Havermout voor een betere gezondheid & meer spieren

Body · Door Ilse

Veel Nederlanders eten als ontbijt een beschuitje, cracker of ouderwetse boterham met jam of kaas. Hoewel hier niet per se iets op tegen is, zijn er talloze gezondere en voedzamere manieren om aan de dag te beginnen. Havermout behoort tot de beste ontbijtproducten ter wereld. Havermout draagt namelijk om uiteenlopende redenen bij aan een goede lichamelijke gezondheid. Hieronder lees je alles over havermout m.b.t. spieropbouw & gezondheid…

Wat is havermout?

Havermout wordt bereid uit de graansoort haver. Haverkorrels worden allereerst gewassen en gepeld. Vervolgens worden ze verhit en in stukken geknipt. Tot slot wordt de verknipte haver gestoomde en platgewalst. Havermout bestaat dus uit verknipte, gestoomde en geplette haverkorrels. Havermout wordt in verschillende vormen verkocht, namelijk:

  • Volkoren havermout (hele haverkorrels; kooktijd: 15 minuten)
  • Snelkook-havermout (gebroken haverkorrels; kooktijd: 5 minuten)
  • Kant-en-klare havermout (gebroken & voorgekookt; direct eetbaar)

Havermout wordt in allerlei zoete en hartige gerechten verwerkt, waaronder muesli, havermoutpap, brood crackers & biscuits. Daarnaast wordt havermout verwerkt in verzorgende en voedende gezichtsmaskers. Hieronder lees je de 6 belangrijkste voordelen van havermout voor afvallen & je algehele gezondheid…

1. Havermout verlaagt je slechte LDL-cholesterol

Er is cholesterol dat de opeenhoping van vetafzetting in de aderen bevordert, namelijk het slechte LDL-cholesterol. En er is cholesterol dat juist beschermend werkt, namelijk het goede HDL-cholesterol. Het belangrijkste voordeel van havermout is dat het je LDL-cholesterol vermindert en je HDL-cholesterol in stand houdt.

Binnen je lichaam wordt cholesterol door de gal uitgescheiden in de vorm van galzuur en galzout. Havermout optimaliseert je cholesterolhuishouding doordat het zich bindt aan galzuren en galzouten. Zodoende wordt het cholesterol niet geabsorbeerd door de darmwand en opgenomen in de bloedbaan, maar samen met de ballaststoffen in haverkorrels uitgescheiden via de ontlasting. Zodoende verkleint havermout het risico op hart- & vaatziekten!

2. Havermout zorgt voor een snelle & efficiënte stofwisseling

Havermout bevat veel voedingsvezels. Vezelrijk voedsel is essentieel voor een goede stofwisseling en spijsvertering. Vezels vormen namelijk een smeermiddel voor je darmen, waardoor de maag-darmwerking optimaal verloopt. Dit betekent dat je darmen gezond blijven en effectief kunnen functioneren, waardoor belangrijke voedingsstoffen beter worden opgenomen door de darmwand.

Daarnaast heeft havermout prebiotische eigenschappen. De vezels in havermout vormen namelijk een voedingsbodem waarin de goede bacteriën in de darmen (darmflora) uitstekend gedijen. Een mens heeft gemiddeld 1 kilo darmflora in zijn spijsverteringskanaal, en hoe gezonder deze micro-organismen zijn, des te gezonder jijzelf zult blijven.

3. Havermout voor spieropbouw, krachttraining & bodybuilding

Havermout wordt van oudsher gevoerd aan paarden omdat haver van oudsher bekendstaat als “krachtvoer”. Ook bodybuilders eten om die reden grote hoeveelheden havermout. Havermout is goed voor de spieren vanwege de hoge concentratie aan langzame en complexe koolhydraten. De koolhydraten in havermout zorgen voor een efficiënte energielevering doordat ze langzaam worden verteerd en zodoende geleidelijk aan worden opgenomen in de bloedbaan.

Zodoende zorgt een portie havermout gedurende een lange periode voor kostbare energie. Vooral havermoutpap, havermoutkoeken & ontbijtgranen met havervlokken zijn extreem populair onder krachtsporters en bodybuilders die spiermassa willen kweken. Havermout bevat overigens ook een kleine hoeveelheid eiwitten die bijdragen aan de instandhouding, het herstel en de opbouw van spierweefsel.

4. Havermout bevat belangrijke vitamines & mineralen

Havermout bevat een aantal belangrijke micronutriënten, waaronder essentiële vitamines, mineralen en spoorelementen. De belangrijkste (essentiële) voedingsstoffen in haver en havermout zijn:

  • Saponine (bindt zich aan galzuur & cholesterol)
  • Silicium (botten & bindweefsel)
  • Magnesium (energiestofwisseling)
  • IJzer (bloed & zuurstoftransport)
  • Vitamine K (bloedstolling & botten)
  • Vitamine E (spieren & weefsels)
  • Vitamine B1, B2, B6 en B11 (allerlei nuttige eigenschappen)

5. Havermout helpt bepaalde vormen van kanker voorkomen

Havermout draagt bij aan de voorkoming van diverse vormen van kanker. Zo helpt de positieve uitwerking van havermout op het spijsverteringskanaal en de darmflora om darmkanker te vermijden. Volgens een Amerikaans onderzoek neemt de kans op bepaalde soorten kanker tot wel 41 procent af door het eten van vezelrijke volkoren producten, waaronder havermout.

Vezelrijk voedsel zoals haver (havermout, havermoutpap, havermoutkoeken e.a.) is dus een volkomen natuurlijke en veilige methode om kanker te bestrijden. Ook de kans op longkanker en borstkanker zou beduidend kleiner worden als je vezelrijk eet. En havermout is bij uitstek geschikt om bij te dragen aan een vezelrijk dieet! (bron)

6. Havermout ter behandeling van waterpokken

Havermout kan worden ingezet om waterpokken te behandelen. De behandeling van waterpokken met havermout gaat als volgt in zijn werk:

  • Doe een paar handjes havermout in een washandje.
  • Bind het washandje dicht met een touwtje.
  • Maak het washandje goed nat.
  • Wring het washandje uit boven een schaaltje.

Bij het uitwringen ontstaat er een melkachtige vloeistof. Deze havermout-substantie helpt de symptomen van waterpokken te onderdrukken, met name de jeuk en huidirritatie. Je kunt de zelfgemaakte havermout-zalf op de huid smeren en het dichtgeknoopte washandje in het badwater leggen. Zorg ervoor dat de havermoutsappen optimaal met de door waterpokken geteisterde huid in aanraking komen!

Tot slot

Havermout is dus super voedzaam en ontzettend bevorderlijk voor je lichamelijke gesteldheid. Ter afsluiting van dit artikel over havermout een recept voor een havermout-gerecht dat kan worden gegeten voor spieropbouw & krachttraining. Neem een schaaltje en doe daar de volgende ingrediënten in:

  • Enkele handjes havermout (gekookt of kant-en-klaar)
  • 1 handje noten (hazelnoot, amandel, pecannoot, macadamia etc.)
  • 1 handje rozijnen
  • 1 banaan (in plakjes gesneden)
  • Melk, yoghurt of kwark (mager, halfvol of vol; afhankelijk van je lichamelijke behoefte & voorkeur)
  • Kaneel

Eet jij weleens havermout? En merk je dat je je er gezonder en fitter bij voelt? Laat hieronder je vraag, ervaring of recept achter!

44 comments


  • tiineke

    21 oktober 2018

    koolhydraat vrij brood

  • Nicole Massant

    10 maart 2017

    Ik zit met een paar problemen in 2010 is er fibromyalgie bij mij vastgesteld nu zit ik ook al een jaar te kampen met medicatie voor te hoge cholesterol. Al de medicaties die me al gegeven zijn geven spierklachten en krampen in de kuiten dit zou te wijten zijn aan de statine die voorkomt in deze medicaties. Vorige week ben ik met de medicatie gestopt nu neem ik ’s morgens een bord havermout. Ik heb nog steeds last van mijn spieren en zenuwbanen nu is de vraag na hoeveel tijd kan ik verbetering ervaren en is havermout goed voor mij hoge cholesterol en kan me fibromyalgie daar ook baat bij hebben. Wie kan me helpen. Alvast bedankt.

    • Nicole Massant

      21 april 2017

      Per 10 maart ben ik gestopt met medicatie voor de cholesterol aangezien ik enorm veel spierpijnen had. Op een jaar tijd heeft me 7 verschillende medicatie voorgeschreven maar telkens had ik enorm veel spierpijnen. Ik ben dan gestart met elk morgen een bord havermout 40gr en 200 amandelmelk te eten ik geloofde erin. Vandaag heb ik de uitslag gekregen van mijn bloed onderzoek, rampzalig van 235 ben ik naar 369 gegaan. Resultaat neen havermaat eten voor een lage cholesterol helpt echt niet. Dat wou ik toch melden valse hoop geven kan echt niet door de beugel.

    • Paul

      21 april 2017

      Beste Nicole, Dat de consumptie van havermout KAN helpen om het LDL-cholesterol te verlagen en zodoende KAN bijdragen aan een gezond cholesterol, is simpelweg een feit. Dit gegeven wordt algemeen geaccepteerd en behoort dan ook tot de wetenschappelijke consensus. (bron + bron + bron + bron) Deze info mag in veel landen zelfs als voedingsclaim op voedselverpakkingen worden gedrukt; iets waar tegenwoordig extreem fel op wordt gecontroleerd. Maar dat betekent natuurlijk GEENSZINS dat iedere individu met een (veel) te hoog bloedcholesterolniveau weer een normaal cholesterol krijgt, simpelweg door door ’s morgens een bordje havermout met amandelmelk te eten. En dit betekent al helemaal niet dat je cholesterolmedicatie (die is voorgeschreven door een arts) op eigen initiatief kan inwisselen voor een bordje havermout. Dit is ronduit gevaarlijk! Je moet gezonde –al dan niet cholesterolverlagende– voedingsmiddelen zien als een potentieel hulpmiddel en NIET als een alternatief voor medicijnen. Als het zo gemakkelijk zou zijn om een gezond cholesterol te garanderen, zouden er natuurlijk allang geen cholesterolproblemen meer bestaan. Al met al is hier absoluut geen sprake van valse hoop geven (een vorm van misleiding), maar veeleer van misinterpretatie van algemene informatie door een lezer. Sowieso dien je veranderingen in receptplichtige medicatie te allen tijde te overleggen met je arts(en). Daarnaast dient geen enkele informatieve website ter vervanging van consultatie bij een arts, zo ook Gezondr niet. Zie ook Gezondr’s Algemene Voorwaarden en Medisch Voorbehoud… Al met al denk ik dat er in jouw situatie sprake is van een verhoogd cholesterol ONDANKS de havermout. Iets wat niet gek is als je zomaar 1-2-3 stopt met cholesterolverlagers / statines, zonder met een arts te overleggen… Of zonder op enige (andere) wijze je leefstijl aan te passen. In het artikel hierboven staat evengoed vermeld dat havermout kan helpen bij het opbouwen van spieren, maar logischerwijs zul je louter dankzij een bordje havermout geen bodybuilder worden… Het belangrijkste is nagaan waarom je cholesterol te hoog is en proberen de onderliggende oorzaak van je verhoogde cholesterolniveau aan te pakken. Havermout KAN helpen om een gezond cholesterol gezond te houden en om een ietwat verhoogd cholesterol ietwat te verlagen, maar kan op zichzelf natuurlijk GEEN klinische hypercholesterolemie genezen. Groeten, Paul

    • Arjan

      1 april 2018

      Neem 3x per week circa 1 uur voor je naar bed gaat een voetenbad met bitterzout circa 1 kopje (dit is een combinatie van Magnesium en Zwavel). Fibromyalgie komt door een tekort van Magnesium. Door het gebruik van een warm voetenbad gaan de poriën open en is de opname van Magnesium beter dan bijvoorbeeld supplementen.

  • angelique

    11 januari 2017

    Ik zie verschillende mensen hier over havermout praten. zelf kan ik niet tegen havermout met melk (koe) maar als ik het met water of veel smakelijker (maar wat duurder) met soja of (gezonder) kokosmelk of kokos-rijstmelk aanmaak, heb ik geen last van een opgeblazen gevoel. Je zou ook voor amandelmelk kunnen kiezen. Tegenwoordig zijn al deze producten ook bij een ‘gewone’ supermarkt te koop en niet alleen bij natuurvoedingswinkels. De combi van dierlijke eiwitten en granen is niet voor iedereen goed te verdragen; wellicht is er sprake van een intolerantie voor lactose. Ook kan het om de combi gaan waar veel mensen niet tegen kunnen. Havermout bevat overigens veel minder gluten dan tarweproducten, want ook gluten blijken veel mensen niet te kunnen verdragen.

    • Hendrik

      14 december 2017

      soja gezond? google even op soja ongezond en je schrikt je kapot

  • Gonnie de Vries

    8 januari 2017

    Ik ontbijt tijdens de herfst-wintermaanden altijd (samen met de tuinvogels, die zijn er ook gek op) met een kom warme havermoutpap gemaakt van halfvolle warme melk, snufje zout, rozijnen, blauwe bessen, handje walnoten en een theelepeltje rietsuiker. Mijn vraag is: Ik koop de goedkoopste havermout in een zak van 500 gram bij de Jumbo (onderste schap). :) En het kost ongeveer 40 eurocent. Waarom is alle andere instant havermout veel duurder terwijl er hetzelfde inzit? Dit pak komt uit Polen zie ik nu. En is instant havermout net zo gezond als volkoren havermout?

    • Paul

      11 januari 2017

      Gebroken (instant) havermout hoeft niet per se minder gezond te zijn… Sowieso bestaan er verschillende soorten instant havermout, zowel volkoren als ‘uitgekleed’. Het gaat er uiteindelijk om dat de juiste delen van de haverkorrels in het eindproduct terechtkomen. Ook de bereidingswijze speelt logischerwijs een rol, maar de voedingswaarde staat voorop. Leg gewoon eens de voedingswaardetabellen van de goedkope en de dure variant naast elkaar en vergelijk ze onderling op eiwitten, koolhydraten, vetten en micronutriënten.

  • Gemma

    3 januari 2017

    Ik kan niet tegen “zoete” melkproducten, zoals melk, vla, pudding etc. maar wel tegen karnemelk en yoghurt (al van kinds af aan). Daarom neem ik voor ontbijt altijd een schaaltje havermout met karnemelk (koud) of met yoghurt zonder toevoeging van suikers. Ik voel me er prima bij.

  • Rob

    10 november 2016

    Beste Paul Dus ik kan zo naar de supermarkt gaan en een pak havermout kopen?? In zo’n pak zit dan alleen maar havermoutkorrels in?? dus geen heel gerechtje ofzo? En dan kan ik deze thuis zo los eten maar ook in een kom met yoghurt doen?? en om het dan helemaal gezond te houden koop ik magere melk??

  • Patricia

    1 mei 2016

    Hallo, Ik kan niet tegen de geur en smaak van die warme brei, daarom dat ik de havermout laat weken in sojamelk of yoghurt, ik voeg er nog wat zaden en pitten en eventueel wat fruit aan toe. Maar ik krijg er een opgeblazen gevoel van, soms met krampen en meer lucht in de darmen… wat doe ik verkeerd?

    • Paul

      2 mei 2016

      Je opgeblazen gevoel zou in theorie door de havermout kunnen komen (bijvoorbeeld omdat je darmen niet gewend zijn aan zo veel vezels), maar natuurlijk ook door een bepaald soort fruit of zaad. Relatief veel mensen zijn bijvoorbeeld allergisch of intolerant jegens bepaalde pitten of vruchten…

    • Patricia

      3 mei 2016

      Bedankt!

  • Jeroen Roos

    4 mei 2015

    Goede avond, Ik dek mezelf niet in! Ik verwachtte soortgelijke reacties als die van jou. Overal zit bende en troep in, alleen staat het niet altijd vermeld. Ik ben van mening dat met als voorbeeld Slimpie voor mij prima werkt. Puur water krijg ik niet weg, voor mij is het een goede vervanging van echte suikers, natuurlijk is puur water beter en het niet te nemen, maar de genoemde rotzooi die er in zit is lang niet zo… of zelfs helemaal niet schadelijk! Ja als je tien van die flesjes per dag neemt. Het word allemaal zo opgeblazen. Ik gebruik gemiddeld 1 flesje per dag voor toevoegingen bij mijn eten… en meng er tevens mijn 2+ liter water mee. Who cares? Ben ik dan ongezond bezig? Ik vind van niet, ik zie mijn vorderingen en vind zelf dat ik goed bezig ben.

  • Jeroen Roos

    4 mei 2015

    Goede morgen, Ik eet al ruim een half jaar havermout (oats 50 cent een zakje van 500 gram bij de Albert Heijn). Super gezond en heel lekker. Ik eet gemiddeld ruim 1,5 kilo havermout in de week gecombineerd met melk en Slimpie limonade… hopelijk geen Slimpie discussie hier. Ik gooi het werkelijk overal in, havermout, kwark, yoghurt… Ik doe 3x in de week een uurtje aan krachttraining thuis, ik boek hele leuke resultaten. Goede gezonde voeding bepaalt 80% van de krachttraining resultaten! Havermout helpt daar enorm bij. Op mijn trainingsdagen eet ik wel 250 gram havermout per dag, wonderspul. Voor vragen en of tips kun je me altijd berichten. Gr. Jeroen

    • Jurjan

      4 mei 2015

      Bwahahaha! Schrijven over gezonde voeding en ondertussen overal suikervrije limonadesiroop van Slimpie bij sodemieteren. Deze Slimpie rotzooi bevat cyclamaat, aspartaam, sacharine, natriumcitraat, natriumbenzoaat, kaliumsorbaat, beta-apo-8′-carotenal en fenylalanine. Echt de grootste troep! En jezelf ook nog vooraf indekken door te zeggen dat je niet hoopt op een ‘Slimpie discussie’…

  • Marjan

    17 januari 2015

    Sinds kort eet ik elke ochtend havermout met gekookte halfvolle melk en een theelepel appelstroop. Heerlijk natuurlijk zoet, zonder weeïg te worden. En heel lang een gevuld gevoel!

  • Marion de Kort

    5 oktober 2014

    Paul, jij zegt dat als je havermout niet voldoende weekt of kiemt er veel fytinezuur achterblijft. Maar fytinezuur lost niet op in weken hoor. Fytinezuur kan uitsluitend afgebroken worden tijdens kiemen: In het proces van kiemen breekt de plant het fytinezuur af om de fosfor vrij te maken. Fosfor is namelijk een belangrijke voedingsstof, nodig voor het kiemen. Bovendien kan je havermout niet meer kiemen, alleen de nog in tacte haverkorrel kan je kiemen. En fytase is er in zelfbereide havermout ook niet veel meer over, havermout is al veel te hoog verhit geweest in het proces van korrel naar havermoutvlok dat de fytase vernietigd is. Wil je je geen zorgen maken over fytinezuur dan start je vanuit de volle haverkorrel en laat die kiemen.

    • Paul

      6 oktober 2014

      Beste Marion, De veronderstelling dat weken in water geen invloed heeft op fytinezuur in havermout is volgens mij afkomstig uit Nexus Magazine, een blad over UFO’s en complottheorieën. Hieruit zou blijken dat weken, noch kiemen, noch zuren reductie van fytinezuur oplevert. Het betreffende ‘wetenschappelijke’ artikel is kort na publicatie offline gehaald van de Nexus site en is nergens meer te vinden, wat wellicht een reden heeft… Of haver bio-actief fytinezuur verliest door weken, is immers afhankelijk van weekduur, weektemperatuur, eventuele voorbehandeling (stomen e.a.), bereidingswijze, aanwezig calcium, fosfor, fytaat en bovendien fytase-gehalte. Veel soorten haver worden gestoomd omdat haver relatief veel vet bevat en zodoende gemakkelijk ranzig wordt tijdens opslag, maar dat hoeft niet per se. Indien havermout gestoomd is, heeft de stoombehandeling ervoor gezorgd dat fytase –het enzym dat helpt bij de vertering van fytinezuur– grotendeels is geneutraliseerd en zijn bio-activiteit heeft verloren. Maar fytase verdwijnt door alle vormen van verwarming en verhitting (dus ook slijpen e.a.), evenals blootstelling aan zonlicht, bevriezing en langdurige opslag. Hoe dan ook wordt in het artikel van Nexus het effect van kiemen op fytinezuur net zo goed in twijfel getrokken als het nut van weken. Kiemen activeert immers fytase… weken maakt fytase vrijer toegankelijk… dus als er onvoldoende fytase aanwezig is, is kiemen net zo nutteloos als weken. Je zou het wekingsproces en kiemingsproces van havermout desgewenst een handje kunnen helpen door een schepje fytaserijk product toe te voegen zoals (rauwe) rogge, spelt of boekweit. Wil je fytinezuur daadwerkelijk met zekerheid neutraliseren, dan zul je havermout moeten fermenteren of liever nog door en door gaar koken. Maar of dit de algehele voedingswaarde en heilzaamheid van havermout ten goede komt, betwijfel ik ten stelligste. Ik denk dat de bottom-line is dat fytinezuur niet per definitie slecht is. Het gaat erom dat je niet te veel ervan binnenkrijgt. Bovendien is het ook belangrijk dat je blijft genieten van je eten. Elk voedingsmiddel en elke voedingsstof heeft nu eenmaal voor- en nadelen, zo ook havermout. Het gaat erom dat de voordelen van een product ruimschoots opwegen tegen de nadelen, en voor havermout geldt dat absoluut. Dit waren mijn ‘2 cents’, hopelijk heb je er iets aan. ;) Groeten, Paul

    • daisy

      22 oktober 2014

      Dan eet je toch lekker alleen vlees als je je zo gek maak om fytinezuur! of laat je je bloed prikken op elektrolyten calcium, magnesium, fosfaat en anderen! Altijd die eeuwige zeurdiscussies om fytinezuur etc. Oxaalzuur zou ook zogenaamd mineralen roven hoor, en dat zit in heeeel veel voedingsmiddelen, nog meer dan fytinezuur. Met koken verdwijnt maar 10% hiervan. Overigens als je je havermout snot- en snotgaar kookt dan zal de meeste mineraleninhoud ook wel verdwenen zijn, dus ik vraag me af wat het nut er überhaupt van is. Op dat eeuwige zeurforum Weston Price wordt keer op keer geklagebekt over fytinezuur en al die andere monstertjes in voeding, echt om stapelgek van te worden.

    • Paul

      23 oktober 2014

      Ik ben het met je eens Daisy, als het aankomt op ‘gezonde voeding’ wordt er elke keer wel weer een nieuwe zondebok gevonden die de absolute duivel zou zijn onder de voedingsstoffen. Macromineralen en sporenelementen blijven overigens stabiel bij koken of andersoortige verhitting, vitamines, voedingsvezels en bepaalde fytonutriënten daarentegen niet. Mineralen kunnen inderdaad wel oplossen in kookvocht en als ionen opgelost blijven.

  • robert

    19 mei 2014

    Hallo, In het groene stukje staat beschreven dat je havermout beter eigenhandig kunt bereiden om fytinezuur te verminderen. Ik zou graag een duidelijke beschrijving willen hebben hoe dit gedaan dient te worden. Is het weken van havermoutkorrels met een schep roggemeel en een scheutje citroensap in lauwwarmwater gedurende 12 uur voldoende? Ik koop altijd biologische havermoutvlokken van Joannusmolen bij de EkoPlaza, is dit een verstandige optie? Ik eet ook graag gerstvlokken als ontbijt. Moet hiervoor ook eenzelfde procedure worden toegepast alvorens te consumeren. Zelfde vraag ook voor lijnzaad, sesamzaad, walnoten, paranoten, amandelen, en oplosbare zemelen. Een laatste misschien onnozele vraag: als in granen, linzen en noten zo veel fytinezuur zit en dit alom wordt verkocht en aangeprezen, waarom staat dan nergens op het pakje vermeld dat je dit afdoende moet weken etc.? Het staat echt nergens op vermeld! Bij voorbaat hartelijk dank, Robert

  • cris

    8 februari 2014

    Hoi, Ik had een vraag… Ik heb de havermout van Avena Cerealien, dat zijn de blauwe zakjes van 500 gram. Deze zijn heel fijn en doe ik door mijn magere kwark met rozijnen. Kan ik deze gewoon zo eten of moet ik deze ook eerst kokken? Volgens mij zijn deze kant en klaar… Ik hoor het graag van u. Met vriendelijke groeten, Cris

  • Paul

    13 januari 2014

    Ik eet dagelijks geplette havervlokken in de soja-yoghurt, lekker en voedzaam… Ik kook het niet, maar laat het wel een paar uren staan wellen voor ik het eet! Kan dit? Is dit goed voor de darmflora en haalt je lichaam dan nog steeds de juiste voedingsstoffen eruit. Of moet je het beslist koken voordat je het eet? Wie kan mij hier een antwoord op geven?

    • Johan

      20 januari 2014

      Nee, je moet haver eerst koken. Uit onderzoek blijkt dat je heel nare bijwerkingen krijgt als je havermout rauw eet. Je kunt er uiteindelijk aan doodgaan! Advies: kook eerst!

    • Paul

      21 januari 2014

      Beste Johan, Dat klopt helemaal. Vroeger nam men de tijd om voedsel naar behoren te bereiden. Granen werden gefermenteerd, geweekt en/of gekiemd, of in combinatie met neutraliserend zuurdeeg bereid. Dat werd gedaan omdat haver (of eigenlijk alle planten) rijk zijn aan beschermingsstoffen die planten aanmaken om ‘oneetbaar’ te blijven, waaronder alkaloïden en agressieve zuren. Tegenwoordig moet alles echter binnen een minuut op tafel staan… Maar als havermout niet afdoende wordt geweekt, gekiemd en/of geneutraliseerd, kan er te veel fytinezuur oftewel fytaat in achterblijven. Een overmaat aan fytinezuur kan de zogenaamde ‘Engelse ziekte’ oftewel rachtis veroorzaken, wat eigenlijk niets meer is dan een gevaarlijk tekort aan vitamine D3 + calcium. Kortom: fytaat rooft kalk en vitamine D uit je lijf. Hierdoor ontstaat weer botontkalking en allerlei andere verregaande problemen met het skelet. De darmen nemen door toedoen van fytinezuur ook minder goed ijzer op. En als je echt volledig rauwe haverkorrels eet, loop je zelfs kans op Lekkende Darm Syndroom en ‘gaten’ je darmen. De darmwand bestaat namelijk uit een dun laagje cellen: het ‘lumen’. In een gezonde darm liggen de goede bacteriën (darmflora) in een dikke laag op het lumen… Maar als de hoeveelheid goede bacteriën afneemt door toedoen van bijv. fytinezuur en rauwe gluten uit haver, wordt deze laag dunner en vallen er uiteindelijk zelfs gaten tot op het lumen. Deze dunnere plekken worden door slechte (schadelijke/pathogene) bacteriën opgevuld, waardoor Lekkende Darm Syndroom en Prikkelbare Darm Syndroom kunnen optreden. Hoe rauwer de haver, des te groter de kans op beschadiging, irritatie en gaten van de darmwand. Daarnaast wordt havermout in veel kant-en-klaarproducten verhit, waarbij veel belangrijke fytase (fytaat-neutraliserend enzym) wordt vernietigd en verloren gaat, waardoor het sowieso beter is om je havermout eigenhandig te bereiden en dus niet ‘kant-en-klaar’ te kopen. Het schadelijke effect van antinutriënten zoals fytinezuur is overigens grotendeels te voorkomen door voldoende natuurlijke (ook verzadigde!) vetten te eten uit o.a. boter, kokosolie, koudgeperste olijfolie, hennepolie, rauwe noten, vette vis, avocado, zeewier, schaal- & schelpdieren en eigeel. En minstens zo belangrijk: volop vet-oplosbare vitamines binnenkrijgen! Dit bevestigt maar weer eens dat je voedingsmiddelen niet zomaar gezond of ongezond kan noemen. Alles draait om variatie, synergie en afwisseling. In dit artikel over essentiële voedingsstoffen kun je alles lezen over de verschillende nutriënten waar je lijf niet zonder kan. Groeten, Paul P.S. Maak je vooral niet te druk om fytinezuur; er zijn duizenden stoffen met negatieve eigenschappen die van nature in voeding voorkomen. Zolang je alles met mate eet, profiteer je van de voordelen, zonder last te ondervinden aan de nadelen.

  • Cyrille

    8 januari 2014

    Tip: niet koken of wellen, maar doe de havermout met wat water afgedekt in de magnetron. Binnen 2 minuten klaar. Zelf doe ik er op het laatst nog een lepel lijnzaad door.

    • Tonja

      23 september 2014

      Slecht idee! Magnetron weggeven en als je havermout wilt koken, doe dat dan gewoon in een pan!

  • Jor

    4 november 2013

    Sinds ik van brood geen voldaan gevoel (maar wel een trage stofwisseling) krijg, ben ik overgestapt op havermout. Elke dag 1 kopje havermout, 2,5 kopje heet water, gojibessen, moerbeibessen, incabessen, blauwe bessen en chiazaad. Sindsdien ben ik afgevallen, voel ik me energieker en krijg ik redelijk wat spieren, terwijl ik niet overdreven veel train. Na wat berichten over fytinezuur vorige week gelezen te hebben, ben ik mijn havermout 1 dagje van tevoren aan het wellen; 1 beker met havermout, ruim water, 24 uur laten staan in de koelkast en daarna spoel ik het in een zeef af. Dat welvocht zou ik, zo te lezen, nog op kunnen vangen en gebruiken voor een all-nature huidbehandeling. Ben benieuwd of het wellen de havermout nu gezonder maakt…

  • rene

    21 oktober 2013

    Havermout verwarmen in soja-amandelmelk met een scheutje ahornsiroop. Ik lust er wel pap van.

  • Michelle

    31 augustus 2013

    Sinds vanmorgen begonnen met een nieuw recept… Ik dacht dat het smerig zou zijn, maar het is echt HEERLIJK! Havermoutvlokken, kaneel, pompoenpitten, lijnzaad, kokosolie, banaan, ahornsiroop, blauwe bessen en frambozen… Hmmmmmmm! Hopelijk gaat het me meer energie geven. Ik heb nl. CVS ofwel chronisch vermoeidheidssyndroom.

    • Rosanne

      16 januari 2015

      En, heeft dit je geholpen? Ik heb namelijk ook CVS en ben erg benieuwd naar de werking van havermout!

  • nouredinne

    19 augustus 2013

    Sinds ik havermout ben beginnen te eten, ben ik krachtiger geworden en heb ik meer spieren gekweekt dan ooit. Ten slotte ben ik 35 kilo omlaag gegaan, op een trage manier, maar da’s wel de beste manier.

  • Soof

    25 maart 2013

    Die Quickstart havermoutpap is erg makkelijk en lekker inderdaad, hoewel ik in het weekend toch liever mijn eigen havermoutpap maak! Een beter ontbijt dan havermout bestaat voor mij niet, en al helemaal als ik het combineer met wat vers fruit en noten.

  • Arjan

    19 maart 2013

    Goed artikel! Havermout is een heerlijk ontbijt. Ik maak het in het weekend vers in combi met wat wheyproteïne en kaneel. Doordeweeks heb ik ’s ochtends minder tijd en koop ik sinds kort kant-en-klare havermoutpap van Quickstart die ik vervolgens op mijn werk opwarm als ontbijt, maar soms ook voor de lunch. Superfood!

  • Demi

    14 januari 2013

    Heerlijk, die havermout. Elke ochtend als ontbijt. Normaal ontbeet ik nooit, maar het vroege opstaan heb ik voor de havermout zeker over! Je merkt inderdaad dat je ’s ochtends minder snel honger krijgt. Het is lekker met suiker en honing erdoorheen. Ook maak ik gebruik van abrikozen en een scheutje water bij de melk. Smullen maar…

  • Denn

    4 januari 2013

    Ik eet sinds kort elke ochtend havermout. Ik sport dagelijks en had vroeger last van een leeg gevoel na het sporten. Maar nu niet meer. Ik eet simpelweg twee scheppen havermout (gemengd met hazelnoten en rozijnen), een schepje chiazaad, een schep gojibessen en sojamelk. Plus koffie, thee of water.

  • Elly

    26 oktober 2012

    Ik eet dagelijks geplette havervlokken in de soja-yoghurt, lekker voedzaam… Maar nu mijn vraag: is dat wel goed, want ik kook het dus niet!?

  • Henk

    19 oktober 2012

    Gezond, goedkoop, geweldig: havermout! Bijkomend voordeel: ’t wordt in Europa verbouwd, en hoeft dus niet per boot hier naartoe verscheept te worden (maïs en tarwe komt vaak uit Amerika).

  • Sanne

    23 juni 2012

    Iedere ochtend eet ik havermout met oat milk, een beetje kaneel of hennepzaad soms voeg ik rozijnen of gojibessen toe. Erg lekker, ik ben behoorlijk veel afgevallen en voel m er erg goed bij.

  • Gre

    16 mei 2012

    Havermout is voor mij een geweldig ontbijt waardoor ik de verdere ochtend geen trek heb tussen door. dus heel geschikt voor mensen die graag willen af vallen maar door al het lichte voedsel weer te snel trek tussen door krijgen. Elke morgen kook ik de havermout in een pannetje en doe er een appeltje door heen en zoet het met een klein beetje honing. Zo krijg ik al de goede stoffen binnen die ik nodig heb. Ook mijn spieren varen er wel bij. Heb namelijk fibromyalgie en voel dat ik minder last heb als ik mijn havermout ontbijt gebruik. Kan het dus iedereen aan raden het te gebruiken. Is goedkoper dan wat dan ook maar wel heel erg gezond. Waarom aten vroeger de boeren een bord pap voor ze aan het werk gingen???? juist de energie die ze er van kregen hadden ze hard nodig dus waarom wij dan niet toch?
    Groetjes Gré

    • Greetje P.B.

      21 oktober 2018

      Helemaal met je eens. Van brood eten maak niet uit welke soort kijk ik ook last van mijn rug spieren. Het begint al na 3 dagen brood eten, last van mijn onderrug als ik zit en ik moet staan dan loop ik de eerste paar meter met m’n neus aan de grond van stijfheid en pijn, als ik een poosje loop gaat het steeds beter maar de pijn blijft bij iedere beweging, zowel bij lopen, fietsen, liggen hoesten en beweging van arm of benen. Continu pijn 4 uur per dag. Sinds ik brood laat staan nergens last van het duurde bij mij 1,5 week voor de pijn weg was, eet nu 3x per dag haverzemelen en havermout van ieders 2 eetlepels, zowel in amandelmelk met kokosvet en kiwi met theelepel kaneel als in yoghurt met ananas. Voor mij al jaren dit heerlijk maar bovenal gezonde voedsel.

  • alte

    16 maart 2012

    Ik merk als ik het dagelijks eet zowel in de ochtend als ’s avonds na het trainen dat ik veel meer kracht heb in de sportschool. Ook ben ik op de goede manier afgevallen en met meer spiermassa aangekomen.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.