten nog andere nuttige voedingsstoffen in het product?

De koolhydraten in fruit

Fruit bestaat grotendeels uit koolhydraten, maar voor een nog veel groter deel uit water. Het aantal koolhydraten valt dus best mee, en het totaal aantal calorieën eveneens. De koolhydraten zijn dan wel niet allemaal complex, maar dankzij de vele vezels in fruit, worden ze behoorlijk gelijkmatig in de bloedbaan opgenomen. Bovendien bevat fruit talloze goede voedingsstoffen (vitamines, mineralen, spoorelementen, enzymen, fytochemicaliën, antioxidanten etc.).

Tot slot

Als je honger hebt, neem dan gerust een stuk fruit. Koolhydraten uit fruit zijn namelijk veel en veel beter dan koolhydraten uit snoep, koek, chips, roomijs en junkfood. Neem liever een heel stuk fruit dan vruchtensap. Vruchtensap bevat namelijk géén vezels en drinkt veel te makkelijker weg. Drink liever water of (groene/witte) thee. Al met al luidt de conclusie van dit stukje: ‘fruit is super, ook tijdens je dieet!’.

Eet jij fruitsoorten tijdens je dieet of ben je (onterecht) bang dat fruit het afvallen belemmert? Welke fruitsoort is jouw favoriet en van welke vrucht moet je niks hebben? Laat hieronder een berichtje achter!

Feiten en fabels met betrekking tot fruit & afvallen

Er heersen talloze misverstanden omtrent fruit, vooral als het aankomt op afslanken en gewichtsverlies. Hieronder vind je de belangrijkste feiten en fabels met betrekking tot fruit & afvallen…

1. Fruit helpt bij afvallen (feit)

Een gezond lichaam is beter in staat om lichaamsvetreserves af te breken en te verbranden dan een ongezond lichaam. Fruit helpt je lichaam om gezond te blijven doordat het vitamines, mineralen, spoorelementen, fytochemicaliën, enzymen, voedingsvezels en water levert. Zodoende kan fruit absoluut bijdragen aan afvallen.

2. Fruit zit bomvol suiker (fabel)

Er worden met grote regelmaat negatieve reacties achtergelaten over fruit. De kern van deze negativiteit heeft nagenoeg altijd betrekking op de suikers in fruit: ‘Pas op met fruit, want ook fruit bevat suiker.’ Fruit bevat inderdaad vruchteigen suikers, maar de koolhydraatdichtheid van fruit valt best wel mee. (bron)

Zelfs de meest suikerrijke vruchten (bananen, kersen, druiven, vijgen e.a.) hebben geen extreem hoge suikerconcentratie. Dat komt omdat fruit nu eenmaal grotendeels uit water en vezels bestaat. De vele vezels in fruit zorgen er bovendien voor dat fruit uitstekend vult en dat de fruitsuikers gelijkmatiger worden opgenomen in je bloedsuikerspiegel.

3. Fruit mag niet onbeperkt worden gegeten (feit)

Dat fruit gezond is, wil niet zeggen dat je er onbeperkt van mag eten. Fruit levert namelijk calorieën en daarnaast bevatten de meeste fruitsoorten nauwelijks eiwitten. Je moet fruit dan ook zien als een belangrijk onderdeel van je dieet. Drie of vier stuks fruit per dag is een goede graadmeter; probeer bovendien zo veel mogelijk te variëren qua fruitsoorten.

4. Er zijn gezonde en ongezonde fruitsoorten (fabel)

‘Bananen zijn ongezond want ze bevatten net zo veel suiker als een kleine Mars.’… ‘Watermeloen moet je niet eten vanwege de hoge Glycemische Index.’… ‘Avocado is veel te vet.’… Dit zijn allemaal drogredenen om een bepaalde fruitsoort niet te eten.

Het enige wat je je voor ogen moet houden, is dat je niet achtereenvolgens 5 bananen, 2 watermeloenen of 3 avocado’s naar binnen moet werken. Alle fruitsoorten zijn gezond, zolang je er maar niet overdreven veel van eet. Het geweldige van fruit is echter dat je je na één portie fruit doorgaans al voldaan voelt vanwege de vele vezels en enzymen.

Wat vind jij van fruit in je dieet? Laat hieronder een reactie achter…

De voordelen & nadelen van fruit in je dieet

Fruit behoort tot de meest besproken onderwerpen binnen afslankland. Fruit bevat namelijk fruitsuikers, en suikers (koolhydraten) zouden slecht zijn voor de lijn. Deze vooronderstelling is echter veel te kort door de bocht. Fruit heeft namelijk heel veel positieve eigenschappen die juist goed zijn voor de lijn. Hierbij meer informatie over fruit en afvallen…

1. Vezels in fruit

Fruit bevat fruitsuikers; dit zijn simpele koolhydraten waarvan veel dieetgoeroes beweren dat je ze niet moet eten. Fruit bevat echter ook voedingsvezels. Vezels zijn (verwant aan) complexe koolhydraten, en juist ideaal als je op dieet bent. Ze stabiliseren namelijk de bloedsuikerspiegel en zorgen daarnaast voor een langdurig voldaan gevoel. Bovendien onderdrukken vezels honger, waardoor je gedurende de dag minder eet.

2. Fruit is rijk aan vitamines + mineralen

Iedere fruitsoort bevat zijn eigen unieke samenstelling aan micronutriënten. Allereerst bevatten vruchten allerlei essentiële vitamines, mineralen en spoorelementen. Deze micronutriënten heb je per se nodig om gezond te blijven. Daarnaast is fruit rijk aan fytochemicaliën. Dit is een verzamelterm voor duizenden heilzame stoffen, waarvan men nog maar een fractie in kaart heeft gebracht.

3. Pas op met fruitsap…

Fruitsap bevat nagenoeg dezelfde vitamines en mineralen als vers fruit. In fruitsappen zitten echter niet of nauwelijks vezels, want deze bevinden zich in de vruchtkern, het vruchtvlees en de schil van fruit. Bovendien drink je een glas sap in een mum van tijd weg en worden de fruitsuikers uit vruchtensap beduidend sneller opgenomen in de bloedbaan. Zodoende houd je niet of nauwelijks een verzadigd gevoel over aan fruitsap. Kortom: sap vult niet. Tot slot worden er vaak extra suikers aan vruchtensap toegevoegd. Neem dus altijd vers fruit i.p.v. vruchtensap!

4. Fruit & eiwitten

Fruit wordt door sommigen gemeden vanwege het hoge percentage koolhydraten. Wat veel mensen echter niet weten, is dat sommige fruitsoorten ook noemenswaardige hoeveelheden eiwitten bevatten.  Vooral bessen, avocado’s, bananen, mango’s en aardbeien zijn relatief eiwitrijke fruitsoorten.

Eet jij fruit tijdens het afvallen of juist niet? Laat hieronder je reactie achter!

3 reacties op “Fruit & afvallen: is fruit tijdens je dieet nu goed of slecht?

 1. ali ·

  Zoek eens negatieve calorieën op in fruit ( en ook in groeten ). Deze bij opname hebben meer energie nodig om te verbranden dan dat ze zelf geven. Ja, Je leest het goed ! hou gewoon de porties wat kleiner en niet vergeten te sporten, want dieet is echter maar om niet meer bij te komen. De rest moet er af door energie verbruik = hard sporten.

  Reageer
 2. Van puymbroeck ·

  Beste Ik ben ten einde raad ik weeg nu 100 kg maar doe er alles aan om af te vallen .ik heb een probleem ik val van het ene crash dieet in het ander ook ben ik een emo eter ik besef dat ik een probleem heb en wil zo graag afvallen maar ik ben een wrak ik weet niet meer hoe help me alstublieft mvg wendy

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.