Immuunsysteem versterken – 4 tips voor een betere afweer

Health · Door Ilse

Je afweer ofwel immuniteit is het systeem dat ziekteverwekkers in je lichaam opspoort, tegenhoudt en vernietigt. Het gaat bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en andere schadelijke micro-organismen te lijf, zodat je niet ziek wordt. Hoewel je immuunsysteem duizelingwekkend complex is, is het – kort door de bocht – onder te verdelen in:

  • Huid
  • Slijmvliezen (mondslijmvlies, neusslijmvlies e.a.)
  • Zuren (maagzuur, darmzuur e.a.)
  • Witte bloedcellen
  • Antistoffen/anti-lichamen in je lichaamsvloeistoffen

Hierbij 4 tips om je immuunsysteem te versterken en optimaal te laten functioneren…

1. Gezond eten om immuunsysteem te versterken

De belangrijkste tip om bovengenoemde barrières van je immuunsysteem te versterken en in topconditie te houden is voldoende, gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd eten. Zodoende krijg je alle voedingsstoffen binnen die nodig zijn voor een goede lichamelijke afweer. Hierbij valt te denken aan vitamines, minderalen, spoorelementen, antioxidanten, fytochemicaliën, enzymen, co-enzymen, aminozuren, vetzuren en voedingsvezels. Eet voornamelijk groenten, fruit, hele granen (volkoren producten), noten, kiemen, zaden, vis en mager vlees.

Ook vitaminesupplementen zouden ten goede komen aan je immuunsysteem, maar hiervoor is geen uitsluitend bewijs.

2. Voldoende beweging versterkt je immuunsysteem

Lichaamsbeweging is de op één na belangrijkste factor die meeweegt voor een sterk immuunsysteem. Lichaamsbeweging komt namelijk ten goede aan je algehele lichamelijke conditie. Je uithoudingsvermogen, je hartfunctie, je longcapaciteit, je bloedcirculatie, je celstofwisseling, maar ook je immuunsysteem. Probeer daarom dagelijks een half uur tot een uur te bewegen.

3. Stress vermijden = immuunafweer opbouwen

Het immuunsysteem is – zoals alles in ons lichaam – niet perfect. Te weinig activiteit van het immuunsysteem veroorzaakt (dodelijke) infectieziekten… Te veel activiteit leidt tot allergieën en auto-immuunziekten (o.a. MS, reumatoïde artritis en de ziekte van Crohn). Hoewel men tegenwoordig buitenproportioneel veel probeert af te schuiven op stress, kan emotionele en psychologische stress het functioneren van je immuunsysteem wel degelijk negatief beïnvloeden. Overmatige stress gaat namelijk vaak gepaard met geestelijke symptomen zoals somberheid, depressie en/of uitzichtloosheid en lichamelijke symptomen zoals (over)vermoeidheid, spierpijn en maagklachten.

4. Voldoende slapen is een must voor je immuniteit

Voldoende slaap en een goede slaapkwaliteit zijn essentieel voor een sterk immuunsysteem. Tijdens de slaap (met name de diepe ofwel delta-slaap) vindt er namelijk aanvulling, onderhoud en reparatie plaats aan vele aspecten van het immuunsysteem. Enkele voorbeelden hiervan zijn de antilichamen (immuunglobulinen), het complementsysteem, de bloedcellen (fagocyten, granulocyten, lymfocyten, mestcellen e.a.) en de signaalstoffen.

Tot slot

Je immuniteit is natuurlijk niet alleen afhankelijk van eten, bewegen, slapen en stressmanagement; er zijn nog veel meer factoren die je immuunsysteem beïnvloeden, waarvan je er een heleboel niet in de hand hebt. Toch zijn deze 4 pilaren wel een perfect begin voor het verhogen van je immuniteit. Tot slot nog een filmpje (Engelstalig) waarmee het humane immuunsysteem op geniale en komische wijze wordt uitgelegd:

Heb jij nog tips voor een optimaal functionerend immuunsysteem? Laat hieronder een berichtje achter met jouw tips & adviezen voor aanvullende immuniteit!

8 comments


  • Fred

    10 april 2022

    Al zeker 30 jaar ben ik erg gevoelig voor griep.
    De laatste 10 jaar was ik wel elk jaar zo’n 4 keer een paar weken ziek.
    Sinds 1 Dec. 2021 ben ik eigenlijk constant ziek. Geen gesnotter, genies en gehoest maar
    zwak, ziek en misselijk, “gewoon een ziek gevoel”
    Soms een paar weken knapte ik iets op, maar dan de forse hoofdpijn, misselijk
    en weer ziek!
    Huisarts weet het zo langzamerhand ook niet meer en sprak over “misschien een virus”
    Bloed vaker nagekeken maar niets bijzonders. Geen schildklierproblemen.
    Geen voorhoofds-en bijholte problemen. Geen koorts.
    Corona: Negative test. Geen griepprik gehad want er zijn zoveel soorten griep..
    Slik vitaminen A-Z, D en B12 maar heb niet het idee dat het helpt want dit slik
    ik al zo’n 20 jaar. Het zit niet “tussen de oren”. Heb ooit moeilijkere tijden gekent
    maar heb zin in een nieuw jaar, zomer en Familie.
    Maar vanaf 1 Dec. lig ik tijdens elke leuke dag in bed.
    Soms even naar beneden maar na een half uurtje weer snel naar boven!
    Zo heb ik al honderden dingen moeten afzeggen. Ik word er echt depressief van!

  • Mylena

    4 mei 2018

    Beste, vroeger had ik wel iedere winter een last van een keelontsteking en of een griep… Vorig jaar heb ik mijn amandelen moeten verwijderen, sindsdien ben ik wel zeker iedere maand ziek… dan eens een verkoudheid vermoeid lusteloosheid grieperig en KEELPIJN!!! Ik weet mij geen raad meer… 15 jaar geleden hebben ze fibromyalgie vastgesteld bij mij weet nu niet als het één met het ander te maken heeft… leven met pijn aan mijn gewrichten en rug heb ik geleerd hier doe ik het nodige voor, maar de vermoeidheid en keelpijn grieperig gevoel iedere maand opnieuw maakt mij down… Ik beweeg genoeg eet heel gevarieerd en gezond… Komen deze symptomen iemand bekend voor of weet wat ik kan doen? Groetjes, Mylena

  • Kkkkk

    27 maart 2018

    Ik ben elke dag moe en beroerd. Ik kan moeilijk volhouden als ik mijn spieren wil gebruiken als ik bijvoorbeeld iets wil optillen. Niet dat ik het niet kan, maar het kost me teveel energie en ik krijg er pijn van. Het voelt als het ware als je net je spieren hebt getraind en de volgende dag er geen kracht meer aan hebt. Dit dan ook bij mijn benen dus mijn hele lichaam. ’s Ochtends als ik net wakker ben heb ik ook overal pijn. Ik heb verder een gezond gewicht en beweeg niet te weinig. Ik heb dit al heel lang en ik wordt ook heel erg vaak ziek. Wat moet ik doen want mijn leven wordt een beetje verhindert.

  • danielle verbesselt

    26 januari 2017

    ik heb cvs van 97. vastgesteld in zowel uz gent als te leuven. daar zijn vele testen voor gedaan en is officieel erkend. ik neem b supplemten e.a. ik heb luchtwegeninfecties. dit jaar vele en langdurig.

    • Paul

      26 januari 2017

      Mijn punt is niet dat je niet officieel CVS hebt. Mijn punt is enkel dat CVS een abstract iets is. Men kent de oorzaak en het ontstaansmechanisme van CVS namelijk helemaal niet. CVS is dan ook een diagnose die wordt gesteld als alle andere mogelijke oorzaken van vermoeidheidsklachten zijn uitgesloten. Of beter gezegd: als men denkt alle andere oorzaken te hebben uitgesloten… Als puntje bij paaltje komt, is CVS een stempel waar je niet zo veel mee kan en die in veel gevallen te snel wordt opgedrukt. Mijn vrouw heeft officieel ook CVS, maar na 10 jaar sukkelen zijn we erachter gekomen dat haar CVS-klachten in werkelijkheid worden veroorzaakt door een zeldzame vorm van epilepsie… En zo ken ik heel veel mensen die ooit officieel gediagnosticeerd zijn met CVS, maar die op een later tijdstip de daadwerkelijke oorzaak van hun vermoeidheidsklachten hebben weten te achterhalen. Daarom geef ik aan dat de infecties die je ervaart in theorie weleens met de concrete oorzaak van je vermoeidheidsproblematiek te maken zouden kunnen hebben. Repetitieve luchtweginfecties kunnen overigens allerhande oorzaken hebben; van ademhalingsallergieën tot astma tot bronchitis tot keelamandelproblemen tot schildklierproblemen tot slokdarmproblemen tot keelslijmvliesproblemen tot lymfeklierproblemen tot bijschildklierproblemen tot recidiverende Pfeiffer tot griep of verkoudheid. Hebben je artsen de oorzaak van je luchtweginfecties nooit benoemd? Zie eventueel ook dit artikel over keelklachten… Overigens is de ziekte van Pfeiffer een bekend fenomeen dat zowel keelklachten als vermoeidheidsklachten kan veroorzaken.

  • verbesselt danielle

    25 januari 2017

    ik heb cvs de laatste maanden ene infectie na andere word toch bang nu

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.