Je afweer ofwel immuniteit is het systeem dat ziekteverwekkers in je lichaam opspoort, tegenhoudt en vernietigt. Het gaat bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en andere schadelijke micro-organismen te lijf, zodat je niet ziek wordt. Hoewel je immuunsysteem duizelingwekkend complex is, is het – kort door de bocht – onder te verdelen in:
- Huid
- Slijmvliezen (mondslijmvlies, neusslijmvlies e.a.)
- Zuren (maagzuur, darmzuur e.a.)
- Witte bloedcellen
- Antistoffen/anti-lichamen in je lichaamsvloeistoffen
Hierbij 4 tips om je immuunsysteem te versterken en optimaal te laten functioneren…
1. Gezond eten om immuunsysteem te versterken
De belangrijkste tip om bovengenoemde barrières van je immuunsysteem te versterken en in topconditie te houden is voldoende, gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd eten. Zodoende krijg je alle voedingsstoffen binnen die nodig zijn voor een goede lichamelijke afweer. Hierbij valt te denken aan vitamines, minderalen, spoorelementen, antioxidanten, fytochemicaliën, enzymen, co-enzymen, aminozuren, vetzuren en voedingsvezels. Eet voornamelijk groenten, fruit, hele granen (volkoren producten), noten, kiemen, zaden, vis en mager vlees.
Ook vitaminesupplementen zouden ten goede komen aan je immuunsysteem, maar hiervoor is geen uitsluitend bewijs.
2. Voldoende beweging versterkt je immuunsysteem
Lichaamsbeweging is de op één na belangrijkste factor die meeweegt voor een sterk immuunsysteem. Lichaamsbeweging komt namelijk ten goede aan je algehele lichamelijke conditie. Je uithoudingsvermogen, je hartfunctie, je longcapaciteit, je bloedcirculatie, je celstofwisseling, maar ook je immuunsysteem. Probeer daarom dagelijks een half uur tot een uur te bewegen.
3. Stress vermijden = immuunafweer opbouwen
Het immuunsysteem is – zoals alles in ons lichaam – niet perfect. Te weinig activiteit van het immuunsysteem veroorzaakt (dodelijke) infectieziekten… Te veel activiteit leidt tot allergieën en auto-immuunziekten (o.a. MS, reumatoïde artritis en de ziekte van Crohn). Hoewel men tegenwoordig buitenproportioneel veel probeert af te schuiven op stress, kan emotionele en psychologische stress het functioneren van je immuunsysteem wel degelijk negatief beïnvloeden. Overmatige stress gaat namelijk vaak gepaard met geestelijke symptomen zoals somberheid, depressie en/of uitzichtloosheid en lichamelijke symptomen zoals (over)vermoeidheid, spierpijn en maagklachten.
4. Voldoende slapen is een must voor je immuniteit
Voldoende slaap en een goede slaapkwaliteit zijn essentieel voor een sterk immuunsysteem. Tijdens de slaap (met name de diepe ofwel delta-slaap) vindt er namelijk aanvulling, onderhoud en reparatie plaats aan vele aspecten van het immuunsysteem. Enkele voorbeelden hiervan zijn de antilichamen (immuunglobulinen), het complementsysteem, de bloedcellen (fagocyten, granulocyten, lymfocyten, mestcellen e.a.) en de signaalstoffen.
Tot slot
Je immuniteit is natuurlijk niet alleen afhankelijk van eten, bewegen, slapen en stressmanagement; er zijn nog veel meer factoren die je immuunsysteem beïnvloeden, waarvan je er een heleboel niet in de hand hebt. Toch zijn deze 4 pilaren wel een perfect begin voor het verhogen van je immuniteit. Tot slot nog een filmpje (Engelstalig) waarmee het humane immuunsysteem op geniale en komische wijze wordt uitgelegd:
Heb jij nog tips voor een optimaal functionerend immuunsysteem? Laat hieronder een berichtje achter met jouw tips & adviezen voor aanvullende immuniteit!