De Harris-Benedict formule is een redelijk precieze methode om te berekenen hoeveel calorieën je lichaam dagelijks verbrandt. De formule wordt niet alleen gebaseerd op je geslacht, lengte en gewicht, maar ook op je lichamelijke activiteit. Daardoor is Harris-Benedict een veel geschikter en nauwkeuriger hulpmiddel voor afvallen dan bijvoorbeeld het berekenen van je BMI of enkel je BMR. Als je je persoonlijke uitkomst van de Harris-Benedict formule eenmaal hebt, dan kun je dit gebruiken voor afvallen. Onderstaand een hulpmiddel om jouw caloriebehoefte snel en eenvoudig uit te rekenen volgens de Harris-Benedict methode, alsmede meer informatie over de uitkomst.

Harris en Benedict formule voor caloriebehoefte berekenen

Binnen de Harris-Benedict formule wordt onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Mannen verbranden van nature namelijk meer calorieën dan vrouwen. Via onderstaande rekenhulp kun je je persoonlijke Harris en Benedict waarde berekenen.

Weinig tot niet actief = Je brengt de dag voornamelijk zittend door en sport/beweegt niet.
Gematigd actief =  Je sport/beweegt 1 tot 3 keer per week op een licht niveau.
Gemiddeld actief = Je sport/beweegt 3 tot 5 keer per week op een gemiddeld niveau.
Bovenmatig actief = Je sport/beweegt 6 tot 7 keer per week op een hoog niveau.
Extreem actief = Je bent dagelijks zeer actief en sport/beweegt meerdere keren per dag.

Hoe betrouwbaar & nuttig is Harris-Benedict?

De Harris en Benedict formule is een van de beste methodes om snel en eenvoudig je dagelijkse caloriebesteding te berekenen. Een van de voornaamste nadelen is het feit dat de formule geen rekening houdt met je lichaamsbouw. Stel, je bent bijzonder gespierd of hebt juist relatief veel vet, dan is de uitkomst van Harris-Benedict minder betrouwbaar. Over het algemeen is het echter een uitstekend hulpmiddel om een gericht idee te krijgen van de hoeveelheid calorieën die je dagelijks nodig hebt. Ter info: binnen de Harris en Benedict formule wordt gebruik gemaakt van de BMR-berekening.

Formule: check! En nu?

Als je de Harris en Benedict formule eenmaal hebt gebruikt, dan kun je de uitkomst gebruiken om concreet aan de slag te gaan met afvallen. Stel, de uitkomst is dat je dagelijks 1750 calorieën gebruikt, dan dien je dus minder calorieën te eten dan dat aantal om af te vallen. Een goede maatstaf is om 15 procent minder calorieën tot je te nemen dan je dagelijks gebruikt als je wilt afvallen. Wil je op gewicht blijven? Dan mag je dagelijks precies het aantal calorieën nuttigen dat Harris-Benedict aangeeft.

Valt de uitslag van de Harris-Benedict formule jou mee of juist tegen? En ga jij het gebruiken om af te vallen? Laat hieronder weten wat je ervan vindt!

5 Reacties

  1. Als de formule wel klopt, dan lijkt het alsof half NL op spaarstand staat. De spaarstand kun je toch ook weer uit komen? Ik heb in het verleden wel vaker crashdieeten gedaan inderaad (fout), maar dat is echt jaren geleden. Nog steeds is het echter zo dat ik als boven de 3000kcal ga eten, ik echt een tientonner wordt. Ook als ik naar mensen in mijn omgeving kijk, dan eet er niemand zoveel tenzij ze ze ontzettend dik zijn of heel veel sporten…. geloof het dus nog steeds niet.

  2. Ik ben 1,61 m lang, weeg 45 kg en ben 21 jaar. Ik beweeg ongeveer 4 uur per week. Dus dat is gemiddeld actief. Dan heb ik 1981 kcal nodig volgens de formule. Dat betekent dat ik veel meer kan eten dan ik nu doe.

  3. Ik geloof er werkelijk geen zak van! Willen ze iedereen aan het overgewicht hebben ofzo? Ik zou met mijn matige activiteit al boven de 2000kcal moeten zitten en als ik meer zou gaan bewegen boven de 3000. Nou geloof me, als ik dat zou doen, dan ben ik binnen no time een tientonner. En bedankt he…. NOT!

    • Sabrina (Redactie)

      Hoi Marjolijn, het is natuurlijk je goed recht om het niet eens te zijn met de uitkomst van deze formule. Heb je de informatie onder het kopje “Hoe betrouwbaar & nuttig is Harris-Benedict?” gelezen? Daar staat namelijk dat de uitkomst inderdaad niet in alle gevallen juist is. Een calorieverbranding van 2000 kcal per dag is voor vrouwen overigens heel normaal. Let dus alstjeblieft goed op dat je niet juist veel te weinig calorieen tot je neemt, waardoor je lichaam in spaarstand raakt en je stofwisseling enorm vertraagt.

    • Deze formule klopt dus wel, Dat jij in een keer zoveel zou aankomen komt waarschijnlijk omdat jij structureel te weinig eet waaroor jou lichaam in een spaarstand verkeerd. op het moment dat ji jdan meer gaat eten zet jou lichaam inderdaad sneller vet aan.
      Het is dus belangrijk dat je nooit over een te lange periode minder kcal eet.
      en als je wilt voorkomen dat je dus in een spaar (starvation) modus komt mag je nooit meer dan 15% van je onderhoud minder aan kcal eten.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.