pijn-zwangerschapEen zwangerschap kan gepaard gaan met allerlei kwalen. Zwangerschapskwalen kunnen mild van aard zijn, maar zodra er pijn aan te pas komt, wordt het een ander verhaal. Hieronder lees je 4 tips bij zwangerschapspijn…

Pijn bij zwangerschap – Tip 1: Bandenpijn

Doordat je baarmoeder alsmaar groter, voller en zwaarder wordt, komen de 4 banden waarmee de baarmoeder aan het buikvlies vastzit onder toenemende druk te staan. Hierdoor ontstaat zogenaamde “bandenpijn” in de buikstreek en liesstreek. Bandenpijn kan worden tegengegaan m.b.v. ondersteunend ondergoed en/of een buikband.

Pijn bij zwangerschap – Tip 2: Zwangerschapshoofdpijn

Hoofdpijn komt vooral voor tijdens het eerste trimester. Doordat je hormonen de bloedvaten weker maken, krijgen de hersenen meer bloed en zuurstof toegediend. Zwangerschapshoofdpijn kan worden tegengegaan met behulp van druktherapie, yoga, ontspanningsoefeningen, lavendelthee en hoofdmassages.

Pijn bij zwangerschap – Tip 3: Pijn in de borsten

Tijdens je zwangerschap bereiden je borsten zich voor op de aanmaak van moedermelk en het voeden van de baby. Hierdoor kan pijn en jeuk in de borsten en tepels ontstaan. Pijnlijke borsten kunnen worden behandeld door het voorzichtig masseren van je borsten onder de douche, door behandeling met Johannes-olie en door ondersteuning van een goede beha.

Pijn bij zwangerschap – Tip 4: Pijn bij het plassen

Je groeiende baarmoeder kan flink op je blaas drukken. Hierdoor moet je niet alleen vaker plassen, maar kun je ook pijn krijgen voor, tijdens of na het plassen. Als je hevige pijn hebt tijdens het plassen, dan kan er sprake zijn van een blaasontsteking. Het is dus niet onverstandig om bij twijfel of zorgen contact op te nemen met je huisarts of gynaecoloog.

Let op: als pijn gepaard gaat met bloedverlies, dan kan er sprake zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Als pijn gepaard gaat met harde buiken, dan kan dat een teken zijn van voorweeën of ontsluitingsweeën. Pijn kan worden verzacht met pijnstillers, maar deze dien je tijdens je zwangerschap te gebruiken in overleg met je (huis)arts.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.