Herfstrecept: Rauwe andijviestamppot met spekblokjes

Food · Door Ilse

De herfst is ingetreden en het begint dan ook alweer wat kouder te worden. Het eerste recept voor stamppot van dit jaar is daarom niet geheel misplaatst. Hieronder vind je een smaakvol recept voor andijviestamppot. Deze stamppotvariant is goed te doen in september en oktober (zelfs als er nog warmere dagen in het verschiet blijken te liggen), want de rauwe andijvie geeft deze stamppot een heerlijk fris aspect…

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1,2 kilogram kruimige aardappels
  • 250 gram spekblokjes
  • 100 milliliter halfvolle melk
  • 25 gram boter
  • 1 zak fijngesneden andijvie (500 gram)
  • 2 eetlepels crème fraîche

Bereidingswijze

Schil de aardappels en kook ze in 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan. Bak ondertussen de spekblokjes totdat ze krokant zijn. Voeg de melk en boter toe aan de aardappels en stamp het geheel met een pureerstang of stamper tot puree. Zet de pan op laag vuur en meng de rauwe andijvie erdoorheen. Schep tot slot de crème fraîche, zout en peper door het geheel en bestrooi het gerecht met de spekblokjes. (bron)

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 445
Vetten: 19 gram
Koolhydraten: 49 gram
Eiwitten: 17 gram

Aanvullende tips

Koop desgewenst een zak geschilde en/of voorgekookte aardappels. Ze zijn wat duurder, maar besparen je ook een heleboel tijd en moeite. En als je geen grote aardappeleter bent heb je niks aan een enorme zak schilaardappels.

Als je de stamppot caloriearmer en vetarmer wilt maken, kun je de crème fraîche desgewenst achterwegen laten. Want een klein bekertje crème fraîche van 125 gram levert maar liefst 420 kilocalorieën. De stamppot zal wat minder smeuïg worden, maar dit is te overzien.

Ook is het verstandig om voor magere spekblokjes te kiezen. Neem dus niet zo’n pakje met spekreepjes die grotendeels wit zien van het varkensvet. Dit scheelt enorm in de calorieën en verzadigde vetten.

Tot slot is het funest om –naast spek– ook nog eens (volvette) kaas in de rauwe andijviestamppot te doen. Dit maakt de stamppot extra calorie- en vetrijk. Beperk je daarom tot één van beide ingrediënten.

Wat vind jij van dit herfstachtige recept voor rauwe andijviestamppot met spekblokjes? Deel je mening hieronder!

6 comments


  • Kelly

    25 september 2012

    Alleen met de halfvolle melk en boter (geen roomboter) kun je het ook smeuig maken, daar heb je geen creme fraiche voor nodig!
    En het is een stuk gezonder!

  • Cobie

    25 september 2012

    De echte stamppot rauwe andijvie maak je met vetspek, speciaal naar de slager dus om het te kopen.

  • annemieke

    25 september 2012

    Het klinkt heerlijk dit recept!! Mijn man heeft dit jaar voor het eerst boerenkool geplant en de eerste bladeren zijn al ingevroren.Heb erg veel zin om dit recept te gaan proberen!!

  • Lemina,

    25 september 2012

    Echt lekker met karnemelkse jus

  • Betty

    25 september 2012

    Neem ook eens de vegetarische variant van spekblokjes bij AH te krijgen.En een beetje halfvolle melk maakt het ook smeuig.

  • ria szokoli

    25 september 2012

    Mijn vraag, het is mij te ore gekomen dat je niet in olijf olie mag bakken klop dat (word gezegt dat het kanker verweckend is) als het verhit word

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.