Cardiotraining is een absolute must als je wilt afvallen. Wandelen is een uitstekende optie om mee te beginnen. Na verloop van tijd kun je desgewenst gaan hardlopen. Op die manier blijf je de lat verleggen en stimuleer je je calorieverbranding nog meer. Bij hardlopen komt de nodige hardlooptechniek kijken. Zomaar een paar sportschoenen aantrekken en ervandoor gaan is niet aan te raden.
In dit artikel daarom een aantal tips om hardlopen te optimaliseren en de juiste hardlooptechniek onder de knie te krijgen…
1. Hardlooptechniek: land op de juiste manier
Als je gaat hardlopen, dan is het uitermate belangrijk om je op de juiste manier voort te bewegen. Als je je voeten bij iedere pas op een verkeerde manier laat neerkomen (landen), kunnen je beenspieren worden overbelast, waardoor je al snel met blessures te kampen krijgt. Je kunt je voeten tijdens het hardlopen op verschillende manieren laten landen. Je vindt in dit artikel over looptechniek t.a.v. jogging meer informatie over een optimale landing bij hardlopen. (bron)
2. Niet te grote passen bij hardlopen
Neem niet te grote stappen tijdens het hardlopen en strek je benen niet te ver uit. Als je bijna voorover valt op het moment dat je voet landt, dan doe je het niet goed. Probeer juist in een rechte, gebalanceerde houding te hardlopen; op die manier raak je minder snel uitgeput. Dat je d.m.v. grotere stappen c.q. passen grotere afstanden aflegt, is dan ook een verkeerd uitgangspunt.
3. Investeer in goede hardloopschoenen
Goede hardloopschoenen zijn een absolute vereiste als je regelmatig hardloopt. Koop niet de eerste de beste aanbieding, maar ga naar een gespecialiseerde sportwinkel en laat je goed adviseren. Goede schoenen zijn doorgaans prijzig, maar zijn het ook dubbel en dwars waard. Ze maken het lopen namelijk prettiger en helpen bovendien blessures te voorkomen. Hardloopuitrusting is minstens zo belangrijk als hardlooptechniek!
4. Sneller joggen is niet per se beter
Probeer niet continu zo hard mogelijk te lopen. Bouw snelheid in plaats daarvan langzaam op en wissel stevig hardlopen af met rustig joggen of wandelen. Recreatief hardlopen draait immers om de lichaamsbeweging zelf, het opbouwen van conditie & zelfvertrouwen en eventueel om afvallen… En dus niet om snelheid.
5. Train niet op afstand, maar op tijd
Focus je bij het hardlopen niet op de afstanden die je loopt, maar op de tijd die daarvoor nodig hebt. Dit vertelt je veel meer over je vorderingen. Hardlopen is niet voor niets een duursport.
Heb jij aanvullende tips voor hardlopen, zowel qua hardlooptechniek als qua hardloopademhaling, hartslagfrequentie, hardloopuitrusting of hardlooproutes? Deel ze in een reactie hieronder!
4 comments
dieneke
29 september 2011Hardlopen op zich kun je volgens mij wel snel leren, maar waar volgens mij de meeste mensen toch mee kampen is de ademhaling. Door een verkeerde ademhaling zijn ze sneller moe.
A.
27 juni 2011Het is fijn als je muziek opzet bij het joggen, dan zit je op een lekker looptempo! :)
Isa
6 mei 2011In de looptechniek als je de heup een beetje meedraait met het bewegende been in voorwaartse richting dan loop je ietsje lichter, je concentreert je nog iets meer op de loopwijze en beweegt de taille ook een beetje mee wat een afslankend effect zou kunnen hebben op de lange duur.
dieneke
3 mei 2011Daar ben ik t helemaal mee eens. Afstand zegt in t begin van het hardlopen niets. Naar mate je langer loopt kan je de tijd als uitdaging nemen en je afstand dus vergroten. Belangrijker is om t als een vast systeem in je dag (week) in te plannen. Ben je een ochtendmens… loop dan vroeg in de morgen voor je naar je werk gaat. Ben je een avondmens… eet dan niet te laat en te veel en ga niet te laat in de avond hardlopen. Ontspanning is t toverwoord. Groeten, Dieneke Somers