Voor veel mensen is het onduidelijk wat nu beter is: je vetpercentage meten of je BMI berekenen? Er is veel over op het internet te vinden, maar je leest vaak tegenstrijdige berichten. Vandaar dit artikel…

Wat is een vetpercentage precies?

Om te beginnen: wat je meet als je het hebt over het vetpercentage is de verhouding tussen het totale gewicht (spieren, botten, organen, bloed en alle andere onderdelen die je in leven houden) en de hoeveelheid lichaamsvet in je lijf die wordt opgeslagen in je vetcellen.

De vetpercentage-index wordt vaak gemeten als je met een dieet bezig bent of als je wilt weten hoe fit je bent, bijvoorbeeld om resultaten te meten bij de sportschool. In de sportschool is het namelijk heel goed mogelijk dat je geen gram afvalt, maar je wel veel fitter wordt. Dit komt omdat je méér spieren hebt opgebouwd en vet hebt verbrand (en dus bent kwijtgeraakt).

Wat is BMI precies?

BMI, oftewel de Body Mass Index, is niets anders dan de verhouding tussen iemand gewicht en lengte. Het zegt niets over jouw lichaamsbouw of lichaamssamenstelling en houdt géén rekening met de activiteiten die je doet. Het is simpelweg een cijfertje dat iemands lichaamslengte in centimeters verbindt aan iemands lichaamsgewicht in kilogrammen.

Moet ik mijn vetpercentage meten of mijn BMI berekenen?

Het antwoord is eigenlijk heel erg simpel: om een goede indicatie te krijgen of je op een goed gewicht bent, moet je jouw vetpercentage meten en NIET je BMI. Het is veel nauwkeuriger dan de BMI en ik raadt het meten van jouw BMI dan ook af. Je krijgt veel te snel een verkeerde indruk van jouw gewicht omdat je onder het “magische” getal van 25 wilt blijven.

BMI berekenen op het internet

Waarom zie je dan zoveel BMI meters op het internet? Eigenlijk komt dit alleen maar omdat je jouw vetpercentage niet zo makkelijk thuis kunt meten zonder vetpercentagemeter en je jouw BMI wel makkelijk kunt meten via een internetsite. De BMI is immers een doodsimpele formule bestaande uit 2 meetbare variabelen (lengte in cm + gewicht in kg). De hoeveelheid vet in je lichaam kun je daarentegen niet even meten met een meetlint of op een weegschaal leggen…

Omdat bijna iedereen nieuwsgierig is of hij of zij op een ideaal gewicht is, zoekt ook iedereen op internet naar informatie over het berekenen van de BMI. En waar vraag is, ontstaat aanbod. Omdat je op internet niet kunt meten wat je vetpercentage is, winnen de BMI-meters en daarom zijn ze (onterecht!) zo populair. De BMI is gemakkelijk te berekenen, maar in feite heb je er helemaal niks aan. Hierbij een aantal handige artikels met nadere uitleg…

Vetpercentage meter kopen

Vroeger moest je eerst naar de dokter of de sportschool om jouw vetpercentage te meten en waren de meters die je thuis kon gebruiken erg duur. Tegenwoordig kun je voor weinig geld een vetpercentage meter kopen. Bij de drogist kun je ze kopen voor ongeveer 19,95, maar ook duurdere weegschalen hebben soms een vetpercentagemeter ingebouwd. Deze methode is niet super nauwkeurig en dus niet (100% betrouwbaar), maar je hebt er veel meer aan dan aan het getalletje dat BMI wordt genoemd.

Vetpercentage tabel

VetVrouwenMannen
Essentieel vet:10-13%2-5%
Atleten:14-20%6-13%
Fit:21-24%14-17%
Acceptabel:25-31%18-25%
Overgewicht:32%+25%+


Ben jij op de hoogte van jouw BMI? Waarschijnlijk wel… Maar ben je ook op de hoogte van jouw vetpercentage? Deel jouw bevindingen in een reactie hieronder!

BMI berekenen: wat is Body Mass Index + wat betekent het?

Er zijn twee totaal verschillende manieren voor het berekenen van een “gezond gewicht”. We onderscheiden:

 • BMI berekenen
 • Vetpercentage meten

Je vetpercentage is het meest interessante en accurate gegeven, omdat het meer weergeeft dan enkel de verhouding tussen lengte en gewicht. Je vetpercentage kun je echter alleen meten met behulp van een vetpercentagemeter. De BMI is daarentegen wél gemakkelijk te berekenen; daarom geldt het voor veel mensen als de belangrijkste richtlijn voor “wel te zwaar” of “niet te zwaar”. Helaas geeft je BMI (Body Mass Index) enkel het verband weer tussen je lengte en je gewicht; het zegt verder niks over je lichaamssamenstelling (vet, spieren, vocht, botten, organen, bloed etc.).

BMI berekenen…

De BMI (Body Mass Index) is de verhouding tussen je lichaamsgewicht en je lichaamslengte. De formule om je BMI te berekenen is als volgt: BMI = gewicht / (lengte x lengte). Dat betekent dus Gewicht (in kilogrammen) gedeeld door Lengte (in meters) x Lengte (in meters).

Nog even stap voor stap in de praktijk: je neemt je lichaamslengte in centimeters. Dit getal vermenigvuldig je met je lichaamslengte in centimeters… En dan deel je je aantal kilo’s aan lichaamsgewicht door het getal dat hieruit kwam rollen. De uitkomst geeft logischerwijs slechts een speculatieve indicatie over de ‘heilzaamheid’ van je lichaamsgewicht. Men hanteert doorgaans de volgende regel:

 • Een BMI tussen de 18 en 25 is prima
 • Een BMI tussen de 25 en 27 betekent licht overgewicht
 • Een BMI tussen de 27 en 30 betekent matig overgewicht
 • Een BMI tussen de 30 en 40 betekent ernstig overgewicht (obesitas)
 • Een BMI boven de 40 betekent zeer ernstig tot levensbedreigend overgewicht (morbide obesitas)

Let wel: de grenzen van 25 en 30 zijn om het vaststellen van een gezond of ongezond gewicht gemakkelijk te maken. Je moet dus niet denken dat je met een BMI van 24,9 veel gezonder bent dan met een BMI van 25,1. De risico’s op gezondheidsproblemen nemen traploos (geleidelijk aan) toe naarmate je BMI hoger wordt.

BMI niet nauwkeurig

Omdat je BMI eigenlijk niet zo veel zegt over je lichamelijke gezondheid en gesteldheid, wordt er steeds vaker overgestapt op het analyseren en documenteren van het lichaamsvetpercentage. De meest nauwkeurige manier om je vetpercentage te meten en om te bepalen of je een gezond gewicht hebt is met een elektronische vetpercentagemeter. Je kunt echter ook je tailleomtrek ter hoogte van je navel opmeten met een meetlint. Het vet rondom je buik brengt namelijk de grootste gezondheidsrisico’s met zich mee. Let wel: die methode is beduidend minder nauwkeurig!

 • Voor vrouwen geldt een maximale taille-omtrek van 89 centimeter.
 • Voor mannen geldt een maximale taille-omtrek van 102 centimeter.

Wat is jouw Body Mass Index? Deel hieronder je BMI en vergelijk het met leeftijdsgenoten!

91 Reacties

 1. Beste Paul, Ik wil dit artikel graag gebruiken voor mijn essay. Echter moet ik dan verwijzen en dit is onmogelijk als ik je voorletter(s) niet weet. Zou je zo vriendelijk willen zijn om die met mij te delen? Ik hoor het graag! Met vriendelijke groet, Josephine

  • ‘Beetje’ aan de late kant, maar mijn voorletters zijn P.M. :D

 2. Jolanda Verdoorn Reageer

  Hoi allemaal, Ik ben gisteren bij een vrouwenavond van Herbalife geweest. Daar wilde iemand mijn vetpercentage meten. Ik ben 41 jaar en 1.76 lang en weeg 69 kg en mijn vetpercentage is maar liefst 49% volgens zo’n hand apparaat! Daar ben ik erg van geschrokken want ik ben niet echt te dik, maar wel volgens dat apparaat!

  • Beste Jolanda, Of dat apparaat was stuk, of de mevrouw van Herbalife wilde heel graag afslankproducten verkopen. Het kan natuurlijk best zo zijn dat je meer diepliggend vetweefsel met je meedraagt dan je aan de buitenkant kunt zien. Maar een vetpercentage van 49%?! Dat MOET aan de buitenkant zichtbaar zijn. Iemand met een vetpercentage van 49% lijdt doorgaans aan morbide obesitas oftewel levensbedreigende zwaarlijvigheid. Ter illustratie: als iemand met een lichaamsgewicht van 69 kilo en een vetpercentage van 49% zich zou ‘droog trainen’, zou er nog maar 35 kilo aan “droge” massa overblijven… Daarnaast bestaat een mensenlichaam gemiddeld voor ongeveer 60% uit water, dus tenzij je morbide obees bent, zou ik deze vetpercentagemeting absoluut met een korreltje (of vaatje) zout nemen. Groeten, Paul

 3. De meetapparatuur is niet goed. Meet met een huidplooimeter en je hebt een betere uitslag. Zeker als je in de spiegel kunt zien dat je bent afgevallen, dan is je vetpercentage zeker gedaald. Het kan zijn dat als je op een weegschaal je vetpercentage meet, deze enkel het vetpercentage meet in je benen.. Mocht je vooral op je buik zijn afgevallen dan is dit dus op deze manier te verklaren.

 4. Hoi, Ik sport 3x in de week en ben flink af gevallen. Nou is het zo dat mijn vetpercentage voordat ik aan de training begon 34.7% is en na het afvallen nog steeds 34.7% is. Hoe kan dit? Mijn trainingscoach wist het ook niet. Groetjes, Lisanne

 5. Hoi, Ik ben 1,52 m en heb een vetpercentage van 13,1%, maar mager ben ik ook echt niet. Heb vooral veel vet op mijn boven benen & knieën. Ik sport 1 a 2x in de week bij de sportschool, maar het gaat allemaal heel sloom. Door druk studeer schema en werk lukt het echt niet om nog meer naar de sportschool te gaan. Zijn er ook dingen die ik s avonds thuis kan doen? Ik leid ook aan wat cellulitis en schaam me er heel erg voor, gebruik sinds kort een speciale borstel maar misschien zijn er nog meer tips waardoor dat sneller kan afnemen. Alvast bedankt! :)

 6. Ach… vetpercentages… BMI… het kunnen leuke en bescheiden indicaties zijn, maar zelfs dat is het met de meeste apparaten niet! Een jaar geleden had ik overgewicht en ben ik er flink tegenaan gegaan. Ik ben 27 jaar, 1.65 meter, en woog toentertijd 85 kilo. Mijn vetpercentage (volgens de sportschool) was 35% (dit is een apparaat die je vast moet houden). Nu, een jaar later, weeg ik 59KG..ik weet dat dat gewoon een perfect gewicht is voor mijn lengte! Ik ben er ook heel blij mee. Ik ben mooi gespierd, al mijn blokjes op mijn buik zijn enorm zichtbaar en alles is super droog. Dus ik denk, ik ga die vet-apparaat maar weer eens proberen. Staat er dat ik 23% vet heb!!! Hahahaha, ik moest toch wel even lachen. Als ik een amateur was geweest had ik gedacht dat ik iets aan mijn gewicht moest doen. Maar nee beste mensjes… kijk liever eens in de zoveel tijd in de spiegel. Dat zegt veel meer!

 7. Het goede weer komt er weer aan en iedereen gaat direct op zijn gewicht letten. We zouden dit eigenlijk het gehele jaar door moeten doen. Mijn BMI = 23.2; vetpercentage is 22.2; Ziet er prima uit zou je zo zeggen, maar mijn buikomvang en middelheup zijn > 95cm dus eigenlijk te groot/dik. Maar ik weet de (medische) oorzaak dus kan er aan gaan werken. Nu lees ik hier dat er mensen zijn die van die handvetmeters kopen of een weegschaal met vetmeting. Mijn advies laat die dingen liggen/staan. Ze werken niet naar behoren. Bij een handmeting loopt het stroompje dat je vet zou meten alleen door je armen, terwijl het vet zich voornamelijk opslaat in… Juist de buik. De (goedkopere) weegschalen met vetvoetmeting bereiken vaak ook niet het buikgebied en meten dus alleen de benen. Ik werk meestal met de formule die Joss eerder noemde. Wil je echt weten hoe het ziet met je vetgehalte is de huidplooimeting eigenlijk de beste oplossing. De duurdere weegschalen in de sportscholen of bij de diëtist zijn ook een goed alternatief. Succes met de strijd tegen de ongemakjes! Een sportieve groet.

 8. Ik ben gewoon wel dik geen dokter voor nodig ik ben 52 kilo en 1 meter 70 mijn vet is 13% Dus hoe zit het? xx

  • Jouw ideale gewicht zou ca. 63 kg. zijn. Lengte (170-100) – 10%. Jouw BMI = 18 en daarmee aan de lage kant. Een BMI van 18,6 – 25 is een (gezonde waarde). Dus volgens mij ben jij absoluut niet te dik. Zorg goed voor jezelf. Als sportmasseur weet ik waar ik over praat.

 9. Ik ben 1.68 en weeg 55.9 mijn vet is 13% En ik ben 13 jaar en kunnen jullie mij vertellen hoe het precies zit? Weeg ik teveel is me vet teveel want ik snap er niks van en vind me dik. :(

  • Je kunt jezelf te dik vinden, maar je bent het niet. Het ideale gewicht van een volwassen vrouw van jouw lengte is 59 kilo (!). Dus maak je geen zorgen. Je vetpercentage is zelfs aan de lage kant, maar dat komt vast omdat je nog in de groei zit. Je zult waarschijnlijk nog iets zwaarder worden. Je bent echt op een fantastisch gezond gewicht. Waarom vind je jezelf te dik?

  • Ik ben gewoon dik heb een dikke buik en zo. Maar volgens mij is dat egt geen 59 kilo, dat kan egt niet en hoeveel zwaarder precies? :O

  • Hoe groter, hoe zwaarder. Lijkt me logisch. Hoe meer spieren in verhouding tot vet, hoe zwaarder. Dus met een vetpercentage van 13% ben je echt niet te vet of te dik. Je kunt jezelf te dik vinden. Maar als je een onafhankelijk advies wilt, ga dan naar de huisarts. Hij / zij kan aangeven of je echt te dik bent. Ik vind mezelf ook te dik, maar ben het niet volgens de rest van de wereld. Als de huisarts vind dat je te dik bent, dan kan hij / zij je helpen met afvallen en een goed advies geven. Ik kan zelf ook volhouden dat ik te dik ben, maar dan lieg ik volgens de rest van de wereld. Je kan 2 dingen doen: je eigen beeld bijstellen en gelukkig zijn of vol blijven houden dat je te dik bent en je er ongelukkig over voelen.

 10. ik sport minimaal 3x per week in de sportschool en 2x per week buiten de sportschool. Vorige maand opnieuw in de sportschool begonnen met een vetpecentage van 20,3%…ik ben 1.55m en weeg net aan 52kg …veel mensen denken dat ik dus een gezond postuur heb, toch zit het bij mij alleen in mijn bovenbenen en een heel klein beetje bij mijn buik…maandag krijg ik een meeting want mijn buik is of eerlijk gezegt was 71 cm [ben een speciaal programma aan het testen dat de centimeters er af helpt werken :P] en mijn heupen bijna 80cm ..zal een mm schelen fzo… Ik houd me niet vast aan kilootjes, want spieren wegen heel wat…ik houd me vast aan centimeters [dat is het uiteindelijke echte resultaat] en aan het vet

 11. Vetpercentage meten kan op meerdere manieren. Met een huidplooimeter of met een weegschaal (elektrisch). Met de huidplooimeter kwam ik uit op 13,8% en met de weegschaal op 14,8%. Het vet wat ik heb zit namelijk voornamelijk op mijn bovenbenen en de weegschaal meet alleen het vet in jouw benen. Het vetpercentage is gemiddeld 30% voor vrouwen. Dus op zich is 36% en 38% niet extreem hoog. Laat je niet gek maken door termen als kilo’s en vetpercentages. Wat boeien die getallen nou? Het gaat erom of je je gezond voelt en er gezond uit ziet. @ Vanniewannie: alleen je eetpatroon tijdelijk aanpassen zal een jojo effect opleveren. Dus of je eetpatroon voor altijd aanpassen, of meer gaan eten en sporten.

 12. Goedenavond, Ik heb een vraagje. Laatst is er een welzijnscoach bij mij geweest en heeft mijn vetpercentage opgemeten. Deze was volgens haar 38%! Veel te veel vet dus. Maar ik snap er niets van. Ik ben 27 jaar, 1.65 meter lang en weeg 65 kilo. Zie er prima uit en helemaal niet dik. Kan dit vetpercentage wel kloppen? Groetjes, Annemiek

  • vanniewannie

   Idem dito hier, ik ben 26, ben een 1.65m en weeg op dit moment 63kg en mijn vetpercentage is maar liefst 36%! WTF! Ben nu wel wat op mijn eten aan het letten, want ik voelde mij zo slecht vanwege dat percentage. En sowieso wil ik graag onder de 60kg wegen, doel is 58kg. Dan ga ik mijn vetpercentage nog eens laten meten, ben benieuwd naar het resultaat.

  • Same here, 24 jaar, 1.67, 62 kg en een vetpercentage van 35%. Ik schrok me een ongeluk. Ik weet dat het niet aan de buitenkant zit (op een beetje een buikje na) en maak me des te meer zorgen omdat het dan wel rondom m’n organen moet zitten lijkt me. Hebben jullie het intussen nog een keer laten meten?

 13. Nee, je bent zeker niet te dik! Bovendien ben je nog in de groei, dus ze zal zeker nog zwaarder worden. 60 kilo zou voor jou prima zijn. Dus denk eerder dat je te mager bent :).

 14. onzekermeisjee. Reageer

  Hee, Ik ben een meisje van 13 jaar, ben 1,67 lang, en weeg 49… Ben ik te dik? xx

 15. Vetpercentage is altijd beter, maar dan wel met een huidplooimeter gemeten of door het zelf te doen of het door een (sport)arts fysio of een andere specialist te laten doen. Als je alleen naar BMI kijkt kan het zijn dat je te veel weegt terwijl je een vetpercentage hebt van 8%, dit komt omdat er bij BMI alleen wordt gekeken naar gewicht en niet of dit gewicht afkomstig is van vet of van spieren, een meer dan gemiddeld gespierd persoon zal dus bijna altijd een te hoog BMI hebben. Spieren wegen immers meer dan vet.

 16. Als je denkt dat je te dik bent, kun je het beste naar de huisarts gaan. Als je gezond eet hoef je je op je 11e echt geen zorgen te maken dat je te dik wordt hoor. Je bent nog in de groei en zal meer in de lengte dan in de breedte groeien. Maak je geen zorgen. BMI zegt erg weinig. BMI is namelijk de verhouding tussen gewicht en lengte: als je kleiner bent mag je dus minder wegen dan als je groter bent. Hier wordt geen rekening gehouden met meer spieren (= zwaarder) of breder gebouwd (= ook zwaarder). Er zijn mensen met een BMI die aangeeft dat ze te dik zijn, maar geen gram vet hebben. Dus: even naar de huisarts en die kan jou zeker verder helpen.

 17. De gouden tip: Eet meer eiwit (mager vlees, 1 ei per dag, noten en vis). Zorg voor spieropbouw (zie verder) en zorg dat je 6x per dag iets eet. 3 grote maaltijden en 3 tussendoortjes (liefst 2 tot 3x fruit in combinatie met eiwit, bakje tonijn b.v.). Zorg voor voldoende calorieën, te weinig betekent spier en vet verbranding, wat tot gevolg heeft dat je verbranding lager wordt en dus meer vet opslaat (omdat je minder spieren hebt die het vet verbranden). Daarnaast krachttraining (2x per week is goed (is ongeveer 3 uur per week sporten, 1 uur cardio en 2 uur kracht)) en meer beweging in het algemeen. Zo bouw je spieren op en spieren verbranden vet :). Je hoeft geen bodybuilder te worden, maar de oefeningen helpen.

 18. Hallo allemaal, ik ben 43 jaar en heb een veel te hoog vet gehalte 40% ik sport 2x per week weeg 80 kilo en ben 170 cm lang. Mijn visceraal vet is 7 (dit is het vet om de organen heen) deze is goed. Nu wil ik mijn vet naar beneden hebben maar het lukt niet. Ik heb alle diëten al geprobeerd mijn laatste was Herbalife, ook toen ging mijn vet niet naar beneden, wie heeft de gouden tip???

  • Probeer de voedingswijze eens van Yvonne Lemmers, Grip op koolhydraten!

 19. heb vandaag bij de sportschool mijn ver% gemeten op een weegschaal ik ben 1.58 en weeg 38.5 kilo er stond dat ik 1% vet had en de vrouw van de sportschool zei dat het gewoon klopte toch heb ik gewoon kleine zwembandjes op mijn heupen en me buik is ook niet echt strak hoe kan dit dan?

 20. Als (amateur)wielrenner wil ik afvallen (om de cols op te kunnen vliegen :P), maar mijn moeder wil niet dat ik te dun wordt. Het gekke is dat de weegschaal bij mijn ouders twee kilo minder aangeeft dan die op mijn kamer. het getal van deze site geeft 8% aan. Volgens mij klopt daar niks van. toen ik 82 kg woog, was het immers 22% (huidplooimeting bij sportkeuring), na enig rekenwerk levert dat, dat zelfs als ik alleen maar vet ben verloren (en geen water, weefsel en spieren), ik nog steeds meer dan dat zou moeten hebben. Natuurlijk wil ik ook geen kracht verliezen, dus ik wil graag weten wanneer de grens bereikt is en ik niet meer kan afvallen zonder dat mijn prestaties achteruit gaan. iemand een goede oplossing voor dit probleem?

 21. De zogeheten huidplooimeters (knijpers) zijn sowieso een stuk betrouwbaarder om te kijken of je vetpercentage te hoog is of niet ten opzichte van bijvoorbeeld je BMI of een bio impedantie-meting (een weegschaal die je vetpercentage meet). Het gaat er vaak ook om hoe die meting wordt verricht. Degene die meet kan bijvoorbeeld een stukje spier meepakken (vooral bij de armmeting) waardoor je direct al een paar procent te hoog uitkomt. Ook kan de huidplooimeter in de verkeerde richting gebruikt worden, dus bijvoorbeeld horizontaal terwijl je op die plek verticaal moet meten. Het is dus erg belangrijk wie er meet, zelfs mensen die al veel ervaring hebben kunnen al snel een foutje maken. De reden waarom ik de huidplooimeters sowieso beter vind dan die weegschalen is doordat die weegschalen al snel een verkeerde meting doen als je bijvoorbeeld te weinig vocht in je lichaam hebt. En voor de meneer die verteld is dat die meer vetten moet gaan eten omdat 13% een te laag vetpercentage is. Pure onzin en niets van aan trekken, 13% is juist een goed percentage voor een man.

 22. Ik heb vandaag op een professionele weegschaal gestaan met vetpercentage-meter en daaruit bleek dat mijn vetpercentage maar 9% is. En nu lees ik hier dus dat voor vrouwen geldt dat 10-13% ‘essentieel vet’ is! Op zich had ik verwacht dat het niet erg hoog zou zijn. Ik heb namelijk ook ondergewicht (ben 1.69 en weeg 47 kg). Daarnaast heb ik jarenlang fanatiek aan ballet gedaan, maar dat doe ik al sinds een maand of 8 hooguit 3 uur per week. Maar goed, hier schrik ik toch wel een beetje van. Wat is het risico van zo’n laag vetpercentage? En wat als ik wel aankom, maar het vetpercentage blijft zo laag omdat ik aankom in spieren?

 23. En voor ester: ik sport (bodybuilding), het is beter voor iedereen om minstens 6 maaltijden per dag te eten kleine porties. zo neemt je lichaam alleen de hoeveelheid eiwitten, ijzer, mineralen, vitamine enzovoort op dat hij nodig heeft. Als je 3 maaltijden eet en daarin te veel voedingstoffen (meer dan je lichaam nodig heeft) dat zet hij om in vet. Het is gezonder veel en kleine porties te eten dan weinig en grote porties.

 24. Esther, ik ben geen professioneel, maar goed: Probeer sit-ups te doen, dat werkt goed voor je buik, en voor je kont kan ik niks verzinnen…

 25. Heey, ik ben een meisje van 13 en ben toch best wel onzeker over mijn lichaam, ik eet gezond, niet teveel tussendoortjes en sport 4/5 keer per week, ben 1,70 groot en weeg 55 kg, best redelijk vind ik zelf, rn toch krijg ik de laatste tijd reacties van familie, vrienden, enz. dat ik een dikke buik en kont heb. :cry: Daar heb ik het best wel moeilijk mee. :-( Wat kan ik er nou aan doen dat ik geen dikke kont en buik meer heb? Groetjes, Esther

 26. Hey, ik heb zojuist mijn vet% gemeten en dat is 24,39. Dat is dus best normaal (ook voor een meisje van 16)? Maar het probleem is dat ik een beetje een buikje heb en voor de zomer wil ik hier toch graag vanaf, iemand goede tips? helpt veel groente eten echt om je vet% naar beneden te krijgen? Groetjes, Brenda

 27. Hoi, Sport al een tijd om fit genoeg voor een sporttest te zijn. Dit houdt in, 2x per week hardlopen, daarnaast 2x fitness, in de sportschool cardio en daarnaast met de kids avond 4daagse, fietsen, wandelen etc. Ben 39. 1,70 m en 73 kg. Val niet af, vet wordt niet minder, is maar liefst 39,5% en mijn spiermassa is aan de lage kant. Hoe kan dit?

 28. De berekening voor vet%: (1,2xbmi) + (0,23 x leeftijd) – (10,8 x geslacht) – 5,4 is erg grappig. Bij gelijkblijvend gewicht en lengte maar een verschil van 20 jaar zit er gelijk 5% meer vet op. Dat kan nooit!

 29. Gewoon elke dag je aardappelen met groenten en vlees opeten, 2 keer op een dag brood, minstens 2 keer in de week sporten, 4 keer als je een kantoorbaan hebt, 1 keer snacken in de week mag, niet teveel bier zuipen in het weekend en niet slikken en snaaien als je ff nix te doen hebt en als je dorst hebt ga je water drinken. Net zoals vroeger toen ook bijna iedereen er normaal uitzag. Moeten jullie eens opletten wat voor figuur je dan krijgt… perfect! Het is zo simpel, maar iedereen wil het moeilijk maken met BMI-meters, vetmeters, bloeddrukmeters en rare diëten… Stop gewoon met jezelf volproppen met suikergoed en suikerdrankjes, en laat de Mac of FEBO links liggen als je te lui bent om eten te koken… neem een broodje. En hou dit niet 4 weken vol, maar gewoon je hele leven. AMEN!

 30. Ik ben het helemaal met Hedje eens. Na de dun-hype is het nu ineens helemaal in om snel te zeggen dat mensen te dun zijn, of, zoals ik pas ook las (in een onderzoeksresultaat van een onderzoek in meerdere landen in Europa), zijn er steeds meer vrouwen die zichzelf als (super)slank bestempelen, terwijl ze dat helemaal niet zijn. Dus de dun-hype keert een beetje om. Deze reactie ook: Jeetje dit is zo herkenbaar, ik heb vorige week op de sportschool met een ‘knijper’ een vetmeting gedaan… ik sport gemiddeld 15 uur per week (afwisselend bodypump, cardio, steps en aerobic, pilates etc.). Ik ben 1.64 en weeg 63 kg…en ik heb maat 36 van kleding…en een vetpercentage van maar liefst 32%. Wat dus zou betekenen overgewicht! Dit is voor mij dus echt de bevestiging dat deze metingen NIET betrouwbaar zijn! Het gaat er bij mij niet zo in dat je bij 1.64 en 63 kilo in maat 36 zit…. Ik zit nl met 1.69 en 54 kilo ook in maat 36…. Dus of je bent een soort bodybuilder, en hebt een ENORME spiermassa, of het klopt gewoon niet. Maar mensen; gewoon lekker in beweging blijven, gezond eten, tuurlijk af en toe wat tussendoor, maar blijf gewoon redelijk. Honger jezelf niet uit, maar praat ook niet alle vetrolletjes goed naar jezelf, omdat je maar wilt geloven dat gewoon slank zijn mager is…

 31. Neeeee! Esther! Niet aankomen! toen ik 20 was was ik ook net zo lang en zwaar als jij. Nu, weer 20 jaar later ben ik 64 kilo en nog steeds een van de weinigen met een slank lijntje 9( maat 36/38). Niet naar al die gemiddelden kijken hoor! Als ik nu op m’n 40e een gemiddelde Nederlandse vrouw moest zijn, was ik minstens 80 kilo, met een veel te dikke reet! Ze zeggen tegenwoordig al gauw dat je DUN bent, maar ik zeg altijd SLANK. Als je gewoon een beetje normaal eet en ook af en toe lekker snackt is jouw lichaam precies zoals het moet zijn!

 32. Hallo, Ik ben 177 lang en weeg 57 kg. Ben 20 jaar. Ik ben niet ontzettend mager vind ik zelf maar ook niet dik of zo. Is dit gewicht dan heel erg? Want volgens het internet (BMI 18.4) (vet% 10.7)moet ik minimaal 10 kg aankomen! 8O

 33. Die rekenmethode van Jos is onzin… Je vetpercentage heeft niks te maken met je BMI. En in het artikel staat ook wat over een vetpercentage meter en weegschaal… Erg onnauwkeurig, gebruik een tang om je vet mee te meten (huidplooien). Degene die willen afvallen moeten hun metabolisme verhogen. Door regelmatig te trainen (2-3 keer in de week). Vaker eten op een dag. dus NIET meer maar vaker eten. En het dieet is het halve werk! let op je koolhydraten inname en vet inname, probeer meer eiwitrijk voedsel te eten (kalkoenfilet, kipfilet, kwark etc.) Verder is het goed om spiermassa te ontwikkelen door kracht training. Spieren vragen veel energie, dus hoe meer spieren hoe minder vet je opslaat. En voor de vrouwen die dit lezen…. wees niet bang om in een bodybuilder te veranderen want dat zal niet gebeuren! Nou succes iedereen. En bedenk ‘where the mind goes, the body follows’ Dus geef niet op!

 34. ik heb een vetpercentage van 39.5! ik sport 3 a 4x per week ik ben 1.72m en ik weeg 73.5. Maak me er een beetje zorgen over. weet iemand hier iets vanaf?

 35. Ik ben een man/gozer van 21 jaar en heb een BMI van 22,3, een vetpercentage van 13,6% dus mag nergens over klagen. Ik woog eerst 84,5 kilo en nu 77-78. Dat binnen een week of 8. Puur door gezonder te eten. Niet meer naar de mac, geen afhaalmaaltijden geen chips en voldoende groente en fruit eten. Geen tussendoortjes, neem een appel. Het is niet moeilijk om tussendoortjes te laten staan en dat maakt wel het verschil. Maar goed voor alle meisjes/vrouwen hier, neem al die modellen niet als voorbeeld. Leef gewoon gezond en je bereikt gewoon je goede gewicht (geld niet voor iedereen natuurlijk). Ik val zelf ook niet op hele slanke vrouwen, rondingen horen nou eenmaal bij een vrouw. ;)

 36. Het lichaam is enorm ingewikkeld. Ik wil niet geloven dat ze met zo’n ‘simpel’ tabelletje kunnen uitrekenen wat jouw vetpercentage precies is. Een indicatie misschien, want als jouw tailleomvang groot is en je gewicht veel, dan zul je waarschijnlijk ook meer vet hebben. Maar hoe zit het met spieren dan? De tailleomvang van gespierde mensen is vaak niet eens zo laag. Door je zij-buikspieren te trainen kan je taille zelfs breder worden! En dat is dan niet extra vet, maar wel extra spieren. En ja, het is zo dat er ook meer vet om je vitale organen kunnen zitten, vaak door slechte eetgewoontes. Al deze tabellen zijn zo opgesteld n.a.v onderzoeken naar mensen en daar is weer het gemiddelde van genomen. Elk mens is anders en je kunt ze dus niet allemaal over één lijn trekken. Je voelt zelf wel of je te dik bent of niet. Te dik volgens jezelf of volgens zo’n tabel? In welk geval zou jij gaan lijnen? Als je gezond eet en voldoende beweegt zou er niets mis met je hoeven te zijn.

 37. Veel bewegen en op een sport gaan, bijna geen chips enzo eten. Maar bewegen en sporten is het belangrijkste

 38. hey, ik heb een vraagje, ik ben 15 en 1.75 en 73 kilo dat is toch te zwaar? heeft iemand mij tips zodat ik makkelijk kan afvallen zonder allemaal rare diëten te moeten doen? groetjes!

 39. Goede dag ik heb een vraag. ik loop bij ene sportschool en toen ik en intake gesprek ging doen gingen se mijn vet percentage bekijken door zo een apparaat die je moet vasthouden en dn op je blote voeten staan van alles en het kwam uit op 11,3 procent ik ben niet dik maar wel tegen de dunne kant aan ik heb gekeken dat ik nu een atleet ben maar hoe kan dit een atleet sport der jaren voor voor dat percentage en ik ben het niet en heb wel 11,3 vet percentage wat kan ik der mee en wat niet..?

 40. Wanneer ik naar mezelf in de spiegel kijk, zie ik een vrouw met een strakke buik met buikspieren, goede taille, en stevige benen. Deze benen bestaan voor een heel deel uit spieren, maar verder naar mijn liezen en billen toe wordt het vet gedomineerd. toch, ondanks dit figuur, ben ik instaat om niet naar de cijfertjes maar naar mijn eigen gevoel te luisteren. Wanneer ik merk dat ik wat strakker wordt, dan voel ik me goed. mijn vetpercentage zal vast veel te hoog zijn, maar so what!?! ik ben 178 lang, en weeg tussen de 81 en 83 kilo. mijn ideale gewicht zou 64 kilo zijn! dat wordt of anorexia gedrag, of accepteren dat ik dat nooit zal halen… ik kies voor dat tweede, en ik hoop dat meerdere dat doen! wees blij met wie je bent, en vergooi je eigenwaarde niet vanwege die cijfertjes…

 41. Zo is dat. Altijd dat geoordeel over anderen. Laat nou iedereen eens lekker naar zichzelf kijken, inplaats van op anderen te letten. dan zou de wereld er een stuk vrolijker op worden!!!! O zo :D

 42. even als reactie op Daphny: waarom is normaal niet goed? en ronde vormen zijn veel mooier! in 1 boodschap vind ik nogal tegenstrijdig. Ik ben zelf 1.60 en weeg 47 kg. Ben 33 overigens en zit al mijn hele leven op dat gewicht (nou ja, als tiener was het 2 kg minder). Het is dat ik te kort ben maar anders zou ik zo de catwalk op kunnen. Niet dat ik dit ambieer, in het geheel niet. Maar goed, ik lijn niet, het zit gewoon in de geentjes. Ik ben helemaal met je eens dat mensen wat minder gefixeerd zouden moeten zijn op hun gewicht (hoewel overgewicht wel enorm aan het toenemen is en dat lijkt me nu ook weer niet echt gezond, maar dan bekijk ik het meer medisch), maar om dan te spreken over tienermeisjesachtigdun versus gewoon vrouwelijk schiet bij mij ff verkeerd. Tienermeisjesachtigdun op een blaadje sla en een flesje spa, ja dat vind ik ook niet gezond, maar sommige mensen zijn nu eenmaal zo mager gewoon van zichzelf en wat is daar mis mee? Als je zelf niet veroordeeld wil worden over hoe je eruit ziet, doe dat dan ook niet bij anderen :wink:

 43. tsjaa, op de een of andere manier wordt je tegenwoordig gedwongen om dun te zijn anders hoor je er niet bij ofzo, dit is gwn onzin. Al ben ik te dik ga ik me echt niet aanpassen aan modellen ofzo. Ik ben 1.71 en weeeg 65 en ik heb lekker enorme heupen en een dikke kont :roll: nouen..!

 44. shit zeg, voor sommige mensen is het gewicht echt een obsessie! Ik weet zeker dat het door die modellen en veel te dunne sterren komt. Ik weet zeker dat als hun er gewoon vrouwelijk (niet tienermeisjes-achtig dun) uitzien de rest van nl. ook niet meer zo veel moeite doen om extreem dun te worden! Waarom is normaal niet goed? ik meet 1.68 m. en 64 kg. prima toch?! Laten we toch eens blij zijn met wie we zijn! toen ik 14 was woog ik ook 48 kg. maar ik ben 20 en een vrouw geworden, dus meiden, staar je er ajb niet blind op, op hoe een ander eruit ziet! Niemand is het zelfde gebouwd en zit ook niet het zelfde in elkaar. Gelukkig zijn we niet allemaal t zelfde, wat zou dat saai zijn zeg!! Vive Marilyn Monroe, Beyoncé en Shakira, ronde vormen zijn veel mooier!

 45. Deze site klopt niet echt geweldig, wanneer je echt een goede indicatie wilt hebben van je gezondheid moet je niet één test doen maar meerdere. De belangrijkste testen zijn: BMI en Vetpercentage. Buikomvang: te veel vet rond de buik is gevaarlijk, hier zitten namelijk je vitale organen en worden hormonen aangemaakt die invloed hebben om je glucose en dus kans op diabetes (suikerziekte). Bloeddruk. Cholesterol. Wanneer je al deze testen uitvoert kun je meteen zien of je een grotere kans hebt op hart- en vaatziekten of niet. Als je wilt weten of je overgewicht hebt en of dit schadelijk is raad ik je aan om BMI, vetpercentage EN buikomvang te (laten) meten.

  • Ik vind het vervelend om dit te vertellen, maar als je uit gaat van alleen de BMI, dan zouden allerlei metingen niet meer kloppen… Een Japanner van 1 meter 60 gemiddeld en een Angolees van 1 meter 90 gemiddeld. Volgens de BMI zouden ze beiden even zwaar kunnen zijn. Dit zou betekenen dat een Japanner die zwaarder is dan een Angolees, zo’n beetje automatisch overgewicht zou hebben, terwijl dat natuurlijk helemaal niet het geval is. En het hele Engelse Rugby-team zou obees zijn volgens de BMI. En dan praat ik nog niet eens over Atleten. De beste meting is ‘hydrostatic weighing’. Vooral de vergelijking van body compositie en overgewicht is van belang. Succes!

 46. Vandaag mijn vetpercentage laten meten en hieruit kwam een percentage van 31%. Dit terwijl ik 1.72 ben en 59 kilo dus absoluut geen overgewicht. Wat kan er aan gedaan worden om dit te hoge vetpercentage te verlagen?

 47. Hallo, Ik lees veel reacties van mensen die schrijven dat ze niet te dik zijn en toch een vetpercentage hebben dat aan de hoge kant ligt. Als je vet niet aan de buitenkant ziet zitten, dan zit het vaak aan de binnenkant van je lichaam. Dit kan in je organen zitten en is veel gevaarlijker dan vet dat je ziet zitten. Zo kan het dus zijn dat iemand die "dun" is een hoog vetpercentage heeft.

 48. Hoi, ik wil niet zeikerig overkomen, maar wetenschappelijk gezien is de enige échte betrouwbare methode de onderwaterweging, de gouden standaard om het vetpercentage van iemand te kunnen bepalen. Alle andere methoden zijn van de onderwaterweging afgeleid, dus met al die andere methoden zul je ook ‘nooit’ een betrouwbaar resultaat krijgen, ook niet met de bioimpendantie meter (die weegschaal). Het heeft dus weinig zin om je te gaan focussen op een bepaald getal, want het is geen gegeven dat dit jouw vetpercentage ook daadwerkelijk is.

 49. Wat moet je na 1,2 x BMI + 0,23 x leeftijd doen? Ik bedoel eigenlijk wat die vierkantjes voorstellen…

 50. Ik weet niet wat mensen bezield. Je ziet zelf toch wel of je te dik bent of niet? En als je een klein laagje hebt maar geen overgewicht of dat je dat erg vindt of niet? Daar hoeft toch niet persee een getalletje aan te hangen? Natuurlijk is het leuk dat als je aan het afvallen bent dat je resultaat kan meten voor je het kunt zien. Maar meer dan "leuk" is het niet. Je kan zelf echt wel zien of het goed gaat met je bouw of niet.

  • Yasser, Met 88 kg en 1,78m ben je zeker te zwaar, echter ik zou proberen gewoon flink te sporten en met name bij het avond eten niet twee maar 1 keer op te scheppen. Binnen een half jaartje tot een jaar zit je dan tegen de 80 kg. aan. Succes!

 51. Ik heb net die formule gedaan en dan komt er 34% uit? ik ben 1,75 lang en weeg ongeveer 62 kilo. Ben ik nu te zwaar of zo? P.s. ik ben 15

 52. Bij mij is het vanochtend voor het eerst gemeten, ik had er geen idee van hoe ik er ongeveer voor ‘stond’. Ik heb een vetpercentage van 15,1%, alles is volgens het apparaat normaal en heb overontwikkelde arm en been spieren (door het sporten). Ben 1,85 (in het apparaat was 1,84 ingevuld) en weeg elke week 75 kg. Nu zie ik overal dat het redelijk aan de lage kant is, maar zo zie ik mijzelf dus niet. Ik denk wel dat het apparaat redelijk betrouwbaar is, aangezien ik bij TNO meedoe aan onderzoeken, en ze de waarden echt nodig hebben.

  • Hydrostatisch wegen is de beste methode die het dichtst bij komt, daar je alle lucht uit moet blazen tijdens de meting. Natuurlijk blijft er micro CC lucht achter in o.a. je darmen, maar dat is te verwaarlozen. Deze video geeft een goede uitleg.

 53. Vet wordt nogal gehaat door de moderne mens, terwijl het juist ook een beschermende functie heeft. Het zorgt voor een reserve, en voor isolatie van je lichaam. Ik ben een fanatiek zeilster, en midden op zee is er weinig mogelijkheid om te eten. Dit zorgde er voor dat ik binnen een week 4 centimeter om de taille kwijt was. Gelukkig had ik een beetje extra vet. Ik voel me gelukkig in mijn lijf: ben 1,63m, weeg 61 kilo en heb een taille van 76cm.

 54. Jeetje dit is zo herkenbaar, ik heb vorige week op de sportschool met een ‘knijper’een vetmeting gedaan… ik sport gemiddeld 15 uur per week (afwisselend bodypump, cardio, steps en aerobic, pilates etc.) Ik ben 1.64 en weeg 63 kg…en ik heb maat 36 van kleding… en een vetpercentage van maar liefst 32%. Wat dus zou betekenen overgewicht! Dit is voor mij dus echt de bevestiging dat deze metingen NIET betrouwbaar zijn!

 55. Hoi, ik heb een vetpercentage van 13% tegen mij zeiden ze dat dat te laag was. maar nu zie ik hier in het tabel dat wel mee valt. of heb ik het nu verkeerd begrepen? maar wat als je vet% nou te laag is wat gebeurd er dan met je lichaam?

 56. Ik heb net mijn vetpercentage laten meten, ben 1.67 weeg 57 kg maat xs van truitjes en 34 broeken. Mijn vetpercentage was 27.5% en 28% is te hoog zeiden ze tegen mij. Misschien moet ik echt meer groenten eten maar vind het toch beetje vaag..

 57. Vet% meten heeft alleen zin door dit regelmatig te doen onder de zelfde omstandigheden en dan naar de trend te kijken. Alle meetmethodes (behalve onderdompeling) zijn gewoon niet betrouwbaar en worden beïnvloed of je net wel of niet een glas water hebt gedronken, naar de wc bent geweest etc. Ik heb zo’n weegschaal van Tanita en de percentages variëren tot zo’n 2% op een dag, afhankelijk van het tijdstip waarop ik meet. Ik meet nu gewoon iedere ochtend als ik net uit bed ben; ff naar de wc en hup op de weegschaal. De trend is dan in elk geval betrouwbaar.

 58. BMI is volstrekt onbetrouwbaar en vooral gebruikt door de WHO om mensen aan te praten dat ze overgewicht hebben. Meten van vetpercentage is iets betrouwbaarder, maar niet heel erg betrouwbaar.

 59. De knijper methode is een methode die, als je het niet weet te relativeren, een soms ongelukkige uitslag kan geven. Heb je bijvoorbeeld de avond ervoor gepimpeld of ben je bijna ongesteld, zullen je vetlagen zich iets meer vullen met vocht dus in meeting forser dus meer vetpercentage, altijd je zelf zien in het licht van voorafgaande dagen.

 60. Hoi, Ik ben vandaag op vetpercentage gemeten met een "knijper" niet met zo’n apparaat. Ik ben nogal geschrokken van het resultaat. Ik ben 1.72 en weeg 66 kilo. Ik heb maat 38 en ben tevreden. Nu blijkt ik een vetpercentage te hebben van meer dan 31 procent! Ik zit bijna op overgewicht. Kan dit?

 61. Ik heb in 4 jaar bij diverse personen hun vetpercentage gemeten, ik werk in een clinic als coach met daarbij een programma en supplement, en weet dat je nooit een vaste waarde in je vetpercentage hebt. Een meeting is, net als tensie of gewicht, afhankelijk van het tijdstip die je voor jezelf ingesteld. Hou je vocht vast, bijvoorbeeld, net voor of tijdens je menstruatie, zal je vp lager zijn. De meter meet de weerstand in je lichaam. als je iets eet zie je na 10 minuten je vetpercentage stijgen, doe je suikers in je lichaam hetzelfde, daarom staat Herbalife graag buiten op een zaterdag als een ieder lekker aan het eten is. Vetpercentage is balans dus tussen vocht en vet op een bepaald tijdstip

 62. Hoi Kaatje, Dat is een lastige situatie. Ik zou me als ik jou was vooral niet te veel op cijfertjes richten. Je vetpercentage is ook maar een getal, net als de kilogrammen van de weegschaal. Wat je misschien in jouw geval kunt doen is krachttraining doen om meer spieren te krijgen. Zo kom je ‘strakker in je vel’ en krijg je al snel een beter figuur. Je hoeft niet bang te zijn dat je gelijk erg gespierd wordt, want dat valt bij vrouwen reuze mee! Laat me weten hoe het gaat! :) groetjes Didi

 63. Ik kom nu voor het eerst op deze site, omdat ik vandaag mijn vetpercentage heb laten meten door zo’n dame van Herbalife. Resultaat: 13,1% dus: te mager. Ik ben erg gaan lachen, want mager vind ik mijzelf echt niet. Volgens haar moest ik meet wetten gaan eten, maar dat vertik ik, want de kilo’s vliegen er dan aan. Ik ben 1,65 cm en weeg 64 kg. Wat raad jij mij aan?

 64. Tegenwoordig verkopen ze weegschalen met een vetmeter. Mijn ouders hebben een goedkoop geval en ik heb een Phillips-model. Hier zit amper verschil op en ook dat bij de diëtiste meet ongeveer hetzelfde als de 2 weegschalen. Hoe werkt zo’n weegschaal: je geeft je lengte, leeftijd en geslacht in en slaat dit op. Vervolgens ga je met blote voeten op de metalen detectoren staan en die verteld je dan vetpercentage en of dit gezond is of niet. Ik ben op 3 maanden van 28% naar 24% gezakt, mijn BMI bleef nagenoeg gelijk (23.9 – 23.4) en mijn gewicht is ook maar 0.5 kg gezakt: gewoon meer groenten eten.

  • Hoi Mireille! Dank je wel voor de informatie, ik zal binnenkort dit artikel uitbreiden met info over deze nieuwe weegschalen, want het klinkt als een goede ontwikkeling! Groetjes, Paul

 65. Hoi Jacobientje, Hm, vetmeters zijn in elk geval wel veel betrouwbaarder dan je BMI uitrekenen. Zeker de duurdere versies die je in de sportschool vindt. Maar natuurlijk kan een vetmeter ook niet zien hoe het vet over je lichaam is verdeeld. Groetjes, Fief

 66. Ik heb gemeten met een vetmeter en tot mijn verbazing had ik een vetpercentage van een atlete Huh… dacht ik, want ik heb hier en daar wel wat vetkwabbetjes sinds mijn zwangerschappen, dus mijn vraag rijst dan ook of de vetmeter wel klopt… Mijn BMI was 20.6.

  • Nee, ook met standaard vetmetertjes van een paar tientjes kun je niet nauwkeurig je vetpercentage berekenen. Ze bevatten namelijk niet de hardware om vetweefsel te ‘zien’.

 67. Heel onbetrouwbaar inderdaad. Ik heb het getest bij mijzelf en vergeleken met de score met een vetpercentagemeter in de sportschool, en helaas, het zit er bijna 10% naast. De formule kun je dus beter niet gebruiken.

  • Dat je een formule zou kunnen gebruiken voor het bepalen van je vetpercentage is natuurlijk sowieso de reinste onzin. Er is evenmin een formule waarmee je het aantal haren op je hoofd kunt vaststellen of de diameter van je neusgaten kunt berekenen. Dat is nou net de reden waarom een abstract cijfertje (zoals je BMI) geen enkele betekenis heeft.

 68. Je kunt ook voor het meten van je vetpercentage deze formule gebruiken… Formule Vet% = (1,2 x BMI) + (0,23 x leeftijd) – (10,8 x geslacht) – 5,4 (geslacht bij mannen is 1, bij vrouwen 0).

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.